Mama gătește șobolani la cină – copilărie americană.


Nu pot să nu îmi dau o palmă peste frunte atunci când îmi iasă în cale cineva care are vise de emigrare „pentru o viață mai bună”, în America de Nord,  Vorbind cu bieții oameni, ai senzația că sunt picați de pe o altă planetă, una la care știrile nu ajung.

În ultimii 5 ani, procentul celor care trăiesc în sărăcie lucie, a crescut înspăimântător.  Ce înseamnă concret „sărăcie” mai nou în America ?

Dacă până nu demult săracii locuiau încă la casă sau în vre-un apartamant, într-o zonă proastă,  însă dotat cu toate amenitățile moderne de la aer condiționat, mașină de spălat, complet cu un televizor enorm (cu cât erau mai amărâți, cu atât mai mare diagonala ecranului, era regula de bază) plus o mașină veche sau două, în zilele în care oamenii nu mai găsesc de lucru, iar ajutoarele sociale s-au uscat, până și paradigma asta s-a schimbat.

Acum sărăcia înseamn dormit sub pod, sau pasul următor, „upgradarea”, așa numitele „Obamavilles”, adică așezări numite „de-ale lui Obama”. Cel care promisese chestii faine, precum pace în lume, schimbare acasă ( acolo n-a mințit!! ) și o roată de cașcaval pe fiecare masă, dezamăgește profund tocmai pe cei care l-au ales, după ce se săturaseră de mizeria morală a întregului partid republican devenit târfa de lux a celor pentru capitala SUA, se află la Tel-Aviv.  De parcă celălalt braț al caracatiței ar fi cumva, diferit…

Dar ce e un Obamaville? Vedeți, vă rog:

 

 

Iar dacă greul traiului în cort în toiul iernii nu este de ajuns, atunci mărturia unor copii de-abia ieșiți din grădiniță cum că nu au ce mânca seara, sau că mama prinde șobolani și îi gătește, este de-a dreptul cutremurătoare. Nu, nu e vorba de chinezi aici, ci de urmașii altora care și-au pus speranța de un trai mai bun în America.  Vom fi noi urmatorii fraieri ?
 
Mama gătește șobolani la cină.

sursa BBC.

 

10 răspunsuri

 1. Hahaha! Esti mai tare decat Vacanta Mare, Eufrositule!

  • Vai mie Corino – pesemne ca am fluierat intr-o „biserica” atat de draga tie!

  • Vorba raposatului jupan Mircea Crisan:
   „Ati luat „lupta dreapta a popoarelor” si ati strambat-o”!
   O/un realizata in State. Li se umple gura de scuipat cand zic „State”. Adica ceva din care fac si ei parte.
   Entuziasti si plini de sfaturi pana cand sheful chinez, indian sau negru le da un shut in fund.
   Dupa care devin cei mai anti-americani. Pana atunci optimism si voie buna.
   Un fapt semnificativ:
   Am doi fosti colegi de scoala care au ajuns dentisti in USA, unul pe Coasta de Vest si altul pe cea de Est.
   Din cauza crizei, amandoi o duc greu.

   Oamenii si-au pierdut serviciile, asigurarile si nu mai vin la dentist decat pentru infectii si extractii.

 2. Dragul de Eufrosin s-a intors din vacanta ? Yupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 3. @ Corina. Doamna sau domnisoara, inafara de plaiul natal , ati calatorit 100 de km mai in adinc? Sa va faceti o parere despre alti oameni, alte locuri , alta cultura , traditii ,obiceiuri? Daca da , atunci ma bucur , trebuie sa fiti bogata spiritual si cultural, ptr ca , cultura unui om , se formeaza citind si calatorind. Desi nu am fost in tara unde ciinii zburda cu covrigii in coada, cred ce spune Eufrosin , ptr ca am rude acolo. In schimb , m-a binecuvintat Dumnezeu si am vizitat , alte coclauri , din Japonia si China, Thailanda si Malaezia , India , plus cam un sfert din batrina Europa. America a fost odata , acum e o mizerie care are nevoie de gunoieri. Si ce e mai dureros , vor sa puna pe altii se le faca curat.

 4. am vrut capitalism? ăsta e capitalismul! ne-au mințit cumva în ’89!?

  NU!

  ce am vrut am obținut! nu mai suntem egali unii cu alții, dacă ești util sistemului ai un job dacă nu mori de foame!

  dacă reziști mai mult la sportul mondial al mîncsatului de rahat, de vindere a sufletului și adevărului pentru 30 de galbeni DEVII ȘI MAI BOGAT!

  tot mai bogat pînă în vîrful piramidei unde de regulă dai peste rechinii cei mari, cei care ciocneau pahare de șampanie în manhatan privind din balcon și rîzînd în hohote, stricîndu-se la burtă de atîta veselie în timp ce priveau masele de revoltați care manifestau în NY împotriva bancherilor care au declanșat criza …

  acei oameni, adevărați dumnezei, printr-un clic de mouse de aprobare sau nu a unui credit ruinează sau ridică instant firme, familii, orașe întregi, națiuni …

  acei oameni lucrează cu sute de miliarde de dolari, învîrtindui într-un circuit închis, inaccesibil nouă, în timp ce guvernele ne spun că nu sunt bani!

  minciună? NU! e un adevăr! nici măcar guvernele nu pot avea acces la acei bani! dacă vor bani chiar și state suverane puternice ca SUA franța sau germania trebuie să respecte regulile de acces la muntele de bani!

  astea sunt regulile economiei capitaliste! acei oameni trăiesc în corturi și mănîncă șobolani pentru că nu mai sunt utili dpdv social! dacă ar fi ar veni cineva și le-ar oferi un loc de muncă!

  cum nu e legal și moral să îi ucizi fizic, deși dpdv economic ar fi cea mai bună soluție, îi elimini din sistem și n-au decît să se descurce singuri! salariul e prea mic? e problema ta! eu nu îți pot da mai mulți bani! asta e oferta, decizi singur!

  mai simplu și mai clar deatît ce mai vrem!?

  ăsta e capitalismul!!!

  capitalismpepaine.wordpress.com:
  Fii mândru ca ești evazionist!
  Mândriți-va cu câți angajați ați împins la moarte!
  Apple, răsplătită pentru torturarea angajaților
  Marea Britanie: ținem cu patronii, nu cu cerșetorii!
  Munții „noștri” aur poartă?
  A apărut lista neagra a angajaților: HR Blacklist
  Cel mai bun comunist e comunistul concediat
  Bravo CGS! Biciuiește vitele comuniste!
  Țăran român, măria ta, te-aș împușca cu mâna mea!

  nu e nici de rîs nici de plîns! individul nu e nebun! e capitalism! înainte de huo și alte alea vă rog să le citiți, n-aveți nimic de pierdut!

  așa că dormitul în cort și mîncatul gratis al șobolanilor prinși pe cîmp e un privilegiu, un cadou făcut sărăntocilor de capitaliștii cei nemiloși! înseamnă că acel cîmp încă n-a intrat în circuitul economic capitalist, nu ia fost găsită o utilizare mai bună și încă stă pîrloagă, la fel și vizavi de șobolani, încă nu e o piață de desfacere a șobolanilor pe post de delicatese pentru milionarii chinezi! cînd va apare una brusc șobolanii de pe cîmp devin proprietatea cuiva și nu mai ai dreptul să îi vînezi și ucizi GRATIS cum nu ai dreptul acum să vînezi cum vrea mușchiul tău mistreții sau urșii! sau caii dintr-o fermă de cai!

  ar putea fi și mai rău! ca în 1700 în vechiul regat britanic în care odată cu destructurarea comunelor, common lands al vechilor obști sătești, săracii și-au pierdut dreptul de a-și întinde cortul pe cîmp, pe orice cîmp, ( acum tot mai multe proprietatea landlorzilor ) și nici șobolani n-a mai putut vîna ( că vînatul tuturor pădurilor a fost privatizat! )

  așa sa industrializat marea britanie! forțat! săracii n-au mai avut unde fugi, unde să se ascundă mîncînd șobolani și puturoșind și au fost obligați să migreze la oraș, să umple fabricile cu mînă de lucru ieftină care în timp exploatată fără milă a creat imperiul britanic!

  cum SUA sunt cel mai capitalist stat de pe planetă acele imagini pentru mulți americani spălați pe creer sunt lucruri normale!

  e economia de piață în toată splendoarea ei!

  cum nu ne-a plăcut comunismul și am vrut capitalism în ’89 bocetele și lamentările sunt inutile! asta am vrut asta am obținut!

  cum zice individul aurul din munții noștri nu e al nostru ci al celui care îl scoate din pămînt! asta e definiția cea mai simplă, ușor de priceput de oricine a capitalismului!

  și, ne spune brutal drept în față capitalismpepaine.wordpress.com, dacă mai bocim mult toți pe umărul tuturor și nu ne vine mintea la cap o să ajungem toți la fel ca ăia, în corturi, mîncînd șobolani și greieri prinși pe cîmp!

  prietenii americani știu de ce! licuriciul nu doarme!

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: