10 motive pentru a ne ține cu dinții de Leu:


Ca urmare a situației din zona euro, descrisă ca fiind „extraordinar de gravă” de către unii care o cunosc, în ciuda faptului că SUA tocmai a inundat băncile centrale ale țărilor europene cu 50 de miliarde dolari, asta după ce acestea s-au împrumutat sute de miliarde de euro de la BCE, gândesc că am face un mare bine dacă am da pe pustie noțiunea idioată că o monedă controlată de către alții, ne poate duce la prosperitate și stabilitate.

Știm pe ce butoi cu pulbere stau astăzi Grecia, Italia, Portugalia, Spania și practic fiecare țară a cărei economie a fost predată marii finanțe globaliste de către politicienii ei – de ce le-am permite „alor noștri” să ne vâre și pe noi cu capul în laț? Iată motivele pentru care Leul trebuie păstrat:

1. E frumos și poartă chipurile unor români verzi de care suntem cu toții mândri. De când au unii ale căror mutre hâde nu vor ajunge niciodată pe vre-o bancnotă, autoritatatea să desființeze moneda noastră națională ?

2. Cu siguranță e mai ieftină o pâine de 3 Lei decât una de 3 euro. Toate celelalte ar trebui să fie la fel, dar cu cât mai mult permitem monedei calpe să ne inunde economia, cu-atât mai puțin ne vom permite un trai decent. Un Leu ar putea cumpăra si altceva inafară de chibrituri si hârtie igienică!

3. Ce crize urmate de „summituri” de urgență ale unor hoți, excroci și bandiți, când putem avea cea mai stabilă monedă din lume, bazată pe bogățiile naturale ale munților noștri Apuseni? Imaginați-vă apoi un BNR fără Itzaresku, Olteanu și alții ca ei – nu-i așa că un salariu mediu pe economie ar putea de fapt să asigure cele de trebuință unei familii tinere?

4. Respectul internațional acordat României. Cu totul alta ar fi atitudinea băncilor străine față de noi atunci când vor fi obligate să ne ia în serios. Un Leu nemanipulabil de către Sorosii lumii, este un Leu în care românul poate avea încredere. Covrigul zilnic al copiilor nu ar sălta în preț 30% peste noapte!

5. Cine naiba’ le-a dat voie unor politicieni și bancheri alogeni, să ia o astfel de decizie în locul nostru? Cum de au indrăzenala maimuțele astea să anunțe trecerea la euro ca fiind fait accompli, fără să ne întrebe pe noi mai înainte? Păi să nu le trimitem undeva, de exemplu la înot forțat în Dâmbovița ?

6. Nu-i așa că ar fi frumos să nu mai vedem zilnic profilul excesiv de coroiat al lui Sarkozy și-a altora ca el, tratându-l cu dispreț pe Președintele României? Și cine a spus că cel din urmă va fi acelaș cu prezentul ? O țară ai cărei reprezentanți legitimi o fac respectată pe toate planurile, va fi tratată cu deferență atât de către prieteni, cât mai ales de către dușmani.

7. Vreau restul în bani și nu în „eurocenți”. Mă cac pe steluțele lor comuniste, pe monumentele lor masonice și pe imnul UE. Dacă stau bine să mă gândesc, mă cac chiar pe UE, o entitate satanică, care exclude creștinismul din constituția sa. E simplu spus, noua uniune sovietică, dar cu tehnologie.

8. Prefer dobândă de 8% la un cont în Lei, celei de 3.75% la unul în euro. Dacă chiar trebuie să împrumut bani pentru a-mi dezvolta afacerea (alt interes legitim nu există), vreau să știu exact cât voi plăti lunar peste 3 ani. Doar întrebați-i pe nefericiții care au împrumutat euro acum doi ani, cum dorm noaptea astăzi.

9. Leul e-aici de sute de ani și a fost creat pentru a ne folosi nouă ca mijloc de schimb, pe când creația aia’ euromasonică e de ieri, de azi și servește numai intereselor lui Itzik. Firește, readucem BNR-ul în mâinile românilor, ca o condiție absolut firească și obligatorie !

10. Ce țară e aia’ care nu are măcar o bere originală, o echipă de fotbal decentă și o monedă națională ? Vreau ca atunci când le dau copiilor mei bani de buzunar, iar vre-un fraier sau vândut va spune „dar cum ne va clasifica Standard and Poor?”, sa-i pot răspunde „cine?” și că bancnota aceea le va cumpăra aceleaș lucruri trainice făcute în România și peste vremuri, în locul turcismelor și a chinezăriilor dăunătoare pentru sănătate și din ce în ce mai scumpe. Inflația nu e nimic altceva decât furtul averii clasei mijlocii, de către bancheri străini de neam.

Ei acum oameni buni, lei și stăpâni la noi în țară, sau europrostituatele altora?

94 răspunsuri

  1. Da, suna frumos, da iubitu’ nostru prezidel taman se dadu azi in barci la samit, tipand ca nu exista alta solutie decat o UE – nu, n-am uitat vreo litera – din 27 state…si a obtinut aplauze prelungite de la masoneii prezenti in sala. Adica de ce sa se lupte SUA cu o Germanie puternica si sa nu lege de gatul acesteia o Italie condusa ani de zile de membrul – pardon! – P2, berlusconi?
    Iar baselu – si da-i si da-i, ca de-aia il sustine panarama asta de gitenstein – alt nume de apache ori comanche.
    PS lipsa de majuscule initiale nu-i intamplatoare.

  2. Eufrosin vorbaria pe net nu stiu in ce masura ne ajuta. La ceva lucruri mai concrete te-ai gandit? De buna vreme vreau sa ma intalnesc macar cu unul din cei cativa bloggeri „antisistem” pentru a schimba idei dar toti se dau loviti. Cum credeti ca veti face ceva daca de un amarat ca mine va feriti? Unde nu exista unire e vrajmasul. Mai mult prefer sa nici nu ma gandesc.

    • Pai haide pe la Cluj ca sa ne intalnim!

    • Sa stii ca si faptul ca se spun aceste lucruri conteaza , ca poate se mai trezeste vre-un indoctrinat UE care pica pe-aici .

      Pe de alta parte , solutii de tip revolte , iesiri in strada , nu cred ca ar putea face decat sa dea apa la moara implementarii mai rapide a sistemelor de supraveghere a noastra .

      Arma acestor nenorociti este ascunderea informatiei , prezentarea faptelor in mod lacunar astfel ca omul care nu e economist , sociolog , politolog sa nu poata sa puna lucrurile cap la cap , sau sa se trezeasca in fata faptului implinit. Ce poate insemne faptul ca deocamdata se vorbeste doar pe blogurile antisistem despre consecintele evenimentelor economice in care am fost implicati ? Eu cred ca asta inseamna ca unele lucruri mai pot fi salvate inca . De exemplu inca mai exista pamant ieftin care poate fi cumparat de la taranii care habar n-au pe ce lume traiesc .

      Mici comunitati bazate pe troc si intrajutorare in zone fara infrastructura , agricultura de subzistenta , evitarea marilor aglomerari … ; cine nu vrea sa intre in masina de tocat a sistemului , inca o poate face. Asa cred eu .

      • Ai perfecta dreptate, oricum acolo se va ajunge.

      • Mici comunitati bazate pe troc si intrajutorare in zone fara infrastructura , agricultura de subzistenta , evitarea marilor aglomerari
        Cred ca Amish-ii ne-au luat-o inainte.
        Ar fi util de analizat situatia lor, astfel incat sa stiti la ce sa va asteptati in caz ca veti alege sa va separati de societate.

        • Situatia lor e una buna in ce priveste asigurarea traiului zilnic, doar ca e munca zi lumina, iar lipsa electricitatii. a mijloacelor de comunicare si a mecanizarii din agricultura le face viata mult mai grea decat ar fi nevoie. I-am cunoscut indeaproape in State caci ne cumparam mancarea de la ei. Nu duc o viata usoara, dar sunt fericiti.

  3. Una care o sa-ti placa tare:

    http://www.ziare.com/stiri/vize/daca-vrei-sa-vezi-sua-arata-cat-iubesti-romania-1138064

    Asta e pentru ca suntem inca prea multi in tara si mai trebuie „exportati” tocmai cei care isi iubesc mai mult tara, au fixat o populatie tinta si acum asteapta ca aceia sa puna botul. Pana acum s-au dus o multitudine de cercetatori, oameni de stiinta dar inca au mai ramas cei care culmea … iubesc Romania, acestia trebuie exportati pentru a transforma ceea ce a mai ramas din popor in populatie.

  4. trebuie vazut si luat aminte:

    • Ce legatura are acest calugar isteric cu subiectul articolului?

      • Acest „calugar isteric” are inima de roman pe care tu ai pierdut-o, poate ar trebui sa il cauti si sa il rogi sa ti-o dea inapoi…. reparata.

      • De i-ai spune asta in fata! Noroc ca e calugar, caci altfel ar folosi cunostintele sale de nivelul centurii negre in karate!

      • Cristian, de ai manifesta macar o sutime din „isteria” parintelui, ai fi avut respect. Tu, nu ai nici una nici alta.

      • Tot nu vad ce legatura are discursul incoerent al acestui calugar cu dezavantajele trecerii Romaniei la euro.
        Ciprian, pe ce baza faci tu afirmatia ca „inima mea de roman” (romanii au un alt gen de inima fata de alti oameni?) e stricata si ca as avea nevoie ca acest individ sa o repare?

        • Nu ai inteles nimic… e vorba de dragostea de tara pe care o are acest „calugar isteric” si din moment ce vorbesti astfel probabil ca iti trebuie o „reparatie”

          In alta ordine de idei ce religie ai? O practici?

          Totul are legatura cu partea duhovniceasca si daca am fi tari duhovniceste noi ca si popor am avea si apararea Lui Dumnezeu dar asa… lupta pentru cele mariale se face prin cele spirituale, oculta stie mai bine. De ce crezi ca li s-a casunat americanilor ca trebuie impusa homosexualitatea peste tot? Tocmai pentru ca ei stiu ca astfel va veni mania Lui Dumnezeu peste popoare si vor fi mai usor de cucerit/manipulat…. e poveste lunga….

          • Deci dupa tine acest calugar are monopol pe „dragostea de tara” si daca nu gandesti ca el esti stricat si trebuie sa fii reparat. Cam ciudata ideea, dupa mine, si foarte aproape de spiritul Inchizitiei.
            Nu practic nici o religie.
            Daca situatia este asa cum o prezinti tu, de ce nu vine „mania lui dumnezeu” peste americani, daca ei sunt marii sustinatori ai homosexualitatii? Sau peste alte tari occidentale unde homosexualii au drepturi, Olanda sau Danemarca, de exemplu?Ai macar vreo dovada ca religiozitatea populatiei duce la bunastarea unei tari? Din ce se observa azi in lume, lucrurile stau cam invers: tarile unde religia nu mai este importanta o duc, in general, cel mai bine.

            • Ciprian, de ce ar fi acest calugar un exemplu? Care sunt criteriile pe care le-ai folosit in a determina asta?
              Dupa mine, explicatia pe care o dai nu prea are logica. Ai spus ca SUA promoveaza homosexualitatea in alte tari pentru ca astfel „mania lui dumnezeu” se va manifesta impotriva acestor tari si deci vor fi mai usor de cucerit. De ce atunci nu s-a manifestat aceasta „manie” si impotriva SUA, Olandei, Angliei, etc atunci cand aceste state au legalizat homosexualitatea?
              Spui ca in Romania crestinismul nu mai este trait la adevarata lui valoare. Se poate sa fie asa, dar atunci cum iti explici ca romanii traiau mult mai rau in trecut (sa zicem acum 200 de ani, de exemplu), iar statutul tarilor romane era mult inferior celui de azi, desi atunci religia crestina era mult mai respectata decat azi? Si acest exemplu se poate aplica si grecilor, sarbilor, bulgarilor. De ce nu ajuta atunci dumnezeu popoarele care il respectau, poate nu perfect, dar oricum mai mult decat azi?

            • De ce atunci nu s-a manifestat aceasta “manie” si impotriva SUA, Olandei, Angliei, etc atunci cand aceste state au legalizat homosexualitatea?

              Cristiane, aici nu-i vorba de credinta, ci de logica. Esti demult pe-acilea, ai citit cu siguranta continutul etichetei „America”, incat sa cunosti ce se intampla acolo si in general esti un om informat, care nu are scuza sa spuna ca in Anglia si Olanda lucrurile stau mai bine. Nici nu are rost sa incep a enumera ce soi de abominatii au loc in sus numitele tari si nimic din toate astea, nu e intamplator. Cred ca a mai spus-o cineva intr-un alt schimb de replici, dar o repet oricum caci merita: cand vrei sa atragi bataia Domnului peste un neam, fa-l sa se dedea la tot felul de vicii si patimi ingrozitoare. Nu inseamna ca Dumnezeu nu te va bate si pe tine, dar macar mai tragi si pe altii dupa tine. Asta-i ce fac acum astia cu noi.

            • Acest calugar (si nu numai el) are curajul sa spuna lucrurilor pe nume.

              Pentru partea a doua a intrebarii iti recomand cartea Cararea Imparatiei scrisa de Parintele Arsenie Boca, acolo scrie raspunsul la toate „contrazicerile” mele.

            • In regula, a scris un preot o carte, dar tu nu ai si o parere personala, ai si inteles ce scrie in cartea respectiva sau doar ai acceptat-o automat? Nu poti da nici o explicatie pe langa citarea unor fraze spuse de A. Boca? Sincer nu vezi chiar nici o contradictie?

            • Pana sa studiez putin de Ortodoxie viata mea era plina de contradictii, acum Slava Domnului, sunt destul de impacat. Cartea pe care ti-am recomandat-o este o capodopera, parintele a studiat si medicina si artele si teologia in general toate stiintele care l-au ajutat sa ne ofere o imagine rotunda despre lume. Eu nu consider necesar sa mai adaug nimic doar sa confirm adevarurile descrise acolo.

            • Eufrosin, n-am vrut sa spun ca in SUA sau Olanda totul este perfect. Dar in comparatie cu Romania stau mai bine, in practic toate privintele. Daca luam in calcul venitul mediu, preturile, calitatea sistemului medical, invatamantul, infrastructura, protectia sociala, etc, la toate aceste capitole sunt peste (sau mult peste) ce avem noi in Romania. Pana la urma, romanii se inghesuie sa mearga la munca in occident, nu invers. Si oamenii nu pleaca de bine ce le e aici si nici cu ideea ca vor ajunge milionari intr-un an, ci din nevoie. Sunt convins ca cei mai multi ar prefera sa aiba un loc de munca normal si decent platit in Romania decat sa plece.
              Evident ca pot gresi si poate sunt aspecte pe care nu le iau in calcul, deci te rog sa-mi spui ce domenii anume functioneaza mai bine in Romania fata de tari precum SUA sau Olanda.
              De aceea mi se pare ilogic ceea ce pretinde Ciprian, pentru ca, desi spune ca dumnezeu dezaproba ceea ce fac societatile occidentale, ei o duc mai bine decat noi. De ce oare?

            • Romania functioneaza deocamdata stelar fata de occident prin faptul ca aici posibilitatea ca sa-ti devina copiii homosexuali, drogati si alte cele, este cu mult mai mica decat in occidentul dresat de catre baieti ca totul e OK, vorba cantecului hippiot „I’m OK, your’re OK”, bineinteles ca exista exceptiile de rigoare, dar inca nu sunt regula, ci doar exceptii. Pai’ nu-i asa deloc: cine se arde’n cur si prizeaza, nu e uokey deloc, ci un ratat cu sanse foarte mici de revenire la normalitate.

              Ca la capitolul protectie sociala am fi deficeinti, e doar o chestie de perspectiva: americancelor li se pare normal sa se intoaraca la lucru, dupa numai 2 saptamani de stat acasa cu nou-nascutul. Noua nu, in ciuda leprelor alogene care tin mortis sa ne bage pe gat tot ce le sugereaza mai marii lor de prin loje cu nume straine.

            • Eufrosin, aspectele de care vorbesti tu tin mai mult de o anumita cultura si sunt marginale. In orice caz, homosexualii si consumatorii de droguri nu cred ca trebuie pusi in aceeasi categorie, asa cum pare ca faci tu.
              Eu vorbeam de functionarea generala a societatii si de nivelul de trai, ceea ce aduci tu in discutie sunt cateva amanunte, care si ele variaza intre diversele state occidentale. Cum am mai spus, ai date concrete care sa arate ca e ceva in Romania care sa functioneze mai bine decat acolo?
              Oricum, daca tu consideri atitudinea fata de homosexualitate si droguri ca fiind un criteriu definitoriu, atunci crezi ca e bine sa luam ca exemplu tari precum Arabia Saudita, Iran sau Yemen? Si astea sunt cumva „superioare” tarilor din vest?
              In fine, tot n-am inteles in ce fel crezi tu ca dumnezeu isi manifesta nemultumirea fata de atitudinea occidentalilor, cata vreme oamenii de acolo au cel mai ridicat nivel de trai din lume. Daca la noi, dupa cum spui, perceptele religioase mai sunt inca respectate (comparativ cu tarile occidentale), atunci de ce o ducem mai rau decat ei?

          • Nu are monopol ci e un model de traire crestineasca si dragoste de tara
            Tarile crestine au o grea situatie din 2 motive: ceilalti sunt deja cu cel rau deoarece au cazut in tot felul de erezii astfel „nu ii mai lupta” iar noi la randul nostru nu mai traim crestinismul la adevarata lui valoare si putere (vezi ce zice Parintele Amfilohie)
            Cat despre mania Lui Dumnezeu poate ca inca nu a sosit vremea, Dumnezeu este multrabdator, nu e bine ca noi sa dorim raul SUA asa cum ei doresc intregii lumi, am certitudinea ca atunci cand se vor plini vremurile fiecare isi va lua plata.

            • Parintele Arsenie a spus cu totul altceva dupa ce-a fost rapit in duh acolo.

            • Pai asta am spus-o si eu… majoritatea profetiilor spun ca America se va pustii dar atunci cand se va plini vremea… nu suntem noi in masura sa judecam de aceea e bine sa nu dam motive de bucurie pentru o viitoare suferinta chiar daca e a dusmanului intregii omeniri…putin alambicata exprimarea…

            • Io’ zic sa deschidem cea mai mare si mai buna sampanie pe care ne-o permite punga!

        • Singura ta iesire din starea de dihor in care te afli (vezi Tutea), este sa mergi la „acest individ” „isteric” si „incoerent” si sa te spovedesti. Abia atunci vei deveni un om adevarat, precum Pr. Amfilohie.
          Doamne ajuta!

          • De ce m-as spovedi acestui om daca nu cred in adevarul religiei lui? Deci dupa tine doar crestinii practicanti sunt „oameni adevarati”?

            • >>De ce m-as spovedi acestui om daca nu cred in adevarul religiei lui?

              Suferinta si speranta… numerosi oameni fara credinta, inaintea mortii cheama preotul. E o atitudine normala. Si logica.

              >>Deci dupa tine doar crestinii practicanti sunt “oameni adevarati”?

              Nu m-as incumeta sa afirm asta, Dumnezeu hotaraste. Desi prefer sa am relatii doar cu ortodocsi practicanti. Si totusi despre o anumita categorie m-as pronunta:
              Ateii sunt de doua feluri: pasivi, cei care au indoieli, asa cum am fost multi dintre noi – dar care nu deranjeaza pe nimeni – si 2) ateii activi, inversunati, agresivi, din randul carora s-au recrutat cei mai sinistri tirani si criminali. Acestia nu pot fi considerati oameni adevarati. In fond ei insisi cred ca sunt niste animale evoluate – ceea ce e fals – caci unii au fost mult mai rai ca animalele. Dar calea catre Iisus e deschisa pentru oricine…

          • Crestinii (ortodocsi = pleonasm) practicanti prin Sfintele Taine se apropie de Adevar si au o traire plenara a vietii, o asumare care a „facut” toti eroii pe care i-a avut acest neam. Atunci cand vezi ca un pom are roade il consideri bun. Un pom care nu are roade e bun doar ca lemn de foc. Astfel Biserica are putere sfintitoare iar „roadele” sunt sfintii, oameni care prin Duhul Sfant sunt mai presus de oameni. Acese roade le are doar ortodoxia restul fiind sece erezii. Pentru a ajunge la „performanta” sfintirii unul din pasi este spovedania care este o Sfanta Taina, mai apoi restul tainelor. Inainte de toate trebuie sa fii botezat. Esti? Numele e destul de crestinesc as spune daca acesta e numele tau…

            • Tu spui ca „roadele” bisericii ortodoxe sunt sfintii. In primul rand, pentru mine insusi conceptul de „sfant” nu are sens in viata reala, pentru ca o astfel de existenta supra-umana nu a fost dovedita. In al doilea rand, o groaza de oameni cu o viata si moralitate indoielnica au fost declarati sfinti din motive foarte „pamantesti”. Aici pot fi dati ca exemplu imparatul Constantin cel mare sau Stefan cel mare al Moldovei. Mai noi, cred ca am citi undeva pe intenet sa si pe Mihai Viteazu vor sa-l declare sfant. Pe urma, pe langa „sfinti”, religia a mai dat nastere si la alte fenomene mai putin idilice: persecutiile religioase, razboaiele religioase, felurite discriminari sociale bazate pe religie si incurajate de biserica, etc.
              Am fost botezat, dar pentru mine acest act nu are nici o importanta pentru ca nu a fost o decizie personala. Pe acest blog mi s-a mai pus aceasta intrebare si chiar nu prea inteleg de ce este atat de interesant pentru altii daca am fost sau nu supus unui anumit ritual in copilarie. In rest, numele e probabil crestinesc, dar nu l-am primit din acest motiv, parintii mei nefiind credinciosi. Probabil pur si simplu le-a placut cum suna.
              Am citit acel articol pe care mi l-ai recomandat, dar sincer nu am rezonat deloc cu ceea ce spunea acel preot. E o retorica care probabil functioneaza numai pentru cei care cred in dumnezeu, pentru mine ceea ce spune acolo preotul este in afara realitatii. Oricum, ideea centrala e gresita: gradul de adevar al unei idei (in acest caz religia crestina) nu tine de cat de morali sau valorosi sunt cei care o sustin si nici de cat de frumoasa este prezenta si activitatea lor in lume.

            • Pana una alta aceia au motive serioase sa fie sfinti cum ar fi apararea credintei.

              Razboaiele au fost declansate de celelalte „credinte” ortodocsii nu au atacat pe nimeni.

              Prin botez primim inger pazitor si este o mare Taina, ma rog la Dumnezeu sa ti-o descopere, sa nu fie „degeaba”.

              Sunt multe lacune de acoperit si trebuie sa mai studiezi. Eu pana in urma cu vreo 2 ani aveam o conceptie destul de ratacita, sa nu crezi ca vorbesti cu un credincios nascut asa a vrut Dumnezeu. De aceea te inteleg dar iti spun sa mai sapi.

              Despre sfinti sunt MII de marturii nu avem ce sa negam. Citeste cartile de marturii despre sfinti unde oameni de divese facturi sociale unii contemporani noua dovedesc Adevarul credintei noastre dar cea mai mare minune e cea care se intampla cu fiecare atunci cand indraznim sa pasim pe Cale…sa ne vedem pacatele sa ne deschidem inima care Dumnezeu prin Ortodoxie.

            • Ciprian, daca poti spune senin ca tarile ortodoxe nu au inceput nici un razboi, te sfatuiesc sa citesti cateva carti despre istoria Imperiului Bizantin, Rusiei sau Bulgariei. Cateva exemple: campaniile bizantine din vremea lui Iustinian impotriva regatelor germanice din vest, permanentele razboaie dintre bizantini si bulgari, razboaiele de agresiune ale Rusiei impotriva tuturor vecinilor ei, etc, etc.
              Daca Stefan sau Constantin au fost declarati sfinti pentru ca au aparat religia, este exact ceea ce am spus eu: anume ca ei sunt astfel onorati pentru „servicii” aduse bisericii si nu pentru vreo calitate personala „supra-umana”.
              Cand contest existenta sfintilor, ma refer la lipsa de dovezi stiintifice care sa ateste o astfel de conditie umana, nu la scrierile teologice. De curiozitate, cum anume dovedesti tu „adevarul” credintei ortodoxe?

            • Ceea ce se cheama acum istorie este un termen destul de ambiguu. Istoria e rescrisa in functie de vremuri. Am certitudinea ca un ortodox autentic nu isi ataca aproapele.

              Pai ce fapte mai presus de fire vrei de exemplu Stefan cu o mana de oameni invingea sute de mii de turci si asta de vreo 45 de ori…. el mergea in lupta cu Icoana Sfantului Gheorghe si sunt marturii ale turcilor de pe atunci despre calaretul urias care aparea in lupta. Ei luptau din credinta si Dumnezeu ii sprijinea.

              Daca vei avea bunavointa vei descoperi Adevarul din Ortodoxie daca nu eu nu mai discut cu usa cum spune Tutea.

    • Am ascultat de patru ori pana acum si nu ma satur! Multumesc pentru postare!

  5. hey! relax! ce atâta tensiune? mai tineți minte cum a fost la americani, prin august parcă spectacolul vizavi de ridicarea plafonului de îndatorare? până în ultimul minut, ultima secundă, show, agitație, speculații vai ce o să se întâmple, intră sua în default … așa e și acum vizavi de euro, nu se va prăbuși nimic, interesele pentru a menține euro și zona euro sunt enorme, alternativa e WW3 în europa și nimeni nu vrea asta nici germanii nici francezii …

    e mult tamtam degeaba ca să acceptăm mai ușor ceea ce vor decide în mod unilateral barosanii ue, franța și germania, un transfer și mai mare de competențe de la provincii la vârful ue, disciplină fiscală șamd … păi cum altfel călărești, integrezi și absorbi un stat mai slab decât cumpărând-ui datoriile! grecia nu va fi dată afară din zona euro dimpotrivă! VA FI MAI INTEGRATĂ! PENTRU CĂ CU ATÂTEA DATORII NU MAI ARE NICI UN MIJLOC DE A SE OPUNE CA STAT SUVERAN ȘI INDEPENDENT! ce e așa greu de priceput!?

    de aceea franței și germaniei le convine tensiunea crescută, creșterea CDS-ului asta înseamnă că te împrumuți mai greu și mai scump! păi cine te împrumută!? FRANȚA ȘI GERMANIA! băncile acelea care cer dobânzi tot mai mari pentru banii împrumutați sunt uriașii bancari europeni germani sau francezi! că BCE nu vrea să dea drumul la tiparniță cât timp provinciile nu acceptă condițiile germaniei! e atât de simplu!

    asta se traduce ca o integrare accelerată a zonei ue nu o dezintegrare! datoriile cresc, presiunea pe provinciile neperformante crește și la un moment dat evident că nu vor avea altă alternativă decât să cedeze sau să intre în faliment! nu zona euro ci cei care se opun integrării accelerate a zonei euro!

    ce va alege datornicul grec, să cedeze suveranitatea deciziilor din zona fiscală sau să intre în faliment? pentru el e mai ieftin să cedeze suveranitatea pentru că vine la pachet cu multe miliarde de euro de la BCE credite cu care să rostogolească datoria! de aceea se opune germania acum rostogolirii datoriilor cu ajutorul tiparniței de bani a BCE pentru a permite acest balon de oxigen numai după ce se acceptă condițiile ei de integrare accelerată a zonei euro! ca să aibe ce să dea în schimbul cedării de suveranitate, să îndulcească bomboana amară …

    franța ar vrea și ea același lucru dar doar pentru ceilalți nu și pentru ea, ar vrea să aibe statut special în zona euro, să fie mai suverană și independentă ca restul provinciilor ue, și de aici avem conflictele și cearta dintre merkel și sarkozi, nu reușesc să se înțeleagă să pună la punct detaliile împărțirii cașcavalului … dar vizavi de restul provinciilor ue sunt de mult 100% de acord ce și cum trebuie făcut … evident germania folosește ocazia istorică unică care i se oferă și nu cedează nimic, își impune condițiile zdrobind fără milă restul europei pentru că vrea și pentru că poate și pentru că pentru acest UE a făcut 2 războaie mondiale și alte 2 doar între franța și germania … și zdrobești restul țărilor ue crescând tensiunea, cds-ul și datoriile țărilor care nu se pot descurca fără împrumuturi pentru că nu vor să meargă pe deficit 0%! … cu cât trece timpul cu atât presiunea germaniei va fi mai mare, datoriile vor crește în ritm accelerat până când cineva va ceda … de regulă cedează cel mai slab nu cel mai puternic! asta e ce se întâmplă acum în UE, e o criză provocată și intenționat întreținută cu un singur scop, integrarea accelerată a zonei ue!

    zona euro va avea probleme doar când germania sau franța vor ieși din ue … nici una din ele nu vrea asta! pariați pe euro! francezii și germanii deși acum se ceartă ca la ușa cortului în final se vor înțelege și totul va fi ok … cu buza umflată fluierând a pagubă vor fi doar americanii care nu vor reuși spargerea zonei euro …

    marinelul nu vorbește prostii, nu visează cai verzi pe pereți statele unite ale europei sunt la un orizont extrem de scurt de 2-3 ani! iar faptul că pentru 2014 are ca țintă deficit 0% spune multe! bine ar fi fost să fie 0% acum, în 2012, indiferent de costurile sociale! cu 0% deficit mai ai ce să negociezi, mai mai o fărâmă de independență și suveranitate indiferent cât va fi cds-ul! …

    deci cei care au euro ar fi bine să îi păstreze nu să îi vândă! eventual să investească banii dar nu în aur ci în pământ agricol, în utilaje de producție, în mici afaceri cu piață de desfacere … când vine criza nu îți vei potoli foamea cu kilul de aur! ci cu cartofii și grâul de pe propriul tău teren agricol! pe care să îl lucrezi eficient cu propriile utilaje agricole, nu cu plugul și măgarul ca acum 100 de ani, deja achiziționate, nu luate pe credit! doar ce ai în plus bagi în aur!

  6. Sustin tot ce scrie in articol.

    orice comentariu ar fi o completare sau reiterarea a ce scrie in articol si ar fi inutil.

  7. cât despre moneda națională și independentă și blablabla nu mai înseamnă mare lucru cât timp renunți la ideea de piață locală, controlată și reglementată de acea monedă suverană și independentă! degeaba ai leu dacă euroii și dolarii intră și ies din curtea ta națională cum vor ei și când vrea mușchiul lor! degeaba ai leu când nu ai voie să dai bani pe proiecte de interes național că vezi doamne e ajutor de stat! degeaba ai leu când ești parte din wto și nu mai poți pune pe importuri taxe decât cel mult cele anti-dumping! ai leu dar visezi la libertatea de circulație a capitalului și a banilor, deci ești prost, stai jos, n-ai înțeles nimic!

    o monedă suverană e puternică doar când legile naționale suverane sunt mai puternice ca cele internaționale! altfel nu are nici un sens! de aceea vrem să ne integrăm în ue și cu moneda pentru că vrem integrarea economică … ca moneda națională să aibe sens și să fie puternica trebuie să facem ca marea britanie să ne opunem integrării economice atunci când considerăm că nu e în avantajul nostru!

    cât timp elita politică ȘI ECONOMICĂ care ne conduce e toată, en masse, de acord cu integrarea economică completă leul e independent și suveran doar cu numele!

    eu nu îl văd decât pe patriciu opunându-se deschis integrării economice în ue! doar el critică suprareglementarea, lipsa flexibilității politicilor fiscale, inclusiv cele care ating politicile de taxe ale importurilor sau pretinsele ajutoare de stat șamd …

    cât timp doar repetăm ca papagalii toate decretele comisiei ue și le considerăm din start corecte și utile leul independent și suveran are onoarea și obligația doar de a se devaloriza în raport cu euro atunci când interesele o cer … când te devalorizezi folosind rezerva de dolari de la BNR și nu prin credite și bani injectați în economie prin credite date de bănci cu capital majoritar român, adică care servesc interesele naționale, ești leu suveran și independent degeaba …

    un astfel de leu are o singură funcție de a menține nivelul sărăciei și subordonării față de marele capital internațional! adică e degeaba! deaia când scade euro pe piețele internaționale leul în loc să crească SCADE! de ce? pentru că nu mai e leu adevărat, suveran și independent decât cu numele! menții leul slab pentru a fi competitiv la export! adică îți furi singur căciula! că porcul nu îl produci local ci îl imporți din ue, că nu mai ai bariere comerciale și taxe pe importuri!

    china poate deveni mai bogată cu o monedă slabă care să susțină exporturile pentru că nu și-a liberalizat 100% piața internă! pentru că creditele injectate în economie prin ajutoare de stat, adică subvenții pe față, credite preferențiale șamd sunt norma nu excepția! cu astfel de credite ții jos valoarea monedei naționale dar pentru asta trebuie să ai controlul pieței locale cu taxe, impozite, legi și reglementări naționale!

    nu vine oricine să cumpere terenuri să facă agricultură în china! nu vine oricine să cumpere terenuri să ridice zgârie nori, să facă investiții imobiliare! nici fabrici high-tech nu face oricine că așa vrea el și are bani! nici export, nici import! nici banii nu se mișcă liber din băncile chineze în afară și invers! nici materiile prime nu le exploatează oricine doar pentru profit, adică să le poată exporta oriunde când vrea mușchiul lui cui dă mai mulți bani!

    deaia comuniștii chinezi sunt mai capitaliști ca cei din românia! și da, ei au monedă națională, nu scheletul nostru ambulant de leu doar cu numele …

    • Neica, habar nu ai! Da, ca sa te miluiesc cu o indicatie, ia fa matale socoteala cati lei ai da pe o masina bengoasa in situatia in care 1EUR=4,35 RON, si cati ai da in situatia in care 1EUR=5,5 RON, asa cum s-ar cam cuveni! Diferenta aia de bani ramane pentru consum sau investitii interne! iar porcul importat din UE, sa zicem ca ar costa 3 EUR/kg. La 13 lei/kg productia interna este necompetitiva, pe cand la 22 RON/kg, as zice ca ii convine romanului sa creasca porci, si nu le mai convine smenarilor sa aduca o carne subventionata, pe care sa mai adauge si cheltuieli de transport de, sa zicem, 5 eurocenti pe kg – in cazul in care importul este de aproape…Daca aduci din Spania, sari la 15 eurocenti pe kg, si ajungi cu un pret de vanzare mult sub costul total.
      In fine, discursul e mult mai complicat si complex, da in esenta, cam ala e rolul BNR. Rol pe care nu si-l face!
      Si daca tot vorbeam de porci, una din problemele actuale este refacerea septelului, ca nici fond genetic nu mai e cine stie ce…

      • uiți că veniturile le ai în lei nu euro! că exportul carcasei de porc nu e integrat vertical cu producția internă ci are nevoie de masinile agricole performante cu care produci mâncarea porcului! iar când vinzi carcasa de porc în ue o vinzi la prețul în euro, nu are importanță prețul tău intern în lei! iar când vinzi euro în lei ca să cumperi porumbul de la intern leul nu o să se întărească prea mult iar prețul baniței de porumb nu va scadea aproape de loc, și de multe ori vei constata că în loc de lei ți se va cere direct euro și atunci n-ai făcut nimic, mai bine țineai euro și vindeai și cumpărai direct în euro! la fel când vine neamțul la tine să cumpere porcul atunci îi poți cere un preț în lei deși la cât de patriot e românul tare mi-e teamă că o să îi ceară euro dacă i se oferă … și atunci leu e tot degeaba, mai mult o umbră a ce-a fost odată … prețul în lei are sens când cu ei cumperi de pe piața internă porumbul tot în lei ca să vinzi o nouă serie de porci la anul! dar dacă nu ai piață internă, sau dacă producția internă e necompetitivă și preturile mai mari decât dacă ai cumpăra direct în euro din UE lucrezi direct în euro, vinzi porcul în euro, iar cu euro cumperi de la extern mai mult porumb și culmea mai ieftin! CĂ NU MAI SUNT BARIERE VAMALE ȘI TARIFARE! E LIBERA CIRCULAȚIE A MĂRFURILOR ȘI A CAPITALULUI ȘI ACUM ȘI CÂND VOM INTRA ÎN EURO!

        altfel spus singur și neforțat de nimeni votezi cu buzunarul și deși visezi la un leu suveran și independent și te4 consideri patriot ești de fapt de facto parte a zonei euro! doar că nu ai toate beneficiile zonei euro, nu ești în senghen, nu ai libertatea de circulație a persoanelor ai restricții când vrei să muncești în UE șamd … ca patron e mai bine dar tot interesat ca să uiți cât mai repede că ești român și să te simți tot mai bine ca patron european … cum vrei să te dai patriot și naționalist, să faci politici economice independente la tine în țară o să simți imediat mâna grea și ochiul atent al stăpânului UE! se strică imediat relația cu băncile! o fi comtimul o ideea bună de afaceri pe hârtie dar nu și în calculatorul băncii pretins locale! dacă ai resurse și ești bogat ca patriciu merge să încerci să te bați singur pe piață cu resursele proprii, dar numai dacă nu ai priceput încă cum stă treaba în capitalism și visezi cai verzi pe pereti de genul că cei 100 M € din buzunar au aceeași valoare ca 100 M € primiți ca linie de credit de la o bancă!

        mare greșeală! mititelule, ai uitat cum face banca banul? cum îl produce din nimic, din aer, apăsând pe o tastă!? și cât ai muncit tu pentru a aduna acei 100 M € producând și vânzând pe piață!? cum poți face o asemenea greșeală!? dacă bagi banii tăi în afacere fără o bancă și o linie de credit în spate TE DECAPITALIZEZI! prețul banilor e doar pe hârtie același!

        revenind, habar nu ai de ce o monedă pretins natională, suverană și independentă nu își mai are rost cât timp nu își permite politici de stat monetare naționale și independente! nu mai poate pune taxe antidumping independente, doar cele UE! că dacă ar fi leu suveran și independent ar fi destule produse UE calificate la ceva taxe anti-dumping! tot ce primește subvenții de la UE, în special pe zona agricolă e ajutor de stat! are francezul subvenție 200 € la carcasa de porc iar tu nu poți ajuta decât cu 100 €? no problem, restul taxă de protecție a producției interne! așa ar fi normal! dar când vrei să intri în clubul euro nu mai poți face asta, dai subvenții la jumătate și restul e concurență neloială! după, te miri ca prostul de ce nu ai producție agricolă, de ce e mai ieftin să imporți decât să produci!!!!

        cât timp sugi ideologic la noțiunea de ajutor de stat, chipurile interzis că distorsionează piața, și accesul la credite chiar și în lei îl ai prin bănci străine credit ieftin pentru combină nu pupi veci că nu ai voie să dai credite preferențiale ( adică cu subvenții de stat )

        dacă vrei leu trebuie să faci măcar politica marii britanii care nu implementează aproape nici una din reglementările și regulile speciale care țin de zona euro … noi deja le implementăm și încă nu suntem în zona euro! cu cât amânăm intrarea în euro, dar implementăm regulile zonei euro, cu atât pierdem mai mult! de aceea e ori ori, ori laie ori balaie, acum suntem cu curul în două bărci și luăm mumu din ambele direcții!

        eu nu sustin că e mai avantajos să intrăm cât mai repede în zona euro, dimpotrivă, aș fi pentru abandonarea completă a aventurii europene dacă avem nevoie de bani și investiții tiparnița de bani a FED are de unde sa ne dea, dacă nu vor ei chinezii au munti de bani pe care nu mai știu unde să îi investească, ca să scape de dolarii pretinilor americani și să îi transforme în active productive sigure, dar situația actuală e cea mai proastă posibilă, respectăm reguli suplimentare fără nici un avantaj pentru că încă avem leu dar ne pregătim să intrăm în zona euro!

        o singură sugestie, repetată insistent de patriciu, abandonăm proiectul european și scădem accizele pe energie și benzină, motorină cu 50%!! din start avem avantaj competitiv fără să devalorizăm leul iar veniturile scăzute se compensează cu creșterea activității economice! roșia montana, cu credite preferențiale de stat, celebrele ajutoare de stat, facem companie minieră 100% românească și aurul scos de acolo e al nostru, 100%! acum nu putem, că statul nu are voie să se bage în economie! tehnologiile se mai și cumpără când nu le ai cu bani! și produsul muncii tale e al tău! sau le cerem bani la chinezi! ei au destui! au și tehnologie! negociem alt contract, cu statul acționar 50% cum fac rușii!

        da, tot sugestia lui patriciu, exploatarea resurselor naturale dar în stilul australiei sau noii zeelande nu stil EU! care descurajează puternic exploatarea resurselor naturale că e la modă lupta împotriva poluării, certificatele tembele de carbon și protecția mediului … aia o poți face cu un leu suveran și independent nu cu unul legat de euro și pregătit de nuntă peste 5 ani!

        salivăm la cei 20-30 de miliarde de € oferiți de UE degeaba, până apucăm să accesăm fondurile UE ne stafidim de tot! nu suntem în stare să pricepem că că banii ăia vin pe proiecte care implementează interesele economice ale UE în românia nu ale româniei! degeaba avem leu dacă investițiile se fac cu 80% € aprobați de UE!

        mai pe scurt nu are nici o importanță cu cât vinzi carcasa de porc cu 10 lei/€ sau 100lei/€ contează doar cu cât cumperi banița de porumb ca să crești porcul ăla ÎN LEI și să reiei ciclul de producție și cât rămâne după în buzunar … te bucuri degeaba numărând leii sau euroii că ajungi repede să cunoști și restul prețurilor de pe piață … inflația nu e un lucru rău cât timp ai acces la credite care să îți permită să cumperi banița de porumb, rolul monedei naționale e acela de a injecta banii în economie ca să susțină ciclul de producție! când ai leu cu politică monetară independentă creditele se dau pe alte criterii decât cele în care cerșești creditele la sucursalele din românica ale băncilor din EU! ăia când dau banii și creditele prima dată dau telefon la banca mamă, ce facem cu mujicul ăsta care se căciulește la noi de un credit, uite vrea credit să facă o fermă de porci în timișoara!

        AAAA! vrea să reînvie comtim-ul!? dăi peste bot, nu e nevoie, avem deja unul la unguri, concurența e pentru proști, prima dată recuperăm investiția după aia mai vedem, îi belim pe unguri, îi băgăm în faliment întrerupându-le accesul la credite că afacerea nu mai e profitabilă, și facem alt complex la români! rezultatul e rezoluția plan de biznis nefezabil, nu are piață, nu are vânzare asigurată, profit nesigur, risc ridicat de recuperare a investiției, nu se aprobă cererea de credit … și cât timp ne aliniem politicilor și intereselor UE nu mai pupăm comtim până nu e amortizată investiția de la unguri! și astea sunt investiții pe termen lung!

        dacă leul nu ar umbla cu limba scoasă după euro teoretic ar exista bănci românești, cu capital românesc, interesate să creeze afaceri care să concureze pe bune cu cele din UE, de ce nu și cu capital chinez, care poate că ar avea interes să ridice un complex de porci la timișoara vizavi de cel unguresc acum nu peste 10 ani! aia e concurența reală! da’ pun pariu că dacă s-ar face asta ar apare repede taxe antidumping împotriva capitalului chinez care s-ar aventura într-o asemenea poveste

        „In fine, discursul e mult mai complicat si complex, da in esenta, cam ala e rolul BNR. Rol pe care nu si-l face!”
        rolul BNR-ului e de a asigura și controla masa monetară prin injecții și retrageri de bani din economie prin intermediul băncilor comerciale … băncile sunt interfața dintre BNR și restul economiei, inclusiv guvernul româniei care nu poate împrumuta bani direct de la BNR ci doar de pe piață, de la băncile comerciale, evident contra unei dobânzi și prin taxe și impozite de la populație și agenți economici ….. BNR-ul are niște reguli pentru toate băncile comerciale, dar aceste reguli cât timp vrem să intrăm în UE și să adoptăm € sunt aliniate la regulile UE! BNR-ul nu mai face politică monetară independentă cât timp vrea să intre în clubul €! a zis-o acum ceva timp ițărescu, BNR-ul sa retras din economie, nu mai face politici economice independente a lăsat locul UE care face politici economice în locul BNR prin intermediul fondurilor UE acordate româniei! UE injectează banii în economie în locul BNR prin intermediul băncilor locale! dacă vrea să se bage BNR sau guvernul nu are voie, intră automat la ajutor de stat! și ajutoarele de stat se aprobă chiar mai greu ca proiectele cu finanțare de la UE!

        nici nu știi dacă e bine sau rău că BNR nu mai joacă independent, că sa văzut în perioada 1990-1999 la ce a dus politica independentă a BNR! la falimentul băncilor cu capital românesc de după revoluție! dar după restructurarea sectorului bancar din anii 2000 și intrarea masivă a băncilor străine în românia BNR sa abținut de la joc independent de glezne … din 2000, timp de 10 ani economia românească a concurat cu restul UE cu o mână legată la spate iar rezultatele se văd cu ochiul liber … decât așa mai bine fără leu și cu € și complet în zona euro din 2000! părerea mea e că am fi recuperat din șoc mult mai repede fiind complet în € decât în afara ei dar respectând politicile de convergență pentru interarea în zona € …

        • Asta-i ca la scoala de diversiune…da imi fac timp sa-ti raspund fie si partial la potopul de lozinci cacapitaliste debitate:
          1. Exportul de carne de porc nu e integrat verical cu productia? Vrei sa spui ca importam porci ca sa-i taiem? Pai, de ce nu plateste Ministerul Agriculturii pe taranii romani pentru a creste porcii aia? E mai bine sa puna presiune pe moneda si sa creasca deficitul de cont curent?
          2. Nu dispunem de utilaje performante pentru a prepara hrana? Ce mare performanta crezi ca trebuie sa aiba un tocator de ciocani? Motoare electrice se fac la Pitesti, la firma lui Copos, reductoare la Campina, structuri metalice in fiecare oras din tara asta. De ce ar trebui sa cumparam tocatoare din Germania ori Turcia? Sau, daca te referi la uscatoare pentru deshidratare ori reactoare pentru extractia de diverse vitamine ori adaosuri alimentare, iti pot recomanda pe loc cativa proiectanti care sa faca calculele de proces si cele de rezistenta.
          3. Zici ca ii vom cere euro neamtului? Care e problema, daca pe aceeasi suma de euroi cumpar cu 20% mai multi lei? Pentru ca taranul roman isi ia motorina pentru aratura si painea de toate zilele pe lei. Care ar fi problema daca la BNR s-ar centraliza oferte de vanzare euro suficient de importante incat sa oblige BNR sa cumpere de pe piata pentru a mentine cursul de schimb, marind astfel rezervele de euroi?
          4. Nu mai sunt bariere vamale? Monser, principiul de baza, inca de la infiintarea CEE, a fost incurajarea liberei concurente. Ori, in acest caz, se pot impune suprataxari care sa compenseze subventiile acordate de catre statele exportatoare. Cu conditia ca cei ce negociaza astfel de tratate sa nu fie idioti! Ori pur si simplu interesati!
          5. Unde ai invatat tu gogomania ca daca bagi banii intr-o afacere fara o linie de credit in spate de decapitalizezi? Ia zi, ce inseamna sa platesti numai cheltuieli financiare de cateva zeci de mii de euro pe luna? Cumva, „capitalizare”? Banii aia trebuiesc scosi din activitatea curenta, adica din profitul realizat, altfel intri in faliment. Si presupunand ca ai suficient profit, de ce ar fi mai bine sa dai acest profit bancii, in loc sa-ti intre in buzunar? Teorii de astea sa tii cand le vei simti pe propria piele!
          6. Doamne, ce bors amestecat e in capul tau! Ce are politica monetara cu taxele antidumping? Politica monetara e facuta de BNR si vizeaza echilibrul balantei de plati externe si controlul deficitului de cont curent, pe cand taxele antidumping sunt bariere vamale, facand parte deci din politica vamala, care se face in vederea protejarii producatorului intern. Pentru ca, am noutati pentru tine: razboiul economic este in curs, iar voi, baietii tatii, ati fost prinsi cu nadragii jos!
          7. Vad, de altfel ca stii foarte bine cum fac ceilalti ca sa ne transforme in colonie bananiera, dar refuzi sa faci si pasul catre concluzia logic corecta care se impune. Asta ridica si intrebarea: Este legitima existenta unor autoritati care, in loc de a proteja interesele populatiei ce le plateste salariile, se legitimeaza prin facutul sluj la puterile straine, protejand astfe; interesele altor state? Pentru ca, iarasi am noutati pentru tine: interesele poporului roman vin in contradictie cu cele ale concurentilor economici.
          8. BNR controleaza masa monetara – ai spus corect. Cum? prin emiterea de moneda -adica prin controlul asupra inflatiei, si prin interventia pe piata de schimb valutar, cumparand sau vanzand euroi pentru a mentine un curs de schimb convenabil. Intrebarea este: convenabil… cui?
          Si, ia presupune ca se injecteaza in economie banii aferenti unei inflatii de 2%. La un PiB de 120 miliarde, ar fi vreo doua miliarde jumate – calculul e mai complicat, dar simplist vorbind cam asta inseamna. Ce s-ar intampla cu astfel de investitii? hai sa zicem ca ar fi o investitie in infrastructura. Am putea avea 2,5 miliarde impartit la vreo zece miliarde pe km, 250 km de autostrada finantata intr-un singur an. Presupunand un trafic de 50000 masini pe zi, taxabil, si o taxa medie de numai 10 EURO pe masina, rezulta incasari curate de 500000 EURO pe zi, adica vreo suta optezci de milioane de euro pe an care intra in buzunarul statului roman fara nici un efort. Daca, insa, ne referim la investitii in capacitati de productie, sumele sunt incomensurabil mai mari. Si, atentie, toate componentele de infrastructura pot fi produse in tara, ceea ce inseamna salarii platite, si impozitele aferente la buget!

          • 1. Importam porci ca sa-i taiem (mai ales din Ungaria)
            2. Pentru a face astfel de utilaje e nevoie de timp pe cand acelea sunt de-a gata. Daca mai e la mijloc si o finantare trebuie sa aiba un obiect bine definit, nu ceva in constructie.
            3. BNR are legatura cu toata destructurarea tarii prin conditiile curvesti de creditare acceptate bancilor comerciale. Cea mai importanta parghie pe care o are BNR si care nimeni nu o aminteste e dobanda de referinta astfel marile porcoratii se imprumuta de afara la cel mult 3% in valuta in timp ce firmele locale se pot imprumuta in cel mai bun caz la un 12% real. Astfel se face decapitalizarea romanilor, nu ai cum sa concurezi cinstit cu unii care au finantarea de 4 ori mai ieftina. Aunci intervin spagile, necinstea, etc pentru a te mentine in piata pe care BNR o ofera pe tava marilor porcoratii externe. Astfel pe de o parte chiar daca s-ar subventiona industria locala banii merg la banci pe dobanzi. In principiu din cauza faptului ca toata lumea vrea termen de plata si productie tot mai crescuta pentru a fi competitivi creditul e aproape indispensabil pentru mentinere. Solutia ar fi neacceptarea tuturor kkt-urilor si intoarcerea la simplitate. Mai bine zis sa nu mai cumparam decat produse romanesti de la badea si baba chiar daca sunt de 100 de ori mai proaste sunt ale noastre. Altfel sa nu ne miram daca in 2 generatii vom fi obligati sa avem in fiecare companie cate un homalau asa cum acum suntem obligati sa avem cate un handicapat.

            • Doar o remarca: un astfel de utilaj dimensionat pentru capacitatea necesara unei comune ori a catorva comune dureaza, ca productie, undeva la trei-patru luni, proiectarea inclusa. Nu inteleg de ce trebuie sa fie neaparat „bine definit”. Daca tema de proiect este emisa corespunzator, restul este rutina.

            • Cand mergi la un finantator (banca, fonduri, leasing) trebuie sa aiba o comparabilitate, un service, o omologare, standarde etc, producatorul sa faca BUY-BACK (daca tu nu poti achita)… Bineinteles ca nu e bine faptul ca e asa dar asta e paradigma din care trebuie sa ne lumineze Dumnezeu cum sa iesim. Daca mergem pe unire si fonduri proprii e ideal asa cum spui… Pana acum cunosc doar o comunitate unita prin Arad in jurul fostului CAP. Restul sunt „investitori”….

          • O razgaiala pentru project manageri: La cifrele mentionate pentru autostrada, amortizarea se face in mai putin de 14 ani. Probabil ca, tinand cont si de cheltuielile de intretinere, ne putem duce la 17-18 ani. Io zic ca nu e rau…

      • inflația nu te ajută economic decât dacă poți face inflație injectând banii în economie prin credite acolo unde vrei tu, ca stat suveran și independent, dacă inflația e controlată și dirijată de alții fii sigur că nu e inflație în interesul tău!

        și da, există și inflație sănătoasă, cum tot repetă fără să obosească patriciu, orice investiție de genul comtim duce prima dată la inflație ( achiziții de bunuri și servicii cu bani mai mulți din creditele cu care se construiește complexul de porci ) și numai după ce începe producția la scăderea prețurilor pe anumite segmente de produse, dar doar corelată cu o politică de investiții independentă, bazată pe o monedă cu adevărat suverană!

        dacă investiția e profitabilă inflația e bună pentru că banii în plus de pe piață au acoperire în bunuri și servicii LOCALE, DE PE PIAȚA LOCALĂ, dacă investiția e proastă și neprofitabilă ai inflație rea pentru că cumperi de la extern carcasa de porc care e mai ieftină cu tot cu inflație decât cea de la comtim! și cum dai bani mai mulți, ai inflație, pe același produs ai pierdut investiția în comtim, ce recuperezi vânzând ieftin porcii la extern dai tot la extern când cumperi carcasa de porc mai ieftină decât la comtim … adică ieși în pierdere și în loc ca producția de la comtim să acopere inflația internă o acoperă pe cea externă, avantaj neamțul chiar dacă cumpără de la tine ceva porci iese în câștig pentru că compensează cu ce îți vinde ție pe post de cârnați de porc!

        ADICĂ CUMPĂRĂ IEFTIN ȘI VINDE SCUMP = PROFIT!

        în economia de piață reală prețurile sunt inrelevante cât timp linia de credit de la bancă e asigurată! acolo e puterea unității economice, în linia de credit nu în prețul de producție! ai pierdut linia de credit, ai pierdut bătălia, trebuie să te retragi de pe piață, ca să reziști vinzi în pierdere și în scurt timp dai faliment … pentru că acea linie de credit asigură concurenței tot timpul un avantaj decisiv când trebuie făcute investiții ca să crești eficiența și productivitatea!

        ai un front de luptă pe 4 nivele BNR -> BĂNCI -> agenți economici -> consumatorii de produse și servicii

        ieși în câștig ca națiune atunci când ai acces la bunuri și servicii mai ieftine din producția agenților economici de sub umbrela BNR de fiecare dată când concurența vrea să îți bage pe gât bunuri și servicii la prețuri mai mari … când BNR se retrage de pe piață și nu își mai îndeplinește rolul de maestru păpușar iar în locul BNR avem UE cu celebrele fonduri structurale relația dintre bănci și agenții economici se viciază băncile nu mai au interesul să sprijine agenții economici ca să producă mai ieftin decât dacă nu fac concurență fratelui mai mare, agenților economici din UE! dintr-o dată consumatorii constată stupefiați și fără să priceapă cum e posibil așa ceva că prețurile mai mici si mai competitive sunt tot mai des și mai des întâlnite la la produsele din UE nu la cele din producție internă chit că sunt calculate în € nu în lei! incredibil!? cum e posibil așa ceva când forța de muncă e mai ieftină la fel și materiile prime!!!

        ce au domle’ agenții economici interni de nu pot concura pe piață!? e simplu! nu au acces la credite ca să devină mai competitivi! în mod sistematic sunt sabotați cu sau fără leu iar bilanțurile în lei nu te ajută de loc când te duci la bancă să ceri credit! te aliniezi intereselor ue, sugi la licuriciul ue, poate prinzi o nișă de piață conform planurilor economice ale UE vizavi de românia … dar în nici un caz să nu îți închipui că vei construi prea curând un nou comtim ca să fac concurență vecinilor unguri! ăla nu e în planurile UE vizavi de românia! cu lei sau fără lei, nu contează!

        de-aia zic, leul e degeaba, un moft cât timp politicile economice sunt discret dirijate de UE nu de BNR! BNR are un rol marginal, de a aduce inflația spe zona de convergență și a asigura interarea în zona UE … leul nu mai e leu cât timp nu are în spate un BNR cu o politică cu adevărat independentă, e doar un euro-sfert deghizat în blană de leu ca să menajeze sensibilitățile naționale ale celor care nu s-au trezit încă și mai umflă pieptul de ziua națională …

        iar patriciu asta spune, ne-ar fi mai bine cu un leu și un BNR independent, nealiniat la strategia de integrare economică a UE … între a fi independenți și a fi integrați complet în UE situația actuală nici în căruță nici în teleguță, cu fundul în două luntrii șamd e cea mai proastă situație posibilă …

        pe scurt prețul de vânzare nu contează! contează doar banca și linia de credit din spatele tău cu care te lupți pe piață cu concurența! poți să fii competitiv și să vinzi la prețuri sub concurență în orice monedă, cât timp concurența are spate mai puternic te doboară în timp prin investiții bazate pe credite ieftine în timp ce tu te decapitalizezi investind din profit …

        cam ce s-a întâmplat cu industria lui ceaușescu după 1989 … mormanele de fiare vechi nu au mai putut concura pentru că ori au făcut investiții proaste ori băncile nu le-au mai ajutat cu credite la nivelul necesar ca să se modernizeze … din rea-voință sau incompetență samd toate au decedat pentru că s-a stricat relația lor cu băncile … unele nu au vrut să se reformeze, unele nu au putut unele nu au avut nici o idee ce ar trebui să facă … nici băncile din anii ’90 nu prea știau cum să ajute prin investiții și linii de credite economia națională, ce industrii să ajute și care trebuie lăsate să moară, și rezultatul îl știm cu toții, faliment generalizat și al sectorului bancar, când BNR le-a lăsat să dea faliment pe toate în afară de CEC și BCR și al întreprinderilor care sau decapitalizat și au intrat în faliment pe rând, una câte una …

        leul a dat faliment pe vremea CDR-ului și de atunci e doar o umbră, e doar cu numele

  8. ..de aia Ba$elu’ vrea sa ne treaca la euroi in 2015!
    ps: cind afm fost la Cluj am platit un pe covrig 1.5 roni iar la noi in Bucovina este .5 roni!

    • e clar ca nimeni nu vrea asta: am vazut cu cata repeziciune grecii au renuntat la intentia lor pentru referendum

      Nu grecii au renuntat ci fostul lor prim ministru, ceea ce nu-i deloc totuna. Stiu, in democratie si Boc ia decizii in numele nostru, dar sunt acelea reprezentative si benefice noua?

  9. Money as Debt – Geld als Schuld – 1/4

    la ora asta nu mai conteaza ce moneda ai pt ca toate sint asa dupa cum se vede adica la cheremul unora. leul nu face exceptie. si chiar daca n-ar fi fost asa daca toti ceilalti sint in galeata ne vor trage si pe noi pt ca asta este sistemul economic mondial . alternativa am fi avut insa romanii au vrut vest cu orice pret. credeau ei ca vor veni ploile cu salam…. acum ca romanii mai controleaza ceva in jurul a 10% din tara lor se poate spune ca nu mai sint posibilitati de-a evita nenorocirile. romanul nu vrea sa vada ca romania are resurse uriase si viseaza mai departe la ceea ce numeste din prostie tarile civilizate. pina si astazi nu esti privit cu ochi buni daca ai ceva de reprosat maretului vest! apoi mai este problema servilismului fata de straini care la romani inca se manifesta intr-un mod exagerat indiferent ca sint in tara sau din diaspora. in plus foarte multi nu vor sa invete nimic din toate cite s-au intimplat in ultimii 22 de ani.
    sa dau si un exemplu:
    „Ca romanii s-au imbulzit ieri sa vada defilarea fortelor armate e o stare de normalitate.
    Ea vine, pe de o parte din radacina noastra latina – aia din care in continuare pretuim si painea si circul – pe de o parte din nesiguranta crescanda a zilei de azi si de maine, fapt ce face ca Armata sa fie una din institutiile catre care Romanul se uita asteptand izbavirea.
    Ca romanii, apoi, s-au imbulzit sa manance cu orice pret din pomana compusa din fasole cu carnati, paine si vin fiert cu care i-au miluit varii autoritati locale nu mai tine decat de instinctul barbar de supravietuire, decat de o acuta lipsa de educatie, de o recunoastere subtila a starii de intuneric si indobitocire dintr-o vreme apusa dar acut prezenta chiar si dupa 20 de ani.” Scris de Ioan Romeo ROŞIIANU

    tot ce-a scris respectivul sint niste timpenii fara seaman!!! asa este peste tot inclusiv la nemti iar vesticii se inbulzesc la orice este gratis de cind ii stiu eu live inca de acum aproape un sfert de secol!!! individul pastreaza inclinatia pur romanesca prin care isi minimalizeaza propia natia prezentindu-i ca fiind cei mai rai. ma mir ca n-a pomenit ceva de maretii civilizati ca sa fie tacimul complet! precis cine a postat asta chiar crede ce-a scris prostanacul asta!!!
    dupa cum se vede romanii traiesc mai departe din legende impresii si vise care nu au legatura cu realitatea!!!! asta a si fost motivul pt care vesticii n-au facut mat atit de repede. practic nu s-au asteptat sa le mearga prostiile lor atit de usor iar efectul sa fie atit de amplu.
    mai spune individul ca asta ar fi „o recunoastere subtila a starii de intuneric si indobitocire dintr-o vreme apusa”. zau?! pai scoala aia avuta in romania a fost fantastica iar cartile erau cu toptanul la preturi de tot risul nu ca-n vest unde a cumpara o carte este un efort financiar. aici nu mai adaug faptul ca invatamintul vestului este un mijloc de indobitocire in masa si practic vesticii nu sint in stare sa inteleaga nimic din ceea ce citesc asta daca citesc pentru ca deobicei ei nu citesc nimic cu exceptia ziarelor cu poze multe. astazi se vede cum arata sistemul de invatamint vestic deoarece el a fost introdus si in romania. va place? este asta lumina aia nemaipomenita pe care o asteptati din vestul luminos? in vest cartile sint considerate de succes daca se vind 5000 de exemplare si nici o editie nu trece dincolo de 10000 de bucati insa asta se intimpla in cazuri de exceptie. apoi in romania veche pe linga ce-am vazut in vestul luminos pot spune c-a fost anarhie curata. eu spun ca este cazul sa se trezeasca si romanii. abia acum au inceput unii sa vada asa ca prin ceata tavalugul care vine peste noi. cam tirziu pt ca era posibil sa vedeti asta imediat adica in 1990. eu mi-am dat seama dupa o luna de vest ca este o mare teapa. in 2003 erau toti romanii disperati cu e.u. si nato. daca le spuneai ca organizatiile astea nu le vor imparti bomboane ci bice pe spinare luau foc. e uite c-a venit si bicele!

    bune discutiiloe despre linux! libre office este f bun si nu exista probleme de formatare. nu inteleg cine mai are nevoie de office 2010 sau mai stiu eu ce!
    daca sint probleme cu linux alea sint numai la convertirea video. orice altceva merge f bine. si eu am íncercat peste 100 de sisteme iar acum pt incepatori dar si pt ceilalti care vor comfort linux mint este cel mai bun. nu ai nimic de facut decit sa te ocupi de problemele pe care vrei sa le rezolvi si nu de sistem.

    n-am mai trecut de mult pe aici.

    • Bine ai revenit! Totusi, la faza cu fasolea si carnatul, omul avea dreptate! As fi mers si eu, dar ca sa le-o arunc in fata porcilor care ne-au oferit-o cinic.

  10. bai nenea de scrisesi articoletu esti cumva Legionar? Ce varsta ai? Vezi ca ramai repetent la DEZVOLTAREA SOCIETATII ACTUALE. Lumea merge anainte,nu anapoi.Cine-ti tipareste dumitale LEU an Romania? Ai fabrica de timbre si nu stie nimeni? Ai impresia ca LEU se face cum faci tuica de prune? Daca trecem la Euro si avem si putere de decizie politica atunci primesc an tara mea ARABI,CHINEZI sau Americani si ai pun sa spele veceuu pentru 1 EURO dar pe dumneata cu tot cu LEU tau de bag an …

    • Nu te supara, dar vorba lui Caragiale „amice, esti idiot”. La ce arabi si chinezi ieftini visezi tu, cand nu vei avea bani nici de mancare daca se trece la euro?

      • Ai primit o lectie gratuita de DEZVOLTAREA SOCIETATII ACTUALE. Au tu nu pricepi ca mersul anainte (si nu anapoi) anseamna sa primesti americani, arabi si chinezi sa spele wc-ul pentru 1 euro?(tiparit de francezi pentru 1 cent la fabrica aia a lor de timbre)
        Dar tu n-ai de unde cunoaste asta, pentru ca ai petrecut toata viata la facut tuica de prune. Noroc de lumea an afara de tine, care mai si gandeste.

        Dar daca serios, e interesant cum a ajuns tipul aici.

        • Nu stiu si nu ma intereseaza cum a ajuns aici, dar chiar ma distreaza prezenta cate unuia din asta periodic. As putea sa nu-i public si nimeni n-ar sti nimic, dar e atat de evidenta absurditatea pozitiei lor, incat o fac de dragul distractiei. Vorba aia, lasa-l sa se spanzure singur cu limba lui.

    • bai mea postacu , si oile irlandeze merg inainte pana la gura prapastiei si de-acolo se-arunca in mare .
      Te inteleg ca ai simti o mare placere sa pui un arab sa-ti spele WC-ul , si sunt convinsa ca la cata murdarie faci chiar ai nevoie de ajutor.

    • Ce stii tu despre legionari, ma caricatura? Ai avut vreun moment curiozitatea sa te informezi din surse credibile, si nu din propaganda iudeo-bolsevica? Intrebarea e retorica, pentru ca raspunsul l-ai dat prin jalnica ta postare. Stii cumva ca sute de legionari au cerut americanilor sa fie parasutati in Romania pentru a lupta cu arma in mana pentru eliberarea de sub cizma bolsevica?
      Si, ce intelegi tu prin „dezvoltarea societatii actuale”? Ceea ce ti se baga pe gat cu polonicul de propaganda televizata? Nu ca as avea pretentia ca verbul ” a intelege” iti este familiar…
      Si de unde crezi tu ca vei avea putere de decizie politica? Pfui! Magazie de slogane!

    • >> „…atunci primesc an tara mea ARABI…”

      Acest bolnav crede ca are o tara si ca face ce vrea cu ea.
      Se recomanda odihna la pat si mai putine vaccinuri.

  11. Undeva in apocalipsa ,scrie ca unul din capetele fiare i va fi ranit de moarte, dar se va vindeca si toti se vor minuna si se vor inchina fiarei. Cine poate explica sarantocului , este cumva unul din capetele fiarei sectorul financiar? Referitor la leul nostru , din care itzarescu a facut o jigodie , nadajduiesc ca odata si odata vom avea iar „cocosei” , din aurul de la Rosia Montana. care trebuie sa ramana in tara, al tarii si al poporului. Acest articol vad ca se bucura de sare si piper din abundenta.

  12. Ca sa puna capac la toate, basescu promite ca Romania va contribui la suplimentarea fondurilor FMI…Pai sa sintetizam: Imprumutam bani de la FMI, cu dobanda, plus conditii de „restructurare”, si contribuim la FMI, fara dobanda! Hotie pe fata! Si poporul de mamaliga nu iese in strada!

    • As paria ca marea majoritate habar n-are de asta! Oricum, marile schimbari au fost initiate mai totdeuna de catre cei putini, dar determinati.

  13. Eu sunt absolut de acord cu leul si am sustinut în epoca planul Rugina (nici acum nu e târziu).

    Traiesc în lumea germana si stiu ca modelul asta social(-izat) e o oroare-soft si SPER ca prabusirea sa sa-l împiedice sa prolifereze (caci exact asta e sensul aranjamentului dela Bruxelles, anume exportarea modelului socio-economic iudeo-german, bazat pe marea-coruptie STRUCTURALA si pe dirstrugerea / înabusirea sistematica a oricarui rest de viatza = mica-initiativa din sistem).

    Dar, oare, ce ar fi avut de facut Basescu la Bruxelles? Ce a mai putut face Carol al II-lea, într-un moment similar, când britanicii nu si-au mai putut tine garantiile?

    Va întrebati într-un articol mai vechi, d-le Eufrosin, de unde si pâna unde avalansa de articole magulitoare la adresa României din ultima vreme: iata, raspunsul e aici, în cedarea asta.

    Care nici macar NU e mussai sa fie o cedare, altfel decât în termeni mediatici si pe termen scurt …

    Ce, s-a „salvat” Euronul? Nicidecum! S-a consfintit aderarea României la pseudo-moneda asta? Aiurea! S-a angajat cineva sa faca mai mult decât sa puna problema în parlament? Nu! Iar în momentul în care sandramaua va pica (si eu cred ca va pica repede) toate angajamentele luate pe fond de foc de artificii devin brusc & definitiv caduce, nu?

    Traim vremuri cel putin ciudate: uite cum pot ästia sa puna chir si Rusia sub presiune! 2011 un fel de an 1939. Iar astea NU sunt vremuri în care e bine sa fi prea singur, nu?

    • Draga Thalex, in momentul cand sandramaua cade si incep sa zboare artificiile, volens-nolens, toti vor fi singuri! Daca iti inchipui ca pupincurismul gretos de azi al matrozului ne va asigura cine stie ce avantaje, altele decat a ne lupta si muri pentru „aliati”, te inseli amarnic!
      Spre deosebire de amoeba noastra, premierul Marii Britanii a spus-o clar: „Eu nu prezint asa ceva in fata Parlamentului!”

      • Mariea Britanie e un colos, nu o tzärisoarä, fiind ca atare într-o cu totul & cu totul altä situatie de a negocia cu Fritz Krautkopf. Nu are nici Rusia-eternä ca vecin etern si, din fericire pentru ea, nu-i mai are nici pe Francezi pe post de aliati … Detine (este) unul din centrele finantei mondiale si e cel mai mare exportator de tehnologie al lumii. Reactia dura a lui Cameron (care, altminteri nu a excelat pânä acum prin tinutä) a fost determinata si de tensiunea creatä mai acu’ vreo douä säptämâni de desconpirarea unei retzele de contrainformatii si persiune germane, care încerca din culise sä provoace tulburäri (!) în Londra în caz de frondä.

        Ästa e un joc mare-mare, si pentru a intra în el pe post de erou ai nevoie de mai mult decât poate Bäsescu / decât pot eu ori d-ta. Treaba e croasä, dar eu sper, cum spuneam, cä sandramaua picä oricum, indiferent de resultatele campaniei de PR pusä în miscare întru sustinerea ei.

  14. Iata si cateva comentarii postate pe wall-street.ro:

    „asta-i culmea abisului!!!iaca am ajuns sa fim bogati peste noapte..mai bogati decat FMI-ul ..ce urmeaza ma intreb!!?…probabil vor veni nemtii si francezii la noi pe plantatie maine poimaine..

    Daca pana acum am fost in criza ,de acum inainte ,dand acesti bani FMI ului ,vom fi in ce ?

    macar acum este pe fata !

    Ha,ha,ha Romania a luat de la F.M.I cu dobina si noi ii intoarcem fara dobinda vai de noi ne fac toti sintem cei mai fraieri

    Daaaa se mai intoarce roata…….dar ar trebui puse si clauzeeeee cum au facut si ei cu noi…..HA HA HA

    cind te gindesti la acuzatiile pentru care a fost lichidat ceausescu.ala a fost mic copil pe linga nemernicul asta

    Noi ” CONTRIBUIM ” cu dobanda = 0…Ne imprumutam cu dobanda ” PREFERENTIALA = CEA MAI MARE „…SUNTEM…DE RASUL CURCILOR ( ca sa ma exprim civilizat )…

    wtf….oamenii astia nu sunt nici macar idioti sau cretini,sunt dea dreptul nesimtiti si pe deasupra base in loc sa aiba cohones si sa le spuna un NU radical ,noi ne tragem pe cur. Si FMI-ul asta ne da noua bani imprumut cu dobanda si noi le dam moca ajutoare….Ce sa intamplat cu tiparnita fmi-ului? daca e stricata venim noi si o reparam MOCA ca sasa romanii lucreaza pt europeni la bani putini.
    Dar am o idee:ma interesez de cativa camatari si poate ii ajuta si ei….
    jenant… mi-e sila de tot ce se petrece si cei mai fraieri suntem noi ca nu ne unim si sa mergem peste ei sa le dam peste ochi sa mai revina si ei pe pamant.

    vom contribui din pensiile si salariile noastre diminuate pentru ca grecii din fondurile primite de la FMI sa incaseze pensii de min. 1.100 EUR.”

  15. Cine se pricepe a-mi da o explicatie exacta a ceea ce reprezinta un titlu de stat? Nu doresc definitia oficiala, ci prezentarea mis-masurilor care au loc dupa cortina. Eu am informatii ca un titlu de stat, este defapt certificatul de nastere – fiind un instrument financiar.

    Pofta mare:

    http://www.freemanitoba.com/videos/view/dean-clifford–both-sides-of-the-story_1853.html

    • E doar o alta fictiune care ar avea vre-o valoare, facuta pentru confuzarea profanilor. Vad ca incerci si tu ca un om normal ceva concret in spatele „entitatilor valorice” dar nu vei gasi. Toate notiunile cu care opereaza economistii, ce o fi aia, sunt niste fictiuni, fara nici un corespondent concret. O aiureala de notiuni intre care se stabilsc de mincinosi relatii misterioase si u care umplu paginile manualalor si revistelor de economie. O aiureala totala cu scopul de a ascunde mecanismul de transfer al averii de la proprietarii de drept istoric la cel de drept finanaciar.

    • păi simplu spus o hârtie format A4 sau A5 cu care statul recunoaște că i-ai dat X lei, ˘sau € și se obligă să îți de-a banii înapoi după Y ani cu dobânda Z … ca un fel de depozit la termen doar că sunt titluri de stat emise și pe 10 sau 20 de ani …. și nu are voie oricine să dea bani, există și sume minime foarte mari care exclud micii cumpărători de titluri de stat …

      cu astfel de instrumente financiare se finanțează statele de pe piață, e una din principalele surse de bani în afara faxelor și impozitelor …. evident garantate cu veniturile din taxe și impozite de aceea e mare înghesuială la titluri de stat, sunt mai sigure ca alte hârtii de valoare pentru că un stat are venituri lichide tot timpul din taxe și impozite + capacitatea teoretică de a tipări bani sau de a monopoliza piața aurului, capacitatea de a face război pentru a face rost de mijloace noi de plată, nationalizări, aprobări de investiții gen rosia montana șamd … nu se pot compara opțiunile de plată ale clientului stat care face legea cu cele ale clientului obișnuit care poate doar să respecte legea …

      evident cu așa paletă de opțiuni de a obține venituri din diverse surse pentru clientul stat suveran se pune imediat întrebarea bine bine, dar atunci de ce îl mâncă în cur pe stat să se împrumute!? cui folosește!? un stat suveran, care își chivernisește cu cap resursele naturale și umane n-ar avea nevoie de împrumuturi! că are de unde scoate bani direct! taxe, impozite, redevențe, mai vinzi ceva drepturi de exploatare a resurselor naturale, capturi de război, confiscări de bani de la hoți și jmecheri, curve și mama omida, e de unde!

      eu nu văd decât un singur motiv pentru emiterea de titluri de stat, pretextul ca aceste venituri sigure să se ducă prin plata dobânzilor în altă parte!

  16. ‘Toate notiunile cu care opereaza economistii, ce o fi aia, sunt niste fictiuni, fara nici un corespondent concret.” Adevarat sunt fictiuni, dar cu siguranta au acoperire. De exemplu prin anii ’60(aproximativ), banii aveau acoperire in aur, in prezent au in spate deplina incredere si creditul respectivei natiuni. (Full faith and credit of the nation). Pe aceasta ma bazez cand afirm ca certificatele de nastere sunt „aurul” care da valoare acelor titluri. Fiintele umane sunt bogatia unei natii.

    • Ai dreptate, „Fiintele umane sunt bogatia unei natii”. Eu banuiesc ca si ideea ca cetatenii unei tari reprezinta valoarea din spatele unor documente emise in numel respectiovei tari este tot o manipulare pentru a ne da impresia ca in spatele acelor documente chiar ar exsita ceva, ba chiar ceva de valoare. Cand de fapt sunt niste fictiuni emise sa adanceasca impasul functional iar victimele sa fie exploatate far sa inteleaga mecanismul de exploatare.

      Iar aurul este o alta fictiune valorica. Toate aceste notiuni au ca scop instituirea si mentinerea in cultura colectiva a ideii ca banii sunt un tezaur de valoare, sa fie pretuiti pentru pretinsa lor valoare. Pentru ce? Pentru ca criminalii internationali ii controloeza si pe acesat cale controleaza si exploateaza societatea. Functia banilor ar trebui sa fie limitata la mijloc de schimb pentru srvicii si produse, nu tezaurizare a valorii.

      Observati va rog ca idea tezaurizarii valorii in forma depozitelor de bani este sursa tuturor problemelor noastre, notiune inexistenta pentu criminalii internationali care isi pot produce bani in orice cantitate, izvorul banilor, bancile asa zis nationale fiind monopolizate prin asasinat de 350 de ani. Ei insa sunt deosebit de activi ca noi sa ravnim dupa bani, sa nu functionam fara bani, si sa nu avem. Pe ei nu ii intereseaza sa aiba bani, asat e o legenda. Pe ei ii intereseaza ca noi sa nu avem bani. Ei nu tezaurizeaza bani, ei tezaurizeaza pamant. Emit oricati bani ca sa cumpere pamant si apoi cauzeaza crize si monopolizeaza resurse cuy bani c sa traga inapoi prin preturi uriase banii inapoi. Si gata: ei au pamant si noi nu. Ei au mijloacle de rpoductie, noi nu. Ei au tot si noi traim doar in masura in care ei vor. In rest sunt doar vorbe si distractie.

      Noi nu putem sesiza perversitatea falselor conexiuni practicata de cei care se ocupa numai cu asat de zei de generatii. Cand realitaeta ne izbeste atunci cand ceva este strident, nu are nici un sens, cautam sursa nepotrivirilor si ne confuzam tot mai mult. Ei se prind si ne arunca momeli sa ne epuizam si sa renuntam la cautat. Si asa merge mai departe nebunia.

      Nodul Gordian este exemplul cel mai clar in fata carui fenomen ne aflam si cum trebuie sa ne comportam.

      CU SIGURANTA NU TREBUIE SA INCERCAM NE LAMURIM URMAND CAILE PE CARE EI NE ATRAG. SI SUNT CU MIILE DE CAPCANE PE INTERNET.

      FOLOSITI-VA INTUITIA SA NU VA PIERDETI ENERGIA. Experienta mea.

  17. De preferat stapini si lei la noi in tara,dar de proiectul israel in Romania pe care aceeasi vinduti si satanisti il promoveaza fara sa sufle o vorba despre el,ce zici Eufrosine?

  18. răspuns mai lung pt. @Mos Darie
    1. integrarea verticală locală a producției e parțială … nu sunt absurd, există și o parte de valoare adăugată locală, importăm carcasa vindem cârnatul șamd, dar se vede cu ochiul liber unde se duce grosul bogăției, clar la extern! … dacă circuitul ar fi complet local, cultura agricolă -> zootehnie -> procesator -> tarabă -> consumator alta ar fi valoarea adăugată totală care se duce în diverse buzunare local, îmbogățind români sau măcar antreprenori locali … există diverse teorii în zona asta, cum e mai bine să protejezi circuitul intern și cum să valorifici bucla externă ca să păstrezi maximul de bogăție în buzunarul tău și nu al altuia, dacă nu al tău atunci măcar al altui român șamd … nu intru în detalii că situația e creață, dar în esență schema promovată de eminescu încă mai e valabilă! el folosea o schemă extrem de simplă: armată, elita conducătoare, țărani, meșteșugari și comercianți … nu se încurca cu finețuri și cu teorii complicate … unii folosesc bâta, unii lucrează cu capul și îi conduc pe ceilalți, unii lucrează pământul și alții lucrează cu mâinile și mașinile care lucrează pentru ei, iar comercianții schimbă bunuri cu alte bunuri … teoria lui era că comercianții e musai să lucreze pentru țară și îmbogățirea țării dacă lucrează doar pentru îmbogățirea lor sa dus naibii bogăția națiunii … băncile intră la categoria comercianți, că schimbul de bani e tot un schimb de bunuri, de valori … pe vremea lui probleme erau doar cu comerțul, cu ovreii … pe vremea noastră avem probleme și cu elita, aici intră și biserica, și cu meșteșugarii și cu țăranii și cu armata … practic cam toate categoriile sociale încep tot mai mult și mai mult să își urmărească propriul interes și tot mai puțin interesul țării … nu ne mai gândim la binele comun, ne furăm singuri căciula unii altora, încurajați de restul lumii care se strică de râs când ne văd! neamțul deja a intrat în blocaj mental, nu mai pricepe nimic! cum putem noi să furăm cu atâta inconștiență!? cum putem toca banii cu atâta viteză!? ce acumulare de capital și multiplicare a investiției să ai când deja posibila valoarea adăugată pe care o poate aduce o autostradă sa topit în comisioanele nesimțite!? că nici o investiție nu are efect infinit de levier! e un efect finit de multiplicare! deja păpat de cel mai mare preț din lume tocat pe investiție!

    2. uite că e nevoie de performanță chiar și în agricultură! depinde ce vrei, 40% populație ocupată în agricultură sau doar 2% ca în SUA … mai depinde și dacă ai ce da de lucru celor care nu mai au loc în agricultură, până la urmă mecanismele monetare moderne te trag de buzunar și nu îți dau voie să trăiești din cei 2 ha teren agricol când în teorie ai putea fi și sătul și odihnit și mulțumit cu pământul ăla! e un mecanism extrem de pervers cu care sunt mânate turmele umane în secolul XX:

    What is wrong with entrepreneurship and the capitalist greed
    ============================================================
    An American tourist compliments a Mexican village fisherman on the quality of his fish and asks how long it took him to catch them.

    “Not very long,” answered the Mexican.

    “But then, why didn’t you stay out longer and catch more?” asked the American.

    The Mexican explained that his small catch was sufficient to meet his needs and those of his family.

    The American asked, “But what do you do with the rest of your time?”

    “I sleep late, fish a little, play with my children, and take a siesta with my wife. In the evenings, I go into the village to see my friends, have a few drinks, play the guitar, and sing a few songs… I have a full life.”

    The American interrupted, “I have an MBA from Harvard and I can help you!”

    “You should start by fishing longer every day. You can then sell the extra fish you catch. With the extra revenue, you can buy a bigger boat. With the extra money the larger boat will bring, you can buy a second one and a third one and so on until you have an entire fleet of trawlers.”

    “Instead of selling your fish to a middleman, you can negotiate directly with the processing plants and maybe even open your own plant. You can then leave this little village and move to Mexico City, Los Angeles, or even New York City! From there you can direct your huge enterprise.”

    “How long would that take?” asked the Mexican.

    “Twenty, perhaps twenty-five years,” replied the American.

    “And after that?”

    “Afterwards? That’s when it gets really interesting,” answered the American, laughing. “When your business gets really big, you can start selling stocks and make millions!”

    “Millions? Really? And after that?”

    “After that you’ll be able to retire, live in a tiny village near the coast, sleep late, play with your children, catch a few fish, take a siesta, and spend your evenings drinking and enjoying your friends!”
    ===============================

    răul e sistemic, nu scăpăm așa ușor de el cât timp considerăm exploatarea omului de către om ceva normal și firesc!

  19. « Pentru ca taranul roman isi ia motorina pentru aratura si painea de toate zilele pe lei » nu prea … e doar de formă … prețul real e de fapt în dolari, întreabă-l pe patriciu daca nu crezi, după care pentru zona euro e convertit forțat în euro, PENTRU TOATE ȚĂRILE EU INCLUSIV ROMÂNIA! un alt argument al lui patriciu să o lăsăm mai moale cu intențiile de integrare în eu e această dublă conversie forțată, când am putea lucra direct în dolari!

    4. « Ori pur si simplu interesati » păi asta e problema, declarăm că vrem convergență și aliniere ca să intrăm în zona euro DECI SUNTEM INTERESATI și cu toate principiile de liber schimb concurăm pe zona agriculturii cu francezul care are subvenții duble!!! păi din start avem o mână legată la spate! iar 1-0 patriciu vs. fantoma integrării cu orice preț în ue, mai bine stăm deoparte și păstrăm doar liberul schimb care e același și pentru marea britanie și pentru elveția și norvegia și germania în relațiile lor cu EU! de ce vrem mai mult decât putem duce!? e evident că avem probleme, se vede cu ochiul liber! e practic o reformă forțată, în mod conștient permisă de BNR & comp pentru că prima variantă încercată în anii ’90 a dus la falimentul bancar de pe vremea cdr-ului! eu mă refeream la barierele vamale din interiorul UE, iar la cele externe nu putem face opinie separată trebuie să jucăm ca restul UE dacă în relatia cu turcia UE are interese speciale jucăm cum spune ea vizavi de importul salatei turcești nu cum am vrea noi și iar avem probleme!

    5. e decapitalizare monșer! uiți costul banilor! de când o investiție are profit din prima zi? până începe investiția să scoată bani câteva luni stau blocați în șantierul investiției ( nu produc dobândă ) după care durează până ajungi pe profit, trebuie să te organizezi chiar și pe cea mai bună piață ai nevoie de un timp de adaptare! iar timp pierdut în care BANII TĂI stau blocați! MULȚI BANI! eu nu discut de tutungeria de la colțul străzii ci de investiții de genul comtim sau dacia! dacă bagi 100% din rezerve proprii banii în astfel de investiții ești mort! dacă cumperi din banii tăi o combină de recoltat grâul modernă ești terminat la prima recoltă! asta e ce nu înțeleg mulți rolul creditului și a băncii în formarea capitalului cum o relație corectă te ajută enorm să fii competitiv și să te lupți pe piață CU CEILALȚI CARE AU SI EI ÎN SPATE ALTE BĂNCI ȘI LINII DE CREDIT!!!! dacă competiția ar fi corectă, fiecare ar lucra cu banii lui da, ar fi cum zici tu, DAR COMPETIȚIA NU JOACĂ CORECT, CUM VREI TU! ea se luptă cu tine având în spate băncile!

    unde e competiția corectă și piața liberă când francezul vine cu 1 M € linie de credit în buzunar + propiul capital și tu cu 100 K € adunați cu sudoarea frunții din vânzarea producției!? dar nimeni nu îți spune asta! că niciunde în capitalism nu e piață liberă și competiție corectă! aia înseamnă decapitalizare, costul banilor! nu te uita la dobânzi, alea se rostogolesc cât timp băncii îi plac de ochii tăi albaștri! adică ai avantaj dacă te bagi slugă la stăpân! ai bâta mai mare! vrei să joci independent, nici o problemă! nu te oprește nimeni! dar joci pe banii tăi! adică pe termen lung te decapitalizezi … aia înseamnă decapitalizare îți uzezi în luptă propria bâtă, adversarul are una împrumutată, bâta lui o ține în arsenalul de rezervă în caz ca nu te-a învins are un argument suplimentar!

  20. 6. « Ce are politica monetara cu taxele antidumping » cât timp BNR e tăticul băncilor comerciale are! de unde se refinanțează băncile? nu de la BNR? de ce pe vremea cdr-ului bancorex a dat faliment iar bcr nu? pentru că la una au venit camioanele de bani de la bnr la cealaltă nu! așa sa hotărât în discuțiile dintre cdr, bnr și ue așa sa executat! circuitul nu poate fi separat de bnr cât timp băncile comerciale sunt în ograda ei! da, oficial se ocupă doar de inflație, cursul de schimb si tipărirea hârtiilor în realitate e dirijorul din umbră a întregii economii naționale! cât timp guvernul se finanțează de pe piață, chiar și taxele și impozitele sunt indirect controlate de BNR care lucrează elegant cu masa monetară și dobânda de referință, e tot la mâna BNR care îl poate îngropa într-o clipă dacă încearcă joc independent de glezne! … ședințele în miez de noapte tot mai dese dintre marinel și ițărescu spun totul cine e adevăratul șef! ar trebui să ciulești mai atent urechile când dă cu goarna ițărescu! pare inofensiv dar nu e! băsescu e mic copil pe lângă el! sper că e mai clar acum cum e cu politica vamală și independența guvernului de sistemul bancar … guvernul nu prea are cum pune ce taxe vamale vrea mușchiul lui! o dată are problema obiectivului declarat, integrarea completă în ue, a doua problemă e faptul că orice agent economic, intern sau extern când se simte atins de politicile vamale prima dată se duce la banca cu care lucrează să ciripească … și banca raportează șefului ierarhic direct, care nu e guvernul!

    iar ițărescu a spus de multe ori în cei 10 ani de după 2000 cam ce trebuie făcut dacă tot am luat decizia de a fi asimilați complet de borg-ul UE! a criticat guvernele de după el, a arătat unde trebuie lucrat și cum, la ce trebuie să fim atenți, dar cum pare inofensiv și fără putere nimeni nu l-a luat în serios … și când a fost premier toți l-au luat la mișto au râs de el și i-au dat șuturi în cur … degeaba …

    atenție! asta nu înseamnă că politica dusă de ițărescu și bnr e rea și greșită! sau rău intenționată! asta e o cu totul altă poveste, cât timp obiectivul declarat e integrarea în ue e o politică corectă! e practic o restructurare forțată și accelerată, nedeclarată, a economiei ca să poată fi asimilată rapid de borg-ul ue … restructurarea pe față de pe vremea fsn-ului nu a mers … pe vremea cdr-ului sa schimbat tactica, prima mișcare a fost mazilirea băncilor cu capital românesc din anii ’96-’99 … problema e dacă avem cu adevărat nevoie de integrarea totală în ue! globalizarea face integrarea în ue o alternativă posibilă dar nu unica cale necesară pentru o țară mai puternică și prosperă! sunt destule exemple de țări care nu au ca obiectiv real integrarea în ue și care o duc destul de bine! turcia e cel mai bun exemplu, deși declarat zice că vrea în ue, de fapt nu prea vrea cât timp nu acceptă toate condițiile cum facem noi! și nu o duce deloc rău!

    7. « dar refuzi sa faci si pasul catre concluzia logic corecta care se impune » nu sunt geniu … dacă aș fi aș lua nobelul în economie …. nu îmi e clar tot mecanismul … dar ce mi-e clar e faptul că nu e necesar să ne integrăm în ue și nici să adoptăm moneda euro ca să fim o țară prosperă, puternică și independentă … repet din nou, turcia e cel mai bun exemplu … mă raportez la sistemul global, care e tot viciat! dar viciat sau nu în el sunt țări care o duc mai bine, printre ele am putea fi și noi …. însă e o problemă, cât timp obiectivul declarat e integrarea completă în ue a persista în situația actuală chipurile rezistând asimilării e cea mai proastă din soluțiile posibile! pierdem mai mult decât dacă ne-am integra mai repede! cu cât trece timpul cu atât pierdem mai mult fără a evita în nici un fel asimilarea completă de către borg-ul ue

    8. păi la punctul ăsta sunt de acord, inflația care nu duce în mod necesar la creșterea masei monetare poate fi și o creștere a vitezei de circulație a banilor în economie teoretic pot duce la creștere economică sănătoasă! problema cu politica bnr e că face exact ce îi spunem noi să facă! obiectivul e integrarea în ue! nu e cum zici tu acolo politici monetare independente cu unic obiectiv de a crește prosperitatea româniei! noi plecăm de la un fals adevăr, că integrarea în ue e prin definiție un lucru bun! și atunci bnr exact asta face, execută deciziile politice luând măsurile necesare în ograda sa pentru îndeplinirea obiectivului!

    CINE E DE VINĂ? NU BNR-ul!

    în zona asta aș fi și mai mult de partea lui patriciu care trage spre umbrela fed și a sua … eu am bănuieli că globalizarea și guvernul mondial, baubau-l care ni se tot flutură pe sub nas ascunde altceva … că sua deși aparent se duce într-o fundătură trăgând după ea întreaga planetă detalii mărunte de genul enigmaticului bitcoin indică mișcări de trupe subterane care vor schimba regulile jocului într-un orizont de timp pe care îl vom prinde live, cât timp mai trăim … cele mai exotice teorii economice, cu premii nobel atașate vin tot dinspre sua … sua nu e nici pe departe înțepenită în schema implementată acum 100 de ani când sa înființat caracatița fed și s-au pus bazele sistemului economic global actual și caută soluții alternative … internetul e una din soluții … bitcoin și reinventarea noțiunii de bani la fel … star treck e încă una … ingineria genetică și nanotehnologia la fel …. economia cunoașterii bazată pe informație ca resursă de bază nu mai are nevoie de banii clasici, capacitatea de a multiplica resursele cu costuri minime schimbă din temelii regulile jocului … când restul lumii va spune gata, sua e istorie, sua va schimba regulile jocului!

    apocalipsa pentru creștini e o veste bună, evenimentul care anunță lumea nouă! în loc să bocim ca babele ar trebui să privim cu încredere și speranță spre viitor! să avem încredere în venirea lui isus și a împărăției lui dumnezeu nu cu frică și teamă!

  21. 1. nu e un argument asta. oricum moneda nationala (leul adica) a fost desfiintat pana acum de 3 ori. RON-ul introdus anii trecuti este al patrulea leu (adica moneda nationala numita „leu”) romanesc

    2. urmarind aceeasi logica, o paine de 3 lei va fi 3 euro, o sticla de apa de 1 leu va fi un euro, un salariu minim pe economie de 600 si ceva de lei va fi 600 si ceva de euro. dar nu asa functioneaza treaba, te asigur

    3. trecand cu vederea ca nu stii ca se scrie „escroci” si nu „excroci”, te asigur ca nu exista conceptul de „moneda perfect stabila”. cu atat mai mult cea din tara noastra. te bazezi pe bogatiile din apuseni de parca aur si argint ar fi tot ce-ar trebui sa manance romanul. oricum, sunt convins ca nu intelegi rolul unei banci nationale, de-aia nu-i vezi utilitatea. sau macar cum functioneaza economia.

    4. respectul international nu e legat de moneda. uite de ce popularitate se bucura germania fata de grecia, in conditiile in care au aceeasi moneda, nestabila.

    5. poporul le-a dat voie sa aleaga in locul nostru. conceptul de democratie presupune ca oamenii isi aleg reprezentanti care sa urmareasca interesele poporului, iar majoritatea invinge. daca poporul a ales clasa politica ce vrea schimbarea, inseamna ca asta e vointa majoritatii. in concluzie „politicieni slabi” echivaleaza cu „esecul poporului”

    6. subpunctul nici macar nu are legatura cu moneda noastra nationala

    7. deci pur si simplu nu-ti plac stelutele de pe moneda. daca ar fi semiluna sau steaua lui david te-ar mai deranja? chestie subiectiva si personala A TA, nu a restul romanilor. ca bonus, uite antiteza titlu – subpunctul 7: „motive pentru a ne tine cu dintii de Leu” – „ma cac pe ue”.

    8. iar nu intelegi economia si cum functioneaza bancile. oricum, poti lua si credite cu dobanda fixa si asa vei stii cati bani vei plati si peste 3 ani, deci argumentul tau nu sta in picioare.

    9. leul e-aici de UNA sute de ani. 145 de ani defapt. timp in care a fost scos din uz si inlocuit cu ALTA moneda (numita tot leu) de 3 ori. defapt, pentru cultura ta generala, primele monede ROMANESTI se numesc „ducati muntenesti” (in tara romaneasca) si „grosii de argint” din moldova.

    10. poti numara la o mana cate tari respecta concomitent toate cele 3 cerinte ale tale. ce te impiedica sa cumperi lucruri trainice facute in romania? daca oamenii n-ar mai cumpara chinezarii si turcisme, mai ales scumpe cum spui tu, vanzatorii n-ar mai vinde. daca tu faci vanzare importatorilor si nu producatorilor autohtoni. fi patriot, consuma romaneste. altfel spus, daca eu vand paine si vecinul cacat, iar tu insisti sa cumperi de la el, problema e la tine, nu la el.

    • Trebuie ca ai un masterat in economie, finante sau alt rahat din asta, caci altfel nu ai fi fost capabil sa debitezi atatea ineptii intr-un singur mesaj! Stii vorba, decat sa inveti minciuni, mai bine nu invatai nimic si erai mai castigat. Acum, cine, cand si cat timp ii va lua ca sa te deprogrameze?

  22. Pai da-mi voie, daca masteratele in economie sau finante ti se par rahaturi, probabil ca n-ar trebui sa vorbeste despre bani. Eu zic ca esti un incult nescolit, la cat de prost te exprimi in limba romana. 🙂

    • Reciteste-ti mesajul, apoi critica-ma pentru romana mea de roman uitat prea indelung pe meleaguri americane. Ce parere ai de un masterat in …sa zicem consistenta balegilor? E cam acelas lucru, doar ca mai cu folos: in vreme ce la capitolul finante si economie esti invatat numai minciuni (ex. DATORIA ESTE BUUUNA!), cu balegile te mai descurci cumva.

  23. Aha, ai plecat prin tari capitaliste sa speli vase la hoteluri si de-acolo scuipi idei pro-comuniste intr-o romana aproximativa.
    Inteleg ca pe principiul „consistenta balegilor” ai facut si restul scolii, „la scoala se invata numai minciuni, mai bine balegi”.
    Esti „prea indelung uitat pe taramuri americane”? Te-a lasat cineva acolo si nu mai stii drumul inapoi?

    • Depinde de scoala – a mea a fost in „hard sciences”. La fel si cariera. Ne-am repatriat. Ai grija la ton, te rog, te afli in casa mea virtuala.

  24. Sunt cele mai amuzante 10 motive „ever”! Total rupte de intelegerea fenomenelor economice, dar totusi amuzante.

    Ai uitat insa cel mai important motiv: capacitatea de a tipari bani fara acoperire la BNR. Tu de unde crezi ca se vor plati pensiile in 2-3 ani?

    Hai sa traim bine!

    • Multumesc! La care fenomene economice te referi? La tiparirea fara acoperire a bancnotelor, la imprumuturile inrobitoare, sau la cel al dependentei de niste banci centrale controlate de catre altii ?

  25. 1 + 10. în sensul în care bănuiesc că te gândești tu, de dispariție 100% a leilor vechi și a valorii acestora nu cred … nici măcar reforma monetară a comuniștilor nu a anulat 100% valoarea de circulație a vechilor bani! nu au dispărut cu totul! iar cocoșeii de aur și-au păstrat valoarea de pe vremea cosonilor de aur ai dacilor până în zilele nostre … conversii forțate da, cu pierdere de valoare reală de fiecare dată … cel mai eficient mijloc de a face o revoluție dpdv social, schimbi banii, anulezi valoarea vechilor bani și cu forța de coercitie a statului și sistemului bancar injectezi bani noi în economie, creezi noi stăpâni și noi bogați chiar și în comunism! de capitalism nici nu mai are rost să vorbim! din 10 în 10 ani încă o criză economică, încă o revoluție economică și socială! comuniștii sunt mici copii pe lângă capitaliști la implementat revoluții sociale!

    2. ceva normal din moment ce nu te obligă nimeni, nici o lege capitalistă, să mi-o vinzi mie! pe o piață liberă vinzi pâinea celui care are cei 3 € dacă poți! n-am văzut nici o lege capitalistă care să spună explicit că grâul din bărăgan trebuie să hrănească pe români și numai ce rămâne vândut pe piața UE! că dacă ar fi o astfel de lege ar mai trebui să spună și că prețul trebuie să se ajusteze în mod natural puterii de cumpărare locale! uiți că se ajustează doar dacă nu are cui vinde mai scump!

    3. unde am pretins eu că ar putea fi prețuri perfect stabile în capitalism!? asta ai înțeles tu din problema calculării barilului de petrol în € doar pentru că ne aliniem politicii UE fără nici un beneficiu real!? « nu intelegi rolul unei banci nationale, de-aia nu-i vezi utilitatea » !? un fel de prostul nu e prost destul dacă nu e și fudul … unde am spus eu o asemenea enormitate!?

    4. aici ai dreptate, moneda în sine nu rezolvă nimic fără un triunghi stat(legi+the people) + bnr(bani) + bănci(economie) solid … chiar are un nume în termeni economici clasici, the curse of plenty, blestemul bogăției aparente o variată modernă a vechii zicale munții noștri aur poartă noi cerșim din poartă în poartă … de-aia eu nu sunt împotriva intrării în ue eu sunt contra situației actuale nici în căruță nici în teleguță, nici în EU nici în afara EU nici cu € nici cu leul șamd care nu face decât să ne oblige să respectăm legi și reglementări inutile de care nu avem nevoie! de ce? că așa cere UE! că așa trebuie ca să intrăm în UE! false soluții la false probleme după care se ascund politicienii ca să poată fura mai mult!

    facem legi ca să respectăm reglementările UE deși e clar că licitațiile după reglementările UE de exemplu nu ne-au ajutat să construim mai ieftin autostrăzi! în loc să urmărim eficiența economică și scăderea costurilor ridicăm din umeri, nu se pot schimba pentru că așa cere UE! epidemie de cretinism în masă în toată clasa politică și toată elita economică! garbage in -> garbage out!

    5. evident! mai ales că eșecul are dimensiuni chiar mai mari! pentru că nu e necesar să așteptăm 4 ani ca să corectăm un vot greșit dat pe promisiuni politicianiste! există mecanisme democratice care să corecteze instantaneu orice derapaje! dar pentru asta trebuie să gândești cu capul nu cu fundul orientat spre integrarea cu orice preț în UE!

    ai vot direct! vot permanent, instantaneu, online! pe internet! cum l-ai prins pe primar sau parlamentar cu minciuna, i-ai retras votul, a pierdut prea multe voturi alegeri parțiale pe circumscripție! fără milă! dar mai trebuie să și vrei nu doar să te plângi! ai varianta votului cenzitar, ca să elimini inculții și vitele care votează cu burta nu cu capul! dar nu ai cu cine domle’ nu ai cu cine!

    6. evident în capul tău pătrat nu e nici o legătură între concurența neloială prin subvenții mascate și efortul suplimentar necesar pe care trebuie să îl facă o bancă locală prin politicile de creditare dacă chiar vrea să sprijine o întreprindere locală să se bată de la egal la egal cu una străină subvenționată de statul chinez de exemplu … clar, nici una! cu așa masteranzi în economie nu e de mirare că mergem înainte ca racul

    7. nu neapărat steluțele ci logica de veceu care postulează că steluțele sunt bune în orice condiții! care suspendă argumentația logică necesară progresului în orice domeniu pentru că … așa cere UE … e o reglementare bună pentru că e o reglementare a clubului UE în care vrem să intrăm și noi, deci nu are rost să căutăm soluții mai bune! UE is the best!

    8. « vei stii cati bani vei plati si peste 3 ani » și la ce îmi folosește asta cât timp nu știu ce venituri voi avea peste 3 ani!? iar la credite nu are acces oricine! o unitate economică performantă are nevoie tot timpul de credite și de bani! nu doar acum, tot timpul dacă vreau să fac investiții să rămân competitiv! investițiile din venituri proprii îmi asigură libertatea de decizie dar au un cost mai mare!

    10. căcatul ți-l las ție, mersi frumos, dacă vecinul, român verde și patriot nevoie mare, insistă să îmi bage pe gât căcatul patriot o să îi dau peste bot cu căcatul verde și o să cumpăr chinezăria … fără discuții, nu sunt idiot … e o vorbă bătrânească, frate frate dar brânza e pe bani! nu e gratis și nu i-o dau doar pentru că fratele e mai patriot! schimbul comercial e un schimb în care valoarea economică reală trebuie să se afle de ambele părți!

    patriotismul nu e doar din gură ci se verifică și prin fapte! când vecinul român verde insistă să îmi vândă căcat pe post de rahat turcesc pentru mine e clar cât de patriot e!

  26. […] distrugerea programata a economiei Romanesti, ar fi ratat un comision de 3 milioane de euro (Ce este euro de fapt?), pentru ca nu a putut scoate cel mai ieftin furnizor de energie electrica, Hidroelectrica, din […]

  27. aham, acu l-am citit cu link de la ala cu csm-ul. Bunicel articolul si aparent periculos ptr d’alde pradalniciile bestii financiare – ooo… asta pardon- distinsi si h’elegantii mustind de etica bancheri – dovada incrancenarea cu care te-au combatut unii -” vezi dom’le ca esti prost , nu stii tu acilishea cum sta trebshoara cu acoperirea in bunuri si servicii, creditul masa monetara , mana invizibila”. Iti dai seama astia care cica ne-ar controla destinele economice cred in maini invizibile 🙂

    Revenind – ce faceau stramosii nostri daci cand cucereau o cetate tomitana, infiintau un stat prin unirea mai cu vorba buna mai cu sabia a unor triburi ? BATEAU MONEDA !!!

    De ce bateau moneda? CA SIMBOL AL INDEPENDENTEI!!! – a se vedea si „conflictul” valutar China – iu.es pe marginea yuanului si raspunsul unei natiuni independente 🙂

    Again treaba cu denumirea monedei – cata vreme nu e o denumire cu simbolism satanic, ofensator (vezi moneda botswanei in lb romana :)), etc. ma lasa rece ca se numeste leu, rinocer, randunica, papuas, malgas, euro, ducat sau pur si simplu ban CATA VREME NOI ROMANII CONTROLAM ACEA MONEDA din absolut toate puncte de vedere.

    Ce-i cu tampenia asta liber convertibilitate sa te f.ta unii cum vor ei? Si asta e numai un aspect al problemei.

    Cu fetele marilor romani pe moneda iarasi nu prea ma impac – adicatelea Eminescu e mai „jmeker” decat Vlaicu care e mai jmeker decat Iorga care e mai jmeker decat Mihai Viteazul ca acesta din urma nu apare pe nicio moneda , nu? Asta este o mega idiotenie.Fiecare dintre acesti oameni si-a adus darul lui in felul lui la visteria spirituala si culturala a poporului roman. Nu compari mere cu turbine de abur si cu rachete intergalactice. Plus ca banii de regula se tin in buzunare , unele situate pe fese – ihim deci imaginea lui Iorga sta cu nasul pe c-rul multor romani? Si este schimbat de colo colo ptr toate prostiile ba chiar mai mor si oameni din cauza unui plastic cu poza Hmmm….parca nu-i a buna.

    Banii sunt un instrment si nimic mai mult si cred ca ar trebui sa fie impersonali – ca o cazma sau o lopata si doar cu cateva elemente nationale pe ele – o stema ( parca nu as pune Sf Cruce pe bani ), o inscriptie, etc. Importanta-i mana care care manuieste cazmaua sau lopata si bat pariu ca ar cunoaste orice strain moneda noastra daca am avea c.aie exact cum recunosti o sabie de samurai – din cauza samurailor nu din cauza sabiei.

    Si cel mai important nu noi suntem ai uneltei, unealta este a noastra sa facem poftim cu ea. Cand se toceste o mai ascutim, cand se rupe o aruncam si facem alta.

    Iar jidanii stiu foarte bine treaba asta, d’aia cauta sa ne ia uneltele din mana si sa le foloseasca ei impotriva noastra.

    In rest ….”Se cuvine ca noi să dăm dajdie Cezarului sau nu?

    24. Arătaţi-mi un dinar. Al cui chip şi scriere are pe el? Iar ei au zis: Ale Cezarului.

    25. Şi El a zis către ei: Aşadar, daţi cele ce sunt ale Cezarului, Cezarului şi cele ce sunt ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu. „

Răspunde!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: