Om liber sau slugă de bunăvoie?


„Popoare sărace, nenorocite și stupide, națiuni determinate de propria lor nenorocire și oarbe de propriul lor bine!

Vă lăsați deprivați în fața ochilor voștri de cea mai bună parte a veniturilor; Câmpurile tale sunt jefuite, casele tale jefuite, moștenirile familiei tale luate.

Trăiești în așa fel încât să nu poți pretinde un singur lucru ca al nostru; și s-ar părea că vă considerați norocoși să vi se împrumute proprietatea, familiile și viețile.

Toate aceste ravagii, nenorociri, ruine, nu coboară asupra voastră nu de la dușmanii străini, ci de la unicul dușman pe care voi înșivă îl faceți la fel de puternic ca și el, pentru care mergeți curajos la război, pentru a cărui măreție nu refuzați să o oferiți. propriile tale trupuri până la moarte. …

Cum a dobândit destui ochi ca să te spioneze, dacă nu le oferi tu?

Cum poate avea atât de multe brațe cu care să te bată, dacă nu le împrumută de la tine?

Picioarele care îți calcă orașele, de unde le ia dacă nu sunt ale tale?

Cum au ei puterea asupra ta decât prin tine?

Cum ar îndrăzni să te atace dacă nu ar avea nicio cooperare de la tine?

Ce ar putea să-ți facă dacă nu ai coopera cu hoțul care te jefuiește, dacă nu ai fi fost complice al criminalului care te ucide, dacă nu ai fi fost propriul tău trădător?

Hotărăște-te să nu le mai slujești și te afli dintr-o dată liber.”

~ Étienne de La Boétie, The Politics of Obedience: the Discourse of Voluntary Servitude

3 răspunsuri

 1. In aceste vremuri apocaliptice nu ne putem pastra libertatea de a analiza si decide evenimentele, legile impuse de instante supra-nationale decat sustragandu-ne manipularii, devenita o arma impotriva adevarului si creatiei divine.
  In urma cu un an a fost declansata o ofensiva fara precedent, prin toate mijloacele de propaganda existente, pentru anularea tuturor drepturilor fundamentale ale omului.
  Duminica, romanii au protestat impotriva purtarii mastii si introducerii pasaportului de vaccinare dupa modelul impus in Israel.
  Complicii industriei pharma din media tv (b1) i-au tratat pe protestatari drept „idioti utili”.
  Dupa scandalul folosirii unor imagini dintr-un serial italienesc pentru a ilustra „dramele pacientilor infectati cu covid19 din serviciile de reanimare”, presa internationala ( nu cea din Romania) a fost obligata sa puna in discutie imaginile filmate in orasul Be’er Ya’akov asupra carora se ridica numeroase semne de intrebare privitor la scopul in care au fost realizate.
  https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/non-cette-video-ne-prouve-pas-que-les-malades-du-covid-19-sont-des-acteurs_4323865.html#xtor=CS2-765-%5Bshare

 2. De mare exceptie textul lui Étienne de La Boétie cu un singur amendament la ultima fraza : ” Hotărăște-te să nu le mai slujești și te afli dintr-o dată liber.” Daca hotarasti sa nu le mai slujesti doar in mintea si-n gandurile tale , tot asa vei avea parte si de acea libertate : doar in mintea si-n gandurile tale ! Multumiri amicale Eufrosin pentru aceasta postare indiferent cine-a fost autorul ideii . Eu al banuiesc pe Clement caci , le style c’est l’homme deci , iata omul !

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: