Vreţi să aveţi copii inteligenţi şi să nu suferiţi de senilitate? Ce să faceţi:


Un proiect de cercetare al cărui scop e explorarea beneficiilor aduse de bilingvism, este desfăşurat la Universitatea Bangor asupra a 700 de voluntari. Prof Virginia Gathercole spune că pe lângă abilitatea de a gândi şi conversa în două culturi diferite, bilingvismul protejează creierul de îmbătrânire.

„Actul de a fi capabil să vorbeşti, asculţi şi gândeşti în două limbi şi să foloseşti aceste limbi zilnic, pare să ascută abilităţile oamenilor de a completa sarcini relevante cu performanţă buna.”

„Cercetări deja încheiate, au arătat că stăpânirea a două limbi, ajută la protejarea creierului împotriva declinului când îmbătrânim”, a adăugat ea. „Deja cunoaştem că procesarea limbajului e unul dintre cele mai complexe activităţi susţinute de creierele noastre. Operând două sisteme lingvistice în paralel în decursul vieţii noastre, are efecte pozitive multiple”, a mai spus Prof. Gathercole.

sursa BBC

După ce-am indicat lucrurile care absolut nu trebuiesc făcute pentru a avea copii inteligenţi şi sănătoşi (vedeţi aici si deasemenea aici), e bine să ne concentrăm puţin şi asupra celor necesare. E-atât de clar adevărul celor susţinute de cercetătorii britanici: gândiţi-vă cât de bine e să călătoreşti într-o altă ţară şi să te înţelegi cu localnicii fără semne din mâini, gândind în limba lor – creierul chiar munceşte în acele momente!

Sfatul meu e să nu vă mulţumiţi cu orele de limbi străine predate în şcolile copiilor Dvs., ci să faceţi un efort pentru a-i medita în particular, iar mai apoi să călătoriţi cu ei în ţările a căror limbă o învaţă. Doar scufundarea în cultura respectivă, fie şi numai pentru câteva săptămâni, va face copilul să îşi dea drumul la …limbă.

În vreme ce emigrarea este de ne-dorit, călătoria şi poate studiul înafara ţării le vor ajuta enorm, în condiţiile în care copiii sunt suficient de maturizaţi sufleteşte încât să nu accepte tentaţiile cu care neîndoielnic vor fi ispitiţi odată aflaţi singuri pe pământ străin, iar pentru asta e necesar să îi antrenăm nu numai dpv mintal, cât mai ales sufletesc, prin învăţarea catehismului ortodox, participarea la sfintele slujbe, spovedanie şi împărtăşanie.  Precum Dvs. le sunteţi părinţi biologici, tot aşa au nevoie copiii şi de un părinte duhovnicesc care să îi îndrume pe căile spinoase ale vieţii.

Până mai târziu, alles Gute, all the best, minden a legjobb !

23 răspunsuri

 1. stiu ca nu are legatura cu subiectul, dar am citit urmatoarea stire: Se sparge Uniunea Europeana ( articolul l-am preluat si eu pe blog lahttp://luptapentruortodoxie.blogspot.com/2010/06/credeti-ca-se-va-intmapla-asta-poate.html)). ce crezi, se va intampla asta sau nu?

  As deschide o sticla de sampanie pentru asta! Greu de spus. – Eufrosin

 2. nu asta neaparat …. memoria conteaza si stocarea informatiilor …;;;

 3. Suntem în 2010 AD şi ne aflăm în Franţa lui Nicholas Sarkozy. O fată de 16 ani refuză să îşi dea propriul telefon unui “francez” negru. Aşa cum era de aşteptat, rasismul franţuzoaicei (ai cărei strămoşi au participat la cruciade, nu-i aşa?) nu a rămas netaxat de către populaţia neagră a Republicii a V-a, oprimată de secole de către omul alb rasist şi criminal: fata este pălmuită de negrul discriminat, lovită încă o dată de un altul şi apoi împiedicată pentru a cădea pe asfalt. Întreaga scenă este filmată de un alt “francez” negru, exploatat sălbatic de către albi, extrem de amuzat de desfăşurarea evenimentelor.
  Bine aţi venit în Franţa. Stângistă, comunistă, socialistă, sindicalistă, neagră şi arabă, islamistă şi multiculturalistă. Un paradis terestru.

  Este la fel oriunde dusmanii tarii pun labele pe putere – se umple in curand si la noi de „noii europeni”, desi astia sunt de extractie mai-degraba asiatica. – Eufrosin

 4. Stiintific o fi precum spui dar un grup vorbind in acelasi timp doua limbi mai ales daca nu e necesar e de-a dreptul HIDOS. Am vazut si cunosc persoane care poate ca urmare a unui reportaj de genul (maturi) dar si copii abordand 2-3 propozitii in romana, dupa aceea dand-o pe engleza, dupa aceea iar romana. Se intoarce in sicriu Prutianu. Hidosenie mai mare nu am vazut, suntem romani pentru numele Lui Dumnezeu! Poate daca vorbeau romana si maghiara si as fi fost prin Harghita mi s-ar fi parut firesc dar sa te prostesti in 2 limbi imi provoaca greata si repulsie.

  Daca vreti copii inteligenti luati Ridicarea casatoriei la inaltimea de Taina a Parintelui Arsenie Boca si in mare invataturile de acolo se rezuma astfel pentru conceperea de copii cum trebuie: in zilele de marti si joi, sa nu fii baut, sa nu fie in timpul postului, sa nu fie in zilele de sarbatoare si in cele premergatoare arbatorilor, sa nu faci sex peste sarcina si ca mama sa eviti obiceiurile care nu vrei sa le aiba copilul tau atata timp cat esti insarcinata cat si in timpul alaptarii. Tot ce scrie in aceasta carte este adevarat.

  Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze!

  Nu sustin deloc cele deplanse de tine mai sus – in fond noi am insistat ca si copiii nostri, sa vorbeasca numai limba romana in familie, in vreme ce la scoala si in societate vorbeau engleza. Acum sunt multi-linguali. Efortul de a-i invata limba materna mai intai de toate, ne-a fost rasplatit. – Eufrosin

  • @Ciprian: am senzatia ca nu ai priceput ce vrea Eufrosin sa spuna: una e sa inveti doua limbi straine si sa le vorbesti fluent si alta e sa le amesteci intr-un malaxor al incoerentei si al superficialitatii.

   e o mare diferenta.

   „Dau o fuga cu trocul sa cumpar niste gingirel, vezi ca au sunat aia cu insurenta, butoiul e in basment” ;)) Eufrosin

 5. ..culmea ca oagarii aia din Ardeal (si grofii lor + pASStoru’ Laci Toke$h) sunt tot bolunzi..sa fie oare limba lor materna de vina?

  Sunt asa zisii lor „sefi” care s-au auto-instalat astfel si care nu ii reprezinta cu nimic, ci doar ii folosesc pe maghiari ca pe o masa de manevra. Cunosc destui dintre ei ca sa stiu ca nu gresesc. In Cluj s-a putut trai foarte bine impreuna, nu e cazul sa fie vre-odata altfel. – Eufrosin

 6. E ca si cu Catolicismul si Ortodoxia, un fel de ecumenism lingvistic. Limbile straine trebuie vorbite numai cu strainii, asa e firesc. Cred ca e inca una din „cercetarile stiintifice” pentru destramarea natiunilor, vezi „cercetarile stiintifice” care propovaduiesc sexul peste sarcina pentru a fi copii mai iubitori (or fi iubitori pentru ca sunt inclinati spre sexualitate precoce, onanie si ies parosi – citeste Arsenie Boca), cercetarile stiintifice conform carora e bine sa faci sex cat mai des pentru a preveni bolile cardiace (atunci cazi in pacatul desfranarii si ferelii), bolile cardiace se previn prin regim alimentar (post) e mai firesc. Din nefericire am fost si eu „beneficiarul” unor astfel de „cercetari stiintifice” si zi de zi imi vad pacatele facute ca urmare a lor si a slabei credinte dar mai ales efectele lor.
  Stii ce ma intriga? ca „au avut grija”sa ramanem fara cercetatori si astfel sa le inghitim toate balivernele care majoritatea vin din tari neortodoxe si sunt facute de atei iar noi le luam de bune…
  Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze!

  Cum se compara cunoasterea mai multor limbi straine cu ecumenismul, sau cu recomandarile de a face sex in timpul sarcinii? Pur si simplu, nu au nimic in comun, e pacat sa exageram. Sa fim sinceri, tuturor ne pica bine cand calatorim in alte tari si ne putem intelege perfect cu localnicii. Mai e si partea cu dezvoltarea creierului, pe care o cred 100%, nu ai cum sa nu te destupi daca mai cunosti si cultura alora.- Eufrosin

  • Poate nu m-ai inteles e bine sa cunosti si zece limbi dar sa nu faci un talmes-balmes in viata de zi cu zi…3 propozitii in romana 3 in engleza pentru ca e cel putin bizar (mie mi se pare si antipatriotic). Titlul e legat de copii inteligenti asa ca am rezumat cateva din invataturile unui mare sfant contemporan (Arsenie Boca) legate de copii sanatosi/inteligenti. Una din cele mai mari greseli e sexul in timpul sarcinii promovata activ pe toate site-urile de mamici si care duce la copii inclinati spre sexualitate prematura, incetosarea mintii si multe alte metehne. Mai intai sa facem copii cu poteential apoi le va creste si inteligenta.
   Ecumenismul e si el un talmes balmes fara consistenta de aceea am facut aceasta comparatie. Sa cunoastem mai intai cultura noastra si mai apoi sa fie necesara cunoasterea altor culturi, e plin net-ul de copii care scriu bine in engleza dar romana o stalcesc de nu mai pot si au nume romanesti. Am fost de cateva ori in Germania si greu am reusit sa comunic in engleza. Cu italienii idem, mai repede inveti italiana.
   Nu o lua ca un afront asupra articolului, trebuie sa fim mai circumspecti cu cercetatorii care sunt de multe ori platiti de sistem si de prea putine ori vor binele majoritarii ci mai repede indobitocirea ei. Doamne Ajuta!

   Nu o iau ca pe un afront, dar Alin are dreptate la faza asta. Doamne ajuta!

   • E bine sa cunoastem si alta limba dar nu e bine cand amestecam doua limbi diferite. Ceea ce se intampla acum prin ziare sau chiar in limbajul multora mai ales tineri, nu e deloc benefic pentru noi ca natiune. Urmariti cum apar cuvinte noi in ziare: target, after school, training etc, ca sa nu mai vorbesc cum scriu copiii intre ei pe forumuri sau chaturi. Uitati-va la numele magazinelor, sau a formatilor de muzica romanesti si la titlurile melodiilor. Limba romana a ajuns sa fie batjocorita in ultimul hal. Pruteanu, Dumnezeu sa-l ierte, a avut o initiativa foarte buna dar din pacate nu a putut-o duce la capat. Ii dau dreptate lui Ciprian aici in comentarile sale.
    Doamne ajuta.

    Nu exista un argument intre mine si Ciprian aici. Pur si simplu a trecut pe langa ideea mea de necesitate a cunoasterii unei alte limbi straine, asumand ca as propovadui amestecarea lor. Nici noi nu suntem de acord cu stalcirea limbii romane, dar suntem adeptii cunoasterii cator mai multe limbi straine. – Eufrosin

    • “Actul de a fi capabil să vorbeşti, asculţi şi gândeşti în două limbi şi să foloseşti aceste limbi zilnic, pare să ascută abilităţile oamenilor de a completa sarcini relevante cu performanţă buna.” pentru a reusi acest lucru trebuie sa ai parteneri de afaceri/prieteni straini sau sa te apuci sa vorbesti la tine in familie in alta limba ceea ce e o ratacire.

     La doi anisori fetita Andreei Marin stie engleza, stire de o schioapa pe toate tabloidele…de aici si pana la a da nu stiu cate mame copii la engleza e un pas mic ca doar suntem „o turma”, copii pentru care probabil va fi mai importanta engleza decat romana si asta doare… Eu unul sunt foarte multumit ca am invatat rusa din a 5-a si franceza din a 6-a. Am mai prins engleza „de la calculator” si italiana de la partenerii de afaceri, totul a venit firesc, natural, prea se vrea a se bolboji patria asta si ce a mai ramas din ea… Iertati daca m-am cam aprins.

     Eu din gradinita am inceput cu limba germana – de ce am vrea acum sa le negam copiilor nostri avantajele multi-lingvismului?

   • Pentru Ciprian: pentru a duce o viata sanatoasa ar trebui in primul rand urmate sfaturile medicilor. Ce spun sau scriu tot felul de preoti nu are nici o valoare stiintifica, ei nu fac decat sa-si propovaduiasca religia.

    „Nu fumati, nu beti, faceti exercitii” …crezi ca e indeajuns ? Eufrosin

    • 🙂

     Nu stiu exact cu ce sa incep. Iti spun ca te inteleg perfect, similar gandeam si eu pana nu demult. As spune ca medicina facuta fara duhul Lui Iisus e degeaba, o recunosc si multi medici care au cunoscut ortodoxia. De multe ori medicii s-au dat batuti in fata preotilor, am vazut chiar azi un comment pe saccsiv vezi cristina http://saccsiv.wordpress.com/2010/05/31/unii-oameni-de-stiinta-au-%E2%80%9Eexplicat-o%E2%80%9D-si-pe-asta-nde-near-death-experience-%E2%80%93-experiente-in-apropierea-mortii-sunt-cauzate-de-o-furtuna-electrica-a-creierului-aflat-pe-moart/
     Asta e doar asa „de incalzire”.

     Lumea asta a Ortodoxiei e putin „SF” (Doamne Iarta-ma!) de aceea ne e mai usor sa dam in preoti si sa nu cercetam cat de minunata este fara a cerceta, asta se numeste ignoranta, dar, dupa cum am spus, te inteleg.

     Partea cu „tot felul de preoti” aici e cea mai buna. Tot felul de preoti, in speta Parintele Arsenie Boca, a studiat medicina. Tot parintele Arsenie Boca iti spunea cine esti, ce problema ai, de la ce ti se trage si ce sa faci pentru a o rezolva FARA MACAR A DESCHIDE TU GURA si te vedea pentru prima oara. Tot el se „teleporta” sau comunica la mari distante (telepatic) cu ajutorul Sfantului Duh. Tot el a muncit la canal intr-o zi cat altii in zece desi nu facuse vreodata culturism si exemplele ar putea continua… Nadajduiesc ca ti-am starnit curiozitatea de a studia Marturii din tara Fagarasului si alte scrieri ale Parintelui Arsenie care ne invata foarte bine ce ne invata.

     Legat de copii cunosc cateva cazuri de familii apropiate cu care imi permit sa discut vrute si nevrute si pacatul cel mai raspandit si promovat e sexul peste sarcina si se vede inclinarea precoce a acestor copii spre sexualitate (la 2-3ani) cat si fetitele desi frumoase sunt paroase, exact asa cum scrie si Parintele Arsenie si si explice de ce: datorita hormonilor masculini (ii si numeste estrogeni parca) eliberati in timpul contactului sexual. Ce mi-a spus medicul:”faceti sex nu e nici o problema…” Copii acestia ajung maturi si mai apoi inclinati spre sexualitate care la randul lor cad in aceleasi pacate, ideea e ca se intampla progresiv, in progresie geometrica aceasta degenerare de la o generatie la alta. Eufrosin a scris intr-un articol la ce degenerare au ajuns Americanii… oare de ce?!? Vreti sa ajungem si noi ca ei pentru a ne da seama ca trebuie sa ne oprim din pacatosenie atunci cand e scris NEGRU pe ALB despre toate acestea?!? Sau poate ti se pare firesc.

     Tot Parintele Arsenie a prevazut inca de prin anii 60 ceea ce se intampla acum la noi in tara si i-a prevestit CU EXACTITATE moartea lui Ceausescu lucru pentru care a fost executat de securitate cu o luna inaintea lui.

     Cerceteaza te rog inainte de a vorbi de „tot felul de preoti”, pe mine Parintele Arsenie m-a intors la credinta.

     Doamne Ajuta

     • estrogenul este hormon feminin care face ca femeile să nu fie păroase ca bărbaţii.
      testosteronul produce apariţia părului pe picioare, braţe şi trup la bărbaţi (şi la femeile care îl au într-o anumită cantitate)
      diferenţele sexuale dintre bărbat şi femei nu sunt atât de mari precum crede lumea. e vorba doar de gonade care secretă un hormon sau altul.

     • am gresit eu, nu eram sigur de aceea am scris „parca”, multumesc razvratit

     • nu e nicio problemă. am dorit să elucidez acel „parcă”.
      numai bine!

      a, şi încă un lucru: peste tot se vorbeşte de masturbarea la băieţi/bărbaţi, dar aproape toată lumea refuză să spună că şi femeile o fac. uneori mai abitir ca bărbaţii. iar de cele mai multe ori, fetiţele încep înaintea băieţilor.

    • Cristian, cred ca ti-ar prinde bine putin sa afli cine a fost Arsenie Boca.
     Parintele Arsenie Boca – Profetii despre Romania

     http://forum.fight4romania.com/showthread.php?871-Parintele-Arsenie-Boca-Profetii-despre-Romania&s=fbf534e008edeac38c37abcd2a9e1f8c&p=3854#post3854

 7. M-am gandit ca ar putea fi util un citat din Ridicarea casatoriei la Inaltimea de Taina (pag.12): “Nu mai pomenesc de reflectarea (normalitatii sau anormalitatii de convietuire) in afara psihicului, lucru care formeaza un capitol aparte,cu o matematica mult mai complicata si cu pedepse mult mai greu de evitat. De asemenea nu pomenesc aici decat in treacat reflectarea purtarii in genere in codul genetic, deci in fondul ereditar al urmasilor. Totusi, nu ma pot abtine de a pomeni unul, care produce extrem de multe si grele dificultati in educarea copiilor. Cand sotul nu da pace sarcinii (zice el ca nu poate, sau nu vrea astfel, sau se declara stapan pe legile naturii)atunci copiii vin pe lume cu predispozitia precoce spre sexualitate. Aceasta ii face indaratnici si foarte greu educabili (sunt certati cu disciplina, unii genetic prezinta cromozomul criminalitatii si chipurile, circumstante atenuante in justitie). Fug de la scoalasi incep aventurile. Deci tot in raspunderea sotului se soldeaza si aceste necazuri. Explicatia biologica: au crescut in mediul uterin hraniti cu sange prea imbibat cu testosteron, hormon sexual masculin.”, legat de copii/familie e plina de bune invataturi pentru cei ce vor sa le asculte, fireste…

 8. Prostia este jenanta dar nici inteligenta nu este o virtute…
  De inteligenta „se fac vinovati” atat geniile remarcabile cat si criminali in serie, dictatori care au ingrozit lumea sau alte minti diabolice.

  Nu puneti inteligenta la temelia unei fiinte umane ci mai degraba morala. Pe de alta parte, intr-o persoana ce dovedeste o inteligenta sclipitoare niciodata sa nu ai incredere deplina, in nici un caz mai multa incredere decat are o musculita in paianjenul in a carui plasa a fost prinsa…
  Acest gen de persoane tind aproape in mod invariabil sa devina individualiste si egoiste iar relatia lor cu oamenii din jur va fi in permanenta una de manipulare, de inselare. Daca-i intrebi „de ce?” raspunsul este „pentru ca pot!”.

  Intr-adevar, cunoasterea unei limbi straine este foarte utila, cu atat mai mult cu cat este o limba de larga circulatie dar orice alta activitate ce presupune solicitare intelectuala (in special cele care se bazeaza pe logica) poate contribui la dezvoltarea inteligentei intr-o anumita masura, insa,dupa cum am spus, trebuie neaparat mentinut un echilibru cu morala.

 9. jucaţi şah, go (un joc excelent, mult mai complex decât şahul), bridge…
  învăţaţi să calculaţi la piaţă cât costă un kil 300 sau trei kile 800 de orice cumpăraţi…
  învăţaţi să adunaţi preţurile când mergeţi la cumpărături, la început „în mare”, apoi, după o perioadă de exerciţiu, cu exactitate…
  gândiţi tot timpul înainte, în viitor, calculaţi variante, vedeţi care e mai bună… totuşi, nu uitaţi să trăiţi şi în prezent
  folosiţi-vă creierele conştient.
  americacanii „se îmbolnăvesc de Alzheimer” tocmai pentru că sunt învăţaţi de mici să nu şi le folosească; sunt învăţaţi să li se dea mură-n gură; sunt educaţi că a învăţa e o prosite care nu foloseşte la nimic şi că, oricum, cu vârsta vei pierde din capacitatea mentală şi toată lumea este predispusă să facă Alzheimer.
  învăţaţi din greşelile altora şi nu le repetaţi (iar asta e valabil pentru orice).
  numai bine.

  Pe langa asta, americanii sunt si cea mai vaccinata natie din lume. Mercurul din vaccinuri e demonstrat ca duce la Alzheimer. – Eufrosin

Răspunde!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: