Educaţia românului de ieri şi de azi: vă puteţi imagina rezultatele ?


Educaţia clasică a românului până mai ieri:

Şi „educaţia” oferită nouă azi:

Itzik, Ştrul si Şloim

Pentru ca tot românul să se simtă bine, inconştient şi amuzat până la moarte, în timp ce alogenii se încalecă stăpâni pe ţara lui – simpli trepăduşi care se scălâmbaie, sau diversionişti şi acoperitori pentru ceilalţi?

Ştrul, circarul

36 răspunsuri

 1. armate intregi de sclavi si roboti … asta vor …

 2. Una calda, una rece…
  Totusi, pentru cine (inca…) are o conexiune la internet i se ofera totul in materie de informatie si educatie. Depinde doar de ceea ce alege. Se poate gasi Biblia in diferite versiuni (editii) si formate, bloguri crestine, muzee virtuale, carte in format electronic „fara numar…” etc.
  Poate ca este necesar un ghid pentru zona pozitiva a internetului cu legaturi catre pagini de religie, cultura, educatie relevante. Cred ca ar fi o idee buna crearea unei pagini de blog in acest sens daca tot ai deschis subiectul si ar putea contribui si comentatorii cu „link-uri” catre zona educativa/culturala a internetului.

 3. Nu zici rau, doar ca dai un exemplu slab. Seinfeld e un serial plin de umor si foarte inteligent, pentru cine il pricepe. Ca si Curb your enthusiasm. Tind sa cred ca problema societatii noastre nu se trage de la faptul ca prea multi oameni se uita la Seinfeld, ca prea multi tineri iau modele de viata personajul respectiv. Vine de la „Tradati in dragoste”, de la Becali (mareee crestin de altfel), de la modelele printre care traim zi de zi.

  • Daca privesti la el si iti place, in subconstient ti-a si devenit model demn de urmat. Te transformi in altceva, fara sa iti dai seama.

   • Si de tine imi place, dar nu te consider model demn de urmat. Nici macar in subconstient. La fel si cu Seinfeld. Sunt ferm convins ca scopul serialului nu e sa faca modele, ci sa amuze oamenii. De altfel, creierul din spatele serialului e Larry David. Stiu, tot evreu. Probabil au simt al umorului ceva mai dezvoltat ca alte popoare. Ma uit la chestiuni de-ale noastre gen „Vacanta Mare” sau „Trazniti in NATO” si imi e clar. Mai recuperam ceva cu Caragiale.

    Ce numesti tu „umor” contemporan, e o facatura pervertita si de prost gust, care paleste in comparatie cu umorul taios ca lama al lui Caragiale. Cum pot sa-ti placa ambele genuri in acelas timp? E ca si cum ai aprecia o masa de pastrav cu mujdei la fel precum o balega de vaca! Eufrosin

    • Mai degraba e ca si cum ai aprecia o mamaliga cu branza la fel precum falafel, cu humus si tahini. Daca tot vrem sa pastram analogia.
     Revin iar la dezinteresul fata de natia din care fac parte creatorii, in cazul de fata de comedie. Nu m-a interesat vreodata ca Seinfeld si Larry David sunt evrei, ca Monty Python sau Dickens is englezi. Nici ca sunt ortodocsi, hindusi, atei, ce-or fi. Nu religia sau apartenenta la o natiune le confera sau neaga calitatea.
     Cu ce ma incalzeste ca Mugur Mihaescu merge la Biserica, cat timp Vacanta Mare produce gunoi?

     Dar cand unii iti servesc in mod consistent rahat pe care sa ajungi sa il confunzi cu mamaliga, nu te izbeste ca fiind ciudat? Eufrosin

     • „Dar cand unii iti servesc in mod consistent rahat pe care sa ajungi sa il confunzi cu mamaliga, nu te izbeste ca fiind ciudat?”
      Negresit, doar ma trezesc in fiecare dimineata in Romania, nu prea vezi mare lucru din cauza rahatului. Nu pentru mult, desigur. E ciudat, dar suntem obisnuiti.

      E pacat sa iti blamezi tara, lala-i pe dusmanii ei s-o faca. Noi mai bune sa punem mana pe lopeti! Eufrosin

     • Nu tara o blamez, ci pe o mare parte din locuitorii dansei. Inclusiv pe cativa de pe aci. Tot cu mana pe lopata is de multi ani, probabil cea mai sigura modalitate de a fi calcat in picioare.

 4. O, da! Telenovelele noastre sunt de 1000 de ori mai proaste decat Seinfeld si au o eficienta cam tot de atatea ori mai mare la spalat creiere si la vulgarizat limbajul (daca pe vremea lui „Ceasca” limbajul era „de lemn”, acum se pare ca tinde sa devina de „rahat” gratie „factorilor de cultura” actuali, incl. Patapievici).

 5. Inainte de a fi roman, sunt om, prima patrie este pamantul si sunt cetatean al lumii. Si inainte de a fii roman sunt crestin, si adevarata patrie este in ceruri, aici trebuie depusa toate eforturile. „Cauti mai intai Imparatia cerurilor …”

  Mentionez ca este gresit, in loc de patriotism trebuia nationalism, desi unele lucruri sunt valabile si la patriotism.
  Iertare dar de ce mai toate articolele face referire la natiunea romana?
  De ce inlocuiesti cuvantul om, sau popoare cu roman si romani, de parca raul social li se intampla romanilor, sau de exemplu mass-media spala creierul numai romanilor?
  Dai dovada de sovinism, nu in tot sensul cuvantului dar da, pare ca arati superioritatea natiuni romane in fata celorlante.
  De ce articolele tale mojoritate sunt legate de natioalism si nu de probleme spirituale?
  Nu a fost alegerea ta sa fii roman, daca te nasteai evreu de exemplu cum reactioneai? Si u credeai in natiunea evreiasca, cand singur lucru comun este doar religia la evrei, care au trait in diaspora in colturile indepartate, si singur lucru ramas a mai fost religia, nu cultura, nu obiceiuri, si sangele stricat …
  Iertare daca am exagerat sau am inteles prost, dar ai prea multe articole legate de nationalism, si mai crezi in prosperitate si in trai bun, daca se vor face schimbari in tara, nu are cum cand o lume intreaga este in criza.
  Plus ca nationismul si oarecum patriotismul este opus smereniei, baza lor este mandria sangelui, valorilor culturare, egoismul social etc, nici macar cu credinta ortodoxa sa nu ne mandrim ca nu este meritul nostru nici ca ne-am nascut romani si nici ortodocsi.
  Cititnd Sfintii parinti am gasit afirmatia acesta „Toti oameni sunt mai buni ca mine” la nivel de popor sa nu zicem nici chair asa ca e mai prost decat toate, dar macar sa nu zici ca e mai bun ca altul.
  Probabil ca am gresit, mi-am exprimat doar parerea, dar scopul tau care este nationalismul, unirea Romaniei cu Rep. Moldova, traiul mai bun al romanilor, sau lucruri de genul acesta sau mantuirea?
  Iertare!

  • Diego,
   Vezi ce spune parintele Staniloae in cartea Ortodoxie si Romanism si sigur o sa-ti mai schimbi parerea. Natiunile sint lasate de Dumnezeu. Mai spune parintele Staniloae: „nu exista om anational. Un om pur, necolorat national, este o abstractie”. Expresii de genul „cetatean al pamintului”, „copilul universului” desemneaza si ele o abstractie in lumea globalizarii care ni se pregateste.
   Daca voievozii neamului nostru nu ar fi fost nationalisti si jertfelnici, ne-ar fi inghitit cu totul navalitorii.

   • Stiu ca expresiile acelea se refera globabizare, dar eu am ziso cu un alt inteles, important nu este in ce popor te-ai nascut ci importanta este credinta, ce importanta are ca esti negru, alb, roman sau maghiar? Nu are importanta rasa, sau nationalitatea ci credinta pe care o ai, nu a fost alegerea noastra ca ne-am nascut romani, si nici meritul nostru ca suntem ortodocsi, este un mare dar de la Dumnezeu ca ne-am nascut intr-un popor preponderent ortodocs,dar daca ne nasteam indieni ce faceam? stateam in aceasi credinta?, ca de avem sange indian si majoritate fratilor nostri de sange sunt hindusi si se inchina la draci?
    Voievozii neamului nostru nu erau nationalisti, ci patrioti, nici nu erau natiuni atunci, ei s-au jertifit in primul rand pentru credinta si apoi neam, daca te uiti in evul mediu preponderent razboiele nu erau intre popoare, ci intre popoare cu diferite religii, popoarele crestine se luptau cu popoarele musulmane, si razboiele intre crestini aveau loc datorita diferentelor dintre ei, unguri au fortat romani din transilvania sa treaca la catolicism, mai tarziu cand a aparut reformati, au avut loc razboaie intre catolici si protestanti, de exemplu catolici germani sau luptat cu protestanti germani, sau francezi.
    Imperiul bizantin ce nationalitate avea? nu se poate spune, erau mai multe, ce ii unea era credinta,
    A nu se face confuzie intre cuvantul nationalitate si popor sau neam, nu sunt acelasi lucru, natiunile au aparut in epoca moderna, prin influenta masoneriei, atunci au aparut tot felul de revolutii si razboie de obtinere a indendentei, asa au aparut natiunile, nationalitate face referire mai mult la politica, si astfel sa ajuns ca popor ortodox sa se lupte cu popor ortodox.
    Eu nu sunt roman fiindca apartin statului roman, ci sunt roman fiindca apartin poporului roman, si chiar daca eu as fii in Bulgaria de exemplu.
    Nationalitatea afirma ura intre popoare, afirma superioritatea unei fata de alta etc.
    Nu natiunile sunt lasate de Dumnezeu ci popoarele sunt lasate, si se spune ca Dumnezeu va judeca popoarele nu natiunile.
    Poporul roman nu este numai intre granitele statului roman, ci este raspandit in intreaga lume.
    Eu imi afirm neamul, nu nationalitatea, nu statul, un popor nu traieste cuprins in niste granite artificile, ci pe pamant.

    • Diego,
     Sint de acord cu lamurirea urmatoare: „A nu se face confuzie intre cuvantul nationalitate si popor sau neam, nu sunt acelasi lucru”. N-am folosit cuvintul „nationalitate” ci „natiune”. Daca ne uitam in DEX, ne lamurim si mai bine cu diferenta dintre cei doi termeni. N-o mai lungesc cu redarea definitiilor, de retinut doar ca NATIE are ca sinonime popor, semintie, in timp ce NATIONALITATE e sinonim cu cetatenie si este mai curind un termen juridic. Dar intotdeauna, oriunde s-ar stabili cineva, va duce cu sine intreaga mostenire a stramosilor sai, chit ca in noile acte se va inscrie numele noii sale nationalitati. De aceaa francezii ii numesc pe emigrantii naturalizati „des Francais de papier” (francezi de hirtie).
     Cit despre razboaiele de religie, si ele se justifica tot prin specificul national al neamurilor care le-au dus. Catolicismul a fost o arma mai de temut decit sabia pentru Imperiul austro-ungar in politica sa de deznationalizare a romanilor din Ardeal; francezii i-au casapit pe protestanti pentru ca au vazut in ei niste uzurpatori ai monarhiei catolice franceze, de sorginte straina.
     Problema neamurilor inchinatoare la idoli (demoni) sau la allah se va rezolva dupa cum sta scris in Evanghelii si in proorociri. Sfinta Scriptura se va propovadui in tot pamintul, caci toate neamurile sint chemate de Hristos la mintuire. Multi descopera ortodoxia in chip minunat in zilele noastre. Dar si aceste neamuri vor trai credinta in acord cu structura lor sufleteasca, psihica, determinata de spatiul in care s-au nascut si dupa harurile date lor de Dumnezeu.
     Si ca sa inchei prea-lungul cuvint. Despre cine sau despre ce ar trebui sa vorbeasca Eufrosin, daca nu despre Romani si Romania? Nu vad la el pic de sovinism si nici urma de nationalism guraliv si propagandistic. Sint destule bloguri care se ocupa aproape exclusiv de restul lumii. Avem nevoie de oameni dedicati trup si suflet acestui neam.
     In rest, cele bune si iertati pentru lungimea scrisorii.

     Daciana, iti multumesc pentru cuvantul bun! – Eufrosin

  • Nu trebuie sa confunzi scopul imediat cu scopul final. Acestea doua exista in acelasi timp dar la niveluri diferite.
   Cu nationalitatea gresesti. Daciana are dreptate. Vrei, nu vrei, apartii unui neam, ai aici niste stramosi fara de care n-ai fi existat. Prin acesti stramosi, a caror existenta nu poate fi contestata suntem uniti ca neam. Nu esti facut dintr-o samanta adusa de vant si nici frunza-n vant nu cred ca vrei sa fii.

   • agerstress

    Toti oameni, toate popoarele au acelasi stramos, daca nu ar fi fost Adam nu ar fi fost nici un popor, toti oameni sunt frati in Adam, eu nu exist fiindca exista poporul roman eu exist fiindca exista Dumnezeu.
    Da recunosc ca apartin unui neam, sunt roman, dar inainte de a fi roman, sunt om si sunt crestin ortodox, nu poate fi neamul pus inaintea acestora, importanta e credinta si nu sangele, de poporul italian ce ne leaga? sangele si limba, si la sange nush cat demult ca nu or fi fost atat de multi romani in dacia, incat ponderea din gene sa fie mai romanice decat dacice, numai un secol si jumate Dacia a fost province romana, apoi a urmat retragerea aureliniana, deci sangele mai mult dacic trebuie sa fie.
    Ce ne leaga de poporul grec? credinta, de cine suntem mai aproape de greci desigur, decat de italici.
    Daca e sa aleg sa tradez poporul sau prieteni, as alege fireste sa imi tradez poporul, pentru ca legaturile cu prieteni sunt mai stranse.
    Nu sangele conteaza ci credinta.
    Trebuie marturisita intai credinta, si mai apoi neamul, si feritiva sa mai judecati neamurile si sa generalizati.

    • Dupa parerea mea gresesti exagerand rolul religiei in definirea unei persoane si desconsiderand apartenenta la o natiune.
     In istorie sunt multe exemple de natiuni care au rezistat ca atare de-a lungul secolelor chiar trecand prin schimbari, uneori drastice, ale religiei. De exemplu, sa spunem, norvegienii, care au avut chiar trei schimbari de religie: de la paganismul antic (cu zeii Thor, Odin, etc) la crestinismul catolic si apoi la protestantismul modern. Si totusi exista si azi ca natiune, in ciuda acestor schimbari si in ciuda unei lungi perioade de dominatie straina.
     Legat de Imperiul Bizantin, si aici cred ca gresesti. Da, pana la 1204, cand imperiul era foarte intins si stapanea populatii diverse, era un stat multinational (asemanator, de exemplu, cu Imperiul Austriac de prin secolul XVIII). Dar toti locuitorii se identificau ca „cetateni romani” si aceasta identitate a fost atat de puternica incat pana in secolul XIX grecii s-au numit pe ei insisi romani, nu eleni sau greci. Pentru nivelul de atunci, exista o limba si o cultura oficiala (cea greaca), iar bizantinii erau foarte constienti de diferentele majore nationale, culturale, de civilizatie, etc care-i separau de alte popoare, fie ele si ortodoxe. Impotriva bulgarilor, popor ortodox si crestinat de bizantini, au purtat razboaie de o cruzime deosebita timp de secole.
     Genetic, noi romanii suntem destul de apropiati si de greci si de italieni, dar si de bulgari sau sarbi. Ma indoiesc sincer ca daca ai face un sondaj de opinie lumea ar alege grecii ca cei mai apropiati noua sentimental. Probabil multi se simt mai apropiati de spanioli, la celalalt capat al Europei, decat de greci.
     Cand vine vorba de tradare, in general omul merge din aproape in aproape. Adica cel mai apropiat ii sunt parintii, fratii, etc, apoi rudele mai indepartate, prietenii, cunoscutii, membrii propriului popor, apoi cei ai rasei proprii si doar la urma de tot cei de alta rasa. Religia practic nu conteaza in aceasta ecuatie.

    • Un „prieten” te poate insela prin falsitate sau prin alte „farmece” (sa nu-mi spui ca nu ti s-antamplat niciodata desi n-ai fi crezut ca este posibil), obarsia insa nu poate fi falsa. Poti trada ceea ce in mod incontestabil este adevarat in favoarea a ceva ce doar pare adevarat? Sigur ca toate ramurelele fac parte din marele copac dar fiecare apartine de cate o ramura principala si pe aceea se sprijina in mod direct, prin aceea-si trage seva.
     Spui ca e mai important sa fii om si apoi crestin. De acord dar vezi ca multi nu prea sunt oameni chiar daca au forma humanoida si tocmai aceia se considera mai oameni decat toti iar pe tine te considera „goym”. Mai mult decat atat nici macar crestini nu sunt toti oamenii.
     Iata ca acel copac de care vorbeam nu mai este copacul original ci este un copac altoit. Unele ramuri rodesc roade bune, altele otrava. Nu este o idee tocmai buna sa ratacesti printre acelea din urma.

 6. Eu am mai spus … o tara se poate coordona si din alte scaune … nu trebuie sa fii in functie neaparat … depinde cum folosesti informatiile si pe ce canale … metode speciale etc. … si am mai spus … nu mai pot ucide inca 5 milioane de romani care deja stiu ce se scrie si gandeste pe forumuri etc. … tot ce am scris noi pe forumuri va ramane in istorie chiar daca va pica internetul TOTAL !

  • @antiignorantu, da, tot ce ai scris tu pe forumuri va ramane in istorie, in backup-uri si in manualele viitoarelor generatii. Chiar daca va pica internetul, TOTAL. In cazul tau o sa ramana cateva sute de mii de puncte de suspensi, cu niste cuvinte intre. Fain fain.

 7. @Vicus , esenta conteaza si ce inteleg unii care vor ceva bun de la viata … iar ma repet … ascunse sunt caile …

 8. Am gasit pe blogul asta http://stirirealitatea.blogspot.com/2010/06/stiri-externe-soarta-romaniei-jucata-la.html faptul ca soarta Romaniei se joaca la pariuri in Marea Britanie. Cred ca am ajuns de rasul Europei daca nu chiar al lumii…

  Doar un exemplu bun de propaganda anti-romaneasca pe care guvernantii nostru nu au habar sau nu le pasa sa o contracareze. Daca privesti atent, nu preau fetze de britanici pariorii aia. – Eufrosin

 9. Nu se mai pune problema doar de a-mi imagina , ci deja, experimentez consecinţele unei astfel de educaţii (la nivel personal şi profesional). Am înţeles demult că schimbarea nu poate începe decât de la cea personală şi abia apoi poate interveni dorinţa(pretenţie?) ca şi semenul să se schimbe.
  Trebuie să vină ziua (pentru fiecare) în care drobul de sare să fie mutat, nu privit. Degeaba ne smiorcăim (vb. la general) că majoritatea timpului copiilor noştri este ocupat de Tv, internet, etc. sau că sunt emisiuni tembele, pentru că ceva ce nu se consumă ” se strică”!!! Şi văd mulţi părinţi plângându-se pentru asta. Nu, nu le dau dreptate. Îi compătimesc, îi înţeleg, dar nu le dau dreptate (nu intenţionez să mă exclud). În primul rând noi – maturii societăţii avem nevoie să ne miscăm! Să ieşim din hipnoză şi să ne mişcăm pentru a ne rezolva durerile interioare. Şi când spun mişcare, nu mă refer la un clişeu, ci la dăruire! E vremea să ne reamintim să fim activi, să ne dăruim- GRATIS, nu doar pe interes. Astfel ne vom recăpăta suflarea dătătoare de viaţă – bucuria de a trăi. O dată recapătată aceasta suflare, NU are cum să nu fie inspiratoare pentru semenii nostri!!! Şi încă ceva… feedback-ul nu vine instantaneu, pentrucă suferinţa nu este uşoară. Părintele Cleopa, acu’ ani buni, ne spunea aşa de frumos: ” răbdare, răbdare, răbdare”. Eu aş adăuga: consecvenţă, consecvenţă, dreaptă măsură! Numai aşa putem să ne recăpătăm încrederea unii în alţii şi numai după ce ne recăpătăm încrederea putem să facem ceva! Unul sinur, e bun, nu zic nu, dar ajutat de cât mai mulţi…
  Doamne, ajută!

  Corect, parintii trebuie sa preia initiativa. Mult mai buna este o tura de 2h cu bicicletele prin cartier, decat sa le permitem sa isi petreaca viata in fata ecranelor. Doamne ajuta! Eufrosin

 10. erată – 1.ci, deja, ; 2. unul sinur
  😀 🙂
  Doamne, ajută!

 11. Faci mişto? Ok, fă! :))

 12. Buna seara, DRAGA Eufrosin! Nu stiu de ce te-ai oprit la acest titlu, cand azi in Bucuresti moartea isi face de cap pe cer in aerul putred pe care il respiram. Nu am fost la Singapore, dar in Tunisia era parca mai putin umed aerul de la malul Mediteranei decat cel de azi din Bucuresti. Daca ai fi aici ai intelege ca se pune presiune pe noi, vietashii, prizonieri captivi ai unei puteri satanice situata banuim toti unde si nu prea. Educatia romanului de ieri ca si cea de azi conteaza ENORM unde se desfasoara, sub mana cui ajunge puiul de om aflat in crestere. Am facut candva o bruma de scoala in timpuri asa-zis socialiste si facultatea in timpurile de dupa 89. Pot spune ca inainte de 89 se mai auzea ca unii copii (in general extremele), primeau meditatii. Unii pt un loc la olimpiada si foarte putini pt a trece clasa. Azi iti jur ca se dau meditatii inclusiv in facultati si nu pe bani putini, pt ca, politica educationala spune ca trebuie sa rezulte niste cretinei cat mai perfecti, intrucat, pt a tine volanul unei dube si a sti sa scoti pateuri din cuptorul electric nu trebuie sa iti pui intrebari despre teoriile din fizica, fiind necesar doar un dram de noroc, daca noroc o fi fiind acela. Industria meditatiilor a explodat in Romania. Stiu cate meditatii facea copilul meu inainte de a fi plecat ca student in Anglia si era totusi, la Colegiul National Sfantul Sava, mare scoala de mare elita. Eu nu am terminat Mihai Viteazu, spre jena mea dar altii au terminat si au ajuns oameni, inca de pe atunci de dinainte de 1989. Copilul meu imi spunea ca la liceul unde invata, cei mai multi dintre profi parca nici nu vroiau sa predea. La fel am simtit si eu ca student. Nu era vreo conditie de apostol care isi da si sufletul pt ca mica ganganie din banca sa plece realmente imbogatita acasa. Amenintarile si aluziile cu privire la insuficienta salariala, ne impuiau multora capetele. Era o stare de marasm de teroare vecina cu deznadejdea ca aceasta e lumea in care am acceptat sa traim fiind astfel prin insasi faptele noastre complici ai unui sistem genocidal, daca imi ingadui o atare licenta. In trecut mai exista un reper moral, ni se mai povestea in liceu despre cate un savant roman cum era Babes sau, Nicolae Paulescu, despre vreun Henri Coanda… Azi esti intrebat daca ai lucrat cu o noapte inainte de a fi venit la cursuri sau… de unde ti-ai luat nu stiu ce obiect si cu cat. Unde e Dumnezeu in actul educational romanesc? Pe internet, in jocuri sau in muzica satanica? Ai parafrazat titlul albumului de studio al lui Riger Waters, Amused To Death! It’s A MIRACLE!!! Doamne ajuta!

  Imi amintesc de albumul numit de tine – cam aceeasi era si ideea lui, dar fara a-i numi pe faptasi, ; ) – Eufrosin

  • Faptasul, daca e vreun raufacator sau vreun rauvoitor, era mandrul Roger Waters, cel care inca din tinerete afirma ca nu e destul sa ai scule pt a te numi muzician, fiind necesar MIRACOLUL inspiratiei care nu se acorda mereu si mai ales, nu celor ne-alesi. Da, a fost un miracol si poate ca ne asteapta si altele

   Radio waves, Radio KAOS – Eufrosin

 13. Sa ne straduim sa dobandim harul Duhului Sfant si atunci vom stii sa intelegem lumea aceasta.
  Sfantul Seraphim de Sarov spune ca atunci cand el vorbea de la el gresea, deci si noi gresim cand vorbim dupa mintea noastra.
  Mai spune Cuviosul Siluan Athonitul, ca cine crede ca poate sa il cunoasca pe Dumnezeu cu mintea, ratiunea este nebun, numai in Duhul Sfant poate fi cunoscut Dumnezeu si lumea aceasta.
  Cat despre comentariile de mai sus numai spun nimic, ca nu are rost si oricum e in zadar parerile.
  Sa cautam si sa lasam harul Domnului sa intre in inimele noastre, si sa ne smerim, caci mandria este cea care nu lasa si alunga harul, sa nu ne mandrim cu stiinta noastra si nici sa ne credem ca avem dreptate atat timp cat suntem plini de pacate si patimi.
  Pe primul loc sa fie Dumnezeu, si sa facem voia Domnului, si sa renuntam la voia noastra care duce spre moarte, si sa nu avem incredere in noi insine ci in Dumnezeu.

  Doamne ajuta Eufrosin si comentatorilor!

  Ps: vorbesc din carti eu nu fac acestea, rugati-va pentru mine.

 14. Ce-mi place Eufrosine ca cenzurezi comentariile care au o parere contrara cu a ta… oare de ce? Am lasat acum o saptamana un comentariu mai lung, si a fost sters dupa o ora. Cam ciudat pentru un om care presupun ca „propovaduieste” libertatea si expresia libera.

  Expresia libera este intru Hristos si pentru binele tarii, nu pentru propovaduirea ideilor si a conceptelor straine, dusmanoase noua romanilor crestini. Poti critica politicul, chiar si biserica, atunci cand trebuie criticata, dar nu poti ataca ortodoxia, cel putin nu aici, pe Lumea dupa Eufrosin.

  • Cam incorect ce spui tu, Eufrosin. Exprimarea libera exista ca atare, fara nici o conditie, indiferent daca este „intru Hristos si pentru binele tarii”, cum spui tu, sau nu. Dreptul la libera exprimare este egal pentru oricine, indiferent de opinia exprimata.
   Ce propui tu nu se poate numi expresie libera, ci cenzurarea opiniilor care nu se inscriu in limitele pe care le accepti tu personal. Desigur ca pe blogul tau poti face ce vrei, dar macar nu fi ipocrit si recunoaste ca practici cenzura (indiferent sub ce cuvinte frumoase vrei s-o ascunzi).
   Pe de alta parte, din ce motiv anume esti tu atat de sigur ca parerile care nu-ti plac sunt in mod necesar si „idei si concepte straine, dusmanoase romanilor crestini”?

   Aici se porneste de la anumite premize :

   1. ca iubesti Romania
   2. Ca esti crestin
   3. Totate celelalte lucruri bune care rezulta din primele doua. Acu’ stiu ca multi schioapata la capitolul credinta, dar de aici pana la o ataca, e mult. Pe primii ii ajutam pe drum, dar pe cei ostili n-am cum sa ii ajut si nici nu trebuie sa le ofer un podium.

   Deci cata vreme vorbim aceiasi limba, libertatea de exprimare e totala. Altfel nu are rost sa vorbim romaneste, pentru a primi raspunsuri in …chineza! Eufrosin

   • Deci dupa parerea ta o persoana de alta religie decat cea crestina nu poate fi un bun roman? Daca un roman se converteste, de exemplu, la islamism, sau mai simplu, daca este pur si simplu ateu, crezi ca nu pot avea idei bune pentru Romania?
    Cum am mai spus, e blogul tau si stabilesti ce reguli vrei, dar sa limitezi libertatea de exprimare dupa religie e excesiv, dupa mine, si contraproductiv. Sunt o gramada de oameni de valoare care nu sunt crestini.

    Vezi „A fi roman – sa clarificam premizele”, chiar in capul blogului – Eufrosin

    • Cristian nu ai ce face ? mergi pe bloguri care te satisfac….

    • Am citit articolul, dar sincer sa fiu imi pare a fi mai mult un articol politicianist potrivit perioadei respective si indreptat impotriva adversarilor politici ai autorului. Dupa mine nu poate fi o definitie a ceea ce inseamna sa fii roman, dar daca tu de la asta alegi sa pleci, e libertatea ta.

    • In completare la ce am scris mai devreme, era vorba de libertatea de expresie, nu de ce inseamna sa fii roman. Sa inteleg deci ca tu recunosti aceasta libertate numai celor care se incadreaza in ce crezi tu ca inseamna a fi roman? De unde sti ca un spaniol sau un englez nu pot avea idei sau initiative benefice pentru Romania?

     Chiar m-as bucura sa vad un strain caruia sa ii pese cu adevarat de Romania, dar cumva, cel de care-mi amintesc, ambasadorul Angliei la Bucuresti, lua si el parte la parada gheilor, incurajandu-i. Daca tot suntem la subiectul „ghei”, cica unul din primele randuri, a lasat gaze in urma lui in timpul paradei, la care cei mai din spate, adulmecand, au inceput cu totii sa cante: „love is in the air…” Eufrosin

     • Multumesc ca-mi raspunzi, Eufrosin, dar ce scrii tu nu prea are legatura cu intrebarile pe care ti le-am pus. E posibil oare sa nu ai raspunsuri cat de cat decente si de aceea o dai pe povestioare scarboase de la parada gay?

      Sau poate imi lipseste timpul de a lamuri pe unul care are neintelegeri atat de fundamentale precum tine. Daca articolele mele nu o pot face, la comentarii ma tem ca va trebui sa te multumesti cu snoave. Eufrosin

 15. Daca se mai poate, publica-mi te rog postarea aceea stearsa, sa vedem unde am comentat Biserica. Am comentat doar ideile medievale pe care le ai, faptul ca globalizarea e un proces natural, si daca te impotrivesti e ca si cum oamenii s-ar fi impotrivit industrializarii din sec. XIX. Si am mentionat faptul ca pe mai toate blogurile se face misto de blogul tau :)). Si, ca sa inchei, faptul ca toate religiile sunt pana la urma la fel, duc spre aceeasi Divinitate, iar oamenii nu pot fi ostili cu cei de alta religie cu ei, doar ca asa li se pare corect fata de Dumnezeul lor. Iar granitele, sunt doar linii imaginare trase de om, iar oamenii sunt peste tot la fel, astfel, noi toti fiind cetateni ai planetei.

  Nu-i nici o noutate ca cei ce nu pricep, fac bascalie indemnati de cei care pricep dar sunt vrajmasi, de cei care le spun pe-adevaratelea. E doar o forma de magulire adusa lor, atunci cand argumentele lipsesc. Eufrosin

 16. Cetatene al planetei, acele bloguri pe care le citesti sunt scrise de niste indivizi care sunt ori nemernici ori idioti. Spune-mi ce citesti ca sa…
  Si totusi sansa mantuirii nu-i pierduta. Iisus ne asteapta pe toti.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: