Un an nou fericit, dar cum?


Deși Lumea după Eufrosin e dedicată mai mult analizei și opiniei asupra evenimentelor curente, ocazional mai face și recomandări concrete pentru o viață mai bună și mai sănătoasă dpv trupesc, sufletesc și mintal. De data asta e vorba de așa ceva, sper cât mai mulți să aibă ocazia să citească până mâine articolul, iar dacă nu, e numai vina mea pentru o intervenție atât de târzie.

 Cum să începem noul an cum se cuvine? E simplu, în biserică. „Cum adică, să nu mă distrez de revelion?”, pot protesta unii. Nu am spus deloc asta, dar un lucru e clar: decât să mă găsească anul nou cu paharul în mână, înconjurat de vuiet de vuvuzele și oameni roșii la față purtând pălării din plastic chinezești și  caraghioase pe capetele lor, mai bine în biserică, luând parte la scurta slujbă de Cununa Anului, practic un Te Deum de bucurie, în care creștinii Îi mulțumesc Lui Dumnezeu pentru binecuvântările aduse lor în anul ce tocmai a trecut și îi îndreaptă rugi  pentru a-și spori și trimite cu prisosință binecuvântările Lui asupra familiilor lor în anul cel nou. 

Cred că între cele două alternative pe care le avem, Domnului îi este clar mai dragă cea de-a doua și că îi va asculta maidegrabă pe aceia pe care îi află în sfântă casa Lui , decât pe cei care se minunează pe jumătate piliți de un spectacol idiot de artificii. După aceea, ne putem  întoarce deplin împăcați în mijlocul petrecerii pentru a ciocni clasicul pahar cu șampanie.

 Apoi, în 1 Ianuarie, după încheierea Sfintei Liturghii, se citesc în mod tradițional în întreaga țară (mă rog, ar trebui, desi unii chiar din Sinodul Bisericii Ortodoxe, vor altfel),  molitfele Sfântului Vasile cel Mare, care e prăznuit tot în această zi.  Importanța acestor molitfe e imensă, mai ales pentru cei care pătimesc din cauza necuraților, fie aceștia nevăzuți sau văzuți, a oamenilor evident răi.  E bine deci să găsim o biserică al cărei vrednic preot nu se dă înapoi de la datoria pe care o are față de enoriași.


 Iată ce spune Sfântul Părinte Ilarion Argatu despre importanța citirii molitfelor ( Părintele Ilarion e un sfânt, neputrezit, expus în biserica principală a comunei Boroaia, jud. Suceava ): 

-Părinte, este bine ca preoţii de mir să citească Moliftele Sf. Vasile Cel Mare ? Unii le citesc, alţii refuză să le citească şi alţii argumentează că numai preoţii călugări au voie să citească.

– Moliftele şi orice fel de rugăciune preotul le poate citi indiferent dacă este călugăr sau preot de mir. Preoţii au aceiaşi putere. Odată ce ai puterea harică, puterea preoţiei, poţi citi şi trebuie să citeşti orice rugăciune pentru credincioşii în mijlocul cărora ai fost pus. Prin preot fiecare credincios trebuie să găsească rezolvarea problemelor spirituale, altfel nu este de folos comunităţii. Unii credincioşi din parohia ta pătimesc foarte greu şi cumplit de la diavol şi de la oamenii vrăjmaşi cum sunt vrăjitorii, descântătorii şi fermecătorii, ai fost trimis în mijlocul lor şi investit cu puterea Duhului Sfânt pentru a le veni în ajutor şi a-i scăpa de chinuirea pe care o au. Dacă de frică nu foloseşti harul preoţiei şi predai armele cu care trebuie să lupţi atunci treci în rândul mirenilor şi lasă locul aceluia care poate lupta şi apăra turma încredinţată.

 
Frica preoţilor de a citi moliftele (exorcismele) sau alte rugăciuni asemănătoare vine de la puţina pregătire duhovnicească, lipsa de întărire şi încredere în puterea pe care o au în lupta pe care trebuie s-o dea cu vrăjmaşii diavoli. Diavolii luptă pe omul pe care l-a cuprins şi se luptă cu preotul care vrea să-l scoată şi-i porunceşte să plece. Preotul trebuie să fie pregătit, curat sufleteşte şi trupeşte, întărit cu post pentru a face faţă atacurilor pe care le primeşte de la diavoli. De multe ori diavolii se răzbună pe cei din casa preotului, chinuind copiii şi soţia. Din această cauză unii spun că e bine ca numai preoţii călugări să citească exorcismele ca cei ce nu au familie. Nu trebuie să se teamă. Preotul poate să-şi păzească familia de atacurile vrăjmaşe punând la rugăciune pe toţi cei din casa sa. Cel mai bun moment pentru citirea moliftelor este duminică la amiază după terminarea Sf. Liturghii, pentru că atunci preotul este pregătit şi împărtăşit nu se pot vrăjmaşii apropia de el şi nici de familia lui.

 
Cea mai mare greşeală pentru un preot este, să se arate în faţa diavolului fricos şi fără putere. In loc să se teamă diavolul de puterea preoţiei pe care o poartă preotul se teme preotul de falsa puterea pe care o are diavolul. Exact cum s-ar duce un lup la stână şi în loc să fie alungat de cioban şi câinii care păzesc stâna, fug de frica lupului şi atunci „lupul răpeşte şi risipeşte oile”, aşa se întâmplă şi cu turma preotului fricos. De ce să se teamă preotul când glasul lui este ca un tunet şi fulger pentru orice duh necurat?! Chiar de la începutul preoţiei este bine ca preotul să se arate curajos, întărit de Duhul Sfânt şi vrednic urmaş a Mântuitorului şi a Sf. Apostoli.

 
Când preotul învaţă pe credincioşi, îi apără şi-i conduce curajos, atunci credincioşii se întăresc şi-l urmează pe preot. Se simt în siguranţă alături de preotul lor. Atunci când preotul nu este aşa, credincioşii aleargă la alţi preoţi pe care-i vede mai întăriţi în credinţă şi mai curajoşi în lupta cu vrăjmaşii. Din cauza aceasta mai apare şi invidia, preoţii pe care-i caută credincioşii sunt pizmuiţi de ceilalţi. Am auzit pe unii preoţi în loc să meargă să facă unele rugăciuni spunând credincioşilor : „ să nu stârneşti pe diavolii care stau cuminţi în latura casei tale, ca şi cum ai zgândări un cuib de şoareci şi-ţi fug apoi prin toată casa”. Pe astfel de sfătuitori diavolii îi numesc „prieteni” şi în acelaşi timp le biciuiesc faţa.


Ei acum, un an nou plin de bucurie, pace, sănătate și împliniri tuturor celor de bună credinţă, iar vrăjmașilor României și ai Lui Hristos numai atât: să se împlinească Psaltirea şi molitfele Sfântului Vasile cel Mare peste voi toți!

29 răspunsuri

 1. La mulți ani!!Sus să avem inimile!!

 2. […] încheiere, postez şi urarea lui Eufrosin: “Un an nou plin de bucurie, pace, sănătate și împliniri tuturor celor de bună […]

 3. Bravo Eufrosine pentru mesajul de barbatie si intransigenta morala si crestina.

  Sa te tina Dumnezeu tot asa hotarat lider de incredere.

  E bine. Chiar foarte bine cu oameni ca tine si ca unii dintre comentatorii de aici.

  LA MULTI ANI, SANATATE, NOROC SI SPORITA CLARVIZIUNE PENTRU TOTI.

  • Uh, eu saracul…In orice caz, multumesc si un an nou bun cu sanatate si impliniri si tie!

   • Defineste termenul folosit ‘saracul” ca sa inteleg ce vrei sa comunici. Astept. Respectul si aprecierile raman valabile oricum.

    • Ma refeream la aprecierile asupra mea. Nu e nimic de apreciat, caci uite, doar stau aici si bat in taste, iar a face ceva realmente bun nu pot! Pe vremuri erau barbati adevarati, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea!

     • Te contrazic.

      Pe vremea barbatilor de stat mentionati de tine, dusmanul era bine cunoscut, lucra “la vedere”. Mai ramanea doar sa lupti contra lui.

      Azi, dusmanul se ascunde, disimuleaza, ia identitati false, atribuie vinovatia faptelor sale asupra altora, victimelor in mod deosebit, creeaza confuzie, deruta, diversiuni, conflicte intre victimele sale. Dusmanul anuleaza apararea si contraatacurile victimelor prin epuizarea in directii nefolositoare si lupta fraticida. Pentru a produce acest rezultat, se ocupa de 300 de ani de a-si asigura monopolul asupra banilor, economiei si a mijloacelor de diseminare a informatiei, pervertirea culturii, perturbarea intregului sistem informational, recurgand de la asasinat individual pana la genocid.

      AZI PRIMA SI CEA MAI IMPORTANTA MISIUNE ESTE DE A IDENTIFICA DUSMANUL. Lupta se poate face numai dupa identificarea lui. Se observa ca dusmanii ne urmaresc asiduu pentru a perturba si perveti si procesul de descoperirire a lor si de informare a publicului despre identitatea lor. Oare pentru care motiv? DESIGUR PENTRU CA DEVIN IMEDIAT VULNERABILI.

      Imagineaza-ti ca tot poporul Roman si celelalte natii devin constienti in ce priveste nationalitatea si obedienta celor care candideaza la functii in state, despre asumarea in masa poporului talmudic a obligatiei de a insela si induce si mentine in eroare pe toti care nu apartin acestui popor, modul in care ei ne privesc si ne dispretuiesc si procedeele prin care ne conduc sa luam decizii catastrofale in ce ne priveste si mai ales, faptul ca ne-au asasinat toti conductatorii care au facut ceva, cat de mic pentru popor si au comis celea mai atroce crime in istoria umanitatii pentru a-si asigura suprematia pe care o mentin cu greu prin perturbarea informatiei.

      AZI LUPTA ESTE DE INTELIGENTA. DACA DUSMANII PIERD RAZBOIUL INFORMATIONAL, AU PIERDUT INTREG RAZBOIUL, PIERD SUPREMATIA, DISPAR IN CATACOMBELE ISTORIEI DAR MAI ALES, VOR FI PEDEPSITI PENTRU CE AU FACUT. E grav pentru ei. E pericol de moarte. Trebuie sa lupte continuu si in cel mai mic detaliu pentru a impiedica deconspirarea. Daca deconspirarea nu prezenta un pericol mare, nu ar face nimic, cu atitudinea “ …vorbiti baieti, ne doare in c__” dar nu au aceasta nonsalanta.

      Locuri unde sa se poata afla si descoperi adevarul despre dusmanii omenirii nu sunt multe in limba Romana si nici chiar in limba Engleza, singura pe care o stiu asa bine, despre site-uri in alte limbi nu stiu.

      TU AJUTI MULT LA AFLAREA ADEVARULUI. ROLUL TAU ESTE DEOSEBIT DE IMPORTANT. Sunt si alte site-uri serioase dar nu atat de active si dechise la cercetare in orice directie. Din aceste motive te contrazic, ca sa te laud si sa recunosc rolul tau foarte important.

  • Ma alatur si eu urarilor pentru gazda noastra.
   Sa ne dea Dumnezeu puterea si intelepciunea de a tine aprinsa flacara sperantei in mai bine, prin concretul ce-l putem aduce semenilor nostri!

 4. Daca va urez un An Nou fericit, ma tem ca il veti lua drept ironie, fiindca toata lumea stie ca anul care vine va fi si mai rau decit cel care a trecut. Iar cei care (dupa cum am vazut in comentarii la alte articole) il regreta deja pe Ceausescu, probabil ca in curand vor avea ocazia sa il regrete pe Gheorghiu-Dej.

  • Nu te teme – un an nou fericit si tie!

  • Nu regretam personalitati ca Dej sau Ceusescu si mai ales nu regretam aspectele negative ale conducerii lor.

   Regretem insa eliminarea in prezent a interesului national din programul de conducere al tarii.

   Comparatia cu conducerea tarii sub Dej si Ceausescu are ca scop sa aratam ca si chiar cei care au pornit cu „stangul’ in viata, au ajuns sa manifeste in mod cert, desi limitat, o preocupare reala pentru interesul national, fapt ce este obligatoriu a fi apreciat, pentru obiecitivitate, in aceasi fraza cu aspectele negative.

   Accentuarea doar a aspectelor negative a conducerii acestora fara mentionarea si a celor pozitive, deconspira fie pe dusmanii natiei romane, care merita haituire feroce, fie niste erori genetice de care ne putem dezinvesti fara regret.

   • Cei care eram morti de foame pe vremea lui Ceasca nu-l regretam. Singura chestie pozitiva din vremea lui a fost accentuarea nationalismului/patriotismului cu filme ca cel din link-ul meu de mai sus, Cenaclul Flacara, etc. Dar si asta e o chestie cu 2 taisuri, care poate degenera in extremism si atunci dusmanii profita.
    Dar nici ce e acum nu e bine.

    Exprimat altfel:aseara am facut Revelionul cu Pintea Viteazul. Am cantat amandoi „tu Ardeal, tu Ardeal noi sssintem osshteni” si „undesh pishtoalele, undesh ppumnalele”, iar azi-dimineata m-am trezit cu Plugusorul (politic).

    http://www.youtube.com/watch?v=DE5clTpPCnU

    • Pe vremea lui “Ceasca” cum spuneti voi, el aproba necesarul de consum intern de produse alimentare. Surplusul fata de productie era permis a fi exportat. Evreii caree controlau integral conducerea aparatului economic organizau raportarea unor productii mult mai mari decat realitatea. Din cantitatile fictive raportate era scazut necesarul intern si se aproba diferenta pentru export. Dar productia fiind mult mai mica decat cea raportata, exportul se facea din produsele care erau de fapt alocate necesarului intern fara stirea conducerii, Ceausescu inclusiv, de unde si sursa deficitului cu rpoduse alimentare pentru poulatrie in acea perioada.

     Avand ceva suspiciuni, Ceausescu a inceput sa faca controale in piete. Bineinteles ca se organizau suparalimentari de stocuri pentru mentinera unei iluzii de abundenta. Pentru cine? Evident pentru cine nu stia care este relitatea. Cine nu stia? Pai sa vedem cine stia: poporul stia, conducatorii economici stiau, securitatea ( chipurile subordonata lui Ceusescu) stia, strainii stiau prin evrei si sistemele de spionaj. Singurii care nu stiau erau Ceausescu si conducerea imediat apropiata in care acesta avea incredere. SPECTACOLUL BUNASTARII DIN PIETE ERA ORGANIZAT DOAR PENTRU CEAUSESCU. Sa crezi ca isi organiza singur o iluzie pentru a pacali pe cine??? Pe cine pacalea, ca pe noi nu avea cum. Cine erau pacalitii??

     La fel se intampla cu productia tuturor celorlate valori ce se exportau. Conducatorii firmelor de export vindeau produsele catre firme proprii off-shore, Statul Roman incasand preturi minuscule dar aceeiasi directori vindeau mai departe la preturi de piata la straini, diferenta ramanand in conturile din strainatate ale firmelor lor. Astfel ajunsesera sa aiba la “revolutie” sute de milioane de dolari in conturi cu care nu puteau face nimic pentru ca nu isi puteau etala bogatia din cauza omului rau cum il denumiti voi: ‘Ceasca’. Asa ca l-au ucis si au scapat de singura piedica de a se bucura de ce au furat inainte si de a continuia sa fure ce a mai ramas din economia Romaniei dupa 1989.

     Nu ar fi fost nici o problema sa fie auditate toate conturile de valuta ale bancilor romanesti dupa revolutie si sa se vada care a fost circuitul si valorile exporturilor. Cine i-a impiedicat pe evreii care au luat conducera tarii sa faca acesta audit? NIMENI. AU DE ATUNCI TOATA PUTEREA DAR REFUZA SA O FACA SI AU DISTRUS TOATE ARHIVELE. PENTRU CE? Au ceva de castigat, sau de pierdut, oare ce? Nu cumva ce trebuie protejat ecte chiar legenda creata in jurul lui Ceausescu la care fraierii inca mai mushca?

     Cat de a lui Ceasca era securitatea s-a vazut dupa cum l-a aparat. Trebuie sa nu ai nici un neuron functional sa mai crezi ca Ceausescu chiar a condus in Romania ultimilor ani, altceva decat supravegherea dezvoltarii economice, de care in modul cel mai pervers posibil au profitat din plin doar dusmanii Romaniei.

     Parerea mea este ca inainte de 1989 s-a furat chiar mai mult din bogatia Romanilor decat dupa.

     In etapa de dezvoltare si explotare operationala se poate fura cel mai mult. La dezmembrare se fura stocul si activele, mult mai putin in opinia mea decat in dezoltare si exploatare. Si stiu ce vorbesc caci sunt victima a aceluiasi procedeu dar aplicat dupa 2000 asupra mea si a firmelor mele.

     Si ca sa dovedesc continuitatea procedeelor de a fura averea acestui popor inainte si dupa care se face cu opaeni care protejeaza informati reala si care nu sunt foarte multi, va dau un singur exemplu care pentru mine este cel mai relevant: Nicolae Vacaroiu: inainte de 1989 a avut functia de Sef al Comitetului de Stat al Planificarii Economiei, adica cel care stia si putea ascunde realitatea privind productria fictiva si exporturile reale; dupa 1989 a fost Prim Minstru, presedinte al Senatului (omul nr. 2 in stat) si acum, sef al Curtii de Conturi, institutia care verifica cum sunt cheltuiti banii bugetului de stat. QUOD ERAT DEMONSTRANDUM!.

     Desigur, tot Ceausescu a fost si inca este de vina!!!

    • repostez ultima fraza corectata si completata:

     Si ca sa dovedesc continuitatea procedeelor de a fura averea acestui popor inainte si dupa care se face cu oameni care protejeaza informatia reala si care nu sunt foarte multi, va dau un singur exemplu care pentru mine este cel mai relevant: Nicolae Vacaroiu: inainte de 1989 a avut functia de Sef al Comitetului de Stat al Planificarii Economiei, adica cel care stia si putea ascunde realitatea privind productia fictiva si exporturile reale; dupa 1989 a fost Prim Minstru, presedinte al Senatului (omul nr. 2 in stat) si acum, sef al Curtii de Conturi, institutia care verifica cum sunt cheltuiti banii bugetului de stat care a ramas cea mai importanta sursa de bani la acest moment si de care toat economia depinde acum, desigur de c are depind si marea parte a averilor personale ale conducatorilor statului. QUOD ERAT DEMONSTRANDUM!.

     Desigur, tot Ceausescu a fost si inca este de vina!!!

     • Cred ca este cazul sa ii ingropam definitiv pe Dej si Ceusescu.
      Pentru rasturnarea valorilor au fost raspunzatori si nu ma va face nimeni sa cred ca mitocanii acestia care plangeau ascultand cantecele Romicai Puceanu si Gabi Lunca, care au jefuit colectiile de arta prin tovarasa Borila, care mancau seminţe la Pelişor si isi recrutau viitorii securisti din orfelinate, merita respectul romanilor.
      Nimic din ceea ce a fost creat material si spiritual nu se datoreaza viziunii activistilor de partid analfabeti, rapaci, lipsiti de educatie, corupti.
      Cat priveste contributia legiunii judaice la distrugerea valorilor nationale – economie, istorie, educatie – tine de responsabilitatea fiecarui roman care are dovezi legate de acest fenomen, sa le faca publice. Asta cat mai rapid, pana nu dau ortul rabinului, faptasii.
      Sa dau doua exemple de personaje care au calarit naţia romana si pe vremea comunistilor si dupa.
      Leonard Zilberman, Zaicescu pentru colegii de redactie, a lucrat ( fara studii universitare) pana in 1949 in redactia ziarului Moldova Libera,la „Opinia” si in Radio.Cu toate ca era cunoscut faptul ca activase in cadrul organizatiei sioniste Dror, Zilberman a functionat ca jurnalist la revista militara PENTRU PATRIE. In anul 2007, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul de Cavaler.” Pentru mine, spune cavalerul,este un gest onorabil de reparatie.un omagiu important adus memoriei tatalui meu si tuturor victimelor de la Iasi, vinovate doar de a fi evrei.. Acum, astept o alta recompensa, aceea ca interzicerea negationismului,antisemitismului si glorificarea criminalilor de razboi precum Antonescu, sa fie cu adevarat respectata.”
      Iata si cum este relatata, spicuit, biografia lui Bruno Landsberg in
      volumul „Mémoires des juifs de Roumanie”, aparut in 2011 la editura „Non Lieu”- Paris.
      ” Comunist convins in tinerete, BL a imbratisat capitalismul odata ajuns in Tara Sfanta. Se afla in fruntea celei mai imporatante industrii non alimentare din Israel…
      Israelienii sunt printre primii investitori straini care s-au instalat in Romania, dupa caderea lui Ceausescu.Unii sunt de origine romana si vor sa-si revada tara copilariei. Dar majoritatea, sunt atrasi de potentialul economic.
      Afacerile imobiliare, a caror crestere este exponentiala, reprezinta sectorul lor de predilectie. In cativa ani, acestia vor ridica cele mai mari complexe rezidentiale si comerciale ale Romaniei”.
      Bruno L este in Israel un emigrant care nu a plecat de la nimic. Detergenti, hartie igienica, sampon, pampersi, produsele Bruno’s entreprise sunt exportate in sase tari est europene.Frumoasa reusita pentru un individ care se declara comunist convins.
      „Bucurestiul era un „foyer”, traduceti cum doriti, mie imi vine in minte cuvantul focar, evreiesc important al Romaniei anilor patruzaci. Comunitatea era relativ prospera si integrata”. Cu toate acestea, pe viitorul prosper investitor il trage ata in URSS. La Bukhara gereaza stocurile de alimente, medicamente si material de intretinere, in calitate de director administrativ al spitalului local.
      Imbogatit „spiritual” dupa experienta sovietica, Bruno L revine in Romania si, cu tot atasamentul declarat fata de glia romanesca, ia calea Israelului.
      In 2004 este „in sfarsit recompensat!!!”de tara sa natala fiind numit Consul Onorific al Romaniei.

      Cat despre nevoia romanului de a intra in noul an impreuna cu Biserica sa, prin rugaciune, stiu ca aceasta nevoie exista. Oricat ar irita ideea ca multi urmaresc Sfintele Slujbe la televizor, trebuie sa marturisesc ca si eu fac uneori acest lucru, neavand alta cale. Si ca mine, multi altii!
      In tara in care traiesc, pe o raza de trei sute de km se afla o singura biserica romaneasca. Marea problema a acestui locas rezida in natura excesiv de mondena a tanarului paroh, hirotonit la fata locului prin interventia cu greutate a unui sustinator fervent al acceptarii actelor cu cip si a tuturor inovatiilor bio-tehnologice.
      Sa va citesc cateva actiuni crestine cu care anima viata ortodocsilor, parintele nostru.
      Citez de pe sit.”In ziua de 18 iunie 2011, am petrecut, impreuna cu membrii parohiei noastre in Golful Morbihan. S-a dovedit o zi insorita si extrem de agreabila. Ne-am permis sa ne destindem, sa reusim un „depaysement total”. pe Ile des Moines am servit masa la un mic restaurant convivial ce se gasea aproape de port si apoi am admirat minunata insula facand o plimbare cu bicicleta”.
      Pe 17 iulie, sfintia sa a organizat un pic-nic pe malul marii, asta pentru ca avea deja experienta reusita a altor pic-nicuri asortate si cu meciuri de fotbal, memorabil fiind meciul de pe insula Beaulieu!
      Draga Eufrosin, crezi ca i-a ars acestui parinte de Moliftele Sfantului Vasile cel Mare?

      • Sunt convins ca nu, precum am aflat ca s-a intamplat si in parohia americana pe care am parasit-o acum 4 ani! Aveti o hahalera de preot acolo, se exprima ca un turist tembel si ar fi cazul sa infiintati o parohie noua, in care oamenii seriosi sa isi aleaga pastorul. De curiozitate, este sub ascultarea BOR, sau a Arhiepiscopului Europei de Vest, Serafim Joanta?

       Propun sa facem comentarii ulterioare pe tema raului din perioada Ceausescu, la articolul proaspat aparut in seara aceasta.

      • „Pe 17 iulie, sfintia sa a organizat un pic-nic pe malul marii, asta pentru ca avea deja experienta reusita a altor pic-nicuri asortate si cu meciuri de fotbal, memorabil fiind meciul de pe insula Beaulieu!
       Draga Eufrosin, crezi ca i-a ars acestui parinte de Moliftele Sfantului Vasile cel Mare?”

       I-as da urmatoarele parintelului sa citeasca, zicere de la Parintele Mihai Valica:

       „Secularizarea nu este rezultatul confruntarii dintre credinta si necredinta, ci a parazitarii credintei, care o transforma in pseudo-credinta, pseudo-traditie sau pseudo-spiritualitate.”

     • E posibil sa fie cum spui, nu cunosc detalii. Daca e asa, atunci e doar o pata in plus pe caracterul colectiv al romanilor.

      O suma imensa de bani s-a irosit pe simbolul megalomaniei lui Ceausescu, asa-zisa Casa a Poporului. Stiu cite ceva despre cum se lucra pe acolo, fiindca cunosc mai multi care au lucrat acolo. Era o risipa fantastica. Cu banii irositi acolo se putea hrani toata tara, si Ceasca avea direct control asupra a tot ce se facea. Probabil si acolo se fura, nimeni nu stia ce, cum, cat; dar ce putea sa faca Fiul Iubit al poporului era sa vada ce putea vedea cel mai simplu om, si anume ca se cheltuiau prea multi bani.
      Si pentru ce ? Marmura si robinete de aur pt. analfabetul smecher din Scornicesti ? Este un proverb romanesc care zice: „s-a suit scroafa-n copac” (pardon de expresie, dar e intelepciunea populara).

      In legatura cu Se curitatea , daca el avut controlul e trist, asa cum e trist sa vezi orice tacanit la putere. Dinescu avea o poezie de tinerete care incepea asa:
      „Multi nebuni s-au crezut generali si unii dintre ei au si ajuns.”
      Daca nu el o controla, e si mai trist sa te gandesti ce hahalere erau in jurul lui, care s-au vandut noului stapin intr-o clipire. (Ii urez noroc de ei noului stapin si poate sa fie sigur ca la prima adiere de vant contrar…)

      Adevarul e probabil undeva pe la mijloc, dupa cum estimau A meri canii pe la sfarsitul anilor 90: am citit o lucrare (publica) facuta de probabil serviciile lor de info si publicata pe site-ul asociatiei oamenilor de stiinta nu stiu cum (fas.org sau cam asa ceva, daca gasesc exact o sa postez link).
      Acolo scria ca Secul roman se impartise in doua dupa ’89, cu jumatate ramanand loiali vechii garzi cu relatii la Marele-Vecin-de-la-Nord, iar cealalta jumatate trecand la Licurici si dadeau si numerele unitatilor mili tare de unde fiecare gasca primea ordine.
      Numai ei stiu cat e de adevarat, dar inclin sa cred ca asa ceva a fost, cu multa (sau nu prea) fitziala incoace si incolo.

      Oricum, marunteii ca noi nu suntem nici macar pioni, suntem tabla de sah peste care toti trec cu buldozerul. Singura satisfactie, destul de amara, e ca si west-ul o incaseaza acuma.
      Sa moara si capra vecinului. Curat crestineste, nu ?

      • @eufrosin
       Se afla sub supunerea Mitropolitului Iosif- Arhiepiscopia Europei Centrale si Meridionale.
       Pentru un preot din Romania este probabil socant sa citesti astfel de lucruri. Sfintia Sa s-a scolit la Paris, a prins o parohie cu vedere spre ocean, stie ca nu trebuie sa merga prin zloata pe la casele oamenilor in nevoi, nu il doare sufletul stiind ca romanii merg in biserica la rusi sau la greci din pricina superficialitatii sale.
       Mitropolitul Iosif este si reprezentantul BOR( fidel intre fideli) pe langa CE si intruchipeaza aripa concesiva a ortodoxiei romane.
       Preotii numiti de Mitropolit isi permit sa se afiseze atat de dezinvolt tocmai pentru ca se stiu protejati neconditionat. Ei nu sunt misionari ci in misiune si doar Duhul Sfant ii poate sminti din loc sau dezmetici.
       In Europa cealalta, atunci cand oamenii de afaceri si politicienii isi permit sa daruiasca masa bogata a BOR cu catedrale, edificii, case parohiale, asezaminte mai mult sau mai putin ortodoxe ce valoreaza milioane de euro, este limpede ca atat corpul preotesc cat si institutia bisericii insasi, se subordoneaza unor interese straine invataturii lui Hristos.

      • Multumesc pentru lamuriri, mai mare pacatul, dar speranta nu-i pierduta inca! Infiintati o parohie noua si dati-i incolo de trepadusi in haine preotesti – La multi Ani!

 5. An Nou bun duhovnicesc, sănătate şi împliniri ţie şi familiei tale.
  Românilor, multă sănătate şi să înveţe să aleagă răul de bine.
  La Mulţi Ani!

 6. Sa aveti grija de voi si de semenii vostri in noul an!
  Si multa sanatate!
  La Multi Ani!

  • Multumesc voua tuturor pt. urari: Delilah, Haiduc, Ivanovele, Mosului Darie..

   La fel sa va fie fiecaruia si caselor voastre!

 7. Sa avem un an nou bun! Sa n dea Domnul ceea ce avem nevoie, nu ceea ce ne dorim!

 8. Eufrosin, ai aici o mica analiza asupra expunerii de motive la Legea Sanatatii elaborata de cateii lui Basescu la indicatia FMI:
  http://agresivus.blogspot.com/2012/01/despre-o-expunere-de-motive.html
  Daca gasesti ceva ce merita, poti prelua. Voi incerca, in llimita timpului, sa iau la puricat si propunerea de lege

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: