Adevăratul vis american, la fața locului


Pe când numai neinformații și fraierii mai dau buzna la vrăjelile gen „viza, viza, ia’ neamule viza la trai de trai, pe-o groază de mălai„, oamenii deștepți aflați încă dintr-un nefericit set de circumstanțe pe pământul sclavilor care se cred liberi, au o cu totul altă perspectivă asupta realității, căci realitatea se freacă zilnic ca o hârtie de șmirghel, pe pielea lor.

Scrie un prieten împreună cu care până nu demult, ne desfătam de bunăstarea de carton oferită de un sistem economico-financiar în care unica mare realizare, este petrecerea dată la 30 de ani de la „cumpărarea” casei, adică de la îndatorarea pe mai bine de jumătate din viață productivă, către niște bănci ai căror proprietari nu sărbătoresc nici Crăciun, nici Bobotează, că de Sfintele Paști, nu mai zic…

E rău de tot acolo unde încă se fac filme despre un stil de viață artificial, consumist și eminamente idiot, pentru restul lumii – s-a terminat cu pretenția de „life, liberty and the pursuit of happiness”. Mai bine să fim clari: o viată de rahat tot ai, în libertate iluzorie ce e de fapt nimic altceva decat sclavie perfect supravegheată, cât despre căutarea fericirii, ce se poate spune decât că este o promisiune calpă, fără nici o finalitate. Esti „liber” să îți cauti fericirea neamule, dar dacă nu o găsesti, nu e vina noastră, chiar dacă noi ne batem joc de viața ta.

 

prosperity

In ultimile 3-4 luni m-au facut project manager, inainte de a ma da afara. Nu am avut decat putina libertate in plus, dar de fapt am fost mai sclav ca inainte. Si managerii mei lucrau la limita puterilor si cei de sub mine. Si colegii mei s-au plans ca asa stil de munca nu au mai vazut… si unul lucra de 20 de ani in companie.

Deci cava se intampla si a pornit de sus de la directori. De unde cred ca mi s-a tras mie… cred ca nu eram bucuros sa lucrez unele sambete pe gratis, asta pe langa una sau doua ore overtime zilnic neplatit. Pe mine m-au angajat cu salariu dar aia mai vechi erau platiti pe ora, deci erau OK.

Am vorbit cu fosti colegi de la companiile americane si au zis ca asa e peste tot, adica overtime neplatit si munca draconica. Un fost supervisor mi-a zis ca crede ca nu mi-ar mai place sa mai lucrez la compania lui – adica asa de mult s-au stricat lucrurile.

Cam asta e directia „politically corect” spre care se merge: omul trebuie sa devina sclavul corporatiei si sa se bucure ca e sclav (altfel va fi dat afara ca mine), sa fie rau cu cei de sub el si lingusitor cu superiorii, sa-si sacrifice timpul datorat familiei de dragul corporatiei/profitului. Cu colegii sa fie prietenos dar in mitinguri sa se arate superior lor spre a fi mai apreciati de sefi (am vazut-o pe pielea mea si i-a mers 20 de ani).

Bine zicea Petre Tutea: „Cand va muri ultimul taran atunci a murit ultimul roman” sau cam asa ceva. Taranul e sef pe pamantul lui dar noi cei angajati, ne vindem viata pentru bani.

 

53 răspunsuri

  1. Nu mi-ai raspuns la intrebare. De ce doar 1-2% din romanii care emigreaza in SUA se mai intorc inapoi?

    • Care e sursa acestei statistici?

      • Ministerul Afacerilor Externe.

        • Putem vedea studiul te rog ?

        • Corina, o să-ți răspund eu pe cât pot la această întrebare, deoarece mă număr și eu la fel ca și Eufrosin, printre fericiții care ne-am repatriat.
          În primul rând nu am încredere în statisticile care se fac de către cei care sunt împotriva României. Guvernul, ministerele, mass media sunt înțesate cu foștii comuniști sau odraslele lor, care se știe bine ce nație și orientare politică au.
          Pot să afirm că cel puțin 15% dintre românii plecați se întorc acasă, dar mai sunt mulți, foarte mulți, cam 50% care s-ar întoarce mâine dacă ar avea cu ce să o facă. Am cunoscut destui români care în euforia dinaintea emigrării, și-au vândut totul din țară, unii chiar pe bani de nimic, iar acum s-ar întoarce dar nu mai au la ce veni și în plus le este foarte rușine.
          Apoi mai sunt cei care tot amână repatrierea, alți 25% și care sunt convins că o vor face într-o zi, mai devreme sau mai târziu.

          Unora le ia doar câteva luni să vadă că visul american este doar o amăgire, la alții durează ani de zile. Apoi mai sunt cei cărora le-au crescut copiii acolo și care s-au americanizat, acestora le e foarte greu să se întoarcă.

  2. Tocmai se potriveste articolul cu ceva personal. O verisoara primara a venit din „state” sa-si petreaca Craciunul acasa. Si noi curiosi, intrebari de cum „s-a realizat”.
    Aceleasi povesti ca si in acest articol. Adica muncesti ca un animal pentru shefi care muncesc si ei ca niste animale iar undeva sus, e o gasca cu biciul electronic.
    Cele doua fetize ale ei, de 7 si 11 ani, total imbecilizate. Cu jocuri mini pe un fel de computer, un fel de apendice la fiintele lor in sensul ca nu se puteau dezlipi de jucat nici cand au venit colindatorii.
    Sotul nu a putut veni atat din cauza ca biletele de avion s-au scumpit dar mai ales ca a trebuit sa lucreze de „sarbatorile de iarna”, ca sa fie sigur ca e in rand cu ai sai colegi chinezi care conspira continuu sa-l dea afara ca sa-si aduca inca un chinez.
    Din cele spuse de ruda mentionata, somajul adevarat e cam de 22% in multe zone foste industriale si cei care inca mai au de lucru sunt speriati ca daca nu fac frumos, sunt aruncati literalmente pe strada.
    Asta e situatia in Ohio dar probabil si in alte locuri.

    • Aceeasi intrebare: . De ce doar 1-2% din romanii care emigreaza in SUA se mai intorc inapoi?

      • Poate pentru ca au fortitudinea sa admita ca aici e mai bine. Celorlati, le este rusine sa se intoarca fara bani.
        Adresa, adresa care ofera procentajul, sa vedem adresa.

      • Daca tot insisti, o sa-ti spun dar n-o sa-ti placa:
        Una ca sunt tembeli. Pe urma ca le e rusine de ce va zice satul de provenienta.
        Si probabil din cauza ca acum e destul de greu sa-ti gasesti un serviciu decent in Romania.
        De asemenea copii (si uneori nevasta/sotul) indobitociti, nu pot sa traiasca decat in mlastina in care au crescut.
        Din insistenta pe care o arati, banuiesc ca inca ai un serviciu si te consideri succesul cartierului de genul „femeia pe schela”, „pe tractor”, „la calculator” sau ceva similar.
        Unii au si ca deviza: „Unde e bine, acolo e patria mea!”. Dar e mai greu de folosit acum.

      • Trebuie sa recunoastem si faptul ca sunt romani stabiliti in State care se simt bine printre americani.
        Pur si simplu le este gadilat orgoliul de a locui in Queens
        Le este suficient faptul ca traiesc in Queens.
        Au masini cat casa si case cat gratarul de mititei, datorii ce le vor ingropa nepotii, nu au habar ce mai spanzura aia pe pereti la Guggenheim, beau bere proasta si mai nou, dispretuiesc civilizatia europeana.
        Romanii acestia americanzatii ii urasc, fara distinctie pe rusi, pe mexicani si pe pakistanezi pentru ca fac fitze, dupa ce ei le-au dat puscoace cu care sa ii sperie pe indieni.
        Poate dumneavostra va ganditi la romanii care au reusit in State si este frumos ca va ganditi la dansii.
        Mi-a fost dat sa intalnesc astfel de exemplare rupte de munca, ce au ales sa traiasca intr-un fel de rezervatii.
        Au atarnate pe pereti diplome inramate, cultiva pe pitite rosii in jardiniere, vorbesc pasareste la telefon si au trecut la evanghelism, ca-i mai cool..
        Mai exista o alta categorie de romani carora le prieste traiul in ograda unchiului Sammuel. Este cea din care fac parte puii de securisti. Categoria asta o duce fooooarte bine si nici prin cap nu ii trece sa se repatrieze (si-au tras si un fel de mini universitati, caci totul este posibil in tara tutulor posibilitatilor).
        Si sa nu ii uitam pe romanii care vor ramane in State pentru ca nu mai au incotro, pentru ca au o cruce la capatai si o istorie de viata trista, pe care nu mai vrea, sau nu mai stie sa o asculte nimeni.

        • „nu au habar ce mai spanzura aia pe pereti la Guggenheim”

          As zice ca e fapt pozitiv.
          Din curiozitate m-am uitat si eu pe net la ce mai atarna pe acolo si daca as fi prin zona, nu cred ca m-ar interesa:
          http://www.guggenheim.org/new-york/exhibitions
          Or mai fi si exceptii probabil dar in general pare sinistru.
          In rest observatiile Dv. sunt tragice, romanul dezromanizat!

          • Era doar un à propos cultural. Ca mai in toate muzeele occidentale de arta moderna, sunt expuse si colectii indigeste.

    • Asa e, cine defäimeazä „Biserica Lui Hristos a Sfintilor depe Urmä” (depe urma-scapä-turma) trebuie anathemizat urgent si tras apoi pe roatä (pe roata morii). Sau invers.

      Sunt de acord cu convocarea sinodului si pot sä aduc si întäriri.

      • De-aci inainte, cu regret, impun o politica care trebuia instaurata de la bun inceput – e foarte simpla si usor de respectat:

        Comentariile vor fi publicate numai daca se adreseaza subiectului articolului.

        Nimic personal Thalex, chiar D-ta ma indemnai mai demult sa fac asta si spre regretul meu, nu te-am ascultat atunci. Sa fie intr-un ceas bun!

    • Povesti de adormit parintii! In curand se implinsc 100 de ani de cand se asteapta un asmenea sinod. Si chiar daca o sa se faca credeti ca or sa anatemizeze ecumenismul Bartholomeos, Kiril, Ciubotea sau patriarhul monofizit al Alexandriei Teodor al II-lea? Sinoadele ecumenice erau prezidate de ierarhi ortodocsi pt.a-i depune pe eretici, credeti ca or sa se adune capii patriarhiilor ecumeniste pt. a se autocondamna? Astea sunt niste scorneli pt. a-i mai linisti un pic pe cei care sunt ingrijorati de apostazia ce a cuprins intreg acest lant de jurisdictii ecumeniste. Sunt acestia siguri ca nu o sa-i prinda moartea asteptand acest sinod si or sa fie ingropati de catre cei pe care tocmai asteptau sa fi depusi?

      • Fara suparare, dar de acum incolo, dupa cum tocmai am anuntat, vom comenta numai la subiect. Stiu, am permis sa fi provocat si doar ai raspuns.

    • Firma din Iasi la care lucram a inceput acesta „politica” inca din iarna lui 2009 cand se urla de criza pe toate gaurile mass-mediei – Am renuntat in cateva luni sa mai fiu sluga , si eu si sotia , la un excrement de patron care a profitat din plin de isteria psihologica spunandu-ne chiar cu imputita-i gura ca „e recesiune si nu avem unde sa plecam” – In mai putin de 6 luni am avut ocazia sa constat din documente si de la beneficiari ca profitul era cam acelasi din gloriosul an 2008 – dar pentru ca tocmai incepuse da-si faca o vila de neam prost , toti angajatii trebuiau sa accepte salariile reduse cu 50-60% ! Si acum in 2013 se merge pe aceeasi nesimtire – multi dintre fostii colegi stau si suporta umilinta si sclavia….

  3. ” Esti liber sa-ti cauti fericirea”… Numai ca, de la Erich Fromm incoace, stim ca societatea consumista promoveaza cu obstinatie ” a fi pentru a avea”, care sa ia locul lui „a avea pentru a fi”, ducand astfel la o alienare a indivizilor ce sunt insistent spalati pe creier cu aceasta lozinca. Rezultatul e convenabil corporatiilor, caci, in acest fel, fericirea individului este strans si intim legata de consumul produselor lor, deci de profitul pe care angajatii il baga in buzunarele actionarilor acestor corporatii. Cu alte cuvinte, toata lumea e fericita: angajatul ca isi umple casa cu tot felul de futilitati la moda care intr-o jumatate de an isi injumatatesc pretul de achizitie, si pe care dupa un an le arunci ca sa mai faci loc prin casa, iar corporatiile ca isi vand marfa si incaseaza de la fraieri preturi reprezentand de doua-trei ori costurile reale ale produsului.
    Culmea e ca reteta se aplica si intre corporatii, un exemplu fiind evolutia pretului otelului, paralel cu al petrolului, din perioada 2001-2007, cand a existat o escaladare in tandem a preturilor de referinta la aceste materii prime. Ulterior, abia dupa momentul exploziei crizei, a devenit clar ca toata marirea de preturi se datora pur si simplu faptului ca aproximativ aceleasi cantitati de petrol si metal de pe piata corespundeau unei cantitati mult mai mari de moneda.

    • Bine spus.

    • „Rezultatul e convenabil corporatiilor, caci, in acest fel, fericirea individului este strans si intim legata de consumul produselor lor, deci de profitul pe care angajatii il baga in buzunarele actionarilor acestor corporatii.”

      Aparent asa este, o explicatie pentru multime.
      Scopul insa este cu totul altul:
      Imbecilizarea maselor, impiedicarea de a trai cu scopul mantuirii sufletului.

  4. Îmi permit sä vä recomand (cu cäldurä) o carte SAVUROASÄ a celebrului jurnalist si scriitor (autodidact) german Joachim Fernau, intitulatä „Halleluja. The history of the USA”, apärutä prin 1977.

    Nu stiu dacä s-a tradus si în românä, dar sper si tare m-as mai bucura sä fie asa. E un essay (captivant) scris în notä cinic-parodiac-sanitarä de cea mai bunä facturä.

    Bineînteles cä lucrarea lui Fernau NU scuteste pe nimeni de lectura OBLIGATORIE a celebrei (si nimicitoarei) „De la Démocratie en Amérique” (1840) a lui Alexis de Tocqueville.

    Acuma, în ceea ce priveste deliciile noului stil de management, ei bine el (stilul) face ravagii în toatä lumea, nu doar în America. În lumea germanä el a fost introdus pe sest si peste noapte acum vreo 14 ani si a näucit-räväshit piata muncii de aici.Initial nimeni nu a înteles ce se petrece, pânä ce, în cel mult 3 ani, cancerul s-a generalizat.

  5. Cu toate casele alea pe nimica, scoase la mezat de banci; cine in sua-viitoarea urss-are vreo doi bani pusi deoparte, poate face a good bargain.
    Si zic din doua salarii , cu conditia sa nu se fi inhamat deja la o sclavie pe 20 sau 30 de ani-un credit imobiliar.
    La costul vietii(cele materiale, nu ma refer la alte costuri) nu se compara sua-next urss cu ioropa de cacao.
    Zis-am si eu, n-am dat cu paru !

    • America e minunata cand vine vorba sa faci cumparaturi in ea.

      • Din auzite, se pare ca mai toata marfa „la preturi convenabile”, e facuta la chinezi. Cu alte cuvinte gunoaie care arata ca denumirea de pe eticheta insa continutul e in majoritatea cazurilor detestabil.
        Gasita la intamplare pe Internet:
        „CHINA’S RECENT export scandals and the country’s own shaky product safety system are resulting in a global tightening of regulations on product safety, supply chain accountability and increased testing and inspection of imported ingredients.

        Toothpaste with diethylene glycol (DEG), pet food contaminated by melamine, seafood infused with antimicrobial agents and wooden toys coated with lead paint are some of the products from China being recalled and banned, especially in the US. The Chinese government is reportedly shutting down and revoking the business licenses of companies involved in the tainted exports.”

        • Sunt suficient de bune pentru „goyim”, ar spune unii tovarasi, carora le transmit salutari fierbinti.

        • treaz frate,
          Cine a hotarat Ca-China să fie noul proletar al lumii?
          Oare nu tot cei care *conduce America și ei o stie*????-din Înțelepciunea lui ȘPerez cetire.
          Unde se produc 70 %din componentele industriale pe care Uncle Sam le utilizează ? Oare nu în țara în care Mao construia furnale sătești pentru a produce…. zgură, în anii 70???
          On other hand, războaiele comerciale ale americei n-au încetat niciodata : Asia a fost mereu blamată pentru produse pretins slab calitative.
          Dar Samsung livrează la greu ecrane sfătoșilor de la Măr și sunt vârf de furnituri electronice în defence&space industries.
          În anii 70 Japonia era ciuca s.u.a cu jucarii si automobile miniatura, în anii 80 au preluat-o *tigrii asiatici*, în anii 90 si 2000 a trecut China la leapsa.
          Vai mama lor americani, sunt făcuți varză de către fii legământului !

  6. De aproape 3 ani m-am intors si eu din sua,mi-a lipsit tare mult Romania cat am fost acolo dar mi-a trecut repede in astia 3 ani … ne scaldam in acelasi „turkish delight” de la revolutie in coace,romanii dorm si nu imi pare sa se doreasca vre-o trezire(mici zvacniri ici si colo),este groaznica atitudinea generala din tara asta,organizarea ,nu suntem civilizati(nu suntem la noi acasa ca inafara ne putem adapta)sincera sa fiu imi surade ideea de a pleca din nou undeva(mai aproape) intr-o tara civilizata (dar in nici un caz sua(sunt un popor de experiment la toate nivelurile),poate doar la cumparaturi acolo cum bine spuneati mai sus)

    • Romania poate fi cea mai civilizata tara din lume, iar lucrul asta depinde in primul rand de noi. Cand dai celui de langa tine respectul acordat, atitudinea se va itoarce chiar si mai ales, din partea altora. Lectia nu se sterge.

      • deh..zice o vorba din batrani – omul sfinteste locul !

      • Ba as indrazni sa spun ca e putin invers la noi,cand dai respectul celui de langa tine ,de cele mai multe ori esti luat de fraier si nu esti apreciat,am patit-o si eu si sotul meu si multi altii,de aceea tinzi sa devii ca si „marea masa”-acru si gata sa musti pe oricine indrazneste sa fie amabil…din pacate.

    • gabriela,
      După câți ani de State ți se pare totul ca atunci când ai plecat?
      Eu zic că multe s-au schimbat în bine între lucruri în ultimii 5 ani(numai un răuvoitor ar nega vehement),dar și multe s-au înrăutățit,mai ales între și în oameni.

      • Dupa 5 jumate,desigur sunt si lucruri bune in evolutia tarii dar prea putine pentru marea necesitate de schimbare de aici!
        Pana la urma totul pleaca de la noi,dar romanul suporta mult si va mai suporta…se pare ca asa suntem construiti,daca la revolutie nu erau cei dinafara sa pregateasca ,caderea regimului probabil ca am fi fost si acum tot sub comunism,la fel este si acum…capacul de pe oala sare rau in sus dar degeaba,fiecare idivid este idignat de tot ce se intampla in jurul lui in fiecare zi dar toata nemultumirea este indreptata spre cine nu trebuie(exact asa cum se doreste de sus)

    • Bucură-te că nu te-a prins pe acolo, că noua urss acolo se va instaura !
      Ce a început în Rusia, va sfârși în America-adeca comunizmu, a spus un părinte ortodox trăitor pe acele meleaguri.
      Ai vazut pe net CCamps ready-to-use;cu mii de coșciuge de plastic frumos stivuite???
      Slavă Domnului că ne-am întors acasă ,Gabriela, Eufrosin, eu și alții ca noi!

  7. Mai sunt si alte visuri americane, unul dintre ele constând în bägarea nasului în toate oalele posibile, altul fiind împiedicarea (cu orice pretz a) democratiei reale sub pretextul salvgardärii … democratiei. Un exemplu din presa de azi:

    *** Statele Unite s-au implicat în dezbaterea privind relaţia Marii Britanii cu UE şi posibila ieşire a acestei ţări din comunitatea europeană. Un diplomat important de la Washington A AVERTIZAT guvernul britanic să nu pună în pericol apartenenţa sa la uniunea cu 27 de state membre.***

    Unde sunt vremurile (de acum nici 200 de ani) în care trupele britanice treceau Potomacul fäcând Washingtonul una cu pämântul si când americanii admirau (cu ochianul) HMS care asigurau (decenii întregi) blocada?

    • Uneori ma gandesc si eu ca mai bine ar fi prevalat Regele George.

      • Si eu, dar când mä uit peste gard, la canadieni, imi mai trece. Te îndemn dinnou sä nu treci peste Joachim Fernau cu a sa (genialä si provocantä) “Halleluja. The history of the USA” si în niciun caz peste “De la Démocratie en Amérique” (apärutä si în româneste) a lui Alexis de Tocqueville; ambele s-au räs-reeditat si se gäsesc pe diverse amazoane si anticariate online.

  8. intr-alta ordine de idei si fara rautate sau dorinta de a lovi in cineva fie el expatriat (voluntar), repatriat (voluntar) sau pur si simplu doar patria(o)t 🙂 , cei care v-au ofertat „turcescul deliciu” american au fost totusi corecti si v-au avertizat – „VISUL” si subliniez „VISUL” ameri….sovie…, paki…., brita…, france…, euro…in fine al doilea cuvant nu mai conteaza ca poate sa fie orice.

    ESTE DOAR UN VIS – as if in NOT REAL people !!! ca s-o dam pe „hamericaneste mancatzash” !

    Sigur puteau sa-i spuna himera americana sau morgana americana sau iluzia americana dar nu ar fi fost chiar corect pentru ca principala conditie pentru a „visa” (ATENTIE ! nu am zis a trai) VISUL hamerican este SA DORMI „and I ain’t talking about no sleep when I say that”

    Inca odata : nu o zic cu rautate! – cine vrea sa traiasca in vise nu are decat si cine vrea in realitate tot asa, iar cine vrea sa transforme visul in realitate nu are decat sa incerce dar mai inainte de a se apuca trebuie sa mai si analizeze / gandeasca daca e posibil si „feasable” sau nu.

    Deci in concluzie de ce sunteti suparati ca acolo nu este cum v-ati imaginat mai ales cand vi s-a spus foarte clar ca e doar un vis, ori nu v-ati gandit ca putea fi si un cosmar ?

  9. Mä folosesc de prilejul oferit de articol pentru a meniona si un mai vechi „rusian dream”, în varianta oferitä astäzi nouä de Jurnalul National sub titlul:

    „România trebuie să dispară de pe harta lumii”.

  10. „La fata locului”, de ieri, americanii vor beneficia de vaccinarea impotriva gripei, in farmacii.
    Vigilent si decis, guvernatorul democrat Andrew Cuomo a autorizat farmacistii sa vaccineze bebelusii si copiii printre rafturile cu pasta de dinti si tuburi cu aspirina, fara recomandare din partea medicului.
    Aceasta masura a fost luata probabil in ideea inglobarii in planul B&M Gates, a populatiei sarace americane.
    In fond, daca amaratii de africani au fost nevoiti sa accepte generozitatea acestora, de ce nu ar accepta si colectorii de cutii de coca-cola din NY?

  11. STIREA ZILEI:

    Camera Deputatilor din Arizona a confirmat (cu 36 contra 22) legea propusa de Senatul acelui stat, prin care monedele din aur si argint vor fi recunoscute dela 1.1.2014 ca instrumente legale de platä.

    Legea, care mai asteaptä doar semnätura guvernatorului (o femeie), vine ca räspuns la manipulärile pretului aurului, pe cale de derivate, efectuate de fed si de GIGA-banca Itzig-Strohl (Goldman-Sachs) vineri si ieri, ÎN PRE-ZIUA noilor „atentate”(?) dela Boston.

    Palpitant, nu?

    • Mai palpitant chiar, este sa cumperi cu ambele maini, zilele astea.

      • Tot cumpär de vreo 12 ani încoace si cred cä am luat suficent de mult, dar cred cä mâine am sä mai bag o portie.

        • Iubesc cand presa to’arsilor striga din toti bojocii cat de rau e obiectu’ si cum ne mai recomanda dansii investitii precum actiuni si obligatiuni. Vorba lui PT Barnum: „a sucker is born every minute”. Apropos, statele (era sa scriu tarile) care sustin programe sociale ambitioase, precum oferirea de ajutoarea masive emigrantilor si-n general tinutul pe palme al celor care nu vor sa munceasca, vor fi nevoite curand sa isi mai subtieze rezervele – sa vezi atunci ocazie minunata de „shopping”!

Răspunde!