Comert echitabil – se poate si la noi!


Din dorinta de a stimula exporturile, autoritatile din Argentina obliga importatorii de masini noi sa trimita la export diverse produse a caror valoare sa fie egala cu cea a masinilor aduse. S-a ajuns astfel ca importatorul masinilor Porsche sa fie nevoit sa exporte vin, iar compania care aduce masini BMW in Argentina este nevoita sa trimita la export piese auto, produse din piele dar si orez procesat. Companiile auto se plang ca regulile sunt aberante, dar nu au incotro pentru ca altfel nu ar mai putea aduce masini de lux in tara, noteaza Bloomberg.

 
Administratia presedintelui Cristina Fernandez, care a obtinut la final de octombrie un nou mandat, a obligat companiile care importa masini in tara sa trimita la export diverse produse, astfel incat deficitul comercial de multe miliarde de dolari sa se mai reduca.

 
S-a ajuns astfel la situatia bizara ca importatorul masinilor Mitsubishi sa trimita alune la export, cel al Porsche sa primeasca licenta de import abia dupa ce s-a angajat sa exporte vin, iar cel al BMW trebuie sa trimita in afara produse din piele, dar si orez procesat pentru a putea aduce masinile germane in tara. Pentru BMW Argentina problema a fost mare deoarece patru luni i s-a interzis sa aduca masini in tara si unul dintre showroom-uri s-a inchis. Lucrurile s-au dezghet doar cand importatorul a fost de acord sa faca exporturile mai sus-mentionate.

 
Analisti din piata atrag atentia ca aceste masuri vor duce la scaderea numarului de masini importate si la scaderea diversitatii modelelor din showroom. Cum bine spune un sef de la o companie de cercetare din Buenos Aires “Este foarte greu sa contrabalansezi importul de masini care costa 150.000 dolari/bucata cu exporturi de masline si vin”.

 
Nu doar importatorii de masini sunt vizati, ci si producatorii. In Argentina produc masini multe companii auto mari, astfel ca anul acesta se vor realiza peste 800.000 de vehicule in a doua mare tara sud-americana. Grupurile care construiesc masini in Argentina au trebuit sa fie de acord cu majorarea exporturilor de componente auto, cu cresterea gradului de integrare locala dar si cu investitii suplimentare in capacitatile de productie pentru a creste exporturile.

 
In Argentina produc automobile companii precum PSA Peugeot-Citroen, General Motors, Volkswagen, Fiat, Renault si Ford.

sursa comentarii RL

6 răspunsuri

 1. Deocamdata se poate la ei, ca i-au tras un sut in cur lui Franks.

 2. off topic, da’ nu mă pot abţine:

  FABULA ATEULUI

  Un ateu se plimba prin padure, minunandu-se de frumusetile naturii:
  Ce copaci impresionanti! Ce rauri cristaline! Ce animale frumoase!

  La un moment dat, in timp ce se relaxa, omul aude in spatele lui zgomote ciudate. Cand se intoarce vede un urs ca-n povesti: mare, frumos, sanatos si cu pofta de mancare. Ingrozit, ateul o ia la fuga, insa ursul avea conditie fizica asa ca il urmeaza constiincios… Tipul era atat de ingrozit incat la un moment dat se impiedica si cade. Ursul il apucase deja de un picior asa ca omul, paralizat de frica, racneste:
  – Doamneeee!!!.
  In secunda urmatoare, timpul se opri, ursul ingheta in pozitia in care se afla, padurea ramase neclintita si o lumina se revarsa din cer. Tipul, socat, auzi o voce:
  – Mi-ai negat existenta toata viata, le-ai explicat si altora ca sunt un mit, ai pus toata creatia Mea pe seama intamplarii cosmice… si vrei acum sa te salvez? Pot eu sa te consider credincios cu adevarat?
  Ateul se uita fix in lumina si raspunse:
  – As fi ipocrit sa Iti cer brusc sa ma consideri credincios, dar poate reusesti sa faci ca ursul sa devina crestin?
  – Foarte bine, raspunse vocea.
  Lumina disparu, zgomotul padurii reveni. Ursul il elibera din ghearele sale, isi impreuna labele din fata si spuse:
  – Doamne, binecuvinteaza aceste bucate. Amin.

  Sa va fie de bine!

 3. Darie……ce tareeeeeeee, Doamne binecuvanteaza intelepciunea!

 4. Se vede ca acela era descendent din – crestini originali –
  care au fost mincati de lei …nestiind s-a lupte ori s-a dreseze
  animalele in – regatul lui Dumnezeu -!
  Daca shi ursu se inchina inseamna ca toti „credincioshii”
  trebuie neaparat s-a iasa din turma jungllei pamintenilor !
  JD-USA

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: