Noile oportunităţi în viaţă – ne luăm şi noi după americani ?


„Oamenii nu vor să priceapă că diplomele de facultate şi „educaţia” nu au nici un folos zilele astea. Există o mulţime de oportunităţi în aproape orice domeniu.  Cunosc oameni care câştigă un purcoi de bani fără diplomă de facultate.  Aceştia sunt electricieni, instalatori, mecanici auto, agenţi imobiliari, tâmplari, proprietari de benzinării şi restaurante…

Acestea sunt ocupaţiile viitorului. Cu facultate, nu mai câştigi cât să trăieşti.  Sunt oameni care au pierdut ani de viaţă mergând la facultate şi sfârşind cu împrumuturi uriaşe, fără a putea obţine un serviciu nici măcar în „fast foodul” local. Unul pe care-l ştiu a fost concediat în prima zi pentru că nu ştia să taie pâinea… Viitorul nu este în facultăţi.

25% dintre serviciile listate sunt o excrocherie sau alta, celelate 25% necesită experienţă paralelă, restul de 50 % caută oameni care nu există!

Practic nu sunt servicii la nivel de începător din care să poţi trăi.  Absolvenţii de facultate muncesc pentru $10/hr, iar masteranzii pentru $12/hr ( salarii de mizerie, cu care îţi mănânci de sub unghii, în America ).

Bogaţii se îmbogăţesc şi mai mult, iar mass-media continuă să ne mintă. Ţara se duce direct în budă, rapid. Nu uitaţi de studenţii cu împrumuturi masive ce vor trebui replătite pentru o „educaţie” coruptă şi fără nici un folos.  Datoriile i-au prins pe cei mai mulţi din urmă şi acum oamenii atârnă de o pânză de păianjen.  Falimentele vor atinge curând un nou record.”

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Spusă de un american care a înţeles cât se poate de bine ce îi rezervă nu doar viitorul, ci chiar prezentul trist al ţării sale… Ca unul care am trecut prin facultate, nu pot să fiu 100% de acord.   De doctori, ingineri şi alţi profesionişti care ştiu ce fac în domeniul lor, va fii întotdeauna nevoie. Chestia e că dacă eşti astfel antrenat ( educaţia însemnând cu totul altceva ), vei fii forţat să faci parte din sistem. Rar este inginerul sau doctorul cu propria sa afacere în domeniu, căruia să îi meargă cu adevărat bine.  Ca mecanic auto sau electrician, e însă  altceva…

În orice caz, copiilor Dvs. nu le va fii în veci foame dacă au o meserie fie ea una lipsită de prestigiu, dar binecuvântată de o minte bună şi de mâini harnice. Pe măsură ce falsele elite care controlează mersul lucrurilor, determină felul în care medicina poate fii practicată sau nivelul emisiilor de carbon în limita cărora se va circumscrie orice tehnologie – toate acestea numai în scopurile lor malevolente, pe atât devine mai dificil unui om instruit, să profeseze în chip onest în specialitatea lui – cum poate un doctor cu bună ştiinţă să prescrie droguri sintetice şi radiaţii dăunătoare, sau vaccinuri clar distrugătoare pacienţilor lui, iar dacă nu mai vrea, cum îşi va menţine el licenţa acordată de către stat, pentru a funcţiona?

Iar ca inginer, cum îţi vei încunoştiinţa multi-naţionala căreia îţi vinzi viaţa că există tehnologii mult superioare celor exploatate pe scară largă azi, fără a fii trimis la plimbare în direcţia porţii ?

Ideea e deci că a venit vremea să ne pregătim copiii pentru a-şi putea câştiga traiul înafara molohului beat şi drogat care crede că i se cuvine să le conducă lor destinele.  Vom înţelege oare că armatele de psihologi, economişti şi de  absolvenţi în  „ştiinţe politice” făcuţi pe bandă rulantă, nu sunt altceva decât carne de tun pentru corifeii noii ordini mondiale ?

Judecând după statisticile educaţiei româneşti, s-ar spune că încă nu ne-am prins la schemă, dar trezirea celor pe care Îi iubeşte Dumnezeu, nu este niciodată prea târzie. Acum ne mai rămâne doar să ne facem fii şi fiice iubite ale Domnului şi nu lachei ai greţoşilor care duc lumea la pierzanie.

26 răspunsuri

 1. Educatia care nu serveste la nimic ? Un model ca oricare altul . Ca poate fi castigator in anumite contexte , nu incape indoiala . Asta semnifica poate si altceva , mai profund , un semnal de alarma .Poate ca structura nu este buna , ce numim educatie este doar o forma nedefinita de a face sa treca timpul si a produce bani. A fi sau a nu fi inginer . De ce sa ne legam de ingineri , de ce nu de trani ? Sau de hoti ? De instalatori sau de zugravi ? Ce conteaza in defintiv ? Sa fi om ! Si astatot educatie se numeste . Cum vreti sa ne educam intr-o tara manelizata ?

  • Scoala medicala sau de inginerie, nu este educatie, ci antrenament profesional. Educatia consta in cultura generala oferita de cunoasterea istoriei, a geografiei, a muzicii si a artelor in general.

   Cine chiar vrea sa se educe pe sine sau pe copiii sai, o poate face mai ales in Romania, unde legatura cu cele esentiale, nu a fost pe de-a intregul taiata.

 2. Deci tu propui invatarea unei meserii cat mai „manuale” (ai dat ca exemplu electrician sau mecanic) si obtinerea unei educatii clasice in istorie, geografie, etc prin studiu individual?

  • Spun ca e bine pentru copiii nostri sa nu fie legati la maini, astfel incat sa isi poata castiga existenta si inafara sistemului. Deja in State, multi lucreaza prin troc: eu iti fac o terasa, tu imi lucrezi dintii. O educatie clasica evident, nu strica nimanui.

 3. Fratilor sa nu ne certam.

  Vin si eu cu o propunere: ce ar fi daca am incerca sa invatam si noi si copii nostri meserii pe care sa le putem practica independent.

  Ideea e sa invatam sa ne gospodarim singuri sau sa ne castigam painea cum s-ar zice pe barba noastra nu sustinuti de o firma sau de cine stie ce corp ingineresc sau medical etc …

  Sa stii sa sadesti si sa ingrijesti un pom, o mica gradina de zarzavat nu e mare stiinta si daca o faci cu credinta in Hristos ai mai multe satisfactii decat ca atunci cand iti strange mana un sef care nu stie decat sa te exploateze in interesul personal.

  Esti LIBER oricand.

  E greu pentru ca ne imaginam ca e greu dar in realitate e mult mai usor decat ne inchipuim.

  Doamne ajuta!

 4. adica meseria e bratara de aur,dupa cum se spune de sute de ani…

 5. Corect! Meseria cinstita e bratara de aur! A avea o deprindere, o buna manualitate impletita cu intelegerea si intuirea fenomenelor, cu drag de lucru, dar, mai ales Credinta in Dumnezeu, e totul ceea ce trebuie omului spre a fi multumit cu sine. Slujbe aberante sunt cate vreti in domeniul marketing, public relations, analist, party organizer, supraveghetor al concurentei, agent de paza, prezicator, escorta, si altele precedate de prefixul „junior”, consultant, etc. Vedeam intr-un fscurt documentar ca in america exista parinti care au inteles ca sistemul e deceptionant si putred in esenta lui si ca banii nu reprezinta ceva sigur. Ca urmare, respectivii parinti isi invata copiii sa deprinda mestesuguri care sa implice munca manuala, cum ar fi dulgheria, pentru a putea face in viitor TROC de produse cu alti oameni, la modul un obiect de lemn pentru o cantitate de HRANA, ceea ce mi se pare a fi un excelent mecanism de adaptare sociala la grozavia timpurilor care se arata. Pentru a face o masa sau un scaun tanarul nu trebuie sa stie teoria relativitatii si nici sa isi puna problema combaterii in raport de domeniul aplicarii si nu trebuie nici sa faca vreun eseu cu privire la importanta stereoizomeriei in produsele alimentare, sau sa teoretizeze importanta introducerii gumei de mestecat in cultura pop din america anilor ’50. Legat de cultura generala, aceasta se poate capata avand sansa accesului la harul unui profesor care nu trebuie cautat obligatoriu in cele mai eclectice si exclusiviste universitati de aiurea, acolo unde creierul se spala pt a fi corect politic, devenind un alt latrau al sistemului, un taietor de frunza la caini. Poate gresesc dar spun ca adevarurile din cultura generala sunt putine, indeosebi la disciplina numita Istorie. Doamne ajuta!

 6. Dupa parerea mea, aceasta viziune care pune accentul pe invatarea unei meserii manuale poate fi pana la un punct utila, insa are marele handicap ca pe termen mediu si lung creeaza o clasa de oameni cu o pregatire foarte ingusta care inevitabil vor ajunge sa fie condusi de altii.
  Astfel de solutii sunt bune doar pe moment, pentru depasirea unei situatii exceptionale in care oamenii se vad nevoiti sa supravietuiasca cum pot.
  Oricate schimbari vor avea poate loc, economia mondiala nu va reveni niciodata la troc. Intotdeauna va fi nevoie de oameni educati (medici, ingineri, profesori, etc).
  Oamenii pregatiti doar sa cultive o gradina sau ca faca un scaun vor fi, mai devreme sau mai tarziu, condusi de altii. Niciodata muncitorii manuali sau agricultorii nu au fost altceva decat supusii altor clase sociale (in perioada antica, evul mediu) sau salariati (in perioada moderna).

  • In fond si acum suntem condusi de altii si inca cum… jigodiile straine ne belesc de nu stim de noi, cele de aici se intrec sa ne vanda pe doi lei …

   Lucrand intr-o institutie insemna sa respecti o ierarhie si asta inseamna sa ai un sef. Deci cu studii sau fara studii tot vei avea un sef (sau mai multi).

   E drept ca munca fizica e mai grea decat cea intelectuala si nu cred ca cineva doreste sau viseaza ca copii sai sa lucreze la ocna toata viata … dar nici sa fie slugile altora toata viata.

   Stiu la locul meu de munca multi oameni care au progresat sus doar ptr ca au relatii sau pentru ca i-au turnat pe altii. Asta nu inseamna cariera … Oamenii astia daca nu vor continua sa faca acelasi lucru in continuare o sa zboare ptr ca sunt nuli dpdv profesional …

   A fi independent adica a avea grija sa iti pastrezi posibilitatea de a alege e mare lucru. Sa stii o meserie unde e nevoie doar de tine e mare lucru.

   Fiecare copil isi va alege cand va creste mare drumul in viata. Asta mi se pare cel mai important.
   Dar trebuie sa il ajuti.

   Am un coleg care are fata plecata in America. Mi-a povestit ca acolo, la anumite depozite/firme au loc frecvent concursuri de indemnare ptr copii. Evident fac si cursuri.

   Adica de mici de la 8-10 ani fac lucrari de laborator: tamplarie, mecanica, electrica, sudura, instalatii etc … Nu sunt experti dar stiu cu ce se mananca o meserie si se pricep sa faca ceva. Adica in loc sa asculte manele sau sa frece menta invata ceva.

   Mie asta mi se pare chiar o idee de afacere f buna pentru noi.

   • idee de afacere???

    de ce nu o idee bună și doar atât? de ce nu doar o idee pe care să o implentezi fără să ceri bani pentru a organiza așa ceva?

    chiar nu mai există altruism? nici când e vorba de propriile odrasle???

 7. Cristian, deja suntem in acea situatie exceptionala despre care vorbesti. Despre revenirea economiei mondiale si despre aceea ca medicii si inginerii, biologii, profesorii si cercetatorii nu ar fi condusi, e un punct de vedere, dar nu stiu cat de mult reflecta realitatea din teren, definitia aceea de „meserie liberala”.

 8. Nu voiam sa spun ca e cumva rau sa stii o meserie. Dimpotriva. e perfect sa stii cat mai multe si sa te poti descurca singur pe cat posibil. Problema e ca aici se punea problema invatarii unei meserii nu ca ceva auxiliar, care sa te ajute la nevoie, ci ca o optiune de viata pentru tineri. Ceea ce iar e perfect in regula, numai ca trebuie sa recunoastem ca educatia de care au parte elevii in scolile profesionale (acum nu cred ca se mai cheama asa) si apoi mediul in care traiesc si lucreaza ii limiteaza. Si pe langa asta si asa-zisa independenta oferita de o meserie manuala e iluzorie: toti oamenii ajung la un moment dat sa aiba nevoie de un doctor, sa aiba nevoie de o reparatie pe care nu pot/nu stiu s-o faca, poate de un avocat, etc. Oricat ar incerca unii sa se iluzioneze ca pot trai izolati, in realitate nu e asa, numai daca nu aleg cumva o existenta la limita subzistentei sau o comunitate gen Amish., desi nici in aceste cazuri izolarea si independenta nu pot fi totale.

 9. Cat mai departe de cei cu gulere, mansete si butoni de aur! Mai lesne va trece camila prin urechea acului decat bogatul in Rai. De acord ca macar odata, daca nu de mai multe ori, trebuie sa ajungem si la doctor, dar de mersul la brutar sau la morar oare cati putem scapa? Sistemul satanic, aparent-vremelnic stapanitor al vietii de pe planeta, a prevazut ca unii ne vom pune problema ruperii de asa-zisa civilizatie si a inventat legi care sa interzica viata pe cont propriu in afara impozitarii. Lumea incepe sa se intereseze si de producerea in regie proprie a curentului electric, pt alimentarea unui consumator in masura sa furnizeze lumina. Senzatia mea e aceea ca nu avem nici macar cea mai vaga idee despre proportiile raului care ne este pregatit in agenda satanica dupa care se ghideaza marimile lumii. Regula de aur pana azi a fost aceea ca realitatea intrece la scor orice fictiune a omului de rand. A se vedea macelul pasarilor si al pestilor de la inceputul anului. Surprinzator, sau, deloc intamplator, atat pasarile cat si pestii au conotatie Biblica. Scuze pentru digresiune, dar, poate, daca si Eufrosin e de acord, se mai deschide un topic.

 10. Tu ai dreptate, Marian si ar trebui sa ne amintim ca multi din taranii interbelici aveau in gospodaria lor aproape tot ce le trebuia pentru a trai: o moara mica pt grau si porumb, o presa pt ulei, razboi de tesut si cultivau tot ce aveau nevoie , plus animale si pasari. La oras veneau doar sa cumpere bocanci si ceva fierarie. De ce noi nu putem sa facem ceva asemanator? Si sa facem asta undeva la munte cat mai departe de oras.

 11. Aveţi perfectă dreptate! Am in spate un liceu militar, o şcoală de ofiţeri, Academie Militara, studii post academice şi cursuri de specializare. Acum la pensie sunt un nimeni, voi avea o pensie recalculata de 1000 de lei. Mă intreb de ce nu m-am facut instalator sanitar ca vecinul! Nu voi avea nici în 100 de ani, bunurile, facilitatile si viata pe care o are el! Sociatatea nu apreciază cultura, supercalificarea! Cand mă uit în urmă la cei 60 de ani ai mei cred că undeva am greşit!

 12. Domnule Dumitriu, de ce va considerati un nimeni ? Credinta in Sfinta Treime, dragostea de tara si neam , educatia pe care ati primit-o , cultura pe care o aveti, ma face sa cred ca inca mai aveti multe de facut ptr acest popor si aceasta tara, si va asigur ca nu sunteti nici singur, si nici „nimeni”. Eu sunt tubulator industrial , ,nuam decit liceul ,si acesta terminat de multi, multi ani, si asa am gindit si eu , ca sunt un nimeni, dar nu stim ce planuri are Bunul Dumnezeu cu fiecare. Tot cautind , am gasit aceste bloguri, al lui Eufrosin, Bataiosu, Pater Mihail, Antiignorantu, etc, si dintr-o data m-am trezit cu adevarat, si mi-am dat seama ca mai sunt sperante ptr acest popor si aceasta tara, de a fi trezita si salvata. Cit timp exista Iisus Hristos, Sfinta Fecioara Maria, si toti sfintii nostri ortodoxi, nu avem voie sa lasam speranta sa moara ! Va doresc sanatate si Domnul sa va lumineze mintea si sa va limpezeasca gindurile!

  • Nu poate nimeni de pe pamant sa Il faca pe Dumnezeu sa se razgandeasca in privinta poporului roman…noi ne vom primi rasplata..nu as vrea sa fiu mandru prea mult dar in comparatie cu alte popoare avem cat de cat frica de Dumnezeu…ca ne victimizam noi e alta mancare de peste dar daca observam noi am fost ocrotiti tot timpu si peste noi nu a venit asa rau…sau daca a venit a fost mai moderat…nu conteaza cate diplome ai…ce stii sa faci…nu conteaza cate casti de religie ai citit…cata credinta ai…

 13. Cineva e nemultumit..nu e treaba mea sa judec,de la stat nu poti astepta nimic…cine crede ca in democratie statu o sa-ti asigure un loc de munca se inseala…dintr-o parte e rau din alta bine…de ce e rau?…deoarece nici mie nu-mi convine sa vad oameni care nu au ocupatie…de ce e bine?…e bine deoarece ramane la capacitatea individului de a alege si de a vedea ce poate…ortodox…dar daca esti ortodox nu inseamna ca te-ai si mantuit…democratia te lasa singur…sa te dezvolti…voiam si io sa scriu un post despre vrajeala cu scoala in Romania…eu cred ca scoala a ajuns o afacere…ai pile..ajungi profesor,mita la examene,salarii mari,afaceri…nu generalizam dar se intampla….exista de exemplu profesori mici(fara experienta,angajati pe ochii frumosi) care etaleaza bogatia si nu ajuta pe studenti cu nimic si a doua categorie a profesorilor care ori au in spate ani multi de predat sau nu au experienta dar se dedica si cel mai important se poarta uneori mai modest decat studentii.

 14. A invata sa lucrezi sau sa stii din toate cate ceva..in general de ce ai nevoie nu e rau dar in ziua de azi munca a evoluat si uneori nu ai cu ce sa lucrezi…sau nu ai timp…daca crede cineva ca meseriile astea de nisa sunt bine platite..se inseala…aici mai apare si prosteala…carpeala…zice omu:”nu ma duc la service cu masina ca nu-mi ajung banii” si ce face? merge cu ea la vecinu…care poate intradevar sa-l ajute sau sa i-o strice mai rau….a lucra cuiva tine si de tine…daca te pricepi intr-un domeniu si ai posibilitatea sa faci bani…nu e rau dar sa nu ajungi la avarie…sunt multi care lucreaza foarte scump si nu prea de calitate …clientu nu are ce sa faca….am avut posibilitatea sa stau cu cineva de vorba si in acel timp i-a sunat telefonu….unu avea de lucru ceva…a intrebat pe amicul meu cat costa….acesta i-a spus un pret mare…la inceput a fost de acord apoi a revenit si a renuntat…a spus ca a angajat pe cineva inainte si le-a dat bani dar ce au lucrat s-a stricat…ce voiam io aici sa evidentiez: sunt persoane foarte pricepute care lucreaza scump dar foarte bine si decat sa apelezi la neseriosi mai bine platesti 🙂 in legatura cu alegerea meseriilor: orice meserie e buna,atat timp cat traiesti de pe seama ei e ok….poate multi stiu ca multi romani sunt apreciati afara…da sunt foarte apreciati…de obicei noi romanii am fost obisnuiti cu greu si…modestia ne-a lipsit…afara se apreciaza munca…bine facuta si in special aceea munca pe care nu foarte multa lume stie sa o faca….e foarte ciudat ca in america in domeniul tehnologic e plin de indieni,romani si alte popoare…ciudat deoarece la noi au aparut mai tarziu..posibilitatile de a face performanta sunt mici..dar cu toate acestea desi sunt locuri in India sau Romania unde nu exista curent electric dar multi indieni sau romani sunt oameni de baza in firme mari din america sau din lume…nu vreau sa mai vorbesc de constructorii din tarile europene care in mare parte..mai bine zis mai mult de jumatate sunt romani…cineva poate trage o concluzie…Dumnezeu a fost darnic si a incercat sa egalizeze neamurile…si a facut-o bine….nu trebuie sa uitam si celelate domenii…medicina,literatura…unde nu stam rau….

 15. Inca unu si ma duc…:) rezolvarea mea pentru invatamant e simpla,nu stiu daca ar putea fi aplicat cu succes dar cred ca e o idee buna…consta in urmatoarele: liceul obligatoriu,o singura universitate de stat la Bucuresti…sa se intre fara taxa…si doar cei capabili sa intre…restu sa fie universitati private cu taxa iar aceasta sa fie ca in america…100000 de euro pe an…cine are bani sa plateasca si diploma de licenta sa se dea la Bucuresti de catre profesori de la universitatea de stat…asa universitatile isi vor angaja cei mai buni profesori…vor plati taxe catre stat,vor cauta sa aiba conditii,vor cauta sa fie foarte receptivi fata de studenti..vor cauta sa aduca tehnologii si in ultimu rand vor cauta sa faca profit…la scoala generala se va invata: romana,matematica,religie,educatie fizica,engleza,ecologie,informatica,purtarea in societate,istorie,geografie,medicina(foarte putin despre boli)…la liceu…fiecare poate opta pentru materii in plus…cu cei de la oras e simplu:abonamente gratuite la retele de transport,cu cei de la sate …se pot construi camine..in apropierea liceelor….apoi o idee ar fi ca dupa liceu sa ai posibilitatea sa lucrezi si firma sa-ti dea dupa o vreme o diploma in specializarea in care ai lucrat…

 16. Idei sunt destule, in acest sens imi scriu si ideea mea. Scoala se face bine doar cand profesorii sunt bine platiti si stiu materiile lor.Daca legea si-ar face datoria Nu ar mai fii coruptie in tara.Aici sunt locurile de munca .O institutie Care sa dea amenzi peste amenzi din orice greseala , cazuri penale cu iesire pe cautiune ar aduce bani la buget.Bani ajunsi la buget verificati unde se duc.Unde e un siretlic sesizat verificat la singe platite pagube.Vor fi mii de puscariasi.Dar daca ar fi munca pentru ispasirea pedepsei, s-ar curatii tara de coruptie si din munca puscariasilor s-ar constui tara ei nefiind platiti cu bani ci cu libertate o zi muncita sa scada 3 zile de puscarie exclus puscariasii cu delicte ca crima , viol,delapidare de bani (fraida de ordinul milioanelor ron ),e.t.c. acestia sa nu poata munci pe iesire ci sa fie oblogati sa munceasca sa li se asigure mancarea de zi cu zi.
  daca nu vor sa munceasaca sa fie incarcerati ca in filme la izolator cu mancare saracaciasa.Intrebarea e cum numin organizatia incoruptibila care si-ar face datoria macar asupra celor care nu au imunitate parlamentara, sau alte imunitati ?.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: