O mână de oameni hotărâţi au spus: la noi, NU!


Iată ce se întâmplă când oamenii îşi cunosc istoria, credinţa şi originile:

Menora evreiască instalată la 11 decembrie în parcul Ştefan cel Mare din Chişinău a fost doborâtă la pământ (s-a dovedit a fi o minciuna intre timp, obiectul a fost demontat cu grija – nb) de către un grup de enoriaşi ortodocşi.

Circa o sută de oameni, înarmaţi cu drapelele Republicii Moldova, cruci şi lozinci, au protestat în centrul Capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul sărbătorii Hanuca. După ce au scandat lozinci antievreieşti (alta minciuna a media, de fapt s-au cantat imnuri bisericestinb), ei au smuls menora şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.

Protoiereul Anatolie Cibric de la Biserica „Sfânta Paraschiva”, împreună cu ceilalţi protestatari, au răsturnat-o lângă soclul lui Ştefan cel Mare.

„Noi suntem ortodocşi, suntem o  ţară ortodoxă  şi Ştefan cel Mare a apărat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit şi au pus menora. Este o fărădelege, o îngăduinţă a puterii de stat de astăzi, care a permis aşa ceva într-o ţară ortodoxă. Eu fac apel, dacă sunteţi ortodocşi, sculaţi-vă şi spuneţi cuvântul vostru”, susţine protoiereul Anatolie Cibric.

sursa Unimedia

Cinste vouă fraţilor, ne-aţi arătat ce înseamnă a fi români adevăraţi! Dacă şi bucureştenii ar fi avut curajul vostru, ruşinosul monument din ciment care a distrus un parc verde şi frumos, nu ar fi existat, precum nu ar fi existat nici pretenţiile la peste 4 miliarde de euro ca „despăgubiri” pentru lucruri care pur şi simplu nu s-au întâmplat în România niciodată.

Asta să ne fie răsplata pentru că am salvat evreii de la moarte, în vreme ce Horthy făcea ravagii în ţara vecină si in Ardealul ocupat?  De ce am acceptat să fim culpabilizaţi de către nişte  trădători de neam, pe când evreii cinstiţi au spus clar că ei ne datoreaza recunoştinţă nouă românilor?

„Rabinul sef al Romaniei, Alexandru Safran, marturiseste despre generozitatea romanilor fata de evrei. La Roma, in 1957, a fost publicat studiul Regional Development of the Jewish Population of Romania, avandu-l ca autor si pe Filderman, pres. „Comunitatii Evreilor din Romania” in perioada razboiului. La pagina 15, studiul reproduce o harta a Romaniei, indicandu-se teritoriile pierdute in anul 1940. Pe suprafata ramasa a Romniei autorii studiului au scris: „Acest teritoriu a avut 312.972 evrei in 1930. Pana la sfarsitul razboiului numarul lor a crescut la 355.972, adica cu 13,7%”. Explicatia consta in aceea ca Romania a fost un spatiu de refugiu pt. evreii din Polonia si Ungaria.”

„In Ungaria lui Horty, 63.000 de evrei au murit inca dinainte de ocuparea tarii nde catre armatele germane. Dintre acestia 42.000 de militari in companiile de munca, au fost ucisi sau au murit pe frontul din Rasarit, 20.000 au fost deportati in iulie august 1941 si ucisi la Kamenet-Podolsk, 1000 fiind asasinati intre ianuarie-februarie 1942 la Bacska, Delvidek. Dupa ocuparea tarii de catre nemti, pana la sfarsitul razboiului, au fost deportati cca 450.000 de evrei unguri.
In Romania si-au pierdut viata numai 166.000 de evrei, mai precis cei aflati in Transilvania de Nord, sub ocupatie MAGHIARA.” (evreu-rus).

Cinste şi ţie prietene evreu-rus! Ai arătat respect şi ne-părtinire, punând adevărul înaintea  intereselor financiare meschine ale celor care au făcut un business din suferinţa înaintaşilor voştri ! Cu evrei ca şi dumneata voi fi întotdeauna mândru să dau mâna!

53 răspunsuri

  1. E o nebunie ce s-a intamplat. Evreii au plantat sfesnicul chiar in fata statuii lui Stefan cel Mare? Sau intr-un loc alaturat? Eu cred ca evreii n-au pretentii teritoriale fata de Moldova. Deci actiunea e stupida.

  2. Cinste lor! Adevarati crestini! Adevarati OAMENI!
    Nu i-au subjugat nici tentatiile unui maine „mai indestulat” si nici nu i-a „paralizat” spaima de represaliile destrabalatilor care au acaparat puterea. Au facut ceea ce de veacuri au facut mereu adevaratii oameni: si-au aparat identitatea, demnitatea. Si-au exprimat natural si clar convingerile. Si asta este extraordinar!
    Cat timp mai exista astfel de OAMENI mai putem spera ca ne vom salva. Altminteri… destrabalatii si pangaritii ne vor apasa definitiv capetele cu bocancii lor in mocirla pe care au creat-o si au extins-o in toate natiunile.
    Bravo si tie Eufrosin ca ai avut taria sa faci publica si sa apreciezi aceasta actiune!

  3. Am gasit comentariul unui basarabean onest privitor la incident, gandeste bine si adanc:

    „Eu socot ca reprezentantii comunitatii evreiesti din Republica Moldova primii au profanat monumentul lui Stefan cel Mare. Nu-mi place cand se profaneaza monumentele, dar in cazul acesta eu socot ca demontarea nu inseamna profanare. Sunt sigur ca menora a fost instalata special pentru a fi scoasa, pentru a crea scandal. Si e bine ca au scos-o, va fi rau daca autoritatile vor pedepsi pe cei care au demontat-o.

    M-ar interesa sa stiu cine le-a dat autorizatie sa instaleze in acel loc menora lor. Vom vedea pana la urma care le-au fost scopurile, si ce vor sa obtina.
    Au fost folosite metode comuniste, ideia poate fi a lui Marcusa Tcaciuc.”

  4. […] Comentarii foarte interesante asupra acestui eveniment au aparut deja pe Lumea dupa Eufrosin. (No Ratings Yet)  Loading … […]

  5. Mie mi se parae ca cei care au plantat obiectul de cult evreiesc au obtinut ceea ce au dorit ! Ca au fost evrei extremisti sau altceva, au obtinut ceea ce au vrut., adica o atitudine care se poate interpreta usor ca antisemita.. Traim intr-o lume in care se devine usor antisemit. Era de preferat ca primaria Chisinaului sa se autosesizeze si sa ia masuri urgent…SA NU SE INTAMPLE SI LA NOI !

    • Ma tem ca fara acceptul primariei, menora nu ar fi fost plantata tocmai in fata statuii lui Stefan cel Mare si Sfant.
      Reactia a fost una buna. Evrei ca si aceia, sunt cei mai mari dusmani ai evreilor normali.

    • Mai terminati odata cu antisemitismul vostru. Evreii sunt cei care au pangarit monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, ei sa fie trasi la raspundere nu cetatenii care-si apara eroii si credinta.

  6. …va mira ceva?Vine Craciunul si du$manii lui Hristos TREBUIE sa faca ceva sa invrajbeasca lumea !Spurcata $idovime(..spunea Eminescu) nu se lasa pina nu pune mina pe tot si nu spurca tot ce nu le convine!

  7. Iata ca urmasii lui Stefan au aratat de doua ori intr-un singur an ca inca mai au coloana vertebrala. Fratii lor din tara lui Voda Flatulenta se multumesc in marea lor majoritate cu statutul de nevertebrate taratoare asternute in calea cizmelor cotropitorilor.

    • Nici poveste – e vorba de cu totul altceva: intimidare, amenintari si prefacatorie gen „crestinii propovaduiesc numai iubirea si smerenia” (Igor) – dupa cum a scris numele Domnului, as crede ca numele lui incepe tot cu „I”, dar sigur nu e Igor.
      Astia rastalmacesc Sfanta Scriptura in scopurile lor. Cum ramane cu „Eu aduc sabia si nu pacea” ?

  8. Sângele apă nu se face, chiar dacă a fost otrăvit cu sânge rusesc. Moldova ne-a fost lăsată slobodă de Ştefan cel Mare şi este datoria noastră să o păstrăm, măcar pe ea, slobodă de orice însemne, mai ales zioniste.
    Mămăliga sare mult şi arde bine când se încinge…

  9. „Neamul nostru n-a trait prin milioanele de robi care si-au pus gâtul în jugul strainilor, ci prin Horia, prin Avram Iancu, prin Tudor, prin Iancu Jianu, prin toti haiducii, care în fata jugului strain nu s-au supus, ci si-au pus flinta în spate si s-au ridicat pe potecile muntilor, ducând cu ei onoarea si scânteia libertatii. Prin ei a vorbit atunci neamul nostru, iar nu prin „majoritatile” lase si cuminti.”
    „Legea Strabuna”

    Legea Străbună este o organizaţie naţionalist-creştină din România. A fost fondată în anul 2006. Însemnul oficial al organizaţiei este Semnul Heruvimilor.

    Singurul steag sub care luptă organizaţia este Drapelul Românesc. Membrii organizaţiei se revendică de la eroii şi haiducii Neamului Românesc. Ideologia şi doctrina Legii Străbune este identică cu cea a Mişcării Legionare în timpul fondatorului acesteia Corneliu Zelea Codreanu.

    Organizaţia Legea Strabună este caracterizată cel mai bine de următorul citat al lui Corneliu Zelea Codreanu:

    „Legiunea este o organizaţie întemeiată pe ordine şi disciplină.

    Legiunea e călăuzită de un naţionalism curat, izvorât din nemărginita dragoste de Neam şi Tară.

    Legiunea vrea să trezească la luptă toate energiile creatoare ale Neamului.

    Legiunea apără altarele Bisericii pe care duşmanii vor sa ni le dărâme.

    Legiunea îngenunche înaintea crucilor vitejilor şi mucenicilor Neamului”

    Sursa: Metapedia

  10. Sunt oripilat si de articol si de comentarii. Crestinii nu sunt trimisi ca niste miei in mijlocul lupilor? Partea cu sabia nu ai priceput-o. Cand apostolul Petru a scos sabia el a fost aspru mustrat de Mantuitorul si apoi nu-l vad nici pe apostolul Pavel sa organizeze un grup comando pentru a cuceri lumea. Mai mult el relateaza in epistolele sale ca de mai multe ori a fost cel care a incasat bataie pentru ca propovaduia Cuvantul lui Dumnezeu. Voi daca va numiti crestini nu sunteti chemati sa-i omorati pe evrei ci sa-i castigati prin dragoste pentru crestinism. Dar la ce sa vina fratilor? La acte de violenta? Biserica aduce tamaduire, vindecare, mangaiere si nu invrajbire asa cum faceti voi.
    Si poti sa ai demnitatea sa citesti mai multa istorie si sa recunosti ce a facut Iasi-ul pentru evrei. Peste o mie de oameni au murit intr-o singura zi acolo. Tu spui ca in Romania au murit „DOAR” 166.000 de evrei?!?! Moartea unui singur suflet nevinovat aduce blestemul peste tara si tu spui ca „DOAR”?

    • Mai bine ai fi oripilat de sfidarea adusa neamului nostru prin plantarea menorai tocmai in fata statuii lui Stefan Cel Mare si Sfant. Dragii nostri preoti ortodocsi nu au ridicat sabia acolo si nici macar nu au scos-o, ci Sfanta Cruce, ai observat cumva ? De ce pui vorbe in gura oamenilor, cine a mentionat ceva de omoratul altora, inafara de tine?
      Apoi chestia cu sabia se pare ca dumneata n-ai priceput-o:

      „Şi El le-a zis: Acum însă cel ce are pungă să o ia, tot aşa şi traista, şi cel ce nu are sabie să-şi vândă haina şi să-şi cumpere. ” Luca 22, 36

      Aşa zice Domnul:
      “34. Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie.
      35. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.
      36. Şi duşmanii omului (vor fi) casnicii lui.
      37. Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. ” (Matei)
      Iasiul nu a facut nimic decat sa reactioneze la vestile ingrozitoare care veneau de peste Prut. Ia’ pune mana si citeste marturiile vremii, in Saptamana Rosie, de Paul Goma, inainte sa-ti oferi parerile ca pe certitudini: http://paulgoma.free.fr/dl_links/publicistica/saptamana_rosie.php
      Nu stiu de ce, dar dumneata apari ca si cum ai fi pocait. Gresesc ?

    • Unde ai vazut acolo crestini cu sabia in mana? Ai vazut cumva macar un singur evreu palmuit sau macar imbrancit de un crestin? Unde este violenta despre care vorbesti? Acei crestini si-au revendicat doar dreptul lor in tara lor de a nu li se profana monumentele si au indepartat ceea ce nu avea ce cauta acolo, e vorba de un obiect, indiferent ce semnificatie are obiectul respectiv pentru unii. Nu au agresat nici o persoana indiferent de „semintia” ei.

    • „Nu confundăm smerenia cu naivitatea sau cu prostia. A fi smerit înseamnă a fi foarte demn, onoarea sfântă a smereniei nu se dobândeşte prin supunerea la tăvălugul mediatic, prin a asculta tot ce ni se spune şi tot ce ni se porunceşte de către mai marii lumii. Noi, creştinii ortodocşi, am fost foarte tari în istorie, atunci când au fost puse în joc valorile credinţei noastre”.
      „Parintele IUSTIN PÂRVU”

    • Esti nascut ieri sau nu stii un bob de istorie adevata…Citeste Ion Ianolide „Intoarcerea la Hristos” si vei vedea ca „holocaustul „de la abatorul din Iasi a fost un pretext pentru exterminarea elitei romanesti. Jidanii stiu si recunosc asta. Nu a existat nici un holocaust impotriva lor.
      Dar cum ramane cu profanarea de catre jidani a simbolului Sfintei Cruci la monumentul martirilor de la Sighet-simbol conceput in foma de organe genitale, idee in spatele careia sta rabinul sef? Asta iti pica bine, frate crestin? Bloguieste si invata…
      Ei pot face ceea ce vor la adresa crestinilor,au mana libera.Tu incearca numai sa-i atingi si vei vedea consecintele…
      Apropo, ideatoarea exterminarii elitelor romanesti -ma refer la centrele de reeducare -a fost jidauca Hannah Robinson, alias Ana Pauker…
      Si inca ceva: jidanii fac bani cu mortii lor , ai nostri -crestinii-stau in calendare. Si savarsesc minuni. Nu e minunat sa fii crestin?

  11. Intradevar, consider ca menorah a fost instalata special in scopul de a provoca o reactie, de altfel indreptatita, a romanilor ortodocsi. Un astfel de gest singular poate trece cu usurinta drept act de barbarie in mintea spalatilor pe creier care populeaza in numar din ce in ce mai mare meleagurile Europei. Asta nu inseamna ca trebuie sa stam cu mainile in san si sa inghitim tot rahatul care ni se varsa peste istoria nationala. Monumentul Holocaustului in sine este o rusine pe obrazul autoritatilor si o nedreptate fata de poporul roman. Dar cine sa reactioneze la astfel de aberatii in Romania? Politicienii cumparati si tineretul imbecilizat? Oare patrunde constiinta nationala dincolo de usile Parlamentului si coboara ea pana in baruri si cluburi ?

  12. Si daca evreii fac chestia asta pentru a starni reactii si compasiuni, noi ce ar trebui sa`i facem ? Sa`i lasam sa`si faca de cap ?
    Prefer sa ne faca cu oua si otet toata lumea decat sa ne trezim cu menore pe tricolor sau in biserici, ca nu i`ar opri nimic sa faca si asta.
    Cinste si respect Parintelui si enoriasilor de la Chisinau, un exemplu demn de urmat !

  13. Romanii basarabeni mai au vlaga pentru ca fac copii. De asemeni traiesc un moment de efuziune crestina, datorita interdictiei la credinta de peste 60 de ani de cotropire sovietica. Necazul este ca au si o doza de naivitate, care poate fi exploatata in acest fel, iar gestul lori imi aminteste de gesturile similare facute intre cele doua razboaie mondiale…Este evident ca a fost o povocare , iar gestul basarabenilor era asteptat..Tot scenariu face parte din gama provocarilor controlate. Daca maine ne-am trezi cu un gest similar, facut pe CASA POPORULUI, nu cred ca ar fi intelept sa avem o reactie la fel de patetica. A nu confunda patriotismul cu patriotardismul sau cu patriotismul adolescentin, orb, impulsiv, care nu se bazeaza pe cultura, identitate si inteligenta. Era de preferat o sesizare catre organe -politie au prefectura – urmata de o amenda si o ridicare a obiectului de cult…

    • Si ce propui tu, sa stam sa asteptam? Se stie bine cine sta in spatele guvernelor si a mass media.
      Raul trebuie taiat din radacina, adica exact ce au facut fratii nostrii din Basarabia si inca si mai mult. Cei care au instalat menora acolo sa fie trasi la raspundere ca sa fie exemplu si pentru altii care ar incerca asa ceva.
      Doamne ajuta.

    • Multumesc, foarte buna informatia oferita!

      Singura consecinta de nedorit a fost amplasarea Sfintei Cruci sub drapelul antihristic al unei „Uniuni Europene” care a refuzat sa mentioneze crestinismul in constitutia sa, in vreme ce iudaismul si islamismul sunt pomenite.

      De fapt menorah chiar s-a potrivit la baza acelui drapel! Ideal era sa fie coborata si carpa cu stelute comuniste si inlocuita cu drapelul nostru Romanesc.

  14. Problema voastra este legata de locul in care a fost amplasata menorah sau de faptul ca a fost amplasata?
    Cum ar fi daca evreii nu ar mai suporta sa vada crucile bisericilor ortodoxe in tara in care menorah este simbol al credintei de mai bine de 4000 de ani si ar incepe sa le darame pe toate cele ridicate in Israel?
    Si ma mai gandesc la un lucru. Menorah simbolizeaza „ochii” lui Dumnezeu ce privesc necurmat asupra poporului Sau (intruchipat de masa cu cele 12 paini din Cortul Intalnirii). Ce au daramat de fapt acei oameni?

    • Da, da, toleranta lor fata de crestini e monumentala: „Christians in Jerusalem want Jews to stop spitting on them”
      By Amiram Barkat

      Ai nostri nu au desecrat, nu au scuipat sau in vre-un alt fel, dezonorat simbolul lor, ci diar l-au indepartat, dupa ce in prealabil i-au apelat telefonic, rugandu-i sa vina sa si-l ridice, pentru a li se spune ca menorah nu apartine nici uneia dintre sinagogile si organizatiile evreiesti sunate.

      Iata marturia unei biete reportere australiene – cu cat mai rau trebuie sa fie pentru preotii, calugarii si calugaritele noastre:

      spitting_jews

      „So even opening a simple carpark to accommodate the increasing number of tourists visiting Jerusalem’s Old City is highly offensive to Orthodox Jews because it’s seen as a desecration of the Shabbat, by encouraging people to drive.

      I was aware that earlier protests had erupted into violence on previous weekends – Orthodox Jews throwing rocks at police, or setting rubbish bins alight, even throwing dirty nappies or rotting rubbish at anyone they perceive to be desecrating the Shabbat.

      But I never expected their anger would be directed at me.

      I was mindful I would need to dress conservatively and keep out of harm’s way. But I made my mistake when I parked the car and started walking towards the protest, not fully sure which street was which.

      By the time I realised I’d come up the wrong street it was too late.

      I suddenly found myself in the thick of the protest – in the midst of hundreds of ultra-Orthodox Jews in their long coats and sable-fur hats.

      They might be supremely religious, but their behaviour – to me – was far from charitable or benevolent.

      As the protest became noisier and the crowd began yelling, I took my recorder and microphone out of my bag to record the sound.

      Suddenly the crowd turned on me, screaming in my face. Dozens of angry men began spitting on me.

      Spit like rain

      I found myself herded against a brick wall as they kept on spitting – on my face, my hair, my clothes, my arms.

      It was like rain, coming at me from all directions – hitting my recorder, my bag, my shoes, even my glasses.

      Big gobs of spit landed on me like heavy raindrops. I could even smell it as it fell on my face.

      Somewhere behind me – I didn’t see him – a man on a stairway either kicked me in the head or knocked something heavy against me.

      I wasn’t even sure why the mob was angry with me. Was it because I was a journalist? Or a woman? Because I wasn’t Jewish in an Orthodox area? Was I not dressed conservatively enough? ”

      Inca nu ne-ai lamurit daca critica ta vine din interiorul bisericii, sau dupa cum suspectez, esti pocait? Clarifica-ti te rog premizele.

  15. Mai, daca va numiti crestini si va numiti inca si crestini ortodocsi, de ce nu studiati Sfanta Scriptura, dar repede fugiti la “ofensa” catre Stefan cel Mare, pe care il numit si sfant, care prin trairea lui a arata ca era un afemeiat. Iar faptul ca a ridicat manastiri nu zice nimic, pt ca in Biblie este scris ca “orice fapta buna a nostra este ca o haina murdara inaitea lui Dumnezeu”, asa ca faptele lui Stefan cel Mare nu sunt relevante pentru Dumnezeu, ci daca Stefan cel Mare il recunostea pe Dumnezeu ca Domn al vietii sale, at va fi cu Dumnezeu in cer. In Biblie este scris “Mantuirea vine de la iudei” (Evanghelia dupa Ioan 4:22), iar voi acum ii ofensati, va taiati creanga pe care stati. Mai bine v-ati ruga la Dumnezeu pentru acest popor decat sa atrageti blesetme asupra vietii voastre si ati studia ce a zis Dumnezeu in Cuvantul Sau, pt ca nu veti putea sa ziceti la judecata lui Dumnezeu “Doamne, nu am stiut ca am facut rau” – pt ca tot in Biblie este scris “Dumenzeu nu tine de vremurile de nestiinta”. Asa ca pocaitiva, caci Imparatia lui Dumnezeu este aproape. Fiti desavarsiti caci si TATAL nostru din ceruri este desavarsit. Si la final, oare Dumnezeul nostru , nu este si Dumnezeul evreilor, oare El nu ne-a creat pe toti, de ce atunci sa nu neiubim aproapele?

    • Noi, crestinii (ortodocsi, bineinteles, caci alti crestini NU EXISTA), marturisim ca dumnezeul (neo)iudeilor este Satan, iar Dumnezeul nostru este Sfinta Treime. Ce are Lumina cu intunericul, Dumnezeu cu Veliar ?!

      Ca toti jidovitii (iudaizantii) vasya rastalmaceste Scriptura – Cuviintul lui Dumnezeu – precum ca trebuie sa intelegem cuvintele de la Ioan: mintuirea crestinilor vine de la rastignitorii lui Hristos. E o nebunie a unei minti satanizate ca cea a lui vasya.

      Mintuirea vine de la iudeii vechi-testamentari, de la cei care L-au primit pe Hristos ca pe Singurul Mesia Cel Adevarat. Asta e, vasya antihristicul.

      • Ok, daca te crezi atat de luminat, raspunde-mi ce fel de crestini erau in Biserica primara si cand a aparut ortodoxia si ce inseman ortodoxia? Si, inainte de a face pe cineva antihrist, mai bine te-ai uita in oglinda. Ok? Si parerea mea este ca nu e vorba de crestin ortodox, catolic neoprotestant etc., ci e vorba de a fi un crestin autentic, dupa voia lui Dumnezeu, si scuza-ma dar ce a fost la Chisinau pe 13 decembrie nu e voia lui Dumnezeu. Sau poate tu, stimete „Hristofor” nu stii ce a zis Dumnezeu in Cuvantul Sau?

    • vasya, tu esti un sectar nenorocit. Cine ti-a zis tie ca Stefan cel Mare si Sfant a fost un afemeiat? Asa ceva gasesti doar in cartile lui Sadoveanu care se stie ce hram purta si acest mason.
      Stefan cel Mare nu s-a batut cu turcii din motive religioase, ci pt simplul fapt ca turcii ii atacau tara. Turcii nu venisera sa ne dea noua religia islamica pe paine, ci venisera sa ne fure aurul, mancarea si oamenii. Turcii s-au batut nu doar cu tarile crestine, dar s-au batut si cu majoritatea tarilor musulmane.
      Trebuie subliniat faptul ca tarile „crestine” din Europa de Vest, se bateau cu turcii nu din spirit crestin, ci pur si simplu pt ca vroiau sa fure teritoriile ocupate de turci ca sa le exploateze ei, occidentalii. Razboiul Occidentului contra turcilor lor nu avea nimic corect in el.
      In timp ce noi romanii, nu incercam sa furam teritoriile altora, asa cum faceau catolicii din occident, ci noi romanii doar ne aparam tara, si duceam un razboi corect.
      In plus, sa omori un om e un pacat, chiar daca iti e dusman, si din acest motiv, Stefan cel Mare ridica o manastire pe locul fiecarui loc de lupta, pt linistirea sufletelor cazute in acele locuri, indiferent ca erau de turci sau de romani. Mai mult de atat, Stefan cel Mare tinea post negru 3 zile, pt a-i cere Lui Dumnezeu sa il ierte pentru ca a omorat acei oameni in lupta. Deci iata ca, razboiul dus de Stefan cel Mare era un razboi de aparare, in care el nu uita ca e crestin si ca o crima ramane o crima, in timp ce occidentul se batea cu turcii doar pt jaf si putere politica, neavand nimic corect in intentiile lor. De aceea si pierdeau bataliile.

      • Sorry, d-le haiduc, dar nenorocit vei fi tu daca nu te pocaiesti inainte lui Dumnezeu. Si ar fi bine sa studiezi un pic de istorie, inainte de a ma contraizice, si sa mai analizezi, cel putin din punct de vedere logic, ce am zis eu in primul comentariu: „Iar faptul ca a ridicat manastiri nu zice nimic, pt ca in Biblie este scris ca “orice fapta buna a nostra este ca o haina murdara inaitea lui Dumnezeu”, asa ca faptele lui Stefan cel Mare nu sunt relevante pentru Dumnezeu, ci daca Stefan cel Mare il recunostea pe Dumnezeu ca Domn al vietii sale, at va fi cu Dumnezeu in cer.” Trage si d-ta concluzie din aceste propozitii. Parerea mea ca am fost destul de obiectiv, iar faptele omului raman fapte si punct. Multumesc de atentie si raspuns.

  16. Mantuirea vine de la iudei , caci si Iisus a fost iudeu .

    • mmm..lemme’ guess…pocait?

      • Draga Eufrosin, ce ai tu cu cuvantul si notiunea de pocait? In Biblie este scris: „Pocaiti-va , caci Imparatia lui Dumnezeu este aproape”. Si daca dumneata, te numesti crestin, si din cate imi dau seam te numesti crestin ortodox, insemna oare asta ca nu trebuie sa te pocaesti in fiecare zi sau dimpotriva, sa te pocaiesti inaintea lui Dumnezeu si sa traiesti o viata de sfintenie

        • Adevarata pocainta se face in sanul adevaratei biserici, cea ortodoxa, pe care a ctitorit-o si ne-a lasat-o Insusi Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Nebunia nascocita in America acum 200 de ani si importata la noi, nu are nimic de-a face cu crestinismul adevarat, fiind doar o palida copie iudaizata, menita pentru a-i pierde pe crestini. Nu are sfintele taine , nici harul preotiei transmis prin arhierei, iar fara acestea imi e greu sa imi imaginez cum ar putea sa aiba loc mantuirea. In SUA, exact gasca asta e cea mai mare sustinatoare a crimelor de razboi facute impotriva palestinienilor de catre statul sionist. La noi se vede, e ceva mai diluata dar in aceeasi vana, preferand sa dea mana cu strainii de neam, impotriva sangelui si a pamantului Romanesc.

          • Adevarata pocainta vine de la intalnirea reala cu Dumnezeu si se incepe din momentul nasterii din nou, dupa cum a si spus Iisus, Domnul nostru, al tau si al meu. Si fara suparara, ti-o zic cu toata dragostea daca gresesc, te rog sa ma corectezi. Tu zici ca adevarat Biserica este biserica ortodoxa, eu zic ca adevrata Biserica este Biserica lui Hristos. Americanii nu au nici o treaba. Ideea este ca Iisus ne-a zis ca noi suntem Biserica (nu biserica ortodoxa si nici alta, ci noi, oamenii, copii Lui, din cate observ eu in Cuvantul lui Dmnezeu). Si asa, ca o precizare special pt tine: catolicismul si ortodoxismul au aparut in anul 1054 d.Hr., adica dupa aproximativ 1022 de ani dupa inalatrea Sa. Si eu imi pun intrebare, cum adevarata Biserica este doar cea ortodoxa, pe cand biserica ortodoxa a fost infiintata de abia in 1054? Te rog sa nu interpretezi ca te acuz sau critic de ceva, dar asta vorbesc faptele istorice si calculele matimatice si logice. Stii, nu am nimic impotriva ortodocsilor, dar de ce cei care se numesc ortodocsi (precizez: se numesc, nu neparat ca sunt) fac cele ma mari trasnai? Probabil ca nu au avut intalnirea aia reala cu Dumnezeu de care ziceam eu mai sus in adevarata biserica de care ziceai tu si mai sus. Uite este proverbul ala: pestele se strica de la cap (totul porneste de la capii bisericii), eu am adaugat ceva la proverbul asta: dar de la cap vine si vindecare. Asa ca in concluzie, indiferent din ce cohesiune facem parte, trebuie sa ne rugam pt mantuirea poporului nostru. eu ma numesc crestin, fara sa mai zic ce m aduga altii pe langa acest termnen. I
            n acelasi timp sunt si:
            – ortodox (ceea ce inseman drept credincios),
            – sunt si catolic (ceea ce insemna universal, pt toti),
            – baptist (botezat in apa, legamnat cu Dumnezeu prin apa botezului),
            – penticostal (cred in lucraraea Duhului Sfant),
            – adventist (sunt in Sabatul (odihna) lui Dumnezeu),
            – martorul lui Iehova, care este unul din numele lui Dumneze si insemana EU SUNT ACEL CE SUNT, (pentru ca marturisesc depre El ca este un Dumnezeu viu, real si adevarat),
            – carismatic (am primit si darurile Duhului Sfant; pentru lucrarea Lui).

            Si prefer si asta si fac, ma numeasc crestin, adica ucenicul lui Iisus, fara sa ma numesc crestin si nu m stiu cum. Multi ma inteaba ce fel de crestin esti, dar multi nici habar nu au de ce insemna fiecare din cele enumerate de mine mai sus. Pur si simplu sunt crestin si atat, il caut pe Dumnezeu din toata inima mea, IL iubesc pe Dumnezeu din toata inima mea, ma inchin LUI in dus si adevar, cum zice Scriptura, IL laud pe EL, iar EL ma face ajuta sa iubesc pe cei din jur , fara sa ii critic si sa ii condamn pe ei, pt ca Dumnezeu uratse pacatul, dar iubeste pacatosul. Toti suntem pacatosi, dar asta nuinseman ca trebuie sa dam cu pietre si sa numim pe evrei jidovi, cum au facut multi pe acest forum. Ce ar fi sa ii iubim, iardaca ei au greist cu ceva, de ce sa nu ii iertam, sau de ce sa nu le aratam dragostea noastra, dac totusi suntem cu adevarat crestin, dar rpede la critici si la fepte josnice. UNDE EST DUMNEZEU DIN NOI? cei care ne numim drepti si corecti?

            • Lacunele de catehism ortodox, sunt natural umplute cu un ecumenism siropos care nu are nimic de-a face cu Hristos, fiind o unealta a vrajmasilor Lui. Daca te consideri adventist, penticostal, iehovist etc. nici nu are rost sa te mai numesti si cu atat mai putin sa te consideri, ortodox.

            • Draga Eufrosin, imi cer scuze pentru indrzneala, dar mi se pare ca te comporti ca un fatarnic (nu zic ca esti). Zic asta pentruca nu vad s afi aparut cateva comentarii lasate de mine pe acest forum. Oare de ce? Oare nu pui pe forum ceea ce iti convine. Vreau sa iti zic ca Dumnezeu nu ascunde in Cuvantul Sau nimic, nici faptul ca cei alesi de El au safarsit pacate precum curvie, minciuna, tradare etc. si faptul ca au fost iertati. Atunci de ce d-ta de parca selectezi ce s aapara si ce nu pe acest forum (doar ceea ce-ti place, dar unde este adevarul??
              ). Vezi ca Dumnezeu te vede.
              Cu respect,
              si multumesc ca esti adminul acestui forum.
              Cele bune si Dumnezeu sa te binecuvanteze!

            • Strasnica minte are vasya! Ortodox tocmai si inseamna crestin autentic, iar ceea ce declara vasya a fi crestinism (inclusiv el insusi) este anticrestinism autentic. Iar primii crestini nu aveau nevoie sa se delimiteze de pseudocrestini (gen vasya), iar de indata ce au aparut tot soiul de impostori (gen vasya), a aparut si nevoia de a se delimita omul crestin al lui Hristos de „fratii” mincinosi care iau Numele Domnului in batjocura (cum face vasya).

              Da-le Doamne luminare spre pocainta ratacitilor si hulitorilor Numelui Tau !

            • Draga Hristofor, in primul rand vezi ce spune Dumnezeu in Cuvantul Sau, in al doilea rand nu judeca (si nu da cu piatra in altii si nu incerca sa arati ca numai tu esti adevarat si autentic crestin, pentru ca din cate stiu, crestinii sunt cei care iubesc si apara oamenii, nu am observat asta la tine, deocamdata) si nu vei fi judecat, iar in al treilea rand ce insemana lumina pentru tine?

              P.S.: Citeste si tu cartea „Cu Dumnezeu in subterana” scrisa de Richard Wurmbrand, sper sa te ajute sa vezi si tu adevarata Lumina cum straluceste prin oamenii Ei.

            • Clifford, pe ianuarie 2nd, 2010 la 16:43

              Draga Vasya,
              vorbesti de acelasi Wurmbrand care a devenit crestin prin botezul ortodox al lui Ioan Ianolide? Acelasi W care a cazut in apostazie la cateva luni dupa primirea botezului crestin nemaiconsiderandu-se ortodox? Acelasi W care a tacut in privinta martirilor legionari in conferintele sale din afara? Acelasi W care a refuzat sa-l ajute pe cel care-l botezase in temnita, pe Ioan Ianolide fiindca era, chipurile, considerat „fascist”, desi Ioan I. fusese cel mai apropiat prieten al Sfantului Valeriu Gafencu?
              Dumnezeu sa te binecuvanteze luminandu-te precum l-a luminat odinioara pe Saul in drumul spre Damasc aratandu-i ca zelul sau era orientat gresit si ca ceea ce el considera a fi lumina era intuneric/inselare.

            • Vad ca nu mai am ce sa zic pe acest forum. Daca apar evreii, unii ma fac antihrist. Daca vreau sa il arat pe Dumnezeu fara religie si fara vreo traditie si fara lucruri inutile, se gasesti altii si ma fac ratacit. Daca arat ca Biblia este unica carte dupa care ne putem ghida viata ca sa fim alturi de Dumnezeu si sa fim sfinti, vad ca altii incearca sa spuna ca Biblia fara alte adosuri nu este folositoare.
              Oameni buni, fapta din 13 decembrie2009 a fost marsava. Daca nu IL vom cauta pe Dumnezeu din toata inima si nu vom avea o relatie personala cu EL fara traditii, obiceiuri si religie, atunci e vai de noi.
              Nu mai am ce sa zic pe langa cele spuse mai sus (inclusiv si raspunsurile lasate).
              Pocaiti-va, caci Imparatia Cerurilor este aproape!!!
              Multa pace si har!

            • La a-i apara pe crestinii autentici te-ai gandit vreodata?

  17. ,,MOLDOVA NU E A VOASTRĂ (a străinilor), CI A URMAŞILOR URMAŞILOR NOŞTRI, ÎN VEACUL VECILOR , AMIN ! ” a spus-o Ştefan, şi aşa trebuie să fie.

    ,,Suntem urmaşii Daciei Creştine
    Uniţi în libertate pentru veci,
    Se vor topi puhoaiele străine
    Ca ghiaţa din Siberiile reci ! ”

    TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE !

  18. Si inca ceva, pentru toti vizitatotii forumului. Stiu ca avem aptitudini sa dam cu pietre unii in altii, precum o si simt pe pielea mea (dupa o parere de a mea lasata pe forum, cineva deja ma face antihrist). Parerea mea este ca gestul de pe 13 decembrie este unul josnic si imi este rusine de acest fapt pe care l-au facut unii din neamul meu. De ce oare enoriasii din Chisinau nu au dat jos si steagul UE, daca aceasta din urma nu zice nimic de crestinism in constitutia sa. Va indemn pe toti sa vegheati asupra a ce spune Dumnezeu si sa ne iubim unii pe altii indiferent de nationalitate, religie, rasa, sex, opinie etc.
    Si puteti afla Adevarul din Cuvantul lui Dumnezeu care este insuflat de Dumnezeu (2 Tim 3:16).
    Vad ca foarte bine stim ce a zis unul intr-o carte si altul in alta, stim statistici, stim date, stim multe altele, avem o gramada de-a informatii in capul nostru, dar pe multi dintre cei care lasa o pare sau un comentariu, dupa felul cum ii critica pe unii si pe altii pot sa trag o concluzie: ca nu au dragoste fata de semenii sai, iar daca tu nu ii iubesti pe apropele tau, cum poti sa spui ca IL iubesti pe Dumnezeu din toata inima ta, din toata puterea ta si mai ales sa fii adeptul evenimentului din 13 decembrie 2009???
    Iisus a zis ctare farisei ca sunt pui de naparci si ca sunt morminte varuite (care in interior miroase ingrozitor). Asa ca hai sa nu aparem sfinti pe arena internationala ca am dat menora jos, aparandu-ne credinta. Oared e cine sa o apram? repede fugim sa criticam pe evrei, dar cat de repede fugim sa scoatem oamenii care isi ditrug famiiliile inconstient , intrand in bar, jucand jocuri de noroc. Oare pe cati ii ajutam atunci cand intind mana ca sa le dai ceva de mancare? Oare cati din noi ajutams a IL cuonasac pe Dumnezeu pe cei care isi vand trupul?Si exemplele pot continua. Nu stiu ce comentarii vor aparea la cele scrise, dar inaite sa dam cu piatra in cineva, mai bine ne-am analiza proprile vieti. VA doresc sa Il cunoasteti pe Dumnezeu din Toata inima voastar si cu toata puterea voastra. Si daca asta se va intampla si in momentele in care vizitati si acest forum, atunci slavit sa fie Dumnezeu, iar daca nu atunci Dumnezeu sa iba mila sa IL cunoasca cat mai curand.

    • vasya , si biserica ortodoxa nu exista inainte de 1054 ???
      Nu se numea asa dar exista , si era chiar continuarea bisericii primare intemeiata de Iisus Hristos si apostolii sai !!!
      Ce logica ai , daca tara aceasta s-a numit Romania din 1859 , asta inseamna ca inainte nu exista ???
      Romanii s-au nascut din senin in 1859 ? Nu, numai ca inainte se numeau altfel .

      • Sunt de acord ca exista conceptul de biserica ortodoxa si inainte de 1054. Dar, un mare DAR, era o ortodoxie care era egala cu DREPT CREDINCIOS (adica semena lui Iisus), si nu cu ura fata de semenii sai, ceea ce vedem in cei care au organizat evenimentul din 13.XII.2009. Ma gandesc, ca daca era un asmenea eveniment pe timpul cruciadelor, oamenii, care au instalat menora, puteau fi ucisi, nu?
        Un mare predicator a zis: „Daca Dumnezeu ar lua Duhul Sfant din bisericile de astazi, 85% din credinciosi ar continua de parca nu s-ar intamplat nimic”. Acum imi mai pun o intrebare: oare cat de inspirati au fost compatriotii nostri de Duhul Sfant in 13.XII.2009 ca au si-au arata ura si razbunarea fata de evrei.
        Cu parere de rau noi, crestinii, avem tendinta, si uneori reusim atat de bine, sa-L slujim pe Dumnezeu fara sa-L intrebam cum este mai bine sa o facem. Dar oare nu ne spune Dumnezeu: „… ascultare doresc, nu jertfe”.
        Si ar fi bine sa lasam deoaparte intreg „curcubeul” de denumiri confesionale si sa fim asemenea lui Iisus, ceea ce implica sa ne iubim semenii (si evreii inclusiv).
        Toate comenatriile mele si raspunsurile pe acest blog nu ataca nici o persoana, dar daca o fapta este rea, eu nu sunt deacord sa inchid ochii si sa spun ca este buna.

        • Ce se vede clar, este ca nu poti intelege ca acei frati nu au facut decat sa apere credinta milenara a romanilor, in fata obrazniciei si a provocarii.
          Cum am mai spus, se trage de la necunoasterea Sfintei Traditii. Sf. Scriptura singura, nu este totul, caci ea se trage din Sf. Traditie si nu invers.
          Pariez ca nu erai familiar cu asta:
          „Sf. Ioan Gura de Aur:

          “Odată ce a venit vorba despre hulă, vreau să vă rog sa-mi faceţi un serviciu în schimbul acestui cuvînt al meu şi al socotelii mele şi anume: să-i opriţi pe cei din oraş care hulesc împotriva lui Dumnezeu. Dacă auzi pe cineva pe la răscruce de drumuri sau în piaţă hulind pe Dumnezeu, apropie-te şi probozeşte-l. Şi dacă va fi nevoie să-l loveşti, nu pregeta, loveşte-l peste faţă, răpune-i gura, sfinţeşte-ţi mîna cu lovitura, şi dacă te vor învinui, te vor tîrî la judecată, mergi acolo. Şi dacă judecătorul în faţa judecăţii te va chema la răspundere, spune-i cu îndrăzneală că acela L-a hulit pe Împăratul Îngerilor, căci dacă sînt vrednici de pedeapsă cei ce îl hulesc pe împăratul pămîntesc, atunci cu atît mai vîrtos trebuiesc pedepsiţi cei ce Îl hulesc pe Celălalt Împărat. Crima este aceeaşi: jignirea făcută în faţa lumii, de aceea oricine poate să învinovăţească (pe făptaş). Să ştie şi jidovii, şi elinii că creştinii sînt păstrătorii, apărătorii, cîrmuitorii şi învăţătorii cetăţii, şi fie ca acelaşi lucru să-l afle şi curvarii şi desfrînaţii că tocmai ei trebuie să se teamă de robii lui Dumnezeu ca, dacă şi vor vrea să spună ceva asemenea, să caute bine împrejurul lor şi să tremure şi de umbre, avînd frica ca nu cumva vre-un creştin să audă, să nu se năpustească peste ei şi să nu-i bată vîrtos.” (Omilia I despre statui, p. 30)

  19. Ti-as raspunde, dar am zis ca nu mai las nici un comentariu.
    Cele bune!

  20. FOARTE BINE ce antisemitism, eu nu am nimic cu jidanii nici cu tigananii nu sunt rasist sau antisemit, dar sa pui un symbol jidanesc in fata statuii lui STEFAN CEL MARE care era CRESTIN ORTODOX si care a luptat toata viata lui pt. crestini e ceva inacceptabil.

Răspunde!