Părinţi buni şi părinţi inteligenţi – cum să creşti copii întregi, într-o lume pervertită


Nu-i lucru mic să creşti copii normali în ziua de azi. Când practic nimeni nu le face educaţie, societatea parcă străduindu-se să îi transforme în mici monştri inculţi, materialişti, lipsiţi de judecată elementară, care vor acţiona din instincte animalice şi nu după aplicarea proceselor logice şi cu atât mai puţin din sentimente alese, e imperios pentru noi ca părinţi, să cunoaştem cu ce ne luptăm şi să luăm degrabă măsurile necesare pentru a nu ne pierde copiii.

Anti-cultura promovată de televizior şi internet (au copiii discernământul să caute ce merită aflat acolo?) le asigură distrugerea atât morală, cât şi mentală şi chiar şi fizică. Dacă aţi limitat drastic accesul la acestea şi-atunci numai supravegheat, deja aţi pus început bun.
De ce-ar mai fi nevoie? De educaţie creştină, care implică participarea săptămânală la Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu şi de învăţarea catehismului ortodox. Dacă o faceţi şi pe-aceasta, sunteţi părinţi minunaţi. Suntem însă şi părinţi inteligenţi ?

Doar câteva principii elementare, care aplicate, ne vor forma copiii în oamenii normali, afectuoşi, logici, drepţi şi buni, pe care oricine şi i-ar dori ca soţ, soţie, soră sau frate – să le aflăm:

Părinţi străluciţi, profesori fascinanţi – Augusto Cury

Dr. Augusto Cury, psihiatru şi psihoterapeut, şi-a dedicat 17 ani din viaţă cercetării modului în care construieşte şi se dezvoltă inteligenţa. Analiza pe care o face societăţii contemporane ajunge la următoarea concluzie: singurătatea nu a fost niciodată atât de intensă: părinţii îşi ascund sentimentele de copii, copiii îşi ascund lacrimile de părinţi şi profesorii se refugiază în autoritarism. Cantitatea de informaţie şi cunoştinţe disponibile este mai mare; cu toate acestea, noile generaţii nu sunt formate pentru a gândi, ci pentru a repeta informaţii. În cartea sa, „Părinţi străluciţi, profesori fascinanţi“, tradusă şi în română, Dr. Augusto Cury atrage atenţia asupra necesităţii schimbării felului în care se face educaţia contemporană.

––––––––––––––––––––––––

Generaţia actuală de părinţi a vrut cumva să compenseze lipsurile copilăriei lor şi a încercat să dea copiilor ce aveau mai bun: cele mai frumoase jucării, haine, plimbări, şcoli, televizor şi calculator. Alţii le-au umplut timpul copiilor cu multe activităţi educative ca învăţarea limbilor străine, informatică, muzică. Intenţia este excelentă, însă părinţii nu au înţeles că televizorul, jucăriile cumpărate, internetul şi excesul de activităţi blochează copilăria, în care copilul are nevoie să inventeze, să înfrunte riscuri, să sufere decepţii, să aibă timp de joacă şi să se bucure de viaţă.
Acest lucru se întâmplă pentru că inteligenţa lor a fost blocată, noi ne-am transformat în maşini de muncit iar pe ei îi transformăm în maşini de învăţat.

1. Blocarea inteligenţei

Sistemul educaţional actual aduce foarte multă informaţie, de cele mai multe ori inutilă. Copiii şi tinerii învaţă cum să opereze cu fapte logice, dar nu ştiu cum să abordeze eşecurile. Învaţă să rezolve probleme de matematică, dar nu ştiu să-şi rezolve conflictele existenţiale. Sunt antrenaţi să facă calcule fără să greşească, dar viaţa este plină de contradicţii şi probleme care nu pot fi calculate. Acest lucru se întâmplă pentru că inteligenţa lor a fost blocată, noi ne-am transformat în maşini de muncit iar pe ei îi transformăm în maşini de învăţat.

2. Utilizarea greşită a funcţiilor memoriei

Prin sistemul educaţional actual memoria copiilor este transformată într-un depozit de informaţie inutilă, iar excesul acesteia blochează inteligenţa copiilor şi bucuria lor de a trăi. Cea mai mare parte a informaţiilor pe care le acumulăm nu vor fi folosite niciodată. Numărul actual de şcoli este mai mare decât în orice altă epocă, însă acestea nu produc persoane care gândesc, şi nu e de mirare că elevii au pierdut plăcerea de a învăţa.

Pe de altă parte, mediile de informare îi seduc cu stimuli rapizi, gata preparaţi, care îi transportă pe tineri, fără ca ei să facă vreun efort, în mijlocul diverselor aventuri – sportive, de război, politice sau sentimentale. Bombardamentul acesta de stimuli care vin prin televiziune şi internet acţionează asupra subconştientului, mărindu-le nevoia de plăceri în viaţa reală. Astfel în timp ei nu mai găsesc plăcere în micii stimuli ai rutinei zilnice şi vor căuta stimuli tot mai puternici, trebuind să facă foarte multe lucruri pentru a avea puţină plăcere. Toate acestea generează personalităţi fluctuante, instabile şi nemulţumite.

3. Informăm şi nu formăm

Noi nu îi formăm pe tineri, ci doar îi informăm. Ei cunosc tot mai mult despre lumea în care se află, dar nu ştiu mai nimic despre lumea lor interioară. Educaţia este tot mai lipsită de ingredientul emoţional şi produce tineri care rareori ştiu să îşi ceară iertare, să îşi recunoască limitele sau să se pună în locul celorlalţi.

Care este rezultatul?

O generaţie de copii şi tineri mai bolnavă psihic decât oricare alta din istoria umanităţii: copii depresivi, preadolescenţi şi adolescenţi care dezvoltă obsesii, sindroame de panică, timiditate, fobii sau agresivitate. În plus, tot mai mulţi dintre ei caută plăcerea de moment în consumul de tutun, alcool şi droguri.

CE ESTE DE FĂCUT?

Dr. Augusto Cury ne spune că în ziua de azi nu ajunge să fim părinţi buni, ci trebuie să devenim părinţi inteligenţi. Pentru aceasta ne vorbeşte despre şapte deprinderi ale „părinţilor buni” şi cum trebuie transformate ele de către „părinţii inteligenţi”. Iată prima dintre ele:

Părinţii buni dau cadouri, părinţii inteligenţi dăruiesc propria lor fiinţă

Părinţii buni au grijă să satisfacă, în măsura posibilităţilor lor economice, dorinţele copiilor lor. Fac petreceri pentru aniversări, le cumpără pantofi, haine, produse electronice, organizează excursii.
Părinţii inteligenţi dau copiilor ceva incomparabil mai valoros. Ceva ce nu se poate cumpăra cu toţi banii din lume: fiinţa lor, povestea vieţii lor, experienţele lor, lacrimile lor, timpul lor.
Părinţii care le fac în permanenţă daruri copiilor lor sunt păstraţi în amintire doar pentru un moment. Părinţii care se preocupă să le dăruiască copiilor exemple şi povestiri din viaţa lor rămân de neuitat.

· Părinţii buni alimentează corpul, părinţii inteligenţi alimentează personalitatea

Astăzi, părinţii buni cresc copii zbuciumaţi, înstrăinaţi, autoritari şi angoasaţi, pentru că societatea s-a transformat într-o fabrică de stres. Părinţii care nu-şi învaţă copiii să aibă o viziune critică asupra publicităţii, a emisiunilor de televiziune şi a discriminării sociale îi transformă într-o pradă uşoară pentru sistemul acaparator. Pentru acest sistem, copilul vostru nu este o fiinţă umană, ci un consumator. Pregătiţi copilul pentru „ a fi”, căci lumea îl va pregăti pentru „ a avea”.
Ajutaţi-vă copiii să nu fie sclavii problemelor lor. Alimentaţi amfiteatrul gândurilor şi teritoriul emoţiilor cu curaj şi îndrăzneală. Nu le acceptaţi timiditatea şi nesiguranţa. Dacă problemele se pot rezolva, vor fi rezolvate, iar dacă nu, trebuie să ne acceptăm limitele.

· Părinţii buni corectează greşelile, părinţii inteligenţi îşi învaţă copiii cum să gândească

Vechile corecţii şi binecunoscutele predici nu mai funcţionează. Când deschideţi gura să repetaţi acelaşi lucru, declanşaţi un resort din subconştient care deschide anumite arhive ale memoriei, ce conţin critici mai vechi. 99% din criticile şi corecţiile părinţilor sunt inutile în influenţarea personalităţii tinerilor.
A-ţi surprinde copilul înseamnă a spune lucruri la care ei nu se aşteaptă. De exemplu: copilul a ridicat glasul la voi. Se aşteaptă să ţipaţi şi să-l pedepsiţi. Dar puteţi începe prin a tăcea şi a vă relaxa, apoi puteţi spune:”Nu mă aşteptam să mă superi în felul acesta. În ciuda durerii pe care mi-ai provocat-o, eu te iubesc şi te respect mult”. Apoi copilul trebuie lăsat să se gândească.
Părinţii buni spun: „ Greşeşti”; părinţii inteligenţi spun: „Ce părere ai despre comportamentul tău?” „Gândeşte înainte să reacţionezi”

· Părinţii buni îşi pregătesc copiii pentru aplauze, părinţii inteligenţi îşi pregătesc copiii pentru eşecuri

Părinţii buni educă inteligenţa copiilor lor, părinţii inteligenţi le educă sensibilitatea. Stimulaţi-i pe copii să aibă obiective, să caute succesul în studiu, în muncă, în relaţiile sociale, dar nu vă opriţi aici. Ajutaţi-i să nu le fie teamă de insuccese. Nu există podium fără înfrângeri. Mulţi nu strălucesc în munca lor pentru că au renunţat în faţa primelor obstacole, pentru că nu au avut răbdare să suporte un „nu”, pentru că nu au avut îndrăzneala de a înfrunta unele critici, nici umilinţa de a-şi recunoaşte greşeala.
Perseverenţa este la fel de importantă ca şi capacităţile intelectuale. Pentru părinţii inteligenţi, a avea succes nu înseamnă a avea o viaţă fără greşeli. De aceea sunt în stare să spună copiilor lor: „Am greşit”, „Scuză-mă”, „Am nevoie de tine”. Părinţii care nu-şi cer scuze nu-şi vor învăţa copiii cum să abordeze aroganţa.

· Părinţii buni vorbesc, părinţii inteligenţi dialoghează ca nişte prieteni

A sta de vorbă înseamnă a vorbi despre lumea care ne înconjoară, a dialoga înseamnă a vorbi despre lumea în care suntem: a relata experienţe, a împărtăşi ceea ce se află ascuns în inima fiecăruia, a pătrunde dincolo de cortina comportamentelor. Peste 50% din părinţi n-au avut curajul de a dialoga cu copiii lor despre temerile, pierderile şi frustrările personale.
Nu trebuie să deveniţi o jucărie în mâna copilului, ci un prieten foarte bun. Adevărata autoritate şi respectul solid se nasc din dialog. Dialogul este o perlă ascunsă în inimă. Ea este scumpă, pentru că aurul şi argintul n-o pot cumpăra.

· Părinţii buni dau informaţii, părinţii inteligenţi povestesc istorioare

Captaţi-vă copiii prin inteligenţa voastră, nu prin autoritate, bani sau putere. Ştiţi care este termometrul care indică dacă sunteţi agreabil? Imaginea pe care o au despre voi copiii şi prietenii acestora. Dacă le face plăcere să fie în preajma voastră, aţi trecut testul.
Odată, una dintre fiicele mele a fost criticată pentru că era o persoană simplă. Se simţea tristă şi respănsă.După ce am auzit povestea ei, mi-am pus imaginaţia la treabă şi i-am spus următoarea pildă: unii preferă un soare frumos pictat într-un tablou, alţii preferă un soare real, chiar dacă este acoperit cu nori. Am întrebat-o: ce soare preferi? A ales soarele real Atunci, am adăugat, chiar dacă unii oameni nu cred în soarele tău, el străluceşte. Tu ai lumina proprie. Într-o zi norii se vor risipi şi oamenii te vor vedea. Să nu-ţi fie teamă că îţi pierzi lumina.
PĂRINŢII INTELIGENŢI ÎŞI STIMULEAZĂ COPIII SĂ-ŞI ÎNVINGĂ TEMERILE ŞI SĂ AIBĂ ATITUDINI BLÂNDE.

· Părinţii buni oferă oportunităţi, părinţii inteligenţi nu renunţă niciodată

Părinţii inteligenţi sunt semănători de idei şi nu controlează viaţa copiilor lor. Ei seamănă şi aşteaptă ca seminţele să germineze. Pe timpul aşteptării poate să apară mâhnire, dar, dacă seminţele sunt bune, vor încolţi.
Nimeni nu-şi ia diplomă în misiunea de a educa. Înainte, părinţii erau autoritari; astăzi sunt copiii. Învăţaţi să spuneţi „nu” fără teamă. Dacă ei nu aud „nu” de la d-voastră, nu vor fi pregătiţi să audă „nu” de la viaţă. Părinţii nu trebuie să cedeze în faţa şantajelor şi presiunii copiilor. În caz contrar, emoţia copiilor va deveni un balansoar:: astăzi sunt docili, mâine explozivi. Trebuie stabilite clar ce aspecte pot fi negociabile. De exemplu, a merge la culcare noaptea târziu în cursul săptămânii şi a se trezi devreme pentru a învăţa este inacceptabil şi prin urmare ne-negociabil.
Trăim vremuri grele. Părinţii din toată lumea se simt pierduţi. Cucerirea planetei sufletului copilului este mai compexă decât cucerirea planetei.

CELE 7 PĂCATE CAPITALE ALE EDUCAŢIEI
1. A corecta în public
2. A exprima autoritatea cu agresivitate
3. A fi excesiv de critic: a obstrucţiona copilăria celui educat
4. A pedepsi la furie şi a pune limite, fără a da explicaţii
5. A fi nerăbdător şi a renunţa să mai faci educaţie
6. A nu te ţine de cuvânt
7. A distruge speranţa şi visele

Încă ceva: oricât de mare spaima cu care sistemul mincinos încearcă să ne sperie, nu vă daţi copiii la vaccinat niciodată. Documentaţi-vă înainte de a comite această imensă eroare!

sursa email

22 răspunsuri

 1. De 20 de ani invatamantul romanesc degenereaza din „reforma” in „reforma”. Aici nu mai este vorba de prostie, greseala,….

 2. As mai adauga ca educatia incepe inainte de zamislire, iar toate trasaturile parintilor fie negative fie pozitive se transfera nou nascutului. Viata intrauterina este cea mai importanta. Recomand cartile lui K.V. Zorin http://www.librarie.net/autor/23988/konstantin-v-zorin si Părintele Arsenie Boca, Ridicarea căsătoriei la Înălţimea de Taină http://www.fundatiaarsenieboca.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=115&Itemid=94
  Lucruri care au inceput sa iasa la iveala si din punct de vedere stiintific cum ar fi Telegonia http://www.trilulilu.ro/mihaioana/e26efb3d2efc04 documentar redat textual aici: http://duminicapoporului.ro/news/telegonia_fenomenul_degradarii_morale/2010-06-24-79
  Un alt documentar pentru Parinti Buni : http://www.trilulilu.ro/mihaioana/ddc22152cc0d51
  Doamne Ajuta!

 3. Citat: „Copiii şi tinerii învaţă cum să opereze cu fapte logice, dar nu ştiu cum să abordeze eşecurile. Învaţă să rezolve probleme de matematică, dar nu ştiu să-şi rezolve conflictele existenţiale. Sunt antrenaţi să facă calcule fără să greşească, dar viaţa este plină de contradicţii şi probleme care nu pot fi calculate. Acest lucru se întâmplă pentru că inteligenţa lor a fost blocată, noi ne-am transformat în maşini de muncit iar pe ei îi transformăm în maşini de învăţat.”

  ai mare dreptate! Scoala romaneasca are un still de predare vechi, ne invata in general lucruri care nu ne vor folosi in viata si cum zicea si tu ne transformam in niste roboti!

  Roboteii de la noi inca mai misca – sa vezi cum iasa absolventul mediu de liceu sau „college” dincolo – sunt cu totii experti in „incalzirea globala” si-n sexul cu oricine si orice, numai sa nu-i pui sa arate Germania pe harta! Dealtfel, iti vor spune cu convingere ca nemtii sunt „the bad guys”, chiar daca ei au nume germanice. Ceva de groaza… Eufrosin

 4. romania e asa cum e in special datorita scolii
  romanii sunt asa cum sunt si datorita faptului ca sunt tarani la a 2sau a 3-generatie stabiliti la oras…si cum civilizatia porneste de la oras nu e de mirare ca cei mai manelizati sunt tocmai acesti tarani urbanizati de 2-3 generatii
  romania e asa cum e datorita unei asa-zis elite de factura greceasca-bizantina(aceeasi pe care o injura Mihai Eminescu in sec XIX),o elita arivista,iubitoare de arginti,lenesa,uratoare de carte si mai ales de munca
  dispretuitoare de tara…
  aceasta elita se perpetueaza continuu…

  solutia…

  CULTURA

  si atata vreme cat nici statul roman,nici biserica nationala,nici o alta forma de mecenat privat nu vor stipendia scoli de calitate(toate minoritatile etnice sau religioase au in romania scoli paralele cu sistemul national de invatamant)
  solutia e sa fiti autodidacti si sa va cresteti copiii in dragoste fata de carte

 5. szeppty,
  Au fost romani (si inca mai sint) la prima generatie stabiliti sau nu la oras care au creat si creeaza CULTURA. Tara, frumos cuvint, multa vreme, pina sa capete nuanta peiorativa data de tirgoveti, a fost sinonim cu TARA, patria. Fiii taranilor au fost iubitori de carte, de neam si TARA. Vorba lui Creanga, „ci mai multa bagare de seama nu strica, fiilor”, mai ales cind ne apucam sa generalizam asa… de dragul discutiilor.
  Nu stiu sigur, insa presupun ca scolile private ale minoritatilor de tot soiul nu sint stipendiate de statul roman. Si daca sint, e trist.

 6. intai de toate te inseli
  scolile minoritatilor sunt stipendiate de statul roman-asta ti-o spun nu doar de dragul discutiilor

  vad ca bat saua ca sa priceapa iapa
  cauza principala a haosului nostru e CULTURA
  si prima care se face vinovata e scoala-care lipseste cu desavarsire in romania desi e admirabila si sublima
  Romania a devenit mare datorita oamenilor scoliti
  a fost primul val-scoala ardeleana-cand fii popilor din ardeal-copii de la tara veneau in contact cu scolile apusene-si s-a redesteptat constiinta nationala romaneasca-intai in Ardeal apoi si peste munti
  si a fost apoi sfarsitul sec XIX cand Carol I a eradicat analfabetismul din regat si a construit o scoala romaneasca puternica-consecinta a fost o constiinta nationala activa care a obligat romania sa intre in razboi de partea cui trebuia si unirea cu Transilvania

  DAR atunci aveam o elita intelectuala care gandea in interesul tarii
  o elita ardeleneasca provenita din scolile confesionale catolice scolita la viena
  si o elita regateneasca scolita la paris si berlin

  dar azi ce avem?
  spiru haret otv si manele???

  nu faptul ca e taran ci faptul ca i se blocheaza accesul la cultura il transforma pe roman in tigan manelizat

 7. […] un articol frumos 🙂 P Raspunde cu citat   + […]

  • Esti complet nebun sa sugerezi ca vaccinurile ar fi un lucru rau, denota lipsa de cunostinte minime de biologie-anatomie. In mintea ta simbiozele descoperite in natura sunt probabil o „facatura a diavolului”. Un corp de copil afectat de boli creste asimetric, segregandul social mai tarziu. Esti gagautza, si ma mir cati prosti adera la ideile tale. Am observat si eu si inca de pe bancile gimnaziului dificultatea cu care asimilau colegii materiile amintite, probabil si tu erai printre ei. Sunt atitea descoperiri facute de medicii nostrii si mai ales puse in practica incat nu stau sa le enumar unui dezechilibrat de genul tau. Cred ca in viata ta nu ai vazut formula chimica 3D a unei proteine.

   –––––––––––––––––––––––––––––––-

   Maidegraba raspunsul tau, sugereaza spalare 100% a creierului. Macar documenteaza-te inainte de a-ti vaccina proprii copii, daca ii ai. Dealtfel am impresia ca esti tocmit sa faci astfel de comentarii in slujba celor care ne vor copiii putini si bolnavi: http://nuvaccinurilor.blogspot.com – Eufrosin

 8. Cer scuze pentru off topic, dar e de interes imediat.
  http://apologeticum.wordpress.com/2010/07/03/atentie-fara-cipuri-cei-ce-nu-renunta-la-actele-cu-cip-nu-pot-fi-dezlegati-de-pacate-la-spovedanie/
  Teoretic stiam ca asa va fi, dar acum se pare ca Manastirea Petru Voda a facut oficial anuntul. Mai dormim mult?

 9. @Eufrosin

  Am dat cu totul intamplator de aceasta emisiune de la PrimaTV. Am ramas ca la dentist. Asta apropo de educatie si de anumite articole
  pe care le-ai postat aici, pe blog. E uimitor cum sistemul incearca sa inoculeze in oameni, incet incet, ca picatura chinezeasca,
  sugestia ca exista supraoameni ce iti pot controla mintea – dresorii de minti umane – si ca tu nu te poti opune.
  Incearca sa arunci un ochi pe genul asta de emisiune…un amestec de manipulare si stupiditate extrem de periculos pentru mintile necoapte.
  http://port.ro/hipnoza,_jocurile_mintii/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=10504708&i_topic_id=1

 10. @Eufrosin
  Am dat cu totul intamplator de aceasta emisiune de la PrimaTV. Am ramas ca la dentist. Asta apropo de educatie si de anumite articole
  pe care le-ai postat aici, pe blog. E uimitor cum sistemul incearca sa inoculeze in oameni, incet incet, ca picatura chinezeasca,
  sugestia ca exista supraoameni ce iti pot controla mintea – dresorii de minti umane – si ca tu nu te poti opune.
  Incearca sa arunci un ochi pe genul asta de emisiune…un amestec de manipulare si stupiditate extrem de periculos pentru mintile necoapte.
  Cauta pe google dupa emisiunea: Hipnoza, jocurile mintii

  Am tot incercat sa trimit acest comentariu si nu reusesc…

  Uite ca ai reusit – am sa caut, multumesc! Fireste ca te poti opune si inca cu succes. Eufrosin

 11. Buna seara! Cred ca povestea mea cu manipularea climatica e un OFF-TOPIC flagrant, dar Romania se afla sub un nor de ploaie care nu mai trece de ceva saptamani. Aici in Bucuresti aerul e suprasaturat cu vapori de apa iar fenomenele meteo sunt tot mai deranjante. Ma intreb daca vom avea si cat de multa va fi recolta anului acesta in Romania in care preturile se duc spre cer, funia se strange la par iar din cer se pare ca nu va pica vreo poamana. Daca trecem vara, iarna care urmeaza va fi o problema. Educatie? Da, poate una religioasa, nu ar strica, dar cine cui si cum… Doamne ajuta!
  Imi permit sa postez niste linkuri:
  http://img43.imageshack.us/i/13062010053125.jpg/
  http://img33.imageshack.us/i/13062010053308.jpg/
  http://img9.imageshack.us/i/19062010211846.jpg/
  http://img84.imageshack.us/i/03072010194529.jpg/
  Rog pe cine se pricepe cat de cat la tehnica fotografica sa incerce sa descifreze ce fel de avion e in a doua fotografie, pt ca eu nu inteleg. In prima fotografie facuta in seara asta am senzatia ca apare o banda pe cer de culoare vernil, ceva ce imi aminteste de nefirescul din culorile cerului bucurestean, nefiresc intrat deja in cotidian, dar, asemanator prin acel vernil cu cerul din provincia chineza lovita de catastrofalul cutremur din 12 mai 2008. In China se pronunta sintagma „plasma boxes”, in vreme ce la Bucuresti culoarea vernil a cerului, desi nespecifica, nu e condensata ci imprastiata difuz. Imi cer iertare pt off-topic

  • Marian, se pare ca suntem intr-o jungla iar nadejdea trebuie sa fie la Dumnezeu. Azi am vazut in vest cele mai stranii fenomene meteo si furtuni, nu am foto ca ma luau pe sus… Pentru mai multe foto poti da o geana la http://picasaweb.google.com/101618155570098177989 Cred ca trebuie sa se intample o minune pentru o trezire in masa sau vointa de a se trezi, toata lumea mi se pare ca i se pare totul normal, mai ales ca urmare a indoctrinarii cu incalzirea globala asa ca putem predica muult si biine… Doamne Ajuta!

   • Multumesc pt. link. Extrem de interesante imagini. Nu reusesc sa pricep odata ce e cu avionul sau ce aparat de zbor o fi fost deasupra carterului in poza a doua:
    http://img33.imageshack.us/i/13062010053308.jpg/
    In mod evident, poza e prinsa cu greu, cu aparatul orientat oblic fortat catre dreapta sus (spre Sud) iar poza e facuta cu un zoom destul de mare. Chiar si asa, nu pricep ce vad in poza. Nu imi e clar nu doar ce fel de coada are „avionul” dar mai ales ce e cu prelungirea aceea alba orientata oblic in fata si in jos, ca un fel de trompa cum apare la avioanele cu alimentare in zbor, numai ca e orientata catre fatza si nu catre spate asa cum ar fi de presupus. Nu imi e clar ce am fotografiat:( Presupun ca ne asteapta un cutremur stari meteo care sa compromita recoltele si care sa lase cat mai multi saraci in urma lor, nu exclud nici eventualitatea unui razboi si o continua degradare a calitatii „materialului uman” prin emiterea in mediu a asa-numitor energii negative in masura sa sporeasca anxietatile, neincrederea dintre oameni, prin amplificarea a tot ce de mai joasa speta in om. Cu devarat, Dumnezeu e cel mai bun prieten si parinte pentru omul acestor luni si ani de zile, atati cati vor mai urma. In materie de „LUPTA” contra sistemului, ma intreb daca e voie sa iesim pe strada in Romania cu articole de reclama anti-noua ordine mondiala, anti-satanism, PRO-ORTODOXIE. Daca apar in metrou cu un tricou sau cu o geanta pe care scriu ca Iisus s-a rastignit si pentru mine, voi fi arestat? Metroul e binisor supravegheat video si de niste gorile care stau pe scari, beau cafea, injura si fumeaza. Doamne ajuta!

    • Solutiile tale sunt prea lumesti dar pot fi un mic inceput, exista riscul sa iese chiar invers decat efectul scontat, trebuie ceva cu empatie catre om, cu dragoste, nu e usor dupa ce am fost indoctrinati zeci de ani, putini vor crede „uite asa”. Parerea mea e ca daca te pricepi scrisului si ai si timp si iti dai seama ca TOTUL e in mainile Domnului cu efort minim si efect maxim e sa postezi pe site-urile oficiale ale sistemului chestiuni despre subiact din alt punct de vedere fara sa intri in polemici. De exemplu la fenomene meteo dezastruoase despre manipulare climatica si chemtrails, haarp. Urmaresti de publica comentariul si daca careva comenteaza ii mai argumentezi si asa mai departe. Cel mai bine e sa tii post, sa te spovedesti si sa te rogi cu staruinta la Dumnezeu sa iti arate calea. Doamne Ajuta!

     • Of, Doamne! Nu stiu cum e mai efcient. Sa tac, miroase a complicitate comoda cu sistemul. A vorbi pe blog, poate fi o solutie, dar, ma tem ca doar tu si cu mine putem citi, sau, alti cativa oameni ca noi. Cred ca adevarul trebuie sa inceapa sa faca parte din cotidian. Daca sistemul nu se jeneaza sa ne strecoare sibilin ca exista chemtrails (e drept ca, NU IN ROMANIA), daca in Romania se admite public faptul ca stim sa manipulam clima, daca Guvernul admite ca a mintit si ca poate ca… si noi stiam ca suntem mintiti, ei bine, nu ar fi oare de folos ca si adevarul nostru sa intre pe gatul si in ochii celor care ne batjocoresc? Romania inca nu e America, tara in care daca apari cu insemne crestine risti sa faci puscarie sau sa iti pierzi slujba pe motiv de ofensa(!) adusa altor „confesiuni” (remarca daca vrei termenul satanic de CONFESIUNE, adica, ceva ce se spune in mare taina!). Oribila mi se pare si abordarea oficialitatilor, aceia care ne indeamna prin buletine de stri sa ne pastram credinta in suflete dar sa ii lasam pe poponari si pe lesbiene sa ne imputa strazile cu hoiturile lor fetide… Iarta-ma ca nu continui cu o incheiere coerenta care sa inchida cumva cercul, dar in afara faptului ca e tarziu, simt ca e tarziu pt f multe! Doamne, te rog, IARTA-MA!

    • Am uitat sa iti raspund la intrebarea legata de fotografie, e un avion normal, cand ai facut fotografia ai miscat putin iar timpul de expunere a fost ceva mai lung, nu e nimic neobisnuit. Diferenta intre chemtrails si contrails e ca dupa chemtrails darele se despart la randul lor in 2 compusi (se poate observa deseori) 1 compus care e condensarea si care dispare si un compus care e chimicalul care nu dispare. Se observa deseori aceasta expansiune diferita a darelor si in pozele facute de mine. Am observat de mai multe ori seturi de 2 avioane care mergeau fix pe acelasi culoar imprastiind chimicale, se pare ca pentru a fi eficienti si pentru ca sunt 2 compusi reactivi care nu pot fi imprastiati simultan din acelasi aparat. Ceva urmaresc ei iar nadejdea trebuie sa fie numai la Dumnezeu, pe noi ne depaseste ca natiune iar Dumnezeu ii lasa ca urmare a pacatelor noastre. Daca vrem minuni sa facem o minune din fiecare din noi, o minune a intoarcerii catre ortodoxie cu tot sufletul, minte si inima! Doamne Ajuta!

  • si cine impiedica BOR sa infiinteze scoli confesionale????
   toate cultele din romania au asa ceva mai putin BOR.de la gradinite pana la licee?????

   Doar pentru ca in Cluj nu avem asa ceva deocamdata, nu inseamna nici pe departe ce ele nu exista: In Bucuresti, Constanta, Sibiu si inca cateva orase, functioneaza gradinite si chiar scoli elementare ortodoxe, fie private, fie cu finantare de la stat. – Eufrosin

 12. Offtopic, poate faci un post despre asta: http://www.infowars.com/choosing-healthy-foods-now-called-a-mental-disorder/

  Mersi, auzisem despre asta, baietii incearca sa ne picteze cu orice pret. Da-ti seama cat de usor le vine in cazul acestora.

 13. Ce articol deosebit si foarte important de dezbatut.Ne priveste pe toti felul cum ne educam copiii.Chiar daca nu suntem parinti ne va influienta si pe noi daca cei din jurul nostru sunt oameni educati sau va trebui sa stam mereu in stres ca nu stim la ce sa ne asteptam de la vecinul,colegul,prietenul langa care in cele din urma vom imbatrani.Ma uit cu tristete cand sunt transmisii sportive din alte tari si vad femei imbracate elegant,tineri sau mai putin tineri cu copii de-o schioapa se bucura impreuna ,civilizat si pleaca intregi acasa.Noi de ce nu putem fi ca ei ca doar nu cred ca exista vreun parinte care sa zica „-du-te tata si omoara-i pe cei de langa tine,rupe scaunele ca are ala bani sa puna altele si daca nu are ce-mi pasa mie,ce tare am fost!!!”.Foarte interesante ideile din articol si pline de intelepciune.Este adevarat ca este o mare diferenta intre copiii de odinioara si cei de-acum.Este mult mai greu sa fi acum parinte sau profesor.Inainte era frica,era lipsa de informare,copilul venea la scoala iar profesorul era o persoana misterioasa care avea raspunsuri la intrebarile pe care copilul nici nu putea sa le puna.Acum este atat de imens universul si asa de multe sursele de informare ca este imposibil cat ai dori sa fi foarte informat tot se poate intampla sa nu sti sa raspunzi.Cred ca trebuie sa ai multa dragoste ,multa sinceritate si dorinta de a invata impreuna.Oricand un copil te poate depasi si atunci trebuie sa recunosti cinstit ca nu sti dar ai sa te informezi.Copilul este un foarte bun observator si va tine minte ca tu de multe ori faci lucruri pt. care el este pedepsit.Exemplul personal este cel ce creaza mai mult decat observatiile sau pedepsele.Este enorm de discutat si din pacate dupa cum se vede am cam ramas corijenti la materia asta.Cea mai grea meserie este cea de parinte.Abia dupa ani iti dai seama daca ai crescut copilul pt propria ta placere sau ai reusit sa-l educi sa fie OM.Sa dea Domnul sa fim multumiti la finalpt. ce am facut pt. copiii nostri.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: