Demonul din bazilică


Figura unui diavol ascuns între norișorii diafani ai uneia dintre celebrele fresce pictate de Giotto în bazilica sf. Fracisc de Assisi a fost descoperită de către restauratorul de artă Chiara Frugone și recunoscută ca atare de oficiali ai bisericii catolice.

Diavolul se ascunde în detaliile norilor aflați la vârful frescei #20 din ciclul scenatic care descrie viața și moartea sfântului Francisc și a fost pictată de Giotto în sec. XIII.

Privind fresca veți observa figura sinistră cu nas încovoiat, zâmbet pervers și coarne, ascunsă în norii panoului care arată moartea sfântului Francisc. Figura se descoperă observatorului care se apropie de ea prin intermediul fotografiei, fiind greu de văzut de pe pământ.


Sergio Fusetti, reastauratorul-șef al bazilicii, a spus că Giotto nu a intenționat să picteze imaginea diavolului ca parte principală a frescei, ci a vrut numai să se distreze puțin…mai spune Fusetti, că maestrul ar fi pictat figura demonului pentru a-și bate joc de cineva cunoscut lui.

sursa yahoo news

27 răspunsuri

 1. Ce spun Sfintii:
  Patriarhul Constantinopolului Gherman al II-lea: (+1240):
  „… Pentru aceasta, va legiuiesc si voua, tuturor mirenilor care sunteti adevarati fii ai unicei Biserici Universale (Sobornicesti): sa fugiti alergand departe de preotii care s-au pus in slujba catolicilor. Si nici la adunarile Bisericii sa nu va strangeti impreuna cu ei, nici obisnuita binecuvantare sa nu o primiti din mainile lor. Este mai bine sa va rugati lui Dumnezeu singuri in casele voastre, decat sa participati la adunarile comune impreuna cu latino-cugetatorii” [Epistola a II-a catre Ciprioti]

  Sfantul Sfintit Mucenic Cosma Etolianul (+1779):
  „Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza… Noi avem o poruca ce spune sa anatemizam pe oricine adauga sau nu crede in ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre [Preofetii despre urgiile ce vor veni]”

  Sfantul Ignatie Briancianinov (+1867):
  „In chip hulitor, papismul atribuie unui om insusiri dumnezeiesti si ii da aceastuia o inchinare cuvenita si potrivita numai lui Dumnezeu”.

  Sfantul Teofan Zavoratul (+1894):
  „La prima vedere, noi avem cu romano-catolicii multe asemanari. La o cercetare amanuntita este evident oricui cat de departe sunt de adevar. Propagandisti vicleni, incearca sa ne sminteasca cu imaginea de ansamblu, ascunzandu-ne deosebirile.”

  Sfantul Ioan din Kronstad (+1908):
  „Ca urmare a abaterilor de la adevarul evanghelic, papii si catolicismul au devenit obiectul unei incinse dispute cu privire la adevar; si catolicii aparandu-si nedreptatea, se manie pe ortodocsi, ii urasc, ii ocarasc cu tot felul de cuvinte nedrepte si hulitoare si defaima insasi credinta noastra, credinta cea adevarata. Dar sa se lepede papii de parerile lor mincinoase, vatamatoare si pierzatoare si sa ajunga la conglasuire cu ortodocsii pentru a se reface dreptatea si pacea? De unde! Se socotesc in drept sa apere minciuna, sa trambiteze sus si tare minciuna, spre pierzarea lor si a catolicilor. Catolici, veniti-va in fire, TREZITI-VA! V-au dus in ratacire! Intorceti-va la adevar![..] Iar papii s-au inchipuit pe sine capi ai Bisericii si temelia ei, si chiar loctiitori ai lui Hristos, lucru care este prostesc si cu totul nepotrivit. Si de aici toata ingamfarea dupa bunul plac a intregii Biserici universale. Ei bine, au si comis papii, in ‘biserica’ lor papista […] felurite dogme mincinoase, care duc la falsuri atat in credinta cat si in viata. Aceasta este o biserica pe de-a-ntregul eretica. Iar invatatura dogmatica a catolicilor – vai, cate erezii, inovatii, abateri de la adevar! O pierzator sistem papist!”
  http://eresulcatolic.50webs.com/pcatolicism.html

  Sfantul Paisie de la Neamt (+1794):
  Au ereticii sunt ramlenii (romano-catolicii) cu al lor papa? Bine stiu ca vei zice ca sunt eretici. Si de vreme ce sunt eretici, precum si cu adevarat sunt, atunci Sfanta noastra Biserica ii afuriseste pe dansii. Si pe care Sfanta Biserica ii afuriseste si eu, impreuna cu Biserica, fiul ei fiind, ii afurisesc. [..] Iara preacuviosul asupra tuturor celor ce veneau de supt stapanirea papii, savarsea aceasta mare taina a Botezului, fara de nici o impiedicare sau indoire, iar despre uniati: „Ca pentru alte rataciri si erezii ramlenesti (catolice), ce nu se cuvine de acum sa-ti mai vorbim ca si cu toate ereziile cele ramlenesti s-au amestecat si cu ele se unesc si uniatii, precum sufletul de trup. Si cum le va fi lor nadejde de mantuire? Nicidecum. Numai pentru Botez iti voi vorbi tie din Scripturi, fara de care nu poate avea nimeni nadejde de mantuire. […]

  Unia (uniatismul) este o aschie desprinsa de la Sfanta Biserica a Rasaritului si unire cu necredincioasa, ca sa nu-i zic biserica ramleneasca. Unia este inselaciunea diavolului, ce-i vaneaza pe cei nesocotiti intru pierzanie. Unia este un lup rapitor de suflete in piele de oaie. Unia este veninul aducator de moarte, in chip de miere, ce pierde sufletele. Unia este mladita inainte-mergatoare a antihristului, ce ademeneste cu magulire pe cei mai nestiutori intru pierzanie. Unia este prapastia iadului pentru cei ce nu au parte de cuget. Unia este Iuda, ce cu lingusitorul sarut a vandut Credinta Pravoslavnica . Unia este ca si ramlenii (catolicii) eretici. Cum, dar, uniatii nu sunt ramleni, cand toate dogmele Credintei Ortodoxe le-au calcat in picioare si pe cele ramlenesti le-au adoptat, zicand cu nerusinare, precum ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul? Si papei de la Roma, adevaratului eretic, aceluia i se inchina si, in loc de Hristos, pe el de capetenia bisericii il au. […]

  Un asemenea juramant, adica anatema, asupra celor ce se impotrivesc si nu se supun Sobornicestii Biserici, este pusa de patriarhii Rasaritului soborniceste, nu doar pentru o oarecare vreme, ci pana la sfarsitul lumii va ramane tare si neclatita si nedezlegata cu darul lui Hristos.”

  „Nu a prapadit oare Dumnezeu Sodoma si Gomora pentru sodomism? Atunci cum pe ramleni ii va cruta pentru erezie? Nu va fi aceasta! Si s-au dezlipit de la Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a rasaritului, intemeiata pe piatra de capatai Hristos si pe marturisirea ortodoxa a Sfintilor Prooroci si Apostoli, si s-au zidit pe staulul cel ramlenesc, intemeiat pe nisipul inselaciunii , a carui prabusire va fi mare, chiar pana in tartarul iadului […] Drept aceea, daca esti inca in stare de a scapa, ia-o la fuga, fugind de blestemata Unie ca si Lot de Sodoma, nu-ti fie mila nici de avere, nici de neamuri, daca vor dori inca sa te asculte, ci izbaveste-te scapandu-ti sufletul de la pierzanie. Caci nimic nu-ti este mai de trebuinta decat sufletul tau, iar pentru el Hristos a murit. Si fugind, nu cauta inapoi cu inima pentru grabnica pierdere a averilor, ca sa nu fii cuprins de focul papistasilor, mai cumplit decat al gheenei, caci mai bine-i pentru tine ca intr-un cuptor sa arzi decat sa defaimezi Duhul Sfant, precum hulesc ramlenii. […] Iesi si fugi de Unie cat poti de repede, ca sa nu ti se intample tie moaretea in Unie si vei fi numarat cu ereticii, iar nu cu crestinii”. [Cuvinte si scrisori duhovnicesti, Chisinau, 1998]
  (Cuvinte si scrisori duhovnicesti, vol. II, Chisinau, 1999, )

  (http://www.credo.ro/despre-catolici.php)

 2. Ca sa nu va mai chinuiti sa cautati figura, priviti aici: http://img85.imageshack.us/img85/379/20111105t132028z01btre7.jpg

 3. Ce are domnilor Papa cu necuratul de pe peretii bisericilor? Papalitatea este in acest moment o impostura, o maimutareala opulenta si sfidatoare, o insulta adusa Mantuitorului.Mai mult poate nici nu are rost sa discutam.
  Ingerilor cazuti li -se acorda tot respectul, prin indreptatire, in Scrierile Sfinte, asupra carora s-au aplecat si se vor mai apleca exegetii teologi, cat va exista lumea.
  Necuratul este combatut, dar legitim. Asa spune mistica religiilor monoteiste, asa spune marele specialist in angeologie, Dionisie insusi, marele rabin convertit la crestinism de catre Sfantul Pavel, alt evreu convertit in chip exemplar.
  Tot asa spune si Sfantul Maxim Marturisitorul (580-662), toba de carte si adanca intelegere a misticii crestine.
  Daca vorbim despre satana, vorbim despre existenta si prezenta raului, cu r mare in Creatie si deci si in Biserica Crestina, ortodoxa sau nu.
  Vrem dureri de cap, atunci citim textele talmacite de Parintele Dumitru Staniloae (1903-1993) referitoare la Ierarhia Cereasca si consideratiile Sfantului Maxim, in chestiune.
  „Demonii nu sunt rai prin fire, caci in acest caz ar fi rai pentru ca Dumnezeu i-a facut asa.”
  „Daca Diavolul ar fi cu totul nepartas la bine, nici n-ar exista. daca demonii ar fi rai prin fire, ar fi fost pururea rai. Dar raul e schimbacios, e nestatornic. De aceea demonii nu sunt de la inceput rai, caci au primit fiinta buna din Dumnezeu. Sau daca ar fi fost pururea rai, n-ar fi.”
  Subiectul pus in discutie imi pare evident legat de sensul prezentei raului in economia creatiei si mai putin de ilustrarea sa in imagistica religioasa crestina. Intram pe un teren alunecos.
  Spune Sfantul Maxim Marturisitorul, Ortodox intre ortodocsi;” Fara libertatea unor fapturi create, deci marginite, raul n-ar putea exista”!!!!
  Omul este o faptura creata, nu?
  Asupra marginirii si nemarginirii noastre avem inca a medita cu ajutorul mai subtil sau sub forma de branci, dat de ingeri.
  Gasesc foarte tulburator urmatorul pasaj din textele tiparite la Paidea in volumul „Sfantul Dionisie Areopagitul :”..raul nu este cu totul rau, ci are ceva din bine. Pe langa aceasta, toate cele pe care le face raul, le face pentru ca i se par bune.”
  E un punct de vedere, cum ar zice Moromete, e si asta un punct de vedere.
  Misticul mioritic anonim zice:”Rau cu rau, dar mai rau fara rau”. Eu nu cred ca raul este necesar, nu cred pur si simplu.

  • asa e. raul este inacceptabil si nejustificabil.

   • Răul nu există, este doar absenţa binelui aşa cum întunericul este doar absenţa luminii şi frigul este absenţa căldurii.
    Dumnezeu înseamnă binele, lumina, căldura, iar când noi ne depărtăm de Dumnezeu atunci apare răul.

 4. Cazul lui Iov arata ca raul a dus de la bine la si mai bine.
  Sa nu incercam sa intelegem Caile lui Dumnezeu.
  Lieratura Patristica explica pe larg rolul benefic al „raului” in vietile crestinilor.

  • daca iti doresti asta, asa sa ai tu parte de cat mai mult bine prin cat mai mult rau, ambele asupra ta, se subintelege!

   • Poate n-ai priceput, vorbesc din punctul de vedere al Predaniei Sfintilor Parinti.
    Daca ti-as da citate si bibliografie ortodoxa probabil ca ar fi o pierdere de vreme. Insa un sfat tot iti dau, crestin fiind: Nu te juca cu blasfemiile pentru ca pacatele contra Duhului Sfant nu sunt iertate nici aici si nici „dincolo”.
    E mai intelept sa te limitezi la anlize filosofice, economice.
    Era o poveste despre o expozitie a unor pictori celebri. Un cizmar era si el prezent si a a atras atentia asupra unui pictor care gresise ceva la pictarea pantofilor. Cei prezenti i-au admirat cunostintele insa cizmarul, prinzand curaj, a inceput sa critice si chipurile personajelor din tablouri.
    La care cineva i-a sugerat: „Cizmare da-te cu parerea dar nu mai sus de glezna!”.

    • Ceausisti, cizmarii astia:)

    • Nu era o pictura ci era o sculptura, nu era un pictor ci era Phidias.

     Iar in cel religioase, am zis mai de mult ca nu ma pricep, asadar nu ma mai bag. Scuze. Adica cer scuze sau ofer scuze, nu stiu cum se spune corect, da’ poti lua oricare dintre ele sau pe ambele, la acelasi pret.

 5. diavolul ăla e cam absons eu nu-l prea văd în pictura aia dar ce ziceți de coarnele lui moise?

  http://sldsjd.wordpress.com/2009/06/14/de-ce-are-moise-coarne-la-michelangelo/

  ;-))

  • Trebuie intrebati papistasii.
   Ceva explicatii aici:
   The marble sculpture depicts Moses with horns on his head. This was the normal medieval Western depiction of Moses, based on the description of Moses’ face as „cornuta” („horned”) in the Latin Vulgate translation of Exodus.[2] The Douay-Rheims Bible translates the Vulgate as, „And when Moses came down from the mount Sinai, he held the two tables of the testimony, and he knew not that his face was horned from the conversation of the Lord.”[3] This was, however, a mistranslation of the original Greek text, which reads in the Septuagint: „Moses knew not that the appearance of the skin of his face was glorified.”[4] The Hebrew Masoretic text also uses words equivalent to „radiant”,[5] suggesting an effect like a halo. The church historian Diarmaid MacCulloch comments about this: „Jerome, [the translator of the Old Testament into Latin]], mistaking particles of Hebrew, had turned this into a description of Moses wearing a pair of horns – and so the Lawgiver is frequently depicted in the art of the Western Church, even after humanists had gleefully removed the horns from the text of Exodus.”[

   However, writer J. Stephen Lang points out that Jerome’s version actually described Moses as „giving off hornlike rays,” and he „rather clumsily translated it to mean ‘having horns.’

  • Cred ca ar trebui ca alaturi de sculptura sa stea si o placa explicativa sau macar indicativa, de tipul: puneti mana pe carte!
   Eu asta am facut dupa ce am deranjat asa-zisi oameni de cultura si teologi care habar nu aveau de capul lor si mai baiguiau si aiureli.
   Explicatia am gasit-o in Psalmul XVIII.
   Psalmul acesta are pasaje de-a dreptul deconcertante pentru crestinul care isi imagineaza ca e musai sa consideri ca toti Psalmii trebuie identificati cu zestrea crestina lasata omenirii de poporul lui Juda.
   De-o pilda: 118;10-„Toate neamurile ma inconjurau:in numele Domnului le tai in bucati.”11- „Toate neamurile m-au impresurat, dar in numele Domnului le tai in bucati”.Ei, dupa cum vedem, fidelitatea poporului evreu fata de Iahve a strabatut timpurile si neobosit continua sa taie in bucati in fel si chip, popoarele planetare cu care geostrategic, se invecineaza.
   Versetul 27 suna in felul urmator”Domnul este Dumnezeu si ne lumineaza. Legati cu funii vita pentru jertfa si aduceti-o pana la COARNELE ALTARULUI.”
   La afirmatia Domnul este Dumnezeu, teologii presupunca Domnul este Iahve.Presupun. Cat despre „coarnele altarului „… Mai este nevoie de explicatii? In occident ( in Alpi am intalnit ţacneala asta), in numeroase biserici ce isi zic crestine, altarul, adica piedestalul acela pe care se sprijina popa,este constituit dintr-un corp ce culmineaza cu doua impozante coarne.
   Sculptorul, pentru a simplifica mesajul, l-a impodobit pe Moise cu simbolul naturii judaismului si s-a”acoperit” strategic cu textul psalmic.

   • @clement
    Te-ai grabit… Ar trebui sa-ti aplici singur indemnul jupanului Lenin: „Invatati, invatati, invatati!” insa folosind discernamantul ortodox.
    In primul rand ai citat dupa asa zisa „biblie” a pocaitilor, care e falsificata nu numai in forma dar si in continut.
    Citatul dat ca fiind din Psalmul 118 este de fapt in Psalmul 117.
    In traducerea eretica ai gasit:
    „De-o pilda: 118;10-”Toate neamurile ma inconjurau:in numele Domnului le tai in bucati.””
    Corect in Psalmul 117 este:
    „10. Toate neamurile m-au înconjurat şi în numele Domnului i-am înfrânt pe ei.
    11. Înconjurând m-au înconjurat şi în numele Domnului i-am înfrânt pe ei.
    12. Înconjuratu-m-au ca albinele fagurele, dar s-au stins ca focul de spini şi în numele Domnului i-am înfrânt pe ei.

    „Evidenţiind valenţele profetice ale acestui psalm, Fericitul Augustin raportează stihul acesta de mare subtilitate mistică la cei ce L-au batjocorit pe Iisus şi L-au răstignit, neştiind ce fac. Dacă albinele din stup fac miere, fără s-o ştie, prigonitorii Domnului nu-şi dădeau seama că ni-L făceau pe Domnul mai dulce ca oricând, prin însăşi patima Sa. Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul (Psalmi 33, 8)”

    Psalmii indirect mesianici sunt : psalmii 8, 18, 34, 39, 40, 67, 77, 96, 101, 108, 116, 117. Se numesc indirect sau tipic mesianici pentru ca ei il simbolizeaza pe Mesia prin persoanele de care fac amintire.

    • Numerotarea psalmilor diferă în diferite variante:
     http://en.wikipedia.org/wiki/Psalms#Numbering

     psalmul 117 la ei e psalmul 116 la noi în Biblia Ortodoxa (cel mai scurt psalm).

     Oricum ar fi, cred că cel mai corect ar fi să cităm originalul, și să vedem care traducere e mai aproape de sensul inițial. Așa cum nu cunosc limba lor, nu pot să mă expun.

     Aici sunt mai multe variante ale acestui psalm, unele sunt ca în Biblia Ortodoxă, altele sunt așa cum a menționat Clement.
     http://www.biblegateway.com/passage/?search=Psalm+118&version=NIV

    • Domnule, eu citez din Noul Testament editat in 1929, din care invatau bunicii mei in satul in care nici nu se auzise de pocaiţi.
     Care este explicatia dumitale in privinta coarnelor lui Moise, caci despre asta se discuta?

     • Pai explicatia am explicat-o mai sus dar daca e nevoie o repet.
      Chestia cu coarnele trebuie lamurita cu un papistas.
      Biblia in cauza e falsa, bunicii trebuiau sa intrebe preotul satului care le-ar fi spus sa o arunce la gunoi. Am explicat mai inainte cum iti dai seama simplu ca e falsa, numerotarea modificata. Daca vrei sa afli falsurile din continut, intrebi un preot.
      Prin ’29 era plin de sectanti, mai ales in vestul tarii, sub influenta, desigur, a Vestului eretic. Poate nu auzisera de pocaiti in sat dar au primit-o pe gratis de la unii care (ca si acum) se prefaceau ca sunt ortodocsi.
      De fapt „biblia” falsa tradusa eretic de Cornilescu a inceput sa apara cu bani neromanesti inca din 1924, numeroase editii. E bine ca exemplarul de la bunici sa-l arunci la gunoi pentru ca are influente rele.
      Un sfat valabil atat daca esti botezat sau nu: nu lua Numele Domnului in deshert. Se refera atat la Vechiul cat si la Noul Testament pentru ca altii au incercat si nu au ajuns bine.
      Glumeste pe alte subiecte mai lumesti.
      Si daca ai nelamuriri spirituale intreaba un preot.

 6. și atunci să ne mai mirăm de drăcușori încornorați pictați prin biserici? avem chestii mult mai oficiale! fără o minimă pregătire când îl văd pe încornorat enoriașii mai mult ca sigur vor zice uite-l pe scaraotschi!

  ca și cu ateii care citesc biblia și după aia zic iute dovada că nu există dumnezeu! că dumnezeul crud, ucigaș și imoral descris în torah nu poate fi dumnezeul drept, corect și adevărat, cum ar zice coruț! care nu are nevoie de jertfe și de dovezi de iubire altele decât respectarea poruncilor sale!

  un dumnezeu căruia îi chiorăie mațele de foame și vrea și el o bucată de carne afumată drept jertfă nu prea seamănă cu dumnezeu! zice coruț!

 7. In afara subiectului: azi „invatam” cu fiica mea la istorie, perioada interbelica.
  Am cautat pe wikipedia ceva legat de Miscarea Legionara.Nu mi-a venit sa cred ce am citit acolo:”Legiunea Arhanghelului Mihail, numită pe scurt Mișcarea Legionară, a fost o organizație înființată în România interbelică, la 24 iunie 1927 de Corneliu Zelea Codreanu, ca rezultat al rupturii dintre acesta și mentorul și principalul său susținător, A.C. Cuza, ca o legiune paramilitară teroristă de orientare naționalistă-fascistă, creată după modelul organizațiilor naziste SA și SS[1], cu un caracter mistic-religios, violent anticomunist, antisemit și antimasonic[2][3].” „Ajunsă la putere, Legiunea a aplicat legi antisemite dure și jaful organizat al avutului minorității evreiești[5], însoțit de arestări samavolnice, schingiuiri și asasinate. Legionarii au asasinat și alți cetățeni români, neevrei, pe motive politice, „morale” (homosexuali reali sau presupuși) și adesea, din răfuieli personale.” . Si asa mai departe….

  • Pai pe wikishit cica avem puterea sa modificam textele respective. Ar fi bine sa o faci in mod documentat apoi sa expui schimbarea aici, complet cu link, Daca nu o pastreaza, lansez un apel si mii de oameni vor face acelas lucru intru reastabilirea adevarului. Sa vedem cum le place.

  • de ce te miri!? toți patrihoții în frunte cu vc tudor care se băteau cu cărămida în piept au ascuns statuile cu mareșalul antonescu imediat ce legea nu a mai permis asta! gata cu patriotismul! cu comemorarea eroilor care nu mai sunt în grațiile puterii! că nici un patriot nu are chef de stat la răcoare doar pentru a apăra un principiu, de a spune adevărul indiferent de consecințe!

   a fost simplu! și mai si, ai face inchisoare în locul lui vadim doar ca să poată scoate la lumină statuile mareșalului antonescu? că a făcut niște statui, prin galați parcă nu mai sunt sigur și după ce s-a dat legea au trebuit să le retragă din spatiul public … tribunul nu a riscat, a respectat legea!

   înainte de al scuipa ca un patrihoț mincinos și demagog pe vc tudor, ai risca tu în locul lui să faci închisoare? dacă nu poți risca, nici eu nu aș prea risca, ar fi bine să umflăm pieptul mai puțin și să fim mai modești vizavi de cine e mai patriot sau nu …

   la fel e si cu legiunea, ia ieși la lumină în spatiul public, să aperi ideile legiunii sau măcar să le asiguri o corectă percepție publică și o să vezi ce repede se mișcă organele când e ordin …

   iar vizavi de wikipedia acolo te poți înregistra, aduce surse credibile în sprijinul tău și poti modifica ceea ce ți se pare neadevărat vizavi de legiune …

 8. Aici Psalmul 117,10-13, din Biblia de la Blaj 1795:

  „10. Toate neamurile m-au incunjurat, si intru
  numele Domnului i-am infrant pre ei.
  11. Incunjurand m-au incunjurat, si intru
  numele Domnului i-am infrant pre ei.
  12. Incunjuratu-m-au ca albinele fagurul, si
  s-au aprins ca focul in spini, si intru numele
  Domnului i-am biruit pre ei.
  13. Impins fiind, m-am povarnit sa caz si
  Domnul m-au sprijinit.” Doamne ajuta !

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: