Vina pentru copiii morţi şi cum să începem să o spălam


„Asistenta plecase din secţie, era uşa blocată. Nu puteai intra decât cu cartelă. Asistenta trebuie să înfunde puşcăria, sistemul sanitar este unul nenorocit, iar de vină sunt politicienii. Toţi trebuie să plătească, pentru că acolo au murit copii”, sunt cuvintele unei bunici ai cărei doi nepoţei au scăpat de moarte prin mila Lui Dumnezeu.

De-acum ne dăm seama că e greşit şi ipocrit să condamni un singur om, după cum desigur se va întâmpla, într-o ţară al cărei întreg sistem de guvernare, de apărare, de învăţământ, medical, de asistenţă socială etc., se află în colaps. Unde s-a mai pomenit ca un spital şi încă unul de maternitate, să nu aibă în dotare detectoare de fum şi instalaţie automată de stingere a incendiilor – dar un plan de incendiu funcţional şi familiar tuturor angajaţilor ? Lucruri elementare în orice ţară civilizată, dar ăştia au acum nevoie de-un ţap ispăşitor.

Într-adevăr asistenta trebuia să fie în secţie ori să cheme un înlocuitor dacă avea nevoie să plece, dar mai este oare vina ei că un nenorocit care nu are nici o treabă ca şi electrician, şi-a bătut joc de munca lui ? Dar conducerea spitalului care angajează astfel de „meseriaşi” pentru a executa lucrări, nu are partea ei de vină? Iar ministerul care are jurisdicţie peste astfel de spitale, poate fi considerat nevinovat? Cât îi priveşte pe miniştrii care conduc astfel de ministere, ce să mai spunem despre ei? Se găsesc bani gârlă pentru contracte de milioane date pe te miri ce, dar nu pentru medicamente, bandaje şi detectoare de incendii – cum vine asta?

Prim-ministrul care-i conduce pe toţi aceşti incompetenţi nu are nici o vină, măcar prin delăsare? Dar Preşedintele care a format cabinetul, poate fi exonerat? Iar partidele din sânul cărora au emanat toţi trepăduşii ăştia, sunt ele bune pentru ţară ?

În ultima instanţă, noi cei care le-am dat girul, nu purtăm chiar nici o parte din vină ? Sistemul ăsta aşa cum îl avem, ne reprezintă chiar pe noi. Dezordinea, necinstea, lipsa de profesionalism şi nepăsarea guvernanţilor şi a administratorilor ţării, sunt şi ale noastre, ale fiecăruia care mai tolerăm starea asta de lucruri.

Înainte de a o pune la zid pe respectiva asistentă, ar trebui să ne uităm adânc în noi înşine şi să ne întrebăm: ce fac eu pentru a ieşi din marasm? Dacă în urma acestui examen de conştiinţă începem să îi respectăm pe cei din jur, să nu mai tolerăm necinstea, nesimţirea şi toate celelalte tare de care ne lovim aproape zilnic, înseamnă că România mai are încă, un viitor.
Dacă schimbarea mult aşteptată izvorăşte mai întâi din noi, ne aflăm pe calea cea bună. Treptat, treptat, mulţi se vor molipsi de atitudinea noastră, căci binele ca şi răul, e contagios.

Oamenii au doar nevoie de exemplul personal al liderilor, iar de la cei pe care îi avem acum, nu văd ce lucru bun am putea învăţa. Oferind exemplul mult-dorit în societate, putem deveni chiar noi liderii de mâine, când poporul va realiza că totuşi, vecinul cinstit harnic şi cuviincios, ar face un primar mai bun în sat, decât şnapanul politic conectat în sistem.

Până atunci însă, s-ar putea începe ieşind tăcuţi în stradă cu zecile de mii, într-o acţiune coordonată între Bucureşti şi provincie, pentru a ne arăta neplăcerea faţă de ceea ce s-a întâmplat. Fără discursuri, fără lozinci, fără pancarte, ci doar cu panglici negre în semn de doliu pentru copiii morţi. Ce spuneţi, o facem? Aştept capitala.

24 răspunsuri

 1. Ar putea sa tinem in toata tara macar 5 minute de reculegere pentru ei si pentru toti copilasii care nu au apucat sa mai vada lumina zilei (cei avortati).

  Sa ne ierte Dumnezeu!

 2. nu …am….cuvinte…
  am doi copii.. si unul dintre ei a trecut printr-o arsura de grad 2-3.. stiu ce am simtit atunci… stiu ce simt parintii…si totusi..nu am cuvinte.. sistemul medical… e putred de ani de zile…de ani intregi.. inca de acum 5 ani cumparam tot ce era necesar tratamentului fetitei… aproape tot ce i se administra.. circa 45 zile.. doctorii..sunt doctori printre doctori.. doctori carora le pasa…doctori care se dedica indarjiti meseriei pe care au ales-o…si doctori „lasa-ma sa te las” pana acolo incat sa lase un copil cu arsura 3 zile fara pansament schimbat ( ” nu e nevoie”)…. desi …devenea casant.. de a doua zi..
  si nu ca nu stia ce trebuie facut.. doar era chirurg sef pe sectie.. , dr Sabetay..
  amintiri grele.. fara cuvinte..
  multa putere le doresc parintilor…sa poata trece peste aceasta nenorocire… multa..
  condoleante celor ce si-au pierdut sufletele ce abia vazusera lumina zilei.. intr-o lume… „de ras”

 3. de ce se intampla toate astea… de ce…

 4. Ţara asta trebuie schimbată din temelii. Acum vedem mai bine decâ oricând că în felul ăn care merg lucrurile ăn România, numai bine nu o să fie cu poporul acesta.

  E necesară o schimbare, dar singura schimbare posibilă este în noi înşine, precum cu adevărat ai spus. Avem nevoie de o revoluţie, dar de o revoluţie interioară, a fiecăruia dintre noi. Cu cât vom fi mai mulţi, cu atât mai bine. Căci deşi toţi sunt chemaţi, puţini sunt însă aleşi. Se aleg ei înşişi.

  În noi se dă lupta pentru o ţară mai bună! Cu noi înşine trebuie să ne luptăm, cu răutăţile, cu viciile, cu apucăturile şi cu nepăsările noastre.

  Mă bucur sa te cunosc, Eufrosin! Sunt de puţină vreme pe aici, pe bloguri. Am mai găsit încă vreo doi ca tine. Pe oamenii ca voi îi caut, în voi cred şi în voi îmi pun speranţa că în România lucrurile mai pot fi schimbate în bine.

  Doamne’ajută şi să auzim de bine! Sper să ţinem legătura!

 5. Nici nu vreau sa ma gandesc prin ce au trecut acele mamici care erau la putin timp dupa nastere cand organismul femeii este foarte fragil.Cand am nascut eu stiu ca nu m-a lasat sa adorm 4 ore,m-a fortat sa bea o cana de cafea si a stat langa mine toata noaptea asistenta.Eu aveam o stare depresiva,plangeam si ma uitam pe geam si nu-mi venea sa cred ca sunt in viata si am fost instare sa aduc pe lume un copil sanatos si intreg.Bietele mamici,bietii copilasi,bietele familii traumatizate pe viata!Asa ceva nu se va uita niciodata!!Cum pot oare dormi linistiti acesti oameni care sunt plini de bani necuveniti,nu mai stiu pe ce sa-i mai cheltuie ca sunt prea multi si altii nu au un acoperis deasupra capului,isi vad copiii flamanzi,goi si fara nici o sansa sa iasa din aceasta disperare!

 6. Cred ca asistenta a lipsit foarte mult. Da, sistemul sanitar este la pamant ! Astia fura si pe timp de criza. Vor fura pana intram in faliment….Falimentul va consta nu in explozii sociale de proporti , ci in emigrarea a mari mase de romani..
  Hai sa iesim in strada in zona maternitatii ! Dar cand ?

 7. totusi… un scurtcircuit nu ar fi declansat niste sigurante in panoul electric…cum „este” in orice casa de oameni? nu s-ar fi intrerupt curentul?

 8. Nici eu nu cred in varianta oficiala, cu explozia. Cu toate astea, unii martori sustin ca au auzit o explozie. Deci deocamdata nu stiu ce sa cred. Sunt inginer de meserie, deci incerc sa pun cap la cap toate detaliile.

  Varianta cea mai probabila e ca a fost un scurt circuit, ca a ars mocnit instalatia si aparatul de aer conditionat si ca asistenta nu a fost acolo. Pur si simplu, copiii s-au sufocat si au ars acolo, fara ca cineva sa intervina…

 9. Explozie sau nu…copii nu trebuiau lasati singuri, cum e posibil ca la ora respectiva spitalul care cica era inca unul respectabil sa aiba un singur angajat insarcinat cu supravegherea copiilor?

  Se vorbeste de un incediu porni in urma unei explozii, dar daca e de fapt invers, un incediu mocnit, mult timp, care a generat pana la urma si o explozie, daca a existat asa ceva?

  Si atitudinea conducerii:

  http://www.impactnews.ro/News/Asistenta-de-la-Reanimare-era-în-sala-de-naşteri,-nu-la-toaletă-40227

  „Aici, la spital, este embargou. Nimeni nu are voie să spună nimic. Suntem îngroziţi că există şanse de 90% să intrăm în şomaj tehnic până se termină ancheta şi renovarea şi s-a dat de înţeles că cine vorbeşte nu se va mai întoarce la muncă”, spun femeile îngrozite.”

 10. si iata si cum mai profita (din nou) mass-media anticrestina de aceasta tragedie:

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/EXCLUSIV-Pruncii-arsi-inmormantati-crestineste_0_318568473.html

  „Problema slujbei de înmormântare creştineşti este una extrem de controversată, în condiţiile în care ea este neclarificată, chiar şi în interiorul Bisericii.
  O campanie pentru dreptul bebeluşilor nebotezaţi de a fi înmormântaţi cu slujbă tradiţională a fost declanşată de Bianca Brad, după ce a trecut prin dureroasa experienţă a pierderii unui copil, pentru care Biserica i-a refuzat dreptul la înmormântare”

 11. …Nu inteleg de ce in ROMANIA…asistenta e de vina pt. toate tragediile din Sanatate!…Din cite stiu ….munca in spitale este ECHIPA!….Medici,asistenti,infirmieri…si in spitalele din ROMANIA asistenta face munca a trei asistenti….si daca indraznesti sa spui ca faci numai munca din fisa postului….te trezesti….cu fisa postului modificata de a doua zi….pt. ca in Romania asistenta medicala nu are un statut c-an Occident respectat si motivat financiar….va fi un exod de asistenti medicali in strainatate….salarii de 15 ori mai mari….si conditii de munca….INCOMPARABILE!!!….

  • Cand eram in scoala si mai tarziu cand am fost asistent in spitale (vreo 16 ani, apoi am devenit medic), ni se spunea ca, noi, asistentii, trebuie sa fim ochii si urechile doctorului si ca trebuie sa raportam CU DISCERNAMANT orice schimbare in starea pacientului. O postura delicata pentru asistenta care trebuie sa se aibe bine si cu pacientul si cu medicul si cu apartinatorii si cu propria constiinta. Pare o mederie de doi bani pe care o poate face usor oricine, dar nu e asa. De la Fundeni am plecat prin demisie. Era prea multa moarte in jurul meu cam 12-20% si se spunea ca eram cam cea mai buna clinica din LUME, la americani fiind o mortalitate mult mai mare ca in Romania, cu toti banii lor cu tot. Scoala romaneasca diferea fundamental de cea anglo-saxona. Cand am avut nevoie de o operatie in anii astia capitalisti am fost uluit de nivelul de antiprofesionalism al asistentelor din Municipal. Faceau greseli flagrante pentru care as fi fost dat afara daca nu chiar batut de medicul de garda. Se mai intampla ca medicul sa loveasca intentionat o asistenta, in fara de proferarea de trivialitati de nepovestit in detaliu. Doamne ajuta!

  • Dana, nu cred ca se pune problema in acest mod in acesta situatie.
   In occident o infirmiera specialzata in obstetrica, reanimare sau pediatrie studiaza 5 sau 6 ani! Competentele lor profesionale includ notiuni medicale la nivel de doctor ( sunt toba de farmacologie), dar si notiuni administrative si de ingrijire primara a bolnavului cum ar fii toaleta obligatorie zilnica sau clisme. Timpi morti pentru o infirmiera,nu exista si nici ideea ca ar putea pretinde ceva unui pacient.
   Ideea asta legata de marimea salariilor este viciata si nu stiu cine are interes sa o raspandeasca. O leafa poate ajunge la maximum 1500 de euro dar chiria unui apartament modest variaza intre 400 si 800 de euro, in functie de oras si tara. Cheltuielile stricte legate de transport, lumina, telefon,TV, apa, caldura, cheltuieli comune( ascensor) , sunt si ele in jur de 400 de euro. Restul inseamna hrana, haine, taxele scolare ale copiilor.Presupun ca unele persoane se gandesc sa trimita si un ajutor oarecare parintilor ramasi ca vai de capul lor, acasa. Cam asa stau lucrurile.
   Exista si solutia maritatului cu primul betiv bastinas, solutie adoptata de foarte multe tinere care suporta umilinte dupa umilinte sau divort dupa divort.
   Solutia este sa se dea de pamant cu ministrii corupti in Romania, sa fie denuntati medicii incompetenti, sa fie smintiti din loc parazitii de la CAS. Corpul medical trebuie sa fie respectat in functie de valoarea sa si sa fie stimulat sa ramana in tara.
   Cat despre infirmiera de la Giulesti, nu are nici o scuza!
   Din serviciile de reanimare, urgenta si de prematuri NU SE IESE FARA SCHIMB. Nu doar de teama izbucnirii unui incendiu,ci pentru ca trebuiesc supraveghiati clipa de clipa toti parametrii pacientilor. Intrebarea mea este, de ce nu se spune CINE A FOST MEDICUL DE GARDA PE SECTIE?

 12. Cred ca trebuie sa meditam la aceasta nenorocire, la sensul atitudinii noastre ca oameni si crestini.
  Zeci de ani, posibilele viitoare mame si-au refuzat aceasta conditie. In Romania nu sunt statistici exacte privind numarul de avorturi practicate sub ceausescu, pentru ca sarcinile nu se declarau si chiuretajele se faceau clandestin. Din ’90 incoace am descoperit o mare de copii abandonati, bolnavi, pusi sa cerseasca si sa se prostitueze. Iadul pe pamant.
  Multi parinti s-au dezmeticit, isi plang pacatele si incearca sa schimbe lucrurile. Biserica isi recunoaste si ea greselile si ajuta orfanii, ratacitii, parintii cu nevoi. Trebuie sa facem mai mult , sa daruim din timpul si iubirea noastra tuturor copiilor, sa fim constienti de responsabilitatile pe care le avem fata de acestia.
  Sper ca mai tarziu, familiile care trec acum prin suferinta inimaginabila a mortii acestor prunci, sustinuti de rugaciunile fiecaruia dintre noi, sa se gandeasca la faptul ca ar trebui sa infieze un suflet nevinovat sau macar sa boteze si sa poarte de grija unui copil fara parinti.
  Dumnezeu sa ne ierte slabiciunile si sa ne intareasca in fapte bune.

 13. Asa este, sunt multi vinovati de tragedie, dar imi pare halucinant hazardul care a facut ca exact cand nu se afla nimeni in salon sa se declanseze drama…

 14. din banii ptr. platile parlamentarilor se puteau face mult ptr. SANATATE … clanuri din parlament si BOR CRIMINALE care tin cu DINTII de AVERI ….

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: