Starea națiunii noastre acum


„Că toată lumea e nemulţumită de felul nedrept cum se poartă guvernul chiar şi cu slujbaşii Statului, n-ar însemna nimic pentru un regim atât de odios, care şi-a făcut o specialitate de a-şi ocroti numai partizanii, ca unelte docile, cu riscul de a îndepărta din serviciile publice toate elementele conştiincioase şi de valoare – dar ceea ce este mai grav decât persecuţia politică a guvernului contra tuturor, cari nu se închină puterei sale, este: stăruinţa diabolică în a face rău ţărei.

Guvernul de astăzi nu se poate ca să nu-şi dea seamă câtă pagubă morală şi materială a adus pe capul poporului nostru, de când a venit la putere pe căile lăturalnice în de ajuns de cunoscute şi prin abuzul de această putere destul de simțit pe spinarea cetăţenilor. Şi tocmai pentru că e conștient de răul imens, pe care-l aduce guvernul cel mai urgisit din câte s-au abătut la cârma ţărei, el își face din aceasta o plăcere ca să-şi mărească odiul, biciuind cu cinism orice drept şi orice noțiune morală.

Pentru guvernul tuturor nelegiuirilor n-a mai rămas altă speranță de a se cățăra de putere decât continuarea operei sale de abuzuri. Trebuie să se facă simțit regimul absolutist de astăzi în tot cuprinsul țărei, să se știe de toată lumea, că o singură voință stăpânește după bunul plac mărita noastră țară, voința guvernului instalat la cârmă fără voia poporului.

Prin teroare să se stăpânească țara și poporul. Și orice manifestare de nemulțumire, orice semn de nesupunere să se reprime cu strășnicie denunțându-se ca acte nepatriotice, acte de trădare, cele mai curate isbucniri de revoltă sufletească. Guvernul crede și e convins chiar, că perseverând astfel în samavolniciile sale, își va mai putea prelungi existența. Își dă perfect de bine seamă câtă ură s-a strâns împotriva lui și știe, că în această situație a sa numai prin tiranie mai poate sta la putere.

Dar țara se duce la dezastru. Tiraniile politice n-au adus decât ruina și distrugerea popoarelor. Mințile cele mai luminate se întunecă, energiile cele mai salutare se pierd, se ucid caracterele și ies la iveală făpturi ciudate, toate obscuritățile, tot ce se pleacă ușor de spinare și e gata să jure și să fure.

În astfel de stare se găsește astăzi scumpa și mărita noastră țară. Totul merge rău, totul se năruie și se destramă, în timp ce guvernul își continuă cu o diabolică perseverare opera de distrugere și de ruină, stăruind a face numai rău țărei și poporului”. [„Patria”, Anul V, nr.15, Cluj, 12 aprilie 1923].

Vedeți anul în care au fost scrise rândurile de mai sus? Cine ne-a blestemat atât de rău încît starea națiunii să fie reactualizată după aproape un secol?

7 răspunsuri

 1. Poate fi vorba de propagandă iredentistă.

 2. „Singura perspectiva reala si atractiva pentru maghiarii din Transilvania ,dupa integrarea euro-atlantica a Romaniei a fost oferita de Victor Orban prin strategia Nationala adoptata din 2011 care si-a propus reunificarea natiunii maghiare in Bazinul Carpatic prin crearea unui sistem unitar de educatie, cultura,sanatate, servicii sociale, economic, mass-media”- fragment din discursul tinut da Kelemen Hunor la al 15lea Congres UDMR din 18 septembrie.
  Asta à propos de iredentism….
  Congresul s-a desfasurat intr-o deplina armonie exprimata in luarile de cuvant ale participantilor, cei mai de seamà fiind Kelemen Hunor insusi, vice premierul Ungariei Semlyen Zoltan , ministrul pentru probleme sociale Katalin Novak, Catalin Zamfir Manea reprezentantul Partidei Rrhomilor, Ciolacu din partea PDSR, Florin Caţu premierul Romaniei, Victor Orban- PNL, Tamas Sandor si Antal Arpad reprezentanti ai liderilor din Tinutul Secuiesc.
  Parerea mea este ca in cel mult 3 ani, romanii din Ardeal, degerati de frig si precarizati profesional vor cere aderarea la proiectul federal propus de Victor Orban si vor dezvolta galopant, urmarind programele Duna, aptitudini lingvistice necesare comunicarii cu etnicii maghiari de peste Tisa.
  Zic in 3 ani, gandindu-ma la confortului termic de care vor beneficia ungurii in urma acordului pe 15 ani semnat de MVM Zrd cu Gazprom de catre Péter Szijjartõ, Ministrul Afacerilor Externe si al Comertului.
  4,5 miliarde de metri cubi/an livrati de la 1 octombrie pe 2 cai ( prin conexiunea serbo-maghiara si pe la austrieci).
  Care este diferenta intre politicienii unguri si politicienii romani?
  Ungurii isi iubesc si respecta poporul , nu au acceptat sa fie doar o anexa a UE si isi sustin interesele nationale in fata oricarei structuri de putere externe.
  Politicienii romani sunt opusul acestora.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: