Amintiri de la revoluție


România a fost și este în continuare, un experiment. Oricât ne-ar revolta și durea, trebuie să respirăm adânc și să acceptăm adevărul. Am fost manipulați prin mijlocirea propriilor compatrioți.

Scenariile fuseseră scrise cu 10 ani înaintea căderii zidului Berlinului și României i-se „facea onoarea ” de a experimenta întâia execuție a unui Șef de Stat, în timpurile moderne, și a primului „maidan”. Victimele colaterale ale Revoluției și mineriadei se află în Cimitirul Eroilor , în Valea Jiului , aiurea prin lumea largă și necăjiți că vai de capul lor, prin satele și orașele părăginite.

 
Faptul că Piața Universității a fost regizată a afirmat-o însuși prietenul lui Imre Astalos, Marian Munteanu, în emisiunea de pe b1tv :”in spatele balconului erau sute de persoane care organizau ceea ce se întâmpla în piata” a€“ citat aproximativ. Nu i-a fost simplu să înflăcăreze miile de figuranți fără contract de pe scenă din față Teatrului Național..
În iarnă se întrecuse pe sine însuși în virtuozitate regizorala Sergiu Nicolaescu și în primăvară, Lucian Pintilie.
 În perioada respectivă mi-se părea cam mare înghesuială actorilor pe scena evenimentelor. Chiar și Dragoș Pâslaru nu era la locul lui. Nu îl persecutase nimeni în vremurile de tristă amintire (își purta propria-i nevroză de ani buni, pe spinarea familiei exasperate), juca în ce dorea, viețuia într-o zonă excepțională a capitalei.

Rolul vieții lui nu a fost nici Alioșa și nici chiar Scapin, ci cel de la Mineriadă. Gogorița cu minerii cinefili care l-au căutat pentru că îl remarcaseră pentru interpretarea unui rol secundar in” Actorul și salbatecii”, nu a convins pe nimeni. Confrații actori făceau ochii cât cepele la așa o fantezie dramatică.

 De altfel, la scurt timp după mineriadă l-am întâlnit în occident, în turneu. El era relaxat eu contrariat, cu vraful de dovezi privind fraudarea alegerilor sub braț și „golanasii” speriați de occidentul la care nu râvniseră, după mine, candidând la statutul de refugiat politic, statut pe care l-am și primit, după șapte ani de exil.

În Piața Universității mergeam cu foști colegi de la Grigorescu și familia. De fapt nu mergeam ci trăiam, dormeam, păzeam „zona liberă de neo-comunism”.

Piata Universitatii 1990
Muzeografii care asistaseră la devastarea colecțiilor de artă încercau să meargă în balcon pentru a spune ceea ce știau că s-a întâmplat cu tablourile dispărute. Nu erau acceptați.

Marian Munteanu și colaboratorii săi erau vigilenți. Piață era împănată de securiști care ne fotografiau și cu indivizi care ne propuneau liste peste liste, pe care le semnam dându-le coordonatele.

mesia de mucava

mesia de mucava

Citeam Dreptatea și Cațavencu, cu toate că ultima foaie era evident că o scriau băieții cu ochi albăstrii, mirându-mă de cât de spontan compunea imnuri Paturca, străfulgerat de inspirație simultan cu comiterea unor evenimente. Chiar și scandarile, păreau și chiar erau impuse de la balcon ( Chitac, Chitac/Să fie râs în cap/ Și așa- așa/ Să stea în pijama).

Când cu arestarea „liderilor din balcon”, mi-am târât mătușile pensionare și adolescenții leneși din familie la miting, de îmi aud vorbe și astăzi.
 În fine.. am cam lungit-o. Am luat plasă, însă nu voi regreta niciodată atitudinea pe care am avut-o atunci. A fost singura atitudine posibilă, având dovezi că țărăniștii fuseseră infiltrați de securitate. Liberalii erau băieți de înțeles, nu era nevoie să fie intimidați.

Ceea ce mă siderează după un sfert de secol, văzând urmările trădărilor din acea perioadă este faptul că Marian Munteanu nu își asumă nici o responsabilitate față de miile de oameni care au crezut în el și și-au riscat la propriu viața, marșând într-o mișcare pe care o știa coordonată din umbră și de pe urmă căreia a profitat.

În fapt, se situează cumva în grupul dizidenților Pleșu și Liiceanu, Dinescu, Blandiana și Caramitru au fost€“ ostracizați, persecutați dar generos recompensați de Putere.”

 

sursa: comentarii, autor necunoscut.

Reclame

11 răspunsuri

 1. Impresionant acest articol!
  Dar ca si in Sf. Scriptura,”pacalitorul devine pacalit”. Mortii, ca si viii care au suferit, au dobandit merinde pentru Cer. Iar cei care „i-au pacalit”, si-au agonisit osanda,

  Pentru cei care au inca mintea intreaga si pot citi o carte mai lunga si fara poze, le va fi de folos aceasta lectura:
  https://ia802509.us.archive.org/22/items/Feodor_Mihailovici_Dostoievski-Demonii_4_9_10__/Feodor_Mihailovici_Dostoievski-Demonii_4_9_10__.pdf

  Adevărul adevărat este întotdeauna neverosimil, ai ştiut acest lucru? Ca să faci adevărul să pară verosimil, e nevoie neapărat să-i mai adaugi şi puţină minciună.
  Dostoievski în Demonii – 1872

  Dar cine nu are popor, nu are nici Dumnezeu.
  Dostoievski în Demonii

  Si un citat care si-a gasit multe aplicatii practice:
  Fiecare membru al societăţii îl supraveghează pe celălalt şi este obligat să denunţe. Fiecare aparţine tuturor, şi toţi fiecăruia în parte. Toţi sunt sclavi şi egali în sclavie. În cazuri extreme calomnia şi omorul, esenţialul însă este egalitatea. Mai întâi şi întâi scade nivelul culturii, ştiinţelor, talentelor. Un nivel înalt al ştiinţelor şi talentelor este accesibil numai unor capacităţi superioare, dar nu e nevoie de capacităţi superioare! Capacităţile superioare totdeauna acaparează puterea şi devin despoţi. Capacităţile superioare nu pot să nu fie despotice şi întotdeauna au adus mai multă pervertire decât folos; ele trebuiesc eliminate sau executate.
  Dostoievski în Demonii

 2. O precizare privind (fostul) actor Dragos Paslaru:

  „Pe când participa la un protest organizat în Piaţa Universităţii în zilele de 13-15 iunie 1990, a fost bătut în mod sălbatic de mineri, ajungând în comă la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti.”

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/08/05/parintele-valerian-de-la-patrunsa-a-fost-hirotonit-preot-comunicat-oficial-al-patriarhiei-pe-tema-referirilor-nedrepte-la-adresa-bor/

  Veniţi pe 13 iunie 1990 la Bucureşti pentru a „planta panseluţe” în Piaţa Universităţii, minerii l-au recunoscut pe Dragoş Pâslaru şi l-au bătut cu bestialitate. Actorul a fost dus în comă la spital, aflându-se vreme de câteva zile între viaţă şi moarte. La puţină vreme după se s-a refăcut, el a decis să părăsească lumea şi să îmbrace haina monahală.

  http://roncea.ro/2010/04/07/despre-parintele-valerian-dragos-pislaru-din-piata-universitatii-si-revolutia-orfanilor-de-la-chisinau-din-pman-la-romania-in-alb-si-negru-vox-news-ora-20-00-cu-george-roncea/#sthash.gZ5SS40Y.dpuf

  Parintele Valerian Paslaru fost Dragos despre alegerea omului: Dumnezeu sau dracul

  http://observator.tv/social/drumul-de-la-lumina-reflectoarelor-la-lumina-lui-dumnezeu-132079.html

 3. Eufrosine,cu ot respectul taica!Cu taifas si injurat guvernul la crisma nu faceti nimic. Imi tare pute a frecangeala.Sa va vad pe strada cu raspundarea familiei si apoi mai vorbim,sau apoi mai vorbiti.
  Eu unul nu imi mai permit sa imi sacrific copii pentru o sleahta numita popor.

  Adrian Iullian Vlad

  • Să te citez,”Șleahta” numită popor, e neamul tău extins. Faptul că existăm îl datorăm unora care s-au sacrificat pentru „șleahtă”. Sunt curios în ce fel nu îți sacrifici dumneata copiii – poate i-ai trimis înafară?

  • >Eu unul nu imi mai permit sa imi sacrific copii pentru o sleahta
   > numita popor

   @Adrian Iulian Vlad
   Vorbesti ca liber cugetator.
   Daca le refuzi copiilor cale crucii (cea stramta si plina de necazuri), ce cale le vei oferi ?

   La Judecata de Apoi, neamurile vor veni cu slava lor.
   Cu cine vor fi copiii tai in comuniune ?

   Neamul romanesc s-a nascut crestin-ortodox, si asa se defineste.
   „Neamul” americanilor s-a nascut masonico-satanist !

 4. Ma numar si eu printer „manipulatii pacaliti” din Piata Universitatii. Nu regret nimic. Poate doar infringerea (previzibila).

 5. > Chiar și Dragoș Pâslaru nu era la locul lui. Nu îl persecutase nimeni
  >în vremurile de tristă amintire … , juca în ce dorea, viețuia într-o zonă
  >excepțională a capitalei.

  Din cate stiu, Dragos Paslaru a fost dus si la militia din comuna Magurele, pe 21 dec 1989, cand Ceausescu parea de neclintit…

  Acum vreo 15 ani, am discutat personal cu parintele Valerian – pe vremea aceea monah la Sf Manastire Frasinei.
  Mi-a spus ca a renuntat la politica, in momentul in care a ajuns destul de sus si a inteles ca pentru a continua sau avansa trebuie sa devina vanzator de tara sau de Hristos.

  Actorul Dragos Paslaru a luptat cum s-a priceput pentru ca valorile si idealuirile autentic crestine sa se regaseasca in viata politica romaneasca.

  Cat de implicata si cat a influentat evenimentele Fundatia Soros, atat in zona Brukan-Iliescu, cat si in Piata Universitatii ( Plesu-Liiceanu &co, parti din PNL ) vom afla la Judecata de Apoi.

  PS: Cred ca dl Marian Munteanu nu si-a tradat convingerile de dreapta crestine. O fi facut greseli, ceea ce e altceva.

  • Sper ca in omul cel nou din Dragos sa domneasca in sfarsit, pacea.
   Ani de-a randul m-am gandit la dansul cu inima stransa, nu din pricina tulburarilor prin care trecea raportat la Dumnezeu si la vremuri, ci la fiul sau, un copil exceptional.
   Am evitat pana acum sa ajung la parintele Valerian. M-am temut sa nu razbeasca din privirile mele reprosuri si tristeti grele. Amandoi am fost la un pas de moarte si amandoi am sacrificat fiinte dragi, pentru o cauza pierduta dinainte.
   Am credinta ca se roaga pentru noi toti. Si eu ma rog pentru Sfintia Sa.

 6. comentariile reflecta tragedia neamului romanesc. naivitate maxima si desigur nerecunoasterea faptului ca toti s-au aruncat in ceva despre care nu aveau habar. cel putin acum ar fi trebuit sa stiti deja ca ceausescu a fost o marioneta care a incercat sa-si taie atele fapt pt care a si fost pedepsit. eveniment gindit doar cu 10 ani inainte?! asta va poate arata ca nu sinteti nici macar niste observatori atenti capabili sa inteleaga trecutul care a fost deja scris. asta au stiut-o si adversarii si d-aia ne-au facut mat atit de repede. pregatirea de care vorbiti a inceput imediat dupa rm 2 adica din 45. desfintarea estului a fost anuntata in roma intr-un discurs al lui d rockefeller inca din anul 1971 unde a facut cunoscut si conceptul care in anii 80 i-a fost atribuit lui gorbaciov. si cine l-a finantat pe asta cind n-a mai avut o tara de condus ca sa-si faca si el o organizatie ceva ca sa-i treaca timpul? eliminarea micii elite romanesti, banii pt asa numita industrializare care a scos in fata practic un om nou fara minte transformat in masa de manevra au fost pasi clari si vizibili pt cine vrea sa-i vada insa este stiut ca la noi mindria si incapatinarea romanilor noi crescuti ca patrioti vestici sint obstacole de netrecut. citiva ati vazut ceva insa partida era deja jucata. asta au stiut-o si ei deoarece era clar ca nu siti de cine sa va aparati si nici cum anume. pina sa va treziti ati pierdut deja tot. oricum au stiut ca romanii noi scosi in fata in marea lor majoritate cu ascendenta taraneasca nu le pot opune rezistenta. in spatele acestora nu existase nimic de aici si lipsa totala a constiintei nationale si a unei memorii a timpului. sa nu uitam si sa nu ne facem ca nu stim de unde proveneau unii tip visinescu, turcanu, ficior si multi f multi ca ei!
  rm 1 si 2 au fost de fapt 30 de ani de razboi anticrestin camuflat sub alte motive. aici desigur ca intra si asa numita revolutie ruseasca care nu avea nimic in comun cu rusii. fara acest razboi anii 60 n-ar fi fost posibili si fara acesti ani nu s-ar fi ajuns la dezastrul demografic european si la posibilitatea distrugerii popoarelor europene de astazi. diluarea crestinismului este in plina desfasurare. din pacate la noi marea majoritate vede doar ceea ce vor stapinii sa arate. cu doar 5-10% romani nu se pot indrepta prea multe!
  pt cei carora nu le convine ce-am scris sa se uite si sa vada ca tot ce este in jurul lor adica situatia de astazi reprezinta expresia cunostintelor si a inteligentei de care dispun.

  https://www.youtube.com/channel/UC82oaFM2O_rnT171XtKIPOg/videos

  acest preot va explica multe si cit se poate de clar.

 7. Ai pus degetul pe rana: nu suntem atenti!
  De fapt, problema decurge din faptul ca avem atentie distributiva, adica ne umbla mintea aiurea, pe unde nici cu gandul nu gandesti.
  In cazul dumitale, se pare ca lucrurile stau taman invers. Iti incordezi intelectul peste masura asupra unui subiect care te preocupa si iti scapa informatiile conexe.
  Ma gandesc, spre pilda, la aluzia aiuritilor de pe blog, dintr-un articol anterior, privitoare la rolul jucat de Woodrow Wilson ( presedinte democrat rosicrucian) in crearea Romaniei Mari si a dezordinii mondiala la care asistam astazi.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Woodrow_Wilson

 8. asta crezi tu mioriticul cu ascendenta taraneasca ca-mi scapa sau mi-a scapat ceva! ai pretentia sa-ti scriu totul?! am scris ceva redus la efectul asupra romaniei pt ca asta este articolul de referinta. mindria voastra tipica va ingroapa si tot de ea va tineti! tu ai aflat cite ceva din ce este pe lumea asta de citiva ani. in 1990 nu aveai habar nici tu si nici cei din familia ta iar asta a fost un lucru de care au profitat niste alogeni care au stiut bine faptul ca voi nu puteti fi un adversar pt ei. nu puteti sa fiti nici astazi cind mai stiti cite ceva pt ca acum chiar ca este prea tirziu. ce este acum nu mai pot indrepta oamenii!!! linkul tau nu este o sursa pt mine. chiar iti inchipui ca nu stiu ce-i aia fed si ce inseamna o banca centrala?! asa daca chiar vrei sa incepi o discutie hai de la cromwell sa vedem cine i-a dat banii si pe cine a servit. sa vedem cine l-a finantat si pe bismark si care au fost motivele. america nu merge fara o discutie despre 1776, fara razboiul civil si salba de crize economice din sec 19. in europa soarta noastra s-a jucat la waterloo unde n-a pierdut napoleon ci noi. desigur ca nu putem uita rev franceza pt ca de acolo pleaca. sint multe si ma indoiesc f tare ca le-ai stiut vreodata. tu nici acum nu intelegi decit pe sarite si nu realizezi toate cite au fost si cum ar trebui judecate. eu ti-am dat o frintura insa ea este importanta. zi merci taci din gura si mergi mai departe. mindria ta taraneasca si parerile tale nu ma intereseaza. te faci ca nu vezi unde ati dus romania si pe voi insiva datorita carentelor voastre tipice?! ti-am mai spus odata dar n-ai retinut: romania de astazi reprezinta totalitatea cunostintelor de care dispuneti voi taranimea parvenita si plina de ifose. iti mai scriu inca odata: in 1945 81% din populatie traia la tara in conditii grele. cei proveniti de acolo nu ati avut nimic in spatele vostru de aici si lipsa unei constiinte nationale si a unei memorii a timpului. scoala buna n-a putut acoperi lipsurile voastre asa ca am ajuns in pozitie de popor majoritar lipsit de experienta care a participat la propia decapitare eliminindu-si aproape toata intelectualitatea iar asta s-a facut cu voi taranimea avida dupa averi si marire ca asa sinteti si astazi. in orice institutie taranimea parvenita se constituia in gasti alcatuite pe principii de provenienta sateasca si ii eliminau pe toti ceilalti care nu erau de aceeasi provenienta cu ei. pcr era partidul taranilor prosti. deci nu te mai mira ce intelectuali avem astazi si nici de calitatea execrabila a politicienilor. v-ati promovat intre voi taranii asa ca aveti totul exact dupa mintea voastra! seamana a pedeapsa? este una si meritata din plin pt ca este opera voastra! te faci ca nu vezi repetarea anilor 50 desi astazi avem generatiile noi ale flotantilor de ieri? exista aceeasi sete de-a vedea arestati, pedepsiti si ca si atunci fara ca cineva sa se uite daca tot ce se intimpla este corect iar asta se intimpla pt ca voi aveti aceleasi „valori” care insumate inseamna exact ce se vede. daca in anii 50 taranimea cerea certificate de ilegalisti in anii 90 a cerut diplome de revolutionari!!! atit ati reusit sa avansati! trec zeci de ani insa voi ramineti la acelasi grad de lipsa de minte. asta combinat cu mindrie aberanta si incapatinare dincolo de cea specifica magarilor da ce vezi cind deschizi geamul sau tv-ul. indiferent daca-ti place sau nu este „munca” voastra a taranimii parvenite. iti mai spun ca bucurestiul avea in 45 500000 de loc iar in 70 aproape 2 mil. pt voi n-a existat adaptare la viata unui oras iar de aici provin si f multe probleme. turcanu, ficior, visinescu, basescu, iliescu, dragnea, oprea, boc, etc sint toti tarani indiferent ca-ti place tie sau nu! te solidarizezi cu ei?! bravo!
  tot ce vezi tu acum eu iti spuneam si in 90. ce-ai fi spus daca afirmam ca vestul este un jaf si o sa fie vai de voi? probabil ma injurai ca asa-i traditia la voi cind nu va convine ca cineva indrazneste sa va strice visele voastre timpe. te anunt ca viata mea ca roman vechi in bucurestiul sufocat de tarani prosti si nesimtiti ca-s pline toate ecranele tv din toata tara de ei a fost exact ca a unui emigrant intr-o tara straina. cind mi-am depus actele de emigrare la motiv am scris ca vreau sa plec din cauza lichelismului taranesc care nu-mi permite o viata normala de roman in romania.

  Ce spune Nicu Covaci de la Phoenix despre romanii noi lipsiti de constiinta nationala si respectiv identitate cu mentalitate de slugi utile:
  „Nu mă aștept la mare succes, sincer să fiu. Pentru că manipularea generală, în Europa, este de a nu avea intelectuali, oameni de cultură. Avem nevoie de proști. Un intelectual, un om cultivat, ar putea să pună întrebări.

  „M-au întrebat: „Băi, Covaci, ce cauți în Spania, vino acasă, că poți să vii acasă! Ăia sunt latini, ca și noi”. „Stop! Ăia sunt latini, dar nu ca și voi!”. „Cum, bă, Covaci, ce-au ei și n-avem noi?” (…) „De șira spinării ați auzit? La un cerșetor spaniol dacă-i arunc niște pesetas, îmi dă senzația că-mi face o favoare, să-i ia. Voi umblați în patru labe și-i pupați în fund pe toți! Nu vă e rușine?” (…) Și cel mai nasol lucru este c-au reușit să arunce un fel un virus al zâzaniei: fiecare pentru el. (…) Pe vremuri, se spunea „Să moară capra vecinului”. Acum nu, să moară vecinul, să-i iau capra”.

  ti-am mai pus o parere despre voi ca sa nu spui ca sint singurul care nu va inghite. cu totii sinteti antiromani din prostie si inconstienta. dezbinarea este indusa de alogeni profitind exact de slabiciunile voastre pe care refuzati spre propiul dezavantaj sa le vindecati. distrugerea romaniei este in intregime opera voastra a taranimii. alogenii n-ar fi putut face nimic fara cooperarea voastra. si da vina este colectiva pt ca nu exista taran ajuns la oras care sa nu fi participat activ la distrugerea a tot ceea ce poate fi distrus. si comentariile injurioase la adresa romaniei si a propiului popor inseamna contributie la distrugerea propiei tari fapt care nu poate fi constietizat de marea voastra majoritate. geme internetul de asa ceva la asa numitii romani care sint o rusine nationala.
  si astazi ca o culme a prostiei abunda internetul de expresii gen vestul civilizat si avansat. am ajuns singura natie care se prezinta ca o masa de handicapati si ii invita pe straini sa ne salveze. ati facut din prostie o arta in sine! nu-mi mai scrie timpenii pt ca m-am saturat de voi si timpeniile voastre clasice! nu va plictisiti repetind aceleasi prostii de zeci de ani?!

  uite si o carte citita inca de cind eram in ro:

  http://www.carrollquigley.net/pdf/Tragedy_and_Hope.pdf

  este o carte scrisa din punctul lor de vedere. iti pot da citeva sute daca vrei si crezi ca-ti vor folosi sa-ti destupe mintea ca sa nu mai dai in romanii tai si-n tara ta fara sa stii ce faci de fapt.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: