îndemn pentru omul modern: eşti fiară, fii fiară !


Părinţii voştri!

Prăpastie de vreme nemăsurată între ei şi voi! Mii şi mii de ani de va fi trecut de la viaţa lor până la a noastră şi tot nu li s-ar fi şters mai bine din inimile copiilor, pomenirea şi dragostea şi evlavia şi felul. Ei au crezut şi s-au închinat şi sufletele lor găseau mângâiere şi tărie în închinăciune. Noi nu ne mai închinăm fiindcă nu mai credem.

Sufletele voastre nu mai au nevoie de mângâiere; inimile noastre nu mai au nevoie de tărie, fiindcă sunt de piatră şi din piatra aceasta scăparăm scânteile liberei-cugetări, noi românii, foşti ortodocşi, cari suntem mai destepţi, mai luminaţi, mai mândri, mai puternici decât toate neamurile lumii.

Închină-se Asia – bătrâna înţeleapta şi nobila şi ingenioasa ei fiică Europa! Închină-se Africa, cu toate negrele ei seminţii! Închină-se iscusita Americă! Noi – nu ne închinăm. Închină-se nerozii! Filosofia noastră se pune mai presus de nevoia închinăciunii! Clopotele – sgomot! Icoanele – fleacuri! Credinţa – moft! Inchiză-se bisericile, surpe-se zidurile lor! Părinţii noştri cari le-au zidit erau nişte barbari, nişte primitivi, fără nici o cultură serioasă; ei nu aveau spiritul de examen. Noi suntem oameni moderni. Mătura-se dărâmăturile bisericilor, ca să se deschidă locuri largi, pieţe vaste, pe cari, după cerinţele progresului, să se zidească oţeluri măreţe şi cluburi politice, teatre de varietăţi şi burse de comerţ!

Şi nu care cumva să-ndrăzneasca a ridica glasul cineva! În cazul cel mai bun pentru dânsul ar fi un om ridicul. E destul că biserica e tolerată! Un slujitor al altarului, când stetea sub loviturile unei cumplite prigoniri, unei năpăstuiri strigătoare la cer, izgonit şi maltratat ca odinioară Sf. Ignatius al Constantinopolei, mi-a spus cu adânc amar: – Nu le e frică, fiule, de bătaia lui Dumnezeu? – Nu, părinte, i-am răspuns; nu e frică nimănui de bătaia cui nu crede că este.  Ai uitat că ai de a face cu o lume care nu crede în Dumnezeu? Cu o lume căreia nu i-a fost frică să prefacă în puşcării locaşurile sfinte, închinate credinţii străbune, unde zac oseminte de măreţi voievozi? Se va mai schimba lumea noastră românească? Va mai vrea Dumnezeu să o reîntoarcă la Dânsul? Dumnezeu ştie.

Deocamdată, copiii noştri vor merge pe calea noastră cuminte. De ce avem şcoli româneşti, în care urmează înaltele învăţături ale omenirii? Pentru ca să ni-i lumineze şi să ni-i crească. Din aceste şcoli naţionale, ies pe fiecare an sute şi mii de viitori cetăţeni luminaţi, toţi liberi-cugetători, plini de dispreţ pentru vechea rătăcită credinţa creştină, astăzi demodată, ridiculizată, scuipată!

Ei au învăţat o religie mai omenească decât cea creştină, o religie care predică nu mila şi îngăduinţa, nu blândeţea şi omenia, o religie aspră care predică omului: Eşti o fiară! Ghiarele tale şi colţii tăi sunt deşteptăciunea şi şiretenia; fii perfid, crud, neîngăduitor cu semenii tăi! Nu te uita o clipă în sus pe cer; aici, în jos, pe pământ, uită-te cu ochii-n patru, ca şi cum ai avea patru picioare; aici pe pământ se isprăveşte tot pentru tine. Eşti fiară, fii fiară. Fiarele n-au biserică; fiarele nu se-nchina; fiarele n-au Dumnezeu!

Din I. L. Caragiale – „NOI SI BISERICA”

24 răspunsuri

 1. Este de actualitate ! Neamul fara de Dumnezeu este transformat in populatie – o populatie este mai usor de distrus…

 2. Am să mă repet: nu toți cei care nu cred în Dumnezeu sunt și răi, sau cum spune Caragiale, fiare.

  Încrâncenarea în a gândi așa ceva nu va duce la nimic bun. Și, de cele mai multe ori, cei care gândesc așa sunt și cei care urăsc pe ceilalți, exact opusul unui creștin.

  • Iti cauzi scuze. Nu cred ca iti vor folosi nici aici nici „dincolo”.

  • Poti sa te repeti dar nu ajuta.
   Iar primul „razvratit” cred ca stii cine a fost.

  • O babă murdară pe picioare, care stă în fata icoanei Maicii Domnului în biserică, fată de un laureat al premiului Nobel ateu – baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare asa, dihor. – Petre Tutea

   • și țuțea ăsta e cel care decide, alături de „un_roman“, „oarecare“ și alți auto-declarați dumnezei, cine și cum este…

    cu așa creștini mai bine te convertești la extraterestrism… :-s

    • Credinta, ca si dragostea, nu pot fi impuse. Ele se simt inca de cand constientizam ca existam, sau urmeaza a fi simtite. A decela intre care e mai bun si care e mai altfel, cred ca nu tine de noi. Poti trai o viata in pacat, dar daca ajungi sa te caiesti, Dumnezeu face minuni de care nicio ordine mondiala nu are cum sa treaca, orice atacuri psihotronice ar desfasura. In mod similar, poti trai intr-o familie evlavioasa, poti urma si o scoala teologica, dar daca te dezici in ultima clipa, la ce a ajutat ravna, stradania. Sa ne ferim a batjocori prin emiterea judecatilor de valoare pentru ca, asa cum ni s-a spus, cu aceeasi masura vom fi judecati. Dar, cine e perfect?

     • am declarat eu contrariul???

      doar ce îl luam la mișto pe acest „roman“ care se crede împuternicit, probabil de vreun Dumnezeu din mintea lui, să hotărască cine este mai bine primit de Dumnezeu, oferindu-ne câteva fraze dintr-un alt „împuternicit“…

      • E plina lumea de ambitii si de orgolii, nu o putem noi schimba prea tare. Au mai incercat si altii, poate:)

      • Marian, încercarea moarte n-are.

       de când mă știu mă lupt cu munții. da, nu am reușit mare lucru, și pentru că am renunțat de multe ori în fața inerției demente care pune stăpânire pe mulți/multe.

       nu văd de ce aș renunța acum. deși uitându-mă în jurul meu când merg pe stradă, prin magazine, prin parcuri, pe terenuri de sport, săli de concerte, etc., văd aproape doar oameni plafonați și indiferenți cu restul din jurul lor. și da, e a dracului de greu să lupți cu ei, să le schimbi mentalitatea, modul de viață, ideile înfipte adânc într-o minte prea învolburată de problemele de la serviciu și cele de acasă, etc.

       dar dacă și noi înclinăm steagul, ne ducem dracului de râpă și nu mai rămâne decât amintirea unui neam românesc care a trăit pe aceste pământuri până prin 1989….

      • Spunea liber-cugetatorul Iliescu prin 1990 ca, va disparea solidaritatea umana. La zambetele care au inflorit, a adaugat cam asa: nu luati in gluma, pt ca nu stiti cum e in occident, unde poti sa si mori pe strada si nu se va opri nimeni sa te intrebe daca ai nevoie de o salvare. Suntem deja o lume asa cum nu ne-am fi dorit, ma tem. A lupta, da, e o posibilitate, mai ales daca simti ca asta e spre binele colectiv. dar… am mari temeri ca, asa cum se zice in chirurgie, cazul e depasit dpdv chirurgical. Nu vreau sa zic acel: SE SALVEAZA CINE POATE. Poate ca vom mai trai, desi, asa cum se spune: TIMP NU VA MAI FI. Faca-se Voia Ta si nu a mea.

   • a, și încă ceva, cultule fără cultură: ateu înseamnă „care nu crede în vreun Dumnezeu“ (fie el numit Buddha, Allah, etc.)

    înseamnă că pentru tine și fericirea ta temporară, Dumnezeul tău îl/o va privi cu ochi mai buni și va fi mai îngăduitor, etc., cu cel/cea care crede în Dumnezeu (God, etc.) decât cu cel/cea care crede în Allah, Buddha, etc…. sau ăștia nu ajung la Dumnezeu și se duc direct și separat la Dumnezeii lor???

    • El a avut smerenia sa-l citeze pe MARELE Petre Tutea ! Tu cine esti ? Inainte sa imi raspunzi afla ca si eu sunt crestin ortodox, ca majoritatea poporului roman.

    • cred ca te-a mai intrebat cineva…care a fost PRIMUL RAZVRATIT…satan e numele lui… te simti linistit ca il urmezi? Ai cercetat Ortodoxia, singura credinta, religie care are dovezi incontestabile si o explicatie logica despre cine suntem si despre ceea pentru ce suntem asa, care are fapte mai presus de fire pana in zilele noastre unele inexplicabile de stiinta, personal am aflat de un caz, un tanar care dupa o operatie care nimeni nu ii dadea sorti de izbanda, si care a si murit…aparent. In tot timpul acesta bunica lui se ruga la Sfantul Nectarie… si cand au mers la morga dupa jumatate de ora baiatul era viu ca si cum nu ar fi fost bolnav niciodata… la care doctorita care nu ii dadea nici o sansa si-a cam pierdut mintile si unii au intrebat-o pe batrana: mamaie la cine te rugai?… la Sfantul Nectarie… aceasta s-a petrecut in vara in Oltenia…. si marturii mai sunt cu miile draga razvratitule…nu stii ce pierzi, mi-e mila de tine, si eu am ratacit mai bine de 30 de ani…

     • Faci analogii mai mult decât puerile.
      Te legi de lucruri care nu te privesc și pe care nu le înțelegi.

      Ca să îți dau totuși un răspuns, îți spun că am vrut să folosesc Rebelul, dar era luat ade altcineva… 😛

      Dar de ce sunt răzvrătit? Împotriva cui? Împotriva prostiei, îngâmfării, ipocriziei. A mitocăniei, a grosolăniei, a inculturii. A inegalității, a nedreptății, a necinstei. A urii, a dușmăniei, a neînțelegerii. A minciunii, a fățărniciei, a lașității.

      Acum ești fericit și liniștit???

      • Ura este lasata de Dumnezeu sa uram pacatul iar de la pacat vin toate relele imotriva caruia esti tu razvratit… in rest numai de bine, poate ca totusi trebuie sa iti pui anumite intrebari legate de conceptia de viata inainte de a fi prea tarziu… sa vedem inainte de toate barna din ochii nostri nu paiul din ochii altora…

 3. Marian, de dragul discuției, măcar, dacă tot e să mori (în general vorbind, nu mă refer la tine sau la mine) și crezi în ceea ce te învață religia ta, recte creștinismul ortodox, cum că vei ajunge în Rai (pentru că majoritatea celor care se dau creștini ortodoxi asta cred, cu tărie, 10000000000%), de ce te mai temi de moarte? De ce îți mai dorești să nu mori? De ce spui că nu mai este timp când tu ai infinitul și ne-timpul sau atimpul în față? De ce trebuie să te salvezi pe pământ când ți se deschide întreg Raiul???

 4. A face semnul Sfintei Cruci nu e deloc un pasaport catre Rai. Cainta si indreptarea prin re-vederea caderii de la drumul cel ingust si unic, da, pot fi niste inceputuri de speranta, dar nici acestea nu sunt suficiente. Cine crede ca zicand o vorba si dand de pomana isi asigura mantuirea sufletului, ma tem ca, traieste in eroare. Pentru asta traim, pentru a ne impaca, pentru a spera cat mai mult la mantuire. Asta cred doar eu, insa eu, nu sunt vreun etalon al cunoasterii simtirii.

 5. cuvintele spuse intr-un anumit fel pot crea o noua lume . s-au pot face inutila s-au sa dispara o lume deja creata …..

 6. bb.dk .. la comentariul „prietenos”

  Ortodoxia inseamna dragoste inclusiv de vrajmasi. Cine vrea sa traiasca ortodox asta trebuie sa faca iar iubirea de vrajmasi iti ofera o putere si o traire care depasese cu mult cunoasterile lumii acesteia, necesita incredere si un graunte de credinta dar dupa ce simti nu te mai indoiesti… padure fara uscaturi nu exista dar „cel mai mare pacat al omului e starea lui vesnic impotriva Adevarului” – Pr. Arsenie Boca…totul incepe de la grauntele de credinta…vrei sau nu sa construiestipe el?!? Boteaza-te omule si vei simti inca din lumea asta lumea cealalta si te vei intreba…da oare eu unde am fost pana acum?!?…

 7. @razvratit

  eu pot zice altfel, e una să nu crezi în ACEST dumnezeu, sau dumnezei, și alta să nu crezi ÎN dumnezeu/dumnezei …. că nu e ăsta, că nu crezi în ce zice el, cât timp crezi că există unul e ok dacă nu ai renuntat să îl cauti chiar dacă nu îl cunoști încă …

  când nu crezi nici măcar că există, atunci da, sunt mari probleme, sufletul tău e pierdut …. cât timp știi că există dar te lupți cu ACEST fals dumnezeu sau cu alți falși dumnezei nu e nimic pierdut pentru că dumnezeu e adevăr și iubire … nu se supără când te lupți cu el cu inima curată în căutarea adevărului ….

  deși pare ilogic în lupta asta cu el/cu falșii dumnezei ÎN ACELAȘI TIMP e cheia întelegerii LUI …. adevărul și minciuna sunt operații logice care le aplici realității unice pentru că e doar una singură nu mai multe ….

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: