O ţară condusă de nemernici: „culturile modificate genetic sunt de dorit”


Fostul grânar al Europei azi de-abia mai produce mâncare, cu peste jumătate din pământul ei arabil, lăsat în paragină datorită politicilor criminale a guvernelor de după ’90. vândute alogenilor indiferent de partidul aflat la putere. Acelas guvern criminal de data asta de culoare oranj-artificial, pregăteşte de zor înstrăinarea pământurilor strămoşeşti către blestemaţii cu punga plină( aflaţi, aflaţi! ), prin impozitarea excesivă a celor care nu au posibilitatea să îşi lucreze pământul – las’ că au alţii!

În mizerabila tradiţie a acestor trădători de neam, actualul ministru al agriculturii, unul pe care faţa lui de ţăran al trebui să îl reprezinte cu cinste doar că nu are pe cine, Valeriu Tabără, face tot ceea ce vânduţii fac, fără ca să îl mustre conştiinţa:

După ce recent el declara cu un aer serios că „România nu va cunoaşte foametea”, adică criza alimentelor (temeţi-vă şi vă pregătiţi!), acum acelaş dobitoc declară că România va pierde 1 miliard de euro dacă refuză să cultive soia modificată genetic şi în general a oricăror porcării pe care nici câinele sau vaca nu i-am putea „hrăni” cu bună ştiinţăi:
AGRICULTURĂ. Europa importă anual 40 milioane tone de soia modificată genetic

Pentru copiii nostri

Fără „culturi Frankenstein” pierdem un miliard de euro pe an

Tembel vândut vrăjmaşilor…

Iată ce a facut jigodia:

„Valeriu Tabără a fost director de proiecte al firmei Monsanto, un mare producător mondial de alimente modificate genetic. În 2005, el califica organismele modificate genetic „o binefacere ştiinţifică de mare importanţă pentru România”.

România a devenit importator net de soia transgenică după ce în urmă cu patru ani îşi asigura întreg necesarul din producţie proprie.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că reintroducerea culturilor de plante modificate genetic este benefică pentru fermieri şi este decis să continue demersurile la forurile europene pentru autorizarea acestora. Valeriu Tabără susţine că asociaţiile de producători agricoli şi crescătorii de animale au făcut în perioada ultimilor ani mai multe cereri în acest sens.

„Introducerea în cultură a unor tipuri de soia modificate genetic se bazează în primul rând pe solicitarea primită din partea asociaţiilor de producători agricoli şi crescători de animale. Mai mult decât atât, elementele pe care se bazează fundamentarea solicitării mele, respectiv finalizarea procedurilor necesare autorizării culturilor de soia modificată genetic în Uniunea Europeana, sunt de natură ştiinţifică”, a declarat ministrul Agriculturii.”

Ca de regulă, noroc cu mintile agere ale Românilor – ce era de spus, s-a spus până la sfarşit, când intră si un dobitoc pe fir – mai mult ca sigur că e vorba de un biet postac plătit, prea sunt tipici ăştia in exprimarea lor:  „am şi eu o problema şi nu pot să inteleg…”

Tabără e un pion!
Nu fiți naivi, modificarea genetică a plantelor de azi e mult mai dăunătoare decît selectarea pe care o făcea țăranul român odată. Plantele noastre erau mai gustoase, mai adaptate la condițiile de mediu și dăunători și dădeau o recoltă constantă, deși mai mică decît soiurile astea modificate de azi.Mult și bun e un vis din povești.
Se încearcă azi a se impune soiuri care, deși dau recolte foarte mare, sînt mai puțin bune calitativ și ca aport energetic..cam ca tot ce se vinde azi în super-marketuri, scump și lipsit de substanță nutritivă adecvată.De asta avem atîtea cancere, tumori, gastrite și subnutriție etc.

Credeți că animalele care mănîncă porcăriile astea modificate nu ne afectează cînd le tăiem și le consumăm?
Ar trebui interzise în Europa complet porcăriile americanilor și să ne concentrăm pe ce avem în băncile noastre de gene, adică pe soiuri autohtone.Dacă importăm mereu și nu avem puțină înțelepciune acum în criză, nu ne mai ridicăm niciodată.Guvernul ăsta de măscărici trebuia să dea cîteva legi protecționiste și împotriva importurilor, măcar pentru tot sistemul alimentar.
Acum sîntem crăciți și ni se dau la prețuri nesimțite pînă și laptele ăla pasteurizat care are gust de lapte praf diluat.
Căutați oameni buni să vă informați dacă vreți sănătate!

Tare ii mai e foame domnului asta tabarâtul!!! Nu a auzit inca de avantajele nete ale agriculturii BIO(logice)? Dar, e adevarat, ca sa faci agricultura (viticultura e.t.c.) biologica ar treb ui rechemati la vatra capsunarii din Italia, Spania etc., si platiti ca atare – nu cum i se potriveste „patronului” roman – o monstruozitate pre- si postbolsevica…

Modificati-ne genetic, ca la cat de prosti suntem, stam cuminti si nu protestam. De ce sa mai existe hrana naturala? Totul otravit, totul modificat, ca asa vor „stapanii”, iar noi, ca niste handicapati, ne supunem fara sa cracnim, dupa aia ne miram de ce ne imbolnavim, de ce se nasc copiii vai de mama lor si altele… Am vrut democratie, am vrut in UE, acu’ sa ne spalam cu ea pe cap…

Ceea ce domnul Tabara nu ne spune este pentru cine face domnia sa lobby. De introducerea unor astfel de culturi ar beneficia o singura companie. Taranii, ca sa cultive aceste produse ar apela la un singur furnizor de material agricol. Problema nu este ca ni se propune sa devenim cobai lor, dar sa acceptam si monopolul. Varietatea alegerilor precum si dreptul de a alege sunt fundamentele economiei …

...si dobitocii promisi:

Lobby pentru tara

Plantele modificate genetic 00:41 | 7 Februarie
Mihai
Dupa cum cred eu, exista mutatii genetice ce se produc de la razele cosmice sau iradiind plante cu surse radioactive. Cind se creau soiuri noi de plante prin selectie naturala probabil ca razele cosmice jucau un rol. In ziua de azi le putem modifica genetic in laborator. Nu vad de ce sa nu folosim acest progres stiintific. Nimeni nu a putut dovedi ca plantele modificate genetic fac rau. Cred ca e problema de ignoranta in populatie.

Nu domnule, daca exista un lobby cu adevarat, este un lobby pentru tara, pentru un progres in agricultura romaneasca. Nu putem fi sluj la ignoranta celor galagiosi. Argentina si-a salvat tara, modernizandu-si agricultura, noi ne batem joc de un potential, benefic pentru fiecare din noi romanii. Luati de buna o speritoare, propagata chiar de oameni politici decidenti, in opinia mea iresponsabili. Fenomenul acesta, trebuie inteles doar in esenta, in baza faptului ca transformari genetice au existat de cand exista vietuitoare, stiinta nu face decat sa accelereze directiile benefice pentru omenire. Evident ca pot fi alunecari, dar prudenta trebuie sa aiba limite, altfel ne trezim sub… drobul de sare.

53 răspunsuri

 1. Pe lângă idiotul/idioata de care spui, mai era unul:
  „Omenirea a modificat genetic plantele si animalele de cand exista. Doar ca se facea la intamplare prin selectarea mutatiilor naturale. Altfel am culege si acum ierburi si mere padurete. Acum e prima data cand se face coerent si controlat. Doar cei care nu inteleg ce se intampla se agita ca istericii.Acesta e viitorul. Doar ca trebuie sa-l tratam cu atentie, ca pe un instrument foarte puternic, care poate face mult …“

 2. Cred că „dobitocul” e modificat genetic. Nu mai e nevoie de altcineva ca să-i spele creierul…. și-l spală singur.

 3. Cifrele cu suprafața cultivată cu porumb modificat sunt cu siguranță eronate.

  În 1990 firma Pioneer a venit în România introducând pe piața noastră nu dor porumbul modificat genetic ci și multe altele. A fost o mică agitație imediat, apoi la vreo 10 și pe urmă gata. Lumea a uitat, la fel cum se va întâmpla şi în viitorul apropiat.

  Şi apoi, dacă nu bagi modificate genetic în tine, tot te rezolvă sistemul cu insecticide, pesticide, ierbicide şi alte minunăţii ale progresului ştiinţific.

  Ştiinţa e bună, dar doar atunci când se pune în slujba omului.

 4. 3 lucruri se ascund cu perfidie:

  1. OMG dauneaza grav sanatatii
  2. semintele trebuie cumparate in fiecare an astfel omul va depinde de BANI si de CUMPARAREA an de an a acestori „binefaceri”
  3. odata ce ai introdus OMG intr-un areal toate culturile similare sunt afectate, astfel se pierd culturile traditionale „de la sine” in mai putin de doi ani (sunt zone in Banat unde dupa introducerea de catre italieni a unor culturi „experimentale” nu s-a mai putut cultiva traditional ca urmare a „deturnarii” semintei…

  Dupa cum vedem odata introduse aceste culturi ne fac dependente de marile corporatii producatoare de seminte care oricum nu ne vor binele….

  13 minciuni despre Organismele Modificate Genetic

  Au inceput sa apara tot mai multe studii stiintifice doveditoare ale impactului dezastruos pe care il au organismele modificate genetic (OMG) asupra sanatatii. Cu toate acestea, legislatia europeana si americana evolueaza, impinsa cu putere de la spate de concernele producatoare de OMG, spre aprobarea acestora ca sigure pentru consum.

  Deficitul de informare ii face pe cei mai multi sa fie nepasatori si complet pasivi la aceasta evolutie a lucrurilor. Prezentam, in continuare, cateva aspecte dramatice legate de organismele modificate genetic.

  MINCIUNA NR. 1: Ingineria genetica nu este noua. Ea este doar o selectie artificiala accelerata.

  ADEVARUL: Ingineria genetica si cultivarea conventionala a plantelor suint TOTAL si COMPLET DIFERITE. Polenizarea incrucisata si selectia soiurilor nu implica Modificarea Genetica, adica manipularea artificiala a genelor, ci incrucisarea unor parinti selectati din specii strans inrudite. Dimpotriva, Modificarea Genetica (MG) implica extragerea unor anumite gene dintr-un organism (bacterie, virus, planta, insecta, animal) si apoi inserarea artificiala a acestora intr-un organism complet diferit (de exemplu, o planta de cultura). Este incalcata astfel, in mod necugetat, bariera de specie, cu scopul declarat de a obtine organisme vii cu alte proprietati. MG foloseste de obicei gene ale unor virusuri pentru a introduce si promova genele inserate, precum si asa-numitele gene marker (gene rezistente la antibiotice care sunt folosite pentru a identifica celulele sau tesuturile modificate genetic chiar in timpul dezvoltarii lor). Toate aceste gene inserate sunt apoi prezente in fiecare celula a plantei modificate genetic. Deloc intamplator, majoritatea experimentelor genetice esueaza. Prin combinarea asa-zis reusita a genelor a doua exemplare din specii diferite rezulta monstri in toata regula, a caror evolutie nu este controlabila. Riscurile sunt imposibil de evaluat. Cum v-ati simti daca orezul din punga ar lua-o la fuga dupa dumneavoastra prin casa?

  MINCIUNA NR. 2: Ingineria genetica este ceva exact, precis, stiintific.

  ADEVARUL: Nimic mai putin adevarat. Modul in care functioneaza ADN-ul la organismele superioare este cunoscut doar pentru o foarte mica parte din acesta. Genetica moderna a demonstrat ca genele nu lucreaza izolat, ci interactioneaza in mod complex, schimbandu-si comportamentul ca raspuns la influenta altor gene. Chiar daca o gena poate fi extrasa, mai mult sau mai putin exact, dintr-un organism, inserarea in ADN-ul altui organism se face aproape complet aleator, fara ca “expertii” sa poata controla in vreun fel procesul. Rezultatul este ruptura ordinii genelor cromozomiale si poate conduce la schimbari complet neasteptate ale functionarii celulelor. Richard Lewontin, profesor de genetica la Universitatea Harvard, a afirmat despre modificarea genetica: “Avem o intelegere atat de saracacioasa a modului in care se dezvolta organismul pornind de la ADN-ul sau, incat as fi uimit sa nu suferim socuri cumplite, unele dupa altele, cu aceste experimente genetice iresponsabile, in care cercetatori dezaxati, lipsiti de constiinta, se joaca de-a Dumnezeu.”

  MINCIUNA NR. 3: Alimentele modificate genetic difera de cele nemodificate genetic doar prin caracteristica genei inserate.

  ADEVARUL: Afirmatia este o incercare de inducere in eroare a celor neinformati. Inserarea aleatoare a genelor straine in materialul genetic al unui organism-gazda poate cauza schimbari cu totul neasteptate in functionarea genelor. Moleculele existente pot fi create in cantitati gresite, in momente nepotrivite, sau pot aparea chiar molecule noi, necunoscute. Plantele modificate genetic sau alimentele produse din ele pot contine prin urmare toxine sau molecule alergene care pun in grav pericol sanatatea adultilor si, cu atat mai mult, a copiilor.

  MINCIUNA NR. 4: Hrana modificata genetic este testata extensiv, iar cea care se afla deja pe rafturile supermarket-urilor este absolut sigura pentru alimentatie.

  ADEVARUL: Nici o testare a alimentelor modificate genetic, cu publicarea rezultatelor, nu s-a efectuat de catre autoritati in Romania. Ne bazam aproape in intregime pe asa-zisele teste efectuate de companiile specializate in inginerie genetica, care au cheltuit miliarde de dolari pentru a dezvolta plantele MG si care intentioneaza, evident, sa isi recupereze investitia si sa faca profit vanzandu-ne aceste produse. Exista serioase indoieli referitoare la onestitatea testarilor si la validitatea concluziilor trase pe baza rezultatelor. Sunt necesare indelungi testari independente inainte de a avea certitudinea ca alimentele modificate genetic sunt sigure pentru consum. Alta problema este accelerarea dezvoltarii rezistentei bacteriale la antibiotice, datorita folosirii genelor rezistente la antibiotice in producerea alimentelor MG. Unul din cele mai interesante studii stiintifice efectuate, care ne priveste si pe noi, a fost realizat in Rusia pe soia MG – aceeasi varietate de soia MG cultivata si in Romania din 1998 si pana in 2006, oficial. Spunem “oficial”, pentru ca, neoficial si ilegal, ea inca se mai cultiva.Efectele asupra celor 2 generatii de cobai testati, care au consumat soia MG, a fost absolut impresionant, inclusiv oamenii de stiinta care au participat la realizarea studiului au fost socati. Astfel, la animalele testate s-au observat malformatii ale organelor interne (ficat, creier, testicole), o crestere a agresivitatii in comportament la a doua generatie, reducerea natalitatii la jumatate si pierderea instinctului matern la femelele de cobai, care isi omorau puii si le devorau creierul.

  MINCIUNA NR. 5: Alimentele modificate genetic au o valoare nutritiva mai mare.

  ADEVARUL: Ar fi naiv si prostesc din partea noastra sa ne inchipuim ca plantele si caracteristicile lor genetice, care au evoluat prin selectie naturala de-a lungul a milioane de ani, pot fi imbunatatite prin simpla inlocuire sau adaugare a unei gene, despre care nici nu stim in realitate mare lucru. Interactiunea dintre gene si proteine este mult prea complexa. Tocmai de aceea esueaza atat de multe experimente genetice.Nu s-a demonstrat pana in prezent ca vreun aliment MG ar fi mai nutritiv decat hrana conventionala, non-MG. Cele mai multe plante MG sunt create doar ca sa reziste mai bine la anumite ierbicide, sa isi produca propriile insecticide sau sa reziste mai mult in rafturile magazinelor, asa cum se petrece, dealtfel, cu toate “alimentele” artificiale, chimizate fara masura si in realitate necomestibile.

  MINCIUNA NR. 6: Daca nu ne convine, putem pur si simplu sa nu mancam hrana MG.

  ADEVARUL: In 1998, cand a inceput cultivarea plantelor MG in tara noastra, nu exista un cadru legal specific pentru reglementarea acestor culturi. Asadar, semintele MG au fost inregistrate cu viclenie in catalog ca seminte obisnuite, nu s-a facut vreo diferenta in evaluarea si eliberarea in mediu a acestor seminte fata de cele conventionale. Plantele MG si produsele din acestea arata pe dinafara absolut la fel ca cele “normale” si nu le putem distinge dupa vreo proprietate vizibila, drept pentru care vanzatorii si producatorii trebuie, prin lege, sa le eticheteze, astfel consumatorul putandu-le deosebi si evita daca doreste.Legislatia este in vigoare inca din 30 iunie 2006, si tot de atunci este flagrant incalcata; practic nici un produs din magazine care contine plante MG nu este etichetat corespunzator.Greenpeace a testat in 2007 diverse produse continand soia, aflate la vanzare in magazine. La fiecare din acestea s-a gasit atunci un continut de peste 50% soia MG, insa nici unul din produse nu avea eticheta conform legii! Analizele efectuate la un laborator independent de catre Greenpeace au fost insa ignorate de autoritati, ai caror reprezentanti au inventat cu tupeu infinit o prelevare necorespunzatoare a probelor… Intre timp, situatia a evoluat in bine, ca urmare a eforturilor singulare ale membrilor Green Peace Romania, iar supermarket-urile gen Cora au inceput sa aiba produse din soia etichetate corespunzator.In prezent, in magazinele din tarile anglofone cele mai multe alimente continand ingrediente modificate genetic nu sunt etichetate, asa ca nu exista pentru consumatori nici un mijloc de a alege si de a sti sigur daca mananca sau nu hrana MG. Ingredientele MG se afla, cel mai adesea, in faina si uleiul de soia (care figureaza in reteta multor alimente comune, ca paine, carnati), in lecitina din soia (care apare in reteta ciocolatelor, a inghetatelor, etc.), in siropul de glucoza din porumb MG, in uleiul de canepa si in extractele de porumb.

  MINCIUNA NR. 7: Fermierii vor beneficia prin cultivarea plantelor MG.

  ADEVARUL: Semintele plantelor MG sunt mai scumpe decat cele ale plantelor conventionale. Fermierii din Marea Britanie si SUA au raportat ca recoltele culturilor MG nu sunt in general mai bune, sunt mai putin productive si in final nu au profitabilitate mai mare, in ciuda propagandei desantate care le sustine. Culturile non-MG sunt platite acum mai bine si, pe masura ce tot mai multe tari resping alimentele MG, oportunitatile de a se vinde diminueaza. Din cauza riscurilor grave pentru sanatate asociate cu culturile MG, companiile de asigurari din SUA si Marea Britanie au acum retineri sa le asigure. Fermierii care cultiva plante MG trebuie sa semneze contracte extrem de constrangatoare cu producatorii de biotehnologie. Acestea ii obliga sa foloseasca numai ierbicide produse de compania cu care au contract si interzic practica pastrarii semintelor pentru sezonul urmator. Cei mai multi dintre fermierii “lumii a treia” nu au nici un beneficiu, daca nu cumva sunt ruinati.Tehnologia MG nu prezinta in nici un caz vreun avantaj pentru fermieri, in primul rand din cauza patentelor impuse de companiile producatoare. Fermierii pierd dreptul firesc de a-si folosi samanta pastrata de la o cultura la alta, fiind obligati sa cumpere an de an un nou lot de seminte de la compania producatoare. O alta problema care apare este cea a contaminarii. Culturile unui fermier care nu doreste sa cultive plante MG pot fi accidental contaminate prin polenizarea pe cai naturale (vant, insecte) pe care omul, evident, nu le poate controla. Exista cazuri incredibile, in care producatorii de seminte MG au solicitat si au obtinut in instanta daune de la fermieri ale caror culturi clasice fusesera contaminate fara voia lor. In mod absurd si strigator la cer, acestia nu beneficiaza de protectie legala, in timp ce producatorul de seminte MG este protejat de noianul de patente inregistrate.

  MINCIUNA NR. 8: Culturile MG vor conduce la reducerea folosirii ierbicidelor si pesticidelor.

  ADEVARUL: Producatorii de seminte MG pretind ca pentru culturile realizate cu semintele lor se folosesc mai putine ierbicide/chimicale. Acestea sunt, insa, extrem de puternice si de neselective – cum ar fi Roundup, de exemplu, cel mai folosit ierbicid in culturile MG. S-a constatat insa ca pana si acestea au generat rezistenta in randul florei spontane, al buruienilor si asa-zisilor daunatori. Asadar, apare o rezistenta a mediului si la aceste ierbicide, deci ideea ca fermierul va folosi mai putine ierbicide este complet falsa, in timp ajungandu-se la marirea cantitatii de chimicale folosite pentru obtinerea aceluiasi efect. Acest fapt a fost anticipat de un producator, care a facut cerere la Autoritatea pentru Alimente din Australia si Noua Zeelanda sa i se permita cresterea cantitatii-limita permise a reziduului de glifosat (Roundup) din alimentele vandute cu pana la 200 de ori. Aceasta inseamna ca respectivele alimente devin o adevarata otrava… In zonele din SUA unde culturile au fost modificate genetic astfel incat sa isi produca propriul insecticid, folosirea pesticidelor nu a scazut deloc. Ele distrug solul si contamineaza panza freatica, ce este sursa noastra de apa potabila. Putem accepta folosirea fertilizatorilor artificiali, dar numai daca acestia imbunatatesc calitatea solului, iar nu daca il distrug. Toate tehnologiile noi ar trebui sa treaca un test al firii: nu este normal ca ele sa afecteze ciclurile si procesele naturale, care sunt stabile si binefacatoare. Agricultura organica, ecologica nu mai reprezinta astazi un lux. In realitate, ea este singura speranta care ne-a mai ramas.

  MINCIUNA NR. 9: Nu exista nici o dovada ca plantele MG sunt daunatoare mediului.

  ADEVARUL: Insectele, pasarile si vantul poarta polenul alterat genetic in campurile invecinate cu ale culturilor MG si chiar mult mai departe. Astfel, apare polenizarea incrucisata intre plantele MG, pe de o parte, si plantele non-MG si cele salbatice inrudite cu ele, pe de alta parte. In acest mod, rezistenta la ierbicide, de exemplu, poate fi transmisa buruienilor, ceea ce le face si mai dificil de controlat decat inainte. Exista, de asemenea, dovezi ca plantele MG care isi produc propriul insecticid provoaca moartea unor insecte benefice.

  MINCIUNA NR. 10: Culturile modificate genetic vor salva omenirea de foamete.

  ADEVARUL: Foametea in tarile in curs de dezvoltare este, de fapt, rezultatul unei distributii nedrepte a alimentelor care defavorizeaza saracii. Adevarul este ca astazi, in lume se produce mai multa hrana decat oricand, dar cu toate acestea sunt si mai multi oameni care mor de foame decat inainte. A produce tot mai multe alimente nu inseamna deloc ca cei saraci vor beneficia vreodata de ele. Acestia pur si simplu nu au bani sa cumpere alimente. Ingineria genetica nu are cum sa schimbe acest lucru… Modul nedrept de distributie a hranei este cel care trebuie sa se schimbe.Nu exista nici o farama de studiu stiintific sau dovada statistica prin care sa se demonstreze ca recoltele culturilor modificate genetic ar fi mai mari decat cele conventionale sau ca produsele MG ar fi mai ieftine. Se poarta multe discutii in acest sens, insa nu exista nici o dovada ca aceste plante sunt mai prolifice. Marile companii au, de fapt, cu totul alte scopuri decat cele pe care le declara: ele vor sa ofere fermierilor specii care sunt imune la anumite pesticide, tocmai pentru ca ele sunt dependente de aceste pesticide, adica nu pot fi cultivate fara ele. Si atunci cultivatorul plateste de doua ori… Aceasta industrie mai are si un al doilea scop: sa obtina controlul asupra semintelor si rezervelor genetice ale tarilor in curs de dezvoltare, pentru ca, in final, sa aiba monopol. Strategia este intotdeauna aceeasi: companiile ofera intr-o prima etapa gratuit seminte, pana cand fermierii isi epuizeaza propriile resurse sau acestea devin inutilizabile, iar apoi incep sa pretinda bani grei pentru ele.A controla piata semintelor si a pretinde apoi, cu viclenie, bani fermierilor saraci pentru servicii nu inseamna catusi de putin rezolvarea problemei foametei, ci agravarea ei intr-o masura si mai mare.

  MINCIUNA NR. 11: Putem avea incredere in declaratiile oamenilor de stiinta ca hrana modificata genetic este sanatoasa pentru consum.

  ADEVARUL: Banii pentru cercetarea stiintifica asupra modificarii genetice provin de la companiile care se ocupa cu biotehnologiile sau de la guvern. Doar in Europa, fondurile pentru promovarea MG sunt de 4 ori mai mari decat bugetele insumate ale tuturor tarilor membre! Aceasta inseamna ca acei oameni de stiinta care indraznesc sa isi exprime ingrijorarea cu privire la gradul de siguranta al tehnologiilor pentru alimentatie isi risca postul si cariera. Un respectat om de stiinta din Marea Britanie, considerat cel mai mare expert in nutritie pe plan mondial (Arpad Pusztai), care a publicat un studiu despre efectele dezastruoase ale alimentarii cu cartofi modificati genetic asupra cobailor, a fost imediat concediat si supus unei campanii de calomniere si defaimare publica de catre marile trusturi media.

  MINCIUNA NR. 12: Nu ne putem impotrivi progresului.

  ADEVARUL: Desigur ca nu putem, si de ce am vrea sa facem asta? Progresul implica transformare spre binele tuturor. Dar trebuie sa fim incredintati ca produsele modificate genetic sunt benefice pentru consumatori si sigure daca sunt introduse in hrana noastra. Este inadmisibil sa acceptam rezultatele unei tehnologii dubioase, care pe deasupra nici nu este reversibila. Asa ca… sa nu confundam progresul cu regresul, oameni buni!

  MINCIUNA NR. 13: Exista lucruri mult mai grave decat alimentele modificate genetic.

  ADEVARUL: Multi oameni de stiinta cred contrariul. De exemplu, Joseph Rotblat, fizicianul englez care a castigat premiul Nobel in 1995, a spus: “Ingrijorarea mea este aceea ca aceste asa-zise progrese in stiinta pot conduce la noi mijloace de distrugere in masa, poate chiar mai la indemana decat armele nucleare. Ingineria genetica este unul din aceste domenii, datorita inspaimantatoarelor rezultate la care s-a ajuns.”

  sursa: http://www.ecolife.ro

 5. http://garduldefier.wordpress.com/2011/02/08/groaznicul-adevar-initierea-jurnalistului-george-ronceaintr-o-organizatie-de-tip-masonica-dumnezeulein-ce-hal-am-fost-inselati/

  Frate,te rugam sa publici acest articol!!!In ce hal am fost inselati

  As face-o, dar subiectul este deja acoperit in mai multe locuri pe net. Scuze pt. intarziere, mesajul l-am gasit in „spam”. Eufrosin

 6. Felicitari pentru verticalitatea si curajul de care dai dovada !

 7. Fratilor,sa nu-i lasam sa faca ce vor cu viata noastra! Avem pamanturi manoase in Romania care ne permit recolte traditionale din belsug, fara a fi nevoie de a introduce in culturi org.modif.genetic.In esichierul politic ajung numai oameni indoielnici,santajabili,lacomi,vanzatori de neam,care nu au nici o mila pentru noi cei ce nu suntem rude cu ei.Sa introduca astfel de culturi cei ce au aceste dorinte morbide,in alte state,dar noi sa ne aparam sanatatea si viata.Sa ne trezim.”Somnul ratiunii naste monstrii”,suntem pe cale sa ajungem calaii copiilor nostri prin lasitatea noastra,prin modul nostru ticaloso-tacit de a nu face nimic.De ce ii lasam sa ne vanda „in viu”?Au venit ei cu „drepturi speciale” pe aceasta planeta? Cine sunt „ei”,cei care s-au catarat perfid la maneta puterii?De ce ii lasam? De ce nu ne trezim din acest somn periculos? Ar trebui sa luam atitudine.Sa iesim in strada,sa manifestam pentru viitorul copiilor nostri.De ce suntem lasi?Pana cand?Ar trebui ca tu Eufrosine sa iei legatura cu ONG-uri pe profil verde,si sa stabilim data unui miting unde sa venim cu totii in Bucuresti pentru a manifesta.Sa trimitem sms-uri la toti prietenii pentru a veni la miting.Sa vina parintii cu tot cu copii,pentru ca acesti copii vor resimti din plin rezultatul agriculturii criminale prin org.mod.gen.Ei,copii nostri vor sta prin spitale si se vor intreba – de ce?Prin tacerea noastra suntem complicii calailor copiilor nostri.Ii aprobam tacit.Iar in acest caz vom merita blestemele propriilor nostri copii,pentru ca i-am condamnat la un iad alimentar.De ce sa nu manance copii nostri un fruct,o leguma asa cum le-a lasat Dumnezeu? Sa luam atitudine,sa iesim in strada,sa luptam pentru copii nostri.Nu stati fricosi in case si va ascundeti dupa televizoare.De acolo nu va aude nimeni!

  • Perfect de acord cu tine… societatea e adormita…deocamdata prin metode mai mult sau mai putin cunoscute. Ceva se intampla… Trebuie sa te gandesti ca aproape toate organizatiile ecologice sunt ale ocultei facute tocmai in ideea incalzirii globale, deci sunt tot organizatii de control social si de taiat frunza la caini. Mai era Partidul Ecologist care e ateu comvins si pro gay si pro toate spurcaciunile deci tot degeaba. Un mare duhovnic spunea ca ar fi suficient sa postim cu totii trei zile si tara noastra ar fi alta…. dar nici asta nu cred ca suntem in stare (post nu numai de mancare ci si de judecata aproapelui, placeri carnale si altele…). In politic la noi se economisesc niste bani, se dau la partid si partidul te urca, itiface rost de semnaturi etc. Ca si om bine intentionat rar vezi sa urce vreounul… sau macar sa mai incerce…. vezi Bataiusu cat se zbate … Acu au mai scos una, nu stiu daca e in vigoare, garantie de candidatura o suma exorbitanta care trebuie depusa in trezoreria statului (undeva pe la un milion de EUR…) Ce se poate mai in clar ca isi fac legislatia de asa natura ca oamenii simpli sa nu mai aiba nici un control asupra cataratilor in fruntea statului? Cea mai buna metoda de „protest” e ignorarea cu totul si rugaciunea staruitoare pentru tara, neam. Doamne Ajuta!

 8. Eufrosin ,problema este :CE FACEM?Kakademia tace,prea nefericitul tace,toti ongistii vanduti lui Soros tac,bineinteles…CE FACEM???/

  • AM SPUS SI MAI DEMULT, TREBUIE CONCEPUT UN MESAJ, .PPS (EVENTUAL) CARE SA FIE BUN, COMVINGATOR SI FIECARE SA IL TRIMITA LA PRIETENI, RUDE. E IMPORTANT CA MESAJUL SA LAMUREASCA SI PARTEA ORTODOXA A LUCRURILOR DAR SI LUCRURILE MAI INTUNECATE DIN NATIUNEA NOASTRA. Eu am primit la un moment dat un articol al lui Eufrosin pe mail dar e prea putin pentru a trezi populatia, trebuie ceva complex, cine se inhama cu idei, cu grafica cu stiu eu ce mai trebuie…

   Am primit sute de mantre dar nimic, aproape nimic despre Romania…, aici trebuie lucrat daca intr-adevar vrem…

   1. trezire a oamenilor si solidarizarea lor in jurul Lui Iisus
   2. ignorarea actualei puteri de asa natura incat sa isi recunoasca neputinta, sa se vadeasca minciuna care ne-o servesc, mai ales ca e si legal deoarece presedintia a zis ca nu isi asuma responsabilitatea pentru toti romanii deci la fel de bine poate sa nu isi asigure pentru niciunul…unui astfel de stat mai putem sa ii fim tributari?!?

  • Raspandim cuvantul, caci asa incepe orice lucru bun.

 9. Principal,e logic tot ce ai prezentat dar pe Dumnezeu dragu tul unde îl laşi? Uiţi ca o sfântă cruce făcută deasupra blidelor cu mâncare otrăvită a salvat pe multi? Sigur e de dorit sa mâncam ca acum 5o de ani,dar mai putem oare?de vreme ce nu mai suntem învăţaţi cu munca, cu sudoarea care lipea camesa de spate când prasai sau dădeai cu coasaaa !! Toţi am vrut sa fim intelectuali şi am distrus ce a DEFINIT şi ne-a reprezentat dintotdeauna: maria sa Ţăranul Roman. Persiflat şi devenind peiorativ acest cuvânt ne-a dat o identitate şi apoi o TARA. Lui nu ia plăcut niciodat sa incinga in blidul altora caci avea totul in el,prin tradiţie de la moşii lui era una cu toată creaţia TATALUI,caci ştia mersul timpului şi rândul la toate cele, avea RÂNDUIALĂ . Dragii mei câţi mai vreţi sa fiţi azi in rânduială? La urma urmei cine va opreşte? Voinţă sa aveţi doar cu armă buneivoiri v-AM incun unat pe voi! Cât despre duplicitaruu’ tabaraaa,nu înţeleg de ce va miraţi? El a tabarat in singurul partid cares-a format in jurul VETREI şi de care bozgorii sufereau,s-a pus in capul lui P.U.N.R.şiapoi i-a dat in cap desfintindu-l. Să nu fie şi cu ce a mai rămas din tradiţia agriculturii VETREI Româneşti !!?

  • Am scris deja despre binefacerile ragaciunii si a Sfintei Cruci facute peste mancare, cauta la „Sanatate” daca vrei. Sunt de acord cu ce sustii, dar totusi, mancare e de preferat sa fie curata, cum ne-a lasat-o Domnul. Stii cum e, lucrrile spurcate, nu se sfintesc, Avem intai datoria sa luptam pentru dreptul acesta elementar, iar intre timp, da, facem cruce peste tot ce mancam si bem.

 10. Agricultura ecologica care nu necesita toate lucrarile clasice si care da productivitate si calitate f. buna:
  http://blog.flavian.ro/2010/12/de-weekend-one-straw-revolution.html
  Asadar asteptarea subventiilor, investitiilor, investitorilor, „proiectelor europene” este o problema falsa!

 11. O masina a unei AMBASADE straine acreditate in Egypt loveste in plin cetateni egipteni care protesteaza in strada, iar singura ambasada care foloseste HUMMER LIMO este SUA.

  CHRISTIANE AMANPOUR SATAN

  Christiane Amanpour soldat MOSSAD, CIA si altele, in slujba ASASINILOR ECONOMICI.

 12. Modificarea genetica la ce ajuta? sau mai bine zis la ce face probleme..cine se baga sa explice?

  • chiar ca esti comod 🙂

   3 lucruri se ascund cu perfidie:

   1. OMG dauneaza grav sanatatii
   2. semintele trebuie cumparate in fiecare an astfel omul va depinde de BANI si de CUMPARAREA an de an a acestori „binefaceri”
   3. odata ce ai introdus OMG intr-un areal toate culturile similare sunt afectate, astfel se pierd culturile traditionale „de la sine” in mai putin de doi ani (sunt zone in Banat unde dupa introducerea de catre italieni a unor culturi „experimentale” nu s-a mai putut cultiva traditional ca urmare a „deturnarii” semintei…

   „AJUTA” LA SCLAVAGIREA NOASTRA, ADICA NICI TARANII SA NU MAIA IBA CE MANCA DACA NU CUMPARA SEMINTELE…

   • Perfect adevărat ce zici Ciprian, chiar mai grav, când lumea va depinde în totalitate de seminţele modificate genetic, acestea ar putea să nu încolţească într-un an şi atunci va fi foamete generală. Ei au creat deja seminţe care nu mai încolţesc, sunt destui agricultori care au păţit-o deja.

   • Multumesc de raspuns..dar si semintele traditionale trebuie sa le cumperi din cate stiu in fiecare an…ma gandesc ca problema este la felul in care odata modificata planta cum raspunde aceasta..adica mai produce aceleasi vitamine sau daca le produce acestea se nasc cu malformatii si ne produc si noua probleme 🙂

 13. Ca astia de la conducere de acum nu am mai vazut…nu tin parte altora dar astia sunt campioni la toate….io cred urmatoarea varianta: pe timpul liberalilor s-au inceput multe proiecte..unele necesare altele umflate…au fost bani de pensii,de sanatate si de restu…cresterea economica a fost evidenta..dar bazata pe constructii,cumpararea de masini,banii romanilor din strainatate…azi constructiile sunt la pamant…masini se cumpara foarte putine…banii romanilor din strainatate mai putini …si pe langa toate acestea astia au pus biruri peste biruri,mariri de taxe,accize ca sa bage totul la negru de unde sa-si scoata banii…proiecte aiuristice…telegondola la mineri apoi ei saracii nu au ce manca 🙂 si pe langa toate astea vine basescu intr-o seara si zice de abia astept sa-mi platesc taxele online cu cardu…deci asta spune tot

 14. Multe proiecte aproape de finalizare au ramas pe loc…nefinalizate, deoarece banii care trebuiau sa-i dea i-au bagat in buzunar…plata cu cardu..ce preferi sa stai 3 ore la coada sau sa ai ghinionul sa-ti fure cineva banii de pe card?

 15. Imi permiteti sa pun link pe blogul meu, la art. dvs?

 16. Un film interesant … in 10 mini episoade, traduse, acesta e doar unul dintre ele … le gasiti pe youtube

 17. Si coana Europa isi are iudele ei in materie de omg si agricultura hipertehnologizata…

  „Filmul documentar al producătorului german Nikolaus Geyrhalter, „Unser taeglich Brot“ (Our Daily Bread – Pâinea noastră cea de toate zilele), dezvăluie, fără comentarii, un tablou pe cât de cutremurător şi de terifiant, pe atât de adevărat al unei agriculturii ce prolifereaza tot mai mult în Uniunea Europeană.

  Ceea ce putem vedea în film nu mai reprezintă nicidecum agricultura în sensul în care o înţelege orice român; este mai degraba o cumplită industrie producătoare de furaje pentru oameni! Normele europene, stabilite dupa politica economică a corporaţiilor multinaţionale din agricultură, au permis şi au încurajat dezvoltarea acestei industrii în detrimentul sau chiar împotriva agriculturii ecologice sau tradiţionale, numită astăzi în batjocoră „agricultură de subzistenţă”.

  Deşi există multe voci care arată absurditatea acestei abordări hipertehnologizate, chimizate şi robotizate (la propriu şi la figurat), lucrurile se petrec ca şi cum nu s-ar vedea problemele. Putem vedea în film muncitori agricoli protejaţi cu costume etanse si măşti de gaze… Pentru prima data în istoria omenirii, munca „agricultorilor” are loc în mediu toxic!!! Ce putem să mai spunem despre produsele „alimentare” rezultate?

  Occidentalii, care trăiesc zi de zi, pe pielea lor, tragedia industrializării agriculturii, au început să devină conştienţi de comoara pierdută.
  Va trebui ca românii să se trezească rapid pentru a opri aceasta aberaţie, înainte să fie prea târziu. Încă avem această comoară a agriculturii naturale. Încă mai putem mânca o roşie, un pepene sau un măr gustos, chiar dacă ele nu sînt mari şi umflate ca baloanele. Există un mare pericol ca ele să se piardă, dacă înghiţim pe nemestecate tot ce ni se impune adesea pe ascuns, pe cale administrativă, fără să fim măcar consultaţi, prin negocieri dubioase, de către UE. Dacă vrem să le mai avem, trebuie să învăţăm să le preţuim şi apoi să le păstrăm cum se cuvine!”

  http://ecolife.ro/multimedia/filme/unser-taglich-brot-our-daily-bread.html

  Un gand bun tuturor truditorilor acestui pamant, care-l sfintesc cu sudoarea lor, prin mijloacele traditionale!

 18. Egypt a schimbat pe Mubarak AMERICA, cu Baradei M-UE, asa cum Romania a schimbat un roman comunist, cu un evreu sionist care condamna Romania la ONU in 1989 pentru ca nu infiinteaza republica Transilvania si nu acorda drepturi minoritatilor maghiare: DUMITRU MAZILU si de 20 de ani romania este condusa de UDMR impreuna cu comunisti evrei rusi-masoni.

  Si, va mai informez ca Liga studentilor romani din Strainatate infiinteaza partid si ne vor conduce si ataca asa cum au facut in decembrie1989 ori 15 martie 1990 la Targu Mures sau in 13-14 iunie 1990 cand au atacat politia, armata si institutiile statului si TVr cu sticle incendiare, asa numitele LIGA STIDENTILOR, LIGA PENTRU DREPTURILE OMULUI de la Paris condus de Combes fiica doamnei Cornea si altele, dar in spatele lor erau mercenari pregatiti de Radio Europa Libera (VLADIMIR TISMANEANU) in Ungaria din martie 1989, pana in decembrie 1989 sa atace si sa distruga Romania, pentru a ajunge ei la conducerea Romaniei si acum sunt in comisiile prezidentiale Basescu si ne asculta telefoanele, ne infometeaza si ucid si conduc TVR. PUNCT, PUNCT, PUNCT,…..

  Va mai informez, Romania nu mai are resurse energetice naturale si este condusa de 20 de ani de FMi-Soros prin UDMR si comunisti evrei rusi masoni.

  VICTORI, LIBERTATE, DEMOCRATIE, egal M-UE, M-UE, M-UE
  Traiasca cumparatorii si jefuitorii Romaniei, egal INVESTITORI

  Am trait acele vremuri in 1989, cu Christiane Amanpour CNN ( pardon, am vazut-o in iran 2009 cand intreba unde este VOTUL ei si acum 201, in care vorbea in numele lui Mubarak), Radio Europa Libera, Hurezeanu si alti, BBC si altele.

  Cred ca trebuie sa merg si eu la Televiziunea din Cairo sa le spun cum au venit SERGIU NICOLAESCU si DINESCU si DUMITRU MAZILITU, Brates si Iliescu evreul rus, iar parinti lui au fost impropietariti de Carol I cu teren, si alti comunisti evrei rusi masoni la TELEVIZIUNEA NATIONALA si STRIGAU CA IMPIELITATI-DRACII: ROMANI IESTI IN STRADA IMPOTRIVA DICTATORULUI SA VENIM NOI SA JEFUIM BANCOREX CA STALIN IN RUSIA CAND A VENIT LA PUTERE, RESURSELE ENERGETICE NATURALE ALE ROMANIEI SA VA FURAM SI SA VA UCIDEM:

  VICTORI, LIBERTATE, DEMOCRATIE, egal M-UE, M-UE, M-UE

  Traiasca cumparatorii si jefuitorii Romaniei, egal INVESTITORI

 19. Mie imi este absolut de neinţeles, poate ma lumineaza cineva, cu ce se hranesc monştrii acestia care obliga omenirea intreaga sa işi cumpere personal propria-i otrava?
  Ticaloşii carora nu le pasa ca fiicele noastre devin pubere la 7,8 ani, ca baieţeii au sani,ca violenta sau, dimpotriva apatia copiilor se datoreaza alicamentelor, pesticidelor, incrucisarii genetice dintre specii, cu ce se hranesc, pe ce planeta spera sa vietuiasca ei si urmasii lor?!
  Idiotul numit Tabara stie ca principala cauza a cancerelor dezvoltate de copiii romani se datoreaza pesticidelor ( „concentratelor” cu care sunt nutrite gainile si vitele), ca in Statele Unite sunt recenzate mii de cazuri de decese cauzate de consumul soiei modificate genetic.De ce accepta el si aia de pe Agrochanel sa fie distrusa toata materia vie, caci TOTUL va fi contaminat?
  Pe vremea lui Ceusescu, toate legiunile de agronomi si politruci din agronomie, toţi vermanii si popeştii se hraneau de la Avicolele si Fermele de Partid, in timp ce naţia era dopata cu pulpe americane cat pulpele de camila. Acum, ce vor mai manca, caci tot ce vine in ţara, din orient este modificat genetic.
  Un amanunt si un exemplu. Soiul de grau 863 este modificat genetic si contine pesticidul Ccy3Bb1. Toxina a fost creata impotriva coleopterelor inainte de inceperea razboiului din Balcani. Ca un facut, avioanele americane au transportat accidental aceste insecte in Europa iar acum Monsanto se gaseste in situatia de a produce grau 836 indispensabil europenilor.
  In Franta exista o opozitie bine alcatuita si activa impotriva Monsanto si o institutie, CRIIGEN( centru de cercetare independent al ingineriei genetice) sustinuta de agricultori si cetateni. Poate ca ar fi bine sa imbinam un soi de militantism stiintific anti OGM cu postul si rugaciunea.
  Subiectul pe care l-ai pus in discutie ma supara extraordinar si cred ca este momentul sa spun ca un comisar european tine ca pe o bomba dosarul medical al unui copil roman diagnosticat cu cancer la creier si metastaze, devenit practic experiment in spitatele occidentale si despre care s-a dovedit ca a fost victima intoxicarii accidentale cu pesticide prin folosirea unor alimente modificate genetic.

 20. hmmm …. discuția mi se pare un pic sărită de pe șinele rațiunii … ca să o readuc în matcă propun ca toți să plecăm de la un adevăr extrem de simplu:

  agricultura antică a apărut în momentul când care plantele AU PUTUT FI MODIFICATE GENETIC!

  primitiv, după ureche, fără a înțelege exact mecanismele implicate în crearea și cultivarea speciilor MODIFICATE GENETIC … atunci a devenit agricultura cea mai importantă ramură economică capabilă de a aduce prosperitate societății umane …

  roșiile pe care le cultivi acum sunt specii selecționate … la fel morcovii … gutuile … merele … cartofii …. nici unele nu sunt speciile sălbatice inițiale care mai pot fi întâlnite prin unele zone ale planetei …

  mărul sălbatic nu e mai mare decât un deget … și e cam acrișor-amărui … modificat genetic prin selecție a devenit mărul mare si gustos pe care îl știm toți în zeci de variante/specii …

  și atunci de ce să fim în principiu împotriva plantelor modificate genetic când ele sunt deja TOATE modificate genetic!?!?

  eu nu pricep!
  😉

  • ingineria genetică nu este același lucru cu selecția naturală. asta pe scurt.

   mai detaliat, citește mai jos.

   • selecția aia naturală e 100% artificială … adică controlată tot de oameni … chiar și în biblie sunt exemple de selecție genetică low tech, așa ca pentru ciobanul evreu de acum 3000 de ani …

    cum mă mai certam cu unii care confundă „evoluția naturală” a zarzavaturilor din grădina bunicii cu evoluția naturală pe care pretind ei că o văd peste tot ca argument al evoluției naturale … AIA NU E NATURALĂ!

    evoluția chiar și în agricultura antică, nu e naturală cât timp are nevoie de intervenția permanentă a factorului inteligent uman …

    e ca și cum ai spune că societatea umană e naturală … nu e pentru că tot timpul încearcă să sară peste legile naturii … mediul uman creat de societatea umană e prin definiție ARTIFICIAL … e inclusă și agricultura aici, deși prin complexitatea lor, ecosistemele vii sunt cel mai greu de controlat …

    dezvoltarea ingineriei genetice a secolului XXI nu face altceva decât să crească capacitatea oamenilor de a controla astfel de sisteme complexe de a le manipula și a le folosi … pentru unii oameni negri la suflet, fără dumnezeu samd asta nu e decât o oportunitate de a controla și mai mult societatea umană, cam cum a fost la crearea bombei atomice … la fel ca fizica atomică tehnologia ingineriei geneticve nu e bună sau rea decât în felul în care e folosită de oameni …

    poți folosi plante modificate genetic ca să crești grâu la 5000 altitudine sau ca să otrăvești în mod lent toți oamenii cu arme biologice declanșate la 20 de ani de la data lansării vectorului de infecție … problema e doar în mâinile noastre și ferindu-ne de progresul tehnologic pentru că despre asta e vorba, tehnologii de manipulare a materiei la nivel molecular, până la urmă asta e viața dpdv material structuri moleculare extrem de complexe imposibil de creat decât cu ajutorul automatelor celulare vii, nu faqcem decât să ne îngropăm capul în nisip degeaba fără a putea să evităm inevitabilul …

    da, fără spargerea atomului am fi putut evita grozăviile prăjirii instant a sute de mii de oameni la hirosima și nagasaki …. lumea ar fi fost mai sigură, fără amenințarea distrugerii complete a vieții

    la fel e si cu tehnologiile genetice, același tip de pericole … în mâna cui nu trebuie viața poate fi distrusă chiar mai „eficient” decât cu arme atomice …

    • totedati, așa cum ți-a răspuns și Synthesis, a băga modificările pe cale naturală de plante în aceeași oală cu modificările genetice este o mare greșeală.

     una e să iei două ramuri de copac, una de la un cireș și alte de la un vișin și să le altoiești și să îți iasă niște vișine mai mari și mai dulci și alta e să bagi gene de la alte plante, sau, mai rău, de la animale.

     • „una e să iei două ramuri de copac, una de la un cireș și alte de la un vișin și să le altoiești” si acelasi lucru sa lucrezi direct la nivelul genetic si sa combini genele mustatilor de pisica cu genele petalelor de trandafir …

      intentia e aceeasi! interventie umana ARTIFICIALA pentru un rezultat anume care in mod natural nu va apare veci indiferent de timpul de asteptare ca selectia naturala si al variabilitatii speciilor sa lucreze!

      deaia evolutia de la amoeba la elefant doar prin jocul intamplarii e o prostie dpdv logic … pentru ca astfel de salturi „calitative” nu apar la intamplare ci numai in urma unei selectii constiente, active si inteligente …

      singura diferenta dintre manipularea la nivel genetic si cea la nivel low tech cu altoiri de ramuri de copac e ca la nivel genetic combinatiile posibile sunt mult mai multe, se pot sari usor barierele dintre specii fara ca noi sa avem habar de efectele potentiale …

      eu ma ingrozesc cand aud pe unii cercetatori in domeniu ca uraa! an decodat adn-ul uman si sa vezi ca in cativa ani rezolvam cu boala x sau y!

      ca si cum dupa ce ai tradus din cod masina in limbaj de asamblare un program executabil necunoscut de o asemenea complexitate deja gata, stii tot ce face programul! ai inteles toate rutinele, toate reglajele fine!

      problema consta in felul cum progreseaza stiinta umana … prin testare live a teoriilor … prima data dam cu bomba atomica si dupa aia vedem cum sta treaba cu radiatille!

      ce, credeai ca americanii aveau vreo idee cat de cta precisa de efectele mombelor atomice cand le-au aruncat peste hirosima si nagasaki? HABAR NU AVEAU! DUPA AIA SI-AU DAT SEAMA CA RADIATIILE UCID MAI MULTI OAMENI CA EXPLOZIA PROPRIUZISA!

      asa e si cu domeniul ingineriei genetice … habar nu au cum lucreaza! simularea plierii unei singure proteine, unui singur aminoacid care functie de forma pe care o ia are proprietati si functii diferite intr-o celula ia zile bune pentru retele de milioane de calculatoare de pe tot pamantul!

      http://folding.stanford.edu

      IAR IN CORPUL UMAN SUNT MILIARDE DE CELULE!

      in asta consta pericolul infinit mai mare decat o bomba atomica, faptul ca ne jucam cu sisteme de o complexitate cu cateva ordine de marime mai mari decat putem stapani si intelege la momentul actual si asta o facem cum am facut-o si pana acum, prin teste in orb, aruncam bomba si dupa aia vedem ce iese, dam cu ciocanul spargem ceasul si dupa aia numaram rotitele si incercam sa pricepem ce rol avea fiecare in mecanismul ceasului …

      extrem de periculos! un supervirus creat din intamplare, la nimereala doar ca vedem ce iese cand combinam gena x cu gena y poate distruge toata viata de pe pamant mult mai repede ca un razboi atomic planetar!

      insa tentatia e enorma iar potentialul imens … gandeste-te ca facut cu cap si responsabil bacterii modificate genetic pot extrage mult mai eficient si practic fara poluare minereuri utile din aproape orice mineral …. una din industriile cele mai poluante, mineritul, ar putea dispare in forma clasica, pe care o stim acum, definitiv!

      ingineria genetica inseamna capacitatea de manipulare si control mult mai precis, la nivel molecular, a materiei, asa cum o fac acum organismele vii … eficient, nepoluant, cu consum redus de materii prime si energie …

      • în mare, ceea ce spui e corect, dar când spui despre alimente că sunt modificate genetic doar pentru că omul (și aici te blochezi doar pe om) le-a pus în legătură, greșești.

       pentru că această așa pretinsă modificare poate fi făcută de albine, de furnici, fluturi, de viespi, de păsări, etc. dacă e să funcționeze, va funcționa, dar doar prin acordul naturii.

       la modificarea genetică a alimentelor nu există acel dacă. există siguranța că se va întâmpla. că nu se știe ce se va întâmpla este altă mâncare de pește.

       apoi, plantele modificate natural s-au dovedit a fi sănătoase și nu au indus nicio boală celor care le-au consumat. pe când cele modificate genetic prin acea inginerie care e bună în orice alt domeniu afară de hrană (foarte posibil) induc o grămadă de boli și efecte nedorite celor care le consumă.

       nu te aștepta să găsești în presa oficială asemenea dovezi, pentru că presa oficială a spus și că Tecuceanu a murit de gripă porcoasă…

       apoi, dacă tu rpeferi să te îndopi cu alimente modificate prin inginerie genetică, în laboratoare, ești liber să o faci, dar nu să obligi și pe alții/tele să facă la fel sau să le contaminezi alimentele.

       numai bine.

  • Eheee! Nu e vb doar de ce zici tu. In timpurile noastre se iau de exemplu gene de la porc si se pun in fructe. Fara gluma!

   • daca e sa fim corecti dpdv stiintific nici nu exista asa ceva, gene de porc sau gene de trandafir … sunt doar licente poetice pentru a forta si sublinia ridicolul situatiei si cat de periculos poate fi sa testezi combinatii de gene sarind peste barierele speciilor cand nu ai habar de efectele posibile ale unor astfel de combinatii … daca creatorul a creat specii diferite si a pus aceste bariere intre ele inseamna ca a facut-o cu un scop clar nu la misto, din plictiseala …

    in realitate deja porcul are cateva gene comune cu trandafirul … fortand lucrurile si adn-ul porcului si cel al trandafirului tot din cei 4 aminoacizi de baza sunt formati …combinatiile dintre ele si genele rezultate, adica subrutinele de functionare, sunt in marea majoritate diferite …

    DAR NU TOATE! TOT FIINTE VII SUNT AMBELE SI PORCUL SI TRANDAFIRUL! ambele se reproduc, ambele respira, ambele mananca … chiar daca nu mananca la fel … adica au si gene, subrutine, comune ….

 21. Draga totedati, faci o imensa confuzie intre selectia naturala pt ameliorarea soiului, in speta a unuia vegetal, asistata/ghidata de om, de-a lungul mai multor cicluri vegetale, pt perioade relativ lungi de timp, si modificarile genetice care presupun aproape peste noapte, violarea barierei genetice naturale a speciei si inlocuirea unor gene cu altele, apartinand unei specii diferite, adesea chiar apartinand regnului animal(!), si asta nu pe camp, sub cerul liber, ci in laborator, cu sofisticate metode de inginerie genetica, prin care este alterat ADN-ul, de la forma lui arhetipala specifica a speiciei respective, lasata de Creator pt a fi hrana oamenilor si animalelor, ca ierburi si seminte bune de mancat, fiecare dupa „SOIUL EI”…
  Implicatiile sunt pe multiple planuri (economic, ecologic, moral, etic…), sunt complexe, imense, insidioase si greu de descoperit in prima faza. Civilizatii mai avansate decat actuala, ar fi jucat aceeasi „ruleta ruseasca” a manevrarilor genetice, substituindu-se lui Dumnezeu si incalcand principiile simple si sacre ale vietii, astfel incat „calul troian” al geneticii de dragul orgoliului luciferic, ori al iluzoriului „mai bine” decat Edenul pe care deja il aveau, i-a distrus iremediabil, ramanad doar o vaga amintire a lor prin stravechile legende si scrieri sacre…
  Din pacate, sunt multi care habar n-au despre existenta si pericolul reprezentat de omg-uri. Cu toate astea, respectarea adevarurilor simple ale vietii, poate fi salvator, chiar si pt cei mai ignoranti, dar deschisi sufleteste catre descoperirea si manifestarea algoritmului Imparatiei Cerurilor. Poate suna prea teoretic, sau prea mistic pt unii, dar in esenta, aceasta este marea provocare si testul pe care trebuie sa-l trecem fiecare dintre noi, dar si impreuna…
  Un exemplu de comunitate care functioneaza dupa respectarea cu strictete a principiilor si sacralitatii vietii este si cea a „nemuritorilor” din Valea Hunza, despre care am mai amintit pe aici. Este un model de la care se pot inspira toti aspirantii la o viata longeviva, sanatoasa si merituoasa in Gradina Raiului, urmand calea Imparatiei Cerurilor…

  http://travel.descopera.ro/6744222-Taramul-nemuritorilor-Hunza-a-Valea-Vietii

  Sper ca acum iti este mai limpede care este diferenta intre metodele traditionale, naturale de selectie si cele prin inginerie genetica…

  • tocmai că aceste intervenții indiferent cât de mici și pe ce scara temporală acționează tot artificiale sunt … tot NEnaturale ….

   artificial <= adică datorat intervenției UMANE …. aia e definiția artificialului … societatea umană nu e naturală pentru că încearcă să se opună legilor NATURALE … alea care spun că dacă ești bolnav MORI …. dacă îți dă unul cu o bâtă în cap … MORI … ei bine, pentru a contracara acest efect natural societatea umană a creat medicina care are un sigur scop de a combate efectele naturale ale pietrei care tocmai ți-a căzut în cap …

   la fel și agricultura umană … e ARTIFICIALĂ … adică creație umană … pentru multe miii de ani din cauza tehnologiei și informațiilor low tech controlul uman asupra unor sisteme complexe vii cum e orice câmp de porumb a fost slab și periferic … adică natura a fost mult mai puternică și legile ei mai prezente ca factorul uman ARTIFICIAL …

   acum e doar o evoluție înspre un control mai mare din partea oemanilor … tehnologia a progresat … capacitatea de a înțelege sisteme complexe a crescut avem calculatoarele și tehnologia informației cu care putem înțelege mai bine ce se petrece la nivelul organismelor vii …

   selecția naturală!? unde vezi tu selecție naturală în orice proces de ameliorare genetică, de la caprele lui moise din biblie până în zilele noastre? moise punea bețe colorate în apă … ce e natural în asta!?

   noi polenizăm mecanic florile … omorâm cu chimicale dăunătorii … facem tot posibilul ca selecția naturală să nu își urmeze cursul natural ci unul cât mai bine controlat de om! taurul nu are voie la juninci decât dacă e "de rasă' …. mai nou ca să fim 100% siguri le însămânțăm cât mai natural … cu punga de sămânță în mână! da! ditamai selecția naturală!

   ingineria genetică e periculoasă, extrem de periculoasă prin capacitatea de manipulare a materiei la nivel molecular, capacitate nemaiîntâlnită în toată istoria umană dar pentru mine e 100% sigur că pericolul nu vine din faptul că e artificială, nenaturală și 100% un produs al societății umanei ci din altă parte …

   pericolul vine din tentația celor puțini, a caracatiței care conduce lumea, a reptilienilor lui coruț, de a folosi și acest avans tehnologic la fel ca cel din domeniul fizicii atomice doar pentru a avea o putere și mai mare de control a sociețății umanei și o capacitate de distrugere incomparabilă ca eficiență a celor care vor îndrăzni să li se opună …

   între un superman îmbunătățit genetic trimis să te ucidă numai pe tine și doar pe tine familia ta, și toate neamurile până la gradul 10 de rudenie, și o bombă atomică supermanul e cu mult mai periculos …

   de ce? pentru că bomba atomică o pot vedea toți că e o armă mortală … supermanul poate fi un vecin simpatic și inofensiv …. sau dobermanul vecinei … sau un simplu țânțar ….

   • e adevărat că agricultura actuală e foarte artificială. și trebuie luptat pentru a scăpa de aceasta și de a ne întoarce la cea naturală și sănătoasă.

    dar nu poți să îți dorești să mănânci căpșuni cu gene de taur doar pentru că alea fac căpșunile de 4 ori față de cele care nu au aceste gene. iar exemplele pot continua la nesfârșit.

 22. Exista (slava Domnului!) si oameni treji in tara asta, care stiu ce inseamna omg-urile, dar si pericolul reprezentat de ele… Si mai iau si atitudine!

  „14 autorităţi locale cer Guvernului dreptul de a interzice OMG
  Federaţia Naţională de Agricultură Ecologică (FNAE), Clubul Ecologic Transilvania (CET), Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic şi Asociaţia de Dezvoltare Rurală Huedin au plăcerea să anunţe declararea celei de-a doua Regiuni Fără OMG. 14 localităţi situate în judeţul Cluj – microregiunea Huedin – s-au declarat Zone Fără Organisme Modificate Genetic (OMG).

  Cele 14 localităţi au urmat exemplul unei alte Regiuni Fără OMG stabilită în judeţul Bistriţa Năsăud (2 oraşe şi 24 de comune) în martie 2006. Noua Regiune Fără OMG include un oraş (Huedin) şi 13 comune (Mărgău, Beliş, Râşca, Mănăstireni, Măguri Răcătău, Mărişel, Poieni, Ciucea, Negreni, Săcuieu, Călăţele, Sâncraiu şi Izvoru Crişului). Toate acestea fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Rurală Huedin (ADZH).

  Motivul pentru autorităţile locale de a-şi declara comunităţile „Fără OMG“ se bazează pe strategia lor de dezvoltare rurală, orientată spre agricultura durabilă, agroturism şi protecţia mediului. În acest context, toţi primarii realizează riscurile pe care le reprezinta OMG. Această iniţiativă reprezintă primul pas în declararea opoziţiei faţă de OMG.

  Primarii solicita Guvernului Romaniei sa le recunoasca dreptul de a interzice OMG in perimetrul localitatilor pe care le administreaza. Conform legistatiei romanesti (Legea 215/2001), administratia publica in unitatile administrativ teritoriale functioneaza in temeiul autonomiei locale. Totusi, asa cum este in cazul altor tari membre UE, aceasta autonomie exclude dreptul de a interzice OMG.

  Ingrijorarile autoritatilor locale sunt cu atat mai pertinente cu cat Guvernul Romaniei este pe cale sa autorizeze cultivarea unei noi plante modificate genetic (porumbul MON810), care ameninta sa contamineze un valoros partimoniu de varietati de porumb traditional. Asadar, toti primarii din microregiunea Huedin solicita urmatoarele:

  A. Asigurari din partea autoritatilor competente la nivel national si regional pentru ca nici un OMG sa fie cultivat in acest an sau in viitor pe teritoriul intregii tari;

  B. Protectie legala pentru toti fermierii din Romania care doresc sa nu cultive OMG;

  C. Aplicarea de masuri concrete si practice pentru evitarea contaminarii cu OMG – intelegand prin aceasta contaminare “0” cu OMG;

  Proiectul „Romania Fara OMG“ este finantat de Fundatia Grassroots din Germania. Scopul proiectului este acela de a constientiza autoritatile locale de riscurile utilizarii OMG; incurajarea acestora de a lua masuri practice pentru a-si proteja regiunile in contextul coexistentei culturilor modificate genetic cu cele nemodificate genetic si sustinerea unei dezbateri publice la nivel national asupra acestui subiect.

  In Europa sunt in prezent 174 de regiuni si peste 4500 de zone / municipalitati declarate “Fara OMG”. Printre tarile care au promovat intens acest concept se numara Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie etc.

  OMG – o problema extrem de controversata in intreaga lume – ridica numeroase intrebari in privinta impactului asupra sanatatii umane, biodiversitatii, fermierilor, legislatiei etc.

  In Romania dezbaterile asupra acestui subiect sunt practic inexistente iar populatia este foarte putin informata despre riscurile asociate, prevederile legislatiei nationale si europene din domeniu, precum si despre reactiile si initiativele comunitatilor din Europa legate de cultivarea si consumul de OMG.

  Datele oficiale din partea Ministerului Agriculturii indica faptul ca Romania a fost in ultimii 2 ani cel mai mare producator de culturi OMG (soia modificata genetic – 14 varietati). In 2005 au fost inregistrate 87.600 ha. de soia MG iar in 2006 cifrele s-au ridicat la 130.000 ha.

  In februarie 2006 Guvernul Romaniei a anuntat decizia de a stopa cultivarea cu soia MG incepand cu ianuarie 2007, insa nici pana in prezent nu exista vreun un act normativ care sa sustina aceasta hotarare.

  Potrivit domnului Gheorghe Popa, director executiv al Asociatiei de Dezvoltare Rurala Huedin: “Este vital sa nu ne compromitem mediul si drepturile fermierilor nostri. OMG sunt incompatibile cu principiile dezvoltarii durabile. A spune ‘NU organismelor modificate genetic’ este datoria noastra fata de generatiile viitoare.”

  „Nici o actiune nu a fost intreprinsa pentru a sustine si proteja fermierii si comunitatile care refuza sa planteze si sa consume OMG. Faptul ca din ce in ce mai multe comunitati se declara „Fara OMG“ demonstreaza foarte clar ca autoritatile locale sunt ingrijorate si ca sunt gata sa protejeze populatia si mediul. Avem acum nevoie ca Guvernul sa asculte, sa inteleaga si sa actioneze pentru vointa oamenilor,“ adauga Dan Craioveanu, responsabil pe probleme OMG din partea Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica.

  * * *

  Imagini, documente si harti pot fi gasite la http://www.gmo.ro/gmo-free.

  Pentru mai multe detalii, va rugam contactati:

  Dan Craioveanu
  FNAE, reponsabil OMG
  Strada Motilor, nr. 3-5, cod postal 400372 Cluj Napoca, jud. Cluj.
  Tel: +4 0788.416409
  E-mail: dan@ngo.roAceastă adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

  Ramona Duminicioiu
  InfOMG Romania, Director Executiv
  Strada Motilor, nr. 79, cod postal 400370, Cluj Napoca, jud. Cluj.
  Tel./Fax: +4 0364 101 947 and mobile +4 0746 337 022

  E-mail: infomg@ngo.roAceastă adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

  Gheorghe Popa
  ADZH, Director Executiv
  Consiliul Local Huedin
  Judetul Cluj, Romania

  http://www.gmofree-europe.org/

  http://www.gmo-free-regions.org/

  http://ecolife.ro/stiri/diverse/regiuni-fara-omg-in-romania.html

  • Salutară inițiativa, dar dacă celelalte comunități din jurul acestora vor fi înecate în omg-uri acestea vor sfârși prin a fi contaminate prin polenizare.

   Poate ar trebui ca toți primarii de sate să își declare terenurile dintre hotare libere de omg-uri.

  • gargară inutilă …. nu vor să interzică și vântului să sufle spre satele lor? sau albinelor să polenizeze OMG-urile?

   astea sunt legi ridicole și inutile … mai interesante ar fi legi care să pună la plată companiile gen monsato pentru fiecare fiecare fir de iarbă modificat genetic prins afară din perimetrele permise pentru astfel de culturi … amenzi date la numărul de adn-uri modificate adunate, 0.00001$ per molecula de ADN … atunci să vezi cum le piere cheful de teste genetice gen ia să vedem ce iese dacă combinăm mustățile de pisică cu petalele roșii de trandafir, cum o să le cultive numai în medii strict controlate și protejate …

   una bucată plantă modificată genetic prinsă afară din țarc și om te-ai făcut la cât adn modificat genetic e în ea

   😉

   acum își permit să polueze … la fel ca la poluarea clasică legile tot ei le fac, ce au și ce nu au voie să polueze și mai ales dacă sunt prinși cu poluarea in situ, cum trebuie ea combătută … așa ne trezim cu legi tâmpite antipoluare de genul decretăm că zona X e liberă de OMG … decretăm degeaba dacă nu știm cum să o traducem albinelor și muștelor și dacă nu reușim să facem vântul să sufle numai în direcțiile permise de legile noastre tâmpite … umane și 100% artificiale … adică NEnaturale

 23. Deocamdata zona respectiva este relativ izolata si protejata natural, fiind situata la ceva altitudine. Unele comune sunt chiar la ceva peste o mie de metri, asa ca hai sa punem binele inainte. Intr-adevar, bine ar fi ca toti primarii sa fie constienti si cu drag de neam si tara si sa ia exemplu de la acesti pionieri…

  Iata si cateva lecturi interesante si lamuritoare pt cei care habar n-au ce pericol ne paste cu omg-urile astea buclucase, Altii s-au fript rau de tot cu omg-uri sterile (fara facultate germinativa, adica dupa ce ai obtinut prima recolta, degeaba le mai pui in pamant, caci nu vor incolti si deci nici nu fructifica nimic… va dati seama cat de „bune” sunt doar pt consum, balasturile astea lipsite de harul Sf Duh al vietii, daca nici sa se inmultesca natural nu pot?).

  http://ecolife.ro/articole/stiinta/interviu-despre-riscurile-ingineriei-genetice.html

  http://ecolife.ro/articole/stiinta/controversa-organismelor-modificate-genetic.html

  http://ecolife.ro/articole/agricultura/oamenii-de-stiinta-despre-omg.html

  http://ecolife.ro/articole/agricultura/criza-economica-si-organismele-modificate-genetic-omg.html

  http://ecolife.ro/multimedia/filme/the-future-of-food-viitorul-alimentatiei.html

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: