Să aveți grijă de țara asta!


Iată că și secăturile au vorbe de duh! Se verifică din nou vorba că „Dumnezeu lucrează pe căi necunoscute nouă”. Într-un acces de demagogie ipocritissimă, suspensorul, ¦pardon, suspendatul președinte a scos o expresie memorabilă: „Să aveți grijă de țara asta!”. Nu avem de unde ști la ce anume se gândea prezidentul în această privință,  dacă se gândea într-adevăr la ceva. De aceea, încerc să schițez cam ce ar putea însemna asta în spiritul tradiției românești:

 


– Să avem grijă de resursele noastre naturale și să le exploatăm rațional și în folosul nostru, nu spre înmulțirea capitalului străin, care se înmulțește oricum dintr-o apăsare de tastatură. Asta înseamnă producție și export de produse cu valoare adăugată mare, înglobând multă inteligență, și grijă de a nu secătui aceste resurse.

 
– Să avem grijă de bătrânii noștri, lăsându-i să se bucure de posibilități decente de a trăi și îngriji sănătatea, după o viață de muncă. Să nu uităm a folosi înțelepciunea dobândită de ei, aceasta dându-le și lor un alt sens vieții, iar nouă avantajul de a nu le repeta greșelile.

 
– Să avem grijă de înțelepții noștri de toate vârstele, asigurându-le posibilitatea de a-și aduce contribuția la binele comun, prin folosirea rezultatelor muncii lor, și răsplătirea rezonabilă a acestora, care să asigure posibilități de trai decent și motivația de a dezvolta aceste rezultate.

 
– Să avem grijă de tinerii noștri, asigurându-le posibilități de instruire corespunzătoare și o grilă de selecție pe criterii obiective de performanță, ca bază pentru evoluția pozitivă a viitoarelor generații. Să le respectăm dascălii, răsplătind generos performanțele pe care harul lor didactic le fac posibile.

 
– Să avem grijă de cei ce ne îngrijesc sănătatea, ajutându-i că, atunci când ne tratează, să nu fie cu gândul că nu și-au plătit abonamentul la tramvai ori întreținerea pe luna trecută. Să le punem la dispoziție materiale care să nu-i pună să se „descurce” cu ce au la îndemână, ajungând să-și urască meseria pe care și-au ales-o.

 
– Să avem grijă să nu irosim ceea ce ne-a dat Dumnezeu, folosind corespunzător rodul pământului și ajutându-i pe cei ce-l pregătesc să nu fie ruinați de importuri ce nu aduc decât evaziune fiscală și mancare proastă.

 
– Să avem grijă, ca „Tara nu e a mea, nu este a voastră, ci este a urmașilor noștri, și a urmașilor urmașilor noștri, în veci!”, și avem datoria să le-o lăsăm cel puțin la fel de frumoasă și bună precum am preluat-o de la părinții noștri.
Și, nu cel mai puțin important, să știm că toate acestea nu se vor putea fără smerenie și credința în Dumnezeu Bunul!

autor:  Mos Darie

42 răspunsuri

  • „Rugaciune si munca”…suna bine. Ce munca face insa alogenul ala’ inafara celei de denigrare a neamului Romanesc? Ar fi frumos sa aflam ca niste tineri intrati in acel program au scos dintr-o data oua si rosii, folosindu-le cum se cuvine.

   • „Rugaciune si munca”…imi amintesc ca in urma cu ceva timp aminteam pe acest forum initiativa cuiva (nu a mea) de a ne ruga pt. Romania, zilnic la o anumita ora, cei care credem cu adevarat in Dumnezeu, si in puterea ragaciunii catre El. Spre surprinderea mea, o singura persoana (da, da, o singura persoana!!!) s-a aratat interesata de aceasta propunere, persoana care a si marturisit ca zilnic se roaga pentru Romania.
    Se vede treaba ca suferim de un defect: galceava infinita pe marginea situatiei din Romania.Teorie….O intoarcem pe toate fetele, vedem cauza, dar cand e vorba de fapte concrete,.. nu iese nimic. Suntem impresionati pana la lacrimi de invataturile Mantuitorului, de vorbele de duh ale Parintilor Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Iustin Parvu, le credem cu tarie.
    Suntem impresioanti de viata lor, de puterea rugaciunii,de forta lor interioara, suntem impresionati de indemnurile lor repetate de a ne ruga la bunul Dumnezeu pentru orice, dar cand e vorba sa le punem in practica sfatul, („teoria ca teoria, dar praftica ne omoara, tovarasi!”) sa trecem la fapte, ramanem de caruta carutelor.

    Nu punem in aplicare invatatura cea mai de pret:
    „Iarasi graiesc voua ca, daca doi dintre voi se vor invoi pe pamant in privinta unui lucru pe care il vor cere, se va da lor de catre Tatal Meu, Care este in ceruri. Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor”

    „Tot ce veti cere de la Tatal Meu, in numele Meu, vi se va da…”

    Nu stiu daca si cand noi, romanii ce multi, ne vom „invoi pe pamant in privinta unui lucru pe care il vom cere” toti in acelasi timp pentru Romania, „ca sa ni se dea noua de catre Tatal , Care este in ceruri” cea ce cerem pentru Romania, pentru cei din tara asta.

    • Eu îmi închei zilnic rugăciunile cu: Pentru rugăciunile tuturor sfinţiilor martiri români, Doamne Iisuse Fiul lui Dumnezeu milueşte-ne pe noi poporul român.

  • Eu nu înţeleg cum cei de la ASCOR şi mai ales călugării de la Mănăstirea Oaşa şă nu ştie cine e năpârca sionistă antiromânească şi anticreştină, numită Patapievici. Un asemenea gunoi nu are ce căuta în locuri sfinte.

   • Si eu mä tot întreb uimit cine sunt cei care-l numesc pe Patapievici „năpârca sionistă antiromânească şi anticreştină” si dacä nu cumva în realitate näpârcile anticreştine si antiromânesti sunt chiar ei.

    Si eu cred, cam ca si tine, cä asemenea gunoaie nu au ce căuta în locuri sfinte.

    Mä consolez însä cu gândul (înviorätor) cä NU de-alde mine / de-alde tine au cäderea de a transha astfel de chestiuni.

    • Spre deosebire de Patapievici, eu nu am înjurat poporul român şi nu am batjocorit limba română aşa cum a facut şi o face în continuare acel gunoi, iar tu daca îi iei apărarea înseamnă că eşti asemeni lui, adică o năpârcă sionistă.

     • Te cred. Si eu bänuiesc’ cä nu l-ai înjurat (de fapt insultat). Dar cred cä asta se datoreazä faptului cä pe tine votul populat din 1990 nu te-a îngrozit: pe el, da.

      E foarte posibil ca pe tine reînscäunarea oligarhiei comuniste cu Iliescu în frunte sä nu-ti fi produs nicio emotzie (poate cä l-ai si votat atunci). Patapievici însä a fost de-a dreptul … shockat. Ästa nu a fost capabil sä priceapä cum un popor care se pretinde crestin poate comite o asemenea catastrofä / oroare. Si nici tu nu s-a nimerit sä fii pe-aproape cä sä-i explici.

      Eu presupun cä s-a uitat atunci în jurul lui si a dat de … Tzutzea Petre, care tocmai înjura poporul român (cam ca birjaru’) si si-a gäsit confirmarea. Presupun. Mai presupun si cä Tzutzea (filogerman) a învätzat trucul ästa dela Friedrich cel Mare (äla cu „Auf, Ansbach-Dragoner / Auf, Ansbach-Bayreuth!”) care si-a fäcut poporul albie de porci (motiv pentru care a si fost scos în shoot-uri din Cultura Nationalä si deversat în … Istoria Nationalä a acelui popor).

      „(…) iar tu daca îi iei apărarea înseamnă că eşti asemeni lui, adică o năpârcă sionistă” e o inductie logicä incompletä al cärui resultat e relevant (eventual) pentru fisha ta clinicä, încolo nu, stai linistit. Nu, nu m-am supärat, m-am obisnuit demult sä fiu înjurat de tot soiul de trepädusi autointitulati „natzional” si/sau „crestini”.

      Da, asa e, pentru unii e nasol-räu cä HRP umblä pela ASCOR si prin mânästiri, stiu: uite ce i-au fäcut lui Teodor Baconschi pentru a se fi opus (cu spume) scoaterii icoanelor si crucifixelor din institutiile publice la nivel EU … Asa e, unii se agitä räu cä oficiosul ICR „Idei în Dialog” seamänä în proportzie de peste 50% cu o gazetä de propagandä crestinä, stiu si asta. Asa e, ACUM e momentul re-cuceririi redutei ICR de cätre securistii-„patriotzi”, o stiu si p’asta, asa cä pe undeva te întzeleg.

      • Nu stiu de ce am senzatia ca suntem injurati in mod civilizat – cum poti lua apararea gunoiului aluia’ cu fatza senina ?

      • I-ai citit cärtile?

      • @Eufrosin:

       I-ai citit essay-ul „Comunismul American” anno 1996? Dar critica (devastatoare) fäcutä Revolutiei Franceze din „Omul Recent”? Dar „Schizofrenia Intelectualilor de Stânga / Douä Mäsuri pentru acelas Morman de Cadavre” din „Politice”?

      • Mi-a ajuns pasajul acela din „Politice”, nu ma indoiesc ca stii care. Unul care defaimeaza astfel neamul in mijlocul caruia traieste, nu poate fi acuzat ca i-ar apartine. In rest nu imi pasa cat o fi de genial.

      • Te referi si tu tot la Friedrich der Große, nu? La äla cu „vä închipuiti, oare, domnii mei, cä în limba asta nenorocitä s-ar putea face … poezie? Eu germanä nu vorbesc decât cu surugii si cu gräjdarii” (traducere aproximativä din francezä).

       Sau la marele patriot Petre Tzutzea, äla cu „am fäcut 17 ani de puscärie pentr un popor de idiotzi”?

    • Daaa, Thalex, ai dreptate, Pata este un intelectual profund si sensibil la tot ce inseamna spiritualitate romanesca. De aia i-a trimis la Jazz Village, pe Turcitu si Barbalau si nu pe Tanase Maria sau Tavitian.
     Si lui Pata si lui Pipi le tataie curul la gandul ca ar fi posibil ca si in Romania sa se dea o lege de interzicerea ONGurilor finantate din strainatate, ca la rusi.

     • Poate cä NU am dreptate. Poate. Dar hai sä-ti spun ceva: aici, în Austria, printre (extrem de putzinii) care au cerut deschis, în presä, abolirea (!) legislatiei negatzioniste ( se numärä si … co-patronul lui „Open Society”.

      • @Thalex
       „se numärä si … co-patronul lui “Open Society”

       „Sa traiasca combinatu’
       Ca mi-a angajat baiatu’
       Sa traiasca si stalinu’ ca…”

       Englezul zice la aceasta activitate „sucking up”. Pe romaneste nu spun ca mi-e rusine.

       He, he, omu’ trebuie sa-si catige si el o paine, are si nevasta!
       Scarboasa profesie ti-ai ales mai Thalex.
       Mediteaza ce a patit Iuda si alti vanzatori.
       Potoleste-te pana nu-ti va da Hristos o palma.
       Chiar asa: Patapievici, Soros!
       Te inteleg cu papistasii dar plusezi prea mult.

       Nu vezi ca nu te mai sprijina nici vechii admiratori, esti prea penibil.
       Imi aduci aminte de desenele animate cu veverita care mergea ce mergea pe craca dupa care a continuat si a mai facut cativa pasi dupa ce s-a terminat craca.

       Ti-a mai ramas sa demasti fascismul…

       Pregateste un Plan B, prevad ca jupanul te va abandona, nu dai randamentul asteptat. Ceva programare PHP, reparatii de masini, un trai cinstit.

    • @Thalex

     He, he, „unde-i rau, hop si eu”! Simpatizant Patapievici, scatofagul, nu se poate abtine, ii e in sange.
     Mai cu perdea, mai cu perdea – vorba lui Bula.
     Dupa cum reactionezi la anumite subiecte iar ma faci sa operez modificari. Adica sa te trec din nou de la psihopat la agent slabut.
     Chiar asa, sa ajungi la expresii de gradinita: „Cine zice, ala e!”
     Ce-o sa zica shefu’? Ca si la voi e concurenta, homo homini lupus.

     • Nu, nicidecum. La „noi” (la alde mine & Co.) omul e o creaturä dupä chipul Domnului si asemänätor Lui, desi cäzut din conditzia initzialä, nicidecum vreun … lup (ca la alde voi).

      Nu, nu stiu bancul cu Bulä: seamänä cu äla cu „Hopa Dumitru”?

      • @Thalex
       „omul e o creaturä dupä chipul Domnului si asemänätor Lui”

       Ai grija, nu folosi cele duhovnicesti ca sa-ti faci scarboasa meserie de agitator.
       Dumnezeu te vede, teme-te!

      • @treaz:

       Asa învätati voi lumea, sä nu foloseascä cuvinte / expresii crestinesti?

   • Bine punctat Haiducule.Problema mai grava e alta. Crezi tu ca nu stiu ei oare cine e năpârca sionistă antiromânească şi anticreştină, numită Patapievici ? Cat de idiot sa fii sa nu-ti dai seama de purulenta acestui excrement fetid ce patroneaza orgii, expozitii de falusuri sculptate si zvastici pe bucile unor caluti roz. I se simte miasma de cum isi face aparitia nevrotica chinuita de cine stie ce arhicon.

    Deci printre cei de la ASCOR sau Oasa se afla oare niscaiva lupi in blana de oaie? Sau doar niste caldicei aflati sub domnia ochiului dracesc? Asta e mai dureros si mai rau ptr noi ca nu eliminam imediat si virulent pana si cea mai mica forma de infectie, in schimb ne complacem intr-o balteala din asta statuta ce se strica incet dar sigur

   • Deci, diversionistul notoriu(dar om al cuvintelor mestesugite si teolog pe deasupra) face ce stie el mai bine! In primul paragraf sugereaza ca @haiduc este „năpârca sionistă antiromânească şi anticreştină”, in al doi-lea zice ca e de acord cu el(haiduc)! La al trei-lea zice ceva de mijloc… curat murdar… dar la cat a scuipat acest om pe tot cei romanesc nu ma surprinde…

 1. Are al nostru grija de noi….Nu trebuie sa ne facem probleme:)

 2. Cel mai bun articol! Respect!

 3. Mos darie e adevarat ,”Aveti grija de tara asta” care tara se numeste ROMANIA_DACIA , si nu „asta” . Directia spus a de pacatos e buna , dar ce facem cu sensul? Ca dupa mintea taranului , directia are duoa sensuri , inainte -inapoi, sus -jos , stinga-dreapta. Si cui ia fost adresat acest mesaj, poporului , sau cateilor de la conducere? Acum la sfirsit fde saptamina , o gluma care se potriveste cu starea „natiuniii” . Chestionar la scoala , cu situatia materiala a familiei, fiecare elev a raspuns dupa ce stia ca au acasa, mai putin Bula , care a raspuns ca ei au tot ce le trebuie in casa. Invatatoarea -l cheama in fata si zice ” mai Bula acum trei zile am fost la voi si era casa goala , nu averati nimic acolo , cum spui tu acum ca nu va lipseste nimic? Raspunde Bula plin de avint ” Aseara a venit sora mea acasa plingind si mama a intrebat-o ce s-a intimplat? sora-mea a zis ca a ramas insarcinata. Si tata a sarit ca ars si a zis ” asta ne mai lipsea, incolo aveam de toate” ! un sfirsit de saptamina cit mai racoros tuturor!

  • @Stelica
   Remarca ta este extrem de „la obiect”, Analizand mai adanc, se vede ca pt. Basescu Romania nu este decat „tara asta” si nimic mai mult…
   „Tara asta” din care toti sunt invitati sa ia cate o halca: petrol, energie, aur, cupru, munca degeaba, etc… Scapam de o belea (Basescu) si intram in alta (USL). Poate ca o vorba aceea, „cui pe cui se scoate”…Dar, zic: mai bine cu clestele.

 4. Mos Darie ,cer scuze ptr greseala , nu prea ma asculta tastatura. se mai intimpla la cei care nu le au cu tehnica

  • Mesajul, Stelica taica, imi apartine in totalitate. Nu am indraznit macar o miliardime de secunda sa cred ca marinarul ar putea sa gandeasca in felul asta.
   Pur si simplu asa vad eu o societate normala la cap.

 5. Mos Darie, ar fi prea frumos , ca sa fie si adevarat ! Dupa 22 de ani de viol , de furt de minciuna, de distrugere sistematica a oricaror valori umane si materiale , sa vii sa spui ” aveti grija de tara asta” ! nu gasesc ce cuvint sa folosesc. Se pare ca totul este o intelegere intre hoti si hotul cel mare , ptr aburirea noastra. Nu te apuca risul si zimbetul cind esti dat jos dintr-o functie , nu asta era prioritatea jigodiilor useliste , cind totul merge prost de 22 de ani . Nu -i intereseaza locuri de munca, nimic despre tineretul nostru, despre bogatiile si rezervele noastre, despre credinta noastra, despre batrinii nostri ,despre frumusetile patriei noastre , despre dragostea la prima vedere a britanicilor ptr Transilvania, despre asaltul tiganesc si maghiar asupra romanilor, despre distrugerea armatei (chiar daca apar generali peste noapte ,mai multi decit catanele de rind).basescu , ca orice comandant de nava , este un hot cu acte in regula, asta era scoala Navrom-ului” . Ma rog ca acest mod de gindire, si ceeace doresti tarii si poporului, sa intre si sa ramina in capul tuturor politicienilor , si sa le dea Domnul Dumnezeu intelepciunea care trebuie ,sa repare raul facut si sa conduca poporul si tara dupa LEGEA LUI DUMNEZEU ; DUPA LEGEA SFINTA A DRAGOSTEI PTR APROAPELE !

  • Vad ca s-au gasit unii (stiu cine), sa voteze negativ mesajul. Dati oameni buni voturi pozitive, sa ii contracaram! E si asta o metoda psihologica de-a lor, desi una jalnica.

   • Asta-i bine. Inseamna ca-i doare!

    • Incepe sa se separe graul de neghina, mos Darie !
     O sa fie o vara fierbinte, sub toate aspectele. Si de-aici inainte, trebuie sa fim pregatiti pentru toate incercarile care vor veni, sa ne ascutim mintea, sa ne ascultam inima si chiar de vom sta stramb, sa alegem intotdeauna drept, atat cat vom putea si dupa cat va conta alegerea fiecaruia.

   • dap am remarcat si eu strategia aste feisbucaista -„liche” „disliche”. Nu ma agit cu un IP dinamic facem din tantar armasar dar importanta este esenta nu aparenta. Ai votul meu ma abtin insa sa mai dau altele din motivul mai sus mentionat dar totusi nu cred ca e cazul sa te amarasti ptr o tactica din asta de exhibitionist feisbucocalar.

    • Da, ai dreptate, insa ca bloger care vrea ca mesajul sa prinda, gandesc putin diferit. Ce va zice un neaevizat care ajunge acolo si vede atata negativitate? Mesajul bun trebuie validat! FIreste, am la indemana optiunea de a elimina chestiunea pe de-a intregul.

 6. Mosule cind scrii >> Sa aveti grija de tzara asta <> cai verzi pe pereti <> taraba lui Voiculescu <> „Toti suntem niste ticaloshi ” <<
  care reflecta mizeria realitatii voastre (individuala shi colectiva )…
  JD-USA

  • A ieshi un talmesh – balmesh cind am facut citeva corectari
   ..a iestit un fel de nimic …shi nu mai am memorie shi nici timp
   de-a luao d-acapo…
   JD-USA

   • Eiii, fa un efort. Verifica daca este bine agatat pe usa mazuzahul dumitale,si roaga-te in bucla:” Ahen ya Rab, Khalisana, Hoshiah na, Eftakidanaaaa!” sa vezi cum ti-se invioreaza memoria.”

 7. Cotrobăind pe YouTube am dat de filmulețul asta. Interesant

Răspunde!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: