S-a stins un stâlp al ortodoxiei: Î.P.S Bartolomeu, a trecut la Domnul în seara aceasta


Era o seară ca oricare alta în casa unor binecredinciosi din Cluj: copiii se jucau, mama lor  pregătea cina, iar tatăl se îndeletnicea cu treburile sortite sfârşitului zilei când dintr-o dată un anunţ cutremurător rostit de o femeie îndurerată a sosit pe calea undelor radio, va Radio Renaşterea: IPS Bartolomeu a trecut la Domnul, în seara aceasta, în jurul orei 19:35, în oraşul de pe Someş, în care şi-a dorit atât să moară. Îmi vine sa plâng…

IPS Bartolomeu

Să spunem o rugăciune pentru dânsul – mai rar un ierarh atât de vrednic, un adevărat bastion al Ortodoxiei, precum Sfântul Nicolae pe vremuri… Să nu uităm poziţia anti-ecumenistă şi întru totul ortodoxă a Sfântului Ierarh Bartolomeu – să fii fost aceasta şi cauza morţii sale la scurtă vreme după reîntoarcerea dintr-un spital vienez ? Cei care au dat atenţie, au notat circumstanţele mai mult decât suspecte în care a murit P.F. Teoctist… Cum să nu recurgă vrăjmaşii lui Hristos la crime împotriva adevăraţilor ierarhi ortodocşi, câtă vreme au ca acoperire vârstă lor înaintată şi o mass-media totalmente aservită?

Unul care a fost prigonit de către iudele iudeo-comuniste in felul acesta, nu are cum să nu isi fii meritat arhieria:

„…arestat de 3 ori pentru legaturi cu legionarii sau activitati legionare: in 1941 (pentru 3 saptamani, dupa ce participase la funeraliile unui comandant legionar), in 1942 (pentru ca ar fi detinut in podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme) si in 1958, sub acuzatia de activitate legionara inainte de 23 august 1944. A fost condamnat de catre Tribunalul Militar Ploiesti la 25 de ani de munca silnica pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Si-a ispasit pedeapsa in inchisoarea de la Aiud la sectia „politici”. In timpul detentiei i-a murit mama, iar el a fost instiintat de acest fapt de catre fratele lui, inchis si el in aceeasi inchisoare. In 1964 a fost eliberat, impreuna cu alti detinuti politici, in urma unui decret dat de autoritati de desfiintare a detentiei politice.”

Predica dânsul:

În saivanele Bisericii au intrat lupii Cei mai mulţi sunt îmbrăcaţi în piele de oaie – atunci când nu pătrund într-o catedrală să jure îngenunchiaţi sub sabia lui Irod, iar datoria fiecărui păstor este să strige. Eu o fac către oile mele, ştiind însă că ele sunt oi cuvântătoare, adică înzestrate de Dumnezeu cu raţiune, discernământ şi voinţă, însuşiri care le oferă capacitatea de a se apăra şi singure, dar toate împreună, ca unele care cunosc glasul păstorului”.

Să ne rugăm deci pentru sufletul lui, deşi doar trag nădejde că Dumnezeu mă va aşeza şi pe mine laolaltă cu IPS Bartolomeu, adică de-a dreapta Lui.

Acum că Înalt Prea Sfinţitul a trecut în lumea drepţilor, va invit pe toţi să descărcaţi predicile sale şi le le ascultaţi zilnc în maşină, la servici, acasă… Nu o spun din pietism, ci simplu pentru faptul că atunci când IPS Bartolomeu vorbea, lumea asculta şi credeţi-mă, aveai ce asculta...

Dumnezeu să îl ierte şi să ne orânduiască un Arhiepiscop la fel de vrednic şi iubitor de neam ca Înaltul ! Mai mult ca niciodată, România are nevoie de faruri ca el…

12 răspunsuri

 1. Dumnezeu să-L ierte şi să-L odihnească în pace.

 2. M-au placut tare mult pastoralele sale, foarte profunde. Rar se mai gasesc asa ierarhi.

  Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace!

 3. Eram in IKEA cand a murit Patriarhul Teoctist. Am fost brusc foarte tulburat de multe ganduri rele aparute ca din senin si apoi am fost sunat de cineva comunicandu-mi ca a murit Patriarhul.

  In seara asta am fost tot in Ikea si, inainte de iesire, dupa orele 19, mi-a venit gandul ca arhiepiscopul Bartolomeu Anania ar putea sa adoarma sau sa fi adormit.

  Cand am ajuns acasa am vazut pe blogul lui Saccsiv stirea.

  Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l ierte! Ca noi nici nu stim ce raspundere mare a avut. Si ce raspundere mare avem noi.

 4. A fost ca un mucenic.

 5. Ne lasa Dumnezeu tot mai singuri.
  Sa fim buni si vrednici de inaltimea staturii sale, prin gandul, cugetul, fapta si prin sufletul nostru intru Ortodoxie.

  Sa Il odihneasca Dumnezeu!

 6. Chiar ma gandeam cand am auzit ca va fi trimis intr-un spital din Austria,daca nu vor avea „grija” de Sfintia Sa(mi-am amintit de ceea ce s-a intamlat cu Patriarhul Teoctist)…Ca doar era unul dintre putinii nostri ierarhi care duceau lupta cea dreapta…Dumnezeu sa-l ierte si sa il odihneasca in Imparatia Cerurilor!Da,ramanem tot mai singuri… Iti multumesc,Eufrosine!

 7. Dumnezeu sa-l odihneasca in Imparatia Cerurilor ! Eu nu cred ca raminem singuri ! Daca ne folosim macar cit negru sub unghie din invatatura Sfintiei Sale, si cit timp ne intarim credinta in Dumnezeu, nu suntem singuri! Apoi , chiar daca aceste suflete nu mai sunt in preajma noastra, sa ne povatuiasca direct, ei sunt acolo sus, si se roaga ptr tot poporul roman, si sunt convins ca rugaciunile lor nu sunt trecute cu vedera de Cel ce a fost ,este si va fi in veci!

  • …..nu ramanem singuri,,Eu voi fi cu voi pana la sfarsitul veacurilor”!
   Sunt sigura ca va veghea cu mai multa putere de acolo-cu armele pamantene nu mai poti lupta cu ,,monstri intunerecului”-atat de tare s-au umflat
   sperand sa acopere lumina…..
   Vai de cei fara Dumnezeu!
   Doamne indura-Te de noi!

 8. Sa fie binecuvantat in veci a murit pe altarul adevaratei credinte sunt foarte circumspect la cine v-a venii.Am impresia ca Bucurestiul trage sforile si nu ar fi deloc bine cred ca ar trebuii sa se stabileasca prin preotimea care este in zona in care a fost el arhiepiscop

 9. Mitropolitul Bartolomeu Anania – Despre biruinţa asupra morţii.

  http://filmeortodoxe.blogspot.com/

  Dumnezeu sa-l odihnească.

 10. este greu de inteles ca o persoana sincera sa aiba un asa cumul bogat de manifestari si simpatii politice sociale si sa le incalce pe toate A fost pe rind monarhist legionar comunist informator si inalt demnitar BOR . Iata ce zice biblia .. Sa nu va amagiti nu puteti fi sluga la doi stapini nu puteti sluji pe mamona si pe Dumnezeu cine slujeste la doi stapini va iubi pe unul si il va uri pe celalalt …. numai bine ..

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: