Varza murată, leacul trupului.


Incep cu precizarea ca acesta nu e doar un alt e-mail trimis in lant, ci adevarul curat. Pe cand traiam inca-n America, mi-a cazut in mana un studiu medical care avertiza ca femeile poloneze care traiesc in SUA, au rata cancerului la san cam de 4 ori mai mare decat surorile lor din Polonia. Mi-a parut imediat rau de femeile acelea frumoase carora noua tara nu le pria deloc si-am citit pana la sfarsit. Aceeasi limba dulce, ochi frumosi si piele ca laptele, doar ca mult mai bolnave, traind pe pamantul bunastarii.

Pe cat de simpla, pe-atat de adevarata este explicatia:

Polonezele din SUA (oare numai ele?), fiind fortate sa lucreze pentru a face fata constrangerilor capitalismului de finanta, opusul capitalismului micului intreprinzator si mai nociv chiar decat comunismul, in loc de-asi pune muraturile de peste iarna, le cumparau din magazine. Acolo-i suficient de ieftin, incat sa te descurajeze de la a mai depune efortul, dealtfel atat de benefic intregii familii.

Astfel, locul butoiului cu varza murata din pivnita, a fost luat de franjurii de varza din pungile sterile, pasteurizati si chimizati pana cand tot ce era bun, disparuse.. Idem cu borcanele cu gogosari si castraveti, aliniate frumos pe rafturile camarii.

De ce sa-ti mai sufleci manecile, cand copilasii si barbatul pot foarte bine sa se bucure de un borcan urias cu gogosari murati sau castraveti, cumparat de la mega-magazinul en-gros, cu doar cativa dolari, chit ca erau mai pline de coloranti sintetici decat Michelinurile masinii mele, de aer.. Castraveti cu verde nr. 40, adaugat pentru a-i face mai atragatori, va vine sa credeti? Dar erau cusher!

Astazi, oprindu-ma la Auchan pentru un „hit and run”, am observat aparitia unui intreg culoar nou, cu mancare en-gros, intre care si sus-numitele bunatati murate la borcan, care chit ca soseau din aceleasi tari si purtau aceleasi etichete, erau mai scumpe decat in America. Transportul transatlantic cu vaporul e totusi mai ieftin decat imputitul si sufocantul socialism Ue-ropean, care ne face sa platim de doua-trei ori pretul normal al unui produs.

Pentru a scurta povestea, ce cumparati din magazin nu se compara cu ce puneti in casa. Din varza dispar minunatii compusi ai sulfului numiti sulforafani, cei care au un rol protector impotriva cancerului. La fel se intampla cu vitaminele, enzimele si alti compusi biologici naturali: distrusi toti prin pasteurizare.

Pana cititi restul datelor, fug pana la butoiul din garaj, pentru o sticla cu moare si o capatana de varza absolut delicioasa. Ori suntem noi insine in toate cele, ori vom plati pretul pentru abandonarea traditiilor. La multa sanatate!

E modesta, ieftina si pare a nu valora nici cat o ceapa degerata. Stiai insa ca a salvat mii de vieti in Evul Mediu? Stiai ca a avut rolul ei in descoperirea Lumii Noi? Stiai ca este singurul aliment de natura vegetala in care este prezenta vitamina B12? Stiai ca se numara printre alimentele preferate ale faimosului capitan Cook? Stiai ca odinioara era folosita drept unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vindecarea scorbutului? Stiai ca oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care o consuma sunt mai putin expuse imbolnavirii de cancer? Varza murata este, da, un aliment minune. Cu toate ca ne amintim de ea doar ocazional, varza murata se bucura de anumite proprietati medicale si nutritionale ce merita mentionate.
Varza murata este extrem de bogata in vitamina C (mai bogata chiar decat alimentul in stare proaspata, cruda), vitamina ce ofera protectie antioxidanta, dar nu numai, ajutand astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului. Varza murata este cunoscuta si ca un puternic mineralizant si remediu impotriva anemiei. In compozitia sa sunt prezente minerale si vitamine esentiale pentru functionarea optima a organismului: vitamine din complexul B si minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod. Numai 100 g de varza murata asigura un sfert din doza zilnica de vitamina C recomandata, iar un pahar-doua pe zi de zeama de varza pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferind de hemoroizi.
De asemenea, varza acra poate fi consumata cu incredere in curele de slabire intrucat contine putine calorii (20 calorii la 100 grame) si contribuie la reglarea digestiei, inlesnind totodata arderea grasimilor. In timpul procesului de fermentatie, se formeaza acidul lactic ce actioneaza pozitiv asupra tractului digestiv curatandu-l de bacteriile daunatoare si ajutand astfel la detoxifierea organismului. Pe langa rolul sau de eliminator al toxinelor din organism, varza murata mai este cunoscuta si pentru efectul sau de stabilizare a tensiunii arteriale. Recent, nutritionistii secolului XX apreciaza varza murata drept un puternic aliment afrodiziac pentru barbati, ducand la cresterea potentei masculine. Conform unui alt studiu recent, femeile care consuma varza murata de 5 ori pe saptamana prezinta un risc cu 70% mai scazut de a dezvolta cancer la san. Virozele pot fi si ele evitate prin consumul de varza acra, iar pentru prevenirea gripei aviare varza murata este recomandata cu caldura de catre specialisti. Gratie continutului sau de vitamina B12, varza murata incetineste procesul de imbatranire, protejand sistemul nervos si impiedicand pierderile de memorie.

Acum, decat sa tratam cancerul chiar si in mod natural, nu e cu mult mai bine sa il prevenim?

36 răspunsuri

  1. orice ai spune speranta de viata e mult mai ridicata in USA decat in Eastern Europe. spui ca ai citit nu stiu ce studiu? da o sursa, sau un link.. ca tare cred ca asa zisa incidenta crescuta era de fapt fals crescuta din cauza faptului ca in US se face screening si mijloacele de diagnostic sunt mai avansate. asa ca sa o lasam balta cu incidenta crescuta din cauza alimentatiei,cel mai probabil e doar bias pentru ca in Polonia pur si simplu nu erau diagnosticate toate cazurile.

    tu iti citesti vreodata lista aia de tag-uri? e buna de pus in cartile de psihiatrie la definitia schizofreniei paranoide.

    nimeni nu ajunge in US intamplator (decat poate cu loteria vizelor, dar si atunci trebuie sa depui o aplicatie) deci daca zici ca ai fost in US si acum ai genul asta de delir pe numeroase teme (vaccinuri, scut, alimentatie) explicatia ar fi ca la un moment dat ai realizat ca in US nu faci fata.. asa ca ai sters-o inapoi (sau te-au trimis ei)

    si uite asa dintr-o data ai o revelatie: prorusii din RO sunt din ce in ce mai putini, multe produse pe care le-ai vazut in US incep sa te bantuie si in RO (doar ca la pret mai mare), cand vrei material pe blog te inspiri tot de pe site-uri americane samd.

    concluzie: amice, esti ..

    • „in US se face screening si mijloacele de diagnostic sunt mai avansate…” cunoastem subiectul, doctore. „screeningul” ala de care ne povestesti tu, de fapt raze X la san, sunt recomandate anual dupa o anumita varsta, lucru care de fapt promoveaza cancerul mamar.

      1. Razele X sunt cancerigene si nici o doza nu e buna, mai cu seama asupra unui tesut atat de sensibil, caci efectul este cumulativ.

      2. Prin comprimarea brutala a sanilor in aparat, este posibil ca celule canceroase sa se desprinda dintr-o tumora existenta, migrand in alte parti ale organismului (nodulii limfatici, de regula). Consecintele ar trebui sa le cunosti si tu.

      Deci daca din toata chestia asta tu pricepi doar ca mijloacele invazive de detectare a cancerului sunt preferabile unei alimentatii sanatoase, eu unul ma aliniez cu drag in tabara paranoicilor, cata vreme diagnosticul il ofera „doctori” ca si tine.

      Polish Women in the Midwest

      To sort out which factors might affect breast cancer risk among such migrant populations, Dorothy Rybaczyk Pathak, Ph.D., from Michigan State University in East Lansing, and the University of New Mexico in Albuquerque, and colleagues turned to the Polish migrant communities around Chicago and Detroit. Breast cancer incidence in these communities tripled within one generation, reaching the high rates of U.S.-born women. The rapid change in rates pointed to diet as a possible risk factor. Pathak presented the work at the American Association for Cancer Research’s prevention meeting in Baltimore in October.

      In a case–control study among women within these communities, the researchers found that raw- or short-cooked cabbage and sauerkraut consumption (more than three servings per week) during adolescence and adulthood was associated with a 72% reduced risk of breast cancer compared with those who consumed 1.5 or fewer servings per week. Consumption of long-cooked traditional Polish dishes, such as hunter’s stew, cabbage rolls, and pierogies, had no effect on risk.”

    • Mai Malko baiatule, tu esti genul de om la care fericirea trece prin stomac, mai ales daca acesta e plin, nu conteaza exact cu ce, doar sa fie plin. Si mai esti si genul care denigreaza orice este romanesc si lauda pana la exaltare tot ce este strain.
      Deschide ochii pana nu este prea tarziu, in ziua de azi cu atata informatie, doar prost si orb trebuie sa fi ca sa nu deosebesti raul de bine.
      Vorbesti ca in America se face „screening” (cuvant care iti sta in gat daca-l scrii pe romaneste), dar uiti sa ne spui ca 50 mil. de americani nu au asigurare, iar inca vreo 200 mil. au asigurare dar care nu acopera mare lucru, asa incat acestia tot trebuie sa platesca la doctor enorm de mult. Ne mai spui ca in America nu ajunge nimeni intamplator, poate ca si cei 7 mii de mexicani care trec frontierea ilegal zilnic sunt verificati :). In America atat esti bun cat esti tanar ca sa te exploateze la maxim, sa nu ai acte ca sa te tina cu salar mic si fara nici un beneficiu( asigurare medicala, sarbatori legale platite, vacanta platita). La batranete toti imigrantii pleaca ca altfel ar fi vai de capul lor, poate de aceea crezi tu ca rata de viata e mai ridicata in US.
      Sincer, mi-e mila de tine ca esti asa naiv.

    • bai malkovici bai, omu a fost prin sua, stie ce spune!

    • MARKO SINT DE ACORD CU TINE.AMERICANII SINT MULT MAI CONSTINCIOSI PENTRU TESTAREA ALIMENTELOR FACIND TOT FELUL DE ANALIZE SI STUDI DESPRE ALIMENTE FACIND SIGUR CA ALIMENTELE PE CARE LE CONSUMAM SA FIE SANATOASE . DE CITE ORI S-AU SCOS MI DE TONE DE PRODUSE DIN MARKET NUMAI CA AU DEPISTAT O BAACTERIE FIE VEGETALE OR CARNE,SI ROMANIA NE SPUNE NOUA CE TREBUIE SA MINCAM DIN STORE?AICI SE FAC INSPECTI SERIOASE ATIT LA CONSERVARE CIT SI LA IMPACHETARE SI DACA AU DEPASIT DATA DE CONSUM SE SCOT AFARA DIN STORURI.LASATI-VA DE PROPAGANDA REA SI INVIDIOASA IMPOTRIVAAMERICI CA NU TINE.

      FDA scoate tone de salata buna din comert pentru o bacterie ipotetica, insa permite tone de rahat modificat genetic in farfuria ta, pe langa mercur, formaldehida si cate alte „bunatati” in vaccinurile pe care le incaseaza copiii vostri. Inca nu te-ai prins ca rolul lor e sa acopere pentru „big agro” si „big pharma”?- Eufrosin

    • DA SPERANTA E MAI MARE,DOAR SPERANTA.BUNASTAREA CAPITALISTA ESTE O UTOPIE PENTRU 90% DIN POPULATIA GLOBULUI.PUNCT

  2. Inca o parere pe care o sustin in totalitate. Ma bucur sa te vad cum scrii despre lucruri pe care le gandesc si eu, dandu-mi, draga Eufrosin, bucuria ca sfaturile mele catre cunoscuti nu sunt niste vorbe smintite, parerile mele fiind impartasite si de altcineva. Nu este vorba doar despre acest articol. Sanatate si toate gandurile de bine.

  3. Excelent articolul cu varza asta. Mie nu-mi place, da’ o sa ma chinui sa mananc. Muraturi conservate oricum n-am prea cumparat, doar vreo cateva borcane de castraveti…

    • E foarte buna dupa ce te obisnuiesti cu ea: fa la inceput salate din frunze de varza murata taiate, ulei de masline si piper. Daca mananci una din asta pe zi, macar in timpul iernii, n-ai probleme. Sa nu mai spun de cat de buna-i o sticla cu moare rece, pe langa slanina, caltabosi si altele.

  4. foarte bun articol! varza murata!

    tin minte un banc cu varza murata, cica se duce unul la doctor cu nevasta-sa, da cum el nu prea auzea, a inteles doar de la doctor „moare, moare”. A crezut ca doctorul ii recomanda sa bea moare (de la varza murata) si s-a dus acasa, a baut moare si intr-o luna a fost pe picioare!

    eufrosin, nu te uita „in gura” celor care au intotdeauna ceva „pe dos” de spus, continua sa scrii articole interesante si lasa-i sa „doarma pe ei”! 🙂

  5. Zeama de varza murata ( in unele locuri se mai numeste si „moare”), face minuni asupra organismului bolnav sau previne aparitia multor boli atunci cand se bea regulat. Zeama de varza cruda este un adevarat pansament gastric, cei suferinzi de gastrita se vindeca in doar cateva zile cu doar 1 pahar de varza cruda stoarsa.
    Despre „moare”, circula mai demult o povestioara prin zona clujului, cum ca un barbat ungur era grav bolnav de cancer in spital iar doctorul i-a zis sotiei acestuia sa-l duca acasa ca moare. Femeia a inteles ca sa-l duca acasa si sa-i dea sa bea moare. Si astfel barbatul s-a vindecat.

    • Corect, ma tem ca legenda are chiar mai multi samburi de adevar! Poate voi pune si reteta ardeleneasca pentru varza murata pe blog la toamna, desi e buna oriunde e facuta cu pricepere.

      Sunt unii Moldoveni, care nici macar nu intorc moarea: pur-si-simplu, ei scufunda intreg butoiul in apa unui lac peste toamna. Obisnuiau sa-si vanda varza in piata Mihai Viteazul din Cluj, pana cand regulile Ue-ropene i-au terminat. Era ne-omologata ca fiind cancerigena, de catre laboratoarele lor…

      • Cancerigenă? Păi cred că au dreptate …gândul că românii au mâncare sănătoasă în galantare le mănâncă ficații până dau în ciroză….

  6. Secretul verzei murate perfect -reteta culeasa de pe plaiuri moldovene:
    Ingrediente:
    varza bine curatata-din care se scoate cotorul;
    hrean uscat;
    boabe de porumb sau stiuleti cu boabe;
    ardei iute, piper, chimion;
    radacini de telina si patrunjel taiate felii;
    morcovi
    Apa de fantana (fara clor) si sare. La fiecare 10 litri de apa se adauga 300gr de sare groasa.
    Pusa in butoi de lemn si pastrata la rece (chiar si la izor) pana la prima raza de soare, aceasta varza este cu adevarat companie smerita in posturi si vesmant regal al sarmalelor in zi de sarbatoare.Pofta buna!

    • Multumim! Deci nu se mai intoarce moarea deloc ? E buna de baut, sau se dezvolta „floare” pe ea ? Din experienta proprie, daca nu „intorc” moarea pentru 30 de zile cu regularitate, nu iasa buna de baut. Ea oricum va dezvolta stratul alb micotic la suprafata, in luna Ianuarie, dupa ce e lasata in pace. Unii adauga chimicale care opresc procesul fermentatiei si clarifica moarea, dar eu nu vad nici un avantaj in omorarea microorganismelor si a enzimelor datatoare de sanatate.

      • Atunci cand este pusa in butoaie de plastic si folosim apa de robinet-varza se „intoarce” chiar de doua ori.
        In oricare din cele doua situatii, moarea este buna de baut pentru ca ea regleaza aciditatea gastrica.

        • Gresit ,plasticul emaneaza molecule carcinogene din cauza incalziri sau raciri acestuia pe timp ce ai varza in butoi.cel mai sanatos este sa folosesti butoi de lemn,asa au folosit parinti nostri dea lungul anilor,si zeama de varza ca test cea mai buna.

          Corect, dar in America sa-ti permiti un butoi mare de lemn e greu, decat daca esti milionar. Eu ca membru al clasei de mijloc, nu mi-am permis decat butoaie de plastic, atat pentru varza, cat si pentru vin – Eufrosin

          • Eu am pus varza in borcane de sticla si aceasta mai este o varianta pentru varza tocata insa (nu stiu daca am zis bine) insa pentru varza intreaga ai nevoie de butoaie.Eu aici in America am folosit varza dulce pentru foi de sarmale.Este adevarat ca nu este tot atit de gustoase ca si cind ai folosi vrunzele de varza din butoaie.Cind te gindesti putin, preturile sint nespus de mari nu numai in America dar si in Romania,economia-i proasta peste tot pretul ridicat al petrolului a facut ca atit americanii cit si europenii sa ridice preturile produselor si a bunurilor de consum.Tatal meu si-a facut singur butoaiele,ce a platit din buzunar au fost doar cercurile,insa nu toti stiu cum sa lefaca.

          • Eufrosine am uitat sa-ti spun un butoi de lemn de 45 galoane in America este numai $140-200 nu este exagerat de scump.Nu trebuie sa fi milionar ca sa-l cumperi,nu trebuie sa fi nici clasa mijlocie ,iti poti permite insa noi romanii cautam intotdeauna sa cumparam ce-i mai ieftin.

      • Foare interesante informatile despre varza si moarea de varza. Le-am citit sorbind o cana de moare. 🙂 Socrii mei pun varza la murat in fiecare an si, desi in butoaie de plastic si fara a respecta reteta moldoveneasca intru totul- suntem din Iasi- le iese o minunatie. Din cate stiu, moarea se „pritoceste”- regionalismul nostru pentru moarea „intoarsa”. Iar daca vreti si ceva mai deosebit, adaugati o sfecla rosie sau doua (curatate si taiate felii), pentru o frumoasa culoare roz a verzei. Atentiie, insa, nu se pune prea multa sfecla rosie intrucat invineteste si nu mai da o culoare frumoasa.

  7. Eufrosine draga,e si normal ca toate produsele care se transporta de aici din America in Romania sint mai scumpe decit in America.Gazul s-a scumpit,transportul costa si aceasta nu din cauza americanilor ci a arabilor ca au ridicat preturile gazului(petrolului).Nu mai dusmani America caci daca nu-ar transporta ei mincare peste tot poate voi nu veti avea nimic in stor.voi fugiti de la tara nu vreti sa mai lucrati pamintul, ,si daca importati tot nefericiti sint si special cu cine va da sa manince.Mai bine va-ti fi rugat pentru America cit bine face in intreaga lume decit sa o criticat Si sa-i multumiti lui Dumnezeu pentru ei.

    Nu dusmanesc America, cai sunt si eu cetatean al ei – sunt insa probleme enorme cu ea, care trebuiesc aratate si speram, rezolvate. Un patrriot adevarat nu se teme a spune raului pe nume, pe cand un dusman te asigura ca toate sunt bune. Mancarea lor departe de a fi o binefacere, este gunoi modificat genetic care te baga-n groapa mai repede si te imbolnaveste in timpul vietii. Eu ma refeream la produse grecesti, bulgaresti etc., care normal ar fi sa fie mai ieftine aici, decat in America, dar din pacate nu este asa. – Eufrosin

    • Eu sint de acord in privinta semintelor modificate genetic cu tine,nici mie nu-mi comvine despre aceasta.MONSANTO COMP. SINT DE VINA IN PRIVINTA ACEASTA EI AR FI TREBUIT SA FIE TRASI LA RASPUNDERE.

      Plus agentiile guvernamentale care au aprobat aceste mizerii – Eufrosin

  8. am mai progresat între timp cu blogul, am preluat şi eu tema asta, cu o trimitere la sursă:

    http://desprecancer.wordpress.com/2010/09/22/lumea-noua-cancerul-si-polonezele/

    mulțumesc, cele bune

  9. tot mai multa lume se plange ca se strica varza murata dar si alte muraturi,aveti ideee care o fi cauza?apa,legumele sau sarea?

    • Interesant, și eu am avut aceași problemă… poate fi sarea iodată, însă eu am pus sare grunjoasă.. o fi și asta iodată pe șistache?

  10. da este iodata si cea grunjoasa ,chiar scrie ,dar mic.
    iodul produce receptivitate la nivel mental,ceea ce noi ar trebui sa avem un mental solar(control)

  11. PROBLEMA CEA MAI GRAVA E CA VOR SA INTERZICA USTUROIUL SI BUSUIOCUL CARE AU ROL DE ANTIBIOTIC,IAR LA NIVEL SUBTIL DE EXORCIZANT

  12. varza se strica la murat si am patit-o si eu citiva ani pentru ca taranii ii pun azot cind o cultiva ca sa devina mai mare si mai frumoasa! De doi ani am gasit un cultivator de varza care pune un rind de varza pentru bucataria personala si imi vinde si mie varza pentru murat.pe piata exista si sare grunjoasa neiodata.Sofia

  13. oameni buni sunteti varza.
    cum sa intorci moarea la varza? sunteti nebuni, adica introduci cu buna stiinta aer in apa ca sa se strice mai repede muratura?
    de varza murata din Milisauti ati auzit? (undeva in Suceava vine asta)
    si secretul e unul singur eliminarea aerului din butoaie in momentul in care torni saramura- aici e treaba cu dichis… cum ar putea un om intreg la cap sa bage aer in moare dupa ce se chinuie sa il elimine ?
    si asa zisa floare e normal sa se prinda doar are loc un proces de fermentatie.
    spor la mancat muraturi.
    si un sfat: nu vorbi fara sa stii!
    sanatate.

    • Mai bine ai fi descris procedeul in loc sa contrazici intreg restul tarii inafara locuitorilor din Milisaut!
      Noi astialalti intoarcem moarea, in lipsa unei pompe de vid. Unde mai pui ca prima oara cand umbli la butoi, s-a dus naibii tot vidul.

  14. ….am terminat acu’ de baut o cana mare de moare….deliciosa..si de cate ori o beau ma simt mininat…am citit toate comentariile d.voastra…..intradevar opiniile sant impartite…fiecare spune ce gandeste sau mai exact ce face….la noi in Valea Jiului varza se pune la murat astfel: varza se recolteaza dupa ce peste ea a trecut minim o „bruma” altfel nu e destul de coapta..(vorbesc de cazul in care o recoltezi in gradina ta) ..se scobeste miezul cu cutitul si se pune in interior sare pentru muraturi .,se aseaza capatanele cu partea in care au fost scobite in sus una cate una pana la umplerea butoiului…binenteles dupa gust fiecare pune hrean ,sfecla rosie ,marar uscat si in special cimbru uscat…unii adauga chiar si usturoi…dupa doua trei zile abia se pune apa timp in care varza se lasa iar in spatiul liber format se mai adauga capatane…dupa ce se pune apa periodic(doua saptamani) se „sufla” apa din varza cu un furtun de cauciuc in modul ca sarea care a fost pusa in mijloc se va dizolva si va iesi afara din miez….pusa in acest mod va garantez ca la craciun puteti face mininatele sarmalute fara probleme…..iar zeama o puteti bea cu placere….pofta buna
    Lili din petrila

Lasă un răspuns către maricica wilson Anulează răspunsul