Vreţi peşte? Nu mâncaţi niciodată asta!


După o zi de serviciu, am condus mai mult din plictiseală până la unul din magazinele de unde cumpăram mâncare în America, căci era Vineri şi oricum aveam chef de peşte.  Târgul părea imposibil de refuzat: peşte alb congelat, pentru doar 4.99/Lbs, mai puţin decât jumătate din preţul oricărui alt peşte vândut în magazin.  Fără să mă gândesc am ordonat 2 Lbs. (aprox. 1 kg.) şi am sosit acasă victorios cu „prada”.  Arăta excelent.

Nu a durat mai mult de 2 minute de la aruncarea câtorva fileuri în tigaia incinsă, că întreaga bucătărie plus sufrageria, s-au umplut de-un miros îngrozitor de chimicale, peşte mort şi antibiotice – da, puteai mirosi streptomicina!

Le-am gătit până la capăt, după care am gustat prudent dintr-una: am scuipat mizeria afară, mai repede decât puteam spune „peşte„!   Am pus restul în pungă şi m-am întors la magazin a doua zi, cu întrebarea „ce vindeţi voi aici?”  Cu o mutră spăşită, vânzătoarea a scos cutia de carton din care punea fileurile în vitrină, pentru a vedea pe ea scris cu litere negre „Made in China”. Mi-au dat rapid banii înapoi, nu fusesem singurul care se plânsese de calitatea mărfii.

De-atunci, nu am mai cumpărat vre-odată nimic alimentar, mai ales peşte, fără a întreba de unde provine, mai întâi.  Am rămas neplăcut surprins să descopăr la Auchan nişte crapi-monştri, vânduţi la puţin peste 7 lei/kg. Cerând informaţia, am aflat că proveneau din …China.  Nu am nimic în particular cu orientalii, dar se pare că la ei, standardele de calitate sunt inexistente,  mai ales când vine vorba de mâncare. Cine să cuantifice daunele aduse sănătăţii noastre, după o masă de peşte săptămânala, dacă noi nu dăm atenţie la ce mâncăm?

Cultivat industrial în Vietnam de-a lungul râului Mekong , pestele Pangas sau pangasius (cum il stim noi ), a fost introdus recent pe piaţa.
Intr-o foarte scurtă perioadă de timp, acesta a crescut în popularitate în Franţa si in intreaga Europa. Francezii infuleca pangasius, ca si cum ar fi ultima lor masa. E un peste foarte accesibil ca pret(relativ ieftin), se vinde mai ales ca fileuri fara oase şi are o aroma şi textura neutra (blanda); mulţi l-ar compara cu codul.

Desi unii oameni il gasesc gustos, de fapt, ceva este extrem de neplăcut.

Sper că informaţiile furnizate aici vor fi importante pentru dumneavoastră şi viitoarele alegeri vis-a-vis de produsele pe care le introduceti in alimentatia Dvs. si a familiei Dvs.

Iată de ce este mai bine sa nu cumparam pangasius:

Pangasius sunt plini cu un nivel ridicat de otrăvuri şi bacterii. (arsenic, deseuri / dejectii chimice etc.).Si asta pentru ca raul Mekong este unul dintre cele mai poluate râuri de pe planetă; aici sunt crescuti pangasius, iar industriile dezvoltate de-a lungul râului arunca substanţe chimice şi deşeuri industriale direct în el.

A se lua aminte : cineva a testat in laborator acest peşte şi ne spune sa evitam consumarea lui, datorită riscurilor mari de contaminare … Indiferent de rapoartele şi recomandările împotriva vânzarii, supermarketurile inca vând publicului larg, chiar daca stiu că sunt contaminate, pentru ca acest peste se cumpara foarte bine si, implicit, profiturile companiilor cresc.

Pangasius nu este un peste ecologic, ba, dimpotriva, este un experiment genetic si o „bombă” biologică. Pangasius este situat la polul opus alimentelor ecologice, sunt crescuti în Vietnam si, mai nou, pentru că cererea a devenit foarte mare pe pietele din intreaga lume, deseori sunt injectati cu hormoni proveniti din urină deshidratata, deoarece au constatat că astfel pestii cresc mai repede mari si carnea lor devine mai „pufoasă”.

Ce se găseste in pangasius?  Deversări industriale , arsenic, produse derivate toxice  ale sectorului industrial aflat in plină crestere, bisfenoli poli-clorinati (PCBs), DDT si metabolitii săi (DDTs), contaminanti metalici, compusi de chlordane (CHLs), hexachlorocyclohexane izomeri (HCHs) si hexachlorobenzene (HCB). E suficient – nu?

Pestele e congelat in apa contaminată in care creste:


Hormonii de crestere extrasi din urină, provin din China. Pangasius e hrănit cu rămasite de pesti morti, uscati si macinati intr-o făina infectă care mai contine manioc (cassava) si soia (alta „binefăcătoare” care vă transforma băietii in fetite), plus resturi de cereale. Astfel pangasius creste de patru ori mai rapid, decat in natura, pentru a ajunge in farfuria Dvs.

Mai aveti chef de-un „targ bun” la peşte?

Ca si cum asta n-ar fi indeajuns, acest peste mutant se găseste in „surimi” (chiftele de peste presat), „delicioasele” si mult-iubitele de către copii „fish sticks”,  imitatia de carne de crab si chiar si in mancarea pentru animalele de casă. Ce patiti daca mancati Pangasius?  Vomă, diaree si in general simptomele otrăvirii cu mancare. Daca nu le aveti pe loc, inseamnă că stomacul Dvs. este tare, dar pe termen lung, veti suferi totusi. E preferabil ca organismul să reactioneze imediat in fata unui agresor, decat să acumuleze toxinele pentru a provoca un adevarat cataclism mai tarziu.

Flimul spune aceleasi lucruri in 18 minute. Priviti-l dacă aveti chef, sau pur-si -simplu, intelegeti ce e de inteles din randurile scrise.  Intre timp, noi cumpăram numai peşte autohton, sau european, preferabil pescuit oceanic.  Regula de bază este:

Cu cat mai mic e peştele, cu-atat mai putin timp a avut pentru a acumula mercur si alte toxine in carnea sa.

Crapul şi păstrăvul românesc sunt delicioşi, tot astfel dorada regală prinsă în Marea Mediterană, somnul şi ştiuca din Delta Dunării, codul norvegian şi mai ales micuţul şprot marinat provenit din Marea Baltică, mmm…  Dacă vă place ciorba de peşte, întrebaţi mai întâi ce fel de capete se  vând acolo în galantar – un strop de informare prealabilă, poate preveni un car de boală şi mizerie ulteriorAstăzi e Sfânta Vineri, vedeţi ce cumpăraţi!

P.S. Poate ne aflăm undeva unde nu avem control asupra mancării si chiar dacă e gătită de noi acasă, să nu uităm ce e mai important pentru a neutraliza posibilele otrăvuri continute in mancare si băutură: semnul crucii peste tot ce mancam si bem!

Sursa 

58 răspunsuri

  1. Multumim Eufrosin !

    Cu mare placere!

  2. Pai nu este o noutate ca produsele din China nu prezinta nici o garantie a calitatii: incaltamintea produsa acolo provoaca micoze, hainele (pijamalele) atit de frumos colorate au un miros infect, ccare nu poate fi combatut cu nimic, si pot provoca mincarimi ale pielii la persoanele mai sensibile.Am vazut un film despre cum si cu ce „cresc” ei pasarile si mi-a venit rau. Tarile din UE au fost puse in garda despre pericolul care-l reprezinta produsele chinezesti .Dar produsele lor sint eftine si aceasta este atu-ul cu care jongleaza ei.Ar trebui ca toata lumea sa se solidarizeze si sa nu mai cumpere nimic chinezesc, un fel de embargo pe produsele lor. Decit sa stimulam economia lor, mai bine o scoatem pe a noastra din sant, creand noi locuri de munca si fabricind produse de calitate, caci am avut asa ceva. Unde sint acum acele produse?

    Asa e, dar pentru asta e nevoie de constiinta nationala. Noi de exemplu, nu cumparam chinezarii. Se poate si asa, crede-ma. Din pacate, „baietii” incurajeaza din toate puterile sabotarea aconomiilor nationale, facand din China centru mondial de manufacturare. Astfel, pe langa ca ni se vand produse de proasta calitate, devenim dependenti de altii, ceea ce e foarte rau din motivele enumerate de tine. E parte din NOM. In SUA, imi aduc aminte cand intreaga productie de camioane Ford, a fost paralizata datorita unor suruburi pentru scaune care veneau din …China. Stateau masinile cu miile chiar in parcarea fabricii si nu aveau unde sa le mai puna. A fost o demonstratie de putere a globalistilor, fata de Ford, care anuntase ca doreste sa mentina productia domestica pe cat se poate. Erau vremuri bune – acum, pana la 50% din continutul unui autoturism american, poate proveni din China. – Eufrosin

  3. Despre pangasius am citit sau auzit mai demult ca e toxic si provine din ape puternic infestate (acum aprox 1 an), dar culmea in ma$$ media nici o vorba, nici un cuvintel. Nu ti se pare ciudat ?!?!

    V.

    Deloc – considerand care e rolul mass-media si cine sunt cei care-o detin, mi se pare chiar firesc ca abuzurile si pericolele sa treaca ne-semnalate, iar tot ceea ce nu conteaza, sa ne improaste din plin. – Eufrosin

  4. Nu mi se pare ok sa catalogati toate produsele chinezesti numai pentru ca la noi se vand numai cele de cea mai proasta calitate. Chinezii produc si comercealizeaza numai ceea ce li se cere… mergeti intr-un magazin de fitze din Paris si veti cumpara imbracaminte, incaltaminte si accesorii de cea mai buna calitate care sunt facute ghiciti unde?!?! normal ca tot in China. Daca va intereseaza intr-adevar sa aflati care este calitatea produselor chinezesti va sfatuiesc sa faceti o mica vizita acolo si credeti-ma ca va veti schimba complet parerea. Consider ca noroiul trebuie aruncat in cei care comanda si comercializeaza produse de proasta calitate si nu in chinezi pentru ca le produc.
    Si in lagatura cu pangasius, am auzit/citit articolase si reportaje dar nu am vazut niciodata un test real facut pe un peste… totusi nu il mai consun.
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    De orice calitate ar fi chinezariile la care romanii n-au acces, tot trebuiesc boicotate – pana nu demult, tara producea de toate, chiar daca nu la cele mai inalte standarde de calitate si nimeni nu era fara servici. Astazi, cel putin 2 milioane de romani au plecat inafara tarii, un alt milion someaza sau va soma curand. Ai citit ultimele stiri, nu ? E necesar sa re-incepem sa poducem lucruri la noi in tara. – Eufrosin

  5. Ma intreb cat a costat articolul asta. E copiat dupa alte asemenea articole. Acum 3 ani am mancat prima oara Pangassius si nu am nici o pb de sanatate. La gust e precum salaul. Legat de apele in care creste, mai poluate decat Dunarea si Marea Neagra nu cred ca au cum sa fie. Si daca ar fi fost asa de toxic, cred ca s-ar fi auzit pana acum. Probabil acest peste loveste in interesul crescatorilor de peste din tara, sau poate nu stim ce sa scriem ca sa ne creasca audienta pe blogul personal, si copiem de la altii stiri de senzatie.. cine stie care o fi adevarul ?

    A costat intr-adevar, cam o ora si jumatate din timpul meu pe care-l puteam petrece cu familia sau prietenii, in loc sa ma zbat sa informez lumea. Evident, mananci pangasius daca vrei, ai fost avertizat.- Eufrosin

    • Intr-adevar, pangasius e un peste hranit cu uree. Am auzit asta de mult timp. Si oricum, la pretul de 6 lei pe kilogram cat costa in hipermarketurile bucurestene, nu iti trebuie multe studii si demonstratii sa iti dai seama ca e ceva putred la mijloc.

      Si pentru ca Eufrosin mi-a ridicat mingea la fileu, eu va voi spune despre carnea tocata care se gaseste in comert ca nu este departe de pangasius. Recent am cumparat de la un hipermarket fara egal din Bucuresti o caserola cu carne tocata porc – vită, dupa ce nu mai luasem de ani de zile. Cand am ajuns acasa si am inceput sa o prepar, ce credeti ca am gasit? Ţâţe de porc, bucati de piele, diferite de şoric, dar asemănătoare izbitor cu ugerele, vene si altea alea. Deci, nu va recomand. Eu am decis sa nu mai cumpar niciun fel de produse din carne in care nu se vede clar ce conţine!

      Mersi pentru informatie – poate ne spui si numele supermarketului care vinde asa ceva pe post de carne tocata, n-ar fi nici un pacat, ci un mare bine in asta! – Eufrosin

      • este vorba de hipermarketul fara agal, adica Real

        Bine ca stim, multumesc pentru informatie. Ati citit ce se gaseste in carnea tocata vanduta la Real, oameni buni ? Inapoi la macelariile mici din cartier! – Eufrosin

        • Cred ca solutia cea mai buna eate….sa cereti sa va toace carnea in fata dvs, si doar carnea aleasa de dvs.Ei sunt obligati s-o faca si in marea majoritate , o fac.Ma refer la….macelariile de cartier, piete etc……Si o reactie mai critica din partea noastra ca si cumparatori, nu strica.Asta in cazul in care va convine sa dati banii pe orice mizerii pe care unii iresponsabili ni le vand cu nonsolanta….

  6. … hiperrmarketul fara egal…
    Am vrut sa-i dau numele de la inceput, dar nu cred ca e relevant, sincer, cred ca toate sunt la fel si au impresia ca singurul nostru scop este sa ne umplem burta cu ceva.

    Din pacate, sunt in stare sa vanda orice… nimic nu se pierde…

    Si inca ceva… ati observat cum sunt in stare cei din hipermarket sa ne impacheteze cateva felii de sunca intr-o coala de hartie de jumatate de metru? Ma intreb cata hartie se vinde zilnic cu 10 euro kilogramul?

    Si cate e-uri carcinogene, la pret de alimente bune ? – Eufrosin

  7. mama măsii de treabă … azi am luat unul că părea ieftin … nu l-am preparat încă, e la congelator …

    e prima dată când am cumpărat așa ceva … am citit eticheta, după ce l-am luat, și mi sa părut un pic ciudat că pentru un pește congelat e nevoie de citez:

    „aditivi polifosfați E452, trifosfați E451”

    de ce ar fi nevoie de astfel de chestii pentru un pește congelat!? hmmm … și am amânat prepararea …

    acum văd că a fost o afacere proastă … dar nu-i nimic … la fel cum l-am cumpărat la fel poate fi aruncat/returnat …

    pentru că e … ieftin …

    ;-D

    🙂 Eufrosin

  8. s-ar putea sa fie adevarat dar s-ar putea sa fie si o politica impotriva altor pescari din alte tari care au mai mult succes la pescuit si la modul de pregatire al pestelui , iar pe orientali nu i-a intrecut nimeni si nici nu-i va intrece cineva in arta pregatirii pestelui .motiv pentru care nu pot sa dau crezare in totalitate celor relatate de documentar ,inclin sa cred ca este mai mult o manipulare negativa , asa cum s-a intimplat si cu toate gripele, aviare ,porcine ,,etc,totul fiind de interes comercial.

  9. Si unde in documentar spune ca e hranit cu uree? Doar pestioaica e injectata cu niste hormoni extrasi din urina umana ca sa fete in alta parte decit in amontele riului. Despre bilele cu care sint hraniti pestii – credeti ca puii crescuti industrial maninca altceva? Probabil de cind m-am nascut maninc pui din astia ca toti cei care posteaza aici pe forum.

    Ureea se foloseste ca ingrasamint pentru plante. Cam toata productia vegetala din lumea civilizata e facuta intre altele cu uree. So, ai aceleasi sanse sa gasesti molecule care au fost odata uree intr-o imbucatura din French Bakery ca intr-un pangasius care maninca si el, intre altele, resturi de soia importate din SUA.

    D-le, gustul sau artificial ar trebui sa va spuna multe despre dieta acestui peste. Eu nu-l pot atinge si sunt un iubitor de peste. – Eufrosin

  10. Acum catziva ani, o substantza otravitoare a ajuns in organismul meu, fara voia mea.De atunci, am ramas cu o alergie la unii aditivi alimentari, sau la cantitatile prea mari, inca nu stiu inca, si nici vreun medic nu ma lamurit(desi am cam tot stat internat prin spitale iar IML-ul a refuzat recoltarea de probe).Ce vreau eu sa spun e ca, de atunci, am mancat de cateva ori acest peste si nu am avut nimic.In schimb, de 1 an de zile, nu mai cumpar carne proaspata sau semipreparata de la…FARA EGAL…..Am cumparat prima data 2 cotlete…proaspete, si la 10 min dupa consumare, mi-au iesit pe corp blande(este modul de manifestare al alergiei) care stau cam 40-50 min si ma mananca groaznic.Dupa ceva timp, am mai luat si carne tocata….si la fel.In schimb, dupa acel peste nenorocit, nu am avut nimic, singura observatie fiind doar ca…se injumatatea ca dimensiune cand il puneam pe gratarul depe aragaz.Ce sa mai cred acum???? Nu neg ca acest peste e plin de…toxine….ca si multi altii…dar…ce si pe cine sa mai cred????
    Nu vreau polemica, dar….tinand cont de situatia mea, pe care multi n-o inteleg, as vrea sa stiu ce mananc, ca sa-mi raresc la maximum….eruptiile alea ….incomode si……generatoare de disconfort, ca sa nu ma exprim altfel……

    Pare evident ca de carne rosie nu va puteti atinge. Ati incercat insa peste oceanic, nu de crescatorie inspre comparatie? Ar fi pacat ca efectele pangasului sa iasa la iveala ca si o bomba cu intarziere. Eufrosin

    • Ba de la alte magazine, ma pot atinge, dar nu asta e raspunsul la care ma asteptam.As fi vrut o replica convingatoare.Daca mananc peste oceanic, nu ma conving dak pangasus-ul e toxic sau nu…si in plus, am inteles ca acest peste traieste intr-un rau, nu in crescatorie, un rau f poluat….dar nu in crescatorie…..
      Vroiam doar argumente solide.Si da, am mancat si peste oceanic, si de dunare si de rau….si….doar daca e vechi as pati ceva.Cu alte cuvinte, nu am avut nimic.Sincer, nu vreau sa fiu partas la o campanie care poate fi adevarata sau …denigratoare, atat timp cat nu am certitudinea ca este real ce se vehiculeaza.Cu parere de rau, dar….NU SUNT CONVINS….

  11. Buna Eufrosin,

    Suntem un cuplu de romani si muncim pe un vapor de croaziera de vreo 5 ani si ceva.Tin sa precizez ca amandoi suntem absolventi de Drept si am fost fortati de situatia din tara de a lua drumul strainatatii care atat de amara e incat intre contractele pe care le-am facut a trebuit sa luam cate o pauza de minim 6 luni pana la 2 ani(pentru a nu o lua razna) dupa care ne-am intors din nou anul trecut pentru ca am fost necugetati si am luat un credit pe care acum il platim intreit.Ceea ce se intampla acum e diferit fata de anii trecuti cand viata pe vapor de croaziera pentru staff(cei cu un nivel de privilegii mai ridicat)era DECENTA.Acum in acest an s-au intetit programele celor de aici de re/educare (a se citi spalare pe creier pentru ca folosesc metoda de spalare pe creier clasica deja prin vizionarea de filme si imagini cu caracter subliminal) care le aveau si inainte l impotriva hartuirii sexuale,educarea in scopul obedientei dusa la extrem in relatiile cu pasagerii platitori de croaziera, reguli elementare de igiena, antrenamente saptamanale pentru situatii de naufragiu si multe altele.Acum pe langa acestea -tin sa precizez ca aceste asa zise „training”-uri sunt obligatorii si trebuie sa le treci dupa care ti se dau teste si diplome-au inceput sa faca campanii de vaccinate cu vaccinuri trivalente (impotriva gripei sezoniere ,porcine si aviare pe care eu si sotia mea le-am refuzat-slava Domnului ca nu sunt obligatorii) si otravesc apa care curge la dus si la robinet cu tot felul de substante pe langa care clorul ,ca pe acela il simti la miros si gust care este pus in cantitati mult peste limita normala iar apa de la dozatoarele de cafea si suc e la fel .Ce putem sa facem avand in vedere ca nu putem renunta la slujba inca si nu vrem sa ne imbolnavim cu toate ca dorul de tara ne macina zi de zi avand in vedere ca deja suntem de luni aici si vom mai sta inca patru .Ceea ce ne mai alina dorul de casa sunt discutiile regulate cu familia din tara si rugaciunile catre D-zeu.

    Doamne Ajuta!

    • Imi pare rau ca situatia din tara v-a fost atat de neprielnica, dar cred cu tarie ca sta si in puterea noastra sa o schimbam in bine. Ca sa ramaneti sanatosi, in primul rand faceti cu multa credinta semnul crucii peste tot ce mancati si beti. Probabil introduc si fluor in apa potabila, pentru a induce obedienta personalului, ca doar nu de dragul dintilor vostri, he, he…Mai ceva bromuri deasmenea si ai un cocktail toxic de toata groaza! Nu beti imediat, ci luati apa cu 10-15 min. inainte de a o bea – in felul acesta, clorul se evapora din ea.

      Refuzati vaccinurile ca fermitate, indiferent cat de „obligatorii” ar spune ei ca sunt – poate va trebui sa strecurati un $20 asistentei pt. asta, daca altfel nu merge, va descurcati voi. De-acolo se trag cele mai mari probleme pentru sanatatea omului. Spalarea la creier se combate excelent cu rugaciunea inimii in timpul vizionarilor ( forma scurta e „Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma!”, spusa in sine, odata cu respiratia ), iar dupa, prin persiflarea nemiloasa a idioteniilor vazute. Auzi colo, „impotriva hartuirii sexuale..”..imbecilitate tipic vestica, peste care se impune vointa otrepelor care-i conduc si care stiu exact ce fac. Politikul-corekt nu e nimic altceva decat noul marxsism. Eu as incepe sa-mi „hartuiesc” si mai abitir sotia, fireste in gluma si cu cooperarea ei 😉 !

      Va doresc toate cele bune, veti rezista cu bine dar numai cu Dumnezeu!

      Doamne ajuta!

    • eu as sugera sa incercati sa colectati apa in sticle de 1ltru si in ele sa puneti bucati de argint ,fa asta in 4 sticle si pe masura ce se consuma completati apa.argintul purifica apa si-i da alt gust.biserica noastra foloseste obiecte de argint.pana acum 1 an luam apa dela market 5 litri,acum asa fac cu apa de la robinet.incearca apa va avea alt gust.doamne ajuta.

      • Aveti dreptate in privinta efectelor anti-bacteriale ale argintului. In alte tari se vand chiar generatoare de argint coloidal, folosit pentru dezinfectie ne-daunatoare, sau impotriva infectiilor virale sau bacteriene.

    • Buna; postez in duplicat pentru ca vi se aplica si dvs. Nu stiu daca veti mai citi vreodata aceste comentarii, dar daca da, iata un sfat: in Romania exista cateva sute de oamenii (si numarul lor este in crestere) care au ales sa traiasca in alt mod: si-au vandut locuintele si au cumparat bucati de pamant la tara, si-au construit case de cob si de paie, si traiesc din ceea ce produce pamantul, fara chimicale, si chiar cu mult mai putina munca fizica decat se crede in mod obisnuit. Cautati site-ul permacultura.ro; cauta pe google despre sepp holzer si masanobu fukuoka, si veti intelege. Eu voi urma aceeasi cale, in curand.

  12. buna seara !citind articolul am gasit o referire nu prea pozitiva la soia . as dori detalii daca aveti in legatura cu folosirea acesteia in alimentatie. Va multumesc anticipat!

  13. pangasius nu mancam: contine substante toxice,
    porcul are pesta, puii au gripa aviara, plantele cresc in soluri poluate, deci sunt toxice. Apa e poluata, aerul e poluat.
    concluzie: PENTRU O VIATA SANATOASA NU MAI MANCATI SI NUMAI RESPIRATI!

  14. buna la toti

  15. tin sa va spun ca dati crezare ca unii vreti sa va mintiti,,,,,,,,,adevarul nu mai este undeva la mijloc,,,este f adevarat carnea care provine de afara este de cea mai proasta calitate din punct de vedere energetic,,,fructele si legumele sunt pline de substante chimice,,,toate astea se stiu de cei care ne folosesc drept cobai,,,,nui vina lor ca noi suntem redusi,,,,vina este 75 la suta a noastra ca evitam produsele de calitate ex brinza din piete traditionala romaneasca,,,carnea de pasare crescuta de tarani,,,pestii din crescatoriile noastre legumele noastre,,,,acum va fac sa intelegeti de ce ale noastre,,,simplu din simplu fapt ca toate chestiile chimice care le folosesc afara strainii la ei sunt f ieftine iar la noi f scumpe,,,,iar logic taranul roman nu le foloseste din cauza ca ar face produse f scumpe si nu sar vinde delok,,,,pamantul nostru nu are atiita otrava infiltrata in el si deaici si gustul produselor nivelul vitaminelor din produse si calitatea ridicata,,,,,,cauta rosia cu stricaciuni si marul cu viermi si vei trai mmai bine si vei evita multe boli,,,,cei frumos mare si nu se strica o luna este otrava curata care afecteaza organismul in timp,,,,nu rapid,,,,,pacat ca putine pers inteleg adevarul,,,,,eiiii se bazeaza pe ignoranta si prostie,,,dar ce bagam in gura este f important

  16. draga dina nu este nici o manipulare,,,,tot ce este congelat si mai mult de citeva luni este de f proasta calitate,,,,,credema afara pe un metru patrat se cres 60 kg peste in romania abia 20 maxim de kg exact ca la ferme de gaini una e gaina sa creasca in curte altai sa traiasca inghesuita toate suferintele animalului se vor transmite prin boli noua,,nu pot sa explic clar este o intraga stiinta,,,,,eu unu decit sa cumpar un kg de peste congelat prefer sa iau 500g peste viu,,,si asta din cauza pretului care prin aparenta te inseala ca 1kg de peste congelat are cam 700g carne proaspat dar vitamine si proteine are doar 20 la suta in tmp ce pestele proaspat din cele 500g are 70 la sutacind cumperi congelat te inseli triplu platesti orice dar nu cea ce crezi este f greu de explicat dar ma chinui sa ajut cum pot cine ma crede isi face un mare bine si pe termen lung va avea de cistigat si va ramane si cu bani in buzunar ,,,va economisi la medicamente,,,,,

  17. Buna seara, tuturor…
    Am avut rabdarea sa parcurg intreg articolul si comentariile D-vs. Am observat parerile pro sau contra, perfect legitime, asupra „pestelui”… am retiut problema „apei potabile”… nu neglijez nici ideea de a ne indrepta spre o dieta cat mai naturala… Cu toate acestea se naste urmatoarea intrebare: -„Vom putea evita total, toate riscurile la care suntem supusi de fiecare data cand ne amintim ca noi functionam cu „hrana?”
    – Raspunsul este: categoric, nu!
    Ce putem face, atunci ar fi intrebarea care se impune? Raspuns:
    – Sa reducem si sa minimalizam pe cat ne sta in putinta si depinde de noi, -riscul. Cum putem face lucrul acesta?
    Ca o persoana care traiesc de mai bine de o decada in Occident va pot asigura de cateva lucruri. Pana nu demult nu m-a interesat prea mult ce scrie pe nici un produs din cele pe care le foloseam habitual. Era de putina importanta daca produsul respectiv continea un singur „E”, sau sapte… „E”-uri. Si aceasta a continuat pana am „implinit” frumoasa greutate de 100 de kg. Acesta a fost momentul in care a saltat alarma… Iar, pentru a nu lasa in suspans aceasta problema, vreau sa va spun ca in urmatoarele luni am corectat aceasta eroare cu 17 kg.
    Unde gresisem? Sa nu credeti ca sunt o persoana care am abuzat cantitativ de hrana. Iar analiza retrospectiva pe care am facut-o m-a facut sa-mi dau seama ca marea problema se gaseste in „calitatea hranei”. Absolut tot ce se gaseste in supermarket este „atins”, modificat, alterat. Ati vorbit despre peste, carne, fructe, legume… va mai adaug eu, – painea! Din curiozitate am sa va spun ce scria pe painea mea… Pe langa ce stim de la bunica, ca are o paine; faina, apa, drojdie, sare… eu am mai citit si antioxidanti, E 300, si „aditivi pentru panificatie”. Cati? Cine stie? Care? Un mister!…
    Un alt exemplu: Astazi 13. 02. 2012 aflat la sectorul „Fructe”, atentia mi-a cazut pe caserolele cu capsuni… nu atat de mult pentru faptul ca pretul era de 3 Euro/kg. ci pentru marimea lor „Gulliveriana”. Am stat 10 minute uitandu-ma nestiind ce sa fac… sa cumpar, sa nu cumpar?
    Vroiam sa-i cumpar, sa-i fotografiez… erau aproape de marimea pumnului meu. Mai vazusem eu capsuni sau cum se numesc ei local (un hibrid al capsunului), „Freson”, dar acestia m-au surprins… Acum un copil ar putea fi pacalit sa creada in „capsunul Gulliver”, dar, un om mare in nici un chip, nu ar putea crede, ca acesta a cresut in mod natural, fara a fi „manipulat” genetic sau hranit artificial. Nu va vorbesc despre rosiile care cresc in vata minerala, care nici nu ating pamantul… Nu vreau sa va spun nici despre rosiile din Romania care cu 20 de ani in urma erau coapte fortat cu „tetraectil de plumb” si nici de faptul ca producatorii autohtoni (taranii) acum 15 ani, de la inflorirea rosiei, stimularea fructului si pana la stimulentul de coacere „Ethrel”,(ce se vindea legal), panta vedea saptamanal cate-o stropire… cu tot felul de chimicale.
    N-as vrea sa-l dezamagesc prea mult pe Dl. Simon… care este bine intentionat. Deci, in concluzie! Ce sa mancam atunci?
    Raspuns: Fiecare ce doreste! Pentru ca, viata va apartine! Si sa inchei cu un proverb intelept:
    „Omul isi sapa mormantul cu proprii sai dinti!
    In rest, eu va doresc: „Sa traiti sanatosi!”

    • Si totusi ne putem feri de boala si de moarte prematura, dupa cum ati dovedit prin comentariul Dvs. Inapoi la piata de la supermarket si acolo, cu discernamant!

      • Dar despre Codul ALIMENTARIS de ce nu pomeniti ?
        Despre acest „cod”, care ne obliga sa consumam majoritatea alimentelor si a produselor ce contin acesti secreti agenti toxici si radioactivi, care sunt deja continute cu presosinta in semantele, sau rasadurile ce le cumparati pe piata, in toate legumele si fructele posibile, de mai bine de un an si jumatate ?!
        …Dar daca precum scrie „Filologul Apetrei”, Omul isi sapa mormantul cu propii sai dinti, atunci sa fim cu ochii in patru ! 😉

        • Am mai scris, e chiar si un link catre un blog dedicat subiectului daca nu ma insel. Oricum, consider ca e mai important sa spui ce-i bun si ce-i rau in materie de mancare si sanatate (vedeti etichetele cu acelas nume), decat sa ne alertam excesiv asupra unui tratat care oricum a intrat in efect.

  18. “Omul isi sapa mormantul cu proprii sai dinti!
    Perfect adevarat,doar ca lucrurile nu se opresc aici. Simplu. Daca bei otrava si te sinucizi mergi in iad.Cu o astfel de alimentatie lucrurile sunt identice totul se limiteaza la timp. Sinucidere lenta. Deci adio rai. Pentru a intelege mai bine ce vreau sa spun vedeti povestea cu coliva SF TEODOR.
    Cit priveste produsele de la tarani jale mare.Stropesc rosiile cu streptomicina si alte minunatii ale tehnicilor moderne.Cuptoarele lor stau parasite si maninca acel produs ciudat cu numele de piine etc. Eu asta vara culegeam urzici pt a le pune la moi si a stropi rosiile si ma priveau de parca eram nebuna.Durere mare.
    Ce sa mincam?De unde sa cumparam? Nu stiu!!! Cum o dai si cum o intorci peste tot alimente „spazatura” adica gunoi.
    Nu mai vorbim de alimentele moartede exemplu:apa (batrinii aruncau apa din galeata dupa citeva ore si aduceau proaspata de la fintina) de chimicalele care trec din sticlele de plastic in apa nu mai vb.,faina era macinata in cantitate mica si des pentru ca se stie ca dupa 10 zile este fara viata. etc.
    Singura salvare este aceea de a cere Bunului Dumnezeu sa ne dea discernamint si sa ne rugam si pentru cei care ne ucid cu alimentele lor.

    • Asa este, dar nu-i totul fara speranta. Care mai avem o gradina putem sa ne planta propria mancare din seminte sanatoase, non-GMO. Evident, sa ne rugam inainte de fiecare masa. Cat ii priveste pe cei care ne otravesc, doar daca nu sunt constienti de asta. Daca stiu ce fac, nu li se iarta si nici nu cred ca are rost sa ne pierdem timpul cu ei.

  19. Eu nu cred ca este chiar asa periculos.m inteles ca scandalul l-au inceput francezii tocmai ptr ca ei nu isi mai vindeau pestele lor si cumparatorii datorita pretului cumparau numai peste pangasius, fiind ieftin.
    Un fel de scandal cu aflatoxina laptelului la noi ptr a distruge producatorii locali.
    Asa ca nu tot ce se scrie pe net este si adevarat. Pestele panagasius nu are cum sa ajunga in galantare daca ar fi plin de mercur si alte balarii, si am refer la galantele din Occident , nu de aici.
    Ca este un peste slab calitativ, avand putin Omega 3, multa grasime, si fara vitamine, este una, dar sa spui ca pestele este plin de mercur si late mizerii….este o eneormitate.
    Frnacezii, englezii, germanii nu ar permite sa fie acest peste in piete daca ar fi toxic,
    Asa ca in genera asemenea info alarmante tre uie citite cu rezerva!

    • Ei, ce sa spun decat.., baga mare!

      • iar tu pompează toate porcăriile modificate genetic, anabolizate si obtinute sintetic in occident. Dupa 30 de ani de studiat, muncit si trait in vest, pot sa-mi dau cu parerea. Vestul este o farmacie, iar acest pamflet este doar una dintre metodele occidentale de a-si arata frustrarea si incapacitatea competitionala cand vine vorba de tarile estice. Vestul a ajuns o FARMACIE, nu mai blamati China si restul tarilor care sunt manjite cu propaganda expres prin mass-media vestica. Vestul are cei mai multi cancerosi si obezi din lume, nu China. In vest vezi cei mai mari tampiti homosexuali, pedofili, transexuali etc., nu in China. Daca ascultati aceasta propaganda ieftina, veti muri oi manipulabile. Treziti-va, realitatea este alta.

        • Iar tu in vestul ala in care te gasesti, cumperi usturoi chinezesc? In State niste copii ai caror parinti cumparasera pantofei pentru copii facuti in China, au facut cancer la piele, in zona labei piciorului. Motivul? Chimicalele folosite la tratarea pielii, erau cancerigene.

          Jucarii chinezesti le cumperi copiilor tai? Sunt de acord ca mancarea in vest te duce la moarte si neputrezire de plin de chimicale ce esti, dar nici sa nu vezi ce vine din ograda altora!

        • Rusia a legiferat interzicerea cultivarii plantelor modificate genetic pentru urmatorii 10 ani, cu posibilitatea prelungirii automate a acestei perioade.

  20. Lasa ca aveto voi in „vest/occident” standarde de calitate.. McDonald’s, Coca-Cola, Burger King, pui crescuti cu hormoni, peste indopat cu prafuri anabolice etc. Sunteti sanatosi, nu gluma, in special in America. Aveti o mancare cu care va laudati in toata lumea. Drept dovada, USA este tara obezilor si a cancerosilor.

  21. Eu cred ca tot ceea ce ai scris e bazat pe ceea ce ai auzit, fara sa ai un suport real, si iti spun asta ca unul care a fost la targul de peste de la Bruxelles. Acolo vin firme din toate colturile lumii si care pe langa prezentarile firmelor lor, te si invita in tara lor sa vezi cu ochii tai cum sunt crescatoriile de Pangasius.
    Un lucru este cert, sunt multi care sunt deranjati de concurenta.

    • Suportul meu real a fost cand am cumparat din gresala Pangasius si mi-a imputit bucataria, ca de mancat nu se putea manca. Pe langa asta, mai sunt si ce spun francezii in filmul lor, conditiile in care cresc pestii aceia, in fine… unii nu se conving nici atunci cand adevarul ii plezneste peste ochi.

      • 🙂

        Voi chiar ganditi?
        Aveti habar ce e aia HRANA?
        Asa este cand faci scoala pe sarite, cand iti IMAGINEZI ca poti sa INTELEGI dintr-un film. Da’ ce ne facem cu filmele pe care nu le-am vazut? Cu REALITATEA care nu a fost FILMATA!
        Iar TAMPENIA aia anti vaccin, e motzul.
        PENIBILI!
        Unii se pretind fiinte rationale; probabil de la „ratia” mica de inteligenta cu care sunt dotati 🙂

        • Dar niscai argumente ai stimabile, sau numai calificative ?

        • Institulul Cantacuzino a fost nevoit sa se auto sesizeze in chestiunea morbiditatii foarte ridicate, constatate in randul personalului medical propriu, ce se auto-imuniza anual, impotriva gripei, din motive de preventie si mai cu seama, pentru ca vaccinarea se facea din pomana institutiei.
          18 cadre medicale au fost diagnosticate cu boli degenerative neuro musculare, boli imunitare, toate, ivalidante.
          Din inconstienta, personalul Institutului isi vaccina sistematic si familia. Copiii, astazi adulti, ce au beneficiat de vaccinari, sunt sterili.

  22. Pentru viitor ca să știi pentru cultura ta generală evită cu orice preț produsele congelate din pește și mai ales cel mai toxic pește,pangasius!

  23. Eram cu Parintele Arsenie Boca si l-am intrebat: Ce sa facem Parinte, ca acum este foarte rau?
    Parintele zice: „Va veni si mai rau”.
    Zic: Parca toate sunt otravite. Nici nu ne mai vine sa mancam.
    Parintele: „Ma, faceti semnul sfintei cruci pe tot ce mancati: apa, ceai, cafea, prajitura, fructe, bautura, mancare, paine. De ar fi dat chiar si cu otrava, Sfanta Cruce anuleaza tot ce este otravit.”

    • :))) geniala ironia ! am luat si eu 2 kg de pangasius ca era la oferta si de curiozitate am cautat pe google ce proprietati are, ca apoi sa gasesc sursa de provenienta si bomba biologica care este. direct la gunoi l am dus.. pacat de bani, mai bine luam somon.

      • Eu cred sincer ca mai otravitor decat panagasiusul este H2O-ul.
        Nu glumesc, cu toate ca din motive de acord, asa s-ar parea.
        Zilele acestea o alta nenorocire i-a lovit pe romani, aceea a imbolnavirii noilor nascuti. Dupa parerea mea sursa otravirii o reprezinta apa pe care au folosit-o familiile pentru prepararea alimentelor.
        Cunoscand bine zona Argesului, stiu ca mediul satesc este dominant si conditiile de salubritate, de igiena elementara sunt foarte proaste.
        Solul si sursele de apa sunt poluate cu bacterii coliforme (BC), escherichia coli (EC), enterococii intestinai, costridum perfringens.

        Marea majoritate a locuitorilor traiesc in mediu rural, cu veceul in curte, asezat nu departe de curtea pasarilor, cotetele porcilor, gradina de legume si putul de apa din care majoritatea familiilor consuma fara precautii speciale. Si ce precautii ar putea lua in privinta parametrilor microbiologici ai apei?

        Se pare ca pur si simplu mental, romanii nu au capacitatea de a intelege ca BC si EC cu valoare 600, in loc de 100, poate produce moartea consumatorului. O fisa de analiza medicala, facuta la laboratorul de diagnostic si investigatie in sanatate publica (str. Exercitiu 39 bis, Pitesti) , semnat eventual de doamnele dr Bucur si Buica, pun in mod obligatoriu avizul:”apa nepotabila!”, raport care juridic blocheaza acesul la apa.
        Acest tip de raport l-am obtinut la casa de vacanta pe care o vizitez de doua ori pe an, invadata de vecinii barbari (cu deficiente odorifice majore si cu un QI nesemnificativ.

        In momentul in care am facut analizele am fot sfatuiti sa nu folosim apa nici pentru dus si nici pentru udarea gradinii.

        Evident ca situatia, cu eforturi si incapatanre, trebuie schimbata.
        In cazul in care vecinii fac obstructii se poate merge la birourile CE aflate la Bcuresru si la Presidinte
        Argesul este o regiune cu forme de relif variabile, cu un potential agricol de exceptie, care poate atrage turisti si deci poaate genera profit, In mod cert, Se pune intrebarea, care este motivul pentru care se obstrucioneaza propuneri necostisitoare dar utile.
        Produsele agricole sunt de o calitate buna si sunt solicitate. Umbra lui Vacaroiu si a lui Ciolos ar trebui sa stimuleze la randu-i desfasurarea tuturor activitatilor in conditii de securitate alimentara.

  24. Cineva a testat…cineva cine ?? Mos Cracaciun cumva?? Asta se oferă şi la explozia demografică existentă -asta se şi cere. Este plin internetul de specialişti care au testat şi au testat iar şi ei ştiu sigur lucruri care mai de care…şi asta doar pentrucă cineva a testat. Murim de foame şi de sete cu hypermarcheurile lângă noi. Şi aşa la noi în țară este un dezechilibru între venit şi prețul real al unui produs şi între munca prestată şi munca plătită. Legislația permite cu minimă siguranță alimentară comercializarea rahatului. A trebuit să ajungi în amerika să cunoşti acest lucru ?? Pf .

    • Eu doar am avertizat, priceapă fiecare după mintea lui. Dacă nu ai prea mulți bani, mai bine cumperi caras, plachie sau roșioară pescuite din Dunăre (între 6-10 Lei/kg), decăt mizeria de pangasius la un preț similar dar care te omoară la propriu. Macroul / sardinele / heringul / sprotul congelat, sunt deasemenea optiuni foarte bune și ieftine.

  25. De Paste sa mancam peste, indiferent de originea sa, caci pestele pus pe masa in memoria Invierii Mantuitorului, este binecuvantat.
    Luca 24:41,42.
    Sacrificarea mielului este obicei judaic, impus prin blestem, iar Biserica Ortodoxa ar trebui sa interzica aceasta practica.
    http://www.breakingisraelnews.com/66076/passover-sacrifice-makes-comeback-overlooking-temple-mount-photos/#D8qt3V3aJQklDLgB.97

  26. unde este filmulețul???

  27. @clement
    Ai apasat pedala prea tare…Mielul a fost si este semnul eliberarii-din robia egipteana in VT si din robia demonica in NT.
    Iisus Hristos este „Mielul lui Dumnezeu” si e numit astfel de multi sfinti contemporani propovaduirii Evangheliei, culminand cu Apostolul Ioan.
    Coborand pe scara VT, ajungem la sacrificiul lui Avraam sau mai jos, la Melchisedec, preotul (Ieru)Salemului.
    Dealtfel,trimiterile de subsol ale Bibliei ortodoxe spun aceleasi lucruri.
    Easy&patience, bro !

Lasă un răspuns către urcan maria Anulează răspunsul