Românii, ținta străinilor – studiu de caz: industria textilelor


Se mai spune si ca speranta moare ultima si putem interpreta zicerea in sensul ca ultima speranta ne-o punem in viata de apoi.
Cred ca este cazul muncitorilor textilsti din Moldova care lucreaza pentru patroni belgieni fiind platiti cu echivalentul a 250 euro/lunar.

O echipa de jurnalisti de la Krack si reprezentantii ONGului „We Social Mouvements – Miscarea Muncitorilor Crestini, au anchetat situatia fabricilor Motexco SRL Falticeni si Siorom.
Cele doua unitati textile apartin grupurilor belgiene Seyntex cu sucursale in Romania, Indonezia, Tunisia, Myanmar si Sioen Industries, cu sucursale in Romania, Bulgaria si Bangladesh.

Situatia muncitorilor romani, cetateni ai Comunitatii Europene , retribuiti sub salariul minim vital, a fost prezentata intr-un documentar, pe cel mai important post de televiziune francofon RTBF. In aceste ateliere in care lucreaza sclavi cu un grad ridicat de calificare, sunt confectionate uniforme pentru militarii, politistii si postasii belgieni.

Nu stiu daca cineva isi mai aminteste dar in Moldova a existat cea mai importanta Facultate din Europa de Est, in care erau formati ingineri specialisti pentru industria textila.
Dupa ’90, toate marile fabrici de confectii au fost sparte in mii de ateliere si privatizate in coproprietate cu investitori straini, avizati ca s-a dat drumul la pradarea acestui patrimoniu, in principal prin reprezentantii comerciali ai Romaniei.
Niciodata nu ii vom ierta pe cei care au distrus Moldova.

Personal am toata admiratia fata de jurnalistii si ongistii belgieni care au avut curajul de a le prezenta propriilor cetateni aceste doua cazuri, incrimindu-i atat pe oamenii de afaceri belgieni cat si pe cei romani

https://www.rtbf.be/info/societe/detail_les-uniformes-belges-de-l-armee-et-de-la-police-fabriques-par-des-travailleurs-roumains-sous-payes-une-ong-denonce-l-entreprise-se-defend?id=10537878

Anunt publicat de PBS WORLD WIDE -Belgian Connection (Freddy Jakobs):
Angajati muncitori romani in Belgia, Olanda, Germania Franta, Spania si veti face economii intre 1000 si 2500 € pe luna, pe muncitor.”
„In timp de criza, aceste economii sunt considerabile”.

Ma intreb, comisarii nostri europeni, diplomatii, preotii stabiliti in Belgia ce parere au despre ce se intampla sub nasul lor?!
Or intelege, le-o pasa, le-o fi rusine ?

Clement

2 răspunsuri

  1. Clement , sa-ti dea Dumnezeu sanatate tie si familiei tale !!! Pentru un francez , german sau…alti granzi ai U.E. 250 de Euro ar fi bani pe care i-ar cheltui intr-o saptamana la un motel c-o dama mai elevata pentru terapie sexuala , dar pentru romancele noastre reprezinta o avere . Am avut si eu ” bucuria ” sa muncesc pentru niste italieni { nu in Moldova ci , in Bucuresti } iar cand mi-au stabilit aia 150 de DOLARI salariul , am zis c-am apucat pe Dumnezeu de un picior . Insemnau pe-atunci vreo 3.8 milioane vechi adica , cu mult fatza de alti amarasteni ! Fireste , nu era in 2021 ci in 2000 insa , ceea ce mie si altor lucratori ne parea un noroc chior , pentru personalului italian { ca erau si d-astia ca …supervizori adica , nu faceau nimic , doar observau } era o mizerie : atat platea firma pentru masa lor lunar . Crezi cumva ca s-a revoltat careva pe chestia asta , crezi cumva ca…macar italienii , muncitori ca si noi , s-au grabit sa raporteze nedreptatea la vreun for ce se ocupa cu drepturile muncitorilor romani , la ” FRATIA ” , la Organizatia Internationala a Muncii sau macar la… ANOFM ? Eu , daca am indraznit sa-i iau la intrebari , ” sprijinit ” fireste de catre oamenii lui Hossu dar doar verbal deci , ” consiliat ” de la distantza , am devenit somer dupa nici macar o saptamana , ” ca sa vad cum este sa ai si mai putini bani din care sa traiesti ” dupa spusele unuia dintre actionarii firmei iar „sindicatul ” s-a facut ca ploua . Asa si cu amarastencele alea moldovence si nu doar cu alea . Muncitorii romani , desii erau , iar unii chiar si azi sant la fel de calificati , ba chiar si mai calificati decat cei olandezi , belgieni , francezi sau germani ,primesc infinit mai putzini bani inclusiv AZI decat primesc cei enumerati ceva mai inainte . Este suficient sa te uiti la sparanghelisti sa-ti dai seama de adevarul celor spuse de mine . ORGANIZATIA INTERNATIONALA A MUNCII….VAX ! Omule , inca o data , DUMNEZEU SA-TI DEA SANATATE TIE SI FAMILIEI TALE : AI SCRIS FIX DUPA INIMA MEA SI PENTRU INIMA MEA , ITI MULTUMESC PENTRU ASTA !!!

    • Eu iti multumesc pentru ca ne-ai impartasit din experienta ta.
      Suntem atat de iute trecatori prin viata si nu ne este ingaduit sa trecem pe langa o nedreptate si sa intoarcem privirea.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: