Zahăr dulce din alte vremuri


Peste ce am dat în cămară – produs în 1996, era să cad pe spate:

De pe când mai cultivam și produceam cele esențiale traiului. Cum s-au schimbat lucrurile între timp:

Fabrica ”Zahărul” din Oradea se închide pentru că nu este profitabilă. Decizia a fost luată de patronii germani ai companiei Pfeifer & Langen, deoarece fabrica a raportat în 2016 pierderi de aproape 30 de milioane de lei, transmite Mediafax.

Aproape 200 de angajaţi vor fi disponibilizaţi treptat, urmând să primească salarii compensatorii în funcţie de vechime.

Camioane încărcate cu sfeclă de zahăr, așteptând să fie descărcate pe Calea Bihorului, la poarta fabricii de zahăr Diamant:

Citiți pungile de zahăr din magazine azi: indiferent de brand, toate sunt produse în Germania. Să ne mirăm că ne disprețuiesc și jefuiesc vesticii? Dacă nu avem nici bruma de mândrie de a nu înstrăina ceea ce am făcut mai bun, asta și merităm. 

De la zahăr, la îngrășăminte, la grâne, la energie, la bere, la, la, la.. îmi vine rău. Numai o minune făcută de către creștinătorul Românilor, Sfântul Apostol Andrei, ne mai poate scoate la liman. Cinstiți-l cum se cuvine!

 

4 răspunsuri

 1. Ce , ai inebunit subit ? Ai gasit in camara o punga cu zahar produs la BOD in 1996 ? Da’ ce ” camara ” ai frate ? Daca intr-adevar ai asa ceva , aia valoreaza aur azi , pentru aia de cumpara antichitati deci…ai ocazia s a te pricopsesti ! Lasand gluma la o parte , ai mare dreptate , ne-au obligat sa vindem , s a falimentam { noi nu altcineva } fabricile si in general industria romaneasca care , oricum erau ” doar un morman d e fier vechi ” de la Petre Roman citire , sa punem pe butuci agricultura si ABIA DUPA ACEEA NE-AU ACCEPTAT SA INTRAM IN U.E. CA, TOT ERAM IN GENUNCHI . Pe Sf. Apostol Andrei l-asi cinsti cum se cuvine doar daca s-ar ruga CELUI PREA INALT sa loveasca cu foc si moarte groaznica pe toti jefuitorii acestei tari…in veacul vecilor AMIN !

 2. Pai in 2019 isi afisau diploma de castigatori ai locului 1 in Topul Afacerilor din Romania la categoria societatilor mici si mijlocii !!!
  Nemtii ca nemtii, dar romanii cu care au impartiti beneficiile cine sunt si unde sunt?
  Hiene sunt nemtii, dar si ai nostri.
  Fenomenul ne scapa totalmente de sub control si se numeste mondializare.
  De fapt, mai grav este faptul ca ii omoara pe agricultori.
  Probabil au gasit cultivatori de sfacla de zahar care vand mai ieftin, in America Latina.
  Cu conopida cum au facut ? Au rupt contractele cu agricultorii europeni si acum cumpara seminte modificate genetic tratate cu fungicide si pesticide din Japonia si cultiva legumele in Kenia unde zilierele trebuie sa recolteze manual 100 de kg zilnic, fiind platite cu 65 de euro pe luna.
  Tot acolo au instalat si fabricile de conditionare a conopidei tratate in final cu clor, ambalate in pungi si transportate la mii de km distanta pentru a fi comercializate in supermarketurile din Europa.
  Comisarii nostrii europeni ce pazesc?
  Revenind la oradenii nostri, avand in vedere ca pregatirea lor profesionala nu le va permite sa se angajeze chiar toti la baza militara implantata de partenerii strategici la doi pasi de fostul sediu al Pfeifer&Langen, vor alege calea pribegiei pana tocmai haat in Ungaria, caci sigur rup o vorba, doua in frumoasa limba a lui Petofi Sandor.

  • Eu susțin că vina este toată numai la noi – pe străini nu-i poți blama pentru că au cu cine. E oribil ce-ai descris cu conopida. Am să-mi întreb crescătorul de la care cumpăr despre proveniența semințelor. Deși după gust judecând, ar trebui să fie aceeaș cu cea de acum 30 de ani.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: