Ouăle cu Fipronil – ce avem de făcut


Ne-a parvenit știrea că inspectorii Sanitar Veterinari din Timiș au detectat și confiscat 1,000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania. Cinste lor și bine că de astea am scăpat, dar mă întreb câte alte astfel de transporturi toxice au intrat în țară prin alte vămi?

Vă dați seama ce i-a dus capul pe nemți după ce s-au trezit că nu pot vinde ouăle la ei – le-au spart și ni le-au trimis sub formă de gălbenuș lichid destinat cofetăriilor din care cumpărăm prăjituri pentru copiii noștri.

Asta după ce guvernul lor urlă că totul e din vina României, țara de proveniență a insecticidului Fipronil. Să recapitulăm deci ce s-a întâmplat și ce avem noi de făcut:

 • Cine a cumpărat și aplicat cu mănușile lor insecticidul Fipronil? Fermierii nemți, olandezi și belgieni.
 • Cine a exportat apoi ouăle contaminate în mai toată lumea? Fermierii nemți, olandezi și belgieni.
 • Cine ne-a trimis și nouă 1,000 kg de gălbenușuri ale ouălor pe care nu le-au mai putut vinde la ei, cu bună știința faptului că sunt contaminate? Fermierii nemți, olandezi și belgieni.
 • Cine se vaietă, face pe victima și arată cu degetul către România? Fermierii nemți, olandezi și belgieni.
 • Cine nu va mai cumpăra în veci bere germană, brînzeturi olandeze și ce-or fi făcînd grozavii belgieni?

Noi, românii.

Iar cât privește carnea, ouăle și practic tot ce punem pe masă, e clar ca ziua că acestea trebuie să fie de la noi. Îmi amintesc de scandalul porcilor din Germania, contaminați cu dioxină, un carcinogen foarte puternic, acum 6-7 ani. Imediat au apărut la Kaufland hălci reîmpachetate la 10 Lei/kg, jumate din prețul pieței. Cărau bieții români, bucuroși de târgul făcut.. cine știe câtor dintre ei li se vor fi dezvoltat tumori din cauza veroșilor afaceriști? Mai poate dovedi cineva, ceva, acum?  

Măcar acum s-a dovedit lipsa de conștiință a vesticilor, dându-ne șansa să ne ferim. O vor face și în viitor, de cîte ori vor avea ocazia.

Iar nouă ne rămâne să ne îndreptăm către piețe, iar odată acolo, să întrebăm măcelarul de unde provine carnea pe care o vinde și dacă e de la Smithfield sau dinafară, nu-i nimic, găsim altul. Carnea de porc crescut la țară, nu lasă apă în tigaie și miroase și gustă mult mai bine decît cea provenită din mega crescătoriile în care un porc se face în 6 luni cât unul normal într-un an, datorită hormonilor de creștere adăugați în hrană.

Ouăle adevărate de țară din găini crescute în curte, nu sunt uniforme nici în mărime, nici în culoare, ba mai prezintă și petele de găinaț pe care trebuie să le vedem ca pe niște certificate de autenticitate. Acestea se pot spăla, dar Fipronilul ba.

agrointel.ro

agrointel.ro

Da, asta va costa un pic mai mult, dar să ne gândim că acești bani nu numai că ne cumpără mâncare naturală, delicioasă, dar nu se vor duce înmiit pe doctori și tratamente mai târziu.

 

3 răspunsuri

 1. Man, nu le-au spart acum, e o chestie veche cu ouăle conservate la cutie ca laptele ultrapasteurizat. Am rămas și eu cu gura căscată cînd m-am uitat pe tembelizor la o anchetă dată pe tv5 monde la francezi, undeva prin vară anul trecut, evident emisiune de anchetă pe profil culinar, cît de departe a ajuns industria de profil, ca să conserve cît mai mult ouăle și să le prepare cît mai repede prin restaurantele de fițe vin gata sparte, la cutie! Faci papara în 5 secunde în loc de 5 minute! Pronto!

  Cum altfel să trimiți oole la 5 mii de kilometri distanță!? Din EU la chinezi!? Dacă se sparg!? Ete soluția, le ai gata sparte la cutie! Cît mai e ou real în cutia aia și cît alte chimicale pe post de arome și conservanți e altă poveste, la tembelizor au dovada că științific, după gust, test profesionist dublu orb blablabla, n-ai cum să faci diferența!

  • Timing-ul e cel puțin curios pentru niște nevinovate coincidențe, nu ți se pare? Ăștia sunt recidiviști, nu începători.

 2. Sunteti simpatic cu ouale adevarate de la tara. Si eu cumpar deseori. Doar ca nu poti sti ce contin astea, nimeni nu le analizeaza. Taranii si in general oamenii mai simpli folosesc te miri ce in gospodarie, sa-si rezolve problemele. In zona Clujului, ani de-a randul dupa revolutie se folosea la orice (inclusiv in gradini pe post de pesticid) DDT furat din ceva fabrici din judet si vandut ieftin pe sate.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: