Putem avea un trai bun şi liniştit la noi în ţară?


Odată cu creşterea preţului aurului la între $1,800-1,900/uncie, subiectul revine în actualitate în presa românească. Suntem informaţi că BNR are 103 tone de aur depozitate, fără însă a ni se spune câte dintre acestea se află în ţară şi câte în bănci străine, ca garanţii pentru investiţii, avere pe care cel mai probabil nu o vom revedea niciodată.

În schimb, subsolul ţării deţine peste 1,500 de tone din metalul preţios conform estimărilor geologice, dintre care 600-700 de tone se găsesc îngropate la Roşia Montană,fapt ce o face atât de atractivă atât pentru exploatatorii externi, cât şi pentru corupţii autohtoni. Licheaua-şef iasă cu privirea-i oblică parcă prin sticla ecranului, pentru a anunţa necesitatea exploatării de la Roşia Montană, justificând-o prin datoria de a adăuga tezaurului BNR, de parcă 4% redevenţe din totalul exploatat sau 5 miliarde de euro, pot cumva justifica jaful incredibil ce e pe cale să se desfăşoare.

De ce să se bucure generaţiile viitoare de prosperitatea şi stabilitatea conferită lor de bogăţiile ţării, când camarila e pregătită să-şi adauge în conturile secrete deţinute prin paradisuri fiscale miliardele primite comision?

În fine după regulă, comentariile cititorilor sunt cu mult mai interesante decât articolele în sine:

Probabil ca in spatele afacerii se afla tot fostii secu de la scoala de la baneasa si politicienii romani de pe la toate partidele. In spatele tuturor tunurilor si tepelor care au distrus romania au fost tot timpul ,,fostii” care au actionat fara scrupule impotriva inteselor nationale. Vezi falimente de banci prin anii 90 (platite de romanul de rand) vezi afacerea flota vezi afacerea fregatelor vezi ,,privatizarile” din domeniul petrolului ajuns pe mana austriecilor de la omv (paravan rusesc) ,,privatizarile” din siderurgie sa. Ar fi timpul ca natia asta sa se trezeasca odata pana nu va fi mult prea tarziu. Oricat ar fi de bogati si de puternici cei care lucreaza impotriva intereselor nationale trebuie sa raspunda cumva.

Gogoasa ca statul nu ar avea bani sa exploateze aurul este doar o…gogoasa.
Pentru asta exista ministere si specialisti si consilieri si guvern si parlament. Toti acestia daca nu sunt doar simpli paraziti platiti din banii contribuabililor, ei trebuie sa gaseasca solutii pentru ca aurul romanesc sa fie exploatat de statul roman iar castigul sa revina integral Romaniei. Sa afirmi ca pretul aurului va creste de nu stiu cate ori iar ca statul se va multumi cu un procent nesemnificativ din ceea ce se va extrage la Rosia Montana in conditiile in care valoarea zacamantului este de miliarde de euro poate fi trecut la capitolul inalta tradare sau de-a dreptul crima. Ce stat din lumea civilizata ar face asa ceva? Nici un procent de 50% nu ar fi multumitor pentru Romania. Aurul nu se gaseste oriunde in lume. Cum este oare posibil sa pui la dispozitia strainilor perimetre aurifere? Suntem vestul salbatic? Colonie?

De cand marinelu’ a iesit la rampa, in toate ziarele se explica cand de bine o sa fie daca se exploateaza aurul ala si cat de mult aur avem.Dar ma intreb de ce distinsii ziaristi nu vorbesc si despre iazul de decantare plin de cianuri( e ditamai lacul), de ce nu vorbesc despre haldele imense de steril, despre faptul ca in locul unor munti or sa ramana niste gropi imense cam greu de „ecologizat”( cine s-a uitat de curiozitate la open pit mine stie despre ce este vorba), despre faptul ca s-ar putea sa nu se ecologizeze nimic(doar suntem in Romania).Alta problema ar fi impactul major asupra turismului care in Apuseni va tinde spre zero, turism din care s-ar catsiga bani buni daca s-ar vrea, pe termen lung mult mai mult decat ofera exploatarile …..Dar suntem in Romania, deci haideti sa distrugem totul….

Aurul are valoare mai mare in pamant si ar fi garantia unei monede convertibile. Exploatat ar insemna scoaterea din galeata numai a guvernului IRESPONSABIL si PRADUIREA A INCA UNEI BOGATII NATURALE. Ma mira cata naivitate poate fi in mintea unora.

Avind in vedere ultimii 22 de ani, e de preferat ca aurul sa ramana in adancul pamantului, pt. ca acolo este la adapost de HOTI !!!

Vînzarea la străini a zăcămintelor subsolului ţării nu poate constitui în nici un mod o sursă semnificativă de venit pentru Statul Român, ci cel mult o sursă de îmbogăţire pentru o mînă de şmecheri. Cine cîştigă din exploatarea aurului de la Roşia Montană? Societ. canadiană, a căror acţiuni la bursa de la Toronto au crescut ca laptele dat în clocot după ce s-a aflat că instituţiile abilitate de la noi sunt pe cale să dea undă verde exploatării. Cît cîştigă Statul Român prin punera spre exploatare a zonei aurifere? Cîteva miliarde de dolari. Ce înseamnă asta faţă de nevoile bugetare ale României? O nimica toată, dacă ne gîndim că numai pentru a completa defictul bugetului pensiilor şi cel necesar plăţii salariilor bugetarilor pe 2010, guvernul a fost nevoit să se împrumute cu 25 de miliarde de Euro. Şi atunci, de ce să nu lăsăm aurul să zacă în pămînt, căci nu se alterează, fiţi fără grijă!, ca să-l scoată urmaşii noştri, dacă noi nu avem miloacele adecvate să-l extragem acum? De ce să nu obţină ei cîndva 200 de miliarde, în loc să obţinem noi astăzi 5 miliarde? Ce faci cu 5 miliarde? Mai nimic! Pentru şmecheri (băieţii deştepţi), e totusi o sumă minunată! De ce să nu se îmbogăţească ei? Doar asta ar putea fi raţiunea! Aici nu e vorba de „capra vecinului” ci de o adevărată hoţie!

Deocamdată oamenii noştri de afaceri se reped să exploateze materiile prime ale solului şi subsolului ţării: lemnul pădurilor noastre, cîmpurile petroliere din ţară şi din Marea Neagră date în exploatare la străini. Ne-au mai rămas să vindem zăcămintele de aur, de metale preţioase şi ţărîna de sub talpă. Prea puţini sunt aceea care se apleacă să pună în valoare inteligenţa românilor, hărnicia şi abilitatea mîinilor muncitorului nostru. Căci tocmai acestea produc valoare adăugată semnificativă în măsură să crească bogăţia ţării. Ne limităm numai la exploatarea bogăţiilor subsolului care odată şi-odată se vor epuiza. Mă întreb, pentru această risipă ce încă ne-o permitem , nu ne vor blestema urmaşii noştri?

„Nu ne vindem tara”..daaaar o dam pe nimic. BNR-ul ar putea face o investitie in exploatarea aurului, investitia ar putea fi recuperata in timp foarte scurt. Acoperirea in aur a puterii economice al statului va ridica nivelul de trai al propriilor cetateni. Va fi o conditie de primul interes,ca exploatarea sa se faca cu un strict control pentru a elimina „mustele” ce vor roi. Indiferent cine-l va exploata riscul pagubelor ecologice vor fi aceleasi. Mai ridica cineva discutia despre lipsa unor”tehnologii avansate”. Fals. Se stie din cele mai vechi timpuri ca exploatarea zacamintelor aurifere s-au facut cu tarnacopul si lopata. Romania a avut utilaje de dadea si la altii. Unde sunt ? La”mormanul de fiare vechi”? Trezeste-te Romanie nu mai da bogatiile subsolului ca vom ajunge sclavii altora. Rosia Montana e a noastra. Orice contract facut cu rea credinta se poate anula iar vinovatii sa fie acuzati de inalta tradare.

25 răspunsuri

 1. Au facut datorii pentru generatiile viitoare. Sa lase aurul acolo unde este, o sa aiba si urmasii nostri nevoie de el! Ajunga-va nesatuilor!

 2. Psalmul 126
  1. De n-ar zidi Domnul casa, in zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar pazi Domnul cetatea, in zadar ar priveghea cel ce o pazeste.
  2. In zadar va sculati dis-de-dimineata, in zadar va culcati tarziu voi care mancati painea durerii, daca nu v-ar da Domnul somn, iubiti ai Sai

  Suntem un Neam Ortodox si inca ni se aplica dictonul de pe vremea imparatului persecutor al crestinilor, Domitian:
  „religio illicita”.
  Cu alte cuvinte, tarile Ortodoxe nu au voie sa existe.
  Ca ala fura, ca altul e „corupt”, sunt doar un paravan pentru scopul adevarat.
  Cam suspect faptul ca toate guvernarile din ultimii aproape 22 de ani au fost identice in „greseli” si in „coruptie”.
  Solutia e simpla, data de Sfanta Ortodoxie in ultimii 2000 de ani.
  Nimic nu se intampla fara voia lui Dumnezeu. Suferim ce meritam datorita necredintei, desfranarii, dragostei pentru toate dracoveniile aduse noua de pagani, nepasarea fata de neam si tara, abandonare educatiei crestine si nationaliste a copiilor si nepotilor nostri.
  Sa ne intoarcem la Sfanta Biserica, Mama noastra, sa ne iubim tara si neamul. Atunci nicio forta pagana nu ne va mai putea atinge pentru ca Dumnezeu este de partea noastra.

 3. Chiar atat de imbecili am ajuns incat acest ziarist sa creada ca poate sa ne scuipe in fata si noi sa spunem ca ploua?
  Tradarea prezentata drept patriotism:

  http://roncea.ro/2011/08/27/rosia-montana-dreptatea-lui-basescu-si-pedalagii-lui-soros-pentru-tinutul-secuiesc-ceva-e-putred-in-transylvania-verde/

  ‘In fond ce declarase Basescu, atat de revoltator? O data, in urma cu zece zile, preşedintele Traian Băsescu a declarat la tabara tinerilor romani de la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană “trebuie făcut”, pentru că România are nevoie de acesta, “dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor”, şeful statului adăugând că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene. Apoi, a doua oara, preşedintele Traian Băsescu a declarat, lunea trecuta, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone. Practic, s-au subliniat doua aspecte de interes national: renegocierea contractului in favoarea tarii si marirea rezervei de aur a Romaniei. Chestiuni de bun simt, cel putin.’

 4. Ca de obicei, chiorul repetent (a trecut clasa numai pentru ca turna la Secu’), mananca rahat cu polonicul. Da’ poate ne spune si de ce BNR nu a mai cumparat aur de vreo 10 ani, cand pretul sau era extrem de jos, iar acum s-a trezit ca vrea aur!
  Ca in orice infractiune, se pune intrebarea „cui prodest?”

 5. Ciclopul tradator de tara ar trebui sa inteleaga doua aspecte esentiale:
  1..Aurul este al nostru, al tuturor romanilor, ce l-am mostenit de la inaintasi;
  2..Aurul trebuie exploatat de catre romani,caci e plina tara de someri.

 6. Urmatoare criza, este criza alimentara! Ce vom face cu aur, daca murim de foame? Aurul nu e comestibil, sa ramana acolo unde este de la facerea lumii. Trebuie privit in spatele acestei initiative de exploatere. In nici un caz nu aurul este scopul, ci distrugerea creatiei divine: natura virgina din muntii Apuseni. Razboiul este nevazut, dar consecintele sunt materiale. Adevarata valoare, nu este aurul, ci acel peisaj de rai facut de Insusi Dumnezeu. Una din profetii spune ca; in zilele din urma, aurul va sta pe strazi ca pietrele, fara nici un folos. Salvati Rosia Montana!

 7. Băsescu este un jucător. Chiar unul foarte abil. Nu şti când vorbeşte serios, crede în ce spune sau te abureşte. De altfel ura „colegilor” săi, comunişti, securişti sau actuali politicieni este aceea a invidiosului care nu se poate ridica la nivelul celui care îi scuipă seminţe pe chelie, obligându-l pe acesta să „îşi pună mâna-n cap”.O redutabilă strategie cu care până acum a câştigat. Cameleonismul său politic este admirabil, tocmai prin faptul că a reuşit până acum să stăvilească navala paraziţilor la oala bugetară. Cel puţin aparent.

  Nu sunt de acord cu ce a spus şi am încredere că acest proiect se va încheia cu renunţarea la contract în condiţii amiabile. De altfel, nu cred că există un expert de mediu care să fie de acord cu avizarea în condiţiile tehnologice actuale, oricât de „îmbunătăţite” ar fi. Mutilarea zonei va genera consecinţe greu de imaginat pentru zona aceea, ca să nu mai vorbim de cei care vor locui acolo. Dacă vor mai locui.

  Nevoia de aur este un pretext. Avem nevoie de creier nu de aur, avem nevoie de politici economice care să aducă locuri de muncă şi bunăstare, nu de jefuirea a ceea ce a mai rămas de pe urma altor jefuitori. Avem nevoie ca patrioţii români să ajungă în parlament de unde să stăvilească elanul trădătorilor ajunşi cu banii stăpânilor de afară.

  Aurul este una, politica monetară cu totul altceva, alţii au nevoie de aur, ca pretext pentru exploatarea unor metale şi minerale, cu valoare mult mai mare iar Băsescu nu a făcut decât să declare ceea ce vrea să audă Big Brother, care săracul este cu un picior în groapă din moment ce a rămas în speranţa bogăţiilor de la Roşia Montană şi le vrea astfel.

  Este începutul sfârşitului pentru americani, să avem răbdare.
  Eu unul sunt împotriva acelui proiect şi nu cred că PDL se va sinucide politic prin aprobarea lui.
  Chiar atât de idioţi nu sunt.
  Dem

  • PDL se „sinucide politic” prin modul in care guverneaza, nu datorita proiectului Rosia Montana. Din punct de vedere electoral sunt foarte putini cei care ar decide cu cine sa voteze pe baza atitudinii fata de Rosia Montana.

  • Perfect de acord cu tine. As mai avea de adaugat ca: 1). Noi nu facem ce vrem pe lumea asta, adica „ne-au bagat ” in UE si NATO repede si cu folos ( pt. Elite!) => distrugerea economiei nationale, pauperizarea populatiei, genocid cultural, etnic, medical asupra poporului roman, FURTUL tuturor resurselor din apa, aer si sol, etc. TOTUL a fost programat si pt. ASTA a trebuit ucis CEAUSECU, cu mana NOASTRA!!! 2). Niciun presedinte post lovitura de stat, niciun guvern si niciun politician nu au actionat si nu actioneaza DECAT la COMANDA externa a celor ce conduc lumea
   3). Am impresia si vreau sa cred ca presedintele Basescu, crescut si educat ca ofiter al Romaniei, cu curaj si spirit de aventurier ( si asta trebuie!), politician versat si tarsit pe malurile Dambovitei, animal politic invidiat si temut ( de aici si vesnicele atacuri si insulte la adresa lui, desi nu mai candideaza la Presedentie! Parca sunt obsedati; de fapt le este FRICA! ), STIE EL CE FACE SI CE ZICE !!! Nu uitati ca este scorpion !
   Eu am sperante ca va reusi ceea ce a inceput! Trebuie sa lucreze cu aliati dificili ( UDMR, care santajeaza ), „baroni” care nu lasa usor osul din gura,
   inconjurat de tradatori ( la noi este cev a genetic! ), etc..Practic merge pe „franghie” fara „plasa” ! Nu uitati ca acest popor l-a tradat pe Cuza, Vladimiescu, Antonescu, Ceausescu, adica valorile care au incercat sa faca ceva pt. neamul lor. Din pacate, nimeni nu este perfect, toti suntem oameni, avem pacate lumesti.Eu n-am auzit de un intelectual rasat si premiant Nobel sa fi devenit sef de stat! Apropos! Ce au facut INTELECTUALII Romaniei in ultimii 22 de ani pt. propasirea neamului si tarii? In afara de dat din gura si parat la „inalte Porti”!
   Eu si acum „ma mir si ma tutur” cum a reusit un oltenas analfabet sa faca misto de Nord si Sud, de Est si Vest!!! Istoria il va judeca si nu MICIMANII !!!

   • Un gunoi este Băsescu, un om fără caracter şi un trădător de neam şi ţară, exact ca şi tine.

    • Daca multi dintre „nationalistii crestini” sunt ca tine, nu ma mir ca nu va baga nimeni in seama si ca nu aveti nici cea mai mica influenta in societate. Dar probabil atata stii si tu, sa insulti.
     In rest, de basescu chiar ai dreptate, e un gunoi.

    • …dupa cum spuneam: MICIMANII !

 8. Ca să pună mâna pe aurul nostru oculta iudeo masonică a avut grija sa ne împovăreze cu datorii, acum pot cere liniştiţi aurul nostru că au motiv.
  Noi nu vom putea trăii liniştiţi în ţara noastră până când noi românii vom vrea acest lucru şi vom face ceva în acest sens. Deocamdată fuga din ţară, excursiile costisitoare în alte ţari, cheltuirea banilor pe lucruri inutile pentru fală, hulirea ţării şi a valorilor ei, cam astea sunt priorităţile multor români din păcate. Până ce nu ne vom întoarce la valorile Creştin Ortodoxe şi la respectarea tradiţilor milenare ale strămoşilor noştri, noi nu vom putea avea un trai liniştit.
  Doamne ajută.

 9. Nu , nu putem trai linistiti in tara noastra, insa intrebarea este : cate generatii de romani au trait linistite in Romania ? Si daca ei au stat aici , precum pietrele, noi de ce fugim din tara ?
  Iustin Parvu are dreptate: a mai ramas o singura modalitate de lupta – rugaciunea !

 10. He-he, vorbiti de 200 tone aur, cand insusi M. Isarescu a recunoscut instrainarea a 65 tone aur de la BNR, toooocmai la Fort-Knox, acolo unde D. Strauss-Kahn a spus ca nu mai e nici urma de aur… Povestea e mai lunga, nu am timp, dar cautati si va veti convinge de lucruri incredibile si dezgustatoare.

 11. de ce nu va convine cand lumea spune adevarul? nu cumva e o strategie de a indeparta lumea de pdl?(eu sunt apolitic,nu sunt in tara)

 12. X, on 28 august, 2011 at 21:42 said:
  He-he, vorbiti de 200 tone aur, cand insusi M. Isarescu a recunoscut instrainarea a 65 tone aur de la BNR, toooocmai la Fort-Knox, acolo unde D. Strauss-Kahn a spus ca nu mai e nici urma de aur… Povestea e mai lunga, nu am timp, dar cautati si va veti convinge de lucruri incredibile si dezgustatoare.

  X draga, poate tu stii mai multe, ca vii din tabara lor 🙂 Isarescu a zis mai multe – mai intai ca o MAAARE parte din aurul nostru se afla „la adapost” la pretenii nostri elvetieni, sau n-ai auzit ??? ca cica e periculos sa-l tii in subsolurile BNR, ca nu e teritoriu romanesc 🙂 🙂 si p de alta parte, vin tovarasii nostri de culoare si-l gabjesc 🙂

 13. Haiduc, ai dreptate, dar aurul nostru e deja la ei, in elvetia, sau crezi ca bancile elvetiene sunt sub tutela lui Dumnezeu ?

 14. locuiesc in franta, alaturi de un francez, cu bun simt care , interesat fiind de problemele noastre, ale romanilor si cu experienta traita de el in aceasta econome de piata, in occident vede solutia pentru rosia montana astfel: pentru ca poporul roman sa beneficieze de aurul tarii, e necesar si mai realist ca guvernul, in fine, cei ce conduc tara asta sa trimita tineri ingineri si tehnicieni romani in canada, sau in alta tara pentru a deprinde mtodele de exploatare , sa plateasca statul instruirea acestor romani tehnicieni si apoi, sa facem noi insine extractia, cu oamenii nostri, bineinteles investind in tehnologie, asta ar fi solutia si astfel tot profitul ar ramane in tara

  • Bineinteles, asa este! Problema e ca guvernul Romaniei a incetat sa ii mai reprezinte pe romani. Basescu a facut „lobby” pt. RMGC si e in stare de orice marsavie(vedeti regionalizarea tarii). Cu un guvern reprezentativ, s-ar adopta cele mai bune masuri pentru tara, nu pentru buzunarele ticalosilor astora.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: