Aveţi cont pe Facebook? Iată pe cine îi satisfaceţi!


Scandalul declanşat recent în SUA datorită violării grave a datelor particulare ale utilizatorilor „Facebook”, se întinde:  în vreme ce Mark Zuckerberg, „CEO-ul” de numai 25 de ani al „Facebook”  îşi cerea scuze pentru aceasta, un IM vechi de 6 ani a ieşit la iveală. În acesta, Zuckerberg-băiatul-genial-şi-afacerist-înnăscut, îşi exprima sentimentele faţă de zecile de mii de utilizatori ai saitului precursor, „The Facebook” , care îi furnizaseră datele lor particulare, pe care el le aduna şi folosea în alte scopuri decât cele declarate, încă de pe atunci:

„Ei doar mi le oferă” scria Zuckerberg pe IM. „Nu ştiu de ce. Au încredere în mine. Tembelii dracului”.  Fraza folosită pentru a-i descrie pe utilizatorii Facebook era de fapt chiar mai urâtă ( „dumb fucks” ).

Judecând după mutră, s-ar spune că epitetul i se potriveşte tocmai lui…

Lăsând la o parte aroganţa bastardului ăstuia şi faptul că nimeni nu se gândeşte să îl dea în judecată, adevărul e că atât Facebook, cât şi celelalte saituri de „socializare”, nu sunt altceva decât instrumente prin care Mossadul israelian şi alte servicii occidentale, află tot ce vor să afle despre milioane de oameni care în mod naiv îşi oferă numele real, adresa, lista de prieteni, religia, ba chiar şi preferinţele lor culinare, pe tavă!

Cea mai simplă operaţiune de spionaj de anvergură, e una în care victimele ei se auto-raportează. În felul acesta, când serviciile au nevoie de un ţap ispăşitor pentru o operaţiune murdară, doar răsfoiesc Facebook până dau de cei cu profilul cel mai potrivit. Restul este „fait accompli”. Unde mai pui că ar fi mai mare păcatul pentru copiii Dvs. să sfârşească prin a sluji ăstora, în orişice chip.

Regula de bază este următoarea: socializarea se face faţă în faţă, nu pe IM sau Hi5. Sunt conştient că prietenii pot fi de departe şi că e necesar şi bine să ţinem legătura cu ei, dar totul trebuie făcut în mod inteligent.  Un nume fictiv pentru adresa de e-mail e mai bun decât cel real.  Când trimitem e-mail mai multora, nu îi punem pe toţi în câmpul „To”, sau „Cc”, ci doar pe noi înşine ca destinatar. Toţi ceilalţi intră în câmpul „Bcc”, astfel încât să nu se vadă unii pe alţii şi nici un ochi străin să nu-i ia ca din oală, pentru sofisticatele lor baze de date relaţionale, care stabilesc într-o fracţiune de secundă cine-e-prieten-cu-cine.  Dovada e chiar IM-ul lui Zuckerberg de acum 6 ani, pe care tare şi-ar mai fi dorit să nu-l fi scris!

Pe vremuri ştiam sigur că printre cei care-ţi intră în casă (cititori de contoare, poştaşi etc.)  sunt unii însărcinaţi să raporteze ce văd mai neobişnuit.  Astăzi o facem noi înşine, mai ales prin generaţia adolescenţilor care habar nu  au în ce lume trăiesc „doar toţii prietenii mei au cont…”  Explicaţi-le frumos cum stau lucrurile, apoi desfintati contul.  Veţi fi surprinşi să aflaţi câte lucruri pe care nici Dvs. nu le ştiaţi, le oferă copiii Dvs. în mod voluntar unor străini ca Zuckerberg.

––––––––––––––––––––––––––-

PS – celor care au căzut deja in capcana ăstora, le adresez un indemn la speranţă: nimic nu e pierdut, câtă vreme avem minte sa inţelegem ce trebuie inţeles. Cei care ne lucrează, vor ca să nu ne trezim niciodată. Lumea dupa Eufrosin, e aici ca să contracareze aburelile lor. Exploraţi-o mai in adâncime – nu veţi regreta!

44 răspunsuri

 1. (Newser) – More ammo for Mark Zuckerberg’s privacy critics: The Silicon Alley Insider has a transcript of IMs between a then-19-year-old Zuckerberg, shortly after he launched Facebook, and a college friend. Zuckerberg’s comments, strung together: „Yeah so if you ever need info about anyone at Harvard. Just ask. I have over 4,000 emails, pictures, addresses, SNS.” Asked how, he responds: „People just submitted it. I don’t know why. They ‘trust me.’ Dumb fucks.”

 2. Multim pentru informatie Eufrosin, e bine de stiut de cine si cum trebuie sa ne ferim.
  Doamne ajuta.

  Cu mare placere – Doamne ajuta!

 3. Am banuit din prima secunda ca este ceva necurat cu aceste site-uri de socializare si desi am primit nenumarate invitatii de la naivii care-si facusera deja cont am refuzat sa ma inscriu.
  Este binevenit articolul.
  Doamne ajuta!

  Multumesc – Doamne ajuta! – Eufrosin

  • Oamenii nu sunt naivi ci doritori sa comunice, sa schimbe impresii…cu atat mai mult daca sunt departe unii de altii. Nu pui pe facebook nr de la pantofi, nici adresa sau nr de telefon ; nu esti in carne si oase pe facebook. Isteria asta mi se pare inutila.

 4. Daca vreti sa va feriti de furtu de indentitate e usor. Va spun eu cum.Trimitetimi un email cu numele data nasteri adresa de mail si de email si cu numaru din buletin sicu codu numeric personal si va spun.

  • @dadatroll: excelent, de cand cautam pe cineva care sa ma indrume. vreau sa ti trimit datele, te rog sa mi spui adresa de email pe care sa le trimit, e tot ce mi trebuie ca sa te pot gasi.
   multumesc.

 5. eu am facebook, dar mi se pare aberant sa-ti scrii adresa si telefonul pe un site public de genul asta. scriu cateva lucruri. pun anumite poze. adica nu ma expun inutil, nu?

  pana la urma daca oamenii vor sa faca rau pot fura usor datele din cv-urile trimise la site-urile gen ejobs. si acolo ce faci? nu-ti dai nr de telefon de frica?

  Nu iti faci cont pe e-jobs, ci dai CV-ul personal. Oricum asta imbunatateste sansele… – Eufrosin

  • si apoi ei iti vor raspunde prin ce mijloace ? vin acasa la usa si- ti spun ca te angajeaza ?

   Telefon, sau e-mail. Ce-i atat de greu? Eufrosin

   • a e_ mail ! atunci si cel care cauta un job poate trimite cv ul prin mail, oricine il poate citi in concluzie . Eu cred ca nu putem scapa de mail.

  • @evergreenstory: you’ll be amazed how many things I can learn about you from just a couple of pics…a couple here, a couple there, somewhere some other lil’ bits of info, some daily tweets…a nick, a name, maybe some forum posts, some comments in the blogs…oh, you even have a blog! that’s sooo nice…

   😉

 6. Omul n-a facut nimic ilegal. Nu a fortat pe nimeni sa-si bage datele de identitate acolo. Nu a facut decat sa bage un formular, pe care foarte multi prosti l-au completat fara sa respire. Nu e vina lui, e vina celor care isi fac conturile.

  A incalcat politica saitului, folosind datele oamenilor in alte scopuri decat cele declarate. Cu alte cuvinte, afacerea a fost pusa la cale dintru inceput pentru a fraieri oamenii. – Eufrosin

  • Care scopuri ?

   Mai cititi odata articolul! Eufrosin

   • Rozita, inceteaza sa te mai uiti la televizor, mai ales la stiri. Nu tot ce zboara e si bun de mancat.

    • Tocmai ca nu ma uit! dar cand afirmati un lucru de genul ” altul e scopul” , aduceti argumente !!

     • Ati putea dezvolta si exemplifica , va rog ?

      „Cea mai simplă operaţiune de spionaj de anvergură, e una în care victimele ei se auto-raportează. În felul acesta, când serviciile au nevoie de un ţap ispăşitor pentru o operaţiune murdară, doar răsfoiesc Facebook până dau de cei cu profilul cel mai potrivit. Restul este “fait accompli”. Unde mai pui că ar fi mai mare păcatul pentru copiii Dvs. să sfârşească prin a sluji ăstora, în orişice chip”

      Recoltarea de tapi ispasitori gen „cei 19 hijackers arabi de la 11 Sept.”, oameni a caror identitate a fost furata de catre serviciile secrete pentru a fi blamati mai apoi pentru atacurile teroriste pe care chiar ei le-au comis, e cel mai simplu exemplu, dar necesita oarecare documentare. Idea e ca cei care vor sa stie totul despre toata lumea, nu o fac spre binele nostru. Serviciile secrete cu foarte putine exceptii, nu isi protejeaza tarile lor de amenintari globale, ci protejeaza elita politico-financiara globala de amenintarea cetatenilor care se trezesc. – Eufrosin

 7. Nu il mai baga in seama pe dadatroll asta ca e un cretin si jumatate. Tu i-ai citit blogul? Numai tampenii scrie si isi da aere de mare blogar. Iti strici tinuta blogului daca il lasi sa lase comentarii aici, mai ales ca toate comentariile lui sunt duse cu pluta.

  Am vizionat o pagina si m-am lamurit rapid. Mersi pentru atentionare. Eufrosin

  • Fati si tu blog sa vezi ce greu e sai o audienta de mai mult de zece cititori zilnici in fiecare zi cum am eu siapoi sa vi sama critici. Ca nu esti in stare. Asa sa ataci pe alti careau facut ceva cat de cat toata lumea poate.

   • Si numa refer la Eufrosin asta ca asta are cel putin mai mult de doua zeci de cititori zilnici in fiecare zi da ma refer la …(editat pentru impolitete – Eufrosin) ca pana si numele si la luat dupa mine. Adica dupa noi ca suntem mai multi. Dadatroll ma refer.

    Chiar esti curios sa afli cati cititori are Lumea dupa Eufrosin? S-a facut – „stay tuned”, voi scrie despre asta! – Eufrosin

    • Nu mey ca eu cu nunutroll ma cert ca tu pun pariu ca ai destui nu asa de multi ca Gramo da vreo trei zeci acolo cred ca tot trebuie sa ai. Ca vorba aia si daca isi face unu un blog in care arata tot felu de polonicuri cu care mananca el caca tot strange ceva cititori. Dapoi daca chiar mananca cu polonicu pe blog, iti dai seama?

     Imi dau! – Eufrosin

 8. Recunosc ca am ramas foarte suprinsa de articol. Foarte buna informatie.

  Multumesc! Eufrosin

 9. Eu imi pun pe site-urile de socializare aceleasi informatii pe care le stiu toti cunoscutii despre mine. (date de contact doar virtuale, gen mail, in nici un caz adresa 🙂 ) Asa ca fie de pe ele fie din alte surse care erau publice sau usor accesibile, agentii afla acelasi lucru. Mai mult n-o sa pun niciodata pe profilul meu.
  Marele vinovat e naivitatea populatiei…

 10. Lasati-l pe Dadatroll ca e la locul lui, il cunosc de ceva timp…. Fiecare scrie pe blogul lui si al altora in asa fel incat sa atraga vizitatori.

  Despre facebook, stiu ca am niste conturi, ca veneau niste cereri pe mail si am zis sa vad ce si cum si, nevazand nimic deosebit e-acolo, le-am uitat instantaneu.

 11. pfiu…urasc retelele de socializare 😐 sincer…pe langa ca toate informatiile sunt publice (toate) mai primesti si tot felul de „cereri de prietenie” de la toti pedofilii. mi se pare o prostie hi5, facebook, neogen (aici gasesti numai obsedati si obsedate) cat despre netlog pot sa spun ca de aceasta retea te poti „lipi” cat de cat. mi-am facut acum ceva timp un mail si conturi pe toate pentru proba dar nu ma multumeste niciuna.

 12. subscriu intrebarii rozitei: pe ce te bazezi?
  iar povestea cu arabii implicati in deturnarea avioanelor pe 11 sept, care, spune d-l pastore, ar fi „oameni a caror identitate a fost furata de catre serviciile secrete pentru a fi blamati mai apoi pentru atacurile teroriste pe care chiar ei le-au comis” (aici citez pe eufrosin), este o bataie de campii fara margini…

  Iar columnele de otel ale turnurilor gemene s-au vaporizat datorita arderii kerosenului (combustibil de avioane), care arde cu cel putin 1000 gr. sub temperatura de topire a otelului. Pentru turnul nr. 7 nici macar n-a fost nevoie sa fie lovit, caci a implodat si acela dupa reteta cunoscuta. Ce explicatii simple sunt necesare pentru a-i „lamuri” pe unii …Eufrosin

 13. 1 SUNT CONVINS CA SI ACEST SITE ESTE 1000% 48/24 VIZAT, CENZURA, CATALOGAT, ETC.
  2 DACA „NEAMUL ALES ” AR RESPECTA MACAR 1% DIN CELE 10 PORUNCI…….AS PUTEA CREDE CA E …ALES.
  3 APOCALIPSA A FOST DECODATA DE UN ROMAN- CHIAR DACA NU ESTE PE PLACUL CLERULUI -ANUME DE DOCTORUL T.V.M.
  4 „ALESII” STIU PREA BINE CE-I ASTPEAPTA IMPLACABIL.
  5 DE AICI SI FURIA DEMENTA CU CARE ATACA PRIN SIONISM INTREAGA UMANITATE, INCLUSIV PE CEI DINTRE EI CARE „NU SE SUPUN LEGILOR RABINICE”
  6 ISRALEUL ESTE DE DEPARTE CEA MAI MARE SI DEMENTA STRUCTURA STATALA BAZATA PE IDEOLOGIA ETNO-RASISTA CU FUNDAMENTE RELIGIOASE.
  7 O SA-TI DAU CATEVA FAPTE INTERESANTE MAI JOS:
  – SCOALA LAUDER CONDUSA DE TOVA BEN NUN ARE IN ORAR „DIPLOMATIE EXTERNA” SI CU MICII ‘DIPLOMATI’ DA MEREU TARCOALE PE LA MINSTERUL DE EXTERNE, SI NU NUMAI.
  – TOT ACOLO E SI ALTCEVA – MASCAT BINE SUB ACOPERIREA SCOLARA….ITI IMAGINEZI CE SI CUM.
  – CAUTA PE NET CU CE SE OCUPA ASA-ZISUL :
  Institutul National pentru Testarea Sistemelor si Productivitatii> FINANTAT DIN BANII AMERICANILOR.
  AM UN MATERIAL PE TEMA…….DACA TE INTERESEAZA
  ASTA A-PROPOS DE PORCUL CU FACEBOOK -NUME PREDESTINAT GHISHEFTURILOR JXXXXXXTI ……..
  TOATE CELE BUNE,
  KLAUS-KLAUS.

  • Da, te rog – ma intereseaza orice material la subiect. Daca e bun, promit sa-l public.

   Numai bine!

   • OK! E un material care arata clar spre unul din LOCURILE DE CENZURA SI FLIAJ a corespondentei electronice.
    A fost publicat intr-un cotidian important cu cativa ani in urma.
    Sincer ma mir CUM DE LE-A SCAPAT ..PORUMBELUL CAT CURCA DE MARE. Doar daca nu o fi INTOXICARE- NU E!
    Dar biografia insului care „naseste institutul”… spune tot.
    A fost publicat in 21-04-2004 . Evident sub masca „luptei anti-teroriste” se poate FACE ORICE, NU?
    Iata continutul lui :
    ––––––––––––––––––––––––––-
    Americanii cheltuie sume uriase pentru a sti tot ce misca in spatiul virtual. Daca expediati unei cunostinte un e-mail prin care o anuntati ca trebuie sa primeasca zece pepeni si cinci lamai, s-ar putea sa captati atentia unui program automat de monitorizare a Internetului. In lunile urmatoare, un supercomputer va fi insarcinat sa-si dea seama daca sunteti un pasionat de agricultura, daca i-ati trimis iubitei un cadou mai ciudat sau daca (Doamne fereste!) faceti parte dintr-o celula terorista si va ocupati cu furnizarea materialelor explozive.

    Monitorizare
    E adevarat, povestea pare desprinsa dintr-un roman science fiction. Si totusi, Internetul este monitorizat. Desi pare o nebunie sa verifici cele 30 de miliarde de pagini web sau sa citesti zecile de miliarde de mesaje trimise zilnic de utilizatorii serviciilor de posta electronica, americanii o fac. De fapt, dezvolta programe care filtreaza mesajele considerate suspecte. Atunci cand computerele ajung la concluzia ca e-mailurile inocente” ar putea ascunde activitati periculoase, semnaleaza angajatilor agentiilor de securitate ca persoana ii trimite lui mesaje ciudate. Apoi oamenii sunt verificati discret de baietii cu ochi albastri.

    Lupul si cameleonul
    Iata ce declara recent prof. Abraham Kandel, seful unui institut de cercetare finantat de Guvernul american: ”Vrem sa stim tot. Vrem sa stim cine foloseste Internetul si cum il foloseste. Vrem sa stim cine ce este in gradina zoologica. Vrem sa stim in ce cusca se afla fiecare. Daca isi schimba culoarea, ca un cameleon, si apoi dispare, noi tot vrem sa-l gasim folosind metode specifice. Vrem sa identificam transferuri de bani, cunostinte sau instructiuni ale gruparilor teroriste.”

    In secret
    Institutul National pentru Testarea Sistemelor si Productivitatii (NISTP), condus de Kandel, nu are, in aparenta, nici o legatura cu lupta impotriva terorismului. Creeaza programe pentru computere.
    Totusi, dupa atentatele de la 11 septembrie a primit sume uriase de la armata americana pentru a dezvolta programe care sa monitorizeze ativitatile teroriste pe Internet. Ca un filtru urias care verifica milioane de mesaje odata si incearca sa decida care dintre ele vor conduce la gruparile teroriste.
    Cea mai mare parte a activitatilor desfasurate de angajatii institutului de cercetari sunt secrete. Totusi, Kandel a acceptat sa acorde un interviu publicatiei israeliene Haaretz in care a explicat principiile de functionare a filtrelor” care monitorizeaza Internetul in cautarea teroristilor.

    ________________________________________
    Acul in carul cu fan
    Misiunea noastra este sa gasim acul in carul cu fan pana nu este prea tarziu”, a explicat prof. Abraham Kandel. Dupa 11 septembrie 2001, rapoartele publicate de agentiile americane au demonstrat ca o parte din informatiile care indicau ca se pregateste un atac erau in posesia autoritatilor. Numai ca bucatile de informatie aflate in posesia diferitelor institutii nu au fost puse cap la cap. In felul acesta cel mai mare atentat terorist a devenit posibil. Kandel a explicat ca misiunea sa este tocmai de a gasi informatiile imprastiate prin tot Internetul care sa conduca la identificarea terorisilor.
    ________________________________________
    Transparenta vietii private
    Evident, nimanui nu i-ar placea sa fie inclus pe lista suspectilor pentru ca a trimis prietenilor un mesaj trasnit. Iar cititul corespondentei cetatenilor nu este o indeletnicire populara nicaieri in lume. Iata cum a explicat prof. Kandel necesitatea activitatii sale:
    Opinia publica vede programele noastre ca pe o modalitate ilegala prin care le patrundem in viata privata. Dar noi dezvoltam aceste programe tocmai pentru a-i proteja pe oameni. Credeti ca familiile celor ucisi in atentatele teroriste ar avea ceva impotriva sa li se monitorizeze e-mailurile daca ar sti ca astfel ar impiedica moartea celor dragi?”

 14. Pagina web NU am si NU voi face prea curand…

  Draga Eufrosin,

  Te rog sa-mi spui DACA se poate atentiona lumea privitor la un SITE care este PE FATA si OSTENTATIV controlat de mafia sionista.
  Nu sunt anti-semit, dar ANTISIONIST – DA!
  Aceasta „doctrina” etno-religioasa (in ordinea asta) este de departe cea mai VENALA dintre toate…..
  Daca ar cobori Dumnezeu insusi sa le ceara sa SE POTOLEASCA. cred ca bestiile ar gasi metode sa-i rastalmaceasca zicerile.
  – ataca fondul ETNIC – ISTORIC al tuturor popoarelor, si chiar al lor – prin reactia de aparare pe care o provoaca.
  (admitem ca sunt si un nr redus de evrei care mai au ceva constiinta)
  – ataca ORICE ALTA RELIGIE – indiferent daca e in contact sau nu…
  Nazismul era o prostioara de castel medieval …. cu toate relele sale.
  Sionismul a devenit o ARMA DE DISTRUGERE IN MASA , fara TNT, bombe A, bombe H, cu neutroni, etc. Si e in mana unor SCELERATI DOMINATI DE O URA INCOMENSURABILA .

  • Trimite sa vad despre ce este vorba.

   • Cum pot trimite mesajul in afara zonei de postari.?
    Atentie! e vb. despre un site cu caracter MULTIPLU- pe bune.
    De aceea …..apare necesitatea. de detalii.

    Reamintesc faptul ca SUNT CONVINS ca site-ul e PUTERNIC FILAT
    Sper ca ai citit atent extrasul pe care l-am postat , fix identic cu cel publicat in 2004.
    Am citit si „CV”-ul lui kandel…… il poti gasi pe net – FREE OF CHARGE – e o forma de SFIDARE , in fond.

    • Da-mi pentru inceput un e-mail la eufrosin@thankyou2010.com, o luam de-acolo mai departe. Daca nu raspund, mai lasa-mi un comentariu te rog specificand asta. Da, blogul e monitorizat de catre suspectii uzuali, lucru care ma bucura mult. Mai invata si ei cate ceva si-n plus trebuie sa stie ca nu ne este frica de ei.

     • Ok, multumesc- azi trimit.

      Sunt convins ca site-ul iti este cunoscut……..
      ei lucreaza pe acel site cu metoda „haita” – urmaresc ce se scrie pe comentarii si apoi in grupe de 2-3 SAR LA ATAC
      In paralel trimit TOT la ce ai vazut deja pus de mine.
      Daca apar contra-comentarii apar ALTII mai pregatiti si mult mai veninosi, tot dupa tipic.
      Apoi: se afla IP, etc.

      Dupa cum spui e OK , sa STIE CA SUNTEM MULTI SI INCA NU NE-AM PROSTIT…….. asa cum isi doresc ei cu mare ardoare.

      Am intarziat cu rapsunsul – scuze, am inceput serviciul dupa 1 luna C.O. ………..Offff…….
      Dar BINE ca am unde lucra….rau am ajuns.C’est la vie.

      O zi buna (si/sau fara necazuri!)

 15. Bai jidanilor care credeti ca dirijati lumea va doresc sa apara ( editat pentru binele tuturor – Eufrosin ) cu care sa fie spalata toata planeta de mizeriile pe care le-ati facut, ma refer la evreii de origine kazara -ashkenaza,care au venit din stepele Volgai si au infectat toata Europa si America.

 16. De-asta nu deţin cont pe Facebook sau orice alt fel de reţea socială! Sunt total împotriva lor.

 17. Revin cu dezgust la rolul intelectualior cu responsabilitati directe in educatia tinerilor, adica la profesorii care promoveaza agresiv comunicarea via Zuckerberg, respectiv la sotii Rebengiuc si mai nou, la Madame Zeca- Buzura si la fostul nostru reprezentant la Vatican, Teodor Baconschi.
  Ultimii doi se intreceau pe TVR2 in a se lauda cu miile de tineri „fani” (idiotenie lingvistica) cu care bloguiesc frenetic.
  Ce fac dansii, nefiind prosti, se numeste pervertire din narcisism (sper), caci altfel s-ar numi complicitate.

 18. Domnu Eufrosin, e fain ca ii puneti pe cei din Mossad la munca. Practic sa afle de unde debitati chestiunile de fata, sunt nevoiti sa va afle IPul, ca no, folositi WordPress, greu e…

 19. Daca stie cineva cum se spune in limba lui Slomo fost Ionel „mi se rupe”, sa ne spuna si noua. La Braila se spune „mi-se’ncarlanda”. Tot aia e!
  Dimineata avusei o discutie cu un inkafan vigilent.L-am privit lung si i-am zis ca la Braila.

  • @clement, is in Cluj, iti suflu in ceafa. Daca stiai ce ii aia tracert, puteai afla. Dar no, la biserica nu te invata. Nici umor nu te invata, tare rau iti iese.

   • Cunosc tracert, dar nu l-am mai folosit demult. N-am timp și nici nevoie. Cât privește umorul, habar n-ai ce e ăla, în compania oamenilor buni, în special a călugărilor ortodocși. Este inteligent, nu grosier, umor adevărat, nu bășcălie, rafinat, nu gregar, omenesc, nu porcesc.

 20. Informatie preluata de pe euronews

  JUSTITIA EUROPEANA SFARAMA CADRUL LEGAL DE TRANSFER DE DATE PERSONALE UE-SUA

  „La justice européenne brise le cadre légal des transferts de données personnelles UE-USA

  AFP, 06/10 13:14 CE

  La justice européenne a invalidé mardi le cadre juridique couvrant le transfert de données personnelles de l’UE vers les Etats-Unis, dans un arrêt cinglant qui pourrait permettre le blocage du transfert des données de tous les abonnés européens de Facebook.

  La Cour de justice de l’Union européenne (CJUE) a porté un coup fatal aux règles qui régissent depuis quinze ans ces transferts à des fins commerciales. Connues sous le nom de “Safe Harbour”, elles ne concernent pas seulement Facebook, cité dans cette affaire, mais des milliers d’entreprises.

  Les données en question sont constituées par toutes les informations permettant d’identifier un individu, de manière directe (nom, prénom, photo ou encore empreinte) ou indirecte (numéro de sécurité sociale ou même numéro de client par exemple).

  La décision de la CJUE “est un coup majeur pour la surveillance de masse exercée par les États-Unis, qui repose lourdement sur des partenaires privés”, s’est réjoui le juriste autrichien Max Schrems, à l’origine du recours en Irlande qui a conduit la justice européenne à se prononcer.

  S’appuyant sur les révélations concernant les pratiques du renseignement américain, en particulier après l’affaire Snowden, M. Schrems s‘était adressé aux autorités de contrôle en Irlande, d’où la filiale irlandaise de Facebook transfère les données personnelles de ses abonnés européens vers des serveurs situés aux Etats-Unis.

  Il revendiquait le droit de s’opposer au transfert de ses données, considérant que les Etats-Unis n’offraient pas de garanties suffisantes de respect de la vie privée.

  – La Commission désavouée –

  Mais sa requête avait été rejetée: les autorités irlandaises de contrôle avaient considéré que les Etats-Unis assuraient un niveau suffisant de protection aux données transférées.

  Elles avaient invoqué le régime juridique dit de la “sphère de sécurité”, plus connu sous le nom anglais de “Safe Harbour”, mis en place par les autorités américaines pour leurs entreprises transférant des données depuis l’Europe. Dans une décision datant de 2000, la Commission européenne avait considéré que ce cadre protégeait suffisamment les citoyens de l’UE.

  Max Schrems avait alors lancé un nouveau recours, devant la justice irlandaise, qui avait décidé de saisir la CJUE, basée à Luxembourg.

  “L’existence d’une décision de la Commission constatant qu’un pays tiers assure un niveau de protection adéquat aux données à caractère personnel transférées ne saurait annihiler ni même réduire les pouvoirs dont disposent les autorités nationales de contrôle”, a jugé mardi la Cour.

  La Commission “n’avait pas la compétence de restreindre ainsi les pouvoirs des autorités nationales de contrôle”, a-t-elle jugé, déclarant donc “invalide” la décision de l‘éxécutif européen.

  “Cet arrêt a pour conséquence que l’autorité irlandaise de contrôle est tenue d’examiner la plainte de M. Schrems avec toute la diligence requise”, a précisé la Cour. “Il lui appartient, au terme de son enquête, de décider s’il convient (…) de suspendre le transfert des données des abonnés européens de Facebook vers les États-Unis”, a-t-elle ajouté.

  – ‘Clou dans le cercueil’ –

  “Cette affaire ne concerne pas Facebook”, s’est empressé de réagir mardi le réseau social, soulignant que la justice européenne ne lui avait rien reproché dans ses pratiques, mais qu’elle visait le cadre juridique existant.

  “Il est impératif que les gouvernements de l’UE et des Etats-Unis assurent qu’ils continuent de fournir des méthodes fiables pour des transferts légaux de données et qu’ils résolvent toutes les questions liées à la sécurité nationale”, a insisté Facebook Europe, dans un communiqué.

  “Ce jugement montre clairement que les entreprises américaines ne peuvent pas simplement s’allier aux efforts de l’espionnage américain en violant les droits fondamentaux européens”, a estimé M. Schrems, qui avait fait le déplacement au Luxembourg pour assister au prononcé de l’arrêt.

  La députée européenne libérale ALDE Sophie In’t Veld, membre de la Commission des libertés civiles au Parlement européen, s’est félicitée de son côté de ce “clou dans le cercueil de Safe Harbour”.

  “C’est un victoire à 100% pour Schrems, c’est rare mais ça arrive”, a commenté un expert européen, estimant que “les abonnés Facebook sont maintenant suspendus à la décision de l’autorité de contrôle irlandaise”.

  L’arrêt de la CJUE intervient alors que la Commission européenne est engagée dans une négociation compliquée avec les Etats-Unis. Depuis les révélations des programmes de collecte de renseignement à grande échelle aux Etats-Unis, l’exécutif européen demande aux Etats-Unis d’améliorer les garanties apportées par “Safe Harbour”, sans succès jusqu’ici.”

  euronews propose à ses lecteurs un service de dépêches fourni par l’ Agence France-Presse. euronews n’apporte aucun changement à ce contenu.

  Aceasi sursa transmite cetatenilo europeni urmatoarea informatie:

  „13-10-2015 – Alleged transportation and illegal detention of prisoners in the EU by CIA

  LIBE

  The LIBE Committee will hold a public hearing on „Investigation of alleged transportation and illegal detention of prisoners in European countries by the CIA” on 13 October from 9.00 to 11.30 in room JAN 4Q2.

  The hearing takes place on the basis of Plenary in its resolution of 11 February 2015, which reiterated its calls on Member States to investigate fully the allegations that illegal rendition, detention and torture took place in their territory and to prosecute those responsible. The aim of the public hearing is to take stock of past and ongoing parliamentary and judicial inquiries relating to Member States’ involvement in the CIA programme.

  Location : József Antall building (JAN) 4Q2, Brussels „

Răspunde!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: