Margareta, sau ce ne-a lipsit atât.


Obişnuindu-te după o vreme  într-o cultură străină şi devenind integrat în societatea eterogenă ce de-abia şi-o dobândise  şi-aceea aflată sub barajul duşmanilor naturalizaţi ca cetăţeni americani după ce ani de zile vânduseră haine vechi din căruţe, ca itineranţii nespălaţi şi neaveniţi ce erau pe vremuri într-o Americă încă creştină, îţi vine greu să crezi ce ai pierdut plecând de-acasă.

Pe noi ne-a izbit ca un tren, după ce ani de zile trăiţi în mijlocul nativilor, s-au dovedit aproape irosiţi, dacă nu erau copiii.  Degeaba câştigi mai mult decât cheltui, dacă singura distracţie este televizorul, „shoppingul” de la sfârşit de săptămâna (încă avem cutii întregi de haine ne-purtate şi lăzi pline cu scule şi unelte ne-folosite), pe lângă nunta sau botezul pe care de-abia le aşteptam, pentru a petrece timp între ai noştri – cheltuiala nici nu conta.

Aaa, mai erau şi vacanţele din doi în doi ani în ţarâ, după care de-abia puteam pleca ‘napoi, aproape bolnavi, dându-ne seamă cât de indobitocitoare şi seacă  este viaţa dincolo –  până şi exotica Florida, oceanele si „The great lakes”, Carolinele şi munţii Apalaşi, nu ne satisfăceau pe deplin: frumuseţea lor naturală, era ştirbită de către aceleaşi „fast food chains”,  „malluri” pline de chinezării şi minţi umplute cu platitudini si trivialităţi, curtoazie a foştilor vânzători de ţoale-vechi-ajunşi-magnaţi-mass-media.

Antena de satelit odată instalată după o comparaţie inginerească a performanţelor şi-a preţurilor, într-o Sâmbătă ne-am aţintit pe Iridium 3 parcă, pentru a prinde programele din ţarâ. Seara aceea a fost de pomină: tocmai se transmitea un concert de muzică aromână.

Ca unul care nu-mi cunoşteam cum trebuie ţara pe când o părăsisem, auzisem de aromâni doar aşa, de ici şi colo. Ce am văzut pentru o oră, m-a ţinut lipit de fotoliu la început, dar nu pentru multă vreme. În câteva minute ţopăiam prin cameră, copiii întorcăndu-şi capetele între mine şi televizor, soţia ne-mai ştiind ce să creadă. Aşa nu mă vedea decât pe la petreceri. Ritmul era intoxicant, iar melodia de ne-uitat.  După ce an peste an, artificialul culturii pop occidentale se spăla pe tine ca apa  pe gâscă fără ca altceva să-i ia locul, acum parcă nimerisem sub o baie de vin roşu, bun si sănătos, de ţară. Ştiam de mult în ce fel de mediu toxic trăiesc, dar câteva minute de cultură românească adevărată, m-au ajutat să conştientizez – cuţitul ajunsese la os.

După aceea, radio-urile din maşină şi de-acasă, au amuţit.  Le porneam numai pentru a pune mp3-uri cu muzică populară românească înafara Crăciunului, când era vremea colindului. Abia atunci mi-am dat seama cât mi-a lipsit cultura pe care ca şi student, o dispreţuiam. Eram ca bradul crescut în întuneric peste care în fine, răsărise soarele. A fost nevoie de fraţii aromâni s-o facă. N-am mai durat decât un an in ţara in care ni s-au nascut copiii.

Va las cu ei: Margareta. Oricine are cât de cât sânge de român, va trepida. Până şi americanilor get-beget le-a plăcut enorm. Le aducea aminte de stră-bunicii lor polonezi, ucraienieni, sau germani. Muzica etnică sună bine oricărui neam ar aparţine ea.

Iar pentru a o aprecia pe-a altora, întâi de toate e necesar să învăţam să o iubim pe-a noastră. Nu sunt aromân, ci ardelean din tată-n fiu. Este totuşi ceva în sânge, care fierbe când aude ritmurile astea. Vre-un strămoş foarte îndepărtat de-al meu şi-o fi luat femeie machedoneancă, e posibil.  Sau poate este pur şi simplu înrudirea noastră naturală – hotărâţi şi voi:

Ati prins gustul? Bun, mai este: http://www.youtube.com/watch?v=bMUahkkDnlk&feature=related

Reclame

18 răspunsuri

 1. Bravo,
  Te inteleg bine de ce te-ai repatriat.Si eu sunt pe APROAPE.Sper ca voi face Sf.Pasti ACASA !Doamne Ajuta! Cind aveti timp terecti pe blogul „Mucenicul” si vedeti ce ne mai spune herr Ben-Jameen Creame!
  ps: fanfara de la „10 prajini” este din jud.Iasi ,nu-s aromani.Au mai cintat cu Tandarica si cu Stelu Enache care-i aroman…

 2. Suntem daci, neam de traci, deci armanii, tracii de la sud de Dunare, multi goniti de pogromurile grecesti si bulgaresti in Dacia, ne sunt frati, de aia ne place atat de mult muzica. E-n gene. Deci e varianta a doua, inrudirea naturala nestearsa de-o istorie rea.
  Uite o melodie din Grecia, de la cei care rezista acolo –

 3. Ca emigrant, daca nu te reintorci in tara ta in primele luni, hai sa zicem in maxim un an, inseamna ca iti merge mai bine in strainatate. Si vorbesc aici despre emigranti in general, nu doar despre romani si de strainatate in general, nu doar de America.
  Nimeni nu te tine cu forta in strainatate, ca doar nu esti prizonier de razboi. Poti pleca oricand, sunt cel putin 20 de avioane/zi cu destinatia Europa.

  • „iti merge mai bine in strainatate”. Daaa.., tot asa au spus si vitele puse la pasunea plina cu trifoi, pana ce le-a venit timpul sa formeze coada aceea lunga de la poarta abatorului. Mult succes!

   • Majoritatii ii merge mai bine in strainatate. Mai ales celor bine pregatiti.
    Romanii nepregatiti pentru competitie se intorc cu coada intre picioare ca nu au ce face. Nu se pot compara cu germanii, irlandezii, polonezii, evreii, italienii si alte natii care populeaza America.

    • N-as zice. Poate ca pare mai bine la prima vizionare, dar dupa o vreme copacul isi da seama ca solul sterp in care a fost transplantat, il omoara incet.

     https://eufrosin.wordpress.com/2010/02/13/romania-comoara-regasita/

    • Majoritatea, depinde cum este definita.
     Pentru cei al caror dumnezeu este burta, s-ar putea!
     Dar citind ziarele americane si vorbind cu prieteni care se afla mai demult „in state”, cum se zice cu duiosie,
     lucrurile nu prea sunt roze pe acolo. Nici macar „realizarea” nu mai e ce a fost.
     Somajul real in multe state foste industrializate, cum ar fi Ohio sau Illinois este de peste 20%. Iar cei care inca au de lucru sunt tratati ca niste animale.
     Adica fara mariri de salarii, cu ore suplimentare fara plata, mereu sub amenintarea ca „aducem un chinez/indian/pakistanez in loc daca nu-ti convine”.
     De fapt daca cei care au deviza „Unde e bine, acolo e patria mea!”, pleaca, e un fel de paguba’n ciuperci.
     Cei fara Dumnezeu si fara Neam oricum nu aduc mare folos Romaniei.
     Mi-a placut enumerarea de neamuri, he, he.
     Romanul lingau in strainatate isi desavarseste vocatia. Ma mir ca nu ai amintit de asiatici, ca nici aia nu sunt comparabili cu romanii.
     Domnul sa te lumineze! Si atentie la ghei si lesbiene in legatura cu ai mici care merg sa se realizeze la inalte scoli. Aia chiar ca apreciaza prospaturile romanesti.

 4. America nu se poate compara din niciun punct de vedere cu Romania. Americanii – din pacate – ne cam depasesc la aproape orice. Mai nou, ne-au deopasit pana si la gimnastica feminina unde Romania era cea mai buna. De ce? Fiindca tot noi romanii am dat jos antrenorul.
  Dar revenind la America: un asistat social de acolo, afro-american, traieste mai bine decat un roman din tara cu doua facultati si cu doua joburi.
  Am vazut si vad asta cu ochii mei, asa ca nu ma poate aburi nimeni.

  • Vrei sa spui ca negrul ala care traieste pe spatele altora (asistat social), o duce bine pentru ca are un apartament sau casa de mizerie, intr-o zona unde ti-e frica sa pui piciorul, o rabla de masina si un tembelizor mai mare decat al tau probabil. De sanatate nu l-ai intrebat sa vezi cum o duce intr-adevar?

   Totul e aparente mai frate, se vede ca esti inca „prospatura” in America. Haide sa ne distram putin:

  • Sorin draga, nu mai incerca, ca te lupti cu morile de vant. Nici pe Vadim nu poti sa il faci sa ii placa ungurii, nici pe Eufrosin America (asta bineinteles dupa ce a venit aici, si-a umplut buzunarele si a plecat inapoi). Eufrosin este foarte radical. (paranteza pentru Eufrosin: INS-ul te injecteaza nu cu porcarii, ci cu niste vaccinuri care din pacate in sistemul medical de la noi de acasa s-au/nu s-au facut la timpul lor. Si in Romania se fac acele vaccinuri, sau cel putin ar trebui sa se faca). Eufrosin nu poate intelege ce inseamna sa-ti pastrezi valorile, dar totusi sa traiesti intr-o societate care iti permite, printre altele, sa o duci bine si material. Eufrosin a vazut alb, acum vede negru. Eufrosin draga: spuneai ca Apalasii sunt seci: poate e mai interesanta zona Sinaia, Bucegi, la sunetul melodios al manelelor, dupa un drum de 100-200 km care dureaza 3-4 ore.

   • Da bre’, vaccinurile sunt pentru ca sa-ti „faca bine”, asa ca si vitaminele… Tot de-aia iti baga si fluoruri in apa, vrei-nu-vrei, ca sa fii mai ‘telijent. Isi fac efectul dupa cum se vede…
    Ia’ spune-ne mai bine cum e piata de „real estate” (imobiliare), in New Haven ? Ai mai putea sa iti vinzi casa si sa vii inapoi, sau te-ai alege cu paguba? Dar cu copiii, au devenit experti in problemele incalzirii globale inca? Mai frate, mai….

    • Eufro, vad ca te pasioneaza pietele imobiliare din SUA.
     Pai atunci hai sa iti mai iei una peste nas:
     in 2006 lucram in Romania, in cercetare, cu un salariu de 200 de euro/luna cand am fost disponibilizata. Mi-am tot cautat serviciu si nu am gasit nimic in domeniu timp de un an si jumatate. Mi-am vandut apoi apartamentul de 3 camere, etaj 7, 120 mp, din Bucuresti, mostenit de la bunici, cu 150.000 de euro, unui tigan bogat si am plecat in SUA cu loteria vizelor. Acolo mi-am cumparat cu banii jos un condo nou-nout cu 49,950 de dolari, trei camere, 2 bai, garaj, zona super, cu verdeata, 120 mp, plus un SUV Chrysler Pacifica nou, cu 21.500 de dolari.
     Timp de doi ani am mers la scoala si mi-am echivalat studiile, iar acum am un salariu, modest pentru America, de 42.000 de dolari/an ca incepatoare.
     Nu sunt o femeie frumoasa, in Romania nu am avut nici prieten, dar acum mi-am facut profil pe siturile de matrimoniale romanesti si am peste 10.000 de cereri in casatorie.
     Cum iti explici asta?

     • Nu stiu, Cinderella, nu stiu… ma bucur insa pentru succesul tau. Ai grija cu cine te iei, chiar daca-i baiat bun si nu e pe droguri sau bi-sexual, e totusi rau sa nu te poti macar certa in limba ta.

      ==========================================================================================

      Acum ca m-am uitat atent la IP-ul tau, mi-am dat seama ca esti tipul acela nitel isteric din Lumberton, Texas, care mi-a scris pana acum sub alte doua nickuri, cate 12-15 mesaje/zi. „Angie”, auzi la el.. inseamna ca si povestea ta e la fel de veridica. La ce se mai preteaza unii , nt, nt.. Care-i agenda ta bey fraiere, de-i pupi in dos atata – esti cumva avocat de emigrare, sau nitelus platit pentru a apara imaginea gardului de pa care a cam cazut spoiala ?

    • Lasa-i Eufrosin,este sau nu este adevarat,treaba lor,mai cunosc si eu dintr-astia/astea care traiesc precum sclavii aici in it,dar nu vor sa se intoarca acasa,probabil din mandrie…sau cine stie…Cunosc pe una care face curatenie prin case,ingrijeste batrani,”trage” ca un bou,aici,iar in Romania vine si „circula” NUMAI CU TAXIUL,ca vrea sa arate cine este ea…Nu numai ca vorbesc rau despre romani si despre ROMANIA,dar unicul lor „tel” in viata este acela de a arata celorlalti cat sunt ei de…”instariti”…cum „s-au ajuns” ei…Dumnezeu sa-i ajute si sa-i ierte…

  • Asta chiar e un banc bun!
   Media de inteligenta a adultilor americani, dupa studiile americane, este de copil de 11-12 ani.
   De aia le si dau filme cu povesti: omuleti verzi din Cosmos, supermeni, soldatul american (ca pe vremuri cu cel rus) care merge pe sub gheata cu tigara aprinsa, etc.
   Vorba unui roman onest care zicea: „Citesc orice dar nu inteleg nimic!”

   De exemplu:
   In the United States, according to Business magazine, an estimated 15 million functionally illiterate adults held jobs at the beginning of the 21st century. The American Council of Life Insurers reported that 75% of the Fortune 500 companies provide some level of remedial training for their workers. All over the U.S.A. 30 million (14% of adults) are unable to perform simple and everyday literacy activities.[5]

   The National Center for Education Statistics provides more detail. Literacy is broken down into three parameters: prose, document, and quantitative literacy. Each parameter has four levels: below basic, basic, intermediate, and proficient. For prose literacy, for example, a below basic level of literacy means that a person can look at a short piece of text to get a small piece of uncomplicated information, while a person who is below basic in quantitative literacy would be able to do simple addition. In the US, 14% of the adult population is at the „below basic” level for prose literacy; 12% are at the „below basic” level for document literacy; and 22% are at that level for quantitative literacy. Only 13% of the population is proficient in these three areas—able to compare viewpoints in two editorials; interpret a table about blood pressure, age, and physical activity; or compute and compare the cost per ounce of food items.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Functional_illiteracy

   A new federal study finds that an estimated 32 million adults in the USA — about one in seven — have such low literacy skills that it would be tough for them to read anything more challenging than a children’s picture book or to understand a medication’s side effects listed on a pill bottle.

   Though many communities are making strides to tackle the problem, it’s worsening elsewhere — in some cases significantly.

   Overall, the study finds, the nation hasn’t made a dent in its adult-literacy problem: From 1992 to 2003, it shows, the USA added about 23 million adults to its population; in that period, an estimated 3.6 million more joined the ranks of adults with low literacy skills. How low? For man it would be a challenge to read this newspaper article.
   “They really cannot read … paragraphs (or) sentences that are connected,” says Sheida White, a researcher at the U.S. Education Department.
   http://www.schargel.com/2009/02/12/illiteracy-continues-its-growth-in-the-united-states/

 5. Uitasem de Margareta. Intr-o vreme o recomandam si eu.

 6. Inteleg ca ai stat in America, de-aia o cunosti asa de bine (Lol!). Unde si cat ai stat acolo?

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: