Înmormântarea IPS Bartolomeu – impresii de la faţa locului


Am fost la Catedrala din Cluj azi să îmi iau rămas bun de la Înalt Prea Sfinţia Sa. Nu va imaginaţi ce coadă uriaşă era acolo şi care era expresia de pe chipurile oamenilor. Este într-adevăr greu de înlocuit… Tare mă tem că nu vom avea un asemenea arhiereu, un adevărat stâlp al ortodoviei în curând.

Pe treptele Catedralei aflat, mi-au luat cei de la Radio Trinitas un inteviu:  le-am spus pe şleau că IPS Bartolomeu a fost singurul ierarh vrednic, care a apărat ortodoxia de cancerul ecumenismului, cerând caterisirea lui Sofronie Drincec  si-a altor călcători ai dogmelor lăsate de către insuşi Sfintii Părinti ai bisericii noastre.  Nici n-a clipit reporteriţa…

Politicienii locali şi naţionali nu au lipsit, în ciuda faptului că este imposibil să-i prinzi în bisericile ortodoxe în timpul anului…

Un interviu absolut splendid cu Prea Sfinţitul Iustinian Chira, Episcopul de Maramureş şi Satu Mare, care ne îndeamnă la luptă pentru păstrarea Mitropoliei Clujului:

Dânsul ne vorbeşte despre cei care „au gânduri necurate” de a desfiinţa Mitropolia Clujului. PS Iustinian a fost stareţul Mănăstiorii Rohia, unde şi-a trăit ultimii ani din viaţă Nicolae Steinhardt. Apoi, a ocupat funcţia de episcop vicar al Clujului şi în prezent este episcop al Maramureşului şi Sătmarului.

evz.ro: Aţi fost unul dintre apropiaţii Mitropolitului Bartolomeu Anania…
PS Iustinian Chira:
L-am cunoscut pe Bartolomeu în anii grei de mare suferinţă. Era una dintre marile voci ale Bisericii Ortodoxe Române. Am fost la catafalcul lui şi i-am spus să ma aştepte. Va deschide raiul pentru toţi clujenii.

Sunt voci care susţin că Mitropolia Clujului ar trebui desfiinţată deoarece a fost înfiinţată în afara canoanelor Bisericii.

Clujul este una dintre localităţile care trebuie să îşi apere mitropolia. Nu este niciun pericol pentru că aici este un popor care îşi apără patrimoniul, un popor care îşi va apăra mitropolia.

Sunt totuşi voci care cer ca cele două mitropolii să se unească.
Nu se vor uni cele două mitropolii de la Cluj şi de la Sibiu. Nu te poţi muta din casă în tindă. Nechemeţii şi neîncheiaţii se află în treabă să vorbească. Cei care nu au niciun corespondent cu Dumnezeu. Unii care nu au nicio treabă şi care îşi apără ambiţiile individuale, doar aceştia vorbesc.

Capitala Ardealului este Clujul

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a declarat că nu pot exista două mitropolii în Ardeal, în condişiile în care Ardealul este unul singur.
Da. Dar capitala Ardealului este Clujul. Aici a fost mitropolie acum 500 de ani. Clujul este un oraş mare, nobil. Are cele mai importante facultăţi, cele mai importante spitale. Clujul este o localitate care are un destin pentru viitorul României.

Se spune că PS Ioan de la Covasna este favorit pentru funcţia de mitropolit al Clujului. Este potrivit pentru această funcţie?
Buni sunt toţi. Ultimul credincios din biserica noastră este bun pentru mitropolit. Pentru mine, şi ultimul credincios din România este vrednic să ajungă mitropolit. Sa ne mândrim că suntem români şi ortodocşi.

Ce efecte are asupra BOR plecarea la cele sfinte a Mitropolitului Bartolomeu?
Bartolomeu este un om care merită să treacă în rândul sfinţilor. Îmi pare bine că am ajuns la Cluj să mă întâlnesc cu Bartolomeu. Duminică dimineaţă am avut un vis frumos, deosebit, privindu-l pe Bartolomeu. Nu este deloc un gol prin plecarea lui. Are Dumnezeu grijă de tot. De rupi din codru o rămurea ce ţi pasă codrului de ea. Ce-i pasă lumii-ntregi de moartea mea? Amin.

28 răspunsuri

  1. Cine sunt sustinatorii lui Mubarak?

    Cine arunca cu sticle incendiare?

    Membri ai servicilor scerete straine ori membri ai misiunilor diplomatice straine (unitati militare straine) acreditate in Egipt sau membri ai posturilor TV CNN, BBC, RADIO EUROPA LIBERA/RADIO LIBERTY si altele, cei care controleaza si jefuiesc EGIPTUL.

    In Romania de 20 de ani membri ai postului de radio europa libera, mai nou cei care au format GDS- GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL ataca Romania cu sticle incendiare pentru a ajunge ei in institutiile statului Roman si acum sunt acolo.

    Cu ce au venit in 1989?

    PRIVATIZARE, RESTRUCTURARE si DISPONIBILIZARE arme sioniste-sataniste B`nai B`rith cu care au scos Romania la vanzare, au distrus industria si economia Romaniei si cu care lupta pentru exterminarea poporului roman si inlocuirea lui in institutiile statului cu cetateni straini adusi la studii gratuite in Romania conform: H.G. nr.549/1991 si HG 288/1993 privind acordarea unor facilitati pentru scolarizarea in Romania a cetatenilor de origine romana avand domiciliul in strainatate, fideli AMERICANILOR si RUSILOR.

    Mai nou anchetarea vamesilor, adica inlocuirea lor cu cetateni straini adusi la studii gratuite in Romania, chiar a jandarmilor si politistilor romani, cei care au strigat: IESI AFARA JAVRA ORDINARA.

    Cine controleaza traficul mondial de droguri, arme carne vie si altele?

    ONU, NATO, M-UE, adica cei care le-au infiintat B`nai B`rith, sunt si cei care au infiintat si OPUS DEI organizatie secrete a Vaticanului care sprijina toate actiunile sionistilor pe aceasta planeta si altele.

    Cine nu crede ii rog sa priveasca evenimentele din decembrie 1989, Targu Mures 15 martie 1990 pentru AUTONOMIE MAGHIARA, 13-14 iunie 1990 cand au atacat politia, armata si TVr cu sticle incendiare, dupa alegerile libere din 20 mai 1990, iar daca nu veneau minerii in 14 -15 iunie 1990 se intampla ce vedeti acum in Egipt: RAZBOI CIVIL

    In Romania o sa fie la fel.

    Sustinatorii lui Basescu membri GDS si Radio Europa Libera sprijiniti de membri misiunilor diplomatice straine acreditate in Romania, vor ataca romanii care vor solicita plecarea Basescu pentru ca pierd resursele energetice naturale pe care le-au jefuit dupa 1989, nu mai pot avea controlul asupra statului roman si nu mai pot extermina cetatenii Romaniei.

    Unde sunt acestia?

    In TVR, CSM, Justitie, Parchet, Transparency international-SOROS-B`nai B`rith, ANI, Institutul pentru cercetarea HOLOCAUSTLUI si in comisiile prezidentiale Basescu cu care ne falsifica ISTORIA -VLADIMIR TISMANEANU, fiul celui mai cumplit tortionar al poporului roman care se impotrivea implantarii comunismului in Romania in perioada 1944-1964, care in 16 iunie 1989 impreuna cu alti cetateni romani semna Declarati de la Budapesta, Ungaria pentru atacarea Romaniei si AUTONOMIE MAGHIARA: Djuvara si alti se pot vedea pe NET si cei care-l atacau pe PAUNESCU de la TVR dupa ce a murit: Andrei Cornea, Rodica Clucer si alti, adica ATACA si DENIGREAZA tot cei romanesc.

    Pardon:

    JOS COMUNISMUL

    FARA COMUNISTI, cand ei sunt fii KOMINTERNISTILOR evrei rusi veniti pe tancuri in 1944 cu sprijinul Regelui Mihai, ulterior membri PCR si ai tuturor societatilor secrete sioniste sataniste planetare ale B`nai B`rith CARE VOR SA CONTROLEZE SI SA DISTRUGA ROMANIA si fiintele umane pe aceasta planeta.

    Cei care ne asculta telefoanele, ne aresteaza si ucid cu ajutorul unei REZOLUTII, din COMISIA SPECIALA Basescu, cei care vor infiintarea REPUBLICII TRANSILVANIA in Romania, cei care desfiinteaza spitalele si alte institutii ale statului roman pentru a infiinta alte institutii si pentru a inlocui cetatenii romani din aceste institutii cu cetateni straini, priviti Institutul ORL sau EUGEN TOMAC cetatean ucrainian etalon in institutiile statului roman, adus la studii gratuite si acum negociasa el in numele poporului roman cumpararea de avioane F16 sau scut antiracheta AMERICAN.

    Cei care vor distrugerea mediei particulare si izolarea romanilor pe NET sa nu se mai scrie despre jafurile si distrugerile comise de acestia in Romania.

    Deja, pe NET au inceput sa distruga legaturi si WEB-uri care sunt un pericol pentru asasinii cetatenilor ROMANI.

    Daca romanii in 1989 cunosteau actiunile kominterniste evreiesti in Romania din 1944 si sprijinul acordat de REGELE MIHAI la implementarea COMUNISMULUI in Romania, NU SE INTAMPLA ACEST DEZASTRU dupa 1989 in Romania.

    Trebuie sa stim cine sunt dusmanii Romaniei si cine ataca Romania si cetatenii ei.

  2. nu ma mira faptul ca sar….pirhanele…defapt…ce ne mai poate mira in tzara asta batuta de Dumnezeu? ce ne mai poate mira …cand alesii nostrii fura ca talharii la drumul mare…dar sa nu uite cei din ,,MITICIA”(bucuresti cu ,,b”mic) aici e Ardeal !!!!! sa nu uite ca…s-o fi dand ora exacta acolo la ei….dar toate resursele,toti banii,toate bogatiile…care merg la ei…de aici sunt! din Ardeal ,din Moldova! din Banat!….sa nu uite…ca ARDELEANU e molcom…linistit si rabdator….dar…sa fereasc bunul si sfantul Dumnezeu sa se ,,trezeasca”…constiintza Ardealulului…ca va fi vai si amar!!! sunt apolitic,nu sunt antisemit…nu am cu nimeni nimic…decat cu …jigodiile din miticia…dar….de ce credeti voi ca nu vreau ei…autonomia Ardealului?????? ca vor ungurii sa ne fure….NICI VORBA!!!!! noi am trait cu ungurii sute de ani! ca fratii!!!! noi am stiut sa ne infratim si la bine si la greu!!!! FRICA E MARE PENTRU CA LE DISPARE LA MITICI sursa primordiala de hrana! nu mai au de unde sa se imbuibe! uitati-va …nu mai departe….cum ai coborat de la Sibiu in jos….e saracie si furaciune…..nu munceste nimeni….toti se,,orienteaza’ toti umbla dupa,,manevre”…vezi pamant nemuncit o gramada !!!! aici e schepsisul!!!!!! si cand vin miticii la haleala si imbuibat in Ardeal….in spetza in Apusenii nostrii!!! NU AI LOR!!! si vad ….fiiiiecare petec…fiecare palma de pamant muncita cu sudoare….se mira si se cracaneaza….si ne mai fac si fraieri si prosti!!!!!!!!!!! pai….te miri? cand ei sunt invatzati sa fure??????????Doamne ajuta-ne sa scapam de ciuma si boala neagra care ne cuprinde incet incet!…in toate mediile se infiltreaza…fac ce fac…si rasare inca o firma din miticia…fac ce fac….si tot la CLUJ isi trimit odraslele…fac ce fac….si tot aici vin in vacante…..si cand merg inapoi in cuibarul infect si plin de sobolani si alte jivine…care …se numesc oameni… ne hulesc … si incearca pe toate caile sane reduca la tacere…sa fure cat pot ,ce pot,cum pot!!! …dar…ne punem credintza in Dumnezeu Sfantul! ca acum…odata ce omul Bartolomeu Anania…sfantul Bartolomeu Anania… a trecut la cele drepte…in dreapta Tatalui….va pune o vorba buna si pentru noi sa scapam de ciuma neagra si boala ce vine din sud !!! imi plec sufletul plin de piosenie in fatza celui ce nu mai e …si care a trecut intru Domnul….traiesc cu sufletul curat ca va soptii lui Dumnezeu durerea noastra a Ardelenilor !!!! ARDELENI !!! FITI MANDRII CA INTOTDEAUNA !!! HAIDETI SA NU NE LASAM CONDUSI DE LEPRE !!! ARDELENI !!! ARDEALUL E AL NOSTRU !!! NU AL miticilor …AL NOSTRU! PE VECI !!! SA SCAPAM DE JEGUL ,CIUMA ,BOALA ,HOTIA CE VINE DIN SUD!!! din miticia! ii blestem cu mana pe suflet in fatza lui Dumnezeu sa nu aiba parte de odihna sa nu doarma cu capul pe perna si sa nu le arda foc in vatra ,toata partea femeiasca sa le fie stearpa…..pana cand ne vor lasa in pace! pana cand vor disparea din viatza noastra!!! ARDEALUL PAMANT LIBER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Foarte interesant punct de vedere!
      Se pare ca in delirul tau anti-Bucuresti uiti ca Boc, seful guvernului de azi e de la Cluj. Mari mafioti precum Blaga, Falca, Frunzaverde, etc, sunt tot din Ardeal. Pana la urma, judetele din Ardeal au votat in principal cu hotii din pdl, nu cele din Muntenia sau Moldova.
      Asa ca mai las-o cu textele astea cum ca Bucurestiul fura munca ardelenilor; pe langa ca sunt deja invechite, sunt si penibile in contextul actual in care marii hoti de la conducerea tarii sunt ardeleni.

    • Am apreciat intotdeauna comentariile tale si sper sa continue sa fie cazul si de-acum… Inainte de toate, trebuie sa realizam ca lepre sunt atat la Cluj, cat si la Oradea, cat si la Iasi, cat si la Craiova, cat si la Bucuresti. Idem cu oamenii buni, ii gasesti in toata tara, numai sa-i cauti in mediile potrivite, adica in biserica.

      Divizarea Romanilor pe linii geografice e ultimul lucru de dorit, aici pe Lumea dupa Eufrosin. Daca ne-am inteles bine cu maghiarii, precis ca ne putem intelege si intre noi, cautand calitatile celorlalti in loc de a vedea numai scursurile din alte zone ale tarii si de a extrapola de-acolo.. Vei gasi suficienti bucuresteni de calitatea I-a si parca prea multi rahati ingamfati aici in Ardeal, o spun ca Ardelean get-beget.

      E pacat sa ne certam intre noi, numai dusmanii Romaniei se bucura cand facem asta. Vorba IPS Bartolomeu: „Supara-te cand vrei tu, nu cand vor altii!

      • Anda, on 3 februarie, 2011 at 22:46 said:
        Sunt de acord cu dvs.
        Orgoliile nu fac bine nimanui.
        Caci si ispitele sunt pe masura: ungurii isi fac stat in stat in scumpa NOASTRA Transilvanie si pe nimeni nu-l doare buba, Rosia Montana ne inspaimanta prin primarul ei http://tanasadan.blogspot.com/2011/02/tara-geme-de-prosti-primarul-din-rosia.html
        si nu numai, Biserica noastra a pierdut un gigant -si grea ne este mostenirea-nefiind siguri ca suntem vrednici de ea.
        Si cu tristete va marturisesc domnule Eufrosin, ca am plans singura pe un canon de rugaciune pentru bolnavi -pe care il propusese Vallahia nova. Iar in cele 3 zile am citit cu tristete si durere psalmul 118 care se citeste cand doliul din famile te rapune. Cu cat dor am cautat in paginile dvs -mai ales-stiindu-va clujean- dar si pe alte bloguri-un apel, o chemare la comuniunea prin rugaciune, caci durerea e un coeficient universal…Sa fim cu totii in genunchi la capataiul unui Bolnav. Asa cum am facut pentru iubitul nostru Parinte Iustin.
        A fost o lectie plina de tristete pentru mine. N-am fost capabili sa fim impreuna. Astazi, e cazul sa lasam loc unei taceri decente.
        Iertati-ma. Aceste randuri sunt doar vocea unei adanci dureri…

    • @northstar care a zis:
      „…sfantul Bartolomeu Anania… a trecut la cele drepte…in dreapta Tatalui….va pune o vorba buna si pentru noi sa scapam de ciuma neagra si boala ce vine din sud !!! ”
      Stiai ca Sfantul Bartolomeu Anania s-a nascut in Valcea, adica in sud/oltenia?
      Eu n-as fi publicat comentariul tau antipatriotic, plin de ura oarba impotriva fratilor de la sud.
      Doamne ajuta!
      PS… m-am nascut in Cluj si am crescut in Valcea

    • Eufrosin, ai face mult bine dacă ai şterge comentariul lui northstar care nu face altceva decât să ne învrăjbească mai tare. Trădători de ţară sunt peste tot, Boc de la Cluj, Băsescu de la Constanţa şi aşa mai departe.

    • Mai, steluta nordica, mai ardielianule, mai, regionalistilor, autonomistilorlor (de orice fel), mai banatenilor mandri-n frunce, vedeti ca sunteti cam in coada la clasamentul PIB-ului! Numai sectorul I din Bucuresti are un venit dublu fata de al intregului judet Timis si de 1,5 ori mai mare decat al Clujului (judetul). Asa ca, mai usor cu pianul pe scari.
      Referitor la personajul “Mitica”, el e unul simpatic si inteligent, cam neserios, e drept, dar pus fata-n fata cu “Marius Chicos (p)Rostogan” (prost, corupt si mandru), “Mitica” e de preferat! Daca va place Caragiale, sa va placa pan’ la cap!
      Pe stadioanele din Ardeal sunt mii de ‘Ghermani’, d-alde tine, strainule deghizat, n-o mai cotiti, ca nu mai tine; si cei mai nescoliti au inteles ce vreti voi: sa sugeti la doua vaci, scuzati de comparatie, dar se poarta prin provence…
      Impotenta voastra, istorica de-acum, nu va da decat frustrare, boala voastra fara leac. Vedeti prognozele despre falimentul iminent al ungariei, „bolnavul cu boli inchipuite”.
      Patima din radurie „stelutei” arata ca serviciile vecine inteleg ca e ultima voastra sansa, cat apele sunt inca tulburi, dar daca s-or limpezi…

    • Si tu vrei sa spui ca esti roman?!? Daca te-ai inteles atat de bine TU cu ungurii,mergi in ungaria,ACEASTA ESTE TARA ROMANEASCA! Uite cat de bine s-au inteles ungurii cu romanii AICI: http://www.martiriromani.com/ ,iar aici,vezi ce iti spune CHIAR TIE,insusi Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania: http://vlad-mihai.blogspot.com/2010/01/ips-bartolomeu-anania-ii-face-portretul.html

    • ROMANIA MEA SI ROMANIA ROMANILOR ESTE ACEASTA: http://romaniagri.wordpress.com/2007/11/14/romania-o-tara-speciala/ !!! Tu ia de aici si te cultiva,ca sa vezi de unde ni se trage si de la cine,nu de la bucuresteni… Au oare vina bucurestenii si Bucurestii ca a a fost atrasa spre capitala toata pleava din tara aceasta?!? Stii tu cat la suta dintre ei sunt cu adevarat bucuresteni?!? Vezi aici: http://outcast.wblog.ro/category/protocolul-de-la-toronto/ si aici: http://outcast.wblog.ro/category/protocoalele-%e2%80%9dinteleptilor%e2%80%9d-sionului/ Domnul sa te lumineze,baiete!

  3. Of, Doamne! Amar si iar tot mai amar. Suntem ca oile, fiecare pt sine. Ramanem cu speranta in Dumnezeu, Cel Care nu va indura multa vreme necazurile noastre, mai buni sau mai increzuti, sau mai altfel, fiecare dupa suflet.
    Sa il odihneasca Dumnezeu pe acest adevarat stalp al Ortodoxiei!
    Cat despre Egipt, sa fereasca Dumnezeu sa ajungem atat de dezlantuiti, din cauza ca am pierdut prea mult.
    Maine e o alta zi mare pentru extraordinarul popor egiptean.
    Sa le ajute Dumnezeu sa scape de satana si sa aiba drept de a face tara pe care o vor ei, fie si republica islamica.
    Daca painea nu le va ajunge, macar drept la rugaciune sa aiba, asa sa le ajute Dumnezeu.

    • Sunt de acord cu dvs.
      Orgoliile nu fac bine nimanui.
      Caci si ispitele sunt pe masura: ungurii isi fac stat in stat in scumpa NOASTRA Transilvanie si pe nimeni nu-l doare buba, Rosia Montana ne inspaimanta prin primarul ei http://tanasadan.blogspot.com/2011/02/tara-geme-de-prosti-primarul-din-rosia.html
      si nu numai, Biserica noastra a pierdut un gigant -si grea ne este mostenirea-nefiind siguri ca suntem vrednici de ea.
      Si cu tristete va marturisesc domnule Eufrosin, ca am plans singura pe un canon de rugaciune pentru bolnavi -pe care il propusese Vallahia nova. Iar in cele 3 zile am citit cu tristete si durere psalmul 118 care se citeste cand doliul din famile te rapune. Cu cat dor am cautat in paginile dvs -mai ales-stiindu-va clujean- dar si pe alte bloguri-un apel, o chemare la comuniunea prin rugaciune, caci durerea e un coeficient universal…Sa fim cu totii in genunchi la capataiul unui Bolnav. Asa cum am facut pentru iubitul nostru Parinte Iustin.
      A fost o lectie plina de tristete pentru mine. N-am fost capabili sa fim impreuna. Astazi, e cazul sa lasam loc unei taceri decente.
      Iertati-ma. Aceste randuri sunt doar vocea unei adanci dureri…

    • Tu chiar nu intelegi ca islamismul este o religie satanica ? Omule, nu am nimic cu tine. Studiaza te rog frumos Coranul si ai sa intelegi………..Din pricina acestui blestemat de Coran ne-au luptat, chinuit si dat inapoi peste 500 de ani. Veneau aici, peste noi, din tot imperiul otoman, inclusiv din zonele pe care pari sa le admiri fara discernamant intelectual. Da, te inteleg cand doresti binele egiptenilor, dar ideea cu „dusmanul dusmanului meu este prietenul meu” nu mai mere la un popor crestin ce ne dorim..Lasa ca prietenii nostrii sa fie neamurile induhovnicite, iar ceilalti Dumnezeu cu mila, adica NU-I TREABA NOASTRA SA-I ADMIRAM SI SA-I SUSTINEM CA PE VREMEA LUI CEAUSESCU!
      Stiai ca majoritatea gaterelor din Transilvania sunt ale oamenilor de afaceri orientali ? Toata Arabia , din tot islamul ! Stiai ca de 20 de ani obtin taierea padurilor prin coruptie ? Aiasta-i dragoste fata de poporul „preten” roman ? Cand este vorba de bani orientalii, islamicii tai, fac pipi pe poporul roman !
      TREZESTE-TE ! SINGURUL NOSTRU SPRIJIN ESTE DUMNEZEU, NU SALTIMBANCII DIN EGIPT, TUNISIA, YEMEN, SIRIA, ETC. !

  4. Ce ironie,” PS Bartolomeu a fost singurul care a aparat Biserica de cancerul ecumenismului”…Bratul lung ardelenesc al BOR pe langa Comunitatea Europeana, se intovaraseste cu spor, de cate ori are prilejul, cu Tokes si cu toate cultele imaginabile.
    Mai bine sa nu fim la curent cu paruiala care a inceput pentru Mitropolia Ardealului.. La moartea Patriarhului Teoctist, crestinul de rand a asistat ca in arena de box la meciul dintre Daniel si Bartolomeu.Trebuie sa recunostem ca ardelenii au sanse sa castige meciurile impotriva actualului Patriarh, doar daca se aseaza in forma de gramada, ca la rugby.
    Pe unele bloguri am vazut ca sunt si crestini suparati pentru faptul ca Bartolomeu a fost inmormantat, adica depus, in Catedrala. Eu cred ca este o onoare ca un Mitropolit sa isi doarma somnul de veci in Biserica in care a slujit.

    • IPS Bartolomeu a fost singurul ierarh care a propus in Sfantul Sinod caterisirea episcopilor care au incalcat grav dogmele ortodoxiei prin impreuna slujirea si chiar impartasirea cu cei ai altor culte, nu-i asa? Afirmatia ca IPS Bartolomeu s-ar fi „intovarasit” cu Tokes, are nevoie de dovezi. Nu e vorba de diplomatia fireasca si necesara intr-o regiune a tarii in care conlocuiesc mai multe etnii si culte, ci de dovazi ca dansul ar fii facut ceva impotriva credintei ortodoxe. Greu de gasit, asa-i ?

      • Nuuu, nu despre Sfintia Sa vorbeam, ci despre Reprezentanta BOR la Bruxelles alcatuita din ardeleni get-beget.Pozele cu Iosif cap in cap cu Tokes le-am gasit pe un blog amic, „gradina icoanei”, cu ceva timp in urma.

    • ti se pare ca IPS Sa Bartolomeu ar fi tanjit dupa onoare sau onoruri ? Cred ca pana la ora asta ai reusit sa-i citesti testamentul si te-ai lamurit ca altfel de ” onoare ” isi dorea .
      In privinta mormantului , daca omul a vrut sa se odihneasca in pamant reavan ( intr-un anumit pamant reavan ), de ce dorinta de razbunare ( a stim noi cui ) a facut sa fie inmormantat in alt loc ?????

      Doamne , ajuta-ne !

  5. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!!

  6. Vladica Iustinian,tare de tot:”..toti nechematii si neincheiatii…”ha!ha!ha! le-a zis-o!

  7. Nu sunt deacord cu formularea Clujul capitala Ardealului…de parca Ardealul e o tara separata de romania…:) daca am sta sa cautam unde sunt cei mai multi corupti si vrasmasi…aparea si orasul Oradea pe harta railor…probabil e cu dedicatie…se stie ca acolo este cea mai mare comunitate de evrei din Romania…fiecare cu obsesiile lui…nu e bine sa fim porniti impotriva unui neam anume…Dumnezeu se va judeca cu toate…daca Mitropolitu a fost sau nu a fost informator…e problema lui personala,Dumnezeu sa-l ierte de pacate si sa-l recompenseze cu mantuire…

    • Nu a fost informator, a spus-o atat de clar si de raspicat, incat nu m-am indoit de asta. Se vede si se simte atunci cand cineva minte, ori Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu, a fost un leu adevarat, nu unul deghizat.

      Daca l-ai fii auzit! Nici nu se putea compara cu negatiile penibile ale „conducatorilor” tarii noastre…

  8. De la un subiect se ajunge la altele…ce e mai deranjant ca romanii sunt nationalisti atunci cand nu trebuie 🙂 pai romanu traieste si cu tigan si cu ungur si cu sarb si cu evreu si cu italian in comuniune…atat timp cat exista intelegere…cred ca toti care scrieti pe aici ati avut prieteni sau prietene de alta etnie…nu e o regula generala ca ala e hot,ala cinstit…si romanii au invatat de la unguri harnicia,de la evrei comertul(vezi Oradea) 🙂 de la tigani smechereala asa ca 🙂 toti isi fac tari dar trebuie sa ne gandim ca avem institutii specializate…ei unde sunt acestea?…sau se ocupa de altceva…ca boc e din cluj nu inseamna ca toti clujenii sunt ca el..nu desi nu il apreciez ba chiar recunosc il mai injur cand il vad pe la tv,nu eu sunt vinovat ca au ajuns astia la putere…nu i-am votat,aici cu votul este o problema foarte mare…multi sunt dusi de nas cu comunistii,de stanga de dreapta si nu gandesc deloc…si facem o socoteala 5 fara gandire acopera pe 2 oameni destepti,cu frica de Dumnezeu…

  9. Bucurestiul nu papa banii ardelenilor sau a moldovenilor…io asa zic 🙂 in fiecare regiune s-a format un anumit tip de viata…in Ardean si Banat se traieste mai bine deoarece au fost tot timpu aproape de vest,din pacate multi s-au vandut sectelor protestante care i-au ajutat material si parca se vede o clasa de mijloc mai mare in acele zone…moldovenii tot timpul au fost mai saraci…asta e felul lor de a fi…problema saraciei materiale o da si educatia…daca vedem in Ardeal si Banat sunt multe universitati…scoli…educatia largeste orizontul individului…iar daca de mic copilul isi formeaza modelul parintilor care sunt alcolici sau copilul participa la diferite scandaluri in familie…acesta nu va reusi ..exista si cazuri care au reusit da foarte putini…este vorba de psihologie…parinti plecati prin tari straine,multi copii au ramas singuri…cine sa-i invete…oricine are nevoie de suport,companie,singuratatea e foarte grea si mai ales la cei mici care se formeaza,scoala nu le da de cele mai multe ori o mana de ajutor…aici statul are mare vina deoarece ar trebui sa dea de lucru la multi psihologi care sa vada situatia din fiecare oras sau sat si sa fie atenti la dezvoltarea copiilor…de multe ori nici Biserica nu face nimic…si tot asa peste cativa ani vom avea generatii de indivizi cu multe probleme…cei buni iau drumul strainatatii deoarece multi se scarbesc de furt si prefera sa munceasca cinstit pentru castigul material…foarte multe probleme care nu se pot rezolva decat prin unitate…si aici nationalismul romanului dispare si trece nepasator…ascultand dupa isterici care zic”sa moara ungurii,sa moara tiganii…”

  10. Am scris mult si ideii sincere…probabil cineva le-o citi si o gandi care e aia dreapta…de multe ori avem parca o frica 🙂 indusa ca daca ne „desfacem” cineva ne urmareste…si daca da…nu e problema…fiecare individ cu scopuri rele se bate cu armele lui…cand cineva iti cere o parere da-o dar sa fie din sufletul tau si sa fie productie proprie…pentru ca Dumnezeu da omului un sentiment ciudat uneori…de mustrare ca aceea vorba nu a fost dreapta sau ca un lucru asa e bine…de urmarit nu am nicio treaba sa fie sanatosi… m-as bucura ca 1% sa apuce pe calea cea buna citind si meditand la ideile mele…poate ca unu e in vest,unu in nord sau sud dar cel mai mult conteaza sa fii om…chiar daca se incearca pe toate caile sa induca romanilor o stare de frica si de incertitudine…aceste lucruri nu vor dura la nesfarsit si intr-o zi tine minte s-a terminat 🙂 cu rautatea,cu ascultatul…si alte metode care ne framanta…avem libertate dar nu o folosim de frica…si ce daca pierzi ceva? …nu-i nimic atat timp cat nu-ti pierzi sufletul esti ok…am mai scris despre latura materiala si spirituala…oricat de bogat ai fi sau sarac iti doresti ca latura spirituala sa fie bine 🙂 nu va lasati indusi in eroare…Romania traieste…daca ne-am imagina un mic joc…sa zicem cum se vede Romania dupa Luna…noaptea…ei bine s-ar vedea ca Romania e plina de luminite…si toatea acestea compun lumina puternica…aveti rabdare…orice popor a avut vrajmas in dorinta lui de a vedea lumina si de cele mai multe ori au ajuns sa o vada….credinta nu e un canon…credinta e iubire…iubirea inseamna sa nu faci rau…sa respecti si daca te-ai potignit sa-si ceri iertare si sa incerci sa nu mai repeti…

  11. Bartolomeu era singurul din sinodul patriarhal care se mai opunea, canonic, deviatiilor impuse de cel ce azi a ajuns patriarh al BOR. A cazut un stalp ! Pacat ca nu a ajuns patriarh, caci azi, poate, inca mai traia !

Răspunde!