APELUL PATRIARHULUI ANTIOHIEI ȘI AL ÎNTREGULUI ORIENT, IGNAȚIU AL IV-lea.


In fata asaltului pe multiple fronturi al Siriei de catre neprietenii omenirii, oferind un  splendid exemplu, capul Bisericii Antiohiei si al intregului Orient a lansat un indemn la care ar trebui sa ia aminte si ierarhii nostri, cei pentru care pastorirea turmei lor e mai de pret decat oricare privilegiu lumesc conferit de catre unii pentru care credinta nu e decat stalpul de temei al societatii ce trebuie subminat si intr-un final distrus, pentru a face loc uraciunii aduse prin insasi natura lor degenerata – cu multumirile datorate lui Clement pentru semnalare:

Adresam un indemn catre toate partile implicate in situatia conflictuala din Siria de a opri actiunile impotriva acesteia, indiferent de cine sunt organizate.
Un numar incalculabil de musulmani, crestini, barbati si femei dar si copii mor zilnic, fiind victime ale atacurilor.
Spitalele sunt pline de raniti si gemetele umane sunt neintrerupte.
Arabii din Siria, indiferent de religia noastra avem dreptul de a trai in pace in tara noastra.


In ultimele 15 luni am pierdut un numar incalculabil de persoane, sirieni au parasit tara, refugiindu-se in alte tari.
Crestinii nostri si-au pierdut casele, orasele, proprietatile, Sfintele Biserici si familiile.
Ii chemam pe sirieni, in numele Dumnezeului adevarat si unic pentru a se impaca si trai in comun in Siria noastra binecuvantata.
Speram ca toate organizatiile internationale sa inteleaga sacrificiile tarii noastre si ca ne vor garanta pacea, stabilitatea si reconcilierea.”

Mesajul a fost preluat de agentiile de stiri francofone si cred ca nu a beneficiat de o traducere perfect fidela limbii in care a fost scris.

 
Spiritul acestuia insa, il inteleg si accepta toti crestinii.

 
Catedrala din Homs a fost pictata de Parintele Sofian Boghiu.

19 răspunsuri

 1. off topic- un comentariu la ale carei idei subscriu:
  „Se face totul pentru a provoca o baie de sange – planul lor, pentru a putea instala ulterior represiunea armata(cu armate speciale EU – vedeti ce zice Prof Schachtschneider, de curand, aceasta armata este in curs de organizare in fiecare tara, in numele “ordinii” EU, deoarece “comisarii” se asteapta ca infometatii tarilor supraindatorate sa se rascoale,totul e planificat! ) si, prin starea de urgenta, vor controla total populatiile .
  Rotschild sustine ca populatia planetei trebuie rarita pentru a putea fi mai usor stapanita.
  Spune Josef Pulitzer : “nu exista crima, inselaciune, truc venal, care sa nu traiasca si sa nu infloreasca din/prin secretizare: scoateti-le la lumina, si vor pali. Si chiar daca dezvaluirea lor publica , eventual, nu este suficienta, dezvaluirea publica este singurul mijloc fara de care, toate celelate moduri de lupta, clacheaza.”
  Cu Dumnezeu inainte!”
  Mai amintesc ca un astfel de eveniment a fost profetit de Parintele Arsenie Boca. Asa ca, fratilor, lasati-i sa se cafteasca intre ei, nu puneti botu’ la manipulare!

  • Frumos spus de catre nea’ Pulitzer si foarte adevarat.

  • Traim in lumi paralele, dragii mei…
   „Faptele de arme” aduc multora mari satisfactii si nu ma refer la benficiile financiare ce decurg din vanzarile de arme si logistica militara de tot felul si nici la cele ce rezulta din definirea unor zone noi de influenta economico-comerciala.
   Ma refer la satisfactiile pur fizice ale militarilor ce sunt mai intai de toate, adevarati sportivi educati de armata in spiritul valorizarii resurselor atletice si mai ales, morale. Tinerii lupi, lei, soimi de pe terenurile de lupta sunt si animale ( metafora globalizanta, ca sa nu ma repet) de arena despre care, din neglijenta sora cu nesimtirea, presa nu vorbeste.
   Cu un an in urma, in Brazilia, s-au desfasurat „Jocurile Militare Mondiale”( Military World Games) supranumite si „JOCURILE PACII” (Peace Games).
   .Datorita capacitatii exceptionale de organizare, soldatii sportivi participa atat la actiunile pacifice armate din „teatrele de operatiuni” cat si la MWG, dar si la Olimpiada de la Londra (numele atletilor le gasiti pe situl Consiliului internationala al Sportului Militar).
   Viitoarea manifestare MWG, egala ca reprezentativitate, buget si fast cu Olimpiada, se va desfasura la Mungyeong, Coreea de Sud, in 2015 sub deviza ” armonie si cooperare pentru pace”.
   Pana atunci, putem presupune ca sportivii se vor antrena pe unde vor muschii cerebrali ai seniorilor razboiului, adica prin curtile oamenilor, pe strazile oraselor lumii, pe campurile cultivate cu obida de taranii ignoranti in ale sportului de performanta, prin saloanele spitalelor si scolilor asezate aiurea, in calea atletilor cu epoleti. .

   • Cnd eram mic, pe vremea raposatului, lozinca era „Luptam pentru pace!”
    Cred ca vine de la jupan Lenin, si ala era mare iubitor de pace.

 2. „Arabii din Siria, indiferent de religia noastra avem dreptul de a trai in pace in tara noastra” este o palmä neasteptatä în obrazul IPS al Pireului (cel cu inflatia de anatheme pentru chestiuni de-a dreptul minore în context), nu?

  • Cred ca are capacitatea de a incasa, Sfintia Sa.
   Ma gandesc ca, cu toata incordarea dogmatica in care traieste IPSul, a avut timp sa realizeze cam cum pica nenorocirea, din senin ( si cu mijloacele NATO) pe capul unui popor sau a unei comunitati religioase si cam ce inseamna solidaritatea in credinta si ideal uman, in astfel de momente.
   Daca nu a fost impresionat de mesajele patriarhilor Antiohiei si Jerusalemului, poate a fost impresionat de incediiile care au ajuns pana in pragul Manastirilor Chilandar si Zografu.
   Tinand cont de faptul ca Dumnezeu a stins parjolul cu potop de ploaie, nu cu tulumbele modernizate din obolul lui Charles, poate vede Sfintia Sa un semn ca este momentul sa tune si sa fulgere si impotriva decaderii morale in care se complac guvernantii greci, in chestiuni militare.

  • @thalex
   „este o palmä neasteptatä ”
   Numai dracii amesteca lucrurile, asa ca fii cu grija.
   Te faci ca nu pricepi, o sa-ti explic:
   Patriarhul se refera la comunitatile din Siria, de religii diferite, indemnate sa traiasca in pace unele cu altele.
   Arhiereul Pireului ii anatemizeaza, la fel ca si Sfintii Parinti, pe cei ca voi, care ati cazut in inselare si ati apostaziat de la Sf. Biserica Ortodoxa.
   Ortodocsii nu lupta cu ereticii si paganii cu sabia ci se roaga pentru ei ca sa se intoarca la Credinta Adevarata, pana a nu muri in inselare.
   Degeaba te zbati, mai bine taci si te pocaieste, nu-ti crea singur locul in iad, alaturi de restul apostatilor.
   Invata, crede si apoi ia Sf. Botez – nu te juca cu focul…

 3. Poate sa-mi spuna cineva cam in ce ape se scalda Iulian Urban ?

 4. Tot off topic, un discurs…delicios:

 5. A decedat patriarhul. A abut infarct cand a aflat despre masacrul din scoala din suburbia Damascului (29 copii morti si in profesor). Sa-i fie tarana usoara.

  • Domnul Dumnezeu sa il ierte!

  • E grotesc. As zice cä nu se poate asa ceva, dacä n-as vedea cä se poate.

   Domnul sä Se îndure de el … Cine moare asa, la datorie, din durere pentru durerea semenului, cred si sper cä nu poate sä nu placä Judecätorului.

   Am vizionat mai acum vreo o säptämânä urm-torul film, pe care îl recomand celor care încä nu l-au väzt. Concluzia din final e cretinä, dar restul meritä väzut, desi esenta fenomenului e eludatä (e o productie a BBC).

   Partea 1/3:

   Partea 2/3:

   Parteai 3/3:

 6. Mercenarii numiti de moderatorii de opinie „rebeli”, au intrat in manastirea Sfanta Tecla in care vietuiesc si se roaga 40 de maici si copii orfani. Populatia din satele din jur nu le mai poate proteja, zona Maalula, fiind agresata zi si noapte. De pe coastele muntelui, zeci de cauciucuri incendiate sunt rostogolite catre casele oamenilor carora le este interzis accesul la apa.
  Se incearca distrugerea tuturor asezamintelor ce pastreaza memoria inceputului crestinismului.
  Oare pana unde poate merge provocarea?
  In tot cazul, crestinii nu vor cere niciodata interventia americanilor in acest conflict.
  In occident, se pot face donatii bisericilor locale, cu specificatia: ” ajutor catre asezamintele crestine din Siria”. Nici Patriarhia nu cred ca ar refuza sa faca dar, din dar.

 7. Patriarhul Ignatiu al IV lea a murit in decembrie 2012. Dumnezeu sa il odihneasca, in Imparatia Sa.
  Profitand de nenorocirile din Siria, Patriarhia Jerusalemului a decis ( fara teama de a suporta agresiunea rebelilor musulmani !) sa isi extinda influenta in spatiul antiohian.
  Patriarhul Bartholomeu a incercat (?), fara succes, sa medieze conflictul dintre cele doua Patriarhii, la reuniunea BOE de la Constantinopol, ce s-a incheiat astazi.
  Reprezentantii Patriarhiei Antiohiei au parasit reuniunea fara a semna documentul final si fara a participa la celebrarea Liturghiei comune.
  Delagatia condusa de Mitropolitul Saba (IPS Patriarhul Ioan al X-lea nu a fost prezent, din motive de sanatate..) a considerat ca bisericile ortodoxe surori au sustinut in chip partinitor Patriarhia Jerusalemului.
  http://www.orthodoxie.com/wp-content/uploads/2014/03/Communique_Antioche.pdf?a90247&a90247

 8. „Patrarhia Moscovei si Sfantul Scaun vor colabora la reconstructia bisericilor crestine distruse in timpul operatiilor militare sau a actiunilor teroriste” https://www.cath.ch/newsf/syrie-delegation-patriarcat-de-moscou-invitee-assad/.
  In mod cert aceasta stire il irita peste masura pe Erdogan care a decis sa anuleze hotararile judecatoresti prin care restituise Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, cateva proprietati. http://orthodoxie.com/une-procedure-judiciaire-de-la-part-de-letat-turc-visant-a-reprendre-les-terres-restituees-au-patriarcat-oecumenique-de-constantinople/
  Statul turc a procedat deasemeni la exproprierea si punerea sub sechestru a unui numar de 7 locasurilor de cult crestine, situate in regiunea Diyarbakir (sursa:ag. Fides).
  Din Diyarbakir, in timpul primului razboi mondial, intre lunile mai si iunie, intreaga populatia siriaca, asiriana si armeniana a fost deportata in lagarul de exterminare de la Rasalayn .Putinii supravietuitori ai acestor comunitati crestine au fost trimisi apoi, in desertul Deir ez-Zor (Siria).
  Cele doua stiri la care am facut referire ar trebui sa ii intereseze pe politicienii care cred, in mod naiv, ca daca vom accepta construirea mega hardughiei islamice la Bucuresti, guvernul turc va fi la randu-i generos cu BORul, impropietarindu-l irevocabil, de ce nu, intr-o suburbie pricopsita a Ankarei.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: