Seminte vii, mancare vie, oameni vii:


In replica la articolul despre oribilele rosii modificate genetic a caror samanta provine din Olanda, am primit o adevarata nestemata, de la prietenul Haiduc – redau ad literam, dati informatia mai departe si haideti sa punem mana pe sapa pentru a ramane sanatosi; unde mai pui ca si copiii pot fi implicati in aceasta activitate – in loc de a le da un peste, ii invatam sa pescuiasca:

Pentru cei care nu ştiu, în România există o bancă de gene vegetale, la Suceava, care se ocupă cu găsirea, colectarea, conservarea seminţelor romăneşti tradiţionale. Cine doreşte, poate completa un formular de solicitare seminţe şi trimis prin email pe adresa băncii şi va primi un număr redus de seminţe de plante tradiţionale româneşti, cu condiţia ca la recoltare să fie trimise înapoi câteva seminţe din aceaşi specie. Există acolo o doamna foarte sufletistă, Silvia Străjeru care este foarte amabilă şi gata oricând de a ajuta pe oricine.
Banca de Resurse Genetice Vegetale
Adresa: b-dul 1 Mai nr. 17 cod postal 720224 Suceava
Telefon/Fax: 0230.521016
Email: genebank@suceava.astral.ro

10 răspunsuri

  1. Minunată această iniţiativă! Slavă Domnului!

  2. Au un formular pe site acum, nu mai este nevoie sa fie trimis pe email nimic, http://www.svgenebank.ro/Seeds_Request_ro.asp . Am cerut si eu seminte si mi-au trimis destul de repede. Mai sunt si metode de procurare de seminte romanesti, de exemplu cele de Buzau. Am inteles ca motivul invocat pt. folosirea celor din Olanda este ca ar face rosiile mai mari deci mai productive, noi am folosit seminte de rosii de buzau si alt soi romanesc si sunt pline de rod. Probabil a lansat cineva zvonul si multi s-au grabit sa incerce in speranta ca vor castiga mai mult. Se pot procura si online soiurile de Buzau si mai este unul de toamna numit Pontica ( Dacia ). Oricum, atat timp cat situatia economica este aceea care este se va tot sunta crestearea ecologica a legumelor cu tot felul de procedee pt. marirea productivitatii. Sa punem mana pe sape ca in piata nu mai garanteaza nimeni ce cumparam :). Doamne-ajuta!

    • Iti multumesc pentru informatie – Doamne ajuta!

    • Roşiile din Olanda poate că sunt mai productive dar mai ales rezistente la transport, ceea ce-i interesează pe comercianţi, însă tot fără gust sunt. Şi spaniolii au roşii care cresc câţiva metri înălţime şi produc tot anul, dar nu au gust. Eu am nişte roşii româneşti care cresc foarte mari, de alea cărnoase şi foarte delicioase la gust. Unele ajung până la 800 gr şi se fac cel puţin 5-6 pe o tulpină. Am folosit doar îngrăşămînt natural, gunoi de vacă, zeamă de găinaţ şi zeamă de urzici. Măine cred că am să mănânc prima roşie 🙂

      • Mmmm, bucura-te de ele si da si altora!

        • Vedeti ca cele eco se strica repede !

          • Atunci tu mănâncă-le cele cu chimicale că alea ţin o veşnicie, ca şi cartofii prăjiţi de la McDonalds.

        • Buna Eufrosine,vreau si eu seminte romanesti…Chiar daca si ale mele sunt bune,tot ce vine de acasa e mai bun! Te asteptam! Doamne ajuta!

          • De-abia am aflat si eu, deocamdata cumpar de la piata, din surse de incredere. Cel mai bine ar fi sa le soliciti direct semintele – cred ca le vor trimite oriunde este nevoie de ele.

            Doamne ajuta!

      • Mi s-a facut deja pofta de o rosie adevarata cum mancam de la mama din gradina. Din pacate nu a mai pastrat seminte. Cum pot obtine cateva seminte de la tine? Cele de la Suceava sunt tot din cele carnoase, foarte mari si unele de culoare rosie spre violet? Ce bune erau! Cristina

Răspunde!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: