Noi zăcăminte, noi batjocuri!


Câteva dintre aşa-numitele „şapte surori” – companiile care joacă destinele petroliere mondiale – caută, se pare destul de asiduu, ţiţei în România. Americanii de la Chevron şi francezii de la Total o fac în perimetre terestre.
Iar marele Exxon, un fel de soră-şefă, în perimetre din Marea Neagră! Ce caută acestea într-o ţară în care austriecii de la OMV-Petrom, singurii care mai exploatează ţiţei în România, se plâng nevoie mare de faptul că rezervele cunoscute de aici nu mai durează mai mult de 14-15 ani, cam tot atât cât şi rezervele de gaze pe care le exploatează împreună cu o companie (încă) românească.

Austriecii s-au plâns Comisiei Europene de la Bruxelles şi FMI că nu pot exporta hidrocarburile pe care le extrag şi le-au cerut să oblige România – ceea ce au şi obţinut – să permită exportul, cu toate că şi aşa producţia nu acoperă consumul intern, iar exportul ar mări şi mai mult importurile care deja se fac şi ar grăbi şi mai tare perioada de epuizare a rezervelor.
Un asemenea export ar fi, de fapt, bomboana de pe coliva, deja pregătită, a exploatării de 150 de ani a hidrocarburilor în România. O exploatare „la rupere”, pentru a nu spune jaf!

Căci, de fapt, jaf au făcut companiile americane în perioada interbelică, jaf au făcut nemţii în timpul războiului, jaf au făcut sovieticii prin constituirea sovrom-urilor după ocuparea ţării în 1944, jaf au făcut şi comuniştii după aceea, jaf au făcut şi clienţii politici ai guvernărilor zis capitaliste după 1989 şi ce să mai vorbim de noii stăpâni străini după aşa-zisa „privatizare”, de fapt un transfer de proprietate, decizie şi profituri de la statul român la statul austriac!

Şi atunci, ce mai caută marii petrolieri prin România?! Păi, se spune că, la noile tehnologii, ar mai putea fi din nou atacate zăcăminte din care nu s-au putut extrage pe baza vechilor tehnologii decât vreo 40%. Şi se mai spune că, de asemenea la nivelul noilor tehnologii, ar putea fi exploatate zăcăminte de adâncime, până acum fie nerentabile, fie chiar imposibil de atacat. Başca faptul că, tot graţie noilor tehnologii, devin exploatabile aşa-zisele gaze de şist, care se pot constitui chiar într-o alternativă la extragerile din pungile de hidrocarburi.

Borcanul cu miere se află însă în altă parte! S-ar părea că permisele de cercetare nu costă nimic sau mai nimic. Şi nu ştim dacă prospecţiunile se fac pe cheltuiala doar a celui ce preia concesiunea sau şi cu participarea statului. N-ar fi exclus să „participe” şi statul, pentru că ceea ce ştim sigur este faptul că redevenţele plătite statului de către cei ce ajung să preia în concesiune exploatarea unor bogăţii naturale ale poporului român sunt ridicole, indiferent dacă este vorba de petrol, gaze, metale sau piatră.
Sunt atât de mici încât nu-i costă aproape nimic pe privaţii, români sau străini, care preiau roadele exploatării şi nu reprezintă nici măcar praf în ochi pentru statul cedent. Totul apare o înscenare penibilă de înzestrare prin cadou de către stat a unor privaţi, români sau străini, cu dreptul de folosinţă şi profit pe baza exploatării unor resurse lăsate de Dumnezeu românilor.

La actuala lege a redevenţelor, o descoperire de resurse naturale în România nu poate fi un motiv de bucurie, ci doar unul de tristeţe şi durere, căci înseamnă un nou jaf din ceea ce a lăsat Dumnezeu românilor, care nu pot trage vreun folos din acest dar de la Dumnezeu, ci doar încasa o nouă batjocură!

Actuala putere părea la un moment dat decisă să schimbe legile care guvernează această tragedie, dar intenţiile au fost luate parcă de apa sâmbetei. În programul economic al opoziţiei, există o prevedere care vorbeşte de „alinierea la media europeană a redevenţelor”.
Cine, fraţilor, să facă asta?! PSD, care a vândut pe daiboj Petrom? Sau PNL, care a vândut perimetre de exploatare petrolieră în Marea Neagră încă înainte ca acestea să fie atribuite practic României de Curtea de la Haga în litigiul cu Ucraina?!
Ilie Şerbănescu este analist economic

sursa Romania Libera

Si un comentariu excelent:

Ne-o fi lasat Dumnezeu ce ne-a lasat, numai cu nu suntem in stare sa ni le valorificam in interesul nostru, propriu. E chiar o vorba: „Dumnezeu ajuta, dar nu baga si-n traista”. Iar asta pentru ca exista unii (se stiu ei cine) care nu-s obsedati decat de traista lor, nicidecum de „traista” Romaniei. Aproape ca-ti vine sa urlii de durere si de furia ce te apuca auzind pretentiile austriecilor, carora le-am dat, mura-n gura, rezervele de petrol ale tarii.

Deci ei pretind sa aiba dreptul sa exporte produsele petroliere in functie de profitabilitate, iar noi sa cumparam, pe bani grei, castigati cu sudoare, carburantii necesari la „pretul pietei”. Au tupeu, nimic de zis. Si la chestia asta pune botul si Comisia Europeana si FMI. Dar, tot nu inteleg, ce treaba are Comisia Europeana si FMI cu rezervele noastre de petrol ? E clar, m-am dumirit, asta-i globalismul, asta-i economia de piata si liberul schimb: nu mai esti stapan pe nimic si nu-ti mai apartine nimic. Totul e pus la comun, totul e „al nostru”.

Snapanii astia, ce-au navalit peste noi ca barbarii odinioara, par sa spuna cinic: ce ai tu e si-al nostru, iar ce-avem noi e tot (si doar) al nostru. De fapt profitul austriecilor sta pe cheltuiala (si saracia) noastra. Ce vrea firma austriaca e insa nu atat sa exporte, nu in mod special sa exporte, ci sa oblige statul roman, intr-un fel ce-ar semana cu stilul jucatorilor de carti, ca la masa „negocierilor” de pret (adica pretul cu care sa ne jupoaie pe noi la pompa de benzina) sa fie mai concilianti. Daca se aseaza, sa zicem, la masa negocierilor, acesti smecheri de la OMV de o parte, si de cealalata reprezentantii statului, asul pe maneca pe care-l scot la momentul oportun, de santaj, al austriecilor, este tocmai acest „drept”, dat de FMI (ce treaba o fi avand FMI cu asta !?); respectiv dreptul de a exporta.

In asa conditii este clar ca statul roman (mai corect reprezentantii statului) va avea alibiul (sau justificarea) ca decizia nu le apartine si ca n-au facut decat sa se conformeze deciziilor (unor foruri) venite de „sus”. Deci, logic, retorica propagandistica damboviteana isi are argumente cu duiumul acum; nu „X” sau „Y” ministru au tradat consumatorul roman, cetateanul roman, poporul roman, natiunea romana, acceptand exportul. Nu, noi am avut intentii bune, noi suntem niste adevarati partioti; noi n-am vrut, dar, vedeti dvs, dragi compatrioti, blestematii astia simandicosi, de la FMI si Comisia Europeana, ne-au impus (obligat chiar), conform cu legile naturale ale globalismului si-ale comunizarii (europene), aceasta samavolnicie.

Si tare ma tem ca poporul ii va crede cand se vor bate cu pumnul in piept si-si vor smulge cravata de la gat, de suparare si de durere ca cetateanul, consumatorul roman, pentru care reprezentantul nostru si-ar da si viata; mi-e teama ca mamaliga nu explodeaza nici cand va trebui sa-si dea leafa pe o luna ca sa faca un nenorocit de plin la benzinarie.

De fapt, pe statul roman nu faptul ca benzina e mai scumpa si ca romanul isi baga mana mai adanc in buzunar ca sa-si faca plinul l-ar deranja, ci ca, lasandu-i pe austrieci sa exporte petrolul romanesc, se pune in pericol insasi siguranta statului. E una sa sti ca problema carburantului o ai rezolvata ca stat, si alta e sa sti ca trebuie sa alergi dupa potcoave de cai morti, prin strainatate, ca sa ti-l procuri.

Oricum, la cat de „bland” (luati sensul peiorativ al cuvantului) e poporul roman si la cat de corupta si vicleana e clasa politica, sunt sigur ca asa se va intampla. Iar fructul compromisului va fi nu ca austriecii exporta petrolul, ci ca vor vinde carburantul (rezultat din petrolul romanesc) la pretul la care vor domniile lor, de monopol, cat mai profitabil (pentru austrieci, normal), in timp ce nivelul de viata al romanului mai face un pas indarat, mai suporta un recul, mai coboara o treapta.

Asta e miza pentru care OMV – in fapt asta-i o firma parazitara, care suge PETROM-ul tot asa cum capusa suge sangele nefericitului – a batut si va mai bate la usa „Imparatiei” FMI. Decizia FMI, si a Comisiei Europene, inseamna, ca efect, profit mare pentru OMV, iar cauza (sau suportul) efectului (adica profitabilitatea OMV-lui) este saracia noastra.

16 răspunsuri

 1. Suntem vai de mama noastra.. de cate ori citesc postarile si comentariile de aici..ma ingrozesc.Din ce in ce mai mult.Pana unde s-o merge oare..Ce vor avea copiii nostri de vazut, de indurat?
  Da, Dumnezeu ajuta, dar nu baga si in traista.. Insa..in conditiile sistemului de impozitare de la noi…ce mai bagam in traista, ce mai dam la stat?

  • Draga mea, nu vreau sa seman disperarea, ci sa informez. Daca gresesc in felul prin care-o fac, am sa iau masuri. Stiu ca sunt sperante pentru Romania si ca vom face o diferenta majora noi cei ce vrem binele neamului, in curand. Piara vrajmasii Lui Dumnezeu de la fata Lui, ca ceara de la fata focului!

 2. Jumatate de problema e la consumatori. Daca oamenii s-ar interesa de alternativele energetice reale (gen inventiile lui Tesla, Moray, Bedini, etc – si care sunt acuma in perfectionare) acesti pradatori ar ramane fara obiectul muncii. Dar omul de rand prefera sa aleaga ceea ce ii este cel mai la indemana. Si ce ti se ofera foarte usor de catre piata? Tehnologii care te fac dependent fata de furnizorul de „solutii”, gen combustibili fosili.

  • Synthesis, da, sunt bune aceste tehnologii, însă nu uita că mare lucru, tu, ca simplu cetăţean, nu poţi face cu ele. Motivele sunt nenumărate.

   O întrebare simplă: crezi că este vreo firmă din asta interesată să se construiască vreo maşină care să nu consume nimic???

   Acum ceva timp s-a pus în funcţiune o staţie de alimentare cu curent pentru maşinile electrice… Cât din acel curent crezi tu că este obţinut din resurse nepoluante? Nu este şi actuala maşină electrică tot o tehnologie special creată să te ţină dependent de furnizorul de „soluţie“???

   Se ştie că s-au inventat deja motoare de maşină care funcţionează (şi încă foarte bine) cu aer, apă, hidrogen, etc…. De ce crezi tu că nu sunt pe piaţă???

   Ideea este ca prostimea să înveţe că ceea ce e la îndemână acum e cel mai bun lucru, că a merge cu 70 la oră e ceva de râsul curcilor… Prea puţină lume e interesată să o ia de la capăt când are totul la botul calului…

   • „crezi că este vreo firmă din asta interesată să se construiască vreo maşină care să nu consume nimic”
    Bedini a dat drumul la una care vinde „radiant chargers” pt acumulatori. Atentie! Nu face si masini electrice. Ei zic ca vand pt „research purposes” asta ca sa nu fie luati in vizor de anumite organisme.

    Ca sa intelegi cum functioneaza si la ce-s bune: search google: „energy from the vacuum torrent 1-18”. Sunt vreo 18 episoade

    „Cât din acel curent crezi tu că este obţinut din resurse nepoluante?”
    0! Daca consideram ca energia hidro cam dauneaza mediului prin barajele construite.

    „Nu este şi actuala maşină electrică tot o tehnologie special creată să te ţină dependent de furnizorul de „soluţie“???”
    Actuala masina electrica clar! Asta-i modelul in capitalism: clientii captivi.

    „sunt bune aceste tehnologii, însă nu uita că mare lucru, tu, ca simplu cetăţean, nu poţi face cu ele. Motivele sunt nenumărate.”
    Eu zic ca cine studiaza cum functioneaza poate sa le foloseasca personal in prima faza (ca sa le folosesti oricum si in orice conditii iti trebuie „omologari” – sistemul e gandit sa se autoconserve). De-aia si spamez forumul lui Eufrosin cu mesaje pe tema asta. 🙂

    • „“Cât din acel curent crezi tu că este obţinut din resurse nepoluante?”
     0! Daca consideram ca energia hidro cam dauneaza mediului prin barajele construite.“

     Dacă tu ai impresia că toată energia electrică provine de la hidrocentrale, continuă să consideri mesajele de genul ăsta ca fiind nedorite şi nu le citi. Rămâi în carapacea ta auto-suficientă…

    • Nici un spam frate, tine-o tot asa!

 3. cititi! nu stiu daca asta e adevarul, dar… daca o fi asa?? ….
  si mai ales nu ratati clipul cu argentina!

  Poate ca inainte de orice altceva, ar trebui sa urmam, pas cu pas, exemplele oferite de Malawi , Albania , Ungaria.
  Poate aceste state chiar au presedinti ADEVARATI, un guvern ADEVARAT.
  Cu siguranta insa, au cetateni ADEVARATI, care se zbat cu demnitate pentru drepturile lor si nu se multumesc doar cu ce li se ofera. Si care nu spun niciodata „merge si asa” / „rezistam si asa”!

  The Independent: Sa trimitem la judecata FMI, in locul lui Strauss-Kahn

  In locul lui Dominique Strauss-Kahn, fostul sef al FMI, trimis in fata judecatorilor pentru agresiune sexuala in New York, ar trebui sa se afle insusi Fondul Monetar International. Nu pentru agresiune sexuala impotriva unei menajere, ci pentru ca a infometat-o, impreuna cu copiii, parintii si mii de alte persoane. Asta le-a facut FMI oamenilor nevinovati si asta va continua sa faca, daca nu este reformat din temelii.

  Acesta este indemnul dur al editorialistului publicatiei britanice The Independent, Johann Hari.

  Pentru a-si explica pozitia, Hari revine la episodul nasterii FMI, in 1944, in urma negocierilor intre marilor puteri. Cu cateva exceptii onorabile, scrie editorialistul britanic, citandu-l in acest caz pe economistul britanic John Maynard Keynes, negociatorii erau hotarati sa faca un singur lucru: sa construiasca un sistem financiar global care sa se asigure ca banii si resursele planetei vor fi intotdeauna indreptate spre ei. O serie de institutii, printre care si FMI, au fost asadar intemeiate cu acest scop.
  Oficial, sarcina FMI pare simpla: sa se asigure ca tarile sarace nu se indatoreaza, si daca o fac, sa le ajute cu imprumuturi si experienta economica. Dincolo de retorica insa, FMI a fost creat pentru a fi dominat de o mana de tari bogate, si, mai precis, de bancherii si speculatorii lor. FMI lucreaza in interesul lor.

  Spre exemplu, in anii ’90, micutul stat Malawi se confrunta cu probleme economice severe, dupa o epidemie grava de HIV-SIDA si o dictatura brutala. A cerut ajutorul FMI. Daca FMI ar fi actionat conform rolului sau oficial, scrie jurnalistul britanic, ar fia cordat imprumuturi si ar fi ghidat tara spre dezvoltare in acelasi mod in care Marea Britanie si SUA si orice alt stat de succes s-a dezvoltat – prin protejarea industriilor, subventionarea fermierilor si investitii in educatia si sanatatea cetatenilor.

  Insa FMI a facut altceva. A spus ca va acorda poporului din Malawi asistenta doar daca este de acord cu „ajustari structurale”. Au ordonat statului sa vanda aproape tot ce detinea in favoarea companiilor private si specualtorilor, si sa taie cheltuielile destinate populatiei. Au cerut incetarea acordarii de subventii pentru fertilizatori, chiar daca acestia erau singurii care faceau posibila agricultura intr-o tara cu solul saracit si ai carei cetateni sunt majoritar fermieri. FMI a instruit Malawi sa dea bani cu prioritate bancherilor internationali si nu poporului malawian.

  In 2001, cand FMI a descoperit ca guvernul a creat stocuri de grane, au cerut vanzarea imediata a acestora, catre companiile private. Le-au cerut malawienilor sa foloseasca banii obtinuti astfel pentru a plati un imprumut de la o banca pe care tot FMI a impus-o, luat de Malawi cu o dobanda uriasa, de 56% pe an. Preseidntele a protestat si a spus ca e periculos, insa n-a avut ce afce si a vandut cerealele, achitand imprumutul bancii.

  Anul viitor a fost catastrofal pentru agricultura, iar guvernul malawian nu a avut cu ce sa ajute populatia. Poporul infometat a ajuns sa se hraneasca cu coaja de copaci si, din cand in cand, cei norocosi, cu sobolani. Multi au murit de foame.

  In culmea foametei, FMI a suspendat ajutorul in valoaree de 47 de milioane de dolari, deoarece guvernul a „incetinit” implementarea „reformelor” care condusesera la dezastru. Actionand, principala organizatie implicata in ajutorarea directa a malawienilor, a facut o analiza a foametei si a ajuns la concluzia ca FMI „poarta responsabilitatea pentru dezastru”.

  In fine, Malawi a facut ceva ce nu ar trebui sa faca statele sarace: a cerut FMI sa plece. Malawi a ignorat „sfaturile” FMI si a reintrodus subventiile pentru fertilizator, si o serie de alte servicii pentru oamenii obisnuiti. In doi ani, tara se transformase intr-atat incat a ajuns sa acorde ajutor alimentar Ugandei si statului Zimbabwe.

  In istoria FMI, Malawi nu este o exceptie. Organizatia intra in tarile sarace, le promite „medicamentul” care le va vindeca si apoi le toarna otrava pe gat, scrie editorialistul. Din Peru in Etiopia, tari intregi s-au prabusit dupa ce au apelat la FMI, Argentina si Thailanda fiinde cele mai faimoase exemple.

  In Kenya, una din cele mai afectat din lume de SIDA, FMI a insistat ca guvernul sa introduca taxe pentru vizita la doctor – asa ca numarul femeilor care cautau sprijin pentru bolile cu transmisie sexuala a scazut cu 65%. In Ghana, FMI a insistat pe introducerea de taxe de scolarizare – doua treimi din familiile rurale nu si-au mai putut permite sa-si trimita copiii la scoala. In Zambia, FMI a insistat sa se taie cheltuielile din sanatate – si numarul copiilor care au murit s-a dublat.

  Economistul laureat Nobel, Joseph Stiglitz, care a lucrat cu FMI inainte de a renunta si de a incepe sa denunte ce se intampla in interiorul Fondului, i-a spus lui Hari: „Cand Fmi ajunge intr-o tara, sunt interesati de un singur lucru. Cum ne asiguram ca bancile si institutiile financiare sunt platite?… FMI ii tine pe speculatorii financiari in afaceri. Nu ii intereseaza dezvoltarea sau sa ajute o tara sa iasa din saracie”.

  Unii spun ca Strauss-Khan a fost un „reformist” care a schimbat FMI. Desigur, a existat o schimbare de ton, insa un studiu al Danielei Gabor de la Universitatea West of England a aratat ca, in profunzime, FMI a ramas acelasi.

  Exemplul Ungariei este edificator. Dupa prabusirea din 2008, FMI i-a laudat pentru ca au mentinut tinta originala a deficitului taind serviciile publice. Poporul ungar, inspaimantat, a schimbat guvernul si a ales un partid care a promis sa faca bancile sa plateasca pentru criza. Acesta a introdus o taxa pe banci, de patru ori mai mare decat oriunde in lume. FMI a inebunit: au spus ca este „puternic disruptiva” pentru activitatea bancara (desigur, un plan gras de salvare al bancilor ar fi fost bun).A amenintat ca bancile vor fugi din tara. FMI si-a inchis tot programul din Ungaria pentru a-i intimida.

  Insa colapsul prezis de FMI nu a avut loc. Ungaria a continuat sa implementeze masuri moderate, in loc sa pedepseasca popualtia. Au impus taxe pe sectorul comercial, foarte profitabil, si au luat fonduri din pensiile private pentru a plati deficitul. FMI s-a impotrivit la fiecare masura si a cerut sa plateasca, in loc, cetatenii ungari.

  Altii au fost intimidati si si-au facut singuri rau, insa ungurii au continuat cum au stiut ei mai bine pentru cetatenii lor. Centrul american de analiza Center for Economic and Policy Research a descoperit ca 31 din cele 41 de acorduri FMI necesita politici macroeconomice „pro-ciclice”, care imping tarile si mai rau in recesiune.

  Nu doar Strauss-Kahn ar trebui judecat, conchide jurnalistul, ci insasi institutia pe care a condus-o. „Daca Strauss-Kahn este vinovat, suspectez ca stiu ce s-a intamplat. A confundat-o pe sarmana menajera cu o tara saraca cu probleme financiare. Sefilor FMI li s-a permis, in definitiv, sa le violeze fara teama atatia ani”, incheie Johann Hari.
  …………………………………………………………………..
  Surse: „O Românie modernă trebuie sa aiba cel mult 1,6 milioane de pensionari !”, – dezvăluiri şocante!
  Suntem martori vii a unor tradari pe banda si furt national fara precedent. Romania, ca populatie, nu rectioneaza aproape deloc la acest adevarat genocid fara precedent in istoria noastra, fenomen intalnit doar in Argentina anilor 1998-2002….
  Pensionarii, cetatenii defavorizati si cei cu dizabilitati sunt programati constient la moarte. Exista chiar un plan scris, cu etape de desfasurare, despre care s-a tot vorbit in ultima vreme pe internet.
  Una dintre etape este cresterea preturilor si a cheltuielilor curente cu electricitatea, gazul si intretinerea la un nivel absolut imposibil de achitat. Se va murii de foame si boli in incercarea celor varstnici a le achita.
  Surse bine informate au comunicat ca Traian Basescu a indicat intr-un mediu restrans, in anul 2010 intr-o intalnire secreta cu Boc si consilieri sai, la vila Lac 1:
  „… o Romanie moderna nu trebuie sa mai aiba peste 1,6 milioane pensionari ! Statul nostru nu ii poate sustine fara a intra in incapacitate de plata, iar imprumuturile nu-s deloc o solutie pe termen mediu. Reforma mea prevede IESIREA DIN SISTEM, prin liberalizari de utilitati, incat tiptil-tiptil, se reduc pe cale naturala, cca 380.000 pensionari/an…”
  Dealtfel, acesta informatie nu este intru totul una noua! Cititi si urmatoarele articole ( click pe linkuri):
  Genocidul Natiunii Romane, Planul Noii Ordini Mondiale
  Romania isi traieste ultimele momente ca Stat National
  Uniunea Europeana a Regiunilor, planul Noii Ordini
  Ce se ascunde in spatele Crizei Planetare
  Noi „taieri” bugetare pentru achitarea primei transe necesare cumpararii ….
  Un atac la Siguranta Nationala: Boc ne obliga la noi taxe si impozite!
  Cine distruge natiunea?
  Economia Romaniei nu se poate relansa!
  Surse: Strategia lui Basescu pentru preluarea deplina a puterii in 2012!
  Foametea ameninta Romania!
  Date oficiale: Guvernul Boc a distrus economia Romaniei
  FMI i-a condamnat pe romani la foame, pe baza unor date FALSE!
  FMI si Planul pentru distrugerea Romaniei
  Regimul Basescu pune in aplicare „Planul Illuminati”
  Regimul Basescu pune in aplicare „Planul Illuminati” (II)
  A inceput exterminarea….
  Noul „Cod al Muncii” si sclavia moderna. Distrugerea poporului Roman
  De la 1 Aprilie Codex Alimentarius a pus stapanire pe Romania
  La finalul articolului, va sfatuim sa urmariti documentarul urmator si sa observati similitudinile: http://www.surse.org/2011/05/surse-o-romanie-moderna-trebuie-sa-aiba.html
  …………………………………………….
  ALBANIA 2011 – greu de crezut, dar asa e !
  Chiar daca stiati….. mai cititi o data!
  „Puternicele si capitalistele State Unite ale Americii ar putea lua unele lectii economice de la mica tara balcanica Albania care, timp de decenii, s-a zvarcolit sub cruda dictatura stalinista.Astazi , Albania are cea mai promitatoare economie din Europa.
  A fost singura economie din Europa care a crescut realmente”.
  Este uluitor, nu? Sa afli asemenea lucruri despre Albania!
  Dar nu cumva cel care si-a exprimat opiniile consemnate mai sus este un om dus cu capul? Vreun ziarist din gradina vreunui mogul? Care vrea sa dea bobarnace Americii si Europei Occidentale?Nu! Nu este vorba de un om dus cu capul. Ci de insusi Steve Forbes, editorul sef si proprietarul faimoasei publicatii cu acelasi nume, fondata in 1917 si care are sediul principal la New York .

  Este publicatia de referinta pentru analizele economice si politice pe care le avanseaza societatii.

  Iar primul ministru al Albaniei, Sali Berisha, a fost invitat in birourile Forbes pentru a prezenta cifre si informatii de alta natura privind miracolul numit Albania .

  In 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Astazi el depaseste 3.500 de dolari.

  Si este in plina ascensiune. Tara se schimba cu repeziciune. Cum Dumnezeu s-a intamplat aceasta minune in Albania ? Si de ce nu se intampla si in Romania ? De ce Albania a decolat si se inalta in ritm ametitor, in timp ce Romania , dupa zece ani de crestere, s-a prabusit? Unde este diferenta? Nu e deloc dificil sa observam diferenta.

  In Albania exista o taxa unica de impozitare. De numai 10%. Si, atentie! Aceasta taxa de numai 10 la suta este atat pe veniturile personale, cat si pe cele din afaceri.

  Si un singur impozit pe salarii. Care s-a micsorat de la 35 la 15 la suta.
  In Romania , pentru un salariu de 1.000 de lei mai platesti, tu salariat si tu intreprindere, statului, inca 680 de lei. In Albania platesti doar 150 de lei.

  Asta, evident, contribuie, pe de o parte, la cresterea consumului, pe de alta parte, la dinamizarea activitatilor economice, la largirea bazei de impozitare si, nu in ultimul rand, la eliminarea muncii la negru si la dimininuarea evaziunii fiscale.

  In Albania TVA-ul este de 10 la suta.
  In Romania TVA-ul este de 24 la suta, unul dintre cele mai mari din Europa. Mai ales daca tinem cont de faptul ca limita maxima admisa in Uniunea Europeana este de 25 la suta.

  Statele care se duc cu TVA-ul in sus pierd bani la buget.
  Statele care se duc cu TVA-ul in jos castiga bani la buget. Pare un paradox. Dar nu e.
  De fapt, TVA-ul redus, ca si impozitele reduse pentru firme si salarii, largesc baza de impozitare.
  Colectezi mai putin de la mai multi si, in final, bugetul de venituri al statului devine mai mare.
  In Albania , sistemul judiciar este independent. Independenta este garantata.
  In Romania, sistemul judiciar este dependent. Este subordonat presedintelui, primului ministru si ministrului Justitiei.

  In Albania a intrat in vigoare o lege, acum patru ani, care obliga toate constructiile noi, inclusiv statiile de benzina, sa aiba incluse echipamente ce folosesc energii regenerabile: panouri solar-termale, panouri fotovoltaice, pompe de caldura, instalatii eoliene etc.

  Si mai exista o diferenta. Guvernul, in Albania, a rezolvat definitiv problema proprietatii. Ceea ce a fost de restituit s-a restituit si o lege speciala garanteaza acum toate drepturile derivand din calitatea de proprietar.
  Dar diferenta diferentelor este alta: Albania nu a recurs la sprijinul FMI.
  Si nici nu a implementat ideile contabililor acestei banci mondiale


 4. Clipul cu Argentina

 5. din pacate bateti cimpii pe aici cu fel de fel de chestii vechi sau fara acoperire. vesticii au fost axati pe jaf de cind se stiu ei si fara fmi. ce-ar fi nou aici sau cind a fost altfel?! situatia romaniei si a romanilor intre 1920-40 este identica cu cea de astazi cind vesticii in adinca lor marinimie ne-au dus pina si numeric in exact acelasi punct in care ne-au lasat. se dau marete exemple de elevi model in materie de capitalism cu mari „succesuri” obtinute in intrecerea capitalista uitindu-se ca istoria acestui minunat sistem este plina de esecuri inclusiv ale acestor premianti efemeri. mexicul, argentina, brazilia, statele tigru, slovenia etc s-au aflat rind pe rind in vitrina capitalismului biruitor insa unde sint astazi?! asa va sfirsi si albania. taxele mici pentru toata lumea indiferent de venit sint cursa in care se prind toti si-si vor rupe gitul. vestul cade din clipa in care bogatii si concernele lor nu mai platesc nimic sau prea putin. criza greciei de astazi este si o urmare a politicii salariilor scazute din vest. putini dintre voi cunosc adevarata situatie din vestul luminos si si mai putini vor s-o ia la cunostinta chiar daca vor fi informati deoarece nu corespunde singurului vis national romanesc cu privire la vestul luminos care trebuia sa ne aduca noua neaparat ploi cu salam. oricum nu asta este totul ci faptul ca acest sistem cretin nu este functionabil iar exemplele abunda in ultimii 200 de ani. istoria s-a scris ati beneficiat de-o scoala fantastica pe gratis pina in 89 asa ca nu vad ce v-ar impiedica sa puneti mina sa cititi ca sa intelegeti ceea ce este de inteles si nu nebuniile clasice ale romanilor cu comunism securisti rusia stinga drepata pentru ca asta nu va ajuta cu nimic fapt pe care-l vedeti cit se poate de clar doar daca veti dechide geamul. va pot spune clar ca dintre toti bosii au avut cel mai usor meci cu noi -n-as fi crezut!- deoarece ne-au pacalit cu doar citeva fraze goale pe care le tot repeta de peste 20 de ani. culmea!!! armata de flotanti care au impinzit orasele cu ajutorul banilor vestului si-a facut din plin datoria ca masa de manevra si si-o face pina si astazi!!!! daca va intereseaza cum se scapa de fmi si cum se iese din criza exemplul cel mai bun este malayezia si nu altii. cazul ungariei este altul si are alte particularitati deci este irelevant. pentru unii dintre voi ar fi china nu stiu ce chestie deoarece putini stiu sau inteleg ca acesta tara pentru 1 dolar la bip cheltuie 1,5. cind pe intern nu mai merge ies afara cu speranta ca vor reusi nu stiu ca sa faca intr-un sistem dovedit nefunctionabil. in esenta nu este nimic nou deoerece asta este modelul japonez care a esuat deasemenea iar tara este in criza inca de la sfirsitul anilor 80. poate cineva isi mai aduce aminte de japonezii care cumparat tot ce vedeau……
  si am o nelamurire:
  „..jaf au făcut companiile americane în perioada interbelică, jaf au făcut nemţii în timpul războiului, jaf au făcut sovieticii prin constituirea sovrom-urilor după ocuparea ţării în 1944, jaf au făcut şi comuniştii după aceea, jaf au făcut şi clienţii politici ai guvernărilor zis capitaliste după 1989”.
  inteleg jaful stainilor si al sclavilor lor dupa 89 -nimic nou!- insa nu pricep chestia cu jaful facut de comunisti. care erau aia si da-mi niste informatii clare ca punct de reper poate ceva date daca se poate.
  si mai este ceva: care dintre voi n-a tipat sa vina vestul sa ne salveze si care m-ar fi ascultat in 1990 daca v-as fi spus ca vestul este un jaf si ca ne vor ingropa? din pacate bateti cimpii pe aici cu fel de fel de chestii vechi sau fara acoperire. vesticii au fost axati pe jaf de cind se stiu ei si fara fmi. ce-ar fi nou aici sau cind a fost altfel?! situatia romaniei si a romanilor intre 1920-40 este identica cu cea de astazi cind vesticii in adinca lor marinimie ne-au dus pina si numeric in exact acelasi punct in care ne-au lasat. se dau marete exemple de elevi model in materie de capitalism cu mari „succesuri” obtinute in intrecerea capitalista uitindu-se ca istoria acestui minunat sistem este plina de esecuri inclusiv ale acestor premianti efemeri. mexicul, argentina, brazilia, statele tigru, slovenia etc s-au aflat rind pe rind in vitrina capitalismului biruitor insa unde sint astazi?! asa va sfirsi si albania. taxele mici pentru toata lumea indiferent de venit sint cursa in care se prind toti si-si vor rupe gitul. vestul cade din clipa in care bogatii si concernele lor nu mai platesc nimic sau prea putin. criza greciei de astazi este si o urmare a politicii salariilor scazute din vest. putini dintre voi cunosc adevarata situatie din vestul luminos si si mai putini vor s-o ia la cunostinta chiar daca vor fi informati deoarece nu corespunde singurului vis national romanesc cu privire la vestul luminos care trebuia sa ne aduca noua neaparat ploi cu salam. oricum nu asta este totul ci faptul ca acest sistem cretin nu este functionabil iar exemplele abunda in ultimii 200 de ani. istoria s-a scris ati beneficiat de-o scoala fantastica pe gratis pina in 89 asa ca nu vad ce v-ar impiedica sa puneti mina sa cititi ca sa intelegeti ceea ce este de inteles si nu nebuniile clasice ale romanilor cu comunism securisti rusia stinga drepata pentru ca asta nu va ajuta cu nimic fapt pe care-l vedeti cit se poate de clar doar daca veti dechide geamul. va pot spune clar ca dintre toti bosii au avut cel mai usor meci cu noi -n-as fi crezut!- deoarece ne-au pacalit cu doar citeva fraze goale pe care le tot repeta de peste 20 de ani. culmea!!! armata de flotanti care au impinzit orasele cu ajutorul banilor vestului si-a facut din plin datoria ca masa de manevra si si-o face pina si astazi!!!! daca va intereseaza cum se scapa de fmi si cum se iese din criza exemplul cel mai bun este malayezia si nu altii. cazul ungariei este altul si are alte particularitati deci este irelevant. pentru unii dintre voi ar fi china nu stiu ce chestie deoarece putini stiu sau inteleg ca acesta tara pentru 1 dolar la bip cheltuie 1,5. cind pe intern nu mai merge ies afara cu speranta ca vor reusi nu stiu ca sa faca intr-un sistem dovedit nefunctionabil. in esenta nu este nimic nou deoerece asta este modelul japonez care a esuat deasemenea iar tara este in criza inca de la sfirsitul anilor 80. poate cineva isi mai aduce aminte de japonezii care cumparat tot ce vedeau……
  si am o nelamurire:
  „..jaf au făcut companiile americane în perioada interbelică, jaf au făcut nemţii în timpul războiului, jaf au făcut sovieticii prin constituirea sovrom-urilor după ocuparea ţării în 1944, jaf au făcut şi comuniştii după aceea, jaf au făcut şi clienţii politici ai guvernărilor zis capitaliste după 1989”.
  inteleg jaful stainilor si al sclavilor lor dupa 89 -nimic nou!- insa nu pricep chestia cu jaful facut de comunisti. care erau aia si da-mi niste informatii clare ca punct de reper poate ceva date daca se poate.
  si mai este ceva: care dintre voi n-a tipat sa vina vestul sa ne salveze si care m-ar fi ascultat in 1990 daca v-as fi spus ca vestul este un jaf si ca ne vor ingropa? care n-a vrut ue sau nato?
  in concluzie reprosati-va si voua situatia de astazi deoarece voi ati fost pionii principali ai bosilor. retineti ca fara voi nu se face nimic! mai ginditi-va la asta macar un pic poate pica fisa. si repet ca raul principal al romanilor sint taranii infumurati care s-au crezut alfa si omega fiind convinsi ca le stiu ei pe toate. realitatea ne arata clar posibilitatile acestor indivizi.
  clipul cu argentina este singurul lucru valabil postat pina acum la acest subiect.

 6. din pacate bateti cimpii pe aici cu fel de fel de chestii vechi sau fara acoperire. vesticii au fost axati pe jaf de cind se stiu ei si fara fmi. ce-ar fi nou aici sau cind a fost altfel?! situatia romaniei si a romanilor intre 1920-40 este identica cu cea de astazi cind vesticii in adinca lor marinimie ne-au dus pina si numeric in exact acelasi punct in care ne-au lasat. se dau marete exemple de elevi model in materie de capitalism cu mari „succesuri” obtinute in intrecerea capitalista uitindu-se ca istoria acestui minunat sistem este plina de esecuri inclusiv ale acestor premianti efemeri. mexicul, argentina, brazilia, statele tigru, slovenia etc s-au aflat rind pe rind in vitrina capitalismului biruitor insa unde sint astazi?! asa va sfirsi si albania. taxele mici pentru toata lumea indiferent de venit sint cursa in care se prind toti si-si vor rupe gitul. vestul cade din clipa in care bogatii si concernele lor nu mai platesc nimic sau prea putin. criza greciei de astazi este si o urmare a politicii salariilor scazute din vest. putini dintre voi cunosc adevarata situatie din vestul luminos si si mai putini vor s-o ia la cunostinta chiar daca vor fi informati deoarece nu corespunde singurului vis national romanesc cu privire la vestul luminos care trebuia sa ne aduca noua neaparat ploi cu salam. oricum nu asta este totul ci faptul ca acest sistem cretin nu este functionabil iar exemplele abunda in ultimii 200 de ani. istoria s-a scris ati beneficiat de-o scoala fantastica pe gratis pina in 89 asa ca nu vad ce v-ar impiedica sa puneti mina sa cititi ca sa intelegeti ceea ce este de inteles si nu nebuniile clasice ale romanilor cu comunism securisti rusia stinga drepata pentru ca asta nu va ajuta cu nimic fapt pe care-l vedeti cit se poate de clar doar daca veti dechide geamul. va pot spune clar ca dintre toti bosii au avut cel mai usor meci cu noi -n-as fi crezut!- deoarece ne-au pacalit cu doar citeva fraze goale pe care le tot repeta de peste 20 de ani. culmea!!! armata de flotanti care au impinzit orasele cu ajutorul banilor vestului si-a facut din plin datoria ca masa de manevra si si-o face pina si astazi!!!! daca va intereseaza cum se scapa de fmi si cum se iese din criza exemplul cel mai bun este malayezia si nu altii. cazul ungariei este altul si are alte particularitati deci este irelevant. pentru unii dintre voi ar fi china nu stiu ce chestie deoarece putini stiu sau inteleg ca aceasta tara pentru 1 dolar la bip cheltuie 1,5. cind pe intern nu mai merge ies afara cu speranta ca vor reusi nu stiu ca sa faca intr-un sistem dovedit nefunctionabil. in esenta nu este nimic nou deoerece asta este modelul japonez care a esuat deasemenea iar tara este in criza inca de la sfirsitul anilor 80. poate cineva isi mai aduce aminte de japonezii care cumparat tot ce vedeau……
  si am o nelamurire:
  „..jaf au făcut companiile americane în perioada interbelică, jaf au făcut nemţii în timpul războiului, jaf au făcut sovieticii prin constituirea sovrom-urilor după ocuparea ţării în 1944, jaf au făcut şi comuniştii după aceea, jaf au făcut şi clienţii politici ai guvernărilor zis capitaliste după 1989”.
  inteleg jaful strainilor si al sclavilor lor dupa 89 -nimic nou sau neobisnuit!- insa nu pricep chestia cu jaful facut de comunisti. care erau aia si da-mi niste informatii clare ca punct de reper poate ceva date daca se poate.
  si mai este ceva: care dintre voi n-a tipat sa vina vestul sa ne salveze si care m-ar fi ascultat in 1990 daca v-as fi spus ca vestul este un jaf si ca ne vor ingropa? care n-a vrut ue sau nato?
  in concluzie reprosati-va si voua situatia de astazi deoarece voi ati fost pionii principali ai bosilor. retineti ca fara voi nu se face nimic! mai ginditi-va la asta macar un pic poate pica fisa. si repet ca raul principal al romanilor sint taranii infumurati care s-au crezut si se cred alfa si omega fiind convinsi ca le stiu ei pe toate. realitatea ne arata clar posibilitatile acestor indivizi.
  clipul cu argentina este singurul lucru valabil postat pina acum la acest subiect.

 7. un blog la fel de interesant ca al tau – poti sa-l pui la blog rol daca iti place !

  http://fatanevazutaalumii.blogspot.com/

 8. O scrisoare-document de exceptionala tinuta morala a unuia din inaintasii nostri. Acela de la care nu ne-a ramas nici macar cenusa…Pentru ca suntem un popor ingrat:

  „RESTITUIRI: Ion Antonescu, “Scrisoare de răspuns adresată lui C.I.C. Brătianu” (29 octombrie 1942)
  “Am lăsat fără răspuns scrisorile dumneavoastră anterioare. Am făcut-o din înţelepciune, fiindcă urmăream unirea, şi nu vrajba. Puteam să vă răspund, aducând justiţiei pe toţi vinovaţii de catastrofa morală şi politică a ţării, printre care sunteţi, în primul rând, şi dumneavoastră. Naţia o doreşte şi o aşteaptă de la mine. Nu am făcut-o totuşi, fiindcă nu am voit să aţâţ şi mai mult spiritele şi, mai ales, nu am voit să dau un spectacol care ar fi fost speculat de inamicii noştri. Am lăsat ziua acestor răfuieli mai târziu. Abuzaţi, însă, de răbdarea, de tăcerea şi de înţelepciunea mea şi, rând pe rând, la scurte intervale de timp, îmi trimiteţi, când dumneavoastră, când dl. Maniu, avertismente, sfaturi şi acuzaţiuni. În virtutea cărui drept? Ce reprezentaţi în această ţară, dumneavoastră, toţi foştii oameni politici, în afară de interesele dumneavoastră egoiste şi un trecut politic total compromis şi dureros?! Uitaţi, domnule Brătianu, că eu sunt omul muncii mele şi martirul greşelilor acelora care au primit în 1918 România Mare şi au dus-o, după 22 de ani de conducere, în prăpastia de unde am luat-o eu în 1940, pe când dumneavoastră sunteţi din profitorii şi dărâmătorii unei moşteniri mari. În mai puţin de un sfert de secol, fiecare în parte şi toţi la un loc, aţi prăbuşit lupta, sacrificiile şi suferinţele duse şi îndurate, 20 de secole, de poporul nostru, pentru a face unitatea sa politică. Orice apărare încercaţi şi orice diversiune faceţi dumneavoastră, conducătorii politici de ieri, purtaţi pe umeri această răspundere.
  Dumneavoastră, liberalii, mai mult ca alţii, fiindcă şi din opoziţie şi de la guvern, prin acţiunea dumneavoastră de dirijare şi de îndrumare a vieţii noastre politice, economice, morale şi spirituale, exercitată direct şi indirect, de pe băncile ministeriale, din birourile băncilor şi din culisele politice, aţi dus ţara la catastrofa din 1940. Staţi faţă în faţă cu conştiinţa dumneavoastră, depănaţi cu corectitudine, pas cu pas, atât actele dumneavoastră, cât şi pe ale acelora cu care, rând pe rând, v-aţi întovărăşit şi v-aţi acuzat, în faţa naţiei dezolate, scandalizate şi înmărmurite; răsfoiţi toată colecţia ziarelor din ultimii 40 de ani, începând cu Universul şi terminând cu Viitorul şi cu ziarele jidoveşti pe care se sprijinea naţionalistul domn Maniu şi vă reamintiţi: cine sunteţi dumneavoastră şi dumnealui; câte păcate aţi făcut; cum v-aţi calificat singuri şi cum v-a calificat naţia; câte răspunsuri aveţi. Pentru a vă uşura munca, vă reamintesc, domnule Brătianu, că, împreună cu dl. Maniu, v-aţi acuzat public şi zilnic, în presă, în întruniri, în parlament, de: „incapacitate”; „tâlhărie”; „falsificări” şi „furturi de urne”, în Bucureşti, pentru obţinerea puterii; „demisii în alb”; „bătăi şi omoruri”; „călcarea legilor şi Constituţiei”; luări de comisioane” la toate furniturile statului; „traficările de influenţă” practicate de partizanii, deputaţii, miniştrii şi preşedinţii corpurilor dumneavoastră legiutoare; „scandalurile cu contingentările” cu „grâul britanic”; modul cum aţi făcut reforma agrară şi cum „aţi profitat de ea”; risipa avutului public; „concesionările oneroase ale bunurilor statului”; „demagogie”; incorectitudine civică, provocată de faptul că atunci când eraţi în opoziţie dirijaţi ocult statul, în profitul intereselor d-umneavoastră şi ale jidanilor din ale căror consilii de administraţie – mari şi mici – făceaţi parte, iar de pe fotoliile ministeriale încurajaţi şi favorizaţi, acopereaţi şi muşamalizaţi afacerile lor şi ale d-stră, în detrimentul statului. Adăugaţi, la acest bogat şi concludent stat de serviciu al partizanilor şi al adversarilor dumneavoastră de ieri, cu care – ca totdeauna când vă găsiţi în opoziţie – sunteţi azi prieteni: cazurile, pe care naţia le ţine numai în dormitoare, ale domnilor Tătărescu, Bârsan, Boilă, Aristide Blank şi afacerea Skoda; ruinarea poporului, prin dobânzile oneroase care au prăbuşit economiile, avutul şi munca tuturor, de la ţăran la marele proprietar, de la micul până la marele negustor român; ravagiile făcute de conversiune şi de concesionarea bunurilor statului, pe care am început să le răscumpăr eu; împrumuturile externe, oneroase şi umilitoare; introducerea controlului străin la Banca Naţională şi Căile Ferate, comisioanele scandaloase etc. etc. şi veţi avea, domnule Brătianu, imaginea unui trecut tragic, pe care l-am plătit atât de scump şi pe care naţia întreagă o are permanent în faţa ochilor săi.
  Totuşi, domnule Brătianu, cu toţii credeţi că toate acestea au fost uitate şi, cu perfidia politicianistă de altă dată – de totdeauna – atât de bine cunoscută, vă aşezaţi cu cinism pe acest trecut şi – de la cel dintâi dintre dumneavoastră, până la cel din urmă – încercaţi să acuzaţi şi să sabotaţi, pe sub mână, opera de îndreptare şi consolidare la care s-a antrenat toată naţia şi să tăiaţi elanul unui om care nu a avut, nu are şi nu va avea nici moşii, nici vii, nici pivniţi de desfacere, nici bani depuşi, nici industrii, nici consilii de administraţie, nici safeuri, în ţară şi străinătate, nici cupoane de tăiat, nici timp de pierdut la club şi care nu şi-a pricopsit nici cumnaţii, nici nepoţii, nici prietenii, nici partizanii, nici adversarii. Chiar dacă am greşit, greşesc sau voi greşi, nu pot fi acuzat, domnule Brătianu, de nici unul dintre dumneavoastră. Fiţi încredinţaţi, sunteţi înfieraţi şi puşi chiar de generaţia actuală pe banca acuzaţilor. Dacă va fi să fiu şi eu pe această bancă, pentru că fac tot ceea ce un om putea să facă, nu numai pentru a slava un neam de la dezunire şi de la prăbuşire, dar şi pentru a-l întregi şi a-i asigura o viaţă nouă, în onoare şi în muncă, atunci în nici un caz nu veţi fi dumneavoastră acuzatorii şi în nici un caz nu voi fi pus alături de dumneavoastră şi acuzat de aceleaşi greşeli ca dumneavoastră. Fac această afirmare nu pentru că mă simt vinovat cu ceva faţă de ţară, dar pentru că ştiu ce au suferit, din antichitate şi până azi, de la Socrate şi Demostene, până la Clemenceanu, atâţia nenumăraţi – mici şi mari – oameni care şi-au servit poporul cu credinţă, cu devotament şi cu folos şi, mai ales, pentru că nu au uitat că în Iaşi, în tragica primăvară din 1918, şi chiar la Bucureşti, după Unire, s-a cerut trimiterea în judecată şi condamnarea fratelui dumneavoastră, atât pentru că făcuse războiul, cât şi pentru dezmăţul creat de nepriceperea dumneavoastră a tuturor, chiar de către aceia care ceruseră intrarea în luptă; care îl acuzaseră în 1914–1915 de lunga şi dezmăţata perioadă de neutralitate; care au aplaudat cu frenezie intrarea în război şi care, ca culme a cinismului lor, erau ei înşişi vinovaţi de modul cum fusese administrată şi ruinată ţara.
  Eu şi mulţi alţii încă nu am uitat ridicolul acestei îndrăzneli pe care istoria l-a înregistrat. Oricum ar fi însă eu nu voi putea fi acuzat de dumneavoastră şi nici pus pe aceiaşi bancă cu dumneavoastră, pentru că nu sunt nici profitorul meritelor predecesorilor mei şi nici şeful unei bande de corbi odioşi, care au ajuns la conducere prin „minciună”, „promisiuni”, „furt de urne” sau prin „sprijin ocult masonic şi iudaic”, ci sunt omul adus de un trecut onest şi de voinţa unanimă a unei naţii care, pentru a se slava, a făcut apel la mine, iar nu la dumneavoastră sau la dl. Maniu, şi nici la domnii care stau în jurul dumneavoastră şi cu care aţi făcut şi faceţi sistem. Niciodată, pentru a fi salvată, naţiunea, armata şi corpurile constituite nu au indicat numele dumneavoastră sau al d-lui Maniu, în ultimii ani ai tragicei guvernări, care s-a sfârşit la 6 septembrie 1940. Dumneavoastră v-aţi strecurat şi v-aţi alăturat acestei mulţimi, cu discreţia impusă de instinctul răspunderii pe care o aveţi şi a dorinţei legitime de a vă salva şi nu aţi făcut nici un gest pentru a vă valorifica drepturile la conducere, când această mulţime spulberă un regim care era de fapt al dumneavoastră şi când aclama un om nou, care eram eu. Când am intrat în război, cu prudenţă caracteristică a politicienilor valoroşi nu v-aţi manifestat nici pentru, nici contra. După ce am reluat Basarabia şi Bucovina, v-aţi grăbit să-mi cereţi, şi dumneavoastră, şi domnul Maniu, să mă opresc la Nistru. V-am arătat consideraţiunile militare, politice, economice şi morale pentru care nu puteam să o fac şi v-am invitat, pentru a treia oară, să luaţi conducerea, răspunderea şi riscurile unei asemenea acţiuni. Bineînţeles, aţi refuzat. După omorurile de la Jilava şi imediat după rebeliune, mi-aţi trimis memorii prin care îmi arătaţi situaţia şi-mi dădeaţi noi sfaturi. V-am oferit să luaţi conducerea şi să faceţi cum credeţi că este mai bine. Şi unul, şi altul v-aţi scuturat. Luându-vă după câţiva ofiţeri, fără prestigiu militar, care au deraiat după linia principiilor sănătoase strategice, morale şi politice, pe care poate că nici nu le-au avut vreodată, mi-aţi cerut să retrag armata din Rusia şi m-aţi îndemnat să mă „aranjez” cu Anglia şi cu America. Ar fi o greşeală şi o felonie, iar greşelile şi feloniile se plătesc scump.
  Suntem la peste 1.500 km de ţară, drumurile sunt cum sunt, iarna bate la uşă, depozitele sunt ale germanilor, căile ferate sunt în mâna lor, aviaţia are forţa de distrugere pe care ar trebui s-o cunoaşteţi. Retragerea forţelor din situaţia lor actuală ar însemna părăsirea frontului. Exact ceea ce au făcut ruşii în Moldova în 1917-1918. Vă întrebaţi ce s-ar întâmpla dacă germanii ar face cu noi astăzi în caz de părăsirea frontului, ceea ce am făcut noi, atunci, cu ruşii? Vă daţi seama ce s-ar alege de armata noastră de disciplina noastră, de soldaţii şi caii noştri, de tunurile noastre, dacă am încerca, în condiţiile arătate mai sus, să părăsim frontul fără asentimentul Comandantului german? Situaţia aceasta, a oamenilor care la cea dintâi greutate se descurajează, ar denota uşurinţă, totală nepricepere militară şi prostie. Soluţia ar fi criminală, domnule Brătianu, fiindcă nu s-ar prăbuşi numai armata, s-ar prăbuşi însăşi ţara, deoarece germanii ar ocupa-o imediat şi am ajunge în situaţia Serbiei şi Greciei. Poftiţi, domnule Brătianu, vă ofer din nou conducerea statului şi a guvernului. Retrageţi dumneavoastră armata şi „aranjaţi-vă” cu Anglia. Numai că trebuie să întreb şi armata şi poporul. Sunt gata să le pun această întrebare, deschis şi categoric, dacă şi dumneavoastră sunteţi gata să vă luaţi răspunderea.
  A mă fi „oprit la Nistru” şi a „retrage astăzi forţele din Rusia” înseamnă, pentru un om care mai poate încă judeca, a anihila dintr-odată totul, sacrificiile făcute de la trecerea Prutului, acţiune în contra căreia nu v-aţi pronunţat public; însemnează a ne dezonora pentru vecie ca popor; însemnează a crea ţării, în cazul victoriei germane, condiţii dezastruoase, fără a ne asigura, în cazul victoriei ruse, nici provinciile pentru care luptăm, nici graniţele care vor voi să ni le lase ruşii, nici libertăţile noastre şi nici măcar viaţa familiilor şi a copiilor noştri; în sfârşit, însemnează, din cauza nestabilităţii şi a feloniei pe care mă sfătuiţi să o practic – şi aceasta este cea mai mare crimă – a asigura ţării în viitoarea comunitate europeană o poziţie morală care îi va ridica drepturile idealurilor sale şi ar putea să-i fie chiar fatală. Gestul pe care-l cereţi să-l fac, domnule Brătianu, va face din neamul românesc o victimă a tuturor, fiindcă concomitent cu dezorganizarea, prăbuşirea şi distrugerea armatei, ar începe instaurarea anarhiei în ţară. Comuniştii, legionarii, jandarmii, ungurii, saşii ar începe agitaţiile, lupta, distrugerea ordinei, a liniştei, pentru a profita de ocazie, pentru a da ultima lovitură de picior unui neam care cu adevărat ar merita calificativul de netrebnic. Ungurii ar ocupa imediat restul Ardealului. Iată, domnule Brătianu, la ce ar da naştere gestul pe care mi-l cereţi să-l fac. Ar fi gestul nefericit al unui soldat lipsit de onoare şi al unui om de stat, nu numai inconştient, dar nebun. Conducătorul nefericit al Franţei – şi mai nefericite de azi – a declarat, într-o recentă chemare la realitate a unui popor, care a căzut şi el victimă josnică a unei guvernări venale, iudeo-democratice şi masonice, că are convingerea că dacă „Germania ar fi înfrântă, Sovietele ar impune mâine legea în Europa şi s-ar termina astfel cu independenţa şi patriotismul naţiunilor”.
  Am avut şi am această convingere. Rămân la această convingere, fiindcă noi, mai curând ca alţii, mai total ca alţii, vom fi zdrobiţi: pentru că suntem punte între slavi şi zăgazul care le stă de secole în calea expansiunii lor, către vestul şi sud-vestul Europei; pentru că avem bogăţiile pe care le avem; şi pentru că vom fi trambulina salturilor lor viitoare. Trăgând învăţăminte din trecut, cunoscând tendinţele slave, plecând de la consideraţiunile făcute mai sus şi îndrumat de instinctul de conservare şi de logica bunului-simţ, nu puteam, domnule Brătianu, ca un conducător responsabil, să mă „opresc la Nistru” şi nici nu pot „să retrag armata din Rusia”. Ar fi o prostie din partea mea. Este cu neputinţă să o facă cineva şi ar fi o greşeală ireparabilă pe care nu eu şi dumneavoastră, ci neamul ar plăti-o scump. Mareşalul Petain, într-una din valoroasele sale cuvântări, a dat speculatorilor situaţiunile grele lecţia care li se cuvenea şi care a fost aplaudată de toţi oamenii cu conştiinţă clară şi nepătată. Răspunzând unor critici ale acţiunii sale, el a spus: „Când Franţa este în nenorocire, nu mai este loc pentru minciuni şi himere”. Nici la noi, domnule Brătianu, nu mai este loc pentru „minciuni şi himere” şi, mai ales, nu mai putem să ne plătim luxul de a face şi prostii.
  V-am răspuns, domnule Brătianu, punct cu punct, nu numai la scrisoarea dumneavoastră de la 24 septembrie, dar şi la cele anterioare. Este răspunsul unui soldat, care nu are nimic de ascuns şi care este conştient de greutăţile şi pericolele ceasului de faţă, precum şi de îndatoririle şi de răspunderile lui. V-am răspuns, cum v-am răspuns, fiindcă nu aţi înţeles nici ţinuta şi nici înţelegerea cu care am voit să trec atât peste greşelile trecutului, cât şi peste marii vinovaţi de ele. Ca oamenii cei mai lipsiţi de păcat, marile şi numeroasele greşeli politice care s-au comis sub dumneavoastră, continuând a considera comunitatea românească ca pe o turmă de sclavi, pe care – împreună cu celelalte organizaţii politice, cu firmă naţionalistă, însă în acord cu oculta iudeo-masonică, cu care numai pe faţă eraţi în luptă – aţi exploatat-o, aţi minţit-o, aţi demoralizat-o, aţi exasperat-o şi, în cele din urmă, din neputinţă, aţi dus-o, mână în mână cu trinitatea Tătărescu – Urdăreanu – Lupeasca, la catastrofa din 1940 şi la rebeliunea din 1941, îndrăzniţi astăzi, când s-a pus regulă în ţară şi viaţa nimănui nu mai este în pericol, să ridicaţi capul, de după saltarele consiliilor de administraţie, ale industriilor şi ale multiplelor afaceri, pentru a mă acuza. Ei bine, domnule Brătianu, când cineva a fost şeful unui partid care, de la mare la mic, de la primăria din sat până la cabinetul miniştrilor are răspunderea destrăbălării administrative, dezmăţului moral, a iudeo-masonizării ţării, a venalităţii, a compromiterii viitorului neamului şi a catastrofei graniţelor, nu mai are calitatea să vorbească şi în numele comunităţii româneşti, să dea sfaturi de conducere altora şi mai ales să-i acuze că lucrurile nu merg cum trebuie.”
  (Arhiva Istorică Centrală; fond Preşedinţia Consiliului de Miniştri, Cabinet I. Antonescu, dos. 61/1940, f. 88-221)”

  Credeti ca situatia actuala a Romaniei are asemanari cu cea ilustrata de Maresal?…Nici macar nu trebuie sa-mi dati vreo replica. Consultati-va propria constiinta! Caci, cei ce ne intalnim pe aici mai avem asa ceva!

 9. https://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing
  Asta inseamna fracturarea hidraulica. Cititi si va cruciti!

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: