De ce Linux? Iaca’ !


Întrebarea poate părea tendențioasă și activistă, celor care precum eu, nu întrevăzuseră avantajele unui sistem de operare care chiar dacă la început pare mai greu de folosit, se dovedește în final a fi un adevărat „life saver”. După ce veți citi, veți înțelege…

Apoi, mai este un aspect nemenționat în cele ce urmează – cel moral și mintal: faptul că nu veți plăti bani (chiar folosind o versiune piratată, tot plătiți dijmuială în alte feluri, incluzând pierderea anonimității și facilitarea accesului unor lepre secrete sau nu tocmai, la datele Dvs. care ar trebui să fie private), nu înseamnă că nu veți da zeciuială într-un fel sau altul, unor jigodii amorale și puse pe căpătuială și pe înrobirea și îmbolnăvirea unei lumi întregi, prin programele de vaccinare forțată pe care acestea le sponsorizează – n-ați crezut cumva că coroiatul ăsta’ a donat 1 miliard de dolari către UNICEF din bunătatea inimii sale? Priviți-l aici afirmând că vaccinurile sunt doar o altă armă în arsenalul depopulării promovate de către borâți ca el:

 

Dacă am înțeles asta, precis vom pricepe și motivul pentru care este cel puțin bine, dacă nu de-a dreptul necesar, să nu mai folosim mizeriile produse de către unii ca ăștia! Cu toate că periodic mass-media ne trage câte un gaz puturos despre românii „realizați” care lucrează pe „salarii de vis” la Microsoft, vă rog să mă credeți, cunosc situația la prima mână:

Majoritatea lor slujbași ce bagă sub amenințarea concedierii, linii peste linii de cod, numărate la oră, sub privirea scrutătoare a șefilor lor indieni sau chinezi, care în lipsa inteligenței native, și-au pus șmecheria dobândită la lucru, în dauna unor americani îndobitociți de prea mulți ani de trai comfortabil, într-o țară condusă de către lichele alogene, de la Președenție, până la funcția de „community dog catcher”.


Păi ia’ să zicem într-un glas: ‘tu-le rasa-n …de gunoaie globaliste! Parcă nici cerul n-are chemtrails pe el când lumea se deșteaptă!

Ce sistem de operare foloseşti ?

Precizare:

Folosind calculatorul pentru cerinţele societăţii moderne, te loveşti vrând-nevrând şi de probleme tehnice. Cu cât ai, însă, mai multe probleme, începi să te enervezi pentru că îţi afectează acţiunea pe care o desfăşori, şi îţi consumă şi din timp. Cei mai nepăsători, care de cele mai multe ori sunt cei care folosesc calculatorul pentru un minim de aplicaţii, neprofesionale şi neimportante, cum ar fi jocurile sau navigarea pe internet, nu gasesc un neajuns acest fapt. Apare o problemă? O iei de la capăt. Merge compul greu? Cumperi mai multă memorie. S-a buşit hard disk-ul? Gasesti altul. Dar ce te faci când nu-ti permiţi s-o iei de la capăt, când ai date care contează şi când nu vrei sa investeşti in tehnică nouă? În acest moment apare adevărata problemă. Dacă te-ai saturat de viruşi, de erori, crash-uri şi să stai minute întregi până accesezi stick-ul, atunci citeşte ce urmează. Dacă esti indiferent faţă de aceste probleme, fiind o fire domolă, mai bine închide pagina, nu e pentru tine.
Alternativa. Introducere.
În cele ce urmează vom discuta despre o alternativă la Windows, sistemul de operare cel mai des întâlnit. Windows-ul nu este însă şi singurul sistem de operare, ci doar cel mai popular pentru variantele desktop, adica pentru utilizatorii simpli. Este cel mai popular atat pentru faptul ca ofera multe aplicatii si un mediu simplu de utilizare, dar si pentru faptul ca poate fi usor piratat. Ganditi-va numai daca aveti sistemul vostru cu licenta. Sau cati dintre cunoscutii dvs. au? Apoi ganditi-va, daca ar fi sa cumparati un sistem de operare alternativ, ati mai alege tot Windowsul? Pentru ca pe piata mai exista sisteme – Oracle Solaris sau Apple, folosite mai cu seama ca servere, in stocarea datelor (cum ar fi unitatile bancare, operatorii telecom) sau in procesare multimedia (studiouri, statii grafice). Sunt utilizate in aceste cazuri pentru ca sunt cu mult mai bune decat Windowsul, si nu sunt, in acelasi timp, folosite pentru acasa pentru ca, fiind performante, costa. Ba chiar au nevoie de sisteme hardware speciale.
Insa, exista o alternativa gratis la Windows si la fel de eficienta precum sistemele de operare pe bani grei. Aceasta alternativa se numeste Linux si este gratis. Acum veti spune desigur: gratis si la fel de bun ca acelea cu bani? Imposibil, care-i smecheria. Nu este nici o smecherie, linuxul este un soft sursa-deschisa, ceea ce inseamna ca apartine comunitatii si nu unei companii. Deci oricine il poate modifica si redistribui dupa bunul plac. Acest concept a dus la aparitia distributiilor de linux, pe scurt distro, sisteme de operare alternative la Microsoft. Fiecare comunitate si-a creat propria distributie bazata pe miezul linux si si-a numit-o dupa bunul plac: Debian, Ubuntu, Fedora, Mandriva, etc. In esenta e cam aceeasi chestie, desi, de la distro la distro, poate diferi calitatea video, audio si evident, grafica. Sunt variante dedicate oamenilor de stiinta, altele artistilor (audio/video/grafica), altele administratorilor de sistem, unele pentru tehnica de ultima ora, iar altele dedicate sistemelor vechi sau laptopurilor. Pana si celebrul Android de pe telefoanele mobile este tot un linux, dar adaptat acelui dispozitiv.
Pe scurt, o distributie, contine cam aceleasi elemente specifice oricarui sisten de operare: un meniu de start, drivere pentru placi, un desktop, editoare text, video, etc.

Alternativa. Detalii.
Fiind program sursa-deschisa, au aparut zeci de variante si alternative, personalizate dupa gust si cerinte hardware. Asa se face ca avem categorii de desktop-uri, care folosesc resurse mai multe si ofera efecte vizuale mai complexe, cu mult mai complexe ca pe Windows si cu consum mai mic. Aceste medii grafice se cheama KDE si GNOME. Imediat dupa ele, avem medii de nivel moderat, care nu ofera o grafica asa placuta, insa consuma si mai putin. Acestea sunt LXDE, XFCE, Enlightement. Iar pentru sisteme foarte vechi, Fluxbox, IceWm si altele.
Indiferent de grafica folosita, structura e aceeasi: un meniu start deschide o lista de categorii, pentru softuri si administrare. Asadar, in linux, softurile sunt pe categorii si nu in ordine alfabetica precum in Windows. Exista un panou de control, care se cheama centru de control, de unde se pot face toate ajustarile necesare. Totodata, in linux sunt folosite asa numitele comenzi de linie, un fel de ms-dos. Pana aici, cei ce nu cunoasteti subiectul si cititi pentru prima data, veti fi avand ideea unui sistem de operare ce seamana cu windowsul si face cam aceleasi chestii. Prin urmare va veti intreba daca merita sa continuati cititul si care sunt punctele atat de diferite fata de Windows, argumentele forte care sa va convinga sa faceti schimbarea.
Ei bine, iata-le: imaginati-va ca ati putea face aceleasi chestii ca pe Windows acum, dar mai sigur, mai rapid, mai usor, mai placut si mai eficient. Bine, la inceput va exista un discomfort datorat trecerii pe un sistem nou pe care nu-l cunoasteti… Si e posibil sa nu agreati lipsa interfetei de Windows cu care v-ati obisnuit atata timp. Veti prefera, poate, pastrarea vechiului obicei si tolerarea acelorasi probleme in locul bataii de cap cu un sistem nou, care are si unele dezavantaje, decisive pentru unii, asa cum vom vedea mai jos. Aici probabil unii isi vor pierde interesul pentru acest articol, dar la fel de bine, nu e decat o selectie. Trebuie sa fii deja ofticat de windows ca sa intelegi ceea ce urmeaza.


Fapte. Pro si contra.

Acum vom face o comparatie intre ce ai, ce pierzi si ce castigi daca folosesti linuxul.
In primul rand, trebuie din start spus ca, din motive ce tin de monopol si bani, multi bani, sub linux, nu poti folosi camera video in videochat-uri, iar documentele in Microsoft Word isi vor pierde uneori, daca nu mereu, formatarea (adica alinierea textului), nefiind, afectat insa, continutul in sine. De asemenea, in cele mai multe cazuri, nu poti folosi mobilul ca modem pentru conexia la internet. Acest lucru se poate remedia numai daca folosesti un Windows in modul virtual, sub linux. Deficientele se datoreaza faptului ca producatorii de camere video si mobile nu furnizeaza drivere pentru linux si nici nu sprijina/permit crearea de drivere de catre linuxisti. De ce? Pentru ca au contract cu Microsoft si sunt interesati ca tu sa folosesti windows-ul, conditionandu-te, deci, sa folosesti, pe banii tai, un produs slab si daunator. De asemenea, Microsoft nu ofera acces la structura documentelor office, asa incat linuxistii au trebuit sa deduca si sa creeze pe orbeste un algoritm care sa lucreze cu extensiile office. In cea mai mare parte, au reusit.
Ce ar trebui sa te determine sa folosesti linuxul in aceste conditii? Spre deosebire de Windows, linuxul:
– este gratis: nu platesti pentru licenta si ai suport tehnic si documentatie oricand si chiar si in limba romana;
– este mai rapid: prin insasi constructia sa, salvezi foarte mult din timpul de accesare al datelor de pe stick, camera sau hard disk. Aproape instant. Pentru totdeauna. De obicei Windowsul merge bine numai la inceput, in timp recunoaste mai greu dispozitivele si se misca mai greoi, necesitand o intretinere si o curatare permanenta, care nu este mereu eficienta si consuma mult timp si nervi.
– nu are virusi: nu numai ca nu trebuie sa te mai temi de virusi, dar calculatorul tau va merge cu mult mai repede fara antivirus. In acest fel, resursele folosite de antivirus se distribuie necesitatilor utilizatorului. De asemenea nu trebuie sa mai dai bani pe licenta antivirusului si sa vezi mereu care e mai bun, mai rapid sau mai ieftin. Scapi de o bataie de cap considerabila.
– nu are nevoie de defragmentare si registri: asta inseamna in primul rand un bonus de viteza.
– este mult mai atragator si consuma pana la 50% resurse mai putin ca un windows: nu trebuie sa mai investesti in echipamente. Adu la viata sistemele vechi, de ce sa le arunci, mai ales daca doar navighezi pe internet sau il folosesti in birou.
– vine cu programe si drivere deja instalate: majoritatea distributiilor incap pe un dvd si contin atat sistemul de operare in sine, cat si toate driverele necesare pentru imprimante, stick-uri Huawei, scannere, sau suite office, codecuri, browsere, etc. Sunt distributii care se instaleaza in maxim 15 minute cu toate cele enumerate mai sus. In ceea ce priveste Windowsul, acesta dureaza intre 30-45 de minute doar instalarea, dupa care necesita configurarea placilor si instalarea programelor. Cunosc cazuri in care detinatori de imprimante nu le-au mai putut folosi din lipsa driverelor pentru Windows7, dar acum merg perfect pe linux.
– viata indelungata a hard disk-urilor: prin faptul ca nu forjeaza hardurile, se evita busirea sectoarelor, ceea ce inseamna protectie sporita a datelor si viata indelungata a echipamentului hardware.
– poti testa o distributie fara sa o instalezi, in varianta Live-DVD sau Usb.
– ofera alternative viabile programelor din windows, inclusiv pentru editare foto/video/audio la nivel profesional.
– softurile de linux sunt, in general, mai complexe si mai intuitive, ceea ce sporeste randamentul si aplicabilitatea.
– manager de fisiere superior


Prin comparatie, Windowsul:

– merge greu, in reluare si necesita o groaza de spatiu pe disk.
– trebuie mereu intretinut, prin defragmentare si curatare, altfel esti pierdut!
– consuma mai multa memorie si are un aspect mai urat fata de linux.
– are virusi si o groaza de erori de securitate.
– nu ofera nici o garantie a datelor; sistemul poate pica oricand si vei fi lasat pe intuneric. Recuperarea datelor te va costa bani.
– detecteaza si acceseaza greu stick-uri si se poate bloca des (de aia exista CTRL + ALT + DEL).
– nu ofera asistenta tehnica gratis si nici documentatie. Cu alte cuvinte, daca nu stii, sau apare o eroare, esti pe cont propriu.
– prin folosirea produselor Microsoft incurajezi monopolul si hotia. Pe ei ii intereseaza banii, nu succesul tau.
– manager de fisiere inferior (ntfs)

Concluzie:
Iata, asadar, avantaje si dezavantaje, pe care fiecare le va cantari… Cine vrea un sistem care sa mearga brici, tot timpul ca nou, fara consum de resurse, sigur, stabil, fara virusi, fara blocaje, fara intarzieri enervante in accesarea stickului sau hardului extern, atunci va alege cu siguranta o distributie de linux. Eu am facut trecerea acum 2 ani si l-am folosit cu succes in editare audio/video, grafica, programare web, navigare si birotica. Am redescoperit cu adevarat conceptul plug and play si nu mai sunt asa sensibil cu nervii provocati de erori bruste cand te asteptai mai putin. Nu mai stiu ce inseamna un crash si nici un freeze, atat de intalnite pe windows. Totul merge aproape instant.

Post scriptum:
Voi raspunde aici unor intrebari formulate mai des:
– Folosesc Corel sau lucrez intr-o tipografie, ce sanse am sa trec pe Linux?
Exista programe profesionale si in variante de linux, dar contra cost, fara crack-uri. Asa incat daca nu le achizitionati, nici o sansa. Exista si alternative gen Gimp (photoshop) sau Scribus (pt layout) dar Corel, Abbyy sau Quark trebuiesc cumparate.

– Lucrez intr-o redactie, manipulez documente doc sau imagini. Ma tem de cum se deschid extensiile Office sub Linux.
In cel mai rau caz se pierde formatarea aliniatului, caracterul fontului, nu si continutul. Deci, eventual trebuie refacuta formatarea sau va trimite pdf in loc de doc. Se poate trage versiunea OpenOffice de Windows si sa vi se trimita in varianta odt, a Open-Office-ului.

– Ce solutii am pentru editare multimedia?
Destule si foarte avansate.

– Am un program de facturare/contabilitate, cum il instalez pe linux?
Numai daca rulati un Windows virtual sub linux. „Taiati” un anumit spatiu de pe hdd pe care windowsul, cu ajutorul unui program numit VirtualBox, il va vedea ca singurul hard si se va instala acolo. Apoi il veti accesa din meniul de start ca pe un simplu program. Acest fapt va va face sa pierdeti o rezolutie din ecran, logic de altfel.

– Am anumite programe care le vreau pe linux neaparat. Poate si un joc…
Puteti incerca cu ajutorul lui Wine, un program care permite instalarea de softuri windows pe linux. Nu insa toate merg, de aceea consultati mai intai lista de pe site-ul lor.

– Pentru windows sunt multe programe alternative, in linux ma tem ca nu voi avea de unde alege.
Fals. Exista destule, cate 4-5 pentru fiecare chestie. Incearca.

Ce distributie sa aleg? Sunt incepator, nu stiu sa configurez.
Pentru cei care fac prelucrare multimedia, recomand ArtistX sau AV Linux. Ele vin deja cu toate codecurile si programele de linux pentru editare/procesare de orice fel. Pentru cine doreste ceva mai clasic, Monomachos. Iar pentru cine are un netbook sau laptop, o alegere buna poate fi Bodhi. Vine in varianta minimala, iar restul programelor se instaleaza cu un singur click.

Linkuri utile:
http://www.bodhilinux.com , http://www.distrowatch.com , http://monomaxos.com/eng.htm

242 răspunsuri

 1. Foaarte interesant: incepand de la minutul 1.09, secatura asta patentata ne spune ca, pentru a scadea emisiile de CO2 (alta marota a globalistilor – de ce nu ii obliga pe americani sa semneze protocolul de la Kyoto?), trebuie sa scadem catre zero FIECARE din factorii ecuatiei – printre care si populatia…Si nimeni nu l-a luat la bataie cu pietre!

 2. Ce părere ai despre Ubuntu sau Linux Mint?
  PS: Privind configurarea, utilizarea linuxului, recomandă careva resurse te rog. Mulţumesc.

  • As face-o dar sunt si eu la inceput. Am sa il rog pe cel care a compus materialul de specialitate sa comenteze.

  • Linux Mint e bazat pe ubuntu. Ubuntu e cea mai populara distributie de Linux pentru desktop, si a fost fondata de un om de afaceri din Africa de Sud – Shuttleworth. In ultimele versiuni, ubuntu vine cu un fel de desktop shell care ma enerveaza (problema se rezolva prin instalarea desktopului clasic). Mint inbunatateste experienta utilizatorului, vine cu niste instrumente proprii si cu o interfata inbunatatita. In ultima versiune, de Mint, motorul de cautare este DuckDuckGo.com si nu Google. E bine pentru confidentialitate.

   Eu as recomanda urmatoarele distributii:
   1. Cei care vor ceva clasic, stabil (ce poate insemna si „mai vechi”), si cu cat mai putine inovatii ale programatorilor distributiei – Debian (Stable), sau Ubuntu (varianta LTS – Long Term Support). Pe Debian se bazeaza si Ubuntu. Complexitate medie, stabilitate mare.
   2. Cei care doresc sa aiba ultimele versiuni de programe – Ubuntu, Fedora, Linux Mint (complexitate mica-medie), sau Arch Linux (complexitate medie, stabilitate medie).
   3. Cei care doresc sa li se instaleze toate programele din surse pe calculator (ca in FreeBSD), si sa aiba ultimele versiuni la toate programele – Gentoo (complexitate mare, stabilitate mica).
   4. Cei care doresc sa cunoasca ce inseamna adevarata durere de fund si sa se laude colegilor cat sunt ei de priceputi in Linux – Slackware (complexitate mare, stabilitate mare).

   Cateva observatii referitor la articol:
   1. Camerele Web – majoritatea lucreaza in Linux, fara necesitatea de a instala drivere.
   2. Imprimantele – unele nu lucreaza in Linux (am chiar eu una de asta). Inainte de a instala Linux, verificati ce scrie despre imprimanta voastra aici: http://www.openprinting.org/printers
   3. Odata cu aparitia de distributii noi, performanta lor scade pe calculatoarele mai vechi. Pe un calculator pe care rula bine Ubuntu 8.04 nu mai ruleaza Ubuntu 10.04. Si pe unele calculatoare resursele se folosesc mai prost ca in Windows (pe acelasi laptop, cu Linux coolerul rula permanent, dar cu Windows uneori se odihnea). Acest aspect se inbunatateste.
   4. Alternativa destul de buna pentru Corel Draw e Inkscape (grafica vectoriala).
   5. Pentru instalare de Windows in masina virtuala, recomand tehnologia KVM (cu interfata grafica – virt-manager). Aceasta tehnologie face parte din kernelul Linux, si are un viitor mare.
   6. Majoritatea programelor, de tipul Photoshop, Corel Draw, Microsoft Office, pot fi instalate cu ajutorul programului Crossover Office.

   • Foarte bune informatii! Care e recomandarea ta unui incepator in Linux, cu un pc vechi de 5 ani, care doar vrea sa vada filme si sa mai editeze ocazional cate un „word document” , fara sa rebooteze tot la 10 min.? Si sa fie si usor de instalat.

    • Daca computerul e arhaic, iar omul are nevoie doar sa priveasca filme, sa navigheze pe internet si sa editeze documente, atunci puppy linux e pentru el (http://puppylinux.org/). L-am utilizat cu succes multa vreme. Desigur, poate mai multe decat navigarea pe internet si vizionarea de filme. Ultimele distributii puppy sunt bazate pe Ubuntu.

     Alta solutie ar fi sa foloseasca xfce, sau daca vrea din start sa-l aiba – atunci sa instaleze distributia xubuntu. Daca are deja un ubuntu instalat, poate sa ruleze comanda: sudo apt-get install xubuntu-desktop
     pentru a instala tot ce are distributia xubuntu.
     Enlightenment si Lxde sunt bune, dar unele lucruri sunt relativ greu de configurat (cum ar fi aranjamentele la tastatura, sau alte lucruri uneori marunte dar enervante). Fluxbox e foarte bun, dar e pentru avansati.
     Xfce e clasic, stabil si are majoritatea lucrurilor care mi-au trebuit mie vreodata.
     De ce Ubuntu si nu alta distributie? Pentru ca Ubuntu are cea mai mare baza de utilizatori, si cea mai mare comunitate, inclusiv romaneasca. Orice problema o puteti raporta pe forum ( http://forum.ubuntu.ro/ ), sau pe irc (instalati xchat, porniti-l, si intrati pe serverul Freenode sau Ubuntu servers, pe canalul #ubuntu-ro (suport in romana) sau #ubuntu – suport in engleza).

     • Puppy e chiar arhaic. Eu am folosit cu succes AntiX. Nu stiu ce zici de cinfigurari grele si maruntisuri in E si Xfce. Ai testat ultimele versiuni: Cred ca nu… Bodhi, Vector 7.0, Absolute. Arunca o privire :).

      • Nici eu nu recomand Puppy pentru un incepator.E mic dar atit.Pot apare probleme la instalare din cauza confuziei utilizatorului care nu mai vede acolo c: si d: de exemplu.
       In comparatie,dar nu ca sistem permanent,cu Puppy ultimul Knoppix merge binisor in LXDE chiar si in KDE.L-am rulat live de un stick de exemplu pe un HP ThinClient care cel mai bun in el avea 1GB RAM.
       In plus ca programele care instaleaza de obicei distributiile live cam vor sa ocupe tot hardul.
       Ideea pentru un incepator ar fi testul.
       Daca are un pc bun poate rupe ceva ram si instala cu virtualbox sa vada ce si cum.
       Daca nu,ar trebui sa faca ceva loc liber pe hard iar acolo sa instaleze cu optiunea „use the free space”,este disponibila la instalare pentru multe distributii.
       In felul acesta va avea un pc cu doua sisteme de operare pe care sa le compare.

    • Debian. O data ce il instalezi nu mai cauti altceva.

     • Multumesc pt. sfatul bun!

     • Ha-ha foarte adevarat, insa Debian-ul e f greu de configurat. Pana si unrar-ul l-au pus in non-free :)). Nici chiar asa…

     • Debian e si recomandarea mea. Este independent fata de companiile comerciale ca sistem de operare in sine (asta inseamna mult in contextul globalizarii NWO) si comunitatea debian are un sistem de organizare extrem de sanatos. Este de departe cel mai bogat in resurse software. Este cel mai bine documentat. Rapid si stabil. Dar… este si un dar… nu-l folositi in starea implicita „out of the box” cum spun initiatii. Dupa instalare sunt necesare o serie de configurari, dezactivari/dezinstalari de servicii/programe ce pot constitui vulnerabilitati de securitate (programe de acces de la distanta, programe de indexare si desktop search, mai ales daca sunt de la google, programe de sharing daca nu va sunt neaparat necesare, servicii ce tin deschise anumite porturi, etc). Si, bineinteles este necesara configurarea firewal-ului nativ (iptables) fie direct 🙂 fie prin intermediul unui soft auxiliar („guarddog” sau „firestarter” ar fi optiunile mele de forta majora, de preferat este insa… lucrul manual cu „iptables” dar e ceva mai laborios mai ales daca doresti un firewall mai complex).
      Recomand evitarea desktop managerului KDE4 si Gnome. Iti baga pe gat cu japca anumite aplicatii cu caracter dubios la capitolul scurgere de informatii, din categoria celor enumerate mai sus.
      In schimb XFCE este destul de curat si foarte rapid in combinatie cu Debian. Regula de aur in linux este: „cu cat mai spartan cu atat mai sigur” sau cum spun ei: „less is more”.
      (distributii cu de toate gen Knoppix, Artistx, Dynebolic, etc sunt bune… dar offline).
      http://www.debian.org/doc/manuals/securing-debian-howto/index.en.html
      http://www.debian.org/doc/

      Pentru avansati Gentoo linux este cel mai bun „teren de joaca” mai ales ca nu e tocmai accesibil oricui si nici hackerii (cel putin cei de duzina) nu se simt prea confortabil fata-n fata cu acesta.

      • Bun comentariul – ce parere ai despre Toorox (e Gentoo), e sigur sau trebuie si-acela configurat la greu ?

      • da, uite ca pe-un Debian xfce constat cu stupoare ca NU pot instala un font, decat din .deb, nu are editor de meniu (ceea ce pt incepatori e cam nasol) si nu gasesc nici touchfreeze in repo :(. Pe langa asta n-am un vizualizator de fonturi decent. Fontypython e cam greoi. Altfel merge bine.

       Nu stiu, dar parca optez tot pentru un gnome, fie el si 3 dar, desigur, modificat… Vad ca de la zi la zi, Debian-istii devin tot mai paranoici…

      • @sceptik,
       „Debian-istii devin tot mai paranoici…”

       Ce sa faci… traim intr-o lume care ne stimuleaza. 🙂
       In general depinde care este miza. La mine e una de principiu.
       De pilda, criptez nu pentru ca e crucial sa criptez ci doar pentru ca exista cineva care insista sa-si bage nasul oriunde si in orice. Daca-l obisnuim pe acela cu ideea ca-si va pierde timpul in zadar cu spargere de algoritmi, fara a gasi la final ceva „interesant” o va lasa mai moale si putem spune ca l-am educat in felul acesta sa-si masoare lungul nasului.

       E adevarat, XFCE este mai dificil de configurat (a se citi documentatia oficiala si… ceva alergatura pe google dupa „Stan Patitu” pentru informatii in plus) si mai saracut in efecte vizuale dar odata configurat nu e nevoie sa-ti mai bati capul cu el. Pentru o statie de lucru e mai bun Gnome 2.xx dar de preferat offline (Apache server instalat din oficiu de Gnome pe un desktop nu mi se pare o idee prea buna oricat s-ar pretinde el de „sigur”).
       In principiu, daca un soft sau sistem de operare ar fi cu adevarat sigur n-ar mai exista periodic update-uri de securitate.
       Asadar, un pic de paranoia e foarte… sanatoasa.

       @eufrosin,
       Nu am incercat Toorox. Pare interesant la prima „vedere”.
       Un sistem de operare „live” mai are un avantaj urias, imens, mai ales daca este stocat pe un mediu „read only”, evident, bootabil. Orice s-ar intampla cu acel sistem de operare, dupa primul restart va fi ca nou (virgin ca-n prima zi). Ideea este sa-ti faci un sistem live personalizat cu toate aplicatiile si configuratiile preferate.

      • Servere in mod grafic tin copiii care se joaca de-a webmasterii.Prostii au inceput sa apara si in linux,mai ales de cind s-a trecut pe un plan inaintat aspectul grafic.Cit despre liveuri,de exemplu un Knoppix poate fi copiat din imaginea de dvd pe un stick, apoi un script luat din Slax (de fapt sint doua,unul pentru linux si altul pentru windows generic vorbind) face stickul bootabil si instaleaza syslinux.
       In continuare trebuie ajustate fisierele de configurare pentru syslinux si fostul isolinux. La prima pornire esti „somat” sa creezi un fisier practic unde se vor pastra toate modificarile pe care le faci. Eu personal il fac de 500MB si criptat AES.La boot fara parola sistemul porneste ca si la inceput,exact cum este pe dvd. Apoi pot ajusta Knoppixul cum vreau fara sa ma chinui cu personalizari.Aceasta imi pare cea mai rapida si sigura metoda de a crea un stick cu Knoppix pe el.Si sint sigur ca totul este destul de in siguranta.Cam atit despre live si Knoppix.Nu uit nici acum ce uimit am fost la primul QNX pe care l-am rulat.

       Incepusem ceva aici despre ce distributie sa instaleze un nou venit din windoze si eventual pe un pc mai modest.
       1. Instalare in mod grafic si fara mari interventii din partea utilizatorului si fara chestii incuietoare gen /dev/sda1.
       2. Suport hardware bun si fara interventii din partea utilizatorului.
       3. Utilitare de configurare in mod grafic,simple,clare si care sa isi faca treaba bine si repede.
       4. Manager de programe in mod grafic clar si concis.
       5. Suport online accesibil si tinut la zi.

       Si ca sa inchei,incepi instalarea,alegi cam ce ai avea idee ca vrei sa instalezi,dupa ce totul se instaleaza citeva prime configurari,reboot si sistemul este gata de utilizare.Restul de configurari ulterioare ar trebui sa vina de la sine.

      • 🙂 nu ma referam la securitate cand am amintit de paranoia, ci la configuratia masiva si lipsita de asistenta necesare. Uite, sunt multi de-al de Stan Patitul cu instalatul fonturilor pe xfce, dar solutia nnu pare sa existe. Si la ultima versiune, ca sa bagi unrar-ul tre sa activezi nu stiu cate medii non-free . :(. E nasol… Ceni n-a mers pt mine niciodata si nici Wicd-ul lor, sau cum ii spune… Deci puteau sa le faca un pic mai prietenoase, nu?

       In alta ordine de idei, consider Debian-ul ca una din cele mai bune distro… Daca e interesat cineva sa ajute la compilarea gnome-ului pt Debian (o chestie care nu implica prea multe) sa-mi dea de stire… Acum e momentul, ne adunam pana la sf lui ianuarie. Munca e deja inceputa… E mai mult compilare si test, din Sid.

      • Toorox-ul e fain tare si gandit bine. Chestia e ca fiind construit pe ramunra Unstable, necesita cateva actualizari pe zi, rabdare si cunostinte de baza Gentoo. Dar eu cred ca merita, pare ambitios.

    • am pc vechi de 9 n ani si n-are nici o problema in a folosi ubuntu 11 cu desktop 3d … are probleme la radndare full hd ca are doar 128 de rami video si na de acu 9 ani .. da in test la filmele de br-rip/ avi n-are treaba …

   • pt Sergiu:

    nu sunt asa experimentat in linux, insa imi permit sa te contrazic un pic:

    ultimele versiuni de programe le poti avea pe orice distro, cu conditia sa adaugi la mediile de instalare sin ramura Testing. Debian-istii nu o fac, ei sunt mai clasici, cum zici, testeaza mult si merg pe stabilitate.

    N-as recomanda Ubuntu nimanui, intrucat vine cu multe neajunsuri!! Doar atat ca are comunitate mare si e posibil sa gasesti repede remedieri, insa nu e un lucru dat. Eu nu folosesc si nu as folosi. Mai degraba Mint.

    Nu stiu pe ce criterii faci raportul securitate-stabilitate si mai ales de ce aloci celoer de la Gentoo calificativul de instabil. E mult mai de dorit sa compilezi din sursa decat sa lucrezi cu binare, asa cum fac majoritatea distributiilor.

    Iti impartasesc ideea despre Slacware :). Insa am rulat si aptosid o perioada buna, de care am fost f incantat si nu e asa de rau sa calculezi tu dependentele…

    despre observatiile tale la articol: zi-mi si mie ce camere video merg in chat de pe linux, pt ca eu nu am intalnit niciuna!

    Nu am folosit KVM insa Crossoverul la-m testat si am fost f dezamagit. E chiar mai prost ca wine-ul. Libre/Open Office fac o treaba f buna, dar daca vrei neaparat MS Office, versiunea XP merge de minune in wine.

    • Marea majoritate a camerelor web pot fi folosite dar cum am mai spus,folositi distributii majore si pe cit posibil cu ultimul kernel.
     Apoi mai apare si problema daca ai bifat la instalare tot ce ar trebui.De obicei daca este nevoie de ceva se instaleaza la cerere.
     Aici incercam sa atragem utilizatorii de windoze,asa ca nu-i zapaciti si nu-i ametiti cu Gentoo de exemplu.Este totusi cam dificil de construit un sistem complet Gentoo.Se preteaza bine la distributii mici personalizate si dedicate.
     Slackwarele este bun pentru cine face ceva mai serios tine servre,etc si fara X (mediul grafic,mai corect spus,serverul grafic).
     Un incepator tine bine mersi folosind si interfata grafica in Fedora.Acum cit de bine il securizeaza este discutabil.
     O distributie pentru incepatori si utilizabila si pe sisteme mai vechi ar fi Xubuntu care foloseste Xfce.
     Si inca o data, distributie noua cu o versiune noua de kernel si suport serios pentru actualizari si documentatie.

    • sceptik, nu vreau transformam tema in holivar.

     Are si debian ramura de testing, si unstable, si daca vrei, poti folosi sidux, etc.

     Nu am facut raport de securitate-stabilitate. Vorbeam de complexitate si stabilitate. Si la Gentoo, se intampla uneori sa faci o actualizare dupa care sa nu-ti mai mearga interfata grafica, stiu, i s-a intamplat unui prieten, si a lucrat o saptamana din consola doar pentru ca nu gasea timp sa se ocupe de remedierea problemei.

     Si in final. Una din greselile pe care le fac acei care trec la linux e sa testeze o distributie, apoi alta, apoi alta, samd, pana ajung sa ramana pe, sa zicem Ubuntu. Dupa care apare o versiune noua de Mint, si el reinstaleaza computerul cu Mint, dupa care apare Mandriva noua, si neaparat trebuie sa o testeze. Poate asta nu-i greseala, ci o etapa in perioada de adaptare, in orice caz eu am iesit din ea acum 2 ani, si respectiv, sfaturile mele pot fi invechite. Despre multe distributii eu aud aici pentru prima oara, probabil ca-s mai recente de 2 ani.
     Recomandarile mele in alegerea unei distributii:
     1. Daca aveti un mentor, alegeti distributia pe care o va recomanda el.
     2. Procesul de actualizare a distributiei trebuie sa fie usor, fara necesitatea reinstalarii distributiei (cel putin ubuntu si debian sunt asa).
     3. Daca vreti sa testati o distributie noua, faceti asta intr-o masina virtuala.

     > despre observatiile tale la articol: zi-mi si mie ce camere video merg in chat de pe linux, pt ca eu nu am intalnit niciuna!
     In primul rand, la care chat te referi? Pe irc din cate stiu nu merge niciuna, dar pe skype merg toate camerele pe care le-am testat, acum folosesc CANYON ([ 10.482405] input: Venus USB2.0 Camera as /devices/pci0000:00/0000:00:12.2/usb1/1-3/1-3:1.0/input/input3)

     • Scuze daca m-am exprimat gresit.Am vrut sa spun ca merg foarte multe camere web in linux.Acum ca un program sau altul nu le poate accesa este altceva.
      In skype,kopete,pidgin merg sigur.Le testezi cu mplayer sau cu vlc foarte simplu.In plus un dmesg si vezi iarasi repede ce si cum.
      Pentru skype la unele camere,in functie de modulele pe care le folosesc,de exemplu gspc,trebuie adaugat ca sufix sau prefix la comanda,urmatoarele:
      LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so
      De obicei bibliotecile respective sint instalate.
      De chat-uri in particular nu discut,nu prea am activitate sociala online.
      Prefer o fierarie a lui Iocan,parca asa il chema.
      Si asa transformam blogul lui Eufrosin in forum de linux.

      • O fierarie, esti sigur – cu cumva o berarie ? Io’ parca m-as simti la locul meu intr-una din boltele reci din Bucuresti.

      • Sigur,sigur fierarie.Cam cum e si aici la Eufrosin,un loc mai deosebit,unde sa tai firul in patru daca vrei.Berarii sint pe toate drumurile.

      • Sa fiu de nu mi-ar place sa gasesc si in Cluj o fierarie de-asta! In America pe postul asta erau cluburile de „rifle and shotgun sportsmen”. Dupa 2-3 ore petrecute in poligon, opream intr-o cabana mare si faina decorata cu trofee de vanatoare, beam bere la butoi, mancam cheeseburgers deliciosi si injuram guvernul. Si-aveai ce injura!

   • Stie cineva unde pot vedea un videotutorial despre instalarea conexiuni la reteaua RDS & RCS (cablu, fara router) nu pot sa-mi instalez Linux Mint 15, nu stiu sa setez conexiunea ptr. local area si user + parola.
    Multumesc anticipat.

    • ai nevoie de pppoe & (username + parola) ca să te conectezi la rds

     dar de ce vrei neapărat să te conectezi direct? un router ar rezolva problema pppoe-ului mai elegant și în plus ai avea și internet wireless … și nu mai e ca pe vremuri, routerele s-au ieftinit … eu am un asus rt-16n

     după ce bagi cablul:

     https://sites.google.com/site/alexfirasplaceontheweb/home/connecting-via-adsl-pppoe-under-linux
     Configurarea conexiunii de Internet de tip ADSL PPPoE de la providerul RDS in Romania

     citez:
     ====
     Configurarea conexiunii Internet de tip ADSL PPPoE sub Ubuntu (metoda usoara)

     Se intra in Applications, Accesories, Terminal. In Terminal se tasteaza:

     sudo pppoeconf

     (se introduce parola sistemului)

     Apare un utilitar care ghideaza utilizatorul pe tot parcursul configurarii conexiunii. Pentru PPPoE de la RDS sunt corecte setarile implicite. In loc de ‘username” se introduce user-ul de la RDS, iar la Password parola de la RDS. In rest, se da Enter la tot ce se cere.

     In caz ca se deconecteaza (mie mi s-a intamplat de 5 ori anul acesta (2009) se dau urmatoarele comenzi in Terminal:

     sudo poff dsl-provider

     (se introduce parola de sistem)

     sudo pon dsl-provider

     Nu are rost in acest caz sa ne complicam cu configurarea folosind programul Networkmanager.

     Exact la fel se face configurarea conexiunii Internet sub toate distributiile derivate din Ubuntu: Kubuntu, Xubuntu, Linux Mint, Fluxbuntu, Kiwi Linux, Gnewsense, gOS, Crunchbang Linux etc.

     Sub varianta mai veche de Knoppix si ROSLIMS se procedeaza exact la fel, la fel si la Damn Small Linux si Feather Linux.
     ===

     partea cu videotutorialul n-am priceput-o niciodată, ce ar putea avea în plus o astfel de chestie video unde 90% din informație e inutilă, iar partea utilă (comenzi necesare sau butoane de clicuit aproape indescifrabile la rezoluțiile de pe youtube) față de citirea textului care îți explică ce trebuie făcut ;-P

    • videotuturial.ro, parca pe acolo vazusem cu ceva timp in urma.

 3. Felicitări pentru pledoaria asta înfocată.
  La versiunile actuale de LibreOffice și OpenOffice n-am mai întâlnit nici un fel de probleme la deschiderea fișierelor făcute cu MS Office. Adică se pot deschide fără probleme fisierele doc, docx, ppt, … Ba se pot și salva documentele în astfel de formate și multe altele, chiar dacă formatul agreat este cel deschis (ODF). Este o inevitabila diferență la lista de fonturi, MS Word folosind preferențial pe cele comerciale, în vreme ce la LibreOffice sunt doar cele libere!
  Si partea legată de limba română este bine pusă la punct, atât în privință tastaturii – diacriticelor, cât și a vocabularului.
  N-am folosit încă distribuțiile pe care le recomanzi, dar utilizez de ani buni Linuxul (17-18) și le-am testat pe mai toate cele din top, adică din familiile Slackware, Debian, și RedHat – Fedora,, precum și Suse și Mandriva. Le recomand începătorilor vorbitori ai limbii române mai ales pe cele noi, deviate din Debian: adică Ubuntu, LinuxMint, Kiwi, tocmai pentru interfața pe românește, si în egală măsură Fedora (pentru cei puțin mai avansați, sau mai pretențioși)… Merg bine pe marea majoritate a calulatoarelor de pe piață, inclusiv pe cele mai multe laptop-uri din comerț.

 4. Am început cu un RedHat instalat de pe doua dischete,in perioada in care instalai windoze 3.1 de pe 8 dischete.Am trecut apoi cum cereau timpurile la Fedora.Inca tinar fiind am renunţat in favoarea Mandrake care oferea un mai bun suport multimedia,cu toate ca se spunea ca este distribuţie pentru incepatori,poate datorita uneltelor grafice de configurare.A urmat Mandriva si astazi Mageia pe care o recomand.
  Ubuntu chiar a fost o distributie pentru incepatori datorita iar uneltelor grafice de configurare,dar care pentru mine semana prea mult cu windozele,si fiind si Debian nu prea mi-a plăcut.Asa ca,după cum vedeti,este loc si de mofturi in Linux.
  Si totuşi recomand pentru început un Kubuntu fiti atenţi la diferenţa de nume.
  Nu ma lungesc cu lista de distributii cu care „m-am jucat” de-a lungul timpului.Chiar sint multe si iti fura timpul si admiratia.
  Configurarea in Linux este simpla si intuitiva in mediul grafic si plina de optiuni in modul text.Cine are cit de cit habar ce este un calculator se descurca.In plus astazi cu accesul la internet e greu de spus ca nu gasesti ceva.Organizat strict iar managementul memoriei la fel de strict nu prea permite sa fie atacat.Perfect nu este si are o multime de lacune dar sint remediate repede,este facut din pasiune doar,si nu la fabrica de programe proaste si scumpe a lui nea Bill.
  In distributiile majore si recente exista suport si drivere pentru tot felul de minuni asa ca merg deja marea majoritate a camerelor web de exemplu.Chiar si telefoanele mobile chinezesti care spre rusinea altora stiu sa faca si bine chiar pe webcam.Si asta imediat dupa ce introduceti cablul USB.Imi aduc aminte ca acum citiva ani in Mandriva am folosit fara probleme un Nokia E66 care nu aparuse chiar de mult timp pe piata.
  Iar problemele cu formatarea au inceput sa dispara in ultimele versiuni de OpenOffice.A aparut insa LibreOffice si este deja suita de birou implicita in noile distributii si se misca mult mai bine.
  Linux il puteti instala si folosi in limba romana.Nu uitati insa sa instalati si documentatiile.
  Si scuze,managerul de fisiere este explorer in windoze iar ntfs este sistemul de fisiere.Vad ca totusi americanii nu se lasa asa usor,de la NeverTwiceSameColour au continuat cu NeverTwiceFile(the)Same.
  Am incercat sa conving pe multi sa treaca la Linux dar fara multe sanse.Ca nu are C,ca nu stie ce inseamna nu-s ce acolo,ca cere mereu parola…Si na acum,ca in win7 va tot sacaie UAC si multi nu stiu sa dezactiveze chestia aceea.
  Poate te asculta pe tine Eufrosine si isi deschid ochii si mintea.

  • Excelente informatii, revino daca mai ai!

   • Multumesc.
    Pentru orice program asa zis de baza din windoze exista alternative in Linux si cu mult mai bogate in functii. De ce? Nu ca zic eu dar la inceput a fost CLI.Vedeti versiuni de programe care au si un CommandLineInterface in numele lor.Aste programe au o gramada de optiuni pe care banuiesc ca interfata grafica nu le acopera.
    De exemplu mai toate programele de conversie video din win au undeva dedesubt mencoder sau ffmpeg care din linux vin.
    De VLC stie toata lumea. Dar de VLS?Nu prea fiindca in linux asa erau,impreuna,serverul(VLS) si clientul(VLC).
    Mai si de Netscape sau de Mozilla cine stia pina acum ceva ani?
    Dar sa-mi fie scuzata vorba,boala numita ignoranta nu se manifesta doar aici,sint lucruri mai grave pe care le atinge!

    • As aminti in trecere aplicatia „imagemagic”. Este un editor de grafica deosebit de puternic dar in cvasitotalitate ascuns in spatele liniei de comanda. Poate chiar si sa genereze imagini pornind de la o functie matematica. Deasemeni poate prelucra imagini „engros” (batch) fara nici o problema si destul de rapid (foarte util pentru webmasteri si pentru oricine are nevoie sa prelucreze tone de imagini).

     • nasol ca e CLI… 😦

      • Cel mai usor si simplu de controlat.Pui totul intr-un fisier .sh unde ai acces daca ceva este gresit.
       Si apoi nu-i musai sa stii toate optiunile.Lucrind le inveti rapid pe cele care iti trebuie.
       Asa faceam cindva dvdurile.Faceam meniurile in gimp si apoi totul puneam intr-un fisier dvd_cutare.sh.Asteptam pina era totul gata si pornea xine in redare cu dvdul deja facut.
       In felul acesta ai acces la toate posibilitatile programului.Restul sint doar interfete cu butoane.

      • stiu, dar suna aiurea un editor grafic fara… interfata grafica 🙂 digikam e foarte bun, iarasi. Sau Gimp. Ca vizualizator am dat nu demult de Mirage, si il folosesc in locul lui eye of gnome.

 5. Ha-ha, Eufrosin, si noi ziceam ca-i luam pe altii prin surprindere :). Ma bucur sa constat ca exista si alti utilizatori, care mai si gandesc, nu numai executa (.exe) :).

  O mica precizare, unul din comentarii recomanda Kiwi, ceea ce din cate stiu eu nu mai este continuat.

  Recomandari pentru incepatori ar fi destule, criteriul de baza ramane componenta hardware… In principiu merge cam orice.

  Kubuntu NU recomand avand in vedere ca e alcatuit pe KDE care e destul de aiurea si papa si mult. E mai ochios, intr-adevar…

  Bodhi pe Enlightement merge pe compuri si cu 128 de ram si e compatibil ubuntu.

  Am folosit Mandriva o perioada buna si mi s-a parut foarte bine inchegat, insa vechile probleme din cadrul societatii au facut-o inutilizabila. Sa vedem cu ce vine Mageia, deocamdata nu au lansat prima versiune independenta. Iar KDE nu ma atrage asa ca sunt sceptik in privinta lor.

  Linux Mint e iarasi o distributie foarte prietenoasa. Recomand si Vector 7.0.

  Aptosid si Calculate (total nerecomandate incepatorilor) vin cu interfata in limba romana inclusa pe cd si documentare aferenta.

  Ma rog se pot spune multe, important e sa constientizam ca trebuie sa facem schimbarea…

  • Nu ar strica adrese de net pentru fiecare afirmatie, mai cu seama lucruri simple, care sa ii convinga pe incepatori sa faca pasul fara frica!

 6. si pentru cine vrea sa compare cele aproape 200 de distributii linux, poate apela la http://www.distrowatch.org

 7. Asa vin,ca fluturii la bec,la KDE care e fatos si la efecte 3D,birouri puse pe cub,etc.
  Nu intru in amanunte dar regret KDE3.5 in loc de ce este astazi in 4.6 cu plasma lor cu tot.
  Si ca sa nu o lungim,credeti-ne pe cuvint daca puteti si treceti la Linux.
  Ajutor si indrumari are cine sa va dea.Sincer si dezinteresat.

  • Ei, sunt destule alternative, eu nu m-am impacat cu KDE desi am reusit sa-l personalizez destul de fain la aspect. Dar m-am impacat mai bine cu Gnome. Din pacate m-au sabotat astia cu gnome3… E total aiurea!

   • Ce facem noi acum aici incearca sa faca si ei.Dar prin alte cai.Sa atraga citi mai multi de la windoze.Si nu altfel decit prin schimbare de „look”.Dar in detrimentul altor chestii care m-au atras la linux.
    Un editor italian al unei reviste de linux mi-a confirmat acum citiva ani ce banuiam deja.Adica arata bine si frumos,bate windozele dar a inceput sa scartaie la securitate.
    „La inceputuri” foloseam si eu gnomele dar dupe ce ai de la kde s-au pus pe treaba am schimbat terenul.Parca e mai bine de configurat si altele.
    Si sa nu uitam ca si ai de fac linuxul sa mearga sint si ei oameni.
    Si gata cu „offtopicurile”. Ne-a dat un deget si noi nu terminam cit veacul.

    • 🙂 poi e si in interesul celor ce citesc…

     cat despre securitate, poate mai bine vrei sa zici stabilitate. Gnome3 e axat mai mult pt tablete, in rest sa stii ca e destul de fasnet (fara unity) si consuma, contrar logicii chiar undeva mai jos decat gnome 2, nu cu mult.

     Iar daca vrei securitate si de ce nu si stabilitate, cei de la Vector se lauda cu 7.0. E facut pe xfce… oricum ar fi, (linuxul) zbarnaie!! N-am intalnit bug-uri majore… am reusit sa jonglez cam prin tot ce a intervenit…

     • Stabilitatea e una si parca nu ma deranjeaza dar securitatea e musai.Pe gomele al treilea l-am testat ca doar a fost prima dragoste.
      A dat el citeva chixuri mici acolo ca tot vorbisi de stabilitate dar cred ca pe majoritatea care folosesc Ubuntu ii fericeste.Pina la urma isi face treaba mai repede si mai bine decit orice windoze cu unity cu tot.
      Vector Linux l-am testat cu ani in urma,despre versiunile recente nu mai stiu nimic. Merita incercat.
      Ideea este ca daca nu ai un calculator dedicat unei trebi,apoi e bine sa instalezi o distributie majora care iti ofera absolut tot ce ai nevoie.
      Cine vrea sa tina acasa „un mic server” sa foloseasca Fedora dar inainte sa studieeze mult.
      Si am uitat,orice posesor de pc e bine sa aiba macar un dvd daca nu un stick cu Knoppix.Eee cu ala faci ce vrei aproape si te scoate din multe.
      Ideea este ca oamenii sa inteleaga ca windozele lor in care sint specialisti in dat „next-next-next” este un „pidosnic”.
      Specialist nu este nici cel care are certificat MSCE sau cel care cunoaste indeajuns de bine registrii in win.
      De ce oare rusii si chinezii au cerut sursele?De ce guverne si mari institutii europene au trecut la Linux?Chiar la noi a fost un program european parca,o duma ca de obicei,pentru medicii veterinari in care au fost distribuite laptopuri cu Mandriva Linux pe ele.De ce? Pretul banuiesc.Atitea laptopuri,inmultite cu aproximativ 60 de euro pentru un xp la vremea aceea da o suma frumusica.
      Si in plus,chiar daca nu cumpara windozele si nu contribuie direct la bunastarea lui Bill,tot fac un beneficiu prin „raspindire”.
      Asa ca nu va speriati si luati Linuxul de coarne.Putin invatatura ca exercitiu nu strica.
      Cit despre donatii si alte prosteli sa fie clar: astia nu fac pomeni,nici macar nu au notiunea.

 8. Bodhi rocks…come and have a look 🙂

  http://bodhilinux.com/

 9. Poi adrese altele decat scoate la iveala google-ul nu ar fi.. fiecare are forumul respectiv unde gasesc info…

  totul porneste de la ce componente hardware ai…

  au placile video ati e mai nasol…

  pe distrowatch se poate face o selectie dupa criterii…

  pt incepatori ar fi: Zorin, Linux Mint, Monomaxos, Bodhi, Mageia…

  depinde si de gust…

 10. Scuze,am uitat de jocurile si distributiile de linux educatie pentru copii.
  Gcompris si Childsplay care sint disponibile atit in linux cit si in windows si in romaneste.
  Si in plus:

  http://doudoulinux.org/web/romana/index.html

  Il puteti pune pe un stick si utiliza pe orice calculator.
  Totusi va reamintesc faptul ca utilizarea si acestor jocuri sau distributii linux pentru copii ar trebui verificata si aprobata de parinti inainte,dupa parerea mea,dat fiind faptul ca fiecare avem pareri si standarde diferite legate de educatia copiilor.
  Ca un ultim cuvint,nu e rau chiar daca nu prea avem chef si timp in zilelel acestea sa ne mai exersam si ochii si creierul si inima.
  Cu ce e bun.

 11. Ca sa inchei ce am inceput aseara inca ceva.Am lasat textul in engleza pentru a-i pastra „mesajul” dar si din lipsa de timp.

  If Operating Systems Ran Airlines…

  UNIX Airways

  Everyone brings one piece of the plane along when they come to the airport. They all go out on the runway and put the plane together piece by piece, arguing non-stop about what kind of plane they are supposed to be building.

  Air DOS

  Everybody pushes the airplane until it glides, then they jump on and let the plane coast until it hits the ground again. Then they push again, jump on again, and so on…

  Mac Airlines

  All the stewards, captains, baggage handlers, and ticket agents look and act exactly the same. Every time you ask questions about details, you are gently but firmly told that you don’t need to know, don’t want to know, and everything will be done for you without your ever having to know, so just shut up.

  Windows Air

  The terminal is pretty and colourful, with friendly stewards, easy baggage check and boarding, and a smooth take-off. After about 10 minutes in the air, the plane explodes with no warning whatsoever.

  Windows NT Air

  Just like Windows Air, but costs more, uses much bigger planes, and takes out all the other aircraft within a 40-mile radius when it explodes.

  Windows XP Air

  You turn up at the airport,which is under contract to only allow XP Air planes. All the aircraft are identical, brightly coloured and three times as big as they need to be. The signs are huge and all point the same way. Whichever way you go, someone pops up dressed in a cloak and pointed hat insisting you follow him. Your luggage and clothes are taken off you and replaced with an XP Air suit and suitcase identical to everyone around you as this is included in the exorbitant ticket cost. The aircraft will not take off until you have signed a contract. The inflight entertainment promised turns out to be the same Mickey Mouse cartoon repeated over and over again. You have to phone your travel agent before you can have a meal or drink. You are searched regularly throughout the flight. If you go to the toilet twice or more you get charged for a new ticket. No matter what destination you booked you will always end up crash landing at Whistler in Canada.

  OSX Air:

  You enter a white terminal, and all you can see is a woman sitting in the corner behind a white desk, you walk up to get your ticket. She smiles and says „Welcome to OS X Air, please allow us to take your picture”, at which point a camera in the wall you didn’t notice before takes your picture. „Thank you, here is your ticket” You are handed a minimalistic ticket with your picture at the top, it already has all of your information. A door opens to your right and you walk through. You enter a wide open space with one seat in the middle, you sit, listen to music and watch movies until the end of the flight. You never see any of the other passengers. You land, get off, and you say to yourself „wow, that was really nice, but I feel like something was missing”

  Windows Vista Airlines:

  You enter a good looking terminal with the largest planes you have ever seen. Every 10 feet a security officer appears and asks you if you are „sure” you want to continue walking to your plane and if you would like to cancel. Not sure what cancel would do, you continue walking and ask the agent at the desk why the planes are so big. After the security officer making sure you want to ask the question and you want to hear the answer, the agent replies that they are bigger because it makes customers feel better, but the planes are designed to fly twice as slow. Adding the size helped achieve the slow fly goal.

  Once on the plane, every passenger has to be asked individually by the flight attendants if they are sure they want to take this flight. Then it is company policy that the captain asks the passengers collectively the same thing. After answering yes to so many questions, you are punched in the face by some stranger who when he asked „Are you sure you want me to punch you in the face? Cancel or Allow?” you instinctively say „Allow”.

  After takeoff, the pilots realize that the landing gear driver wasn’t updated to work with the new plane. Therefore it is always stuck in the down position. This forces the plane to fly even slower, but the pilots are used to it and continue to fly the planes, hoping that soon the landing gear manufacturer will give out a landing gear driver update.

  You arrive at your destination wishing you had used your reward miles with XP airlines rather than trying out this new carrier. A close friend, after hearing your story, mentions that Linux Air is a much better alternative and helps.

  Windows 7 Airlines:

  In effect a cunning corporate-takeover rebranding of Windows Vista Airlines with a new paint-job on all of the oversized over-slow planes. Some of the annoying in-flight bugs have been fixed, but it’s still basically the same. Plus, when you bought the ticket, you later found that because of an administrative flaw in the airline booking system you had already paid for a duplicate ticket on Windows Vista Airlines, which you now don’t need.

  Linux Air

  Disgruntled employees of all the other OS airlines decide to start their own airline. They build the planes, ticket counters, and pave the runways themselves. They charge a small fee to cover the cost of printing the ticket, but you can also download and print the ticket yourself.

  When you board the plane, you are given a seat, four bolts, a wrench and a copy of the seat-HOWTO.html. Once settled, the fully adjustable seat is very comfortable, the plane leaves and arrives on time without a single problem, the in-flight meal is wonderful.

 12. Sfatul unui interlop batran, mergeti pe Debian.
  Catre Eufrosin, cel care a scris articolul:
  Ubuntu a devenit un business si tot ce e prea business ar trebui sa stam deoparte. Ca interlop te sfatuiesc sa nu te amesteci cu unii care respecta prea mult regulile. A dat cineva mai sus exemplu cu Google ca search engine default pe sistem.

  Debian e un distro independent, suporta orice tip de procesor posibil, este foarte stabil, poate chiar cel mai stabil distro.
  O alta recomandare e sa mergeti pe XFCE sau LXDE. Debian in versiunile astea grafice arata superb si e FOARTE rapid.
  Gnome3 (ultima versiune), cere ceva resurse si am inteles ca insusi Linus Torvalis a criticat Gnome3. KDE e prea personalizat cu aplicatiile specifice KDE.
  Deci pentru utilizatorul pro, care isi doreste de la calculator viteza, stabilitate si simplitate mergeti pe Debian cu XFCE sau LXDE.
  Debian are si limba romana, deci e super pentru cei care vor sa dea calculatorul spre folosire cuiva care nu e familiarizat cu engleza.

  Altceva ce trebuie avut in vedere. Probabil ca multi dintre voi folositi Firefox si Thunderbird sub Windows. Sa stiti ca puteti sa le folositi si sub Debian fara probleme de portare.
  In primul rand folositi versiunile portabile de soft:
  http://portableapps.com
  Descarcati de acolo softurile pentru Windows. Versiunile portabile se instaleaza intr-un director separat si oriunde copiati acel director, pe orice claculator va functiona perfect.
  Daca treceti pe Linux, aveti un soft numit WINE care emuleaza platforma windows si puteti folosi aceste aplicatii si sub Linux fara sa fiti nevoiti sa instalati un Windows intr-o masina virtuala.

  Ca interlop de seama va recomand si acest articol:
  http://tuxradar.com/content/best-distro-2011

  Anti Ubuntu
  Nu imi place managementul lor prea business like, stil RedHat sau Suse.

  Anti Suse
  Sistem de operare foarte misto dar consuma resurse in draci. Vrea si pe ma-sa si pe ta-su de la calculator. Nu mi-a placut cum da in XFCE sau LXDE.

  Anti Mint
  Mint mi-a placut. Versiunea XFCE cu Debian la baza este chiar misto, dar sufar de la prea mult gri. Insa LinuxMint Debian version e de luat in seama.

  Anti Arch
  Arch is Slackware wannabe. Debian e mult mai solid si totusi mai simplu de instalat/configurat.

  Anti Slackware
  Slackware is Gentoo wannabe. 🙂 Evident daca te lauzi ca stii Linux, Gentoo e probabil sistemul tau.

  Anti Fedora
  Nu stiu exact ce as avea impotriva Fedorei. Linkul dat mai sus ofera niste raspunsuri. Mie personal imi place mai mult Debian.

  Anti Mandrake
  Nu l-am testat insa nu am auzit ca francezii sa fie chiar asa iscusiti ca programatori. Probabil ca italienii cand au vazut Mandrake-ul si-au facut si ei Sabayon-ul lor.

  La final am lasat o distributie foarte foarte placuta si anume PCLinuxOS. Aceasta distributie mi se pare foarte buna pentru cineva care trece de la Windows la Linux. E mai simpla si prietenoasa si decat Mint-ul.
  Pacat ca nu au inca o versiune pe 64 de biti. Daca aveti un pc cu maxim 3GB ram, merita testata.
  Daca aveti mai multi rami mergeti pe Debian.

  Va multumesc pentru atentie,
  Sile Pietroi – Debian user

  • Dar ce de ram recomanzi….

   Pt utilizatorii care fac trecerea de pe win pe linux, Zorin e categoric unul din cele mai prietenoase…

   gnome3 nu papa mai mulot de 250 Mb de ram in idle, nu stiu ce ai folosit matale…

   PCLinuxOS a pornit zladit pe Mandriva, francezii de care te indoiesti care n-au prea fost si nu sunt francezi :). A fost, pana nu demult, cea mai bine inchegata distributie, singura dovada in acest sens fiind remixurile aproape inexistente, ceea ce nu se poate spune despre ubuntu :). Nu conteaza cau o firma in spate, majoritatea au, dar ai dreptate, e bine sa ne ferim de ele…

   Open Suse a fost luat de MS, indirect printr-o companie afiliata…

   Slack, Arch si Gentoo iesa din discutie pt nivelul la care vorbim.

   Fedora e solida dar spartana, nefinisata…

   In alta ordine de idei si eu consider Debian-ul ca fiind cea mai stabila distro. Pc-bsd si open indiana colaboreaza cu ei si in scurt timp vom vedea sisteme pe zfs cu pachete deb. Faina treaba!

   • Eu prefer calculatoarele puternice pentru ca sunt rapide. Si nu ma refer la bootare. Nu prea inchid calculatorul ci ii dau suspend si cand redeschid, revin la ce aveam deschis.
    Asa ca am in permanenta un client de mail deschis, 4-5 sesiuni de browser fiecare avand minim 2-3 taburi deschise. Mai prinzi la mine pe calculator niste pdf-uri deschise, messenger si uneori cate un VMware cu WindowsXP cand vreau sa lucrez cu un scanner mai ciudat.
    Dar cele mai multe resurse le consuma browserul de departe. Ia si din procesor si din memorie. Asta e adevarul, astazi paginile web sunt f. incarcate si poti sa ai un Linux oricat de light, paginile web nu tin cont de asta.

  • Cum am mai spus,personal nu mi-a placut Debian.Cred ca aici este intr-un fel ca si cu unele feluri de mincare.Singurul pe care l-am folosit a fost Knoppix.
   Asa este un Xubuntu ar fi de recomandat pentru incepatori.
   Cine mai este si Linus Torvalds asta, hacker-ul finlandez dintr-un film american? Eu stiam ca Bill este destept si tare.
   Sa facem putina lumina pentru cei care nu stiu.
   Cine se ofera?
   Cu Winele sint de acord, deja merge foarte bine iar cel de la Cedega sau alte emulatoare nu merita incercate de un incepator.
   Susele a mers greu de la inceput iar de cind s-a americanizat si s-a „deschis” (OpenSuse) parca nu mai este interesant.
   Mandrakele a fost si din el si Conectiva braziliana a iesit Mandriva care un timp a mers bine,apoi ceva s-a intimplat,nu intru in amanunte nu este locul aici.
   In locul ei alti „baieti” au facut Mageia care este cam ce ar trebui pentru un utilizator normal de Linux.
   PCLinux instalam si eu cindva pe calculatoare mai slabe.Este tot un Mandrake,care am uitat sa spun,se trage din RedHat,caci la inceput nu au fost multe.
   Noi pina la urma noi care „mai mirosim cite ceva” ar trebui sa cadem de acord ce ar fi si in ce caz potrivit ca distributie in principal,daca nu cumva partea cealalta deja a renuntat de mult sa mai citeasca ce scriem aici.

   • eu am in vedere revenirea cu alte articole mai ample. o vreme am vrut sa incep nun blog pe aceasta tema unde sa contribuie zeci de useri.

    am intrat toti in detalii neimportante si confuze, ideea e ca pt un incepator orice distro e binevenita atat timp cat are codecuri instalate si programele standard: office, cd burning, playere. Oricum kernelul e acelasi iar toate distributiile au in repo programele de baza si nu numai.

    asa ca totul se reduce la hardware in opinia mea.

    jos palaria pt Knopix, merge de zbarnaie. Singura mea observatie fata de el e ca e tare neorganizat si meniurile sunt imprastiate rau. Eu am ramas placut impresionat de Bodhi. Merge si pe 128 ram, E e una dintre cele mai placute interfete si e compatibil Ubuntu.

    nu stiu de ce nu ti-a placut Debian-ul. In afar ca ai mult de configurat la el, nu vad ce ii poate cineva reprosa. E foarte stabil. Imi place filosofia lor.

  • mă, dai în sabayon linux? te mănâncă, vrei una peste mufă? cum îți permiți așa ceva!?

   gentoo/sabayon e cel mai jmecher din parcare!

   (dedicație de la un fericit sabayon linux luser) ;-P

   că tot caută efrosin distribuțiile minimale, bazate pe DE de genul XFCE, LXDE sau Enlightenment pe lângă linux mint poate testa și variantele sabayon e17, sabayon xfce sau sabayon lxde … pentru că distribuțiile bazate pe METAdistribuția gentoo ( da gigele gentoo nu e o distribuție ci o META blablabla ) permit crearea cu ușurință a unor astfel de variații ale distribuției de bază …

   cât de vechi e sistemul pe care îl are? dacă se dedulcește la Enlightenment, chiar și xfce e prea mult, apăi e vechi vechi! win95 merge pe el? da’ win 98? sau win xp!?

   dacă merge win xp ar trebui să meargă măcar gnome 2 sau kde 3.5 sau xfce …

   • Bai, mie numele sabayon imi sta in gat. Nu vi se pare ca rimeaza cu altceva? Pariez ca e mai plin de gauri decat un svaiter. Ce altceva mai are sabayonul tau de imi mananca „u”-l din nume si il mai scrie si cu „e” mic ?

    • Is tot soiu de ciudati peste tot… Am testat sabayonul dar e cam pretentios foarte la hardware. n-am reusit sa-l fac sa mearga.

    • @Sile Pietroi interlop
     limbajul de cartier e intenționat, doar ca să fiu în bonton și acordat cu nikul „Sile Pietroi interlop” … eu țin minte că băieții de cartier sunt băieți veseli care gustă glumele și nu se sperie ușor când umflă prospăturile mușchiul în cartier … mai glumim, ne veselim, nu jignim că o luăm imediat peste bot …

     revenind la treburile serioase, ce e sabayonu’ ăsta și cu ce se mănâncă!? după mune are ce e mai bun din ambele universuri linux distribuțiile binare ( entropy package manager ) și distribuțiile bazate pe compilarea din surse ( unde the best e musai gentoo adică portage cu puradeii lui, că sunt mai mulți )

     mai popular spus probleme mai puține vizavi de dependency hell, care dă ceva bătăi de cap atunci când nu ai răbdare să compilezi direct din surse și vrei totul repede și de-a moca, binarul gata preparat, cum promit distribuțiile bazate pe deb ( debian wold ) sau rpm ( redhat world ) …

     când tot instalezi și dezinstalezi programe, că nu știi exact ce vrei și nu te-ai hotărât ce să folosești, când vrei tot ce e nou și cât mai repede library dependency hell lovește și în lumea windows și în lumea linux … în windows aduni ads-bugs ( că vin la pachet cu programu’ ) încarci și încurci registrii care la un moment dat crapă și restartezi tot mai des compu’ până când te saturi și o iei de la capăt adică reinstalezi tot sistemul …

     în lumea linux nu scapi chiar așa ușor de problema asta … cel mai bine stau distribuțiile de tip gentoo care rezolvă problema recompilând tot ce necesar din surse de fiecare dată când te apucă cheful de ceva nou, de o versiune nouă sau o combinație nouă de programe … asta nu place la mulți că în loc să faci ceva util cu compu’ tu tot compilezi și compilezi și iar compilezi ( unele programe mamut gen libreoffice au nevoie de ore bune ca să se recompileze ) … deaia gentoo e nepopular la luseri veniți din lumea windoze, prospăturile adică luseri cu dublu înțeles, și în top la servere unde nu te fâțâi așa des cu vreau aia vreau ailaltă, asta nu mai vreau că nu îmi mai place șamd … instalezi o dată, după aia doar update-uri de securitate pentru +5 sau +10 ani încolo …

     distribuțiile binare ( rpm sau deb ) au mai multe probleme cu dependency hell … evident nu e ceva bătut în cuie, în timp lucrurile evoluează apar tot felul de managere de pachete unele mai deștepte decât altele dar în principiu problema rămâne aceeași, luserul care vrea și aia și ailaltă, aia nu mai place aia e cool și dăi și înstalează și dezinstalează și combină variantele până când și cel mai inteligent și smart program se încurcă în inteligența sa la fel ca luserul care nici el nu știe exact ce vrea … nenumărate sunt căile care ne trag spre iad, și ascunse și puține sunt căile care ne duc în paradis pentru că suntem conduși de pofte și sclipiciuri inutile și în universul windows și mare parte dintre noi chiar și în linux … cam așa e și cu managerele de pachete binare … așa am părăsit poteca redhat, primul distro încercat, după aia evident mandriva ( când încă era mandrake ) dar după un timp mi-am dat seama că există o a treia cale, mai bună în care ai ambele variante și compilarea din surse și cea folosind pachetele binare deja compilate … și așa am dat peste sabayon care cică ar fi un nume de licoare fermentată ( un fel de lichior italian )

     apropo de linux, primul distribuție încercată:
     Editura Teora „descoperiți sistemul linux” by steve oualline, vine cu red-hat v4.2 ( încă mai am cartea și cd-ul original )!

     am cumpărat cartea, în 1998!!!, că auzisem ceva de linux, că e o alternativă la windows ( pe vremea aia era win98 și nu rezista mai mult de 2-3 luni și iar trebuia reinstalat pe curat ) că cică nu mai trebuie reinstalat așa des, că rezistă mai mult … sunt 13 ani! 14, că acuși schimbăm prefixul din 2011 în 2012 … vre-o 3 ani m-am chinuit cu dual-boot, că cd-ul red-hat v4.2 cu care vine cartea nu detecta corect monitorul și până l-am convins să meargă a fost o adevărată bătălie, ceea ce implicit a însemnat că nu am fost 100% convins să folosesc doar linux … după aia am descoperit mandrake lucrurile au devenit mai roze, ce mi-a plăcut la linux a fost continua evoluție, era evident că nu trebuie decât răbdare ca să ajungă la un nivel de la care nu mai era nevoie de dual-boot și așa am fost convins să nu abandonez linux-ul deși la început nu era chiar așa grozav comparat cu win98 … altfel spus cei care rămân utilizatori convinși de linux schimbă definitiv frontul mai mult din cauza potențialului previzibil și mai puțin din cauza mărfii de pe tarabă

     apropo de sistem cu 512 MB ram, red-hat v.4.2 e 100% sigur că merge ca uns pe un astfel de sistem … însă ca interfață e la nivelul unui win95 nu mai mult … kde era la început, la fel și gnome …

     pe un sistem cu 512 MB ram ori încerci un kde v3.x, ori cum singur ai ghicit elightement sau xfce … dar nu e nici o nenorocire în linux dacă o distribuție cere prea multe resurse, ai la dispoziție mediul liveusb, livecd sau livedvd în care nu instalezi nimic pe hdd și testezi totul de pe cd, usb-hdd, usb pendisk sau dvd … dacă merge cât de cât normal ca sesiune live în 512 MB ram atunci e 100% sigur că va merge mult mai bine instalat normal, pe hdd, pentru că în mediul live are la dispoziție și mai puțină memorie ram, că trebuie să facă loc în ram și sistemului virtual de fișiere … eu zic că așa e cel mai rapid și usor de testat distribuțiile când ai calculatoare vechi și nu știi ce distribuție să alegi din zecile de variante de distribuții de nișă, mai puțin cunoscute sau testate, care pretind că sunt tunate pentru calculatoare vechi …

     iar vizavi de o sesiune live în linux, să nu îți închipui că e ceva semi-full un fel de mediu special doar ca să testezi distribuția înainte să o instalezi pe hdd! … e tot meniul, mediul complet! singura diferență e că programele noi, nemapate deja în ram pornesc mult mai greu, când sunt citite de pe dvd prima dată … eu am lucrat pe o sesiune livedvd sabayon linux aproape o lună de zile non-stop, am fost curios să văd cât rezistă și cum se comportă mai ales vizavi de întreținerea sistemului … și a mers șnur! cu tot tacâmul! instalare/dezinstalare de programe, upgrade sistem, full minus kernelul, cu toată partiția root în memorie! am făcut doar o partiție separată pe hdd pentru /home că nu eram sigur dacă rezistă și nu vroiam să pierd fișierele și munca de o lună de zile …

     dar am făcut asta pe un sistem cu 4 GiB de ram, deci o sesiune livedvd nu a însemnat stres prea mare vizavi de memoria ram sau viteza sistemului … până la urmă m-am plictisit și mi-era teamă și de bietul dvd-reader și bietul dvd cu imaginea iso care a stat la copt și a fost frecat timp de o lună de zile!

     nu e nici un motiv pentru care o sesiune live ubuntu sau mandriva să nu fie la fel de completă indiferent cât de mult uptime aduni cât timp folosești același kernel, iar sesiunea live folosește unionfs și tmpfs … și acum cam toate distribuțiile folosesc combinația dintre unionfs și tmpfs ca să nu se atingă de hdd … dacă ai destulă memorie ram nu ai nici o problemă …

     @Eufrosin
     „de imi mananca “u”-l din nume si il mai scrie si cu “e” mic ?” nici eu nu știu de ce dar tot timpul vizavi de blog-ul tău îmi vine în minte numele efrosin nu Eufrosin …. nu îmi dau seama de ce, o fi ceva, o premoniție … cât despre litere mici/mari e vina mea, intenționat nu prea folosesc la nume proprii regulile gramaticale pretins corecte … în spiritul smereniei nici măcar numele lui nu avem de ce să îl umflăm degeaba … puterea lui vine din infinitul mic, acolo e slava și puterea și tăria tronului ceresc .. citește cu atenție geneza 1! unde e cerul? unde e tăria care separă apele de ape? acolo e dumnezeu! infinitul mic! în același timp peste tot și niciunde! ceea ce e mare este mic și ceea ce e mic e mai mare decât toată creația … de aceea nu folosesc litere mari

 13. Ce mai faci mai?Cum e cu Linuxul?Ma intreba unu’ din cind in cind.Ce Linux?Ai vazut Windows 2008 (de exemplu)?Baiat istet asta.
  Intrebati-l serios si candid cum se rezolva nu-s ce problema numai din registri.Si o sa va convingeti apoi cu cine stati de vorba.
  Altul,camerunez fara scoala multa,zice,nu se poate e ceva la mijloc,fara bani nu iti da nimeni nimic.
  Un roman de-al nostru cu scoala si istet si el:”Am vazut mai pe youtube pe unu’ ce facea in linux cu niste desktopuri 3D,cuburi efecte,etc.”Tot windozele il folosea.
  Si multi altii.
  Ce facem cu ei?

  • Nimic – unii se desteapta, altii sunt iremediabili. Cum mi-a spus in America un emigrant intelept: „don’t try to wake them up, they’re hopeless”. Totusi, am trezit o mana de oameni, dar nu cu forta.

  • Stai sa vezi ce raspunsuri am primit io :). N-ai ce le face… sunt si d-astia carora le place sa-si roada unghiile pana se acceseaza un stick… Noi ne facem datoria sa informam pe cine doreste… Eu cred ca am instalat peste 10 linuxuri si numai vreo 2 au dat inapoi ca nu-si puteau folosi camera pe mess sau nuj ce programel pt firma… Restul is pinguini acum 🙂

   • Bravo. Cum iti reuseste. Tuturor prietenilor carora le-am instalat, s-au intors inapoi pe windows (au reusit sa-l reinstaleze de cateva ori).

    • pai le-am facut serviciu complet, nu le-am instalat doar linuxul, le-am pus codecuri, suita office, etc… In rest, au vazut si ei cum merge si cum arata…

   • Problema nu este timpul in care este accesat stickul ala.Ce este pe el?Asa isi imprastie de la unul la altul tot felul de scripturi tembele si programele.Antivirusul sterge ce este de sters si apoi ramine un sistem schilodit.Si ia-o si curata la mina (obiceiurile din consola de!) registrii si cauta autorunuri info,fisiere batch si alte prostii.
    Am avut mindria de a fi martorul virusarii de pe un cd a unei retele de calculatoare rulind windows.Si era deja a doua oara cind o pateau si cred ca de la acelasi cd!Au chemat specialisti.Doi.Aia s-au postat in fata asa zisului server,practic rula o aplicatie de server in xp.Si instaleaza oamenii un antivirus si da-i!Antivirusul saracu’ de buna credinta,curata,dar in urma lui mizeria se replica.Le-am curatat tot noi ai casei in cele din urma,plus munca de a restaura ce am gasit modificat in registri.
    Acum nu ca nu ar fi chestii gresite si in linux dar macar e pe fata si nu cer 400 de euro pe un windoze7 ultimate care este de fapt cel intreg celelalte mai „ieftioare” fiind doar bucati din asta.

    • problemele pe linux sunt minore si cum ai zis mai sus, se remediaza relativ repede…

     oricum noi vorbim de utilizatori simpli deci… cum zicea si Sergiu, gaseste o distro care sa ruleze bine pe configuratia ta si ramai cu aia. Doi ani esti asigurat, cel putin… Oricum, majoritatea distributiilor azi sunt rolling release 🙂

    • pai pe 400 de euro o licenta de win 7 iti cumperi calculator =))

  • se castiga bani la partea de suport,daca nu stii sa-ti configurezi singur un server ti-l configureaza vecinu dar cu bani,asta e foarte important,permite oricui sa invete si platforma wordpress e gratis dar daca tu vrei wordpress pe site-ul tau si vrei sa-l modifici o sa te coste daca nu stii sa-l faci singur,poti sa te uiti pe site-uri de freelance unde o sa vezi in general programatori din tari sarace gen India, cu o gramada de programatori priceputi,care au invatat de pe net,aici se leaga o relatie de prietenie,unu stie una,altu alta

 14. Scuze nu mai este chiar 400 cam 300 parca acum dar totusi!

 15. De ”Ultimate Edition”2,9 ce parere aveţi fraţi linuxişti
  ?

 16. Interesant post-ul,nu am postat demult pe aici.Cu aceasta descoperire 🙂 cred ca multi se vor convinge ca nu exista un complot a oamenilor bogati impotriva celor saraci,fiind open-source adica ai codul sursa gratis si cei saraci pot sa ajunga bogati..in felul urmator: linuxul a evoluat foarte mult,inainte avea nevoie de tot felu de programe cunoscutele drivere care au ramas in windows si azi dar acum lucrurile s-au schimbat,distributiile de linux au ajuns user friendly.Avantaje: nu ai nevoie de licenta,programele se pot instala foarte simplu: sudo apt-get install nume_program sau yum install nume_program,calitatea programelor este mult peste a celor din windows, de exemplu piata de hosting este dominata aproape 100% de LAMP(Linux-SO,apache,MySQL(baze de date),PHP,Python,Perl-limbaj de programare),nu te costa nimic sa le instalezi,in cazul celor din windows au nevoie de licenta si sunt foarte scumpe,programele din windows majoritatea au nevoie de licenta,pe cand in linux sunt gratis,calculand daca ai o companie foarte mica este foarte greu sa-ti cumperi licentele de windows pe cand in linux nu ai nevoie,exista foarte multe distributii pentru orice fel de calculator..win 7 nu poti sa-l instalezi daca nu ai minim 1 Gb de memorie,o placa video 512Mb si un procesor Dual-Core peste 2000 Mhz.Cred ca ajung avantajele enumerate..un lucru este foarte clar cei de la Microsoft produc soft si bravo lor practic obligandu-te sa-ti cumperi calculatoare tot mai noi,mai performante…cu ajutorul linux-ului daca inveti poti sa faci bani desi e gratis,exista multe posibiliatati sa lucrezi pe cont propriu

 17. Eu va recomand Ubuntu cu derivatele sale pentru incepatori,e aproximativ la fel ca win,comunitate online mare..ai de unde sa te documentezi,o varietate de programe,nu va recomand pentru inceput distributii gen Debian sau altele..un link util ar fi distrowatch unde poti sa vezi fiecare din multitudinea de distrubutii ce are

 18. pentru soft Open Source aveti 2 situri unde le gasiti centralizate
  https://www.fsf.org/
  si
  http://www.osalt.com/

 19. Eufrosin raman la recomandarea mea cu Debian si XFCE.
  XFCE are meniul ala simplu in stil tree. Mie asa imi place, fara complicatii.
  Uite aici:
  http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.3/amd64/iso-cd/debian-6.0.3-amd64-xfce+lxde-CD-1.iso
  sau
  http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.3/i386/iso-cd/debian-6.0.3-i386-xfce+lxde-CD-1.iso

  Iti recomand de asemenea un procesor AMD. Versiunea Debian amd64 e optimizata pentru arhitectura procesoarelor AMD. Cu cat mai multe nuclee cu atat mai bine. Sa ai minim 4.
  Ca posesor de i5 SandyBridge iti spun ca intel e rapid dar are multe neajunsuri incepand cu modul de cacat cum se prinde coolerul pe placa de baza.
  Pontul e ca daca ai un AMD cu 4-6-8 nuclee poti rula mai multe masini virtuale simultan. i5 SB are forta bruta mare in jocuri si unele aplicatii dar la rularea mai multor masini virtuale simultan ai nevoie mai mare de mai multe nuclee.

  Poti baga in VMware si Xubuntu. Ideea e ca Xubuntu pare o idee mai simplu. Chiar procesul de instalare e mai simplu. Dar la Debian nu e complex. E tot simplu numai ca wizardul te intreaba mai multe lucruri, ceea ce inseamna o customizare mai buna chiar din momentul instalarii.

  E ca la cumparaturi. Sa te chinui cu Xubuntu in ideea ca vei trece la ceva mai maret nu are sens. Incepi direct cu Debian. Daca tot e sa inghiti mai multe broaste, mai bine sa incepi cu cea mai grasa.

  Sa nu ma intelegi gresit, nu am nimic impotriva Xubuntu, insa marketingul ala prea comercial de la Ubuntu mie nu-mi miroase a bine.
  Plus botul ala propagandistic „humanity to others” e atat de corect politic.
  Stiu cand a aparut Ubuntu. Lumea era euforica, nu era criza si toti se topeau dupa cuvinte cu subinteles din Swahili. Asa au aparut Ubuntu si Joomla. PLM mai bine ii ziceau Tipi-Tip dupa numele personajului din surprizele de la guma aia de o vindeau tigancile la poarta scolii.
  Tipi-Tip chiar era destepti. Apoi mai aparusera unele cu Pembo. Pembo era idiot. Si PLM parca tot a Swahili suna. :))

  O zic din toata inima, prefer sa folosesc un sistem de operare al unui tip destept care l-a numit facand o anagrama din numele lui si a sotiei, decat un sistem care are la baza un cuvant cu subinteles din Swahili. Humanity to others. Le-au dat englejii atata umanitate negrilor ca i-au umflat. Orasul Bristol e unul din orasele exclusiv construite cu si din sclavi. Iar in Australia le-au dat atata umanitate bastinasilor ca s-au rarit aia de rusine.

  🙂 Am recitit comentariul meu. E nitica aberatie dar atat timp cat semnez Sile Pietroi, pot spune efectiv tot ce imi trece prin cap. :))
  Si paradoxul e ca daca chiar as fi Sile Pietroi nimeni nu m-ar contrazice. :)))

  Pentru fanii Ubuntu/Xubuntu. Sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu sistemul acesta de operare. Am incercat ambele variante si Xubuntu mi-a placut mai mult. Dar Debian este pe gustul meu.
  Imi place stabilitatea si sunt conservator. Nu imi plac schimbarile de interfata.
  De fapt, trecerea de la Windows la Debian a avut loc ca urmare a unei schimbari de interfata. Eram pe XP si cand am pus 7 m-am enervat. Tot cautam anumite chestii si nu le gaseam. Si cand a trebuit sa fac un hack ca sa am din nou quicklunch mi-am bagat pl pe romaneste spus.
  Debian e stabil si XFCE nu face schimbari de interfata gen cum a facut Gnome de la 2 la 3.

  • Stii si eu m-am gandit la numele alea’ idioate care au impanzit piata computingului. „zip” e altul, inseamna tot „aia” pan’ nu-s ce parte de Africa. Uite, eu n-am chef sa ma tot aflu cu expresiile murdare ale altora in gura, cel putin nu fara sa vreau. Asa ca U… pica din start. P-aia cu politiku’ corekt nici nu o stiam, dar si ala singur, era motiv suficient. Ar merge Debian pe un laptop HP de 4 ani cu 1 Gb de RAM?

   • Normal. Depinde si de aroma. Insa trebuie tinut cont ca Debian-ul e foarte dificil de configurat. In opinia mea este cea mai buna distributie, din toate punctele de vedere, dar: nu vine cu codecuri instalate, modemurile NU merg out of the box cum se zice si in ultima vreme pana si arhivatorul RAR l-au pus in mediile non-free, care trebuie adaugate, nefiind incluse in versiunea oficiala. Daca totusi te hotarasti pe un Debian, cu toate bataile astea de cap care pe mine m-au indepartat de el, recomand Aptosid (are si pe KDE si pe xfce). E fasnet tare si vine si cu documentatie 100% in limba romana. Chiar si interfata, daca optezi pentru mediul grafic KDE!

    • Din scoala ar trebui inceputa studierea Linuxului.Le baga pe git programele Microsoft.Iar profesorii ar trebui sa fie mai deschisi si mai dedicati.
     Eu unul am devenit mai comod.In ultimii ani am mai redus cantitatea de distributii testate,aplicatiile fiind pe primul loc.
     Am ramas la aceeasi distributie datorita inceputurilor la fel ca si voi banuiesc.
     Asa ca folosind in prezent Mageia am instalat-o iarasi dar in VirtualBox cu 512MB deRAM si 64MB pe video cum aveam acum ceva timp un calculator.Cu managerul LXDE.Acceptabil si cred ca real s-ar comporta mai bine.
     I-am dat apoi 1GB di 2.Ambele sisteme s-au comportat bine.Nu intru in detalii.Deschise pe ambele manager de fisiere,browsere de internet,skype,kopete si „Toate pinzele sus” simultan.
     Cine are timp si chef sa faca un test.Poate am intrat eu in rutina si imi scape niste chestii cu toate ca nu cred,sint sensibil la „scame”.Instalare simpla in limba romana,scule grafice de configurare destul de bune si fara greseli.
     Nu am nimic imotriva Debian dar cred ca nu este pentru incepatori.
     Oamenii vor un browser de internet, YM sau Skype,filme mp3,ceva office,un photoshop eventual.

     • Mageia nu cred ca vine cu codecuri incluse, asa-i? Si nu staim ca mai ofera altceva decat KDE… Sa speram ca vor recupera terenul pierdut. Mandriva mi s-a parut cea mai tare distro pana s-o rezolve birocratii. Daca-si revine, ma-ntorc, pana una alta Debian-ul e fara doar si poate cea mai stabila, rapida si sigura. doar ca ia timp sa configurezi, atat. Altceva nu poti sa-i reprosezi…

      • Mageia vine ca si Mandriva cu tot ce vrei.Asta este motivul pentru care am renuntat la RedHat/Fedora.E ceva cu h264 dar nu grav.
       Ce-i doare pe romani,webcamurile si mobilele merg cam toate.Actualizarile sint prompte si la zi.In plus daca ceva lipseste poti instala pachetele de la Mandriva sau de la RedHat.
       Vine normal si firesc in ziua de azi cu KDE Gnome si LXDE.Ce m-a suparat mereu la Mandriva si a ramas la fel si in Mageia este chestia cu selectarea pachetelor de instalat.
       E bine cine are resurse de dat,sa testeze cu VirtualBox,dar nu luati de bune chiar toate rezultatele.Un sistem real este cel mai bun test.
       Cautati,descarcati si rulati TV-Maxe.Doar pentru Linux si facut de un baiet de-al nost’.(Daca nu cumva am descoperit si eu becul cu baterie acum).

      • „Ce-i doare pe romani,webcamurile si mobilele merg cam toate”

       De fapt, alea ar fi cel mai bine dezactivate din oficiu. Pe camera de la laptop eu am de ani de zile o bucata de banda neagra lipita. Mai ieri am prins un „security expert” american care recomanda acelas lucru cui avea urechi sa-l auda. Romanilor nu numai ca le e in general indiferent cine si cat afla despre ei, ba’ chiar isi voluntariaza foarte usor datele personale. Poate am sa pun in lucru un articol despre protejarea lor, curand.

      • Ai dreptate aici.Vorbeam de posibilitatea de a folosi chestiile alea si in linux.Metodele vechi si „neprofesionale” ajuta cit alte 100 de masuri software.Ca obturarea mecanica a camerei de care vorbeai.Eu pe unde am conturi de webmail nu pastrez nimic.Sterg absolut toate mailurile.Si chiar daca au un fel de cache undeva pe server dupa un timp ala este sters sau suprascris cu altceva.Dar daca fac cum gindesc eu de exemplu,am incurcat-o!Totul ramine pastrat undeva.

      • Mandriva nu venea cu codecuri decat in varianta PowerPack…

       Si daca Mageia ebazata inca pe mandriva, cum cred ca si este, de vreme ce nu au lansat prima versiune de la fork, atunci e cam nasol…

       Iar un Xfce e mereu de preferat in loc de lxde.. Nu?

      • Xfce este de preferat.
       Nu inteleg la ce codecuri te referi.Totdeauna am instalat versiunile free (spring in ultimul timp) de Mandriva si de la inceput puteam rula orice fisier multimedia.Atit ca selectam manual la instalare toate pachetele.Mageia este total bazata pe Mandriva dar totusi diferita,de vreme ce merge mai bine.
       In plus,repet toate sculele grafice de configurare a sistemului merg bine.Chiat devii comod uneori si renunti la consola.
       Pentru un incepator cu un pc mai vechi merge bine si cu LXDE.
       Pentru alt incepator dar cu un pc mai bun e de dorit un KDE,nu de alta dar il cucereste imediat.
       Multe ce discutam noi aici nu intereseaza pe utilizatorul de rind de pc si windows.Omul vrea sa stie ce merge bine,din prima si fara bataie de cap.

      • cred ca a devenit clar ca se cere prezentarea unei alte distributii care sa vina in intampinarea utilizatorului de rand… astea au fost generalitati si nu ne asteptam ca nimeni sa „floodeze” cu asemenea comentarii, noi am scris asa, ca mai pentru incepatori 🙂

       voi reveni cu altceva pe tema asta, in functie de timp… dedicat strict celor ce vor sa faca trecerea mai usor. Acesttea fiind zise voi prezenta 2 distro dedicate acestui scop, urmand ca utilizatorii sa descopere singuri un Debian, Gentoo sau BSD….

   • intri pe site-ul Debian iti download-ezi un netinstall.iso,il scrii pe un cd si devine LiveCD,are vreo 200 de Mb,boot-ezi de pe el si ai nevoie de net bunicel pentru a instala orice versiune vrei,iti recomand varianta server fara ftp-server,ssh-server,mysql-server pe care le poti deselecta…dupa instalare are doar sistemul de baza,intri in sistem si apt-get install lxde sau apt-get install xfce apt-get install gnome apt-get install kde lxde consuma cam 150 de Mb,xfce are nevoie si de-o placa video undeva la 256Mb si sta la 256-300 Mb

    • Multumesc.Dumneata te pricepi,dar eu stiu din windows sa fac „next-next-next” la instalarea programelor.Intru in C si apoi unde gasesc apt-get?
     Instalare in retea?Hmmm.Solitaire are?
     Cam astea sint problemele.Am incercat sa ajut pe unul si altul in forumuri.Nou veniti din windows.Te rog sa ma crezi,nu inteleg mare lucru despre calculatoare venind din windows.

   • Da asa cum spune si sceptik va merge.
    Ca nu vine cu codecuri instalate e chiar mai bine. Alegi ce vrei sa instalezi. Ca sa o spun altfel, nu mai bine ar fi sa existe un Windows7 care sa arate ca un windows classic, fara briz-brizuri si fara aplicatii instalate de-a gata. Sa te intrebe ce vrei sa instalezi?
    Asa si cu Debian. Il instalezi fara nimic pe curat si alegi tu pe urma ce vrei sa mai fie acolo. 😉

    Vezi ca se poate instala Debian si pe un hard extern sau stick extern. Ma rog, stickurile nu prea au viteza dar e ok. Si il rulezi, testezi, fara nicio jena si direct, fara masina virtuala. 😉

    La faza cu lipitul de guma pe camera web imi vine sa te iau in brate. 🙂 Si eu am la fel de ceva timp. Un rahat de sticker lipit pe camera web. Deci nu sunt singurul paranoic, iar daca suntem mai multi, atunci nu mai e paranoia.

    Dar iti zic, nu te fâţâi atata. 🙂 Sa pui „ceva de incepator” si apoi sa treci la ceva „mai destept”. Asta e o aberatie. Pui Debian, inghiti cateva broaste pana il inveti un pic, dar nu mai faci pe urma alte schimbari.
    Acum sa fim seriosi, engleza stii, romana stii, si e de ajuns ca sa obtii toata documentatia de care ai nevoie.
    E plin de forumuri, ce-ti mai trebuie. Forumul Ubuntu e chiar foarte populat si activ. Cine se pricepe la Ubuntu iti poate raspunde si pentru Debian ca doar e ta-su.

    Debian mie mi se potriveste cel mai bine ca sunt coservator. Foloseam Firefox 3.6 si aparuse 4. Toti dadeau sa instaleze 4. Eu nu. Nu sunt asa entuziast la orice schimbare. Am schimbat 3.6 direct la 6, 4 si 5 le-am sarit.
    Si la calculatoare, nu cumpar ce e mai nou, ultima tehnologie. Prefer ceva mai vechi, rulat, testat care stiu ca nu are probleme.
    La fel si cu interfata grafica. Nu ma omor sa vad forme si culori noi. Vreau acelasi lucru fara schimbari majore.

    Tu te intrebi daca merge Debian pe un HP cu 1GB de ram. Pai chiar e indicat Debian cu XFCE pe calculatoare slabe. Dar mie imi place sa il rulez si pe calculatoare foarte puternice.

    Debian cu XFCE este exact pe gustul meu. Caut stabilitate in primul rand, compatibilitate mare, viteza si conservatorism in mediul grafic.
    Nu caut alternative mai fatoase sau cu ultimele versiuni de soft. Daca pentru a primi ce caut trebuie sa platesc un pret de invatare nitel mai mare, sunt dispus sa il platesc, pentru ca pe long run voi avea un avantaj. Nu stau sa schimb sistemele asa tot timpul.

    Dar evident, ultima decizie iti apartine.

    • Da, m-ai cam descris si pe mine…singurele schimbari care imi plac sunt cele culinare (m-am invatat dincolo cu mancaruri exotice de prin tari indepartate, mmm..), in rest sunt cunoscut ca conduc o masina pana ii pica rotile, iar tehnica de calcul n-am aruncat-o niciodata. Am vre-o 2-3 calculatoare pe care Debian astept sa le readuc la viata. Ce-ar fi sa il invat pe taica-meu direct Linux, in loc sa isi mai piarda vremea cu Windows, hmm..

     • 🙂 nu prea are ce invata, atat timp cat e configurat/instalat si e in limba romana (interfata + aplicatii) se va descurca foarte bine. In acest sens, pot recomanda cu succes Aptosid in varianta KDE (e Debian). Are limba romana deja pe cd si la fel si manual in lb romana.

    • păi dacă tot vrei instalare pe curat, fără sclipiciuri, începi cu primele litere ale alfabetului:

     What is Linux From Scratch
     http://www.linuxfromscratch.org/lfs/

     dacă reziști și termini instalarea lfs și blfs atunci chiar ai un linux curat, fără sclipiciuri inutile și ca bonus vei ști exact ce e linux, cu ce se mănâncă și de ce sunt atâtea distribuții diferite de linux … după, vei dori să upgradezi programele și librăriile instalate … managerele de pachete vor arăta altfel nu doar ca un mijloc rapid de a instala sclipiciurile trendy ale zilei, instrumentele de configurare a sistemului capătă sens și valoare ( măsurată în timp prețios ) la fel și programele binare gata preparate și compilate de alții și uite cum vei începe să vezi altfel debianul sau gentoo … și după ce curge transpirația cu gentoo sau debian capătă valoare și sens și restul distribuțiilor, mai mici sau mai mari și începi să înțelegi că banii adevărați se fac FOLOSIND software opensource și nu vânzând software opensource așa cum mulți încă se chinuie să copieze succesul lui bill gates în lumea linux și opensource

     iar filozofia gnu, în ciuda bovinelor încornorate e profund creștină pentru că pune accentul pe același lucru, faptul că valoarea crește prin întrebuințare și întrajutorare benevolă fără ca prin asta să fie încurajată lenea, nemunca și furtul … trebuie doar să ai curajul de a recunoaște că ceea ce vinzi și pretinzi că îți aparține în totalitate, ca proprietate intelectuală, nu are cum fi doar al tău, 100%! că fără a folosi ceea ce au creat alții înaintea ta creația ta și munca ta nu reprezintă mai nimic … și asta nu e decât ceea ce ne spune creștinismul, ceea ce crește în mâinile tale, munca ta, nu poate crește pe temelie solidă cât timp această bogăție nu o împarți cu ceilalți, cât timp vrei să o ții numai pentru tine …

     da, creștinismul ne vorbește despre o astfel de lume, în care adevărata bogăție nu e cea materială, e informația care nu crește și nu e adevărată decât dacă e împărțită în beneficiul tuturor … temelia adevărului și prosperității e biserica nu individul …

 20. Doar ce am primit mail-ul:

  Hi Folks. I’ve just discovered that C|Net’s Download.Com site has
  started wrapping their Nmap downloads (as well as other free software
  like VLC) in a trojan installer which does things like installing a
  sketchy „StartNow” toolbar, changing the user’s default search engine
  to Microsoft Bing, and changing their home page to Microsoft’s MSN.

  The way it works is that C|Net’s download page (screenshot attached)
  offers what they claim to be Nmap’s Windows installer. They even
  provide the correct file size for our official installer. But users
  actually get a Cnet-created trojan installer. That program does the
  dirty work before downloading and executing Nmap’s real installer.

  Of course the problem is that users often just click through installer
  screens, trusting that download.com gave them the real installer and
  knowing that the Nmap project wouldn’t put malicious code in our
  installer. Then the next time the user opens their browser, they
  find that their computer is hosed with crappy toolbars, Bing searches,
  Microsoft as their home page, and whatever other shenanigans the
  software performs! The worst thing is that users will think we (Nmap
  Project) did this to them!

  I took and attached a screen shot of the C|Net trojan Nmap installer
  in action. Note how they use our registered „Nmap” trademark in big
  letters right above the malware „special offer” as if we somehow
  endorsed or allowed this. Of course they also violated our trademark
  by claiming this download is an Nmap installer when we have nothing to
  do with the proprietary trojan installer.

  In addition to the deception and trademark violation, and potential
  violation of the Computer Fraud and Abuse Act, this clearly violates
  Nmap’s copyright. This is exactly why Nmap isn’t under the plain GPL.
  Our license (http://nmap.org/book/man-legal.html) specifically adds a
  clause forbidding software which „integrates/includes/aggregates Nmap
  into a proprietary executable installer” unless that software itself
  conforms to various GPL requirements (this proprietary C|Net
  download.com software and the toolbar don’t). We’ve long known that
  malicious parties might try to distribute a trojan Nmap installer, but
  we never thought it would be C|Net’s Download.com, which is owned by
  CBS! And we never thought Microsoft would be sponsoring this
  activity!

  It is worth noting that C|Net’s exact schemes vary. Here is a story
  about their shenanigans:

  http://www.extremetech.com/computing/93504-download-com-wraps-downloads-in-bloatware-lies-about-motivations

  It is interesting to compare the trojaned VLC screenshot in that
  article with the Nmap one I’ve attached. In that case, the user just
  clicks „Next step” to have their machine infected. And they wrote
  „SAFE, TRUSTED, AND SPYWARE FREE” in the trojan-VLC title bar. It is
  telling that they decided to remove that statement in their newer
  trojan installer. In fact, if we UPX-unpack the Trojan CNet
  executable and send it to VirusTotal.com, it is detected as malware by
  Panda, McAfee, F-Secure, etc:

  http://bit.ly/cnet-nmap-vt

  According to Download.com’s own stats, hundreds of people download the
  trojan Nmap installer every week! So the first order of business is
  to notify the community so that nobody else falls for this scheme.
  Please help spread the word.

  Of course the next step is to go after C|Net until they stop doing
  this for ALL of the software they distribute. So far, the most they
  have offered is:

  „If you would like to opt out of the Download.com Installer you can
  submit a request to cnet-installer@cbsinteractive.com. All opt-out
  requests are carefully reviewed on a case-by-case basis.”

  In other words, „we’ll violate your trademarks and copyright and
  squandering your goodwill until you tell us to stop, and then we’ll
  consider your request ‘on a case-by-case basis’ depending on how much
  money we make from infecting your users and how scary your legal
  threat is.

  F*ck them! If anyone knows a great copyright attorney in the U.S.,
  please send me the details or ask them to get in touch with me.

  Also, shame on Microsoft for paying C|Net to trojan open source
  software!

  Cheers,
  Fyodor

 21. de ce windows ?

  de aceea:

  Hotărâre nr. 1473/2003 pentru atribuirea competenţei Secretariatului General al Guvernului de a semna contractul-cadru de licenţiere referitor la produsele Microsoft

  Hotărâre nr. 470/2004 pentru atribuirea competenţei Secretariatului General al Guvernului de a semna contractul comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft

  Valoarea contractului este suma de 54.567.465 USD (cincizecişipatrudemilioanecincisuteşaizecişişaptedemiipatrusuteşaizecişicinci) în condiţia CIP Bucureşti.

  Hotărâre nr. 1778/2004 pentru atribuirea competenţei Secretariatului General al Guvernului de a semna extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe, încheiat la data de 15 aprilie 2004, pentru produsele educaţionale Microsoft.

  Valoarea contractului corespunzătoare produselor educaţionale Microsoft este suma de 19.370.500 USD în condiţia CIP Bucureşti.

  Hotărâre nr. 460/2009 pentru atribuirea competenţei Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale de a desfăşura procedura de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă sau negociere cu publicare prealabilă a unui anunţ de participare, după caz, în vederea încheierii unui acord-cadru ce are ca obiect achiziţia dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare

  „Ministerul Comunicaţiilor va plăti, până în 2012, în nouă tranşe egale, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclusă) pentru dreptul de utilizare a unui număr de 163.427 licenţe Microsoft de către circa 30 de instituţii publice, printre acestea numărându-se mai multe ministere.”

  http://www.jurnalul.ro/jurnalul-national/statul-roman-mai-plateste-90-de-milioane-de-euro-pentru-licente-microsoft-535630.htm#

  Pinala urma Guvernul recunoaste ca programele ope source sint utile si trebuie sa devina aplicabile in institutiile statului:

  http://www.mcsi.ro/Minister/MCSI-in-presa/SOFTURILE-GRATUITE-POT-FI-IMPLEMENTATE

  • Neica, aia cu conditia de livrare CIP Bucuresti e gluma anului. Cum le aduc? la container sau vrac? Le descarca la Umex dana 36? Iar de acolo le cara cu TAS-ul sau cu Holeman?

  • La ce sa ne asteptam din partea unor slugoi ?

   • Prin 2004 nu prea aveai multe optiuni :), dar oricum, la cum is politicienii, nu ma mira… E trist tot ce se petrece nu numai aceste contracte dar… ce putem face ? 😦

 22. http://ideipentruviata.wordpress.com/2011/12/05/apel-umanitar-va-rog-foarte-mult-sa-ajutati/

  Va rog mult sa ajutati cu cat puteti.

  In ce priveste Linux. PAi e super. Pe langa avantajele tehnice ca sa zic asa, e si avantajul dezvoltarii unui concept de comunitate, libertate de creatie. Noi, prin anumite conjuncturi de situatie avem si licentele pentru windows. Nici macar nu le-am despachetat. 🙂 Linux -Forever.

 23. What is Ubuntu Privacy Remix?

  Ubuntu Privacy Remix is a tool to protect your data against unsolicited access. The risk of theft of such private data arises not only from „conventional” criminals, trojans. rootkits, keyloggers etc. In many countries, measures are taken by the state aiming at spying and monitoring its citizens.

  :))

 24. Si ce bine mergea Mandrake cu KDE 3.xx.Cu Konqueror care facea de toate,manager de fisiere cu previzualizari,browser de internet,stia o gramada de protocoale.Au avut si frantujii ceva bun si l-au stricat.
  Astazi este evidenta dorinta de „a sclipi” in fata windowsului.Stabilitate si securitate pentru utilizatorii de rind,mai putin,doar si-au facut nervii in windows.

 25. Altele mai grele nu sint?Nu ca nu ar fi.Dar totusi,Debian ca Debian,mai merge cu toate ca nu bag mina in foc.Dar Gentoo si mai ales BSD pentru un incepator?Dupa spusele unuia:”Fuge de ramine trei zile praful in urma!”Asa pe romaneste!

  • N-am zis ca pt incepator Gentoo si Bsd. Am zis ca astea le pot descoperi dupa, daca vor ceva mai tare. Si tine cont ca PC-BSD merge cu .deb-uri, pe zfs, iar Calculate este un remix foarte reusit al lui Gentoo, cu interfata grafica si alte chestii mult simplificate si cu suport in limba romana, cel putin interfata. Se fac progrese mari si in domeniile astea.

 26. Am avut curiozitatea sa aflu mai multe, intrucat io-s mai putin instruit in chestii d-astea. Iata aci o buna introducere:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux

  • Mosul tot mos…Cam asa trebuia inceput.Am rugat pe cineva sa spuna cine si cum a inceput,dar timpul este pe sponci in zilele noastre.
   Si ceva interesant:GNU parca vine de la Gnu is Not Unix si iarasi WINE (ruleaza in linux programe windoze – sau gindit si la partea umana si romantica a fostului utilizator de windows) este WineIsNot anEmulator.
   Cam asa inteleg baietii astia cu ..xul viata.

 27. De explicat le explica de exemplu si Eufrosin aici de multe vreme.
  Dar cine vrea invata.Si nu toti vor.Aici este si ceea ce diferentiaza utilizatorii de linux.Astia domne au invatat.La fel ca si asa zisii hackeri,cei adevarati care de multe ori fac mai multe parale la propriu si la figurat decit un programator(sau cum le-o mai zice azi) cu diploma.

  • apai frate, nimic de calitate nu vine fara un pic de jertfa…

   are si linuxul meandrele lui dar avand in vedere ce obtii, se merita…

   nu e asa mare filosofie, e mai mult comoditatea…

   • De asta au prins i-urile de la Apple.Chestii de calitate,aratoase.Ca sint pe bani multi este alta poveste.Oamenii care isi permit sa plateasca ceva mai mult pe un calculator si nu sint decit utilizatori perfect normali isi cumpara azi un Mac.Doar cei mai tehnici sau care nu vor sa cheltuiasca mai mult si in plus vor sa aiba si spatiu de manevra,cum zicea cine zicea in „If OS run airlines” instaleaza linux.
    Imi spunea cineva,cumparase cu 2000 de euro pe un sistem desktop de la Apple:”Am inteles ca e mai stabil si nu are virusi”.

 28. Pentru unele chestii trebuie sa mai ai si chemare.Asa-i zice pe romaneste.Sa iti placa,sa vrei,sa stai nopti nedormite in fata calculatorului.

 29. 94 de comentarii? unde s-au strans atatea? 🙂

 30. salut,

  acum, ca m-ati facut curios, ce imi recomandati sa instalez ?

  multam,

 31. oh, salut,

  evident ca unu’ de la bill gates – xp pro…

  • 🙂 e vorba de sistemul hardware!

   daca esti legat de look-ul de windows incearca Zorin:

   http://zorin-os.com/free.html (dai click pe varianta corespunzatoare, 32 sau 64 de biti).

   daca nu esti vrei sa arate neaparat ca windowsul, poti incerca Linux Mint: http://www.linuxmint.com/download.php

   sau Bodhi (dar aici trebuie sa instalezi aplicatiile dupa instalarea sistemului): http://sourceforge.net/projects/bodhilinux/files/bodhi_1.2.1.iso/download respectiv http://appcenter.bodhilinux.com/

   Artistx sau Av Linux vin cu de toate dar cer 1 gb de ram:

   http://www.bandshed.net/DownloadInstall.html

   http://bo.mirror.garr.it/mirrors/artistx/

   Poti incerca si vector 7.0 sau ultimate 3.0

   http://vectorlinux.osuosl.org/veclinux-7.0/iso-release/VL7.0-STD-GOLD.iso (nu e live cd!!)

   http://sourceforge.net/projects/ultimateedition/files/ultimate-edition-3.0-x86.iso/download

   Toate sunt live cd, adica se pot vedea inainte de install, in afara de Vector. Poti consulta si site-urile lor la screenshots, sa vezi ce ti-ar place.

   dupa ce tragi fisierul .iso, il scrii pe cd dar nu ca orice fisier ci alegi scriere imagine iso. Si ai grija sa fie bifat in bios boot-area de pe cd, daca nu, dai F12 la pornirea compului si alegi cd-romul. selectand Live Mode nu vei instala, restul urmeaza de la sine. Ai un link pt instalare pe desktop….

   • oops, scuze…

    pai e vorba de un p Iv dual core la 2,5 ghz, cu 4 giga de ram la 800 mhz, pe o placa asrock g31mgs, Placa video Gigabyte nVidia GeForce G210, 1024MB, GDDR2, 128bit, HDMI, PCI-E, HDD Western Digital Caviar Green Power 500GB, 32MB, SATA

   • mii de multumiri…

    o ultima intrebare: trebuie instalat pe un disc gol ?

    • daca intrebi, inseamna ca n-ai citi/inteles ce am zis mai sus: da trebuie disc gol pt ca nu il scrii ca si cum ai mai pune un document pe cd, in completarea sesiunii. Ci scrii cu optiunea „scrie cd/dvd din imagine iso”. Cauti bine in programul tau cu care scrii…

     • mii de scuze…da’ din pacate s-a inteles gresit.

      nu discul optic – evident ca trebuie sa fie gol…ma refeream la discul hard – harddisk.

      il am deja partitionat ntfs…parca la zorin am vazut ca se poate instala pe o partitie de minim 5 gb chiar daca mai ai si alt sistem…

    • Depinde de ce distributie te-ai hotarit sa instalezi.La partitionare ar trebui sa aiba optiunea daca nu implicita,de a putea instala in spatiul gol.
     Asa ca cel mai simplu daca nu ai un alt hard,dintr-o partitie oarecare,de preferat nu cea de windows sa nu ai alte surprize,lasi cit te lasa inima si nevoile ca spatiu liber.Nu il formatezi nu este nevoie.
     Asta o poti face ca redimensionare a unei partitii in vista si 7 cu managerul de discuri,nu-i tin numele minte dar oricum,clic dreapta pe my computer (nu pe shorcut!) si acolo ai manage sau gestioneaza.Dupa te descurci.
     Daca ai un xp faci asta cu un cd pe care scrii o imagine cu partmagic sau ceva asemanator.Bootezi de pe cdul respectiv.
     Apoi partitionarea este automata de regula.O sa ai cel putin partitiile / si swap.Ar fi bine ca /boot si /home sa fie in partitii separate.

     • se poate pune si langa windows.

      seşlectezi sa instaleze in spatiul liber al hardului, este optiune.

      insa inainte sa dai o defragmentare din windows si sa copii datele pe ceva extern.

      daca ai 2 partitii, poti alege sa instalezi intr-una din ele… daca nu dai detalii complete, nu stim ce sa-ti spunem, decat ca poti sa tii mai multe sisteme.

      la 4 gb cat ai tu, poti instala virtualbox pt windows si sa testezi virtual…

      • Nu recomand instalarea pe o partitie de windows.Este ceva deja vechi pentru zilele in care nimeni nu „atingea” sistemul de calcul iar partition magic facea ravagii.
       Ori este linux pe sistem de fisiere specific ori nu.Si rezultatele nu sint aceleasi.
       Un test in virtualbox este binevenit.Vezi ce si cum si poti alege intre distributii si managerele de ferestre.

      • omul nu stie, pun pariu ca n-a folosit partition magic si nici nu stie ce e o ext4 respectiv swap. Asa ca e mai bine pentru el sa nu se complice…

      • Eu stiu ca multi utilizatori de windows nu au cunostintele pe care ar trebui totusi sa le aiba.
       Virtualbox intai sa vada ce si cum,si apoi poate redimensiona f. usor o partitie din windows,mai mult ca sigur ca foloseste vista sau 7.
       Restul vine de la sine,nu imi pare a fi asa de complicat.

      • wow,

       am folosit paragon partition manager

      • Nu era mare diferenta intre ele,acum parca ar merge mai bine paragonul,au mai invatat si ei ceva.
       Atunci lasa spatiu liber cum am spus,cam 20GB sa ai loc.Ai de unde.
       Boot de pe cdul cu linux si instalare in spatiul acela liber.Lasa partitionarea asa cum o face el si daca ai posibilitatea sa alegi,folosesti grub ca bootloader.
       E bine sa instalezi intai in virtualbox sa fii sigur de ce vrei,ce distributie si apoi kde sau gnome sau altul.
       In plus iti mai intri in mina si cu instalarea.
       O saptamina doua de teste.

      • multam…

       numai ca pe acele partitii am ceva material – filme, muzica…va trebui sa le scriu pe dvd-uri…

       multumesc si sarbatori frumoase !

 32. Inca mai ai zimbaretul Eufrosine.
  g.gif il cheama.Hai sa vedem acum cine te ajuta sa-l scoti.

  • Daca voluntariezi, e primit cu drag – pe mine nu ma deranjeaza, e doar unul dintre felurile jigodiilor de a se arata atostiutori – Doamne, de le-ai vedea mutrele! Sunt definitia de dictionar a cuvantului DEGENERAT!

 33. Am zis ca nu mai comentez, dar no. Folosesc acasa si la job CentOS, Debian, Ubuntu, Solaris. Si Cygwin, dar aia e alta poveste. Linux e la fix.
  Pe de alta parte.. Nu sunt sub vreun fan Gates sau Jobs, dar adevarul e ca fara Windows, piata PCurilor nu era ce este acum. Asa cum fara Jobs inca lumea folosea Nokia Series 60. Oricum am invarti lucrurile, probabil vreo 90% din utilizatorii actuali de PCuri ar fi pierduti chiar si in fata unei distributii lejere ca Ubuntu. Inca imi amintesc cu multi nervi cata bataie imensa de cap am avut cu Fedora si Suse sa folosesc o placa ATI Radeon 9600 la adevarata ei valoare. E drept, au trecut de atunci vreo 6 ani si s-au schimbat treburile nitel.
  Cateva comentarii la punctele enumerate, majoritatea fiind foarte corecte de altfel:
  – as comenta despre aspect, Windows 7 totusi e un sistem aratos. Si Windows 8, chiar mai interesant.
  – un HDD care pusca, e la fel pe Windows sau Linux, nu are legatura. Pt asta exista RAID, backup regulat online sau offline, etc
  – documentatie… pe langa imensul Help, internetul e incarcat cu informatie, tips and tricks, etc
  In rest toate bune.
  Despre software, exista alternative pentru orice, dar nu pentru orice. Nu prea exista alternativa pentru 3DMax sau pentru Cinema 4D. Nu exista NICI o alternativa serioasa pentru Cubase, Ableton, pentru VST (merge cu bataie de cap, dar departe de realitate). Pentru jocuri exista Wine, dar parca scopul era tocmai sa nu mai ai Windows…
  Repet, Linux e o minunatie. Doar trebuie tinut seama de limitari. Si de publicul tinta, desigur.

  • Auzi ma, fute-l-ar lumea’n gura pe Jobs, de la Bucuresti zicere!

   Poate parea vulgar dar nu imi pasa atata timp cat Apple a blocat continut crestin-ortodox.
   Si da eu folosesc inca un Nokia din ala vechi cu lanterna. Tine 1 saptamana bateria si ma doare in cur de noua tehnologie inutila.

   Tinerii decat sa dea banii pe tehnologiile astea inutile mai bine si-ar face un pustiu de bine si ar trai o viata mai sanatoasa.
   Plusul de tehnica nu imbunatateste viata dupa cum se vede chiar acum.

   Vrei exemplu, uite bunicul meu, Dumnezeu sa-l ierte, care a crescut 4 copii si a facut 2 case la viata lui, era fericit in gradina. Si era om cu facultate nu doar un simplu taran. A fost fericit cu munca campului. Si a murit pe la vreo 70 si ceva de ani.

   Pe cand azi vezi tineri care nu au o casa, au 30 si de ani si traiesc cu parintii, fara sa aiba copii. Unii cu scoala si un loc de munca mai bun au o casa luata cu credit. Dar merg la cluburi si folosesc aceste tehnologii inutile. Dar au iPhone. :))

   Aveam un coleg care isi cumparase rahatul ala de Galaxy si imi tot arata ca face browsing pe tel si la final cireasa: ARE SI BUSOLA.
   I-am raspuns bravo ma, acum poti sa-ti bagi pl in cur si sa alergi in cerc prin birou. Ai reusit in viata si ai o busola sa urmaresti fericirea. :))
   A inceput si el sa rada!

   Hai sa o luam totusi mai usor cu tehnologia si sa pretuim mai mult timpul care ne este dat de Sus. Fericirea e cea mai importanta, nu tehnologia sau cunoasterea.

   Apropo de cunoastere, am un vecin, cu care sunt cam de aceeasi varsta. E venit de curand din strainatate. El pe vremea scolii era super premiant si olimpic international cu aur. Foarte destept! Foarte!
   Si a venit pe aici. Asta are un ban ca na, dar tot asa nefericit. N-are familie sau copii si arata ca un baiat batran. Nu e normal asa. Si desi nu ar recunoaste se citeste clar nefericirea pe fata lui.
   Cu toata scoala lui daca nu are un echilibru familial o sa frece pl in casa pana ii ies creierii pe ochi.

   Toate averile, toata stiinta si toate gadgeturile de pe lumea asta, nu se compara cu o ora petrecuta cu familia iubita. Zambetul unui copil face cat sute de Steve Jobs. Dar fute-l-ar lumea’n gura, spunea ca atitudinea antiavort este excesiva. Excesiva? Asta e pe stil humanity to others.

   As avea eu mai multe de zis, dar sunt spurcat la gura si ma uit in obrazul lui Eufrosin ca are un blog pe care il citesc regulat, atlfel as mai zice eu cateva.

   Pune pret pe oameni si ofera dragoste. Gadgeturile trateaza-le doar ca niste lucruri, nu sa-ti fie „busola” in viata.

   • Bravo!Dar despre morti numai de bine,asa ca hai sa ne luam de Bill.

   • „Tine 1 saptamana bateria si ma doare in cur de noua tehnologie inutila”

    curând n-o să te mai doară:

    http://en.flossmanuals.net/basic-internet-security/ch049_secure-voice-communication/
    http://www.whispersys.com/

    http://zfoneproject.com/
    http://www.pgpi.org/products/pgpfone/

    redphone e în scutece deocamdată și nu merge descărcat în afara sua … dar lucrurile evoluează repede și deși deocamdată nu găsești decât variante pe bani în curând vor fi și variante free grămadă pentru ca algoritmii de criptare sunt algoritmi publici …

    pgpfone e cam mort dar poate fi readus la viață … informația adevărată, adică cu valoare de întrebuințare, nu moare niciodată indiferent cât de mult se chinuie oculta mondială să ne convingă de asta …

    deci smartphone e viitorul și nu ai de ce să lipești cu gumă de mestecat webcam-ul …

    iar tehnologiile e-ink vor rezolva până la urmă și consumul de curent pentru ecranele cu suprafață mare … mai trebuie gagii să balege de seamă că updatarea ecranului la un e-ink trebuie să copieze logica unui windows manager care niciodată nu rescrie tot ecranul ci doar porțiunile care se schimbă! e-ink color e pe țeavă … refresh speed e în lucru, aici mai sunt probleme dar nu cred că pentru mult timp … și peste câțiva ani vei avea ecrane care cu consumul actual de curent al unui laptop vor ține zile bune cam ca un telefon de generație mai veche acum …

   • @Sile, ai un Nokia cu lanterna si lumea e fericita in gradina. Dar in acelasi timp bag seama ca ai si internet, studiezi bloguri, etc. Nu mai bine stateai cu familia iubita?

   • Domnule (Domnilor) va dau o veste trista……..Ian Murdock fondatorul distributiei Linux Debian a incetat din viata la varsta de 42 ani. Dumnezeu sai lase sufletul liber asa cum ar fi dorit si el: Ian Murdock.
    Domnule „Sile Pietroi Interlop” am raspuns pe aceasta adresa deoarece sunteti singurul care apreciati si respectati aceasta distributie Debian.

  • Lasa, nu te simti rau din cauza asta..ce-ar fi un blog atat de interesant ca asta fara unii care sa mai si contreze din cand in cand? =))

 34. in Ubuntu, ca sa instalezi toate codecurile, fonturile, java, flash, si toate celelalte, trebuie de instalat pachetul ubuntu-restricted-extras si ubuntu-restricted-addons
  (sau kubuntu, sau lubuntu, in functie de ce sistem aveti).

  • spune-le si cum, ca nu stiu. Mai trebuie adaugat un ppa?

   cauta in instalatorul de programe synaptic?

   sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras ubuntu-restricted-addons (va cere parola) ?

   ca sigur n-au sa stie, practic asta e alt motiv principal din care cauza linuxul nu atrage, nu prea este documentatie pas cu pas… Foarte putine distro au asa ceva…

 35. LOL! a descoperit și Eufrosin linux-ul!? LOL!

  evident, eu sunt convertit de ceva ani buni! folosesc aproape exclusiv linux de peste 8 ani și în foarte rare cazuri sunt obligat să pornesc un vmware ca să rulez un abby fine reader de exemplu … mai nou e la modă virtualbox care acceptă și drivere directx și astfel poți juca jocuri de genul age of empires aproape de performanțele unul windows nativ …

  pentru începători, primii pași în linux, recomand ubuntu sau mai nou, linux mint …

  apropo de primii pași în linux … știați că mascota gnu e o bovină care pare un pic cam satanică? cam încornorată, creștinii ar trebui să se gândească bine dacă e bine să îi folosească „puterile”

  • Bovina aia nu e satanica. Altfel ajungem sa vedem 666 si satane peste tot.

   Uite la Debian logo-ul e o galaxie spiralata. Ar putea fi 666 daca te uiti intr-un anumit fel.

   Dar trebuie sa ne pastram cumpatul. Asa nu mai mancam nici branza de capra ca tapul e reprezentarea diavolului.

 36. e plin de demoni si-n unix si-n linux, stai linistit…

  daca e sa o luam asa n-ar mai trebui sa folosim deloc calculatoarele…

  dar e ceva care m-a framantat si pe mine… si nu-mi place ideea

  • Si pe mine m-a framantat ideea asta dar unii aleg sa afiseze un demon doar pentru ca vor sa fie rebeli. Chiar exista demoni care asculta porturile. 🙂 Asa sunt numiti.

   Uite sunt cantarete care afiseaza posturi demonice. Sau carcotasii, stii ca isi puneau coarnele alea?

   Clar nu e bine, dar ei nu isi dau seama ce iau in deradere. Daca ar cunoaste si-ar scuipa in san.

   Mereu am auzit tampenia aia „sa nu judeci pe altii”. N-are nicio legatura cu crestinul si e scoasa din context.
   TREBUIE sa judeci pe altii ca sa vezi ce e bine si ce e rau. Sa iei ce e bun si ce e rau sa dai la o parte.

   Asa si cu Linux, evident nu toti dintre linuxisti simt crestineste, dar n-o sa ne facem ca nu ii vedem si o sa spunem ca Linux e rau.
   Dintre toate OS-urile, Linux e cel mai bun dpdv al felului cum trateaza licenta.

   Ca sa o spun altfel, intr-o lume crestina ideala nu ar exista patente, dar sigur ar exista stiinta.
   Poate nu sunt chiar ortodox dar eu cred ca lumea asta a fost creata de Dumnezeu cu un scop. Atatia sori, atatea planete. Are Dumnezeu un plan cu ele si noi facem parte din acest plan.

   • nu-s demoni, is daimoni si e un acronim (prost inspirat)…

    n-au conotatie religioasa dar cred ca sunt tot un fel de trepadusi…

    • Cunoscand materialu’ de programator care se crede Dumnezeu, as zice ca numele „daemon” nu e ales intamplator. Uite’ si la Toorox apare un „screensaver” urat rau de tot, cu draci, iad, hades in toata legea… Tehnologia dezumanizeaza, iar pe unii, clar ii indraceste. Nu zic sa nu folosim obiectul, dar macar sa acceptam ce e gresit cu el.

     • bineinteles…

      si windowsul a avut o editie LongHorn, daca nu ma insel numele de cod vista…

     • pe unii da, e vorba de descoperirea puterii care poate sta în spatele unor astfel de daemoni, a rețelei … unii visează încă la skynet-ul care să trateze virusul care infectează planeta și lucrează în această direcție …

      când s-a inventat internetul, ministerul adevărului, unii inteligenți din ocultă se gândeau exact la profețiile din 1984 … nici în cel mai dulce vis al lor nu visau că arma mortală pe care o visau ei va elibera turma de sub puterea întunericului mai eficient și mai rapid decât o armată clasică …

      ministerul adevărului devine, sic, exact cum îi spune numele … soluțiile se transformă în probleme care trebuie rezolvate cu alte soluții la fel de false/adevărate … până când caracatița, oculta mondială, de atâta inteligență și deșteptăciune se va înoda singură în propriile tentacule și rețele de minciuni … se va lega singură de stâlpul din fundul iadului

     • Cam tot ce tine de zona IT are ceva necurat. Daca in linux „serviciile” se numesc „daemons” in windows demonii se numesc „servicii”.
      Ca in povestea aceea cu pacala „hais lupila, cea ursila, tine drace de rotila” 🙂 Pacala a reusit sa o scoata la capat pana la urma. Om reusi si noi.

     • Firewalul acela din Toorox m-a deranjat si pe mine. De fapt sunt vreo trei inclusiv cel cu piramida luciferica.

 37. Fratilor, dupa ce am citit articolul, eram hotarat sa vad ce e cu linuxu asta, eventual sa il instalez. Dupa ce am citit un sfert din comentarii, m-am razgandit.

  • E dreptul tau. Daca totusi iti vine prin minte sa-ti faci un mare bine, stii unde sa ne gasesti!

  • De ce?Voi acolo in windoze sinteti ca o fratie condusa de nea guru bill.Cum trebuie sa va puneti putin mintea la contributie,gata!Nu va mai intereseaza.La discutiile de aici ma asteptam la cite distributii de linux sint.Iar cei ce le folosesc sint si ei oameni diferiti,deci este normal sa avem gusturi si pareri diferite.Bun,nu te-a convins nimeni.Macar de curiozitate,daca ai timp,poti incepe sa studiezi ce este linux la inceput,apoi sa alegi citeva distributii pe care sa le testezi.Nu mai repet cum si de ce.Cite ceva poti invata si dupa ureche,dar putin studiu nu strica.
   Si aici cite putin despre securitate si mici trucuri mai ales pentru windows:

   http://nrupentheking.blogspot.com/

   • ce vorbesti, e ca unsa treaba… tocmai am instalat pe un netbook Saline. E Debian la baza, xfce. Vine cu codecuri, drivere, etc. Nu salta de 160 ram, forjat cam la maxim. Si are un aspect f placut, tinand cont ca e pe xfce… (si inca versiunea 4.4, nu revolutionara 4.8 🙂 ). Am totul in limba romana, installerul a venit cu explicatii la fiecare optiune, nu mai ramane decat sa pun firefox in loc de chromium si un player decent… Mare scofala…

  • Nu-nteleg de ce… Ne spui si noua?

 38. Citeva screenshoturi cu Mageia1 rulata cu Virtualbox in Mageia1:

  http://www.4shared.com/file/cK6cxnXg/Mageia.html

  768MB RAM si 64MB pentru video.
  Pentru un sistem real,P4 cu 1GB RAM si 64MB pt. video este de ajuns.
  Pareri va rog.

  • Mult tare. KDE-ul asta papa serios…

   Mageia e abia la inceput de drum. Sper sa fie o continuare imbunatatita a Mandrivei. Si eu stau cu ochii pe ei, dar primul lor release va fi in vara. Cu Mandriva am avut multe rateuri, dar a fost o distributie f inchegata si slefuita. Sa vedem ce va iesi din fork-ul asta…

   Ce se mai aude de Dodonov? 🙂

   • http://dodonov.net/blog/

    A plecat parca de la Mandriva.
    Deja in primavara trebuie sa vina Mageia2. Un alpha cred ca este deja lansat din noiembrie.
    Cei la inceput de drum nu trebuie speriati.Doar ati vazut ce zicea amicul.Si multi chiar nu vor sa invete.Iar cu calculatoare mai vechi de p4 si ram sub 512 faci minilinuxuri pentru copii sau routere,sau….
    Are cineva idee de un proiect solid pentru un robotel autonom in linux.Gasisem un articol mai demult intr-o revista italiana dar nu o mai am.

    • Da, a plecat, eram curios daca la Mageia, ca si restul…

     Cu 512 faci destul in linux… Xfce, Lxde si E17 merg brici si poti baga si aplicatii de gnome sau kde… Eu pe un netbook am facut si grafice vectoriala in inlscape, 1,6 proc si 1 gb raqm, dar totusi, a mers ghinisor…

 39. Pentru incepatori iata aici o lista cu programe linux alternative la cele din windows:
  http://www.linuxalt.com/
  Este un punct de reper important. Sigur, lista putea fi mult mai larga insa aici sunt punctate doar cele mai frecvent utilizate.

  Informatii despre distributiile linux aici:
  http://distrowatch.com/
  si aici:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Linux_distributions
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions
  Vedeti si graficul din dreapta cu derivatele si „radacinile” lor in ultimul link.
  In general prind bine niste cunostinte de limba engleza. Inarmati doar cu limba romana nu puteti avea acces la prea multe resurse informationale. Pentru rezultate relevante in engleza folositi .google.com/ncr cu www in fata desigur.

  • Salutari tuturor utilizatorilor linux ( si nu numai ). Eu pana acum 2 saptamani am folosit doar win apoi am pus pe un calculator mai vechi 1000 mhz si 520 ram un ubuntu 9 dar nu prea stiu sa fac nici macar update la firefox sau altele . Unde poate un incepator ca si mine sa gaseasca eventual niste filmulete cum se fac chestiile de baza ? Multumesc

   • informatiile sunt cam imprastiate.

    Ubuntu nu prea merge pe configuratia ta.

    Sfatul meu e sa pui altceva, bazat pe Xfce sau Enlightement (arata mai fitzos dar e inca in teste, deci mai instabil).

    Deschizi un terminal, scrii sudo su, dai parola, apesi enter, apoi scrii:

    apt-get update

    dupa ce termina mergi in Synaptic (centrul de control) cauti acolo ce vrei sa actualizezi, si dai mark for upgrade. Apoi apply.

    Dar o sa-ti mearga cam greu pe configuratia asta.

    Poti pune Bodhi pe ce ai tu si sa instalezi ulterior aplicatiile care le vrei (ca vine in varianta minimalista).

 40. Buna ziua tuturor si la multi ani binecuvintati!
  @sceptik:
  „dupa ce tragi fisierul .iso, il scrii pe cd dar nu ca orice fisier ci alegi scriere imagine iso. Si ai grija sa fie bifat in bios boot-area de pe cd, daca nu, dai F12 la pornirea compului si alegi cd-romul”
  Am facut si eu pasul hotaritor si mi-am luat un laptop cu linux ubuntu 10.10 gata instalat pe el. Problema a aparut cind am vrut sa instalez linix mint 12 pe el, program prietenos pentru cei care vin din windows 7. Am creat un live USB si un live DVD. Practic, dupa selectarea CD-R din bios (optiunea USB nu se regaseste decit in EDIT), dupa cele citeva secunde inainte de initierea instalarii, a trecut din nou pe ubuntu. Imposibil sa initiez instalarea, indiferent de CD sau USB. Nu vreau doar sa rulez programul, ci sa-l instalez peste ubuntu 10.10. Laptopul este nou, nu am nimic de salvat in back-up.In plus, am aflat ca versiunea 10.10 expira in aprilie, asa ca…. Ce solutie imi recomandati?

  • Da-mi te rog mai multe detalii.Cum ai creat „USB-ul” si DVD-ul live,ce laptop ai,etc.S-ar putea sa ca ce ai facut sa nu fie bootabil,chiar amindoua este putin probabil.Asta daca nu ai rezolvat problema sau „ai instalat deja altceva”.

 41. As vrea si eu sa instalez linux mint 12, in locul win7 dar cum as putea sa imi pastrez celelalte 2 partitii si sa le pot accesa din linux fara erori?

  • Din windows,redimensioneaza o partitie,(clic dreapta pe my computer,si manage sau gestionare,si acolo e un gestionar de discuri)si lasa spatiu gol pentru Mint.Instalezi Mint in acel spatiu gol.Mai degraba trebuie spus ca se instaleaza singur acolo.O sa ai un sistem cu dual boot,pina te hotarasti sa scapi de windows (doar formatezi partitia respectiva).Ar fi o problema cu grub2 dupa aceea,versiunea mai noua,cea care vine si cu Mint12 este putin mai greu de modificat,mie incepe sa imi semene a windows,dar asa inveti.

 42. Folosesc ubuntu linux de vreo 5 ani. Nu am cunostinte avansate de IT si totusi mereu m-am descurcat. Au fost si momente cand am vrut sa renunt la el din cauza ca la fiecare schimbare de versiune apare cate o problema stupida cu ceva. Totusi de fiecare data se rezolva cu ajutor de pe forumuri. Camera merge foarte bine in chat pe protocolul de google cu Empathy.
  Daca exista un win deja instalat se poate umbla din linux in partitiile de win dar nu invers.
  Nu am avut niciodata probleme cu vreun virus. Singurul program pentru care nu am gasit alternative scrise pentru linux pana acum a fost flash, dar merge folosita o versiune mai veche de flash portable sub wine.
  Ultimele 2 versiuni au venit cu interfata Unity, care este cam proasta, dar se poate instala ulterior un gnome foarte bun si aspectuos.
  Cel mai important este ca pentru majoritatea problemelor exista raspunsuri pe net, nu mai ai de a face cu dubiosii de la microsoft si nici probleme de licenta. Arata mai bine si se misca mai repede ca windows.

 43. http://wiki.lug.ro/Linux_nu_este_Windows Ce sa spun…………..! Windows este un sistem de operare care stoarce bani de la fraieri, accesati adresa mai de sus pentru a va face o imagine intre cele doua sisteme de operere L&W .

  • In SUA e aproape imposibil sa cumperi un laptop care sa nu aiba windows gata instalat pe el, cel putin in magazinele mari, eu n-am vazut. Ce-i drept, la vremea aia’ nuici nu cautam altceva.
   Comparatia lor nu e prea reusita insa: ambele OS-uri sunt „masini”, adica ar trebui sa faca in mare aceleas lucruri pentur utilizator. Diferenta e ca una din ele e produsa comercial, cealalta de niste amatori priceputi, in garajele lor.

   • Masina este si tancul, darr este o masina de lupta! asa ca sincer nu orice sofer poate conduce un tanc. Diferentele sunt mari, eu singura am invatat si sincer mi-a fost destul de greu la inceput, pe cine intrebam care stie imi raspundea cu intrebarea ( da ce vrei sa te faci Hacker?) binenteles ca ei nu stiu nici acum ce este un hacker (ei cred ca hackeri sparg servere, pc-uri, site si alte programe, darrr nu stiu ca cei care savarsesc asemena fapte sunt defapt cackeri si NU hackeri), revenind la subiect eu am incercat mai multe distributii, acum folosesc Mageia, pe doua pc-uri pe unul am KDE iar pe celalant am Gnome, sunt foarte multumita de stabilitate, performanta, securitate si sincer de trei ani nu mai stiu ce este defragmentare, optimizare, virusi si alte balarii. Am incercat sa atrag cati mai multi dintre prietenii mei si sa renunte la windows!, este greu, la locul de munca am instalat LinucsMint (nu imi bate ics) pe un pc antic!, functioneaza binisor (chiar prea bine pt. asa pc) iar colegi mei sau adaptat, le-am daschis la fiecare user, iar eu o data la 4 zile cand intru la servici fac actualizarile sistemului, daca este necesar.

   • În schimb la noi găsești oferte având etichete cu Linux, sau cu DrDOS, care de fapt nu sunt instalate-configurate, parcă doar cu dorința firmelor de a demonstra că doar cu MS Windows merge! Am destule exemple pe acest subiect, inclusiv răspunsuri ale „specialistului în IT din supermarket” cum că e sigur că în mai puțin de 24 de ore cumpărătorul va avea Windows-ul pus. Ba chiar s-a oferit să-mi trimită un băiat să facă asta, dacă nu mă pricep!

  • Articolul este interesant prin argumentație și mă refer mai ales la cel original. Traducerea este și incompletă și cu multe lipsuri . În plus originalul este datat final 2006. Traducerea nu menționează nici o dată calendaristică.
   Cam pe vremea aia (2005-2006) eu am șters complet partiția cu Windows XP, deși aveam licență valabilă și pentru XP și pentru Office-XP.
   De prin 2006 Linuxul a făcut pași mari și pe direcția „desktop” și nu-i vorba doar de Ubuntu, ci de Open și Libre Office, sau Abiword, de puzderia de aplicații și de medii grafice. Datorită lor chiar și un utilizator de modă veche (cum sunt eu) ajunge tot mai rar la linia de comandă și la instrumentele „clasice” despre care scrie acolo autorul.
   Așa că acum eu zic că trecerea de la Windows la Linux începe să se impună, atât din cauza costurilor, cât și a ofertei tot mai bogate. Si poate mai ales pentru a scăpa de teroarea cu virușii și cu necesitatea permanentei actualizări a programelor antivirus.
   Dar trecerea ar trebui să se facă mai întâi în școală, așa cum au făcut Norvegienii de mult, fiind vorba despre banii dela buget!

 44. Odata cu ACTA am inceput serios sa caut inlocuitor pentru vindoz. Normal, prima si …. singura optiune: linux. Din pacate m-am trezit intr-o jungla de distributii putin atragatoare prin omisiuni si lipsuri, pentru un incepator ca mine. ACTA este un prilej minunat pentru punerea in valoare a linux-ului … pacat ca nu este fructificat. Ne aflam in plina fabula ….. racul, broasca si o stiuca ….. sute de distributii …. si niciuna facuta pentru utilizator. Dezbinati …. si cuceriti de nomine odiosa. Azi am avut cea mai placuta experienta din zecile de distributii pe care le-am incercat (parerea mea): oracle linux 5.8. Toate bune pana la logare la internet wireless sau broadband (RDS). Aici este pa …. pentru un utilizator. Pacat. Daca ma poate ajuta cineva (califarulrosu@yahoo.com)
  ‘tzam fain de ajutor

  • Uite, pentru ati fi mai usor si a intelege intra pe videotutorial.ro si cauti videotutorialul Cum se conecteaza linux la internet RDS il vizionezi si este simplu de facul conexiunea

   • Multumesc dar nu am gasit … poate un link direct ar fi de ajutor. Oricum problema ramane. De ce un utilizator trebuie sa se chinuie cu ceva care ar trebui sa ii faca viata mai usoara? Daca celor de la circulatie le-ar da prin cap sa ii oblige pe soferi sa cunoasca chimie organica, studiul metalelor, etc pentru a deveni utilizatori (soferi)? Gustul amar al lucrului neterminat ramane.

    • Asta ar trebui să le spui celor dela RDS! Ar fi de datoria lor, în cadrul contractului, să facă conexiunea sau să-i sprijine măcar cu sfaturi pe clienți. Dar e mult mai simplu și mai avantajos să replici: Nu asigurăm asistentă decât pentru calculatoarele cu MS Windows! Am avut de mai multe ori ocazia să aud replica asta când le-am semnalat telefonic întreruperea conexiunii, cu detalii concrete obtinute prin testări asupra unor defecțiuni dela ei, dar îmi cereau rularea unei aplicații din Windows.

     • In UBUNTU wi-fiul RDS merge la fix. In schimb, in nicio distributie care am incercat-o wirelessul nu functioneaza. Acum o sa introduc noul Linux mint 12 LXDE sa vedem (spuse orbul). Multumesc de raspuns.

 45. Functioneaza si inca foarte bine si pe Mageia.

  • Am incercat mageia dar pe configuratia relicvei de la birou (HP Vectra xe 310) se misca execrabil. Oracle Linux m-a uimit insa. Nu simti ca ai procesor de 0.9 GHz si RAM de 256 MB.

 46. pentru astfel de căcaturi mărunțele, specific mioritice, gen conexiune rds mobile direct de pe laptop la rețeaua telefonică rds, dacă n-ai chef de bibilit și săpat pe net după solutie, care există dar dă emoții la luser-ul începător n-ai altă soluție decât să încerci distribuții bibilite local …

  și deocamdată ultima care mai mișcă și e prietenoasă, pentru că e ubuntu based, e kiwi linux ….

  și nu, n-ai dreptate! dacă ești mai atent o să observi că stick-ul ăla cu care accesezi net-ul mobil pe windows vine cu un programel specific … ei bine problema e că în windows merge … în linux nu prea pentru că e o soluție generică

  deci windows are suport linux are suport de căcat … corect! dar nu e vina linux-ului în general, extins, ci doar vina utilizatorilor de linux români care n-au reușit să asigure un suport la fel de bun ca cel din windows

  ubuntu ca distribuție generică n-are cum ține pasul cu sutele de variații nationale de acces prin cablu și acces mobil … cei de la rds nu se chinuie că nu-i duce capul, ei judecă după câți bani ies din afacere nu se încurcă cu mărunțișuri … sarcina cade pe măgăruș, utilizatorul de linux interesat și pe partea de contribuție nu doar de luat moca ȘI ĂȘTIA SUNT EXTREM DE PUȚINI!

  că românul nu prea transpiră dacă nu pică nimic … de luat moca e ok … de dat înapoi nu mai e la fel de ok … că e pe bază de transpirație …

  și deaia linux e tot la 5% la bază instalată pe desktop …

  dacă nu merge nici cu kiwi linux, pentru că e cam vechi, ultima versiune e din 2010 ( pentru că românii sunt leneși ) ar mai rămâne soluția de bibilit personal un ubuntu sau mint linux mai nou

  recomand mint linux pentru începători măcar până se stabilizează versiunile mai noi de ubuntu cu gnome 3 și unity ( că și-au cam pierdut mințile cei de la ubuntu! )

  http://kiwilinux.org
  http://linuxmint.com
  http://forum.ubuntu.ro/viewforum.php?id=42 <= primele trei fire de discuție

  soluțiile pentru ubuntu de regulă merg și pe mint pentru că mint linux e bazat pe ubuntu

  dar e corect oful luserului începător, ar trebui să avem măcar o distribuție de genul kiwi linux la zi customizată până la cel mai mic detaliu pentru luseri timizi și proaspeți care să facă primul pas cu dreptul nu cu stângul …. că dacă nu merge net-ul e problemă!

  mai demult era problemă și cu diacriticele, deja asta e rezolvată la nivel de sistem linux

  și mai demult, acum 6 sau 7 ani erau probleme și cu detectarea automată a setărilor monitorului …. o, ce vremuri! ce vremuri! o lună m-am luptat să disciplinez monitorul, CRT, al primului sistem pe care am pus un redhat 4.2!

  și am reușit! de atunci linux=love!

  • Daca doar 5 % din piata este a linuxului inseamna ca nu numai romanii ci si alte popoare au ajuns la concluzia ca nu se merita. Linux este la 5% deoarece materia cenusie se pierde in orgolii personale. Cuvantul la ordinea zilei este interconectare (la inceput a fost cuvantul nu?). Exista si cu ce sa se puna in practica acest cuvant. Numai ca fiecare vrea sa faca el o distributie memorabila si iese un fas. De aceea aceasta pasare pre limba ei va pieri. Speranta linuxului raman cei de la Oracle si cei de la Google nu cei care stau o luna sa configureze un CRT. Lucrul bine facut nu fusheraie pe genunchi. Cat priveste chestiile cu datul inapoi si asudatul si gratuitul …. simple rautati care se vor a fi gandiri de valoare.
   Cat despre luseri, sper ca te referi la utilizatorii de linux ci nu la luzari (traducere din romana in engleza si vitzavercea) caci daca ar fi fost asa as fi replicat ferm ca orice BOU a fost candva vitel si nu-i cazul sa se balige pe el (romanul s-a nascut poet). Ar mai fi si acel proverb precum ca prostul nu e prost destul daca nu este si fudul. Si mai stiu si altele asemenea 🙂
   Vad multe vorbe fara nimic concret la problema mea. Ultimul linux folosit: guadalinex8 – nema conexiune wireless cu toate setarile facute. Si da fara net este o problema. Pentru citit carti exista biblioteci.

   • Daca totusi ati fi dorit un raspuns concret in privinta la Linucs (scuze nu imi bate tastatura ics) puteati intra pe: Linucs.ro creati un cont gratuit adresati intrebarea care va intereseaza si primeati raspunsul. Dar rugamintea mea este sa nu adresati intrebari asa cum le puneti dvs, aici, pentru ca sigur o sa fiti ignorat si nu o sa primiti raspuns. Cat despre acele replici care dvs, le-ai ecspus mai sus se cunosc de poporul roman mult inaintea dvs. darrr aveti grija, sunt cu doua taisuri (nu trebuie sa jicniti utilizatorii linucs, pentru ca dvs. nu stiti anumite lucruri, aceasta este problema dvs. si nu a celor care creaza distributii) daca nu va convine sau nu va place linucs din varia motive, nu este nici o problema, ramaneti la windowz sau alegeti mac (darr sunt pe bani). Totusi intuitia mea este ca stiti linucs, dar puneti intrebarile tendentios pt. a vedea si testa reactia celor care va citesc.

 47. luser? e exact cum ai bănuit, jumi-juma! că dacă tot nu mere netul ești … știi tu ce …

  cum n-ai dat bani pe el dacă nu merge oprește-te … folosește windows nu contează care versiune … peste X ani, după ce te-ai plictisit de viermișori mai încerci o dată …

  și nu, între timp linux nici nu moare nici nu dispare nici nu devine inrelevant … pentru că nu urmărește cota de piață și nici cota acțiunilor …

  e folosit doar de cei care consideră că are rost să îl folosească, care fac bai mai mulți folosind linux decât alte sisteme de operare … dacă pierzi bani și|sau timp folosind linux soluția e simplă, nu îl mai folosi!

  dacă n-ai înțeles partea cu datul înapoi n-ai înțeles nimic din linux … că doar dacă un utilizator experimentat de linux dă înapoi din experiența și timpul lui, integrând soluțiile generice de conectare la rds cablu și rds mobil de genul join air pe o anumită distribuție, va putea ubuntu sau kiwi linux să îți rezolve problema într-un mod prietenos cu utilizatorul … nu e nimeni în spatele nici unui birou pe care să îl suni să îl tragi la răspundere de ce nu te poți conecta la net! că ai luat distribuția moca de pe net, nu ai făcut nici un contract comercial! nu are nimeni nici o obligație legală sau morală să îți rezolve problemele!

 48. @aj
  Am rezolvat problema de mult. Un coleg IT si linuxist convins, mi-a setat laptop-ul DELL sa booteze de pe CD. Cind o sa ma intorc de pe unde am de mers, o sa instalez linux ubuntu si pe desktop. Am vazut ca discutiile se poarta mai mult in privinta distributiilor. Personal, am renuntat la mult laudatul mint si am trecut la ubuntu 11.10. cu gnome. Si eu am avut probleme cu cei de la RDS cu ubuntu 10.10, cica „agata ceva” si de aia nu ma puteam conecta. Cind mi-am instalat ubuntu 11.10, nu gaseam casuta cu DSL pentru configurarea conexiunii (user name si password). Am „sapat” pe forumul romanesc si am aflat: trebuie dat click o data si inca o data pe Configure. Poate-l ajuta pe marele califar. Pentru un utilizator fara pretentii si mofturi (asa ca mine), ubuntu e cit se poate de bun, exista resurse imense pe forumuri pentru diverse probleme care apar. Cind o sa mai „cresc”, poate o sa incerc si altceva.
  Nu va descurajati, linux este o alternativa excelenta in fata colosului windows. Mult succes!

  • Configuratia corecta a orcarui pc. fie el descktop sau laptop este atunci cand introduci un CD/DVD imagine (oglinda) in el si dai restart sa buteze automat de pe CD/DVD , daca nu se intampla asa, trebuie sa intram in bios si sa configuram biosul (este foarte usor, dar atentie mare). Cat despre distributiile de linucs (scuze nu imi bate tastatura ics), cu ani in urma, un hacker imi spunea ca: ¨Linucs este precum femeile!, incerci cat mai multe si te opresti la ce-a care te satisface cel mai bine¨ , atunci am zambit, dar acum dupa ani, ii dau dreptate total.

   • 🙂 Multumesc Ioana si Daciana pentru solicitudine. Sunt de aceeasi parere cu voi: Microsoft (si acum am inceput sa am aversiune si pentru google) trebuie tratat cu siktir. Nu ma descurajez dar …… nu pot sa nu reiterez ideea ca este pacat ca miile de creatori de linux nu se unesc intr-un proiect comun.
    O noua distributie care-mi place este ZORIN 6 – incercati-o. Se pregateste sa apara Mageia cu o varianta 2 finala.

 49. Daca ai fi citit ce am scris eu in data de 28/02/2012 (undeva mai sus) acolo este o adresa, intra pe acea adresa si citeste articolul, in acest fel iti vei face o imagine de ansamblu in privinta celor doua sisteme de operare si intradevar asa este!, Linucs nu este Windows. (scuzele de rigoare, nu imi bate tastatura ics)! Analogia dintre cele doua sisteme este foarte bine definita cu plusurile si minusurile fiecaruia. Si inca un lucru!, toti, dar absolut toti utilizatori de linucs au migrat de la windowz, dar nu sau mai intors inapoi, oare de ce?

 50. Am observat ca iti place linucsmint, ubuntu, zorin….Intrebarea mea este de ce nu incerci si Ultimate Edition (UE) este tot pe baza de ubuntu darr mai versata, succes!, pana la urma gasesti tu una!

  • Incerc orice zici tu numai sa pot configura pc-ul astfel incat sa pot accesa netul wireless. De exemplu Zorin-ul nu-mi permite (sau nu gasesc eu) sa configurez proxy server settings si fara asta este out.

 51. Salut!, tot cautand pe net am dat peste o distributie Romaneasca de linux numita: Stella, si este construita pe baza distributiei Centos, culmea interfata este Gnome2 asta am tinut sa precizez, deoarece un utilizator se „vaita” ca cei de la ubuntu l-au „sabotat” cu gnome 3 si interfata unity, din cate vad este destul de stabila si se misca chiar bine. Domnul „Sile Pietroi Interlop”, promova Debian, ce sa spun este OK si foarte stabil. De cateva zile testez PCLinuxOS FullMonty, ramane de vazut cum se comporta, am sa revin cu comentarii pe aceasta tema

  • Multumesc pentru informatii – chiar sunt curios care vor fi rezultatele studiului tau improptu. Poate il faci astfel incat sa ii poata servi pe altii, de pe prima pagina.

 52. De ce linux? Iaca’ ! : https://www.youtube.com/watch?v=dBO9FMMu0yg&list=HL1347641303&feature=mh_lolz Sper sa va placa, calculatorul pe care am edita este slab, adica? Procesor AMD Sempron 3200 , 1800 Mhz Ram 2,5 GB, (procesorul este cu un singur nucleu)

 53. salut,

  ce ziceam mai deunazi? guvernul roman a semnat un memorandum cu microsoft pentru 33 de milioane de euro: http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-14062606-todi-pruteanu-microsoft-romania-incheiat-negocierile-guvernul-privind-termenele-conditiile-utilizarii-licentelor-microsoft-institutiile-publice-centrale-invatamantul-educational-preuniversitar.htm

  cu regret inca nu am trecut la linux…acum ma gindesc foarte serios…

  • Nici n-ai idee cat de placut, stabil, lipsit de virusi si fain este!

  • In legătură cu acest memorandum, adic[ cu modul cum sunt cheltuiți banii noștri, dar și răspunzând cuiva care susținea că nu ar exista încă o distribuție GNU-Linux care să facă față cerințelor școlare, am reluat un text, o știre din 2006 (tradusă de mine) despre cum au făcut Norvegienii (cred că și acum, ca și atunci, sunt cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, cel puțin în Europa):

   –––––––-
   Norvegia, o țară nordică, cu 4,5 milioane locuitori împrăștiați pe o margine îngustă a peninsulei Scandinave, într-o climă aspră… Țara care a dat culturii universale pe Ibsen, Abel, Nansen, Amundsen, Hamsen, Undset, Gaarder,… De unde a pornit organizația internațională KidLink … Cea în care se decernează premiile Nobel pentru Pace.

   Potrivit cifrelor, 900 de mii de tineri se află pe băncile celor 3250 de școli, sau în universități. Iar 750 mii de adulţi sunt implicaţi în forme de instruire continuă. Se alocă 6.6% din PIB pentru educaţie. Iar ţara se află pe primul loc în lume ca nivel de utilizare a TIC pe locuitor.

   Există 2 limbi official acceptate, iar într-o serie de şcoli se predă în alte limbi nordice.

   In aceste condiţii, ministerul (norvegian ) Educaţiei şi Cercetării a lansat şi finanţat un studiu privind folosirea programelor publice (FOSS) în şcoală. Mai ales pentru a urmări implementarea –introducerea sistemului Skolelinux (Debian-Edu) în cele 234 şcoli “pilot” (cu 33 mii PC-uri şi 101 mii utilizatori – elevi şi profesori).

   Un articol-raport pe această temă, din 12.04.06, semnat Knut Yrvin şi intitulat “Experiences with CDD’s : Centralized operated Skolelinux installations at many schools” este disponibil pe Web, ca fişier pdf, la http://www.skolelinux.org

   Concluzia principală a raportului este că niciuna dintre obiecţiile aduse folosirii FOSS în şcoală (nici pedagogică, nici tehnică, nici economică) nu este validă.

   Analiza arată că, la nivel orăşenesc, se obţine o economie substanţială dacă administrarea şi întreţinerea echipamentelor TIC din şcoli se realizează central, pentru mai multe şcoli (la nivelul inspectoratelor ?). Iar economia este cu atât mai mare cu cât se foloseşte GNU/Linux şi nu MS Windows. Preţurile arată că cea mai bună soluţie este sistemul Skolelinux cu staţii de lucru fără discuri – LTSP. Aceasta reprezentând cam 40% din costul de operare al reţelei tradiţionale cu staţii normale (cu clienţi graşi). Experienţa arată că reţeta LTSP măreşte durata de viaţa, de folosire a echipamentelor.

   –––––––––-
   PS Situl oficial este acum http://www.slx.no/ (Portalul comunității SkoleLinux), iar produsul a ajuns la versiunea 3-a, cu Debian Squeze. Evident, ca urmare a studiului pilot au trecut la informatizarea tuturor școlilor.

   Am făcut atunci socoteala că, în urma acestui studiu pilot, costul unei rețele școlare (un laborator pentru 24 elevi) cu tot cu programele și lecțiile (în toate limbile folosite la ei) le-a ieșit aproape de 100 de ori mai puțin decâț echivalentul dela noi cu SEI+AEL. Stațiile din laborator la ei fiind fără discuri, fără placă de sunet, fără CD/DVD, etc – doar placa de bază, monitorul, tastatura, așa că au folosit PC-uri recondiționate … Sistemul de operare (Debian-Edu, sau SkoleLinux) se încarcă în RAM de pe serverul aflat tocmai la inspectorat, la fel și lecția indicată de profesor (sau doar o bucată din ea). Astfel nu se pune problema ca elevul să joace nu știu ce, sau să asculte muzică în timpul orei.

 54. Uitati un mare minus al Linux-ului: programele scrise pe el sunt Open Source. Adica daca ai scris un program pe Linux, trebuie sa pui la dispozitia
  utilizatorului si sursele lui. Dar asta inseamna ca el nu va mai avea nevoie
  de versiunile ulterioare, si va putea compiland sursele sa distribuie chiar el
  programul tau, deci nu esti proprietar pt programele scrise pe Linux.
  Stiu ca nu toti utilizatorii sunt programatori, dar dupa ce veti viziona un film, veti naviga pe net, tot va trebui sa folositi calculatorul pt ceva serios.

  • Uite……, tocmai ai spus un mare fassss!, nu iti impune nimeni sa migrezi de la muciosoft (wingaoz), pe linux, dupa ¨nume¨ vad ca esti anti_Open_Source, adica mai pe romaneste si la obiect, esti GLOBALIST (GLOABA). Daca ai fi citit tot articolul, cu atentie, dar si postarile, ai fi observat ca toti, dat absolut toti cei sunt si folosesc de ani buni acest sistem de operare Linux, intai au folosit windous, vazand ca este un sistem de operare slab si predispus la atacuri cibernetice, sau orientat catre linux, deoarece este mult mai stabil si nu se poate penetra asa de usor ca wingaoz (precum femeile cu suflet bun)! Daca ma gandesc bine …..anti_Open_Source, browserul Mozilla Firefox este TOT OPEN SOURCE!, de ce il folosesti si nu folosesti gunoiul de la muciosoft IE?!. (¨Stiu ca nu toti utilizatorii sunt programatori, dar dupa ce veti viziona un film, veti naviga pe net, tot va trebui sa folositi calculatorul pt ceva serios¨) Adica? cei care lucreaza pe linux, nu fac ceva serios? Hackeri, de exemplu, nu lucreza, nu intretin internetul? Nu vreau sa fiu rautacios dar intai erea bine sa te documentezi temeinic ce este cu acest sistem de operare LINUX, nu sa vii sa arati cu degetul. Diferentele intre cele doua sisteme sunt FUNDAMENTALE Windous nu este Linux, a sti windows si a fi bun in acest sistem, nu inseamna ca stii si linux, in linux esti incepator, iar in linux folosind consola este …… fara numar! (poate, poate intelegi ce spun, poate). acum sincer si wingaoz este bun, dar este bun pentru bil gates si camarila lui, este bun pentru banii care ii stoarce de la creduli.

 55. Linux e o clona Unix, adica e un sistem de mana a doua pentru cei care isi doresc Unix dar n-au bani pentru el.
  Ca unul care vrea Porsche si se multumeste cu Trabant.
  Asteapta mult si bine sa primesti bani de pe urma Linux, ca nimeni nu-l cumpara sau programele Linux. Mai bine stai cu mana intinsa poate strangi niste bani sa-ti un Windows. Mai bine te-ai apuca sa cioplesti lemne ca asta inseamna hacking. Intretinut reteaua? Adica ce faci cari calculatoare si fire?
  Unix e closed source asta ti-o spun ca sa te oftici.

  • Iaca’ nu m-am ofticat. Mobilul meu e Windows – la fel si doua dintre laptopuri. Doar ca Linux isi are in mod clar utilitatea sa. Odata ce-l incerci, nu mai poti fara. Unde mai cari cu tine un OS intreg pe o memorie cat unghia degetului mic ?

 56. Pentru mine ca programator nu-si are utilitate. Singura utilitate pe care i-o vad e ca scuteste firmele care produc hardware sa mai plateasca programatori.
  Eu folosesc calcul pt 2 chestii: programare(si nu in limbajele Microsoft Visual Basic, sau C#) si filme. Daca nu pot sa fac chestiile astea pe o platforma nu-si are locul.
  Dar de ce nu vorbesti si despre Plan 9? A inceput ca un sistem closed source si acum e Open. E cu mult peste Linux la calitate pt ca a fost conceput ca sistem comercial la inceput si programatorii si-au dat silinta.
  Si un sistem closed source poate sa mearga pe un dispozitiv cu resurse mici, pt ca este modificat de programator, care are sursele.

  • Scrie tu un articol despre Plan 9 si daca are merit, il public cu drag. Nu imi dau cu parerea unde nu cunosc subiectul

 57. Asa! si care este acest plan 9?!!!!!!!!!!!!!

 58. […] si poti reinvia calculatoarele vechi, sacanerele sau imprimantele. Un articol pe aceasta tema, scos la iveala de google. Are aproape 4 ani, dar e […]

 59. Forum Ubuntu in Romana: http://forum.ubuntu.ro/

  PS: Obstacolele principale:
  1) marile corporatii impun Microsoft. La servici trebuie sa-l stapanesti.
  2) din cate stiu, cu exceptia Germaniei si Austriei nu exista stat ‘democrat’ care sa impuna Linux in institutiile publice. nu exista politica in acest sens.
  3) acum 10 ani, la o conferinta IT, discutam cu cineva cu functie de decizie, care lucra in IT la Palatul parlamentului. Se plangea ca n-au bani pt hard. L-am intrebat de ce nu trec pe Linux ca sa faca economii. Mi-a raspuns: stii, eu tin si cursuri la politehnica. Daca as trece pe Linux, as pierde foarte mult timp cu invatatul si cu lucruri care se configureaza mult mai greu. Nu as mai putea sa iau bani si de la politehnica…
  4) daca vrei sa comunici cu ele corporatiile/institutiile de stat, nu poti ocoli 100% standartele Miocrosoft. Pana si Java 6 sau 7, la instalare spunea ca asigura compatibilitate NetFrameworks 3.5 sau 4.0.
  5) Poate ii cere explicatii „nemuritorului” deputat din partea minoritatii armene, Varujan Pambucian, care tot timpul este specialist IT, matematician, si cate si mai cate, si nu scapa ocazia sa dea sfaturi (UNELE CHIAR CORECTE) – un fel guru it intre parlamentari -, de ce nu se face economie la parlament trecandu-se pe linux.
  Daca muncesti din sudoarea fruntii si faci o economie, nu mai priomesti bani. Daca intrii in afaceri de miliarde cu Microsoft ti-ai ‘asigurat viitorul prosper’ inclusiv al urmasilor.
  6) Acum vreo 5 ani, la o conferinta IT pe teme de „virtualizare” s-a enuntat o agenda:
  – toate marile banci trebuie sa-si treaca softul si datele pe tehnologii „in cloud” pana in 2020. Pana in 2030 la fel trebuie sa procedeze si toate marile corporatii. La o data greu de apreciat, toata lumea trebuie conectata la tehnologii „in cloud”.
  Prin urmare: va veni vremea cand acasa vei avea televiozorul si o tastatura, iar datele (o foaie word sa zicem) va fi la loc sigur, bine pazita de cataclisme si razboaie atomice, oricand recuperabila ca informatie…

  • Și la noi, marile corporații au deja mailul pe cloud. Dă-ți seama cât control mai ai asupra datelor tale ca simplu utilizator, sau companie mică care a dezvoltat ceva nou și râvnit de rechinii mari.

 60. niste tampiti!

 61. pt IV:

  oameni comozi frate, si fudului. Se cred buricu targului daca folosesc produsele Microsoft. Deh, sunt si ei in rand cu lumea, au haine de marca :), nu umbla peticiti ca altii. Stiu oameni care si-au schimbat laptopul numa ca sa-si instaleze w10. Nu c-ar fi avut nevoie, dar sa nu para deplasati.

  • Costică – mie îmi este oferit W10 măcar odată /zi, ca un cumpărător legitim de W8. Îl refuz tot de atâtea ori. Linux e minunat ca alternativă, dar nu și suficient:

   Ce te faci însă când compania în cadrul căreia activezi, te obligă să cunoști Windows? Te duci acasă fără salariu, sau ești în stare să câștigi singur pâinea familei tale?

   Sper că te afli între cei independenți.

  • 1) – Imprimantele laser HP nu au au drivere pt Linux. Cel putin pe DVD-ul insotitor. Mai mult, cand istalezi driverul de imprimanta trebuie sa pui NetFrameworks ( 2.0, 4.0 …).
   Prin urmare ai Linux ai probleme cu anumite imprimante. Adica conditionare prin hard.
   E drept, acum au aparut imprimantele Wi-Fi care in principiu ar permite unei tablete android sa listeze. Deci ar exista alternativa Wi-Fi, pt unele imprimante.
   – TV tunerele pe care le-am cumparat pana acum nu aveau drivere linux… Dar nici nu am cautat aa ceva cand le-am cumparat.

   2) Trebuie avut in vedere sistemul scolar-educational. Daca iei examenul ECDL, scapi de un examen la bac (competente digitale).
   Ori ECDL-ul e bazat pe tehnologii Microsoft, fiind un standard UE in invatamantul mediu. Personal folosesc acasa, produsul german free Libre Office. Dar toti copiii care trec prin liceu ‘sunt indoctrinati’ cu produsul comericial Microsoft Office, si din considerente de compatibilitate cu UE.

   • Ca vechi utilizator de Linux m-am izbit ultima oară de chestiunea driverelor pentru imprimante acum cel puțin 8 ani. De atunci am schimbat 2 imprimante și n-am avut nici o problemă, nici cu Ubuntu, nici cu Fedora și Linux Mint. De vreo 3 ani am o „multifuncțională” Samsung. M-am conectat la ea cu laptopul DELL Inspiron și legătura funcționează fără a fi fost nevoie să încarc driverele de undeva. Atât pe partea de imprimare, cât și la scanarea documentelor. Majoritatea distribuțiilor GNU/Linux „serioase” (adică bine întreținute) includ driverele necesare (poate nu și cele încă protejate de firme care nu vor să-și vândă marfa ci sunt finanțate de …

    Iar relativ la porcăria numită ECDL, așa cum „circulă la noi” pentru a induce birocrații în eroare, mi-am permis să tot spun/scriu că-i pentru funcționarii impotenți. Am avut ocazia să constat, încă de acum 4-5 ani, că, chiar și în Italia, programa includea și Linux, Apple…, nu doar
    MS . E cam aceiași chestie ca și la cursurile (comerciale) de fotografie digitală, unde la noi se predă exclusiv Photoshop!

    • Încurajatoare și hazoasă relatare – mi-am făcut deja o partiție pe laptopul sosit nou gata încărcat cu windows; E gata să primească o versiune de Linux, încă nu m-am hotărît care. Parcă aș încerca și altceva decât ubu..

 62. O lista cu softurile Linux care au aproximativ aceeasi functionalitate cu cele din Windows:

  http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Linux_software_equivalent_to_Windows_software
  pare cel mai complet, dar actualizarea s-a oprit in 2011

  http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Linux_software_equivalent_to_Windows_software

  E de presupus ca nu acopera nici pe departe lista softurilor free de pe linux ( de exemplu GIS-ul free profesional Quantum Gis / QGIS).

  Si o lista de carti free Linux:

  http://tecmint.tradepub.com/category/information-technology-servers-and-linux-server-os/806/

 63. Si un sait care pare specializat pe schivalenta/alternative soft, pt cele mai folosite sisteme de operare:

  http://alternativeto.net/

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: