Autostrada Transilvania, sau cum acoperă ciuma portocalie pentru holera roşie


Atunci când vrei să acoperi o excrocherie de proporţii, ba chiar să ieşi ca un salvator din întreaga mânărie, faci ceea ce a făcut ciuma portocalie ieri, adică remaniezi contractul păgubos cu Bechtel, anunţând că ai făcut economii de miliarde de euro.

Adevăratul sens al celor întâmplate, pentru care şi-au dat mâna Preşedintele României şi ambasadorul SUA? Simplu: compania Bechtel a încasat 75% din suma pe care trebuia să o primească pentru întreaga autostradă, efectuând sub 30% din lucrări:

„Am reusit performanta unica in lume de a plati 24 de milioane de euro pe fiecare kilometru facut pina acum de Bechtel din Autostrada Transilvania.

Din 2004 si pana acum americanii au reusit sa finalizeze doar bucata Campia Turzii – Gilau – fix 52 de kilometri. Platiti scump: aproape 15 milioane de euro mia de metri. La un an de la inaugurare in unele locuri au aparut deja probleme, dupa cum a descoperit o echipa a Stirilor Pro TV in urma cu o saptamana, cand a aparut pentru prima data informatia ca autoritatile pregatesc rezilierea contractului.

Potrivit noii intelegeri, Bechtel va termina si tronsonul Suplacu de Barcau – Bors. Autoritatile se lauda ca pentru aceasta bucata statul va plati 6,9 milioane de euro pentru kilometru.

Celelalte 6 tronsoane adica 297 de kilometri vor fi scoase din nou la licitatie. Primele doua sunt Gilau – Mihaiesti, adica 24 de kilometri si Targu Mures – Campia Turzii, alti 36. Ministrul Transporturilor avanseaza suma de aproximativ 7 milioane de euro pentru kilometrul construit de acum incolo. Cand am putea circula neintrerupt dintr-un capat in celalalt?

Asadar vom trai si vom vedea. Ne-a fost anuntata insa nota de plata. 3,8 miliarde de euro pentru 413 kilometri de autostrada cu tot cu 1,25 de miliarde pe care Bechtel i-a incasat deja. In contractul vechi, pretul final este de 2,2 miliarde de euro, insa Ministerul Transporturilor sustine ca daca nu ar fi intervenit acum s-ar fi ajuns de fapt la 10 miliarde.

Runda de negocieri care a dus deznodamantul de astazi a durat aproape 2 luni. S-au implicat direct inclusiv presedintele Traian Basescu si Ambasada Statelor Unite. Ambasadorul vede ruperea contractului ca pe un „progres” in proiectul Autostrazii Transilvania.

Autoritatile anunta renegocierea contractului ca un adevarat triumf. Dar nu putem neglija cifrele.

Americanii ar fi trebuit sa termine, pana in 2013, 413 kilometri de autostrada pentru 2,2 miliarde de euro. Acum ei vor sta in Romania tot pana in 2013 , iar la plecare vor avea in conturi 1,67 de miliarde de euro pentru 116 kilometri contruiti. Adica incaseaza 75% din suma promisa pentru mai putin de 1 treime din ceea ar fi trebuit sa faca.”

sursa stirile ProTV

Şi câteva comentarii spilcuite din EVZ şi Gândul:

Ca este un contract pagubos se știa de multi ani. Si cu toate astea cine se infoia in pene, tăia pamblica si făcea testul cu paharului de apa pe bord tronsonului Turda-Gilau?! Nu se lauda el Boc ca a făcut ‘jde mii de km de autostrada, incluzând si cei 40 km de pe A3?! Cum rămâne cu contractele manarite de Berceanu?! Ca doar Umbrarescu si Casuneanu n-or fi falimentat in ministeriatul portocaliu 🙂
Mai e puțin si scapam de ei, si sa vezi cum ies talhariile la iveală … Dar cum nimeni n-a plătit pt hotiile din propriul mandat tot așa va fi si după alegeri, ca așa e-n … tenis!

Caz ULTRA-PENAL pentru semanatarii (din partea romana) a anexelor secrete.
Confiscarea averilor celor implicati si ani grei de temnita. Sa mearga la Jilava..

Nu va amagiti, ne-au furat si astia dar cel mai mult ne-au furat parazitii politici cu pretenii si rudele lor. Dor nu va inchipuiti ca toti banii s-au dus la americani? Parazitii au vazut o oportunitate de ciordeala in toata tarasenia asta de autostrada si pac viloane, masinute si curvasarae. Asta-i crudul adevar, romanii nu vor avea niciodata contracte avantajoase din cauza acestor paraziti, vor cauta tot timpul firme obscure cu care sa-si imparta prada.

Romania este gazela care din excesul de grasime,a fost pusa la pamant de haita infometata de lei.Dupa ce acestia s-au saturat,conform legii junglei,au urmat sacalii,hienele,vulturii.Cu pielea sfasiata si oasele curatate minutios de ultima picatura de fibra,urmeaza sa primeasca si vizita oportunistilor mai neputinciosi,gandaci furnici muste,astfel incat distrugerea sa fie completa.Ca om normal,iti sta mintea in loc privind in urma la jafurile sistematice si nemiloase care s-au succedat de-a lungul timpului si toate numai dierct sau cu sprijinul celor dinlauntru.Nu cred ca a mai existat vreodata undeva in lume un jaf atat de gigantic,facut fara rusine la lumina zilei sub privirile indolente si indiferente ale proprietarilor de drept.Dezorganizati si dezinteresati nu au miscat un deget spre a stopa praduiala,ba mai mult si-au ales prin vot liber exprimat jefuitorii.Jefuitori care au facut tot posibilul spre a nu le insela sperantele,lasandu-i uneori doar cu izmenele pe ei.Aia pentru a pastra oarecum pudoarea.Unii spera intr-o justitie care ar trebui sa vina,e pe undeva pe dupa colt.Spre a nu le face sperante desarte eu la spun ca ce-a mancat lupul,e bun mancat.Deja a aparut o noua categorie umana salbaticita si dezumanizata de puterea pe care ti-o da banul mult,nemuncit,dublat de o incultura crasa.Vedeti tanara generatie produsa de ei,tupeul si inconstienta lor au inceput sa devina deja periculoase.Neavand nici o experienta practica,constructiva despre viata,indestulati cu de toate,nu au nici cunostinte,nici credinta in ceva sau cineva si paraziteaza pur si simplu.Au ajuns de ucid cu nonsalanta oameni nevinovati pe strada cu masinile lor puternice si greu de strunit fara a plati nimic pentru aceasta.Cu un astfel de prezent,oare ce perspective ne asteapta?Cine va putea fi Mesia acestui popor destul de harnic si la locul lui,dar fara nici un pic de exigenta si interes.Personal cred ca lipsa de organizare este defectul nostru capital.Spune-i romanasului de organizare si zici ca l-ai picat cu ceara.Pai dezorganizat,esti cel mai usor de manipulat,de jumulit, de umilit.Ma uit la ultima forma de organizare care de sila de nevoie a mai ramas.Asociatia de proprietari.In ultima vreme este denigrata,caricaturizata,persiflata,i se arata inutilitatea si demodarea.Culmea,cei care ar trebui sa o apere ca pe o ultima speranta,proprietarii,sant si ei in corul detractorilor.In loc sa lupte pentru curatenia si intarirea ei spre a avea cine sa le mai apere si ultimul drept,acela de a avea un acoperis deasupra capului,ei se coalizeaza cu cei interesati taindu-si creanga de sub picioare.

Ne-a costat cam mult intrarea in NATO.
Ma intreb daca toti cei ce au intrat au platit la fel de mult in contul americanilor.
Si cand ma gandesc cat i-a asteptat bunicu !…

Deci îi vom vedea anchetaţi şi condamnaţi pe semnatarii contractului, inclusiv ai clauzelor ascunse care au permis umflarea costurilor până la 1.000 euro/m2 de iarbă însămânţata la marginea autostrăzii?

Deocamdată, fostul premier Adrian Năstase, miniştrii Miron Mitrea, Ioan Rus, Gabriel Oprea, Mihai Tănăsescu şi secretarul de stat Sergiu Sechelariu, îşi trăiesc traiul şi îşi mănâncă mălaiul, în vreme ce actualii le trag şmechereşte cu ochiul: „i-am mai prostit încă odată pe fraieri, hă, hă..”

Până când?

4 răspunsuri

  1. of, of, pana cand?!?

    • Se poate chiar mai rau decat se arata acolo draga Gabi, dar i se poate tine piept cu ajutorul Lui Dumnezeu. Prea multora dintre cei cu care vorbesc asa, la intamplare, le-a ajuns pana peste cap. Inca mai cred…

Răspunde!