Un remediu extraordinar: gutuia


Încep prin a îmi cere scuze că ofer informaţia atunci când sezonul gutuilor a trecut deja, înafara celor puse cu grijă de-o parte de către oameni grijulii. Nu demult, plimbându-ne prin cartier, ajungeam în dreptul unei case vechi şi frumoase, în curtea căreia există un gutui rodnic datând încă din vremea copilăriei mele.  Nu spun cât de mare a fost tentaţia de a întinde mâna peste gard pentru a rupe fructul binefăcător… Am pus varza-n butoi anul ăsta chiar şi fără gutuia ( de atunci am găsit gutui şi nu mă mai lipsesc de ele! )care-i asigură aciditatea aceea plăcută moarei, înlocuită fiind cu o sfeclă roşie, pentru splendida culoare roz şi super-sănatoasă ce iasă din ea.  Nu-mi pare prea rău, căci rezultatul e nemaipomenit: de-abia putem tine copiii departe de „întorsul verzei”, activitatea zilnică ce trebuie să aibă loc până la Crăciun!

În fine, mai orice ai pune în butoiul cu varză, câtă vreme e pus cu dragoste, va asigura nimic altceva decât bucurie inimii şi sănătate trupului!  Acum, la gutuia mult jinduită:

Gutuile, aceste fructe dulci-amarui, aromate, sunt recomandate in medicina traditionala nu numai pentru gustul deosebit, dar, mai ales pentru marea lor putere de vindecare. Intr-un singur fruct e ascuns un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), saruri minerale, glucide si fibre. Gutuile se consuma ca atare sau sub forma de suc proaspat, nectar, sirop, jeleu, marmelada, gem si dulceturi. Iata 10 beneficii ale gutuilor pentru sanatate:

1. Sucul proaspat de gutui ajuta in vindecarea insuficientei pancreatice. Se bea de trei ori pe zi cate o jumatate de pahar de suc.
2. Pentru stimularea functiei hepatice, este indicata o cura de o luna de zile cu nectar proaspat de gutui, din care se bea cate un litru. Cercetari recente efectuate in Japonia au pus in evidenta existenta in coaja gutuilor a unor substante antivirale, care inhiba dezvoltarea microorganismelor ce declanseaza hepatita de tip A, B si C.
3. Sucul de gutui este indicat in guturai, afectiuni pulmonare, tuberculoza. Din samburi, care contin mucilagii, se prepara un ceai care ajuta la vindecarea tusei, bronsitei si a raguselii. O lingurita de pulbere de seminte se amesteca cu miere.
4. Gutuile coapte se recomanda celor care au stari de lenevire a stomacului, ajutand la digestie. Siropul amelioreaza diareele, hemoragiile uterine si hemoroizii. Gutuile sunt un panaceu in infectiile intestinale, inclusiv la persoanele cu colon sensibil. Sucul de gutui nu este recomandat persoanelor predispuse la constipatie. Gutuile rase si amestecate cu miere, cate jumatate de kilogram pe zi, combat foarte eficient colita de fermentatie. Senzatia de greata si greutate in stomac dimineata trece cu o jumatate de gutuie mancata pe stomacul gol.
5. Urticaria trece cu comprese cu tinctura de seminte de gutui.
6. Frunzele de gutui au si ele intrebuintare terapeutica, sub forma de ceai, ca astringent in tratarea diareei. Sub forma de decoct, gutuile se folosesc in cazurile de diaree la copii si in infectii respiratorii: se fierb cateva bucati de gutuie in 250 ml de apa, iar lichidul se bea caldut.timp de 5 minute
7. Maceratul din gutui cu scoruse este un remediu util celor care sufera de anemie.
8. Tinctura de gutui se prepara astfel: cojile curatate de pe o gutuie se taie marunt, se introduc intr-o sticla, se toarna alcool de 50 de grade pana le acopera, se astupa cu dop si se lasa la macerat 15 zile, timp in care sticla se agita de mai multe ori, dupa care se strecoara. Tinctura e buna pentru uns tenul si gatul in fiecare zi. Previne formarea ridurilor si le diminueaza pe cele existente.
9. Boala canceroasa poate fi combatuta cu gutui, consumate ca atare sau nectar din pulpa si coaja. S-a demonstrat stiintific faptul ca anumite substante continute de gutui (in special vitamina B17) ajuta la distrugerea celulelor maligne, fara a le afecta pe cele normale.
10. Degeraturi: o lingura de seminte la o cana (250 ml) cu apa rece se lasa la macerat doua-trei ore, se strecoara, se aplica comprese locale, din care una seara inainte de culcare.
(Mireille Astrid Popa)

           sursa realitatea Romaneasca
Anunțuri

22 răspunsuri

  1. Cu gutuile n-am probat, dar articolul tau despre sarea pura (fara adaosuri civilizate) mi-a rezolvat o problema care ma teroriza de vreun an de zile: din doua in doua luni mi se umpleau amigdalele de puroi, iar comprimatele de antibiotice cat capacul de stilou incepeau sa nu-si mai faca efectul. Am facut gargara cu sare timp de vreo saptamana si gata cu nebuneala. Slava Domnului si multumiri tie, Eufrosin.
    PS: Stiu ca nu era un secret efectul sarii, cert este ca scriitura ta a venit la momentul potrivit pentru mine 🙂

    • Ma bucur mult, sper sa incerci si varza murata + moarea, sa vezi atunci efecte benefice – multa sanatate!

    • noi folosim sare pentru murături în locul sării „civilizate“. se poate folosi ca atare, sau dacă e nevoie să o presari, o dai prin maşina de piper sau o bagi într-o râşniţă manuală de piper.

  2. Fratilor ma bucur nespus ca aflu pe zi ce trece de site-uri de shtiri altele decat „Main Stream Media” manipulatoare.

    Tine-o tot asha!

  3. Din 2011 sarea gemă va fi scoasă de la comercializare din magazine, pur şi simplu se interzice vânzarea ei. Deja abia dacă se mai găseşte prin unele magazine mici. Şi chiar şi această sare nu e naturală 100%, conţine şi un antiaglomerant E536 (ferocianura de potasiu).

    Toate produsele alimentare procesate din Romania contin sare iodata: painea, paterurile, produsele de patiserie, mezelurile etc. – astfel ca aportul de iod in alimentatia noastra este unul mult mai mare decat ne imaginam. Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Lista efectelor adverse ale excesului de iod poate continua: cresterea columului glandei tiroide, afectarea vederii prin toxicitate directa asupra tiroidei, cresterea incidentei bolilor alergice etc.
    Mai mult, sarea de bucatarie contine si un antiaglomerant – E536 – ferocianura de potasiu – care la peste 100 grade C se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier – si care cauzeaza reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap, ameteli si nu se recomanda consumul frecvent.
    http://www.petitieonline.ro/petitie/fara_e_536_si_iod_in_sarea_alimentara_-p33693052.html

  4. Oh, sa nu afle UE si despre gutuie,
    Ca in interzise, langa usturoi s-o puie.

  5. Apropos. Shtiti ca conform codex alimentarius banalele ceaiuri din frunze de tei vor fi ilegale. Totodata suplementele alimentare. In genere cam tot ce este sanatos, natural si cu un adevarat potential curativ vor fi ilegale. In schimb marile companii farmaceutice si cele producatoare de alimente vor avea liber la a folosi toate otravurile „recomandate” de codex.

    De altfel citeam undeva deunazi ca brutaria din Titan deja produce paine conform „Codex Alimentarius” introducand o substantza numita initium: http://anatolbasarab.wordpress.com/2010/02/23/pe-pachetele-de-paine-titan-scrie-deja-ca-painea-este-fabricata-cf-codex-alimentarius/

  6. Confirm. Fiica-mea a adus un cozonac din partea primariei pentru ca i-a colindat cu corul scolii.
    Pe ambalaj era scris ca se produce conform CA.

  7. de anul trecut am spus că pe făinuri, cel puţin, scria clar că totul se produce conform Codex Alimentarius. Însă lumea cumpără în continuare făină albă de la magazin.

  8. Atentie! Toate sucurile din fructe sau legume se combina cu apa, înainte de a fi consumate.

    Cumparati sare gri ( fara iod), gasiti în magazinele naturiste!

  9. Mai dati-i in ma-sa cu CA-ul lor. Mai tot omul are pe cineva la tara sau (mai bine) o casa la tara sau pur si simplu acces la o piata taraneasca. Boicot total!

    • Corect, asa ar trebui. Pana si sapunul de la supermarket, trebuie evitat. Toate mirosurile si culorile alea’ artificiale n-au cum sa-ti faca bine. Apare din cand in cand o tanti in piata, cu calupuri de sapun de casa, mai ieftin si mai bun decat orice porcarie frumos ambalata… rolul sapunului este sa curete, nu sa ne gadile narile si orgoliul.

    • din păcate, zici că numai astea le văd…, pieţele bucureştene sunt pline ochi de bişniţari, majoritatea lor fiind ţigani.

      cum să dai 20 de lei pe un kil de ursturoi, de cele mai multe ori din China, sau, în orice caz, dubios de mare şi frumos. sau 20 de lei pe un kil de hrean?

      nu scad preţurile nici când li se strică marfa, ceea ce arată clar că nu sunt ţărani producători ci bişniţari împuţiţi. rareori vezi ţărani adevăraţi.

      a, sibienii din Jina au umplut Bucureştiul cu tarabele lor. iar dacă acum un an-doi erau în regulă, în ceea ce priveşte preţurile, acum sunt mai nesimţiţi decât bişniţarii din piaţă. de exemplu: 38 de lei kilu’ de jumeri… sau 20 de lei kilu’ de slană…

      da, sunt de acord şi chiar am sfătuit şi promovat ajutarea ţăranilor prin cumpărarea produselor lor, dar au ajuns să ne râdă în nas. unde mai pui că dacă le spui că îngrăsămintele chimice, insecticidele, fungicidele şi toate celelalte chimicale nu sunt bune se iau la harţă cu tine, că ei mănâncă de zeci de ani şi nu au nimic (de care să ştie, sau cu care să facă legătura).

      sfatul pe care îl dau tuturor este agricultra proprie. noi am început să o facem, chiar la bloc fiind. prefer să mănânc ceva care iese din pământul pe care îl ştiu eu, fără chimicale, fără prafuri, fără alte nenorociri, decât prostiile pline de „umflătoare“ din piaţă. unde mai pui că vor introduce initiumul de la anul, dacă nu a fost deja introdus…

      • Nu stiam situatia din Bucuresti. Eu locuiesc in Iasi si aici mai gasesti si tarani cu bun-simt prin piete. Si daca te superi mai tare, iti urci fizicul in masina si dai o fuga prin nord, de unde poti cumpara produse bune si naturale. Si daca ai si unde sa plantezi niste rosii-vinete-ardei-gogosari-varza-s.a.m.d., (fara sa le stropesti cu chimicale, ca NU AU NEVOIE), deja se pune altfel problema.

        • v[rule, foarte adevărat ce spui. dar cum naiba să plantezi la bloc varză, fasole, cartofi şi altele din astea mari? ţi-ar trebui un apartament cu 4 camere de peste 200 de mp… 😉

          orice plantă se face mare şi frumoasă FĂRĂ AJUTORUL NEPREŢUIT AL NICIUNEI CHIMICALE! însă oamenii au devenit prea lacomi şi prea leneşi ca să mai facă agricultură aşa cum trebuie.

          • 😀 daca incerci sa le plantezi la bloc, s-ar putea sa apara probleme, intr-adevar. Ideal ar fi sa ai o parcela pe undeva.

  10. LA MULTI ANI, Eufrosin!

    Aruncati o privire aici http://vigilantcitizen.com/?p=6119
    Si noi sintem tot in UE, nu?
    E de groaza!

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: