Pentru aducere aminte


Cei care nu își înțeleg istoria, sunt condamnați să o repete – mă înfioară perspectiva unei Românii ai cărei tineri să nu priceapă înțelesurile ascunse conținute în această splendidă performanță: 

12 răspunsuri

 1. oare cîți din cei care n-au prins iepoca de aur pricep mingile trase de toma caragiu în această scenetă?

 2. și tot vizavi de mingile alea, cît de naivi eram în ’89 cei care credeam că odată schimbat regimul vor dispare și « serviciile » trase de unii mai spre buzunarul lor!

  tulburător de infantilă speranța că va dispare cu adevărat PCR-ul! că mulți din cei care habar n-aveau cu ce se mănîncă democrația occidentală și capitalismul, printre care mă număr cu onor și eu ca cel dintîi dintre toți, cei care n-am cunoscut occidentul înainte de ’89 decît de la oficinele de propagandă occidentale, veceul de la « europa liberă » și compania, eram atît de naivi și nepregătiți încît credeam cu sinceritate că vom scăpa de sistemul injust de pile și relații care bagă în buzunarul unora mult peste ceea ce ar merita!

  într-un sistem cu adevărat bazat pe merite, pe competențe șamd așa cum păreau că ar fi democrația de tip occidental și capitalismul

 3. prima și cea mai mare eroare nici n-a fost din vina occidentului, e 100% mioritică!

  adică și eu ca și mulți alții, marea masă a celor care au ieșit în stradă în ’89 și 100% din cei care n-au ieșit dar nici n-au apărat activ regimul, am căzut în capcana minciunii bolșevice a lui iliescu & comp că doar ceaușescu împreună cu grupul restrîns de pretini din jurul său e de vină pentru toate nenorocirile în rest nici măcar comunismul, ca sistem, nu era de vină!

  și … l-am ales pe iliescu! nu doar o dată ci de mai multe ori!
  am ales fsn-ul ca să nu vindem țara străinilor șamd …

  și n-a fost o chestie de moment ci a durat aproape 10 ani pînă am început să pricep cît de găunoasă e lupta pentru a « nu vinde țara străinilor » în varianta capitalismului sălbatic cu parfum socialist implementată de regimul iliescu în biata romînică!

  iar pentru asta n-avem cum da vina prea mult pe occident sau oficinele de propagandă de genul « europa liberă »

  • Am satisfactia de a-mi fi dat seama cine sunt Iliescu si sleahta sa, aproape din I-a clipa. Cu multi m-am certat, apoi am plecat.

  • norocosule!

   eu nu, dimpotrivă!

   însă ce poți cere de la cineva care la revoluție era în clasa X și pe vremea lui ceașcă n-a avut parte decît de orele de economie politică ceaușișto-comuniste? a cărui singură sursă de informare « credibilă » era wc-ul de la europa liberă care revărsa fluvii de ură peste țeasta împușcatului și a consoartei!?

   pregătindu-le într-un mod sinistru execuția de crăciun!? făcută nu de ei ci de noi evident, unelte oarbe ale urii de clasă!

   că pe vremea aia, 1985-1989, ținta era ceașcă + consoarta, s-a pus, cu eleganță, un pic mai deoparte lupta ideologică comunism versus capitalism! care pun pariu că era mai aplu reprezentată înainte de 1985 cînd s-a decis că trebuie dat jos ceaușescu cu orice preț …

   și astfel cu largul concurs al propagandei occidentale, care dacă era un mic mai corectă și sinceră ar fi trebuit să pună mai mult accent pe capitalism și « beneficiile » sale, salvatorii națiunii erau brucan + iliescu!

   și cu ăia am mers înainte mulți dintre noi aproape 10 ani!

   evident complet nepregătiți pentru ce ne aștepta în raiul capitalist manageriat de capitaliștii flămînzi de sub pulpana comunismului cu față umană, adică a gorbaciovismului, reprezentat de iliescu și compania!

   « apoi am plecat »
   ai plecat? de unde? din țară? din partidul X?

   • In urma „turbulentelor” care au urmat data fiind opozitia mea publica fata de fsn si tatuca Ilici, am plecat in Sua. A fost cea mai buna decizie pe care puteam sa o iau date fiind circumstantele.

   • hmmm … 13-15 iunie 1990? sper că n-ai luat-o pe coajă la mineriadă! eu pe vremea aia eram cu minerii!

    ce vremuri!

    judecînd după ce s-a întîmplat imediat după ’89, mai ales în 1990, te apucă rîsul-plînsul cînd îi vezi pe unii cum se vaită de ce rău e acum! că e în mare pericol țărișoara!

    păi atunci era mult mai periculos! în special din cauză că 95% dintre noi eram complet paraleli cu realitatea, eram toți patrioți strîns uniți în jurul lui iliescu și al fsn-ului!

    iar țara troznea din toate încheieturile inclusiv din cauza prostiei noastre!

    încă un pic și o făceam praf! cu ajutorul rușilor, al ungurilor și al licuriciului evident!

 4. Se pare ca este in natura romanilor sa joace la cat mai multe capete, simultan.
  Pana in ’90 multi se intrebau cum era cu putinta sa functioneze aparatul de propaganda pana la delir, prin presa si televiziune, in paralel cu foarte deschisele forme de libertate culturala si, ca s-o spun p’aia dreapta, de moravuri.
  Pe ecranele romanesti am vazut ” Cutitul in apa”, „Solaris”, filmele lui Mihalkov, Bergman,Daneliuc, Veroiu, Fahrenheitul 451 al lui Truffaut si cate alte zeci de filme nerecomandabile de cenzura
  Teatrele puneau in scena piese interzise in alte tari comuniste.” Maestrul si Margareta” este un exemplu.
  In vremurile acelea i-am ascultat pe Celibidache si Perlea la Atheneu, mergeam la festivalul de jazz la Sibiu, jucam pokker pe Cumpatu,facem politica in gura mare la”303″ si am auzit ca ardelenii faceu nudism la Vama Veche si regatenii, la Costinesti…
  Avand origini extrem de nesanatoase, faceam tot ce credeam de cuviinta pentru a mentine caracterul patologic socio-politic a familiei mele
  Observand duplicitatea schizofrena a societatii in care vietuiam am inteles de ce se puteau monta piese „tendentioase” la Bulandra, in ce masura supravietuia masoneria prin reprezentantii de frunte ai culturii noastre, dar si ai BOR (elitele se scoleau atunci, ca si acum, la Geneva), care era explcatia libertatii de expresie din bine documentatele articole semnate de Radu Budeanu in „organele” de presa si propaganda comunista si jocul cui facea talentatul Vornicu.
  Asa stand lucrurile, l-am votat pe Ratiu si am ales occidentul in care am fost acceptat ca refugiat politic al regimului Iliescu.
  De aproape un sfert de secol nu fac altceva decat sa marturiesec ceea ce am trait si inteles, asa cum au facut bunicii si parintii mei si asa cum fac, in maniera personala si cei ce scriu pe acest blog.
  Iohannis l-a decorat pe Bjoza si gestul sau a fost unul de justitie si curaj.
  Era evident ca vor incerca sa il linseze oistenii, dar nu era evident ca se va isteriza si Capsalli. Atitudinea acestuia ne-a dovedit ca se putea ca romanii sa aleaga si mai rau, respectiv un ortodox ipocrit, fatarnic, manipulabil.
  Situatie ilustreza perfect ceea ce am incercat sa spun (stufos, ca de obicei): duplicitatea este viciul autodestructiv al romanilor. Iohannis este neamt si putem spera ca este mai putin inclinat spre duplicitate.
  Cred ca si scheciul „Mefisto” merita re-re-revazut; asta pana nu dispare din motive de „30 de arginti” si „arbitru”.

 5. păi duplicitatea era singura formă de supraviețuire în comunism! mai ales cel ceaușist! după 40 de ani de exercițiu zilnic e normal ca să devină o simplă rutină, o a doua natură a majorității!

  iar despre gesturile lui johannis ar fi bine ca măcar acum, după ce am trăit cu toții iepoca mirobolantă a regimului băsescu, să începem să le judecăm și să le măsurăm mai puțin isteric!

  să le adună și să le scădem în mod corect!

  +1 pentru decorarea lui Bjoza
  -1 pentru alegerea neinspirată a lui Dan Mihalache ca partener de încredere în noua echipă prezidențială

  șamd

  fără istericale și scenarite bolnăvicioase! dacă Dan Mihalache & comp e șarpele pe care îl bănuim, și dovezi sunt destule, la momentul potrivit își va dezvălui adevăratul chip chiar și în relația sa cu johannis iar atunci îl vom judeca și pe sas în funcție de ce va alege să facă în continuare! și nu doar noi ci mai ales proaspătul medaliat Octav Bjoza

  deocamdată e evident că prezidentul johannis a ales să ignore trecutul acestora în schimbul unor servicii

  timpul ne va spune ce fel de servicii! că în fața adevărului nici o minciună nu are cum sta ascunsă, lup îmbrăcat în blană de oaie, la infinit!

  iar dacă johannis nu face ce-a promis nu îl mai votăm! e simplu!
  termenul e scurt pentru sas, 2016 bate deja la ușă și ne va mai aștepta, sau nu, încă o tură de circ și istericale vizavi de respectarea dreptului de vot al diasporei!

 6. cît despre duplicitate nu e doar o boală romînească! e un virus al societății moderne care ucide pe toată suprafața planetei! de la evrei, care au dus duplicitatea la extrem, pînă la nemți cei de la care « am primit » , sper că se văd ghilimelele, lumina de crăciun!

  Bernard Lazare, în „L’Antisemitisme”, pag. 350.
  „Imi dedic prelegerile în acest seminar unei discutii asupra eventualei posibilitati ca noi intram acum într’un secol evreesc, o epoca în care spiritul comunitatii, va fi lipsit de ideologie emotionala si rationala, si în care rezistenta la categorii si forme se va anula prin fortele anti-nationalismului. Asta ne ofera un nou tip de societate . Eu numesc acest proces iudaizarea crestinismului, pentruca Crestinismul va fi vehicolul prin care societatea va deveni evreiasca”

  « iudaizarea crestinismului » e cheia! cînd vor reuși, și nu sunt prea departe de victoria totală, vor putea spune că l-au ucis într-adevăr pe dumnezeu!

  și cu ce începe iudaizarea creștinismului? care e primul pas dpdv al rațiunii pure?

  Rabbi Moshe ben Maimon better known as Maimonides – The Guide for the Perplexed
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Guide_for_the_Perplexed

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: