Ne facem rugăciunea înainte de masă? De ce ar trebui:


Ştim de mici copii, că e bine să ne rugăm înainte de masă, habar nu avem însă care sunt beneficiile practice ale acestui act. Chiar dacă n-am mai făcut-o ca adulţi, i-am văzut măcar pe alţii stând în jurul mesei şi spunând un Tatăl nostru.  Poate ne ruşinăm în public deşi nu văd de ce, dar când nu o facem nici acasă, cum să inceapă să ne folosească?

Pana si animalul simte instinctiv...

Dar dacă rezultatele concrete ale rugăciunii spuse înaintea bucatelor sunt sănătate, dezinfectarea mâncării şi a băuturii de eventualii agenţi patogeni prezenţi şi chiar scăderea drastică a nivelului radiaţiilor ionizante, ce mai spunem – mai zâmbim ironic când vedem un om înţelept făcând cruce peste pahar inainte de a bea? Dacă da, e numai în paguba noastră:

„O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologi e al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev din Sankt Petersburg . „Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele  din organismul uman, Dar ea repară şi structura grav afectată a conştiinţei.”[2]

Oamenii pot să se  vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sfintele icoane. Oamenii de ştiinţă din Sankt Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul „material” al acestui fenomen divin.[1]

Profesorul Slezin a  făcut ceva de necrezut – a masurat puterea rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogramele unor călugări în timp ce se rugau şi a captat un fenomen neobişnuit – „stingerea” completă a cortexului cerebral.
Această stare poate if observată numai la bebeluşii de trei luni, atunci când se  află lângă mamele lor, în siguranţă absolută. Pe masură ce persoana creşte, această senzaţie de siguranţă dispare, activitatea creierului creşte şi acest ritm al biocurenţilor cerebrali devine rar, numai în timpul somnului profund sau al  rugăciunii, aşa după cum a dovedit omul de ştiinţă. Valeri Slezin a numit aceasta stare necunoscută „trezie uşoară, în rugăciune” şi a dovedit ca are o importanţă vitală pentru orice persoană.

Este un fapt cunoscut că bolile sunt cauzate mai ales de situaţii negative şi  afronturi care ne rămân înfipte în minte. În timpul rugăciunii, însă, grijile se mută pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibilă atât vindecarea psihică şi morală, cât şi cea fizică.

Slujbele bisericeşti ajută şi ele la ameliorarea sănătăţii. Inginera şi  electrofiziciana Angelina Malakovskaia, de la Laboratorul de Tehnologie Medicală şi Biologică a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sănătăţii  unor enoriaşi înainte şi după slujbă. A rezultat că slujba în biserică normalizeaza tensiunea şi valorile analizei sângelui.

Se pare că rugăciunile pot să neutralizeze chiar şi radiaţiile. Se ştie că după explozia de la Cernobîl, instrumentele de masură pentru radiaţii au arătat valori care depăşeau capacitatea de măsurare a instrumentului. În apropierea Bisericii Arhanghelului Mihail, însă, aflată la patru km de reactoare, valoarea radiaţiilor era normală.
Oamenii de ştiinţă din Sankt Petersburg au confirmat, cu ajutorul experimentelor efectuate, că apa sfinţită, semnul Crucii şi bătutul clopotelor au deasemenea, proprietăţi vindecătoare. De aceea, în Rusia, clopotele bat întotdeauna în cursul epidemiilor.

Mai supără pe cineva clopotele bisericii din cartier?  Păcat, ele sunt o binecuvântare!

Ultrasunetele emise de clopotele care bat omoară viruşii de gripă, hepatită şi tifos. Proteinele viruşilor se încovoaie şi nu mai poartă infecţia, a spus A. Malakovskaia. Semnul crucii are un efect şi mai semnificativ : omoară microbii  patogeni (bacilul de colon şi stafilococi) nu numai în apa de la robinet, ci şi în râuri şi lacuri. Este chiar mai eficient decât aparatele moderne de dezinfecţie cu radiaţie magnetică.

Laboratorul ştiinţific al Institutului de Medicină Industrială şi Navală a analizat apa înainte şi după sfinţire.
A rezultat că dacă se citeşte rugăciunea Tatăl Nostru şi se face semnul Crucii asupra apei, atunci concentraţia bacteriilor dăunătoare va fi de o sută de ori mai mică. Radiaţia electromagnetică dă rezultate mult inferioare.
Astfel, recomandările Ortodoxe de a binecuvânta orice mâncare sau băutură nu au numai o valoare spirituală, ci şi una preventivă.

Apa sfinţită sau aghiazma, nu este  numai purificată, ci ea îşi schimbă şi structura, devine  inofensivă şi poate să vindece. Aceasta se poate dovedi cu aparate speciale. Iata ce a descoperit cercetatorul japonez Masaru Emoto despre apă – el a analizat puterea cuvintelor spuse peste un pahar cu apă, inghetată rapid pentru ca apoi cristalele ei să fie analizate la miocroscop:

Apa expusa la heavy metal

Aceeasi apa poluata, dupa rugaciune

Apa poluata, inainte de rugaciune

Apa - dragoste

Apa - multumesc

Apa - multumesc

Apa - ma dezgusti

Cu cat mai frumoasă, bună si vindecătoare trebuie sa fie molecula de aghiazmă ortodoxă, care stă in sticlă cu anii, fără a se strica? Iată de ce e atat de bine sa dati copiilor un paharel de aghiazma dimineata pe stomacul gol, inainte de a pleca la scoală!

Spectrograful indică o densitate optică mai mare a apei sfinţite, ca şi cum aceasta ar if înţeles sensul rugăciunilor şi l-ar if păstrat. Aceasta este cauza acestei puteri unice de a vindeca.

Singura limită este că vindecă numai pe cei credincioşi.

„Apa „distinge” nivelul de credinţă al oamenilor.”, spune A. Malenkovskaia. Atunci când un preot sfinţeşte apa, densitatea optică este de 2,5 ori mai mare, atunci când sfinţirea este efectuată de o persoană credincioasă laică, numai de 1,5 ori mai mare, Dar cu un om botezat şi necredincios, fără cruce la gât,  schimbările au fost nesemnificative.

Tradus din rusă în engleză de Julia Bulighina
Trad. Din engleză în română Cristina M.
©1999-2009
„Pravda Ru”

[1]  De fapt, după cum se va vedea, au fost capabili să măsoare unele efecte, dovedind cu mijloacele ştiinţifice actuale ceea ce Sfinţii Părinţi ştiu, prin experinţă, de 2000 de ani, Dar „mecanismul”, fiind divin, nu poate if explicat în termeni omeneşti.  (N.T.)
[2]  Această putere vindecătoare pe plan fizic, moral şi spiritual a rugăciunii Tatăl Nostru  şi a rugăciunii, în general, spusă cu credinţă, am vazut-o cu ochii mei în programul 12 Paşi pentru Alcoolici Anonimi şi Al-Anon (pentru familii afectate de alcoolism). Oameni care erau la un pas de moarte sau pacienţi în spitale de boli mentale au suferit transformări miraculoase. Nu numai că Le-a dispărut obsesia alcoolului, Dar au ajuns să aibă o sănătate perfectă. Pentru a-şi menţine această stare, continuă să se roage, să practice cei 12 Paşi şi să se abţină de la orice substanţă cu proprietăţi psihotrope, inclusiv uneori anestezia la dentist. Părintele Ortodox Melethios Weber, în cartea as „Doisprezece Paşi de Transformare” (Twelve Steps of Transformation) explică bazele ortodoxe ale programului, care are efecte pozitive şi asupra neortodocşilor, cu condiţia să aibă credinţă în  Dumnezeu.(N. T.)

63 răspunsuri

  1. Terapia prin post si rugaciune

    Boala – pedeapsa sau binefacere?

    Cel ce se naste, traieste, sufera, se bucura uneori si moare in aceasta viata, bucuriile sint mici, iar durerile sint mari. Bogati si saraci, pacatosi si drepti, toti trec in viata lor prin multe necazuri, incercari si calamitati. De boala si de durere, aceste probe de foc, nu poate scapa nimeni. Daca acestea sint binefaceri sau nenorociri, pedepse sau binecuvintari, hotarim noi. Depinde din ce unghi privim. Boala este o pedeapsa, atunci cind raminem nepocaiti, pentru ca Dumnezeu ne va lasa sa suferim toate durerile. Boala din pedeapsa se transforma in binecuvintare daca regretam si cerem iertare pentru pacatele savirsite si daca ne apropiem de Dumnezeu. Iisus Hristos – Mintuitorul lumii spunea: in lume necazuri veti avea: dar indrazniti! Eu am biruit lumea (Ioan 16:33). Neajunsurile, saracia, durerea, boala si toate celelalte necazuri il apropie pe om de Dumnezeu. Toate acestea il fac mai tolerant, mai rabdator, activindu-i iubirea, atunci cind inima nu-i este impietrita. Acel om care le primeste pe toate ca din mina lui Dumnezeu, progreseaza din punct de vedere moral si spiritual mergind pe calea mintuirii. Credinta face minuni. Prin credinta, toate sint posibile si orice boala isi gaseste leacul. Pentru ca tot ce e cu neputinta la oameni e cu putinta la Dumnezeu.

  2. Foarte interesant acest articol… nu stiam lucrurile astea ; traiesti lucrurile astea dupa slujbe si rugaciuni , dar acum ai si explicatia… multumesc

  3. Un articol foarte potrivit pentru inceputul Postului Sf. Pasti. Doamne ajuta!

  4. Imaginile cu apa in diferite „stadii” le-am vazut recent intr-un documentar pe google video.In documentar nu se spunea ca prin rugaciune apa isi modifica „compozitia” ci doar prin ganduri/vorbe bune sau rele.
    A spune apei tatal nostru nu e una si aceeasi cu a spune apei „te iubesc” sau „iti multumesc” etc.
    Ai alturat ideilor expuse de documentarul respectiv,religia,la care se face referire f putin (doar un preot rus aduce cateva idei din „scripturi”).
    Ideea e ca ar trebui sa fim recunoscatori pentru natura,pentru viata,dar nu unei entitati anume sau unei religii.E bine sa fim recunoasctori in general,caci natura are dreptul asupra noastra ,nu noi asupra ei.

    • ba eu stiam de mult timp ca apa isi modifica forma, iar in timpul rugaciunii seamana cu ce vezi aici. Imi amintesc ca prima data – acum mai bine de 10 ani- am citit intr-un ziar (probabil „magazin universal”); am privit pozele curioasa si neincrezatoare. Dar de vreo 2 ani tot gasesc aceste informatii pe net si in diverse documentare (cum ar fi „the secret”).
      Mai cauta si vei vedea ca cel ce a scris articolul nu se alatura ideilor documentarului la care faci referire, ci din contra, acel documentar se pliaza pe ceea ce se stia deja, bineinteles, sarind peste religie.
      Daca imi amintesc bine, „the secret” face totusi referire la puterea credintei (bine… nu spune ce fel de credinta, asa ca nu e indicat sa te bazezi pe acel filmulet ci, din contra, fii cat se poate de circumspect pt ca e plin de capcane ambalate atragator).

      • nu era the secret…era „water the great mistery” the secret e tot un documentar dar ala se pune la trainingurile facute de companiile care se axeaza pe cat vinzi atat primesti…;)) gen asigurari avon etc

    • Ateu convins ce mai! nu se stie cand vei avea nevoie de D-zeu ; vei mai fi si atunci tot atat de arogant????????????????vom vedea!

  5. Rugaciunea Crezul alunga entitatile malefice

    Omul este inzestrat cu o putere homeostazica de autovindecare. Atunci cind descopera credinta in Iisus Hristos – marele taumaturg – este inzestrat cu puterea nadejdii si practic poate invinge orice boala. Un studiu efectuat intr-o clinica americana, pe un esantion reprezentativ de bolnavi, aplicindu-li-se acelasi tratament, arata ca cei care credeau in puterea divina s-au vindecat mai repede decit cei care aveau o atitudine indiferenta fata de Dumnezeu. Primul pas pentru cei care vor urma si aceasta terapie prin post si rugaciune este rostirea, in fiecare zi, a rugaciunii Crezul. Prin marturisirea de credinta, puterile ceresti ne acopera, iar duhurile rautatii se indeparteaza neputincioase. Crezind in atotputernicia Sfintei Treimi, credem in puterea ei atottamaduitoare. Rugaciunea este calea deschisa spre Dumnezeu. Prin rugaciune, omul se poate cunoaste mai bine si poate vedea clar cauzele imbolnavirii. Aceasta ii da omului un sentiment de protectie si de curaj in fata bolii, scapind de suferinta cauzata de sesizarea fara intelepciune a raului in lume. Crestinilor practicanti (atit celor bolnavi, cit si celor sanatosi), nu trebuie sa le lipseasca din casa icoanele, cartile de rugaciune, tamaia, mirul, uleiul si faina de la Sfintul Maslu, florile de la Vinerea Mare (Prohodul Domnului), crengutele de salcie aduse de la biserica in ziua de Florii, frunzele de nuc din Duminica Rusaliilor, candela, anafora, agheasma mare si agheasma mica. Toate acestea au o influenta benefica asupra organismului, dar si asupra casei.

    „Poarta spre Dumnezeu este credinţa, iar forma prin care se intră la Dumnezeu e rugăciunea. Rugăciunea e singura manifestare a omului prin care acesta poate lua contact cu Dumnezeu. Gândită creştin, rugăciunea ne arată că umilinţa înalţă, iar nu coboară pe om.”
    „Petre Ţuţea”

    • HAIDUCULE, CE INSEMNATATE ARE FRUNZELE DE NUC DE LA RUSALE ?CACI ATUNCI CIND DOMNUL ISUS A INTRAT IN IERUSALIM OAMENII SI-AU PUS HAINELE JOS CA DOMNUL SA TREACA PESTE ELE SI CU CRENGI DIN COPACI L-AU L-AU INTIMPINAT SI -AAU STRIGAT OSANALE. MATEI21;8 CEI MAI MULTI DIN NOROD ISI ASTERNEAU HAINELE PE DRUM;ALTI TAIAU RAMURI DIN COPACI,SI LE PRESARAU PE DRUM.AICI NU ESTE VORBA DE FRUNZE DE NUCI CI PUTEA SA FIE ORICE POM CU FRUNZE CARE CRESTE IN CLIMATUL ISRAELIAN,PUTEAU FI CRENGI DE SMOCHINI PALMIERI MASLINI ETC.

      „Climatul israelian”? he, he… Voi pocaitii aveti probleme serioase de intelegere. Se numea Palestina pe atunci – Eufrosin

  6. […] Ne facem rugăciunea înainte de masă? Iată de ce ar trebui: […]

  7. Eu nu cred in aceste lucruri, sunt frumoase, intr-adevar, dar sunt poezie.

    „„Apa „distinge” nivelul de credinţă al oamenilor.”, spune A. Malenkovskaia. Atunci când un preot sfinţeşte apa, densitatea optică este de 2,5 ori mai mare, atunci când sfinţirea este efectuată de o persoană credincioasă laică, numai de 1,5 ori mai mare, Dar cu un om botezat şi necredincios, fără cruce la gât, schimbările au fost nesemnificative.”

    Eufrosin, daca dovedesti ceea ce ai scris si stiintific, esti mare. Astept detalii pe neamtujose@yahoo.com.
    Cine a masurat, cind a masurat, cu ce aparate, unde, cit timp, de cite ori, in cite locuri, cum arata rezultatul final, etc.

    Eu mai stiu de efectele benefice ale apei ionizate, fara rugaciune, care se foloseste intens in Japonia. Dar nici acestea nu le-am probat stiintific.

    Studiile le-au facut rusii, eu doar le-am raportat aici. Ia legatura cu ei pentru detalii. – Eufrosin

  8. O alta proprietate a apei sfintite a fost observata de un inginer chimist, expert in lacuri de mobila:
    la Boboteaza dupa stropirea cu apa sfintita in camera, a observat ca lacul mobilei nu ramane patat. Apa obisnuita lasa pete dupa uscare.

    Aici este o poveste adevarata cu apa sfintita:
    http://nouaarhivaromaneasca.com/arhive/arhive-ignorate/marturie-a-sfantului-ierarh-petru-movila-mitropolitul-kievului-despre-dreptcredinciosul-voevod-mihai-viteazul-si-adeverirea-dreptei-credinte/

  9. o doamne…cum puteti crede in asa ceva.In primul rand sa va spun despre mine…Sunt credincios „freelancer”^^,cred in Dumnezeu,in acea energie fantastica care a creat totul.Nu am nici o religie,religia fiind prima cauza a conflictelor,razboaielor,catastrofelor de pe acest pamant.Dar sa revenim la subiect.Eu am cunostinta ca apa isi skimba structura moleculara expusa la diferite frecvente fie ele radio sau al spectrului luminos.Pusa in sticle de anumite culori,este benefica asupra sanatatii,ajutand la vindecarea anumitor boli.Pe partea undelor radio,la fel ca si in articolul de sus,ne face sa vibram si noi(consumando),in aceasi lungime de unda ca si ea.consumand apa expusa la muzica care are o vibratie inalta(bitzi)ne simtim nelinistiti,agitati iar consuman o apa expusa la muzica de frecventa joasa,ne linisteste.La fel se poate lipii o etiketa alba pe respectiva sticla pe care scriem un mesaj(sanatate ,fericire..etc)Ia r despre aghiazma..^^Aghiazma nu se strica pt ca e facuta cu busuioc care are efecte antiseptice(distruge bacteriile din apa)si..se face la biserica in recipiente de argint(antiseptic).rezultatul,o apa care nu se strica..nu e nici o minune!^^(vezi timpul cuimei cand cei bogati nu se imbolnaveau pt ca consumau apa in vase de argint cu o ramura de busuioc-aghiazma)Pace si iubire^^

    • Preotii fac aghiazma si fara busuioc si tot sta fara sa se strice – e Duhul Sfant! Am aghiazma facuta intr-un butoi enorm de Boboteaza, fara nimic adaugat, inca e buna! Am spus ca e din 2009 ?

      • Si eu am pus apa in doua butoaie cu bleach care a tinut un an de zile .Am facut asta cind ne speriase astia cu y2k.

        Adevarat. Unde nu e Duhul Sfant, e nevoie de chimicale ca sa mentina apa. Aghiazma ortodoxa ramane proaspata cu anii, pe cand cea catolica se strica in cateva sapt. Le sugerezi cumva sa foloseasca si ei clor ? – Eufrosin

    • Candva vei avea si tu nevoie de un D-zeu personal; sant curioasa in ce fel te vor putea ajuta energiile de care vorbesti!sant foarte curioasa!

  10. P.S eu imi fac rugaciunea inainte de masa^^

  11. […] oţet şi niciodată cartofi prăjiţi fără o baie bună de mujdei. Ne vor mulţumi mai târziu. Şi informaţia […]

  12. Rugaciunea inainte de masa si rugaciunea de multumire dupa ce mancam, transforma actul mancarii in Euharistie. Deci facem cu binecuvantare ceea ce ne-a invatat Domnul: ne IMPARTASIM de bunatatile Sale.

  13. nu pot sa cred ca aveti o varsta din 2 cifre, un IQ din 2 e evident….cum naiba puteti sa credeti prostiile astea….si va mai mirati ca suntem coada Europei
    Presupun ca fizica, chimie, biologie n-ati studiat pe la scoala.
    Adica vine un barbos in rochie si vrajeste din degete peste un butoi cu apa si gata! …..uffffffffffffff

    • Nu pot sa cred ca un copil botezat intru Hristos vorbeste asa..S-ar rusina grozav nasii, parintii, bunicii si preotul, daca te-ar auzi! Unde mai pui ca ti-ai dat de bunavoie armele vrajmasilor tai!

  14. din fericire mama e atee , bunicii is decedati iar preotu precis e beat asa ca n-ai nimerit-o, sorry
    Eu daca fac un copil nu am de gand sa il botez , i-am zis clar la al meu desi bombane, eu sunt mama lui si eu hotarasc, n-am chef sa mi-l inece un barbos in rochie

    • O fi mama ta atee, dar botezata tot esti si nu ai cum sa schimbi asta. Au facut-o sigur ai tai, macar de dragul parintilor lor. Nebotezandu-ti copilul il lipsesti de cea mai mare aparare pe care trebuie sa o aiba in lumea asta stricata: ingerul lui pazitor.
      Decat sa fie asa, mai bine nu te apuca. Ce ii vei invata, sa isi traga si ei cercei si tatuaje prin locuri ciudate?

      • Din moment ce ea este atee, botezul este irelevant. Ea a ales liber sa nu apartina de BOR. De fapt, normal ar fi ca botezul sa se faca atunci cand fiecare om poate decide in cunostinta de cauza daca vrea sau nu, nu cum e acum. Parintii sau bunicii nu au dreptul sa decida asupra religiei pe care o are (sau nu) o persoana.

        • Înscris în 2011/11/24 la 18:15 | In reply to eufrosin.

          Din moment ce ea este atee, botezul este irelevant.

          Din moment ce nu conduci masina, poti trece strada pe unde vrei.

          • Prin ritualul botezului ea a fost introdusa fara sa i se ceara parerea intr-un cult religios ale carui credinte nu le impartaseste. Botezul in cazul ei este irelevant pentru ca ea nu practica religia, nu crede in perceptele acesteia, nu-si va boteza copiii, etc.
            Pentru corectitudine, in cazuri ca al ei, BOR ar trebui sa poata elibera, la cerere, certificate de anulare a botezului. Din ce am auzit, in anumite tari din vest in cadrul bisericii catolice exista proceduri prin care un om poate sa obtina o astfel de anulare, ca dovada ca nu mai face parte din acea biserica si pentru a nu mai plati impozitul pe religie.
            Analogia ta cu masina nu e corecta, religia este o optiune de ordin spiritual pur personala.

            • Ti-au cerut ai tai parerea cand erai micut, daca e cazul sa te hranesti, imbraci adecvat vremii, sa inveti la scoala, sau ti-au cam impus toate astea fara sa le pese de opinia ta ? Iar daca trupului trebuie sa ii dai hrana pentru a trai, oare isi permite sufletul copilului sa porneasca cu stangul in viata?
              O biata hartie nu te va elibera niciodata de responsabilitatea uriasa pe care ca crestin ortodox botezat, o ai pentru mantuirea sufletului tau. Fireste, Domnul ti-a dat libertate sa iti bati joc de darul Lui bogat, este alegerea fiecaruia sa faca dupa cum il duce capul.

            • Ti-au cerut ai tai parerea cand erai micut, daca e cazul sa te hranesti, imbraci adecvat vremii, sa inveti la scoala, sau ti-au cam impus toate astea fara sa le pese de opinia ta ? Iar daca trupului trebuie sa ii dai hrana pentru a trai, oare isi permite sufletul copilului sa porneasca cu stangul in viata?
              O biata hartie nu te va elibera niciodata de responsabilitatea uriasa pe care ca crestin ortodox botezat, o ai pentru mantuirea sufletului tau. Fireste, Domnul ti-a dat libertate sa iti bati joc de darul Lui bogat, este alegerea fiecaruia sa faca dupa cum il duce capul.

            • Dupa parerea mea, analogia pe care o folosesti din nou nu e corecta, pentru ca nu exista nici o nevoie obiectiva de a fi botezat ortodox, este o alegere culturala personala. Pentru toate exemplele date de tine exista consecinte in viata reala, in timp ce lipsa botezului ortodox nu inseamna nimic. Eu, de exemplu, daca ma nasteam 100 de km. mai la vest as fi fost ungur si foarte probabil botezat catolic. Sau, se putea intampla sa ma nasc in Iran si as fi fost musulman, sau in Japonia, etc.
              Care e exact suferinta unui japonez prin faptul ca nu a fost botezat ortodox?
              Este dupa mine foarte incorecta ideea impunerii unei „responsabilitati uriase” pur si simplu in urma indeplinirii unui ritual religios, fapt la care cel in cauza nu a avut nimic de spus.
              Daca pretinzi ca botezul ar fi absolut necesar pentru „suflet”, trebuie intai sa demonstrezi existenta acestuia.

  15. nu inteleg de ce , daca esti ateu trebuie neaparat sa ai tatuaje si cercei?
    nu uita ca cei mai mari oameni de stiinta , datorita carora stai tu acum si butonezi tastatura, au fost atei, sceptici sau agnostici, incepand cu Grecia Antica si pana azi
    si faptul ca in frageda pruncie cineva m-a bagat in apa FARA SA-MI CEARA PAREREA (nici nu avea cum), pt mine inseamna fix pixu , am crescut intr-o familie de intelectuali atei, am invatat sa citesc de la 5 ani si am 2 licente , am o constiinta care ma conduce si fac fapte bune ca asa VREAU EU, nu de frica unui zeu imaginar sau a unei pedepse vesnice, ASA CUM FAC CRESTINII , ei fac fapte bune de frica lu mnezo, nu ca asa vor ei

    • nu inteleg de ce , daca esti ateu trebuie neaparat sa ai tatuaje si cercei?

      Nu trebuie neaparat, esti doar mai predispus la asa ceva decat un crestin, om la locul lui.

      nu uita ca cei mai mari oameni de stiinta , datorita carora stai tu acum si butonezi tastatura, au fost atei, sceptici sau agnostici, incepand cu Grecia Antica si pana azi

      Cei mai mari oameni de stiinta au recunoscut in final ca sunt cu totul depasiti si uluiti de misterele universului inconjurator, proiectat absolut genial si ca rolul lor este doar cel de a incerca sa il priceapa – ce e atat de dificil in simpla inginerie cibernetica/electronica/mecanica incat sa te minunezi in fata unui calculator? Uite, eu sunt cat se poate de tehnic, dar asta nu ma impiedica sa cred in Dumnnezeu. Cu filozofii Greciei pagane ce vrei sa spui ? In cine vroiai sa creada pe cand Hristos nu venise inca pe pamant?

      si faptul ca in frageda pruncie cineva m-a bagat in apa FARA SA-MI CEARA PAREREA

      Esti isteatza foc, ce sa zic? Tu ai sa-i ceri parerea infantului daca sa il imbraci gros si sa ii pui sapca pe cap iarna, sau decizia iti va apartine? Asa si-ai tai, ti-au facut un mare bine, chiar daca acum nu intelegi asta. Ba’ mai rau, te-ai pus in contra Celui in numele Caruia esti botezata!

      am crescut intr-o familie de intelectuali atei, am invatat sa citesc de la 5 ani si am 2 licente

      Pe ai tai i-a distrus comunismul bolsevic, acu’ numai sa nu-mi spui ca si bunicii/strabunicii tai au fost atei! Adevaratii intelectuali isi realizeaza limitarile inerente firii omenesti si devin adanc credinciosi. Faptul ca generatia intelectuala de elita din perioada interbelica s-a stins in inchisorile comuniste ar trebui sa iti spuna ceva: erau cu totii credinciosi, legionari, preoti si calugari, profesori, militari si ministri, oameni de o cultura vasta, care au transformat inchisorile comuniste in adevarate universitati. Nu i-au exterminat comunistii atei doar asa de florile marului,ci pentru ca ei insisi erau niste mici antihristi, uratori a tot ceea ce le aminteste de normalitatea societatii crestine si de Mantuitorul Hristos pe care il urasc din tot sufletul lor mic si murdar.

      Dar tu ce scuza ai fato de ai iesit si tu atee ca parintii tai, caci de peste 20 de ani incoace, nu iti mai interzice numeni sa dai pe la biserica? Cum de au ajuns Marx, Engels si poponarul Lenin sa umble la mintea ta de romanca botezata?

      Scuze, dar prezinti toate caracteristicile unei victime perfecte: credulitate (ai pus botul la cea mai abjecta propaganda), lipsa de curiozitate intelectuala (ce or fi zicand si „crestinopatii” aia, cum ii numesti tu – pariez ca nu ai citit vre-o carte de apologetica crestin-ortodoxa si nici manualul de religie in clasele elementare nu ti-a fost prieten), fanatism in apararea celor care te-au ciuntit (sindromul Stockholm – look it up yourself). Apoi ca tot cultistul, caci ateismul este secta voastra, esti si foarte combativa – ia zi esti membru cotizant in asociatia umanistilor din Romania?

      Un mic sfat la sfarsit: ai grija cum te referi la Dumnezeu, caci daca pe tatal nu lu l=ai batjocorit cu „mai babacule”, cu atat mai putin poti face asta cu El. E pentru binele tau, crede-ma! Undeva pe blog, un cititor a aratat modul in care au sfarsit-o niste mari vedete, politicieni, oameni de afaceri, care au luat in desert numele Domnului. It wasn’t pretty!

      • Io ma indoiesc ca este romanca botezata.
        Poate vorbitoare de limba romana.

        • Pe ce te bazezi îndoindu-te? Si Stalin, si Elena Ceausecu, si chiar si Gheorghe Gheorghiu (ăla care nu a lăsat BOR-ul să mă catechizeze pe mine) au fost botezati si, cu exceptia primului, si români-sadea.

          Si Sf. Chiril cel Mare si si alde unchiu-său (pătimasul persecutorul-sef al Sf. Ioan Gruă de Aur si incendiatorul Alexandriei Ptolemeilor, cu bibliotecă cu tot) au fost si ei botezati, ceea ce NU i-a scutit de gravă rătăcire …

          În Biserica noastră Sf. Botez e o PREMISĂ (valabil si în cazul @Kitana) si nicidecum o … garantie a bunei-făptuiri (ca să nu mai zic de mântuire).

          Scuză-mă, esti cumva … adventist?

          • „Scuză-mă, esti cumva … adventist?”
            Scuza-ma, cum ai ajuns la aceasta concluzie, pe ce te bazezi?
            Am zis pentru ca in primul rand ma doare ca o romanca sa faca asemenea afirmatii iar apoi pentru ca prestarea dansei nu e caracteristica nici chiar romanilor atei.

      • Sa ne amintim de vorbele pline de adevar ale Parintelui Ioanichie Balan: Aceasta tara profund ortodoxa este incomoda Europei

        VIDEO: Sa ne amintim de vorbele pline de adevar ale Parintelui Ioanichie Balan: Aceasta tara profund ortodoxa este incomoda Europei

        • Să uităm vorbele pline de (din păcate!) ne-adevăr pios ale altminteri genialului Parinte Ioanichie Balan si să constatăm cu smerenie că „aceasta tara”, fostă eventual „profund ortodoxa”, a devenit, în urma des-crestinării accelerate din penultimele cincinale, una dintre cele mai comode statiuni de experimentare a noilor technici de dresaj si conditionare (lipsire de libertate) din întreaga Europă!

          Daupă ce am reusit să ne scoatem din cap spusele Parintelui Bălan, să ne re-amintim că imperativul momentului constă tocmai în re-încrestinarea compatriotilor nostri fosti-crestini (botezati asemenea Kitanei, la grămadă, din ratiuni mai degrabă folclorice, dar care efectiv NU au nicio treabă cu Biserica), noi aflându-ne pe acest tărâm în acerbă competitie cu … Europa însăsi, carele, tocmai produce aici si acum, prin propagandă si monopol asupra sistemului de învătământ, într-o veselie generală (spre profunda noastră mâhnire) atei pe bandă rulantă …

          Diversele curente neo-protestante chiar fac asta (acum si aici), asa încât nu văd dece tocmai noi ne-am lăsa, în aceste vremuri de RĂSBOI, paradă suficientelor narcisiste.

          Sunt ferm convins că Domnul NU asteaptă dela noi vorbe goale din gama „tara asta profund ortodoxa”, ci mult mai degrabă chiar vrea să vadă cum tara asta chiar ajunge să fie profund crestină (din partea mea ortodoxă, catolică ori greco-catolică)!

          • „(din partea mea ortodoxă, catolică ori greco-catolică)”

            Scuza-ma dar acum am motive sa cred si eu ca nu esti ortodox.
            Pentru ca nu ai priceput nimic din ce spunea Par. Ionichie. E prea complicat sa-ti explic.
            In plus, orice ortodox stie ca atat papistasii cat si creatia lor hibrida (cum le arata si numele) greco-catolicii, nu au credinta dreapta.
            Deci astia nici pe departe nu sunt „profund crestini” ci amagiti sau cumparati cu parale. Sa ne fereasca Dumnezeu ca acestia sa se intareasca.
            Au spus-o bizantinii la caderea Constantinopolului:
            „„Mult mai bine e să se ştie domnind în mijlocul oraşului turbanul turcesc, decât tiara latină”, în: Ducas, Istoria turco-bizantină (1341-1462), în colecţia Scriptores Byzantini, I, ediţie critică de Vasile Grecu, Ed. Academiei R.P.R., 1958, p. 328.”

            • Te scuz, te scuz si märturisesc’ cä mi-e absolut paralel & perpendicular ce crezi d-ta (nu după părerile / părelniciile d-tale voi fi eu judecat). NU confesiuni judecăm în polemici / schimburi de opinii, ci continutul de adevăr al afirmatiilor.

              *** Au spus-o bizantinii la caderea Constantinopolului: “„Mult mai bine e să se ştie domnind în mijlocul oraşului turbanul turcesc, decât tiara latină” *** este o dovadă etremă a consecintzelor dementzei (ca boală a spiritului) respectiv abjectiei / nemerniciei (ca maladie a sufletului). Îti dai seama ce-or fi gândit / simtit un Stefan cel Mare (Sf.), ori un Mihai Viteazu’ despre această pagină de rusine, de trădare, rămasă nouă peste veacuri ca un avertisment? Îti imaginezi cum l-ar fi spitecat Mircea Basarab, Iancu – Ioan de Huneyad, ori chiar Alexandru cel Bun pe netrebnic dintr-o lovitră de palos (cu sânga)? Cum l-ar fi tras Vladislav al III-lea Basarab în tzeapă pe bicisnic?

              Îti dai seama, oare, ce negru si viermănos trebuie să fi fost sufletul netrebnicului care a dabitat o asemenea afirmatie?

              Dumneata realizezi cât sânge românesc, sârbesc, franc, german, unguresc, polonez, grecesc (crestinesc) a curs pentru ca dorinta dereglatului mintal care a produs afirmatia pe care o exhibezi pe aicea să NU se împlinească? Dacă si doar 0,0 1% din amarul ăsta de sânge ar cădea pe capul netrebnicului care a debitat-o si tot ar ajunge pentru de 77 de ori câte 7 condamnări la chinul vesnic …

              Realizezi d-ta că o întreagă istorie natională chinuită si ne-norocită a neamului meu românesc (pe-al dumitale nu reusesc să-l determin) a fost schilodită de împlinirea dorintei acelei lepădături? Dumneata realizezi că Principele Constantin (Sf.) a fost martirizat împreună cu 4 fii si cu un ginere pe chestia asta? Realizezi, oare, că sustinând o atare atitudine, te plasezi (laolaltă cu TOTI cei care-ti împărtăsesc opinia) în tabăra dusmanilor (de moarte ai) neamului românesc?

              PS: dacă l-as cunoaste pe individ, cred că m-as apuca să strâng fonduri pentru transformarea mormântului lui în cea mai mare scuipătoare din lume.

            • Daca nu gresesc, acea expresie ingrozitoare a fost „opera” lui Lucas Notaras, care avea titlul de megaduce (cred ca insemna comandantul flotei).

            • @Thalex
              Vad ca v-a luat valul scriiturii!
              O sa explic mai pe larg ce a insemnat acea ideie a Bizantinilor.
              Adica, turcii le luau averea, poate si viata.
              Dar papistasii le luau Mantuirea fiind eretici si Ortodocsii trebuiau sa se lepede de Hristos cel adevarat.
              Se aplica si la greco catolici, pocaiti, etc.
              N-o spun eu ci Sfintii. Daca e nevoie, se gasesc informatiile la sursele ortodoxe de pe Internet.
              Inca ceva ca sa lamureasca cele de mai sus:
              Cine credeti ca a scapat Neamul Romanesc de invazia papistasa?
              Tatarii…

            • @cristian
              Expresia e „ingrozitoare” pentru cei care nu-si pretuiesc sufletul, nu pricep ce inseamna credinta dreapta si cum se deosebeste de erezie.
              Dupa socoteala Dv. multimea Sfintilor martirizati de papistasi au fost niste fraieri, nu intelegeau cum sta treaba. De exemplu Sfintii Transilvaneni.
              De curand a aparut si aceasta lamurire:
              http://graiulortodox.wordpress.com/2011/11/23/patriarhul-ioannis-vekkos-al-xi-lea-si-prigonirea-athonitilor/

              Vorba lui Lapusneanu: Prosti dar multi!”

            • Nu explici absolut nimic, doar aburesti si aberezi: invocarea unui comandamnet superior întru motivarea propriei nemernicii tine, de altfel, de recuzita clasică a trădătorului comun din toate timpurile. Iar d-ta tocmai inventezi unul, în beneficiul sectei (probabil „stiliste“) pe care o reprezinti sub masca ortodoxiei. Asertiunile d-tale nu au niciun temei, COTRAZIC „Călăuza Crestinä – Sectologie” a BOR si nu pot avea alt scop, decât discreditarea ortodoxiei: practici atacuri sub pavilion fals …

              D-ta NU vorbesti limba sufletului neamului românesc, d-ta gavaresti pa ruski vorbind românsete … D-ta NU cobori din descălecatul lui Negru Vodă la Câmpu Lung, nu te tragi din oastea Judelui Cavaler Laurentiu, n-ai ABSOULT nimic de-a face cu spiritul luptei domnitorilor nostri (altii decât fanariotii si turcitzii, a căror ratiune de a fi o oferi).

              D-ta minti cu seninătate si insulti bunul simt elementar: cum să ne salveze … tătarii? Turcii „luau averea, poate si viata“? Asta-i bună! Unde-i Kosovo, unde-i Bosnia, unde-i leagănul … Bisericii noastre? Unde-i Imperiul Bizantin, unde-i Egiptul Ptolemeilor, unde-i Niceea, unde-i Antiohia, Cezareea, Nicomedia, Triplois-ul, unde-i Cartagina, Hippo, s.a.m.d.? Unde sunt SUFLETELE membrilor popoarelor „salvate“ de turci si de tătari? Unde sunt sufletele … ienicerilor? De-aia i-a tras Vladislav al III-lea (catolic) pe turci în tzeapă, pentru că veniseră să scape … pe orto-grecotei de … „papistasi“? De-aia au crăpat cruciatii (printre care si corpul de elită a lui Mircea) în încercarea (disperată) de a elibera Nicopolele (grecesc) de sub asediul otoman?

              Adică alde matale, gospodin treaziceevici, acorzi p-acilea certificate de … românitate? Hai că m-apucă râsul!

          • @thalex
            Te iert ca suntem in Sf. Post.
            Doar intreaba-te de ce esti mai agitat in aceasta perioada.

            • Te iert si eu provizoriu. Astept însä ca, dupä Post, sä-mi explici mai pe îndelete, într-o abordare 100% ortodoxä, felul în ncare vezi d-ta chestiunea „sf. martiri” (?!) … turci & tätari – apärätori ai dreptei-credinte (?!).

              Te îndemn totodatä la responsabilitate sporitä, întrucât te avertizez asupra intentiei mele ferme de a trimite luärile d-tale de pozitie în aceastä chestiune, spre validare, deopotrivä Facultätii de Teologie din Bucuresti, Sectiei de Boli Nervoase a Spitalului Municipal si, pentru protectia d-tale, si FNPS-RTCI (Fundatiei Nationale pentru Prevenirea Suicidului în Rândul Tinerilor aflati în Crizä de Identitate).

              Mä astept ca pânä atunci, în contrapartidä, sä renunti (tot pe perioada Postului, spre bunä-starea cititorilor) la obiceiul de a elibera certificate de bunä conduitä national-crestinä.

    • 1) „am o constiinta care ma conduce si fac fapte bune“: esti sigură că ai o constiintă? Cum poti crede în lucruri pe care nu le-ai văzut, nici pipăit, si nici … măsurat? Sia dacă totusi ai una, atunci, de unde o ai? Fapte sunt convins că faci, dar de unde sti că sunt … bune? Bune pentru … cine? Si Jack Spintecătorul si chiar si Stalin si Pol Pot credeau despre ei că ar avea câte una buc. constiintă si sunt convins că si ei considerau că fac fapte bune.

      2) Dacă te-ai fi născut într-o provincie anume a Greciei Antice, atunci te-ar fi aruncat (în fragedă pruncie) în … zăpadă (în loc să te bage în apă, si tot fără să te întrebe). Făptasii ar fi avut în plus, făcând asta, constiinta bine-facerii (tot fără să te întrebe nimic).

      3) Grecia Antică nu a fost un om / o oamä de stiintă, ci o … tară. Cultura acelei tări a fost marcată, la început, de politeism si NU de ateism. La un moment dat a apărut acolo un ins pentru care politeismul nu avea niciun sens si care, într-o stare de gratzie, a des-coperit că nu poate exista decât un singur … dumnezeu. Semenii săi (cărora le-a adus vestea cea mare) l-au băgat în tribunal. Tribunalul l-a condamnat pe respectivul la moarte. Semenii săi (legitimati democratic) au fost convinsi că fac o faptă bună. Si tot crezând asa, tot asa au si … murit (cutremurător, nu-i asa?)

      4) „Prima picatura din paharul stiintelor exacte ne poate face atei, insa la fundul paharului ne asteapta …“ … Ei bine, Cine crezi că (zicea, într-un moment de mare cutremurare a propriei constiinte, alde Werner von Heisenberg) ne asteaptă pe noi (pe mine, pe tine) acolo? De unde ai scos trăsnaia cf. căreia marile genii ale stiintei ar fi fost … atei? Pe ce te bazezi (afară de două diplome)?

    • Eu vorbesc 10 limbi straine, ai mei sunt intelectuali credinciosi, am mai mult de 3 licente si am invatat singura, pe pielea mea, ca fara credinta si speranta, viata ti se naruie. Si eu m-am rebelionat impotriva religiei, mi-am si pierdut credinta in viata la un moment dat, Abia atunci, am invatat ca numai Dumnezeu, prin fiul Sau trimis sa mantuiasca pe cei si cele ca noi, Mi-a dat mie puterea sa FAC CE VREAU EU. Fiecare e puternic, dar nu mai fii asa aroganta. Mi-e imi pare rau c-am fost asa, si m-am gandit sa-ti impartasesc parerea mea. De-aici incolo, numai bine, orice-ai alege.

      • Ce-am spus mai sus, @Kitana.

      • Sustii ca stii sa vorbesti 10 limbi straine, dar tu ai probleme cu romana, observ. 1. Nu exista verbul „a (se) rebeliona”. 2. „Abia” nu se scrie cu majuscula dupa virgula, „Mi-a” nu se scrie cu majuscula pentru ca este un pronume care se refera la tine, nu la Dumnezeu. 3. In penultima ta propozitie „Mi-e” nu se scrie cu cratima, forma corecta e „mie”, pentru ca e vorba de acelasi pronume de care vorbeam mai devreme. In concluzie, nu stiu pe cine vrei tu sa impresionezi aici, dar cu siguranta nu reusesti, deci nu te mai burica degeaba. Iar licentele tale (curios ca ai ales „mai mult de 3”, dar n-ai dat o cifra exacta) probabil sunt licente de Windows, Microsoft Office, Photoshop sau alte programe de genul asta, caci de studii superioare nu cred ca sunt.

  16. Multumiri Kitanei ca a starnit si a repus pe prima pagina un subiect cu adevarat important: ateii si credinciosii.
    Stiti ceva? (ma voi adresa credinciosilor). V-as spune o mica povestioara care tinteste cred eu catre ateul din toate religiile si timpurile. Iat-o:

    Era un puisor de soricel care a tot auzit in vizuina lui pe cei mai mari vorbind despre oameni, si in naivitatea lui isi tot zicea: “Eh, nu sunt decat vorbe, nu exista oameni”. Dar toti cei din jurul lui continuau sa vorbeasca uneori despre oameni. Se amesteca si el in vorba dar i se dadea repede peste nas: “taci ma, tu esti prea mic, habar n-ai tu ce este afara”. Soricel se supara de fiecare cand era tratat ca un tzanc nestiutor si intr-o zi s-a decis sa iasa si el afara ca sa vada daca sunt acolo oameni, sau nu Zis si facut. A iesit din vizuina lui, si-a inaltat capusorul , si n-a vazut decat o poteca, multa iarba in jurul lui, cam inalta pentru statura lui, si parca niste tufe sau copaci in departare, intocmai precum auzise vorbind pe cei mari despre toate acestea. Dar oameni, de nici un fel. Se mai gandi un pic, isi mai inalta inca o date privirile, se mai uita o data in stanga, in dreapta, in spatele lui, dar nici tipenie de om. Hotarat lucru isi zise: nu exista oameni. Si se intoarse multumit in vizuina lui…

    Am citit asta de mult, intr-un manual elvetian de educatie religioasa a crestinilor evanghelici pentru copii lor. Fireste, urmeaza apoi concluziile si invatamintele: “vedeti copii, tot asa este si cu cei care sustin ca…” etc., etc”. As zice eu: “ateisti din toate tarile…Dumnezeu exista, voi nu puteti sa-L desfiintati, ci doar sa-L alungati din mintile si sufletele voastre, spre PAGUBA voastra. Si inca ce paguba! Nu spun mai mult in aceasta interventie.

    Dar povestea poate continu si asa: “…si se intoarse multumit in vizuina lui. Pana intr-o zi, cand….” Dar chiar si asa, cu soricelul convins pana la urma ca exista oameni, povestea, care poate fi si a noastra, poate sa ia o asa turnura ca l-ar face pe moralizator sa zica asemenea Sfantului apostol Iacov: “Tu crezi ca unul este Dumnezeu? Bine faci; dar si demonii cred si se cutremura” (Iacov. 2;19).

    As mai adauga ca in contextul citatului biblic utilizat este vorba despre invalidarea credintei fara fapte. Sa ne fereasca Bunul Dunezeu de asa ceva!

    In rest, toate bune!

    romanul.ca

  17. Toti cre(s)tinii care comentati aici sunteti niste retardati daca in secolul 21 inca mai credeti in niste aberatii scrise acum 2000 de ani pentru a controla masele sau pentru a explica niste fenomene pe care stiinta de atunci nu le intelegea. Ca sa nu mai vorbim ca tot crestinismul e furat din alte religii antice, deci n-are nici o legatura cu fapte reale. Mai treceti pe la scoala, ca nu aveti notiuni elementare de biologie sau fizica, si un copil v-ar putea combate argumentele. Ma mir ca putinii neuroni ametiti pe care ii aveti in cap fac destule conexiuni incat sa va permita sa scrieti asemenea tampenii.

    • Drept sa spun m-am gandit un pic inainte de a decide sa iti public comentariul jignitor, incult si plin de stereotipuri marxiste. L-am lasat ca lectie pentru tot omul care vrea sa vada ce face educatia ateista din om: o biata placa stricata fara suflet si fara minte, care debiteaza in mod pretios prostii, pe post de adevaruri imuabile. Cineva te-a lucrat rau de tot la capitolul educatie – ar trebui sa-i ceri banii inapoi!

  18. Da si mie te rog lucrarea publicata de prestigiosul savant, ca nu o gasesc nicaieri. O legatura de internet, o biblioteca, o librarie. Sau spuneti-mi de unde ati luat voi informatia, caci in ultima instanta am cautat pe motoare de cautare si am avut „surpriza” sa nu gasesc nimic (desigur, inafara de bloguri oglinda, dar care, normal, nu dau sursa). Inteleg conceptul „crede si nu cerceta” dar credeam ca se aplica numai in teologie, nu si in neurologie, imunologie sau orice alta stiinta care are ca baza observarea si experimentarea si cel mai important: publicarea rezultatelor. Mi-am permis libertatea de a trimite un e-mail catre institutul la care faci referire, sa vad daca au intr-adevar ca domeniu de activitate cercetarile de mai sus, sau daca toate sunt minciuni gogonate. Eu stiu ca este pacat sa minti, si daca scrii ceva despre care nu te interesezi inainte ca este si adevarat, mie imi miroase a minciuna.

    Am vazut mai sus ca este data si o sursa, desigur eu astept lucrarea in sine, ca sa o putem analiza. Ca o ironie, informatiile sunt preluate de pe Pravda.ru, care a fost publicatia Partidului Comunist sovietic din 1918 pana in 1991 :).

    Astept raspuns.

    • I-ati ironiile altundeva, aici latri la pomul gresit. Cauta Masaru Emoto, vei gasi saitul lui unde a publicat rezultatele cercetarilor sale. Eu n-am timp sa te plimb de manuta pe internet.

      • Intrebam de „cercetarea” ruseasca nu de glumita cu apa. Nu ai timp „sa ma plimbi” dar ai timp sa scrii zeci de articole fara nici o sustinere. De ce nu „te plimbi” tu putin, inainte sa scrii, asa ar face unul care are ca obiectiv adevarul. Sau iei numai ce iti convine tie, iar restul informatiilor sunt scrise de masoni, evrei, marxisti etc? Da, este si asta un fel de a avea dreptate, cel putin in mintea ta. Bun, si daca Pravda, de exemplu, prezinta un articol in care descrie cum religia afecteaza fizic omul, atunci cum decizi care informatie este reala si care nu? O mai bagi pe blog? Ar fi aceiasi sursa, definita de tine ca si corecta, dat fiind faptul ca deja le-ai promovat bazaconiile…

        • Sustinerea articolelor mele vine in primul rand din ceea ce cunosc personal, apoi din referinte, la urma din ceea ce pot verifica din surse diverse, asa ca ia informatia dupa cum te duce mintea.

          Numai pentreu ca ai ramas atarnat de notiunea ca Pravda a fost oficiosul PC al URSS pe vremuri, nu inseamna deloc ca astzi nu poate sa mai scape adevarul. Compara aia’ cu NY Times: daca ai cap cat de cat, vei vedea imediat care e mai interesant de citit.

          Bai’ ce naiba e cu voi astia anticrestini, parca apareti mai des in posturi, decat in alte perioade, ia’ spune drept, cand ai calcat ultima oara intr-o biserica ortodoxa, ei?

          • Aparem, aparem, ca spre deosebire de gandirea voastra mancata de molii noile generatii isi mai pun niste intrebari inainte de a crede orice aud de undeva. Sunteti depasiti, acceptati-va conditia.

            • Nu esti deloc un reprezentant al noii generatii, ci doar un biet idiot a carui credinta e mobilul tare, „muzica” ne-muzica, Ue-mue, globalizarea si cine stie ce alte rahaturi.. – vai de tine! Viitorul Romaniei se afla in biserici in timpul sfintelor slujbe si inafara lor ( e plina biserica de tineret destept si intelept ) care se roaga Celui in numele caruia suntem mai cu totii, botezati. Spun „mai cu totii”, pentru ca in ultima vreme au inceput sa apara tot felul nebotezati pe-aici, dandu-se romani, doar, doar vor induce pe cineva in eroare. Hai’ plimba ursul, ca ne-am saturat de voi, cunoastem bine ce hram purtati.

  19. xyz si altii ca tine ! tu chiar nu ai pic de rusine si caracter !! ? nu-i uman ! ce se-ntampla cu talica ! ! ar trebui un veterinar sa te consulte !?

  20. lasati-i mai,pe astia care dau cu piciorul in pamant,de genul „ce ,baa,innapoiatule,poti tu sa demonstrezi chestiile astea,ha?”
    lasa-i mai,ca nu vor decat sai rite si sa te faca sa iti pierzi timpul, asa cum nimeresc blogul asta,se pot plimba pe inca o mie,lasa-i.
    scrie ce ai de scris pentru cei care vor sa auda.punct
    te duci sa pansezi pe unul care are un ditamai buboiul si ala zice,ca asa e moda 🙂

Răspunde!