Atacuri informatice, sau pretexte pentru cenzura Internetului?


Cand cetateanul israelian Amit Yoran era investit de catre George W. Bush ca si „Tar cibernetic” al Statelor Unite, el avea doar 32 de ani si era deja multi-milionar. Numirea sa in 2003, ca sef al Directiei Nationale de Securitate Cibernetica din cadrul Departamentului pentru Siguranta Interna, nu a surprins decat pe cei care inca aveau dificultati imbratisand conceptul ca adevarata capitala a tarii lor, este de fapt Tel Aviv.

Inainte de aceasta numire extraordinara, Yoran fusese Vice-presedinte al cunoscutei firme de software Symantec si fondator, presedinte si director executiv al companiei Riptech, Inc. , care se ocupa cu securitatea si monitorizarea informatiilor.  Compania fondata de el impreuna cu fratele sau mai mare, Naftali Elad Yoran, a fost cumparata de catre Symantec pentru suma de 145 milioane USD, la nici 5 ani de la infiintarea ei.

Dealtfel acesta este mersul normal al lucrurilor in sectorul de „Security software development”, in SUA:  doi baieti cu o idee infiinteaza o companie care mentine doar biroul principal in Statele Unite, pe cand cercetarea si dezvoltarea produsului (algoritmi avansati pentru criptare), are loc in Israel. Pentru sufletele de buna credinta care cred ca Mossadul nu are nimic de-a face cu asta, am un pod peste Dunare de vanzare, tocmai in inima Maramuresului.

Produsele acestor companii cu viata mai scurta decat cea a larvei de musca, sunt degraba integrate in pachetele de produse oferite de mari companii bazate atat in SUA, cat si in Israel: Unisys, Check Point Software Technologies, Eurekify, RSA etc., ele „securizand” informatiile cele mai sensibile de pe servere atat guvernamentale, cat si din sectorul privat.

Astfel toata lumea e multumita:  guvernul si industria americana sunt „protejate”,  politicienii care permit asta recompensati cu re-alegerea, iar baietii destepti sfarsesc intotdeauna mai bogati cu cateva sute de milioane de dolari. Publicul? Dar pe el cine sa-l intrebe?!

Saptamana trecuta nea’ Yoran, trecut din nou in sectorul privat la carma unui „outfit” de securitatea informatiilor fireste, numit Net Witness, anunta ca  un atac informatic de proporţii a permis controlarea a 74.000 de calculatoare în 196 de ţări, în special în SUA, Mexic, Arabia Saudită, Egipt şi Turcia, la originea atacului putând fi un grup cu sediul în Europa de Est.” Te pomenesti ca vinovati putem fi scosi chiar noi! Alte despagubiri?

„Net Witness a identificat 2.411 organizaţii vizate timp de un an de aceste atacuri, dintre care 374 în Statele Unite, inclusiv administraţii federale şi locale, mari întreprinderi din sectoarele bancare, tehnologice sau energetice, sau chiar instituţii de învăţământ.”

Uh-oh, ce treaba de milioane, aa…sute de milioane, face Amit Yoran aparand tara in care sustine ca a crescut!  Nici unul dintre capii comunitatii evreiesti din afluentul Pound Ridge, New York unde cei doi frati spun ca au crescut in anii 70,, nu auzise de instarita familie Yoran, cand au fost intervievati de un ziarist american.  Cred si eu:  baietii crescusera in Israel, emigrand mai tarziu in SUA, gata pregatiti pentru a-si asuma indatoririle patriotice fata de noua lor tara!

Si mai interesant e faptul ca de-abia cu o zi inainte de anuntarea acestui atac informatic, personalitati de la cele mai inalte nivele ale guvernului SUA, participau la o …tineti-va bine: simulare a unui atac informatic asupra Statelor Unite
, numita operatiunea „Cyber ShockWave”! La aceasta simulare au participat fostul Director al CIA Michael Hayden, precum si fostul secretar pentru securitate interna din timpul administratiei Bush, Michael Chertoff si fostul director al comunitatii de informatii John Negroponte. Nume grele, nu gluma!

Ce ma face sa tresar este ca si la 11 Sept. 2001 tocmai avea loc un astfel de exercitiu de simulare a unui atac aerian complet cu turnurile gemene cu tot :  Operatiunea Vigilant Guardian, in spatele careia au fost disimulate adevaratele atacuri (s-a vazut doar cat de vigilenti au fost complotistii in actiunea lor de prevenire a unui raspuns semnificativ, care le-ar fi putut strica planurile).

De data asta consecintele nu sunt atat de grave ca si atunci, dar simularea urmata de atacul in sine, imi spune ca totul a fost regizat. Scopul cel mai probabil? Atacurile constituie pretextul perfect pentru a cere implementarea unor legi neindoielnic deja elaborate, prin care sa fie identificati toti cei care au acces la internet, printr-un proces de autentificare, cu fiecare sesiune on-line. Evident, nu de atacuri informatice le este lor frica, ci de faptul ca lumea foloseste internetul pentru informare din ce in ce mai mult.

Pa cand mass-media nu permite exprimarea vocilor independente sau de ce nu pe cele ale dizidentilor, pe internet, 60% din continut este creat de oameni ne-afiliati cu marile corporatii media. In acest procentaj, sigur se afla si adevarul:
toate marsaviile si samavolniciile care se vroiau ingropate pentru totdeauna, toate planurile secrete, toate crimele comise de conducatorii aflati in slujba marii finante, pana si programe si arme militare secrete, explodeaza ca niste baloane la o petrecere pentru copii. Nu e nevoie sa aflam tocmai datele tehnice, ci doar sa avem o idee de ansamblu asupra capabilitatilor…
Anonimitatea, asa relativa cu e ea, permite ca lucrurilor sa li se spuna pe nume. Ori adevarul este anatema pentru tovarasii globalisti care ne duc la pierzanie. Pumnul trebuie varat in gura colectiva a bloggerilor independenti, cu orice pret.

Am remarcat deja cateva bloguri romanesti exceptionale dealtfel, care zac inactive din vara anului trecut. Am primit si confirmarea faptului ca unul dintre acesti bloggeri, a fost lucrat de „baieti” cu tehnica operativa specifica: atat de amara i-au facut viata bietului om, incat nu a lipsit mult ca sa isi piarda mintile. Acum e mai bine, dar nu mai scrie. Suprimarea unui om implica logistica, antrenament, resurse – e dificil si sunt prea multi cei care le spun pe sleau. N-ar fi mai practic sa le inchizi gura dintr-un sut, obligandu-i sa se identifice inainte de a intra pe net ? Ganditi-va putin…nu-i asa ca oamenii s-ar teme sa se exprime liber, daca s-ar sti identitatea lor ?

cu multumiri lui manolescubd pentru treaba excelenta facuta traducand acest film – sper ca e doar un nume ales din palarie ; ))

11 răspunsuri

 1. Se discuta din ce in ce mai mult despre acest subiect. E clar ca ne asteapta surprize din cele mai placute:

  http://www.capital.ro/articol/care-este-viitorul-parolelor-pe-internet-132177.html

 2. Ori internetu ori – HuHu…
  Cred ca HuHu Ciu trebuie exterminat cit mai repede !
  JD

 3. Nu-i perdere mare. Pot interzice si televizorul. Ne raman cartile, slujbele, intalnirile face-to-face…..

  • Pierdere mare nu este nici libertatea, daca tot incepem in virtutea sigurantei sa reducem din drepturile noastre fundamentale, intr-o zi poate decide vreun boc viitor ca cititul este nociv! Asa ca trezeste-te inainte de a face comentarii de genul asta!

 4. 1.eu nu vad filmul! e doar un gol alb!

  2.care sunt blogurile inactive de anul trecut?

 5. tu vorbesti de altii cu cenzura internetului insa tu nu esti mai bun cenzurezi tot ce nu-ti comvine.daca vrei opinia publicului chiar daca te deranjeaza ar trebui s-o lasi inpacedaca intradevar crezi in freedom of speech .

  Pai cum sa-ti explic: e blogul meu! Nu ma obliga nimeni sa dau curs tentativelor de racolare sectante si nici blasfemiilor impotriva bisericii ortodoxe! Eufrosin

  • Adevarul este ca voi nu vreti sa va corectati greselile,tinei una ca sinteti perfecti cind in realitate sinteti foarte departe de adevarul Sfint.Ti-am mai spus inainte daca un pastor din biserica protestanta ar predica altceva inloc de Biblie ,eu nu voi calca pragul acelei biserci,eu i-mi cunosc biblia,insa Duhul Sfint ma informeaza cind aceea invatatura e gresita.

   Nu ne indoim ca poti cita pasaje din Sfanta Scriptura, dar oare si intelegi ceva ? Cum e posibil sa ai acelasi Dumnezeu (ai afirmat-o chiar tu) cu cei care ti-au rastignit Mantuitorul? Ori nu te inchini Lui Hristos, ori e vorba de o disonanta cognitiva grava. Eufrosin

 6. la sfârșit filmulețul o cam ia pe arătură și devine prea melodramatic … pentru că cenzura care va fi aplicată va avea, ca și în cazul radioului și televiziunii o formă prea puțin explicată și subliniată în filmuleț …

  nu va curge nici un strop de sânge, nu va muri nimeni … doar că brusc, subit, un fluviu nesecat de „fiat money” se va scurge din burțile băncilor spre recipienți atent selecționați și dresați prin intermediul … contractelor generoase de sponsorizare și publicitate …. deocamdată banii nu curg în cantități atât de mari pentru că nu poate fi controlat destinatarul final … prea mulți dintre ei se pierd în direcții nedorite, necontrolate … când vor obține controlul suficient de mult, vor pompa bani îi cei cuminți și vor tăia accesul la resurse la cei nedisciplinați …

  de ce oare ziarele și teveurile de azi nu mai pot fi independente? cum pot fi cenzurate atât de cinic și diabolic fără să fie nevoie de metodele brutale specifice unui regim comunist? cu sa putut întâmpla inimaginabilul ca oameni care până mai ieri încă mai luptau pentru un ideal au sfârșit ca lachei și
  pupincuriști ai molohului, marelui babilon, ocultei mondiale?

  răspunsul meu e ăsta:

  http://istodor.catavencu.ro/2010/03/04/despre-cenzura-si-alte-prostii-de-adormit-gushatzii/

  # Tetelu Says:
  March 4th, 2010 at 9:07 am

  citez:
  „Si acum la munca! Noi platim ziarul ca sa citim ceva nu ne pupam in cur unii pe altii :-)”

  of, of, of … tot n-ai priceput:

  citez din nou:
  „DAR CRED CA NICI O PUBLICATIE din lume nu face altfel. Contracte de publicitate de milioane de euro contra unui material de 2000 de semne. Ce alegi?”

  mai e și cu litere îngroșate … măcar e sincer, asta reprezintă pentru marii ieroi de după ’89 adevărul pe care noi, dobitocii, credeam că îl citim CUMPĂRÂND oricare ziar, nu e vorba doar de catavencu aici

  tot n-ai priceput că NU NOI PLĂTIM ZIARELE, ci ăia dau banul gros, milioanele de euroi, care au interesul să ne aburească frumos să ne spele pe creier apelând la serviciile ziariștilor … cred că nici ei nu sesizează cât de perversă e cenzura rafinată în vest atât de mult timp și aplicată la noi rapid, necruțător și extrem de eficient … din moment ce a scris ce a scris e clar că le-a fost pusă o botniță extrem de … eficientă …

  cât a durat libertatea după ’89? 10 ani? 5 ani? ceea ce e sigur e că deja suntem în cușcă … iar gratiile temniței nici măcar nu ni se par prea respingătoare … pentru că famelia e mare … renumerația după buget mică … și datoriile mari cât casa …

  oare mai sunt ziare cu adevărat independente a căror sursă principală de venit să vină din distribuirea offline sau online de informații, opinii, etc.!? dacă există, numai ele pot fi cu adevărat independente pentru că sursa lor principală de venit depinde de vânzarea unui produs care se ocupă în teorie cu chestii ca prezentarea de informații pe care cei interesați la o adică le cumpără … nici măcar la revistele porno, cred că și acolo tot reclama aduce grosul veniturilor …

  alt indiciu dacă tot nu ai priceput despre ce vorbesc … din câte știu eu pliantele cu reclame metro sau real se dau gratis … nimeni nu le plătește … unii, ca mine, chiar ar da bani să NU LE MAI PRIMEASCĂ, forțat, zilnic, cu o punctualitate de metronom, în căsuța poștală …

  și alea încă merg bine, nu au dat faliment, nu le-a restrâns nimeni bugetul chiar dacă nu le dorește nimeni …

  un ziar modern din păcate nu e decât o formă mai rafinată de pliant cu reclame metro … făcută, normal, de oameni ceva mai mobilați la intelect ca restul turmei dar care, din păcate, nu sunt cu nimic mai buni, din punt de vedere al informațiilor prezentate decât nenorocitele de reclame …

  ce reclame sunt sponsorizați să prezinte te las să descoperi singur … citind ziarele …

  # pegassus Says:
  March 7th, 2010 at 4:08 pm

  > tot n-ai priceput că NU NOI PLĂTIM ZIARELE,

  totedati, sa cresti mare, ca pare ca tocmai ai implinit o zi de viata, multe inainte 🙂

  uite, eu am aflat inca din 1991, la un curs cu elemente de management de presa, predat de niste americani, ca un ziar ‘functional’ se bazeaza doar in proportie de maximum 20% pe cumparatori (de la chiosc sau abonamente) – restul vine din publicitate… apoi, in 1994, cind m-am angajat prima oara la un ziar la care nu fusesem si in ‘echipa fondatoare’, am invatat ca, atunci cind faci un ziar, mai intii ai grija de reteaua de distributie, apoi de structura de marketing (implicit de contractele de publicitate) – si abia dupa ce le ai pe astea puse la punct te apuci sa cauti si redactie…

  chestiile astea nu m-au impiedicat sa fiu platit ca jurnalist, dar sa si sa plec de undeva atunci cind mi s-a parut ca s-a sarit calu’… si nici sa citesc un ziar, apoi sa incetez sa-l mai citesc atunci cind m-am prins ca a luat-o razna… asa ca, daca ti se pare ca academia catavencu a devenit, la un moment dat, un pliant cu reclame metro, n-o mai cumpara, pur si simplu – nici nu banuiesti cum te scoate din criza o economie de 2.5 ron pe saptamina…

  in plus, in bransa asta, de ‘cititor’, nu prea merge cu substantive colective: ‘romanii, ‘clasa muncitoare’, ‘catavencii’ – numai la ziaristi si la politicieni functioneaza chestia asta cu fluturarea substantivelor colective pe sub nas… ‘cusca’ de care vorbesti e a propriilor tale optiuni – nu a altora, asupra carora nu ai nici un control…

  asa ca, in ceea ce ma priveste, n-am suficiente date sa apreciez cine are dreptate – desi e foarte probabil sa fie ca in tragedia greaca si toata lumea sa aiba dreptate si/sau justificari complete privind pozitia pentru care a optat… si, consecvent cu respingerea apetentei mele pentru ’substantive colective’, nici nu ma intereseaza.. faptul ca nu citesc, de ani de zile, rubrica lui tetelu, nu inseamna ca i-am cerut vreodata chioscarului sa-mi ia numai 2.4 ron pe revista, dar nici ca am grija sa rup din revista rubrica cu pricina (inclusiv cu pretul renuntarii la textele de pe verso) inainte de a ma apuca de citit… nu m-a interesat niciodata categoria ‘catavencii’ – ca ’substantiv colectiv’, pentru ca nu-i cunosc, nu ma intereseaza si nu-i plac pe toti… cam la fel cum e si cu ‘romanii’ – cind ma prezint cuiva,, ma prezint cu numele, nu cu ’sint roman’ sau ’sint cititor de catavencu’…

  drept care, scriu aici si acum, ca ma intereseaza, si in continuare, sa-l citesc pe Istodor (si sa-l platesc, indirect, pentru ceea ce scrie :>) – oriunde ar scrie, chiar daca scrie pe ziduri sau pe pereti de buda, howgh!

  iar cum e cu ‘noul catavencu’, ramine de vazut…

  # totedati Says:
  March 8th, 2010 at 9:34 pm

  > ‘cusca’ de care vorbesti e a propriilor tale optiuni

  a propriilor opțiuni, lașități, obsesii și frici … o cușcă aurită, nu spun că nu înțeleg dilema în care e istodor, o spune chiar el “după 10 ani de luptă cu sistemul e timpul să mai pui și-un ban deoparte” samd … eu nu acuz, doar observ, la fel ca alții că până la urmă într-o luptă prelungită, de uzură, cu un sistem ticăloșit sunt puțini cei care rezistă …

  mecanismul e simplu … prin diverse contracte de publicitate se umflă veniturile revistei, se umflă salariile ziariștilor, îi lasi un pic să își facă de cap după care începi să strângi șurubul … celor care nu le convine nu au decât să plece … și să piardă bucata de cașcaval ….

  nu îi împiedică nimeni să schimbe frontul decât perspectiva sumbră de a-și pierde salariile umflate și de a reveni de unde au plecat acum 10 ani …

  majoritatea decid că nu se merită să piardă banul, vrabia din mână, pentru o iluzorie luptă eroică cu sistemul … dacă decid să facă un ziar independent se lovesc imediat de realitatea crudă a faptului că veniturile pe care le avea dincolo nu erau generate de vânzarea ziarului ci de sponsorizările generoase ale diverșilor oligarhi … pe care acum nu au nici o șansă să le mai pupe din moment ce luptă împotriva lor!

  realitatea pe care pariază oligarhii, verificată de nenumărate ori chiar și acum în timpul crizei e faptul că e mult mai greu, infinit mai greu, să renunți la beneficiile meritate sau nemeritate obținute în timp de-a lungul vieții ca să revii la viața spartană de amărât cu pantalonii rupți în fund …

  care sunt sinucigașii de astăzi, pe timp de criză? foști patroni care în câteva lui îsi văd întreaga lume și standard de viață spulberate … decât să reziste și să supraviețuiasca cum trăiau acum 10 sau 20 de ani sunt destui care decid că nu se merită, că mai bine își pun capăt vieții … mai ales dacă ajung la concluzia că sunt zero șanse să o ia de la capăt și să reușească iar într-un orizont rezonabil de timp, să zicem peste 10 ani … se produce un declic mental … și dusi sunt … cei care au fost săraci și până acum deabia dacă observă criza … ei au trăit permanent la limita ….

  unii decid să o lase mai moale cu lupta împotriva sistemului … dar să rămână în viață … le înțeleg decizia …

  efrosin ar putea dezvolta ideea pe o temă nouă, dacă tot are timp de bloguit mai mult ca mine …

  oculta mondială nu controlează omenirea cu bâta … ci cu un munte de aur … în 99% la sută din cazuri nu e nevoie de argumente mai puternice decât un pumn de dolari plimbat pe sub nasul bizonului nedisciplinat ca acesta să uite pentru ce a luptat până atunci și să înceapă să pască liniștit câmpul de verdeață plin cu dolari pe care il pune sub bot ciobanul universal …

  altfel spus banul e ochiul dracului …

 7. NU CENZURII PE INTERNET!
  JOS OLIGARHII MASONICI!
  VREM LIBERTATE DE EXPRIMARE!
  ACESTA ESTE PRETEXT FALS !
  E UN JOC AL ELITEI NEGRE!
  cyberteroristii sunt finantati de guverne !

 8. […] aceste elite, care fac eforturi enorme sa blocheze orice informatii in mass media controlata de ei, au inceput sa ia masuri de a desfiinta forma actuala de internet. Astfel ei preconizeaza implemetare… . Acestea au fost deja implementate si testate in China, DE ALTFEL SCOPUL FINAL AL CRIZEI, va fi ca […]

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: