„Înapoi la post, căci fără de post ne merge rău!”


Aflaţi încă la începutul postului Adormirii Maicii Domnului, redau un scurt pasaj dintr-o predică a Sfântului Părinte Arsenie Boca, despre importanţa practică a postului. Vom afla şi ce se întâmplă dpv medical cu cei care nu postesc – să luăm aminte:

Cei care nu vor ţine posturile nu vor fi spovediţi.
Din cuvântul trecut vă aduc aminte, ca să afle toţi că nu vor fi spovediţi şi împărtăşiţi la mănăstire decât cei ce de aici înainte vor ţine posturile aşa cum sunt rânduite de Biserică. Părinţii ne-au născut din trup, iar Biserica din apă şi din Duh; şi mai mare este naşterea duhovnicească a Bisericii decât naşterea trupească a părinţilor. De la naşterea duhovnicească – Botezul – am primit pe îngerul păzitor, tot în Biserică – de aceea se botează copii mici, orice ar zice alţii – care să ne apere de toată primejdia văzută şi nevăzută. Deci, dacă Biserica ne naşte, ne şi creşte; şi printre poveţele cu care ne creşte spre măsura bărbatului desăvârşit este şi postul. Trebuie deci să-i ascultăm porunca şi să postim. Sfinţii Părinţi cei de demult au băgat de seamă că toate relele de la stomac încep, de aceea am zis vorbă aspră, că postul este poarta şi patrafirul este uşa, iar toţi ceilalţi ne fură vremea.
Lăcomia stomacului este rădăcina relelor.
Astăzi, din darul lui Dumnezeu, urmează să vă dovedesc, să credeţi toţi, lupta postului cu relele sau despre felul cum ucide postul patimile.
Relele sau păcatele sunt de trei feluri. Iată-le:
1. păcate împotriva noastră înşine.
2. păcate împotriva aproapelui.
3. păcate împotriva Duhului Sfânt, împotriva adevărului.
Toate aceste trei feluri sunt şi păcate înaintea lui Dumnezeu, căci tu nu eşti al tău, ci al lui Dumnezeu. Prin urmare şi păcatele pe care le faci împotriva ta sunt întocmai şi păcate împotriva lui Dumnezeu. De aceea, fiindcă eşti fiul lui Dumnezeu.
Astăzi să stăruim cu deosebire asupra păcatelor împotriva noastră înşine şi asupra păcatelor împotriva aproapelui. Păcatele împotriva noastră înşine duc la învârtoşarea inimii – o cunoaştem cu toţii, o cunosc şi eu – dar ele mai duc şi la întunecarea simţirii de Dumnezeu. Sunt cele şapte păcate de căpetenie sau păcate de moarte: mândria, iubirea de argint, desfrânarea, lăcomia, pizma, mânia şi lenea. Între acestea şapte se află şi rădăcina relelor: lăcomia stomacului sau dumnezeul cel mâncăcios al trupului. Acesta trebuie ars cu postul şi scos afară! Căci de nu va fi ars şi scos afară, iată, să vedeţi cum creşte şi se întinde acest pom al diavolului, acest dumnezeu mincinos al trupului. Şi anume iată cum: lăcomia stomacului odrăsleşte dintr-o dată din rădăcină o puzderie de ramuri din care mai arătoase sunt trei: mânia, desfrânarea şi iubirea de avere.

Cine nu se leapădă de carne va fi încolţit de mânie şi desfrânare.
Războiul stomacului însă e primul război pe care l-a pierdut omul şi prima biruinţă a diavolului. Şi cu el nădăjduieşte să câştige şi pe oameni şi să-i desfacă de Dumnezeu. Şi să ştiţi că, de nu-şi vor trage de seamă oamenii, diavolul va birui. Iată de ce strigăm, s-audă toţi: ‘napoi la post, căci fără de post ne merge rău! Şi iată cât de rău: cine nu se leapădă de carne şi de grăsime repede va fi-ncolţit de mânie şi de desfrânare, celelalte două laturi ale lăcomiei stomacului. Să vedeţi cum: mâncarea de carne (şi mai ales mâncată cu împingerea necurată a poftei) ca să se facă sânge, are nevoie de fiere, care este otravă – veninul nostru. Fierea aceasta topeşte carnea şi grăsimea întocmai cum topeşte soda slănina, când fac femeile săpun. Fierea e o otravă tare. Dacă sporeşte mâncarea de carne, sporeşte şi otrava cu care trebuie topită. Şi-atâta sporeşte, cât nu mai încape în beşica ficatului şi-atunci simţi dureri la capătul pieptului, căci stă beşica să crape de plină. Fierea câtă nu încape umblă prin sânge de sus în jos fără rost şi, otravă cum e, atacă nervii, îi slăbeşte. De aici vine nerăbdarea, de aici vine nervozitatea, de aici mânia, din fierea care atacă nervii. Aici e cheia: de ce se supără unii aşa de uşor din nimicuri, din fleacuri, să moară de supărare? Pentru că li-e plin sângele de fiere şi li se rup telefoanele – că aşa le zic la nervi – şi cea mai uşoară vorbă îi aprinde şi-i chinuie grozav şi ei la rândul lor îi chinuie pe alţii.
Deschideţi uşa, ca să audă şi cei de afară! Deschideţi-o bine. Dar deschideţi şi voi toţi uşile sufletelor voastre, ca să intre duhul luminii, că să auziţi şi să nu vă aflaţi numai auzitori, ci şi împlinitori!
Postul aduce însănătoşire.

În mâncarea de carne mai sunt şi alte primejdii, o mulţime de otrăvuri care încă dărâmă casa de pe noi. Acelea aduc: bolile de inimă, durerile de rărunchi, de ficat şi altele. Toate se tămăduiesc de la sine înlăturând pricina care le-a adus, curăţind sângele prin post. Căci toate bolile sunt cu putinţă dacă sângele este otrăvit. Vrei să te însănătoşeşti, fă calea întoarsă.
Deci luaţi aminte la ce mâncaţi, căci uite aşa pedepseşte Dumnezeu nesocotirea postului cu boli, şi încă unele fără leac, cum de pildă e cancerul… Paralizia sau slăbănogirea unei jumătăţi de trup tot din nesocotirea postului se trage. De obicei cu paralizie pedepseşte Dumnezeu pe toţi nesătuii de avere. Ea poate fi moştenire. Şi-atunci, dacă simţi acest lucru, ai putea-o ocoli sau stinge postind foarte mult. Nesătuii de avere şi-au făcut socoteala greşită, zicând că dacă postesc nu mai pot alerga şi lucra. Ei au crezut sfatul viclean al dracului iubirii de avere, deci au făcut o socoteală greşită înaintea lui Dumnezeu. De aceea, toţi harnicii să ia aminte şi să ţină post, ca nu cumva după multă alergătură deşartă să vină o vreme să trebuiască să stea la pat tot restul vieţii. Dar şi aceasta de li s-ar întâmpla, tot milă de la Dumnezeu să o socotească, deoarece le dă prilej de a cumpăni şi de a-şi cunoaşte greşeala. Căci Dumnezeu nu pedepseşte spre moarte, ci spre întoarcere. Căci trupul nu plăteşte nimic când din el scoţi unealtă rea. Sfinţii au scos cu totul altceva: sfeşnic a Duhului Sfânt.
Prin urmare, cine nu păzeşte postul i se va aprinde în gură para mâniei, de unde începe toată vrajba, iar în trupul lui vor încolţi boli peste boli.

Părintele Arsenie Boca, fragmente din cuvântul ţinut la
Mănăstirea Brâncoveanu în 22 februarie 1942

67 răspunsuri

  • Dumnezeu să o ierte, indiferent de cauza morţii ei.
   Iar tu fed, vorbeşte în numele tău nu al tuturor românilor. Dacă s-au găsit câţiva inculţi care să comentze aiurea, nu înseamnă ca tot poporul a ajuns în halul ăla.
   Şi încă ceva, încearcă să comentezi direct la subiectul de pe blog, nu aiurea.

 1. Partea bună a crizei este că aduce sărăcie, iar prin sărăcie omul ajunge să postească, fie că vrea fie că nu vrea. Numai că postul fără rugăciune este doar înfometare. Pentru cei care vor să postească şi n-au mai facut-o niciodată, să citiţi cât mai multe rugăciuni, veţi simţi o stare de linişte şi de saţietate.
  Post uşor tuturor.

 2. Stimate Eufrosin.
  Dacă carnea e rea, de ce să o lăsăm doar în post, și nu pentru totdeauna? Doar pentru că doctorii zic că fără carne nu se poate? Fără proteină nicicacum?

  • Nu vreau sa intru intr-un argument cu un om a carui valoare s-a dovedit deja. Parerea mea? Carnea nu e rea deloc. Eu o iubesc si mananc cu mare placere, dar nu in posturi. Imi da putere, ma satura, ma simt bine dupa un gratar de vita, porc, mititei etc.

   Din dragoste pentru Domnul insa, pot renunta la ea atunci cand Biserica o cere.

   • Sper că nu în sens rău ai zis, oricum ar fi nu am avut niciodată vreo intenție rea. Dacă am greșit undeva, îmi cer iertare.
    În ce privește carnea, majoritatea oamenilor cred, nu au ochi să vadă cum e gătită, începând de la măcelărirea animalelor. Dacă maturii s-au obișnuit, atunci orice copil sănătos cred că nu poate suferi sacrificarea animalelor – ceea ce poate fi interpretat ca un indiciu că această activitate nu-i tocmai morală – prin urmare, nici rodul ei nu poate fi moral.

    • Sfanta Scriptura spune altfel despre mancarea carnii dar ce ne pasa noua!
     Un argument pentru folosirea carnii este ca da proteine creierului.
     Fara proteine in creier ajungem tampiti ca indienii, sa nu fie!
     Va sfatuiesc sa luati carne deja procesata (deci fara probleme de constiinta vizuale) dar sa o consumati in afara zilelor de post.

     • Multumesc pentru explicatie. Oricum e cam in afara temei.
      Despre ce carne de mancat, cosider ca din contra, daca chiar mananci, se merita de mancat doar carne crescuta de tine sau de un cunoscut, si taiata in fata ta. Altfel risti sa mananci carne braziliana de 20 ani.
      Indienii nu-s tampiti, chiar daca-s diferiti de noi. Daca erau tampiti, nu mai mergea Mircea Eliade printre ei.

      • Indemnati sa ne caram oriunde din Tara, chiar si la Mama India:
       http://www.ziare.com/locuri-de-munca/munca-strainatate/romani-in-lume-a-dat-romania-pe-india-pentru-a-lucra-la-tata-1111576
       O fomista romanca ne povesteste cu lacrimi in ochi despre tara sobolanilor sacri si a closetelor natur.
       http://news.nationalgeographic.com/news/2004/06/0628_040628_tvrats.html

      • Chiar ca-i tare:

       „Eating food or drinking water that previously has been sampled by a rat is considered to be a supreme blessing. But there is one rare blessing that draws the most attention: the sighting of a white rat.”

       As efectua deratizare gratis acolo cu un 12 Ga.

      • Scuze, din gresala am pus anterior o adresa gresita. Aici mai multe amanunte despre maretia Indiei:
       http://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4ACGW_en___US380&q=india+defecate
       Nu am nimic cu indienii, sa fie sanatori la ei acolo dar e bine sa nu ne lasam prostiti de propaganda si sa cunoastem realitatea.

      • @eufrosin despre sobolani
       Sa nu-i lasam in suspensie pe iubitorii Mamei India si sa le dam explicatii mai complete:

       Out of all of the thousands of rats in the temple, there are said to be four or five white rats, which are considered to be especially holy. They are believed be the manifestations of Karni Mata herself and her kin. Sighting them is a special charm, and visitors put in extensive efforts to bring them forth, offering prasad, a candylike food.

       Unlike the rest of the world, where rats are commonly killed for inhabiting the same space as humans, in this temple the rat residents are treated with sincere devotion. The veneration is so complete that if someone accidentally steps on a rat and kills it, they are expected to buy a gold or silver rat and place it in the temple as atonement.
       http://news.nationalgeographic.com/news/2004/06/0628_040628_tvrats_2.html

       Pana si chinezii sunt mai destepti, ii lasa pe sobolani sa creasca singuri dupa care ii mananca drept delicatese. Desi dansii prefera mai mult sherpi inca vii si mai ales testicule de caini sau maimute.
       „In China, who are eating rodents?
       In reality, only small fractions of the population in China are eating rodent. To find a restaurant selling rodent may not be easy as well. Most likely you can find restaurants selling rodent is in Guangzhou located in the south China. In 1991, The Wall Street Journal published an article titled “Waiter, There’s A Rat in My Soup, And It’s Delicious!” The article reported a Chinese restaurant opened in Guangzhou claimed to be the first restaurant in China dedicated to serve rodent. Now, there are more than one restaurants serving rodent in China. Besides rodent, you may also find restaurants selling worm, and other insect. However, keep in mind that even people, who are living in Guangzhou, do not mean they all eat rodent or other insect.
       Why do Chinese people eat rodents?

       Besides the reason that people like the taste of rodent, people eat rodent because of the thought of rodent’s benefits in nutrition and medication purposes.

       Like eating Dogs, eating Rodent seems to raise the body temperature. People eat Rodent in cold weather to keep them warm. Also, they claim Rodents have more nutrition than many other meat, and some people say, “One rodent has nutrition of three chickens.” However, some nutritionists criticize that the rodent meat does not provide abnormal nutrition compare to other meat.

       Further more, rodents are thought to have various medical benefits. According to the owner of the restaurant mentioned in the article “Waiter, There’s A Rat in My Soup, And It’s Delicious!” from The Wall Street Journal, “Eating rodents promises to prevent hair loss, revive the male libido, cure premature senility, relieve tension and reduce phlegm.” However, it is yet lack of enough scientific evidence. Also, people think eating rodent boosts eye vision as well. It is proven that cat eat rat because of the need of taurine to prevent blindness. However, it may not work the same in human.

       Caution about eating rodents in China

       If you are dare enough to eat rodent in China, try to be careful. As I mentioned, usually free range rats, wild rodents are served in restaurant. However, a few years ago, there are news reporting some immoral businessmen try to reap more profit by serving rats found in sewers. The Chinese government is putting their efforts to crack down these restaurants. For best, it is recommended to ask referrals from other people before you order rodent from the restaurant.

       To me! I will never dare enough to eat rodent, even I am a Chinese.”

      • Nimeni nu a făcut propagandă. Am zis doar că nu trebuie de numit un popor „tampit”. Iar faptul că indienii nu mănâncă carne… dacă un miliard de oameni ar începe să mănânce carne, fie și moderat, cred că resursele mondiale nu ar ajunge pentru mult timp.

       Cel puțin eu nu am destulă expertiză ca să numesc acest popor tâmpit. Dacă aveți motive suficiente să-i considerați așa, atunci am încredere în concluziile voastre, și cred că offtop-ul acesta poate fi închis.

       Pentru producerea unui kg de carne se cheltuie 17 kg de masă vegetală + jumate de an. Probabil că indienii au hotărât să mănânce 10 zile verdeață decât 1 zi carne (sau dacă facem abstracție – ei preferă să mănânce 10 oameni verdeață decât 1 om carne). Dacă aveți dreptate numindu-i tâmpiți, nu pot fi sigur că asta s-ar datora lipsei cărnii din alimentația lor.

       ==== offtop ====
       Când căutam informație despre India, am găsit un lucru interesant – SUA a adoptat primul său flag inspirânduse de la flagul Companiei Est Indiene – http://en.wikipedia.org/wiki/East_India_Company ( http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_the_United_States#First_flag ) . În genere, această țară a experimentat cu flagurile – avem flagul uniunii europene, avem steaua satanică, și multe altele ( http://en.wikipedia.org/wiki/File:US_historical_flags-United_States_of_America.jpg ). Nemaivorbind de Steaua lui David stilizată din steluțe pe stema americană ( http://en.wikipedia.org/wiki/File:US-GreatSeal-Obverse.svg )

      • @ indieni tampiti
       E o problema lingvistica. In engleza „retarded” iar in romana „redus mintal” – poti folosi acest termen daca „tampit” ti se pare nestiintific.
       Si venind vorba de stiinta, iata ce ne informeaza aceasta!
       Pana si indienii te contrazic:
       Lipsa de proteine afectează dezvoltarea creierului
       Carenţa de proteine din organismul copiilor poate duce la întârzieri în dezvoltarea creierului acestora, informează Reuters.
       Conform unui studiu realizat de către un grup de cerecetători conduşi de medicul Bhoomika R. K, de la Universitatea din Allahabad , în India, o ţară în care este semnalat un nivel crescut al malnutriţiei, mai mult de jumătate dintre copiii sub cinci ani au prezentat lipsă de proteine în organism.

       The lack of proteins causes several developmental defects in the brain leading to retardation.
       Lack of proteins too cause epilepsy, deafness
       Washington, Jan 25: A study in mice conducted by scientists at the University of California, San Francisco has provided a pathway for exploring the hereditary causes of deafness and epilepsy in humans.

       In the study, the researchers found that mice genetically engineered to lack a particular protein in the brain had profound deafness and seizures.
       Alzheimer’s disease is disorder that affects the brain causes it to degenerate through the lack of proteins being created in the brain tissue.
       A lack of proteins can lead to many other physical problems as well, which is why some depressed people also have physical problems.
       Lack of proteins reduce production of these chemicals, which can cause fatigue and overall weakness.
       What does the lack of protein do to your body?
       Answer
       Among other things, it leads to a breakdown of muscle tissue, as your body will try to pull protein from muscles to keep things running.

    • ANIMALE NECURATE

     41. -In conceptia crestina, toata faptura este curata (Rom: 14, 14). Insa nu orice faptura este buna de intrebuintat in toate felurile, dupa cum nici buruienile nu le putem minca pe toate, tot asa si dintre animale, nu putem sa le folosim carnea sau sa recurgem la orice fel de serviciu al lor. In Vechiul Testament, se facea o stricta deosebire intre animale curate si necurate, din pricina idolatriei, a mentalitatii sociale si a nazuintelor morale (Lev. 11; 20, 23-26; Deut. 14, 1-25). In Noul Testament, aceasta stricta deosebire s-a micsorat, ideal, aproape cu totul (Matei 15, 11; I Cor. Io, 25; I Tim. 4, 4-5; V. Ap. Io, 1-30), insa, practic, moral, se face deosebire, intemeindu-se mai ales pe legea naturala a bunului simt. Se pare ca in trupul omului si in firea lui morala s-ar imprima ca si alcoolul, tutunul, etc., caracterele elementelor din care se hraneste, dupa cum si in minte si in suflet se imprima ideile cartilor pe care omul le citeste. I s-a dat omului puterea de a se crea pe sine, din cele de Dumnezeu create. Intrucit oprirea folosirii carnurilor unor animale se intemeiaza pe legile naturale, respectate si de Noul Testament (Rom. 14, 1-23) nici canoanele n-au precizat mai mult in acest sens (Vezi: Carne, Mincare).

     42. -„Si cine va minca corb sau cioara, cucuvea sau cuc, sau vultur, sau privighetoare, unii ca acestia un an sa se pocaiasca si sa faca cite 100 de metanii pe zi” -PEG, 30.

     43. -„Cine va minca lup, sau vulpe, sau veverita, sau caine, sau pisica, sau arici, sau palis, sau nevastuica, sau alte cite sint necurate: sarpe, broasca testoasa si altele ca acelea, sau cal sau magar, din cele salbatice sau din cele domestice, cite-s necurate, ce nu zice legea lui Dumnezeu, iar de nu va face aceasta din buna voie, ci va minca de nevoie, sa se pocaiasca un an si sa faca 15 metanii pe zi” -PGG. 30.

   • Carnea este singura hrana pentru celulele canceroase. Omul, poate trai si fara carne, dar trebuie substituita proteina. Ma-ntreb, de cate ori o fi mancat Iisus carne?

    • Sa fim atenti si la ceea ce ne iese pe gura, nu doar la ceea ce intra in noi. Abstinenta si purificarea sunt necesare azi, mai mult ca oricand. De la a spune ca postind evitam cancerul si pana la realitatea confirmarii, e ceva cale. Cancerul e o conditie aparte. Nu vreau sa o discut acum, aici.

    • * Ia si junghie Avraame si sa nu numesti nimic din ce am facut Eu, necurat… citat aproximativ din VT. Nu spun ca nu se poate trai si fara carne, sustin insa ca aceasta este benefica omului, in limitele prescrise de legile bisericii, adic sfintele posturi. Nu carnea singura cauzeza cancer, ci alimentatia nesanatoasa, respectiv nerespectarea postului si alte tare ale vietii omului contemporan.

     • Eufrosin, stim cu totii despre oameni care au trait cumpatat, care au tinut postul, care nu au fumat, nu au baut dar au dezvoltat cancer bronho-pulmonar, asa cum altii au fumat pana la 88 de ani, au mancat slanina cu ceapa si cu o bucatica de branza si o rosie cu paine neagra si au fumat Marasesti sau Carpati fara filtru pana in ultima lor zi, murind multumiti in casa lor, la varste inaintate, fara internari si chemoterapii. A fost ceea ce a vrut Dumnezeu sa faca atat in primul caz cat si in al doilea. Nu recomand nimanui o viata austeritate fortata in plan alimentar, sub pretextul necesitatii obtinerii unei bune relatii cu Tatal nostru Care este Dumnezeu. Cu El nu se face troc… Zadarnic postim daca suntem rai si trufasi si poftim in suflet, nu credeti?

      • Pai tocmai le luai apararea celor care-si poftesc in suflet o tigara, Mariane! Nu ii condamn, dar cred ca e mai bine fara – altfel, sa nu uitam, postul este prescris de catre Insusi Dumnezeu! Putini il tin asa cum trebuie, dar macar sa nazuim la asta, in loc de a ne scuza caderile.

      • Da, Eufrosin, sa tindem! Uneori un gest, poate face mai mult decat zeci de mii de cuvinte, daca acel gest e pe placul Domnului. Nu am voie sa condamn pe cine fumeaza sa nu tine postul, nefiind treaba mea. Spun doar ca nu exista garantie in problema viata versus moarte. Doar Dumnezeu stie ce sa aleaga. Noi putem presupune multe sau, putem incerca altceva, dupa sufletul si dupa cum ne e indreptat pasul prin sansa oferita.

    • Draga Suverane, aserrtiunea asta cum ca cine ar manca multa carne ar face cancer si cine mananca ghiveci, mai rar, e in afara intelegerii mele, recunosc. Etiologia, mecanismul producerii tumorii maligne e inca dincolo de orizontul meu. Presupuneri pot fi cu zecile de mii, unele mai fundamentate ca altele si deopotriva incerte in ultima analiza. Nu e ca la accidentul de masina in care fractura se produce prin trauma directa. Ce are cancerul cu accidentul de masina in comun, e vointa Lui Dumnezeu, sau, asta simt eu. Cancer pe baza de infectie virala, de contractarea unor ciuperci, sau, prin expunere la radiatii gamma sau UV sau… prin fumat prin stress, GMOs, oooooooo ce mare si interminabila e lista de factori predispozanti si favorizanti. Obositor de lunga, asadar, nu cred o iota! CA ADNul determina caractere? Ce te faci daca nu cumva e fix pe dos? Mai intai a fost cuvantul!
     Iarta-ma Doamne!

     • Frate marian, din cate cunostinte am absorbit pana in prezent, am fost convins ca singura hrana pentru celulele canceroase este carnea. Fac abstrictie de motivele cauzatoare aparitiei acestei ciuperci straine organismului, dar pentru prevenirea evolutiei acestei tumori, este absolut necesar un regim alimentar fara carne. Adaug de asemenea o convigere stintifica, precum ca unui om, mare consumator de carne in timpul vietii,dupa moarte, cadavrului ii va lua foarte mult timp pentru a putrezii si a deveni ce a fost: tzarana. Procesul de descompunere va fi mult mai indelung decat al unui fost vegetarian, ca sa comparam extremitatile.

      • Ma urmareste si azi imaginea unui pacient care mi-a murit sub ochi, avand o cumplita tumora, mare cat o conopida pe fata anterioara a coapsei, in treimea superioara. Era un om simplu de latara din Dambovita, constructor la Antrepriza Constructii-Montaj Casa Poporului. Era din categoria celor care o viata au mancat mustar pe paine si ghiveciul ala nenorocit de legume, iar carnea o vedea doar acasa, la ai lui, de Craciun si de Paste. Dumnezeu sa il odihneasca! Era un om bun la care o singura data a venit cineva in vizita. Stiu doar ca ii puneam perfuzii cu ac de intradermice in glezna pentru ca la maini nu mai avea vreo vena abordabila si ca durerile lui erau ca de iad. Nedand spaga destula, medicul nu i-a montat un cateter, asa cum se facea la cei cu bani multi. E nedrept, dar, Dumnezeu judeca, nu eu….

      • Mariane, Dumnezeu sa-l ierte pe acel om.
       Daca mananci ghiveciuri cu paine si macaroane mori mai repede decat daca ai manca carne.

       Vorbeam de mancare vie – cruda si proaspata, sau uscata, neprelucrata termic. Te asigur ca nu vei vedea un om care se hraneste doar cu verdeturi cu o tumoare cum zici tu.

       Iar oamenii bolnavi de cancer, daca s-ar retrage la sat si ar consuma doar suc de morcovi, te asigur ca vor trai 5, 10 ani (tot mai bine decat sa primesti chimioterapie prin glezna). Desigur, tumoarea nu s-ar vindeca, dar s-ar opri dezvoltarea ei.

      • „o convigere stintifica, precum ca unui om, mare consumator de carne in timpul vietii,dupa moarte, cadavrului ii va lua foarte mult timp pentru a putrezii si a deveni ce a fost: tzarana”

       Cel mai probabil are de-a face cu chimicalele ingerate in decursul vieti sale (inclusiv antibiotice si alte pilule de sinteza) si mai putin cu carnea. Ce rau poate sa-ti faca pasarea din ograda sau porcul crescut naural in cotet, daca tii posturile?

      • Din romanul (cap. 6 „Antilopa-Gnu”) „Vițelul de aur” (1931) a scriitorilor sovietici Ilia Ilf (1897 – 1937) și Evghenii Petrov (1903 – 1942). Cuvintele lui Ostap Bender, adresate lui Panikovschi:
       „Panikovschi, din lipsă de experiență a făcut un rug atât de mare, încât părea că arde un sat întreg. Focul, sfârâind, sărea în toate părțile. În timp ce călătorii luptau cu stâlpul de foc, Panikovschi, aplecânduse a fugit în câmp și s-a întors, ținând în mână un castravete încovoiat și încălzit de soare. Ostap l-a smuls repede din mâna lui Panikovschi, zicând:
       – Să nu vă faceți un cult din mâncare.
       După care el a mâncat singur castravetele.”
       =========================================

       Îmi dau seama că disputele pe această temă sunt mai dăunătoare decât aceeași carne, care poate fi dăunătoare sau poate fi sănătoasă sau gustoasă.

       Citatul din vechiul testament e într-adevăr un argument puternic. Nu știu dacă la el te-ai referit:
       > Tot ce se mişcă şi ce trăieşte să vă fie de mâncare; toate vi le-am dat, ca şi iarba verde.
       http://bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=25&cap=9

       Acum, îmi pare cam egocentristă această vorbă, dar pot admite că Dumnezeu a spus asta, cel puțin nu există argumente împotrivă.

       În schimb știu sigur un lucru, și anume: această vorbă nu mă vizează pe mine, nici pe tine, nici pe neamul nostru. De fapt, în originalul vechiului testament, noi, ceilalți nu ne deosebim cu nimic de animale:
       http://www.revisionisthistory.org/talmudtruth.html

       Cu alte cuvinte – într-o bună zi ne-am putea da seama că suntem mâncare, sau în cel mai bun caz – hrănim pe cineva care are un drept sfânt, „de sus” să paraziteze asupra noastră, biete ființe care „ne mișcăm și trăim.”

       E o ipoteză, și sunt 99% șanse să fie greșită. Dar dacă totuși se întâmplă că nu-i falsă (1% din șanse)… să ajungi la bătrânețe și să descoperi că acum tu ești animalul (jertva), și că toată viața ai hrănit pe acei care te-au privit dintotdeauna ca pe un animal, cum crezi, vei avea dreptul să ceri dreptate atunci când singur tu ai privit toată viața animalele ca pe ceva dat de Dumnezeu pentru a face plăcut stomacului tău? Poate că și tu ai fost făcut să faci cuiva plăcut? Cel puțin în vechiul testament nu scrie nicăieri că nu se poate de mâncat cărniță de om, dar mai ales de ne-om (în interpretare biblică).

       Acum 10 ani eu consideram că vaccinurile sunt bune, și eram gata să contrazic pe oricine mi-ar fi zis contrariul. Între timp, poziția mea s-a schimbat – pentru că am auzit argumente puternice împotrivă, și nefiind încăpățânat mi-am dat seama că greșeam. Sunt sigur că mulți din cititorii tăi erau pro-vaccinare acum 10 ani în urmă, și poziția lor s-a schimbat. Un lucru comun cititorilor tăi – ei nu-s proști. Încă multe poziții s-ar putea să și le schimbe, și sper să o facă cu dreptate.

       Revenind la carne – eu nu discut din perspectiva „e bună sau e rea pentru organizm”. Nici nu mă gândesc la asta. Știu un lucru – cel puțin pentru un organizm, faptul că eu mănânc carne e mortal. Eu nu mi-am cerut voie de la acel organizm să-l mănânc, și sunt sigur că porcul, găina sau oaia nu se bucură în ultima lor clipă pentru faptul că jertva lor îmi aduce mie satisfacție. Aici nu am niciun dubiu. Iar faptul că în Vechiul Testament scrie că animalul a fost făcut pentru a fi mâncat de mine – nu cred că asta ușurează moartea animalului.
       Nici porcul nu s-ar bucura că tu ții post înainte de Sfintele Paști, dacă ar ști că îl vei tăia în ajun.

       În schimb, pot fi sigur că fructul a fost creat pentru a fi mâncat – sau cel puțin aici este logică, și se vede într-adevăr ideea Providenței. Și florile miroase frumos, și arată frumos – pentru a atrage insectele. Tot pentru insecte plantele produc nectar – iar asta-i genial – astfel plantele, chiar dacă nu se pot mișca, primesc polen de la alte plante.

       Fructele sunt dulci pentru ca oamenii sau animalele să le mănânce. Mâncând fructul, tu arunci sâmburele – planta se înmulțește. Iar faptul că tu culegi fructul într-un loc, și-l mănânci în altă parte – răspândești specia, crescând șansele ei de supraviețuire.

       Ca să rezum:
       1. nu pot fi pe deplin sigur că nu greșesc atunci când mănânc carne.
       2. pot fi sigur că nu greșesc, și că fac o faptă bună atunci când mănânc fructe.
       3. cred că mâncatul sau nemâncatul cărnii nu trebuie de discutat din perspectivă religioasă, pomenind numele Domnului într-un context profan.

      • Sergiu, doua lucruri m-au durut la acel om: recunostinta nemeritata pe care o citeam in atitudinea lui fata de mine. In fond, faceam treaba pt care eram platit, iar pe de alta parte, stiam ca nici fortralul, nici mialginul si nici macar morfina nu usureaza suferintele, ci, doar il fac pe bolnav sa nu urle deranjand o multime de alti oameni. La mialgin, se simte perfect durerea, dar, nu mai ai vlaga de a reactiona, nici macar prin fonatie. Chemoterapie la cine nu da spaga? Sa fim lucizi! Nu se putea si ma tem ca azi, nici atat. Cel mai rau era ca sangera abundent tumora lui si ca mirosea a infectie majora. Deh… sange cu gramada din zeci sute de capilare rupte, egal puroi… egal moarte. Ca nu avea hrana vie? De unde? Cine sa i-o dea? Muncise pe branci ca sa duca bani acasa, de dimineata pana seara la 7. si ajung la a doua durere: nepasarea familiei, care afla ca nu mai e de salvat. E oribil, sau, nu am cuvintul potrivit.

      • eufrosin, este o diferenta foarte mare. Cand mananci vegetale, manci viata in sine, fiecare vegetala sau fruct pe care il consumi este in viata, are viata, traieste-pana in momentul cand intra in contact cu sucul gastric si incepe procesul de digestie; in schimb cand consumi carne, consumi materie moarta(ce diferenta este intre carne si pietre, din punctul asta de vedere?), fara viata, mai ales cat de greu este sistemului pentru a descompune carnea in comparatie cu vegetalele. In plus, Ortodoxia ne ofera medicina isihasta, pe care o practica unii calugari.” Mâncarea noastră este între “moarte” şi VIAŢĂ. DESCOPERĂ această Taină şi vei Regăsi SĂNĂTATEA” Nu doresc sa fiu inteles gresit, din pacate ma scap si eu la carne,dar in general incerc sa ma abtin cat imi sta in putinta. Daca tindem spre sfintenie, este absolut necesar sa ne raportam la sfinti de care Biserica Ortodoxa, slava Domnului, nu duce lipsa- Sfanta Maria Egipteanca de pilda, a trait atatia ani cu numai 3 paini, de S-a umplut de atat Duh Sfant, ca atunci cand se ruga, efectiv levita, anula gravitatia.

      • Fa cum iti este tie mai bine. Eu nu vreau sa levitez, ci doar sa ma mantuiesc. Pana atunci incerc sa ma bucur de ce ne-a lasat Dumnezzeu pe pamant, fara sa imi fac reprosuri.

      • @suveranul & Co.
       Vreti sa transformati acest forum in discutii despre hinduism, budism, animism? Hindusii nu mananca multe pentru ca isi inchipui ca exista reincarnare. Adica e posibil ca bunicul sa fie o oaie sau porc. Nici ganganii nu deratizeaza. Daca unchiul s-a transformat intr-un gandac?
       Ori crezi in Sf. Biserica Ortodoxa ori nu.

      • Nu am văzut pe cineva să zică de reîncarnare, hinduism, etc. Fiecare și-a expus punctul de vedere în mod civilizat. Citește mai atent comentariile înainte de a scrie așa ceva.

     • @ Badan Citez:
      „Cand mananci vegetale, manci viata in sine, fiecare vegetala sau fruct pe care il consumi este in viata, are viata, traieste-pana in momentul cand intra in contact cu sucul gastric si incepe procesul de digestie; in schimb cand consumi carne, consumi materie moarta(ce diferenta este intre carne si pietre, din punctul asta de vedere?), fara viata, mai ales cat de greu este sistemului pentru a descompune carnea in comparatie cu vegetalele. ”
      Cred ca se refera la legume ca vegetale sunt si ierburile. Nu mananci nicio „viata”, mananci ceapa, spanac, etc.
      Budismul, hinduismul, animismul si restul satanismelor sunt propagate direct in Vest, unde majoritatea au fost spalati la creier.
      In tarile ortodoxe sunt mai putini slabi de inger si de aceia aceste „religii” dracesti sunt ambalate in chestii holistice, cum sa fii mai frumos, mai inalt, mai… Sau poate vrei sa apuci pensia pana la varsta de 1000 de ani, cum sa procedezi in acest caz.
      Ii recunosti usor pentru ca undeva in text, pe langa unele lucruri folositoare, sunt obligati sa te indemne la idei antihristice, impotriva invataturii Sf. Biserici.
      S-au dat destule citate biblice despre mancarea carnii de exemplu.
      Un alt domeniu contra Sf. Scripturi este lasat in sarcina pocaitilor – bautul vinului. Cunoastem „invataturile” sectantilor cum ca bautul vinului este mare pacat. Nu ma refer la betivi ci la consumul cu intelepciune.
      Astia zic ca si o picatura daca bei, e de rau. Bat spre Sf. Impartasanie.

      • presupun că Suveran zicea despre faptul că într-un măr sau într-o roșie celulele sunt vii – interacționează, au metabolism, etc.
       Nu că în castravete ar fi reîncarnat bunicul tău.

       Nu văd nimic antihristic într-o constatare științifică (poate din ignoranță – cum necum, ziceai că sunt varianta a doua).

 3. Doamne ajuta!

 4. Mircea Eliade era nationalist in tinerete si a fost trimis in India ca sa-l sminteasca. Tocmai pentru ca acolo este polul tampeniei. Operatia a reusit. Din pacate pt. Mircea Eliade care s-a lepadat de Sf. Ortodoxie. Nu o spun eu ci aceia care l-au cunoscut in America. Dumnezeu sa-l ierte si pe noi toti!
  Cat despre indieni, doar faptul ca se roaga la vaci, sobolani, gandaci, ar trebui sa te puna pe ganduri.
  Ca sa-ti faci o ideie mai clara, imagineza-ti un tigan vorbind o engleza simplificata, compusa din cca. 200 de cuvinte.
  De asemenea poti afla mai multe facand o cautare pe Internet despre:
  The World’s Toilet Crisis – Vanguard Current TV – India
  Vanguard correspondent Adam Yamaguchi travels to India, Singapore and Indonesia to understand why people don’t use toilets and what’s being done to end the practice of open defecation.
  An estimated 2.6 billion people, about 40% of the world’s population, have no access to toilets and defecate anywhere they can. As a result, more than 2 million people – including 1.5 million children – die from complications of chronic diarrhea.
  When human waste isn’t contained or flushed down the toilet, it’s everywhere – in streets, open fields and, most dangerously, in the very water people drink. Adam investigates how countries are trying to solve an epidemic that few people want to talk about – the world’s toilet crisis.

  Documentarul respectivului e doar pentru cei cu nervii tari. Pana si autorul a borat in timpul „studiului”.

  Cei care au lucrat multa vreme cu acesti indieni au observat ca desi stiu sa citeasca, nu vezi indian care sa fie interesat de o carte de istorie, filosofie, etc. Aproape ca niste americani sau chinezi.

  Atentie la lipsa de proteine de origine animala mai ales daca te afli intr-o profesie care cere cat de cat inteligenta. Vorba soldatului sovietic: „Daca nu, nu!”

 5. ..putina „religie americana”

  ps:urmariti restul episoadelor pe youtube.com

 6. eufrosin,

  De ce nu iesi din spatiul virtual sa formezi o filiala a Partidului National Crestin la tine in judet? Ai publicul tau fidel, esti mai bland decat mine in relatiile cu criticii, scrii bine, deci ai sanse de a ajunge un lider regional al PNC. Te astept cu un emai sau cu un telefon sa vedem cum actionam in continuare, ca de batut apa in piua sunt satul.

  • da , eufrosin , chiar asa . Dar daca tot raspunzi , fa-o aici , pe site-ul tau . Eu unul , chiar vreau sa stiu raspunsul tau .

 7. …toate la timpul lor! si cei care au format „partide” ce au realizat?C’mon,de poltica sa nu aud!Cazi in cursa lor!

 8. nea Anderthal.

  Arisotel definea omul ca un zoom politikon, şi-mi place să cred că nu era chiar un tip prost. Bineînţeles că omul e în primul rând un homo religiosus, si precum spunea marele nostru teolog Dumitru Stăniloae (ai auzit de el?): „teza că politica e un domeniu cu totul izolat de cel al credinţei religioase a dat un faliment evident”, „politica din credinţă fiind cea mai bună politică”. „La cârma statului român trebuie să se facă simţită asistenţa lui Hristos”. Deciziile care afectează poporul român, inclusiv pe credincioşi şi Biserica Ortodoxă, sunt decizii politice. Ori dacă politica e făcută de duşmanii românismului şi Ortodoxiei, a sta de-o parte înseamnă trădare, precum bine spunea şi „deţinutul profet” Ioan Ianolide, într-un glas cu „sfântul închisorilor” Valeriu Gafencu, prietenul său.

  Dintre „cei care au format partide”, majoritatea au dus ţara de râpă cu complicitatea celor care nu au vrut să audă de politică. Din fericire mai sunt şi oameni responsabili care nu se mulţumesc doar să constate şi să deplângă situaţia României de azi, şi încearcă cu umilele lor puteri să facă ceva concret pentru poporul şi ţara lor, dar din păcate se lovesc de aceeaşi indolenţa a celor care s-au făcut părtaşi prin laşitatea lor la decăderea acestui neam creştin.

  Cred că eufrosin e destul de inteligent să-şi dea seama dacă e o „cursă” sau nu, şi nu are nevoie de sfaturile „binevoitoare” ale unui anonim virtualizat, în spatele căruia se poate ascunde ba un securist, ba un activist al stângii, ba un inamic al poporului român.

  Cu stimă!

  • Mariane, iti mulltumesc ca te-ai gandit la mine. Sunt politic pana in maduva oaselor, dar mai intai, precum a spus Parintele Staniloae. Vorbim pe e-mail.

   Doamne ajuta!

 9. Ti-ar pica fain sa-si bata capul Eufrosin cu partidul tau de douaj’ de bani (care de fapt e „partid” doar in visele tale, din cate stiu). Indolenta lasilor care au contribuit la decaderea neamului e provocata tocmai de greata de politica, indiferent ca politicianul e vesnicul Iliescu sau visatorul Bataiosu.
  Inca ceva. „Arisotel” a folosit sintagma „zoon politikon”. Zoom ai tu la aparatul foto.

  • Poate ca este Marian un visator, dar este asta ceva rau? E de preferat un idealist, besiilor amorale care infecteaza scena politica de azi. Greata poporului va disparea rapid atunci cand va realiza ca omul X sau Y, chiar vrea sa faca ceva pentru neam.

   • eufrosin,

    Un general, Gheorghe Dragomir pe numele lui, are o carte, intitulată „Europa cu capul în stele şi trupul însângerat”, care decriptează cate ceva din cele ce vor veni, şi care demonstrează indirect că Bătăiosu nu e chiar un individ care visează cai verzi pe pereţi. De fapt, el nu face decât să confirme, prin mijloacele specifice de informare, ceea ce eu am fixat drept obiectiv principal al PNC, cu mult înainte de a da peste această lucrare.

 10. individului obraznic de mai sus,

  Nu mie mi-ar prinde bine, ci României, dacă oamenii cu atitudine şi caracter s-ar implica în politică. Una e să faci politică de partea hoţilor şi trădătorilor, şi alta e să te situezi alături de cei asemenea ţie, care vor binele ţării.

  Chiar dacă PNC nu e legalizat şi strâng cu greu semnăturile pentru înscrierea lui la Tribunal, valoarea lui e dată de calitatea obiectivelor, valorilor, principiilor şi oamenilor care îl compun, chiar dacă ar avea numai 1+12 membrii. Toate partidele au urmat acelaşi parcurs, de la vis la realitate, nu invers. Mai întâi e gândul, ideea, planul şi apoi vine şi înfăptuirea.

  Când cuiva îi e greaţă, se duce la doctor sau se tratează singur, dacă are cunoştinţele medicale necesare. Cine s-a săturat de actuala clasă politică, intră el în politică dacă vrea să demonstreze că e făcut din alt aluat, nu din acela al fariseilor şi saducheilor.

  Bineînţeles că e vorba de zoon, şi nu de zoom, dar ura asta, care îţi macină sufletul, nu ţi-a dat pace să treci cu vederea o apăsare de tastă greşită.

  Cu stimă!

  • Daaaaaaaaaaaaaa! Superb!

  • Agent nu esti, asta e sigur dupa exprimare.
   Ramane a doua varianta.

   • E scris adanc…n-are voie omu’ sa se bucure de umorul nost’ sanatos ca incepeti voi psihanaliza… Mai hodiniti-va, bre, ca explodati!

   • Treaz, te rog frumos… sa nu starnim razboaie intre noi, cei ce iubim libertatea.

    • Eufrosin, am visat eu sau, chiar am citit ca ai fi in politica pana peste cap, nu stiu… Cred ca am citit o gluma si atat. Nu e rolul meu sa spun ca politica e mama mamei curvelor bete de sangele celor nevinoati. Hai mai bine sa va zic una buna, poate va destindeti. Ahhhhh-madinejad al Iranului bagat intr-un colaj de poze, dand mana in stil satanico-masonic, ia ghiciti voi cu cine: CU NENEA LARY KING LIVE cu un r sau cu 2 ma doare-n paishpce de limba engleza, singura care se preteaza la mesaje satanice facand REVERSED PLAYBACK. Yes we can tnk u satan… Shit! WTF! In acelasi colaj se pupa maimutza libiana cu nu mai stiu care tont de blair sau berlusconi, doesn’t matter, same shit. Asadar, dragii mei, dolarul scade, america la fel, scade indicele bursier, de la AAA la AA+ cu traducerea pt John si Honey: folks, va crestem interest rateul la masina si mai ales la casa sau studii pt odrasla. We are doomed. Sa nu ne bate, ca ce face mama india. E presiune mare fratilor pe toata suf;area omeneasca, iar papa se viseaza vicar Al Lui Hristos, catolicism… nu bun. Somn usor, urmeaza 8 August…

     • berlusconi i-a sărutat mâna. După care a început să-l bombardeze.

      • Precum bine ne invata Gerald Celente: „- Politics is show busines for ugly people, or, for the white shoes boys!”. Acel, „Let the people vote to decide their faith!”, nu a fost si nu va fi nicicand. Ce mascarada universala, ce hora satanica a deceptiei si a uciderii, cam asta e politica, cel putin acolo unde s-a decis exterminarea unor procente din populatie si infometarea pana la moarte a restului ramas temporar in viata. Gaddafi, Blair, si Ahmadinejad, Saddam Hussein, Mubarak, Obama etc… sunt cu totii, impreuna, frati de ascultare al ocultei dadatoare de ordine, iar Romania nu e intr-un abstract mioritic. Razboaiele de care auzim sunt doar spectacolul in care naivii mor pe capete. Asta fiind scopul armelor si al confrunatrii, ca si al crizelor de tot felul, exterminarea in dureri cat mai groaznice. Nu ne vom sustrage vesnic, ma tem eu.

      • Mortal!

     • Nu sunt implicat formal in politica, dar sunt politic pana in maduva oaselor. N-ar fi deloc exclus..

      • Poate! Ne invata sistemul ca fie ca vrem, fie ca, nu vrem sa recunoastem, toti facem o politica. E parerea lor!
       Doamne ajuta!

 11. De unde s-a plecat si unde s-a ajuns! De la binecuvintatul post al Adormirii Maicii Domnului la.. nu se mai stie ce.
  Treaz, nu este deloc in duh ortodox sa dispretuim alte meamuri, Ca indienii sint idolatri in marea lor majoritate, e adevarat, dar nu ni se cuvine noua sa-i judecam, ci sa ne rugam pentru ei, asa cum face si Biserica lui Hristos pentru toate neamurile idolatre si apostate, ca si aceia, impreuna cu noi, sa slaveasca prea-sfint numele Tatalui si al Fiului si Sfintului Duh. Caci se mai indreapta unii si vin la cunostinta Adevarului, iar noi, cei care-i judecam pe ei, raminem de ocara inaintea Judecatorului celui drept. Zic asta si pentru mine, ca si eu am avut si mai am asemenea ispite. Sa nu fie, frate!
  Cu mincatul carnii, e si aici o rinduiala. Posturile de peste an si miercurile si vinerile rinduite de Biserica sint spre mintuirea trupurior si sufletelor. De altfel, pina si doctorii recomanda regim sever in caz de boli grele. Deja trupul lupta sa se detoxifice si sa anihileze agresorii patogeni; daca-i mai punem in circa si digestia grea a carnurilor….
  Calugarii si cei care au ales o cale ascetica nu mai gusta in veci carne, dar nu s-au imputinat nicicum la minte, ci s-au uplut de Duhul si au capatat daruri mai presus de fire. Noi, pacatosii, in frunte cu mine, macar ce se cuvine sa facem si inca si atunci „slugi netrebnice ne-am facut”.
  O ultima remarca.
  Nu stiu incotro se indreapta acest blog, il mai citesc din cind in cind, insa cu inima strinsa. Ceva s-a schimbat, Eufrosin. Cred ca absenta de mai inainte nu a fost doar de ordin tehnic.Este inacceptabil ca administratorul unui site ce se vrea pentru Romania sa nu ia nici o atitudine impotriva postarilor profund antiromanesti care s-au deversat aici in perioada absentei dumneavoastra. Nici o remarca, nimic.
  Toate cele bune si de folos, Maica Domnului sa va ajute!

  • Absenta a fost de ordin pur tehnic, inca la cel mai josmic nivel – sper sa intelegeti ce am spus. In ce priveste alte neamuri, merita relatata experienta Sfantului Parinte Arsenie (Boca), care rugandu-se pentru americani, a fost rapit in duh pentru doua zile si dus acolo. Revenind, a spus ceva de genul: „Doamne iarta-ma , am inteles greseala mea”. Ca intotdeauna va apreciez comentariile, chiar si pe cele critice.

   Doamne ajuta!

  • Subscriu şi eu în totalitate la cele spuse de Daciana.
   Doamne ajută.

  • Daciana, te cam grabesti cu etichetele, mai ales cand vad ca ne dai lectii de sfintenie.
   Nu dispretuim pe nimeni dar nu putem accepta ca sa ni se dea drept exemple de urmat niste pagani care venereaza vaci, sobolani si ganganii.
   Daca vrei sa-i respecti, e o optiune personala dar nu-i judeca pe altii care nu accepta invataturile hinduse.
   Cat despre calugari, motivul pentru care nu gusta carne este ca doresc ca din toate punctele de vedere sa duca, pe cat posibil, o viata angelica precum era in Eden. Duhul Sfant ii pazeste de slabirea mintii.
   Restul avem nevoie de proteine de natura animala ca sa nu devenim (he, he, iar judec) ca indienii. Daca te indoiesti ca e bine sa manaci carne, te ridici impotriva Credintei Ortodoxe. Daca vrei sa stii mai multe despre aceasta sa intrebi preotii Bisericii.
   Banuiesc ca exista obiectiuni si contra consumului de vin ca si acesta este considerat rau de catre hindusi. Mai beau ei, ca si pocaitii de altfel, dar nu in public.

   • > Daca te indoiesti ca e bine sa manaci carne, te ridici impotriva Credintei Ortodoxe.

    Nu cred că Credința Ortodoxă depinde de mâncatul cărnii. Nu fă din mâncare religie.

    În Crez nu scrie: „Cred întru una Carne, dătătoare de proteine.” Iar Credința Ortodoxă se rezumă la Crez. Punct.

    • Ti-am recomandat sa mergi la un preot ortodox si sa intrebi.
     Dupa ce ai zis ca:
     „Iar Credința Ortodoxă se rezumă la Crez. Punct.”, ti-as mai face si alte recomadari dar ma jenez.
     Sau poate doar ai glumit?

     • >> “Iar Credința Ortodoxă se rezumă la Crez. Punct.”, ti-as mai face si alte recomadari dar ma jenez.
      > Sau poate doar ai glumit?

      Interesant. Ce recomandari jenante mi-ai mai da?
      Eu nu glumesc cu lucrurile serioase. Chiar am vrut sa vad ce raspuns vei da ca sa stiu cine esti.

      • Sf. Ortodoxie nu se rezuma la Crez nici la Biblie, cum zic tremuricii (sectantii).
       Este Sfanta Scriptura impreuna cu Sfanta Predanie.
       Cum am mai spus, daca vrei sa te catehizezi trebuie sa mergi la un preot, sa ai ganduri si viata curate.
       Valabil pentru noi toti.
       E bine ca vrei sa stii dar deocamdata nu te da cu parerea despre cele sfinte, ca nu este vorba de sport sau de bucatarie sau un subiect de bascalie.

      • A REZUMÁ rezúm tranz. 1) (cele scrise sau spuse) A reda pe scurt relevând punctele principale; a expune în mai puține cuvinte; a recapitula. 2) înv. A conține în sine; a cuprinde; a întruni; a îngloba; a însuma; a comporta; a conține. / Crezul Ortodox este cea mai concisă şi mai exactă expresie existentă a doctrinei de bază a credinţei noastre ortodoxe.

       Deci, prin ce nu se rezumă Credința Ortodoxă la Crez? Doar pentru faptul că s-au scris multe cărți despre ceva, nu înseamnă că acel ceva nu poate fi exprimat în 12 fraze.

       Eu înțeleg că ești mai înțelept decât mine, dar te rog să nu mai zici că: „Daca te indoiesti ca e bine sa manaci carne, te ridici impotriva Credintei Ortodoxe.”, pentru că n-are nimic una cu alta. Prin această vorbă tu ridici carnea la nivel de dogmă ortodoxă – nu care cumva să se îndoiască cineva de folosul cărnii – că își pierde sufletul. Tot așa ziceau pe vremuri despre acei care se îndoiau că pământul ar fi plat, sau că bolta cerească ar fi tărie. Credința Ortodoxă e mult mai presus de știință, și nu trebuie să se ocupe cu chestii lumești, cum ar fi definirea dobitoacelor, sau aprecierea folosului cărnii.

       Am zis la început, și repet – să nu faci cult din mâncare. Mănânci carne, bine. Nu mănânci carne – tot e bine. Nu face să zici că mănânci ceva pentru că așa îți este credința.

       Următorul punct: majoritatea creștinilor își vaccinează copiii. Iehoviștii nu-și vaccinează copiii. Dacă eu nu-mi voi vaccina copiii nu înseamnă că mă voi „ridica împotriva Credinței Ortodoxe”. E clar? Vaccinarea copiilor nu-i o dogmă bisericească. Credința n-are nimic cu vaccinarea, și fiecare o face sau nu o face din alte considerente. Iehoviștii pot zice că Dumnezeu nu le dă voie să-și vaccineze copiii.

       Eu voi spune doar că nu vreau să mi-i schilodesc. Printre altele, atunci când am început propaganda anti-vaccinare, mulți mă numeau sectar.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: