23 August 1944 – vedere de perspectivă.


Intervenţia Doamnei Ioana Aioanei reprezintă o contribuţie esenţială la analiza şi interpretarea faptelor de la 23 august 1944, cu sublinieri deosebite asupra consecinţelor lor totalmente nefaste pentru viitorul României….
„Sire,Cu ocazia „aniversării” zilei de 23 August, vă felicit, fiindcă această „Mare Zi” este opera Dv., şi eu alături de fraţii mei români vă datorăm Dv. invazia sovietică şi instaurarea comunismului în România, operă desăvârşită de comuniştii Pauker – Groza – Pătrăşcanu, care au pregătit distrugerea României în anticamera regalului Dv. birou.
Pentru acel „23 August”, eu şi sute de mii de români am fost aruncaţi în închisori, fiindcă „eram o burgheză bogată” şi fiica unei familii cu tradiţii militare naţionaliste, închisoare din care am scăpat printr-un miracol.

Pentru acel „23 August”, Dv. aţi minţit poporul român şi l-aţi dat pradă străinilor, aşa cum a făcut şi tatăl Dv. aţi ordonat să lăsăm jos armele în faţa „prietenilor sovietici” invocând un pretins „armistiţiu”, dar l-aţi semnat abia în 12 Septembrie 1944, dându-ne la „tavă” ruşilor.

Voi, Mihai Rege al Românilor, aţi ordonat ca românii să nu tragă nici un cartuş şi să nu se apere în faţa hoardelor sovietice, români care la Ungheni au fost împuşcaţi în timp ce îşi aşteptau „prietenii”. Alţi 170 de mii, tot la Ungheni, au fost luaţi prizonieri, unde şi soţul meu, un tânăr de 27 de ani a fost omorât, iar eu am rămas văduvă la 23 de ani…
La „ordinul” Dv., armata română a trebuit să meargă şi să lupte alături de sovietici, şi bieţii români au luptat şi murit cu miile până în Munţii Tatra, fapt unic în analele istoriei războaielor, când un popor învins prin trădare este şi forţat să lupte alături de inamic. Voi Rege Mihai, aţi ordonat asta şi cei 200 de mii de români au „murit degeaba”, căci Basarabia şi Bucovina tot au fost răpite de ruşi, iar Cadrilaterul răpit de bulgari, şi România invadată de bolşevici.

Şi după imensa greşeală politică şi militară ce aţi comis, aţi continuat să colaboraţi cu o clică de trădători, care ajutaţi de Colonelul Ulea, Maestrul de Ceremonii al Casei regale, le-aţi permis trădătorilor să se aciueze în Casa Regală, unde în spatele tronului Dv. au pregătit lovitura de moarte a românilor, prin distrugerea fizică, materială, morală şi spirituală. Dar puţin v-a păsat, căci v-aţi salvat tronul şi asta era important pentru Dv. şi clica ce v-a sfătuit în acel fratricid 23 August 1944.

Iar noi românii, ca nişte proşti sentimentali, ne uitam la Dv. cu drag şi vă aplaudam furtunos când apăreaţi în jurnalul de Ştiri de la Cinema Aro, căci eraţi iubitul nostru rege, şi atâta timp cât eraţi pe tron, ne asiguraţi de libertatea şi independenţa Ţării de pacostea comunistă, căci încă nu ştiam că Dv. colaboraţi cu comuniştii.

Dacă aţi fi fost sinceri cu noi, dacă ne-aţi fi atenţionat atunci când s-a format „nucleul” comunist sub numele de „Blocul Partidelor Democratice”, şi ne-aţi fi spus: „Români, sunt forţat de oameni nedemni spre fapte nedemne. Eu, regele vostru, nu permit ca sub baldachinul tronului să se conspire în contra voastră, şi abdic azi 6 martie 1945”, ne-aţi fi salvat dacă aveaţi curajul să vă riscaţi „pielea” şi am fi ştiut ce să facem în contra comuniştilor care erau instrumentele Moscovei şi nu un guvern de coaliţie cum am crezut noi. Dar aţi tăcut, ca să vă salvaţi tronul, căci aşa v-a sfătuit Styrcea care era „tare la poker” şi Sănătescu „tare” în conspiraţie.

Ne-aţi minţit ani de zile, până în clipa de 30 Decembrie 1947, când aţi declarat la radio: „Abdic pentru mine şi toţi urmaşii mei…”, dar abia acum ne spuneţi prin interviul dat la Europa Liberă, că aţi fost forţat să abdicaţi de către Dej şi Groza, care v-au prezentat un act de abdicare „plin de greşeli de gramatică”, ceea ce este ridicol, căci Dej era un analfabet, dar Groza şi Pătrăşcanu erau avocaţi, şi Pătrăşcanu scria orice act.

De ce nu ne-aţi spus atunci?, că poporul ar fi sărit în foc pentru Dv. şi poate puteam preveni ca hoarda de criminali şi analfabeţi să nu fi putut forma un „guvern”. Aţi ajutat şi aţi sprijinit pe comunişti, care au reprezentat România şi la Pacea de la Paris, fapt pentru care americanii au spus atunci şi spun şi azi: „Românii şi-au ales singuri comunismul, căci au format un guvern comunist încă sub Regele Mihai…”

Aţi sperat că Stalin vă va „lăsa pe tron” pentru eroica Dv. trădare, şi care era o continuare a trădărilor comise de „scumpul Dv. tată” Carol al II-lea, care dăduse Basarabia, Bucovina şi Nordul Herţei cadou la ruşi în Iunie 1940, fiindcă el avea nevoie de „pace” ca să se poată „dedica” marii lui Pasiuni pentru Lupeasca…, iar Dv. aţi întărit trădarea prin „Armistiţiul din Septembrie 1944”, pe care l-au legalizat la Paris comuniştii NKVD-işti, nişte criminali ca Pătrăşcanu, Groza, Dej şi alţi oportunişti, pe care Dv. i-aţi trimis la Paris să reprezinte bietul popor român.

Îmi amintesc, cu câtă mândrie purtaţi pe piept „Ordinul Victoria” dat de Stalin, şi cum ciocăneaţi ouă roşii cu Vîşinski, acelaşi Vîşinski care a dat cu pumnul în masă şi a ţipat la Dv., ori să formaţi un guvern „pur comunist”, ori să abdicaţi. El a ieşit din biroul Dv. trântind uşa, că v-a căzut var de pe plafon în cap…

Imediat l-aţi admis pe Groza, care era paravanul lui Pauker şi Dej, asasinii românilor, şi iar v-aţi salvat tronul…Eraţi regele românilor, dar unde eraţi Sire când comuniştii au ocupat fabricile şi ei stabileau câţi bani să plătească patronul unui lucrător, şi câtă carne şi alimente să le dea gratis?

sursa: email

4 răspunsuri

 1. Dragule, scrisoarea doamnei este o interventie personala, subiectiva, si, datorita acestor caracteristici, suporta discutii. Ia uite aici un extras din stenograma sedintei de guvern din 15-16 septembrie 1944, apartinand lui Iuliu Maniu:
  “Am văzut eu, dl. Buzești are textul, și vă puteți închipui în ce situație ajungem noi, guvernul acesta, regimul acesta și, în special, noi care am lucrat efectiv la pregătirea acestui armistițiu, când ni se va pune în față, mâine-poimâine, faptul că lui Antonescu i s-a promis de către dl. Molotov o zonă neutră pe care noi nu o avem. Pentru care motiv nu interesează, vă puteți închipui în ce situație rămânem noi. Deci, trebuie să constatăm, numaidecât, că noi între condițiile pe care le avem prin armistițiu, era și punctul precis stabilit, că tot ce s-a discutat va fi respectat în armistițiul pe care noi îl vom încheia. Domnul ministru Buzești citește textul telegramei conținând acest punct de vedere, privitor la recunoașterea zonei libere”. Ce rezulta de aici? Ca telegrama de la Stockholm, prin care Alexandra Kollontai confirma acceptul rusilor asupra conditiilor de armistitiu solicitate de Antonescu, a existat! Iar aceste conditii de armistitiu includeau, printre altele trecerea rusilor catre Vest printr-un culoar de 20 km, in lungul Tisei, pazit de armata romana…
  Hai sa reluam putin filmul…Deci, in loc de a prezenta aceasta telegrama, sosita in cursul zilei de 23 august, lui Antonescu, care ar fi urmat sa ordone punerea in aplicare a acestei conventii de armistitiu, Mociony-Starcea, de coniventa cu Maniu, Cristescu si Mihai recent raposatul, au ascuns-o, iar Mihai a trecut la arestarea sefului armatei romane si a semnat o capitulare neconditionata care a codus la caderea in prizonierat a 150 mii (unii spun ca 180 mii) de soldati romani, trimisi in lagarele din Siberia, plus inca vreo 70000 de morti, raniti si disparuti in cursul operatiunilor desfasurate ulterior, impreuna (unii spun „in avangarda”) armatei sovietice. Cam asta este efectul actiunilor recent raposatului pupat cu ardoare in fund de tot felul de ipochimeni…
  Celor ce vor si alte confirmari, sa caute prin declaratiile lui Neagu Djuvara – tanar ofiter de cifru la acea vreme, si, se pare, unul din cei ce a ajutat la dosirea telegramei – care mentioneaza si el, tangential, aceasta telegrama.

  • Mociony-Starcea, de coniventa cu Maniu, Cristescu si Mihai recent raposatul, au ascuns-o, iar Mihai a trecut la arestarea sefului armatei romane si a semnat o capitulare neconditionata care a codus la caderea in prizonierat a 150 mii (unii spun ca 180 mii) de soldati romani, trimisi in lagarele din Siberia, plus inca vreo 70000 de morti, raniti..”

   Mai e ceva de spus – cine a primit cea mai înaltă decorație a URSS, ordinul Pobeda cu diamante, din partea lui Stalin, pentru meritele deosebite câștigate în fața bolșevicilor?

   Trădarea de neam e trădare, indiferent câte fețe bisericești se vor fi rugat de formă pentru sufletul bietului trădător. Zile de doliu?

 2. Cu parere de rau, ne meritam soarta ! E jalnic ce se intampla, o spalare de creiere formidabila ,….e jalnic sa vezi cum oamenii se inchina la un sicriu ,… chiar daca este al regelui, este un muritor pacatos pana la urma ( ma intreb cati dintre cei care se inchinau la sicriu, se inchina la o Sf Icoana) in loc sa cautam adevarul cu toate puterile , devenim o rusine pt strabunii nostrii care asa simpli cum au fost, s-au jertfit, pt tara si urmasi si ne-au lasat mostenire nepretuita de care ne batem joc, tara, credinta si familia !
  Numai BUNUL DUMNEZEU mai poate face ceva cu noi, … jalnic si rusinos ce vedem , ce auzim , …..o grozavie fratilor si ce ne asteapta cu acesti tineri, frumosi si liberi compatrioti Dumnezeu cu mila LUI !
  Cu orice consecinte, adevarul trebuia infatisat romanilor despre acest nefericit rege care, a luat o asa decizie , fara sfat si ……fara cap !
  Se predau minciuni copiilor nostri fara sa ne pese ,….. jalnic si rusinos cu consecinte nebanuit de proaste pt viitorul nostru ca neam !

  • Asta nici nu mi-am imaginat măcar.. unii se închinau la sicriu? Am să caut niscai clipuri pe net. Dacă e așa, oamenii ăia nu au habar ce e cu ei.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: