Scurt curs de navigare anonimă a internetului


Un cititor evident anonim, mi-a trimis un comentariu care merită publicat într-un loc mai vizibil, pentru că e atât de folositor: câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a dobândi anonimitate pe net. Celor care nu se află încă sub lupa bestiei le va folosi mult, iar dacă vă aflaţi, tot e bine să le îngreunaţi eforturile – oricum nu fac nimic bun spionând cititorii blogurilor interesante, in vreme ce ţara se duce de rapa!

„Draga Eufrosin,

doresc sa-ti semnalez existenta unui produs software open-source ce permite modificarea adresei tale de IP.

Este o combinatie de programe:
– un proxy server ce poate fi polipo sau
– o retea de servere-releu numita Tor (http://www.torproject.org)
– un add-on pt Firefox, add-on numit Torbutton

De la adresa http://www.torproject.org/easy-download.html.en se poate descarca primul program: Tor Browser Bundle for Windows

Lansandu-l se dezarhiveaza niste programe. Lansand Start Tor Browser.exe se deschide un panou de control al conectarii numit Vidalia. Se porneste Tor si se activeaza reteaua de servere-releu. Daca apasati pe butonul Foloseste o noua identitate se poate modifica adresa de IP vizibila in exterior… Se poate verifica aceasta adresa folosind adresa http://whatismyipaddress.com/proxy-check

Apesi butonul si verifici adresa.

Mai mult, iti poti adauga calculatorul ca server-releu in aceasta retea.”

De-acum este subanteles că nu mai folosim Internet Explorer, nu?  Mozilla Firefox il bate oricum de departe. Mai e nevoie sa semnalez necesitatea folosirii mai multor adrese de e-mail?  Una pentru prieteni si familie, alta pentru cunoscuti si inca ne-cunoscuti, inca alta pentru toate chestiunile de afaceri si-n fine, una pentru inregistrari pe diferite saituri, adresa care poate fi si temporara. Pentru acest ultim scop, recomand  Trash mail.

13 răspunsuri

 1. Există o vorbă, singurul calculator sigur este cel scos din priză. Dacă cineva îşi face iluzii că poate fi anonim când intră în reţea se înşală amarnic. Dacă cineva doreşte cu adevărat şi are capacitatea tehnologică şi timpul necesar te poate descoperi, indiferent de câte „Toruri” foloseşti. După cum există programe de falsificare a IP-ului există şi programe de defalsificare. Anonimatul este doar un sentiment, o iluzie.

  Cât despre necesitatea de a fi anonim… De ce trebuie să fim anonimi? De cele mai multe ori cel ce strigă cel mai tare „Hoţii !” este chiar hoţul.

  Pentru ca lumea nu e precum pare celor neavizati. Libertatea absoluta de exprimare are nevoie de anonimat. – Eufrosin

 2. trashmail e o ideie ingenioasa, dar prezinta risc de securitate.
  Imagineaza-ti, cineva vrea sa-ti sparga parola. Apasa pe Forgot my password, iar acolo i se spune: linkul pentru resetarea parolei a fost trimis pe adresa xxxxx@mytrashmail.com.

  Il icitesti imediat, apoi stergi emailul. In plus, oferi orisice adresa de e-mail vrei tu@trashmail.com. Nimeni nu va avea timp sa ti-o ia inainte. – Eufrosin

 3. Dupa „polipo sau ” trebuie scris pe acelasi rand „privoxy”. Am omis sa-l scriu in mesajul anterior

 4. Failfox e cel mai prost browser din p.d.v. al securitatii. Daca vreti un browser sigur, folositi Opera. E cel mai rapid in acest moment si cel mai sigur de cat a aparut.

 5. da, opera rulles

 6. libertatea sta si in stabilitate , ordine si armonie ! – atentie ca au inceput pe forumuri diversionistii sa incite la emigrare si alte chestii impotriva romanilor !

 7. mai nu va mai speriati. un rau e f usor de facut. majoritatea datelor au rol economic. e adevarat ca suntem spionati si se incearca un control absolut. dar controlul absolut este o himera. pt cei infricosati o sa dau o metoda pt a se anonimiza. timp de un an sa faca conturi asemanatoare dar cu poze diferite si acelasi mail de exemplu ca sa umpli bazele lor de date cu gunoaie sa vezi atunci care mai este realul tu.cine si pe ce baza poate decide daca primul cont sau al doilea e real sau al treilea…… da uitati va in ameerica sa vedeti acolo control si chipuiala pe bietii oameni, internetul e o ramura mica atata timp cat nu l face obligatoriu. ca si tv ul. oricand pot renunta la el sa nu ma mai influenteze. . mai rau cu chipurile din buletin sau cu alea care le vor baga in tine.
  orice baza de date poate fi corupta. chiar si o memorie care stocheaza are o marja de eroare si compromite date. sclav ajungi atunci cand ti e sufletul corupt nu cand se napustesc astia pe tine si vor cu totdinadinsul sa aiba control absolut. nu exista acest control si nici nu va exista in veci. ca orice sistem f opresiv va disparea.

 8. […] că e necesar şi bine să ţinem legătura cu ei, dar totul trebuie făcut în mod inteligent.  Un nume fictiv pentru adresa de e-mail e mai bun decât cel real.  Când trimitem e-mail mai multora, nu îi punem pe toţi în câmpul “To”, sau “Cc”, ci […]

 9. copii folositi linux si nu va mai bateti capul de securitate pt pc

  • Intradevar linux este net superior, sistemului de operare de la muciosoft!
   Invatati linux si nu mai aruncati cu bani pe wingaoz.

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: