Cum sa nu mai poti fura sub acoperirea legii


N-as numi evaziunea fiscala un cancer, ci doar o boala pur si simplu. Cauza mai profunda o constituie lipsa de performanta a economiei romanesti si politica liberului-schimb.

Adevarul este ca economia romaneasca nu poate sa inoate in oceanul globalismului. Dar, in fine, asta-i o alta problema si nu are legatura cu subiectul adus in discutie de dl Turturica.

Evaziunea e o boala ce prolifereaza, in special, acolo unde si atunci cand accizele, taxele si impozitele, directe sau indirecte, iau proportii.

Mediul de dezvoltare al evaziunii este, asadar, gradul ridicat de fiscalizare din tara respectiva. Cu cat birul catre stat al agentilor economici e mai mare, cu atat tentatia creste, iar castigul evaziunii, obtinut prin eludarea obligatiilor fiscale, mareste miza riscului. Un spargator de banca, de exemplu, cand decide sa dea iama in caseria unei banci, primul lucru pe care-l evalueaza e raportul miza/risc; tot asa cum in economia de piata agentul economic evalueaza raportul cerere/oferta.

Si hotia e tot o afacere.

Evaziune fiscala e raspunsul unei economii libere la lacomia statului. Cu cat stapanul e mai hulpav si mai zgarcit, cu atat sluga e mai hoata. Avem de- a face cu acelasi principiul universal care spune: orice efect isi are o cauza. Cauza sunt obligatiile fiscale mari impunse de stat, iar evaziunea e efectul firesc al acestei masuri.

Problema care se pune acum este urmatoarea: avand in vedere ca amploarea evazionista se ridica la nivelul absolut de 80 miliarede de lei (noi) – ceea ce inseamna, tinand seama ca bugetul tarii e in jur de 150 miliarde, ca evaziunea depaseste 50% din buget -, n-ar fi mai bine sa relaxam fiscalitatea, micsorand-o, iar evaziunea sa dispara prin implozie.

Intelegand efectele evazionsite ale accizarii (la tutun, bauturile bahice, carburanti etc) n-ar fi mai bine sa le reducem pana la un nivel la care ele n-ar mai constitui o miza pentru evazionisti ?

Sa dau un exemplu: daca benzina la pompa ar fi accizata cu doar 10% (nu cu 100%, cum e acum), atunci va asigur ca evazionistul nu si-ar mai pune pielea la bataie, riscand sa intre in coliziune frontal cu Codul penal sau Codul fiscal; si asta doar pentru un amarat de 10%.

Evaziunea, nemaifiind motivata, ar disparea astfel de la sine, de moarte buna, cum se spune. Se observa, inteleagnd comportamentul agentilor economici, ca orice incercare de majorarea a accizelor (implicit a taxelor si impozitelor de tot felul) are ca efect micsorarea veniturilor bugetare, sperate si scontate in zadar, prin eludarea legilor.

Ce incerci sa cresti pe-o parte, majorand birul pus de stat pe umerii cocarjati ai romanului, se pierde pe alta, prin evazionism.

Asadar, se poate trage o concluzie de aici cat se poate de logica: orice majorare de accize se repartizeaza pe ( sau sunt platite de) consumatori, cei care achita factura, iar beneficiarii acestor accize sunt, deopotriva, statul si evazionisti. In functie de marimea relativa a accizelor (exprimata in procente), prada se imparte proportional si “frateste”. Statul isi ia partea leului pentru ca detine monopolul accizelor, iar evazionistii partea lor pentru ca risca. Aici e ca in jungla.

Felinele mari (leii, adica statul) prind prada (pentru ca pot pune accize), iar cele mici (hienele, adica evazionsitii) le fura prada. Mergand pe firul apei, al logicii, observam ca, desi beneficiarii sunt aparent diferiti, in realitatea ei sunt unii si aceiasi: politicienii, mandatati de popor sa guverneze. Si daca accizele intra in sacul fara fund al bugetului, si daca ajung la evazionisti, aceiasi oameni sunt, si intr-o varianta si-n alta, in fapt, beneficiari: politicienii.

Cu o sigura deosebire insa: prada legala o imparte cu poporul, iar in cazul evaziunii pliticienii trebuie sa imparta prada cu infractorii. Banii n-au miros. Politicienii castiga in ambele variante fiindca joaca la doua capete. Putem astfel conchide: duplicitate e numele tau, politica.

sursa RL

8 răspunsuri

 1. evaziunea e doar una din roţile lăcomiei.
  ficalitatea crescută ajută infractorii/toarele să dea şpagă celor care ar trebui să-i/le pedepsească.
  apoi, orice creştere duce la o pretinsă scădere a profitului, ceea ce duce la o scădere a salariilor, ceea ce duce la dorinţa celor mai mulţi/multe de „a băga racul“…

  aşadar, evazioniştii/tele nu riscă nimic, tocmai pentru că e ca în junglă. ai dai! nu? intri în belea!

  şi, în final, politicianul nu împarte nimic din pradă cu poporul.
  ba mai mult… uite cum a făcut oprescu un căcat de pod prin bucale, pentru care TOŢI românii au plătit peste 200 DE MILIOANE DE EURO!!!…….

  da, e duplicitate când cei şi cele care se ocupă de această treabă au în loc de coloană vertebrală cârpa de spălat vase a lu’ bunica.
  când ai oameni drepţi în frunte, nu mai există ceea ce s-a descris mai sus.

 2. EU NU CRED CA MAI EXISTA CINEVA ,ORICARE ROMAN AR FI,SA MAI POATE FACE CEVA…SPERANTA CRED CA STA DOAR IN MAINILE NOASTRE,A TUTURORA.SA IESIM IN STRADA LA FEL CUM FAC GRECII.SEFII LOR VOR IMPRUMUTURI DAR EI SPUN CA NU AU NEVOIE,PROBABIL SUNT CONSTIENTI CA ODATA CU IMPRUMUTURILE NICI GRECIA NU O SA MAI FIE A LOR,LA FEL CUM ROMANIA NU MAI E A ROMANILOR.
  CRED CA A VENIT TIMPUL SA NE RAZVRATIM DOMNULE RAZVRATIT…

 3. Romania ..in drum spre anihilare ,extrem de important http://youtu.be/FNrAIEGxplc retrimiteti

 4. Judecatile vis-avis de ce e in Romania erau bune prin 1990-1995 cel mult. Nu ne-am facut atunci cand trebuia temele, iar acum e tarziu.
  Intre timp, omenirea merge catre un conflict nemaivazut.
  US, NATO Wage Five Wars: Afghanistan, Iraq, Pakistan, Libya, and Yemen – Are Syria, Iran, Lebanon Next?
  According to military sources speaking on the Alex Jones radio program on June 15, US Special Forces units based at Fort Hood, Texas, have been told to prepare for deployment to Libya no later than July. Also on alert, reportedly for September or October, are the heavy armored units of the First Cavalry Division, currently located in Iraq and Afghanistan, along with other components of the US III Corps at various US bases. Observers point out that US Special Forces have been in Libya since February at the latest. They also note that, while the Libyan destination is highly plausible, some of these units may also find themselves on the way to Yemen, Syria, Iran, or beyond. At the same time, the Russian Foreign Ministry was denouncing the presence of the US Aegis cruiser Monterrey in the Black Sea. The amphibious assault ship USS Bataan and its task force are presently off the coast of Syria. One very plausible explanation for these deployments might be that a US attack on Syria, under the pretext of protecting civilians, is imminent.
  On June 19, CNN reported a large-scale US Navy, Air Force, and Marine Corps military drill, the biggest of its type in history, along much of the American Atlantic coast under the code name of Exercise Mailed Fist, to be conducted from June 19-24. “The exercise is designed to test the capability of every type of Marine Corps aircraft, including MV-22 Ospreys and F/A 18 Hornets, as well as some Navy ships and Air Force planes,” CNN reported.
  http://tarpley.net/

 5. eufrosin n-ai inteles despre ce-i vorba din punctul asta de vedere si ca atare parerea exprimata aici este una care nu are legatura cu realitatea. nu statul este cel hulpav ci concernele care prin coruperea celor care au functii in stat reusesc sa-si impuna legile care le convin iar asta se intimpla in toata lumea. asa se ajunge ca statul care trebuie sa existe si sa ofere niste servicii nu-si mai poate asigura resursele decit de pe spinarea saracilor situatie care exista inclusiv in vestul luminos al romanului care de 21 de ani nu se poate desparti deloc de acest concept aberant la care viseaza si astazi. de ce nu te uiti la vestici sa vezi cum politicienii dupa absolvirea scolii „speciale” unde isi dovedesc „utilitatea” prin guverne si parlamente obtin posturi grase prin etajele superioare ale concernelor mondiale? si daca eu am sa spunem 1 mil venit pe an si trebuie sa platesc 50% crezi ca voi muri de foame?! bogatii vestului si concernele lor nu numai ca nu platesc nimic dar mai incaseaza si subventii prin amenintarea ca isi vor inchide fabricile pe care le vor muta pe alte meleaguri. deci politicienii sint doar niste servitori care nu fac altceva decit sa execute niste ordine. daca nici tu n-ai inteles in 21 de ani cum merge treaba ce sa le mai cer altora?! pai daca se desfinteaza furtul cite zile crezi tu ca mai functioneaza maretul capitalism al desteptilor vestici? nici macar o saptamina din simplul motiv ca acest sistem este unul cretin care are nevoie de o extensie continua iar din biologie se stie ca pe un astfel de principiu functioneaza cancerul. asa cum aceasta boala isi distruge gazda tot asa si minunatul capitalism al barbarilor vestici ii va distruge pe cei multi care il sustin. germania are peste 3 milioane de copii subnutriti. cine nu crede sa intrebe la organizatia tafel. in vestul luminos al romanului de ani buni exista societatea 20-80. adica 20% au o viata iar restul de 80% se bat pe frimituri cu speranta ca vor supravietui. de la an la an frimiturile sint tot mai putine iar batalia este din ce in ce mai grea si purtata fara scrupule. se tot spune ca nemtii calatoresc prin lume si fel de fel de timpenii. toate zborurile si excursiile peste granita apartin unui grup de 12% din populatia tarii (84 mil). 50% din aceasta populatie detine 5,6% din averea nationala iar asta inseamna nimic. la fiecare 40 de secunde o persoana privata intra in insolventa (deci nu vorbim de firme!!!). in minunata austrie a banatenilor fara minte daca in 2006 erau 100.000 de bolnavi psihic inregistrati astazi s-a ajuns la 900.000 iar cifra adevarata este undeva in jurul a 1,5 milioane. si cum asta nu poate veni de la o viata buna ramine sa va mai ginditi la dezastrul care inseamna vestul luminos pe care il viseaza in continuare romanul. asa cum este situatia astazi pina la colapsul maretei economii a vestului mai sint max. 3 ani. este adevarat ca bosii daca doresc pot declansa chiar acum caderea totala pentru ca au jocul deja facut de ani de zile.
  acum pe scurt si despre situatia greciei. in primul rind guvernul conservator care este creatorul situatiei de astazi a avut consilieri de la goldman care i-au invatat ce au de facut ca s-o duca „bine”. rezultatele sa stiu si se vad ele fiind similare cu cele obtinute de romania sub atenta si competenta indrumare a altor mari specialisti ai vestului. sper ca romanul este in stare sa invete odata ca vestul nu se va ocupa in veci ca altii ca s-o duca bine asa cum crezut doar el pe aceasta lume desi istoria arata altceva. anul trecut vestul a scos de pe spinarea voastra aproape 9 mrd. euro suma pentru care n-a platit nimic din simplul motiv ca asa este traditia la ei unde nu se fura nimic deoarece acest cuvint nu se foloseste fiind inlocuit cu verbul a risipi. legile lor sint alcatuie de asa maniera incit nu exista furt si nici coruptie decit atunci cind vrea elita sa pedepseasca un element neascultator. deci daca unele tari vor avea excedente comerciale fata de altele inseamna ca unii vor avea cistiguri iar ceilalti deficite. de zeci de ani elita vestului scade veniturile maselor ajungindu-se astazi la o putere de cumparare echivalenta cu cea a anilor 60. acest fapt plus cresterea productivitatii cu 25% numai in ultimii 5 ani duce la un excedent de marfa imens care nu mai poate fi absorbit decit prin folosirea metodelor observate in grecia dar si in romania si care au dus la transformarea acestestor tari in simple piete de desfacere. dupa cum se vede varianta asta nu poate functiona la infinit iar statele stapin ajung in situatia de-a fi silite sa salveze aceste tari de la falimet lucru care se dovedeste deasemenea limitat in timp. daca elita hulpava a vestului ar fi inteles aceste chestii extrem de simple situatia de astazi n-ar fi existat. ca sa se iasa din acest cerc vicios ar trebui sa existe in vest o crestere anuala a salariilor de 5% iar in tarile capitalismului periferic de 3% insa este clar ca acest lucru nu este dorit. metoda lor cu economii draconice duce la dezastru iar explicatia este simpla: mutata in biologie ar fi ca si cum ne-ar spune ca daca ne vom taia miinile si picioarele o vom duce mai bine. media salariului in vestul luminos fara a le lua in calcul pe cele ale persoanelor cu functii de conducere este de 1580 net. la total asta inseamna astazi un nivel de trai net inferior celui avut de romani de-a lungul anilor 70. altfel am observat ca te entuziasmezi f tare daca vezi ca 1-2 persoane scriu ceva adevarat pe anumite bloguri. adevarul este ca la „inteles” sintem ultimii si trebuie sa recunoastem acest fapt fie ca ne convine sau nu. crezi tu ca aia care i-au dat banii lui nea nicu ca sa „dezvoltam” n-au stiut ce fac? n-au stiut ei oare ce arma va fi in mina lor acea armata de flotanti care au invadat orasele? toti politicienii sint niste tarani hrapareti care incearca sa-si ingropape frustrarile si complexele in gramezi de bani si putere. ne-am dat singuri mat!

 6. http://www.abovetopsecret.com/forum/thread719398/pg1

  nu uita ca romania a preluat un sistem care arata asa cum se vede acolo! credinta multor romani ca pe alte meleaguri ar fi altfel sau altceva este o ineptie!

 7. iesitul pe strada oricum este iarasi o cursa daca nu se stie cum trebuie facut: singurul care a stiut cum sa dai elitei un bocanc in gura la care sa nu aiba replica a fost ghandi. retul sint prostii!!!

Răspunde!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: