Interviu cu Neagu Djuvara


„Din pacate (si in context expresia este cu adevarat potrivita), Europa de maine va apartine arabilor si tiganilor ( dar cine le-a deschis portile si cine le ofera drepturi speciale, noi neamurile europene, sau alogenii care s-au infipt la putere? – nb )De aceea consideram ca cea mai grava crima facuta impotriva europenilor de bastina si a culturii europene este deschiderea larga a portilor Europei hoardelor barbare si hamesite de foame din Asia si Africa, hoarde care vor transforma Europa crestina, civilizata si prospera de astazi in Euro-Indo-Arabia de maine, in care urmasii nostri vor putea, probabil, supravietui pentru cateva generatii in „rezervatii”…

Iar noi, europenii de rand, stam cu bratele incrucisate si ne vaicarim de toate ticalosiile care se petrec sub soare fara a intreprinde nimic. Asa incat ne meritam soarta, spre rusinea noastra, a tuturor !

„INDO-EUROPENII SE SINUCID INCET, DAR SIGUR”

Am intrat deja intr-un nou Ev Mediu. Adica moare definitiv civilizatia occidentala

V.M.: Prin urmare se schimba in bine mersul istoriei?
Neagu Djuvara: Daca modelul este Imperiul Roman spre sfîrsit, cînd nu
existau razboaie decît la periferie, într-adevar semanam cu acesta. Dar ce ma
îngrijoreaza pe mine este ca am intrat deja într-un nou Ev Mediu. Adica, moare definitiv civilizatia occidentala. Incet, dar sigur.

V.M.: Care sunt simptomele?
Neagu Djuvara: Simptomele le simtim deja demult, printr-o dezordine morala care nu a existat niciodata. Va dau un singur exemplu: tineretul care se revolta astazi nu are absolut nici un ideal. Nu se revolta pentru un ideal, se revolta ca sa darÎme. Asta inseamna ca s-a stricat ceva. Tineretul, care in general trebuie considerat ca purtator de idealuri viitoare, chiar gresite, asa cum a fost cu  comunismul, astazi nu mai are nici un ideal…
Al doilea simptom nevazut pÎna acum: bizareria cu marea cotitura in arta si gÎndire (care in general se petrece cu zeci sau sute de ani dupa ce a cazut un imperiu) în civilizatia occidentala a început între 1905-1913, deci înainte de ivirea imperialismului american. De exemplu, în sculptura, Brâncuşi al nostru rupe complet tradiţia care merge de la Michelangelo la Rodin. La fel în muzica, unde dodecafonia, scoala de la Viena şi Bela Bartok, toate sînt complet în ruptura cu marea muzica de la Monteverdi si pînă la Debussy. În toate domeniile artei şi gîndirii avem un viraj brutal la începutul veacului 20. Acesta ar fi semnul ca începem un nou Ev Mediu.
Asta înseamnă că hegemonia americană , care asigură un fel de pace mondială, nu va dura cinci secole precum imperiul roman, ci probabil doar o suta de ani. Gînditi-vă că doar pe parcursul unui secol Europa va deveni metisa. Mie imi este clar ca indo-europenii se sinucid încet, dar sigur. Adica nu mai fac copii, nu mai au nici o ambiţie. De zeci de ani. Noi nu suportam un „atac” al lumii a treia. Dimpotriva, noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia, extrem de prolifici, vin sa-l umple.

V.M.: Si idealul Uniunii Europene ?
Neagu Djuvara: Tinerii nu prea stiu ce este idealul european. Tinerii nu întrevăd ce poate să fie o Europa Unita. Nici eu nu o vad unita deloc, nu o vad cu un guvern si un presedinte. Mai cu seama daca intra şi Turcia, atunci Europa avorteaza.

V.M.: Sunteti foarte pesimist. Atunci ce viitor are civilizatia europeana care a dominat lumea vreme de cateva secole?
Neagu Djuvara: Tocmai de aceea este menita sa dispara. Asta este o lege universala. Cand ai avut atata splendoare de creativitate in stiinta si arta, precum si putere economica si politica ca sa te intinzi pe intregul glob terestru, trebuie sa platesti prin disparitie.

V.M.: Va disparea si RomÎnia, impreuna cu civilizatia europeana?
Neagu Djuvara: Bine înteles. Daca noi am intrat atÎt de tîrziu într-o hora care se strica, ne stricam impreuna cu ea. Asta e clar.

V.M.: Trebuia să nu intrăm în hora asta? Avem vreo şansa de scăpare?
Neagu Djuvara: Nu, nici una. Dimpotrivă. Puţinul de creativitate care ne rămîne îl vom dezvolta tot în sînul Europei. De cele mai multe ori, încă din trecut, talentele noastre cele mai mari nu s-au putut manifesta decît în străinătate. Este ca un fel de blestem asupra acestei ţări. Începînd de la Cantemir, pîna la Eliade şi Cioran, toţi s-au remarcat în străinătate.

V.M.: În astfel de condiţii, de ce sa mai ramîna tinerii români în ţară ?
Neagu Djuvara: Tocmai, nu numai ca îi sfătuiesc să stea aici, dar îi rog pe cei care sunt stabiliţi deja în străinătate să se întoarcă, în măsura posibilului, pentru a crea o nouă elită intelectuală, care s-o înlocuiască pe cea de-acuma.

V.M.: De ce s-ar intoarce intr-o barca a carei scufundare tocmai ati descris-o?
Neagu Djuvara: Dar barca noastră nu se duce mai la fund decît restul Europei, aşa că mai bine să se scufunde cu barca noastră decît cu cea germană sau franceză…

„SA TERMINAM CU ÎNMORMÎNTĂRILE COMPLICATE”
V.M.: Ce ati facut pe 1 Decembrie, de ziua nationala a Romaniei?
Neagu Djuvara: Am dat interviuri zicînd un lucru care supara pe mai toata lumea: ca nu sunt de acord cu alegerea lui 1 Decembrie ca sarbatoare nationala. În primul rînd, nu este bine să modifici la fiecare schimbare de regim o sărbătoare naţională. Am avut timp de aproape un veac 10 Mai, care este ziua independenţei ţării. Prin urmare, data intrării României în concertul european. Că 10 Mai a coincis cu venirea prinţului Carol, ceea ce i-a făcut pe acei domni din 1990 sa se teama, înteleg. Dar, pe de altă parte, 1 Decembrie nu este data României mari. Este data cînd doua provincii, Transilvania şi Banat , au cerut să intre în Regatul României. Cu doua zile înainte ceruse Bucovina . Cu şase zile înainte ceruse Basarabia. Şi toate patru au fost acceptate de şeful statului, adică de Regele Ferdinand, la 24 Decembrie. Deci data cînd s-a nascut România Mare este 24 Decembrie, nu 1 Decembrie !
Pe de alta parte, mai exista un motiv foarte practic. O sarbatoare nationala e bine sa fie tinuta intr-un anotimp cu soare, in care vremea sa te indemne la bucurie, oamenii sa poata dansa in strada. Ce te faci la 1 Decembrie, cînd se vad aburii vorbitorilor iesind din gura si cand bietii ostasi ingheata ?

V.M.: V-ati intors in Romania dupa 45 de ani de exil, in februarie 1990. Ati
scris ca in primele zile petrecute la Bucuresti v-ati tot intrebat: „Ce cauti aici, Neagule?”. Ati aflat raspunsul la intrebare?
Neagu Djuvara: (rîde limpede si cu pofta) Culmea este ca risc sa imi pun intrebarea si dupa 19 ani. Din cÎnd in cÎnd imi pun inca intrebarea asta si astazi. Dar constatînd cu cîta caldura sunt primit de tineret, consider ca nu m-am intors degeaba în Tara .
Cînd am întocmit aceasta mica lucrare facuta în graba si sub îndemnul altora, caci nu am avut personal intentia sa scriu „Scurta istorie a romÎnilor povestita celor tineri”, ea s-a vÎndut in 39.000 de exemplare. Iar cînd m-am oprit la o farmacie, un domn foarte amabil mi-a spus: „Ma iertati ca ma adresez Dumneavoastra, dar doream sa va multumesc. Am o fiica la liceu care avea o totala inapetenta pentru istorie; i-am cumparat cartea Dumneavoastra si de atunci e pasionata de istorie”. Acestea sunt lucruri care ma bucura si imi dau seama ca, totusi, nu am venit degeaba in România.

V.M.: Sunteti patriot?
Neagu Djuvara: Patriot ? Asculta (pufneste furios). Nu merit sa-mi fie pusa o asemenea intrebare. Se intorcea cineva care nu e patriot ? Sotia mea, care e frantuzoaica, cînd a vazut ce fac în Romania a spus: „Trebuie sa ai patriotismul bine insurubat in cap ca sa suporti sa traiesti acolo”.

V.M.: De 19 ani tot suportati. Mai suportati mult?
Neagu Djuvara: Pai da. Voi suporta pana la moarte, asta e clar. Vreau sa fiu inmormîntat aici. Dar mi-as dori sa mor pe un vapor. Cînd nu voi mai putea sa scriu am sa încerc sa-mi gasesc un loc pe un vas cu pînze care face înconjurul lumii. Atunci, daca mori pe drum, te arunca în mare. Sa terminam cu povestile acelea cu înmormantari complicate, cu alaiuri si cu discursuri.
Din pacate (si in context expresia este cu adevarat potrivita), Europa de maine va apartine arabilor si tiganilor. De aceea consideram ca cea mai grava crima facuta impotriva europenilor de bastina si a culturii europene este deschiderea larga a portilor Europei hoardelor barbare si hamesite de foame din Asia si Africa, hoarde care vor transforma Europa crestina, civilizata si prospera de astazi in Euro-Indo-Arabia de maine, in care urmasii nostri vor putea, probabil, supravietui pentru cateva generatii in „rezervatii”…
Iar noi, europenii de rand, stam cu bratele incrucisate si ne vaicarim de toate ticalosiile care se petrec sub soare fara a intreprinde nimic. Asa incat ne meritam soarta, spre rusinea noastra, a tuturor !

sursa email

23 răspunsuri

 1. sărmanul Djuvara, el speră că o să fie aruncat în mare dacă moare pe barcă…
  în rest, numai bine!

 2. Nu cred ca Europa va apartine arabilor si tiganilor. Rasele acestea pot ocupa pentru o perioada de timp spatiul european, dar asta nu inseamna ca ,le va apartine…
  Pe strada Sfantul Ioan cel nou, in apartamentele luxoase ale blocului din spatele Bisericii, au locuit tigani, dar casa nu le-a apartinut niciodata.In castelul Foisor au locuit si s-au destrabalat mitocanii ceusisti, dar castelul nu le-a apartinut, niciodata.
  Casele celei mai distinse familii de boieri romani, Bragadiru, au fost luate cu japca de catre securistii mafioti, dar asta nu inseamna ca acestea chiar sunt ale lor.
  Urmasii unui personaj sinistru, Gheorghe Homata, director al gospodariei de partid, si-au insusit apartamente de lux ale intelectualitatii emigrate, dar niciodata nu ii poate recunoaste istoria drept proprietari de drept.
  Domnul Djuvara s-a intors in tara peste care a trecut comunismul ce a avut drept scop dezmembrarea morala a Romaniei , si a gasit in locul Muzeului PCR, Muzeul Taranului Roman, a gasit un Festival Enescu, realmente de nivel european, a gasit o viata teatrala fara egal pe continent,a gasit o mare de edituri si o cerere de carte uriasa, a gasit cel putin trei biserici ridicate in contul fiecarui lacas de cult daramat.
  Spusul adevarului pe jumatate ma calca pe nervi cand vine din partea unui om care a avut habar de ceea ce se pregatea in taina in cancelariile Europei.
  Vorbeste despre tigani si arabi, dar nu scoate o vorba despre evrei. Cati evrei sunt in Europa? Care este numarul si importanta lor politica? Care este greutatea lor economica si financiara? Care este ponderea lor in Media europeana? Eu nu cred ca tiganii ne vor coplesii, pentru ca au inapetenta pentru studiu, pentru munca. Cineva trebuie sa ii doftoriceasca, sa conceapa limuzinele in care circula bulibasa, sa stie ce e aia meteorologie, chimie, aeronautica,mecanica,horticultura.
  Cat despre arabi, contez pe nemti, olandezi si islandezi. Sigur ca sunt numerosi, dar sa cam inmoaie fluxul, pentru ca occidentalii nu mai sunt dispusi sa plateasca asistenta sociala parazitilor. Se va pune problema contabil.
  Neagu Djuvara vorbeste despre intrarea Turciei in Europa dar nu scoate un cuvant despre faptul ca acest lucru este pus la cale, ca si crearea unui stat musulman cu capitala la Tirana, de catre masonerie, fiind in principal, o actiune anticrestina.
  Pericolul real in viitor este reprezentat de acest lucru, de dezcrestinarea Europei. Tine deci de fiecare ortodox in parte,sa reziste.

  • Ca si cetatean francez, dansul se teme de repercursiunile intregului adevar. Este diplomat. Ar trebui sa fie nitel mai curajos, doar aici se afla in Romania.

  • Djuvara are dreptate: daca situatia de azi continua, majoritatea populatiei din Europa va ajunge sa fie compusa din ne-europeni (in principal arabi, dar si negri africani si tigani). S-au facut multe proiectii demografice si toate ajung la aceasta concluzie. Chiar daca, pur teoretic vorbind, incepand de azi n-ar mai exista imigratie din afara Europei, procesul ar fi doar incetinit, dar rezultatul final ar fi acelasi, dupa o perioada mai indelungata.
   De fapt e foarte simplu: ei se inmultesc, noi nu. Ca sa dau un exemplu edificator, din cei 33 de colegi ai mei de clasa din liceu, acum, cand toti avem in jur de 30 de ani, doar 4 sau 5 sunt casatoriti si doar 2 colege au copii.

 3. S-ar parea: ce legatura au evreii cu asta?
  http://unimedia.md/?mod=news&id=22124

 4. @sergiu
  bernard kouchner care a participat la crearea unui stat musulman in Europa, pierre moskovici care afirma necesitatea crearii unei regiuni autonome a tiganilor in Oltenia, sunt chinezi?

  • @ clement
   in nici un caz nu sunt chinezi, sunt malgasi……….cred, banuiesc, presupun, ipotezez, sunt aaaaproape sigur, da, nu, poate?

   trebuie sa vorbim. cu majuscule.

   Da o adresa de e-mail de unica folosinta mai bine, decat numarul de mobil – aici nu e „Hotnews – SRI”, ar fi pacat sa te afli sub lupa fara motiv – Eufrosin

 5. lol! din partea unui istoric s-ar cere mai multa tinere de minte … ii recomand recitirea acelei cartulii, “Scurta istorie a romÎnilor povestita celor tineri”, in care tot el scrie negru pe alb cum romania si civilizatia europeana, in extenso, e de fapt rezultatul invaziei barbarilor … cam la fel ca si acum ….

  tot din asia veneau si atunci ca si acum …. intro lume in care caracatita nwo promoveaza globalizarea neconditionata, metisajul popoarelor si culturilor e un lucru firesc si inevitabil ….

  licuriciul american nu da semne de slabiciune desi e rezultatul amestecului popoarelor … dimpotriva, straluceste chiar prea tare, zic unii … si daca acolo nu ai amestec de culturi si popoare nu stiu unde ar putea fi …

  pesimismul bunicului djuvara e nejustificat … pe mine ma ingrijoreaza mult mai mult reactiile tembele gen interzicerea purtarii valului islamic care scoate la lumina logica de veceu a bunicii europene … cu asa gandire, logica, si fapte pe masura, chiar ca nu merita decat dispretul barbarilor afro-asiatici …

  epidemia de prostie culturala europeana cu ocazia asta, interzicerea valului islamic, e fabuloasa prin amploare si masele de telectuali si sfertodocti care ii joaca hora …

 6. http://www.scoalabrancoveneasca.ro/?p=411
  il cunosc pe autorul articolului. daca scrie asta despre djuvara, inseamna ca chiar merita.

 7. http://renne.ro/special/crimele-ortodoxiei/#comments

  Adrian Popa says:
  August 3, 2010 at 6:03 pm
  Ar trebui credinciosii sa puna mana pe carte sa vada cat rau a facut religia. Recomand, pentru inceput, “Intre Orient si Occident” de Neagu Djuvara. Biseria ii chinuia pe bietii tarani mai rau ca regimul fanariot.

 8. iar eu propun cartea Sfantului Nicolae Velimirovici- ” Mai presus de Rasarit si Apus”
  Lectura placuta! si nu va mai luati dupa intelectuali.

 9. @ totedati

  Iti recomand sa e duci putin sa te plimbi prin Arabia Saudita cu Crucea Lui Hristos atarnata la gat, s-ar putea sa ramai fara gat.

  Islamul s-a impus peste tot prin sabie si foc iar acum tipa dupa drepturi; o sa planga europa, creatie a „elitelor” dar nu din cauza ca nu le-au dat drepturi musulmanilor ci pentru ca le-au dat prea multe.

  In Sudan au fost omorti peste un milion de crestini de catre pacifistii musulmani, dar nimeni nu spune nimic in lume.

  • să nu uiți nici o clipă CINE ARE NEVOIE DE EI … la fel ca medicii noștri acum vânați pe față ca să fugă în occident ca să scape de nenorocirea de acasă, la fel și musulmanii și negroizii sunt ADUȘI FORȚAT în europa ca să se îndeplinească planul nwo de amestecare a popoarelor și limbilor …

   la fel cum ne distrug pe noi acum baselu’ și bocboc, la fel în africa și asia au guvernat liniștiți despoți luminați ca mobutu sese seco & comp … negroizii nu fug de acasă de bine ce le e și nici musulmanii … la arăbeți cel puțin curg bombele și atentatele nonstop … fii sigur că nu sunt așa bătuți în cap să își pună singuri bombe sub cur, dacă ar fi după ei ar trăi liniștiți trăgând din nargilea la umbra casei …

   cum mâni o turmă umană de pe un continent pe altul? cu BICIUL LUI DUMNEZEU=ATILLA=RĂZBOI …

   http://www.descopera.ro/cultura/6116783-bokassa-presedinte-imparat-canibal
   ghici unde a ajuns bokassa după ce sau săturat de el și l-au alungat? în franța … trai liniștit de nabab … refugiat politic nu?

   lista dictatorilor refugiați în democratica SUA după ce au luat un șut în fund din partea propriului bobor e și ea lungă de tot …

   la faza cu crucea, arabia saudită nu e un stat democratic, e o teocrație … dacă europa s-ar considera teocrație creștină ar fi altele criteriile după care s-ar interzice vălul islamic … și de ce nu pozele nud din diverse reclame, la pachet …

   deocamdată isteria cu vălul islamic se bazează pe jmecherie, minciună și manipulare …

   ia ghici de ce nu îi place caracatiței vălul islamic? răspunsul e simplu: păi ce faci cu milioanele de camere de supraveghere? le dotezi cu radare? investiție scumpă, dac care pentru a funcționa are nevoie de oameni cu fețe descoperite … cum să îți urmărească fiecare mișcare dacă tu umbli acoperit din cap până în picioare … mai e o problemă, hainele alea lungi și largi pot ascunde foarte ușor o centură de explozibil … nasol! nu e bine!

   ;-DDD

   o să vezi cum în foarte scurt timp o să se extindă interdicția și la alte tipuri de îmbrăcăminte … ăsta e numai primul pas, testează nivelul prostiei umane …

   în sudan deranjul are alte cauze … radioactive … ca de obicei exact în zona aia întâmplător s-a descoperit uraniu … si dintr-odată biciul caracatiței și-a început lucrarea … cum muți o turmă umană dintr-un loc în care ai alte planuri? … cu biciul lui dumnezeu, cu un pic de război …

   • Amestecarea neamurilor nu e facuta numai asa, de dragul amestecarii, caci atunci s-ar multumi sa ii amestece pe asiatici cu africanii. Idea lor este sa strice crestinismul cu orice pret. Oricat de universalisti am fi, totusi crestinismul e religia omului alb. Asta-i motivul pentru invadarea Europei.

 10. ..pasarea pe limba ei piere…

 11. Programul de protectie a martorilor…

  I found your entry interesting thus I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…

 12. Cine vrea sa stie ce pericol ameninta Europa si intreaga lume sa citesca ce spune Dr Peter Hammond , o somitate crestina .
  Iata adresa unde puteti citi ( in romaneste):

  http://97.74.65.51/readArticle.aspx?Artid=30675

  Somitatea asta „crestina” a uitat sa mentioneze cine il sponsorizeaza pentru a baga sperietii in lume si pentru a justifica razboaiele de agresiune israeliano-americane, impotriva tarilor musulmane. – Eufrosin

 13. pierdem orice valoare ,pierdem absolut tot ce inainte ne definea ca oameni si parca am devenit niste canibal .nu facem decat sa ne gandim doar la noi si la castigurile noastre.nu stiu cati dintre noi s-au intrebat cum va arata lumea cand vom fi batrani sau in ce lume vor trai copii si nepotii nostri?ei in ce valori vor crede oare?

 14. Cel putin in nord, tineretul crede in discoteca, coca cola, si ceva iarba si droguri sintetice, venite de prin china . Si oficialii nu zic nimic, sprijina acum pe fata pe homo si lesbo, ca sa nu se simta marginalizati, in Olanda te duci la farmacie si iti cumperi legal portia de drog care-ti place. Tineretul de astazi , vrea numai drepturi ,si nici un fel de obligatii. Trebuie schimbat tot sistemul de invatamint, profesorii nu mai au nici un fel de autoritate, parintii nici atit, dar cei mari zac 4-8 12 ani in parlament, doar ca sa distruga , nu sa creeze ceva. Si cei normali , vom deveni cu timpul o minoritate anormala , crezind in Dumnezeu , imbracati normal , fara belciuge prinse pe unde vrei si nu vrei.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: