Apar imitatorii


În timp ce unul ca Dov Zakheim, „comptroller general” al Pentagonului declară cu faţa senină că au dispărut 2,3 TRILIOANE (da, 1 trilion=1.000 miliarde) de dolari din bugetul instituţiei, iar un altul,  „privat”, Bernard Madoff, jupoaie 7 miliarde de dolari de pe spatele încrezătorilor, iată, au apărut şi imitatorii, care înţelegând noul climat de afaceri din SUA,  le-au împrumutat practicile, cu aparent succes:

Dov-Zakheim

Madoff


„Executivii Clubului Baietilor Miliardari, acuzati in frauda de 53 milioane de dolari”

John Bravata, 41, din Brighton, and Richard Trabulsy, 26, din Northville, Michigan, sunt acuzati de catre guvern, ca au fraudat 440 de investitori, majoritatea pensionari, cu suma de 53,2 milioane dolari.

Bravata & Trabulsi

Bravata & Trabulsi

Cei doi au spus investitorilor ca dobanzile cuprinse intre 8-12%, sunt realizate prin investitii in piata imobiliara, aflata intr-un declin marcant in Statele Unite, prin cumpararea unor proprietati la preturi de nimic si re-vanzarea lor. In realitate, peste 11 milioane de dolari obtinuti de la investitorii recenti, au fost folositi pentru a plati dobanzile celor initiali. Pe langa asta, cei doi cheltuisera  $120,000 pentru un Ferrari,  $500,000 pentru un catamaran,  $6 million pentru casa de vacanta , $27,000 pe tratamente medicale impotriva imbatranirii si $90,000, ca sa-si acopere pierderile la cazinourile din Las Vegas.

Din cele $53.2 millioane investite cu ei, barbatii au cheltuit $7.2 millioane ope ei insisi si $14 millioane pentru a solicita noi clienti. Firmei i-au ramas $20.7 millioane pentru investitii imobiliare, dar firma datoreaza $128 millioane pe proprietati cumparate cu gajuri. Practicile lor au pus firma efectiv la pamant, spune SEC (Securities and Exchange Comission, organismul guvernamental care reglementeaza activitatea firmelor de investitii).

Partenerii gaseau clienti prin gazduirea unor seminarii gratuite de investitii, in statele Michigan, Ohio si Kentucky, in care aveau 5 birouri. Astfel, mii de invitatii au fost trimise prin posta, catre pensionari care dispuneau de conturi  individuale de pensie (IRA’s). Jumatate din banii stransi de Clubul baietilor miliardari, proveneau din aceste conturi.

Pe unul din siturile web ale companiei, Bravata descria cum siguranta investitiilor este prima sa tinta, iar profiturile a doua. Acest slogan prindea foarte bine cu pensionarii ne-dispusi sa-si riste economiile de-o viata cu scheme riscante.

Printre automobilele lor, se numarau  un $42,000 Hummer SUV, un $43,000 Corvette,un $52,000 Corvette, un $85,000 Maserati si un alt  Ferrari in valoare de „numai” $90,000.

Alte case au costat $1.2 millioane, respectiv $400,000 iar vacantele lor de vanatoare aveau loc in Canada si Rusia. John Bravata este un fost ofiter de politie din Kalamazoo, Michigan.

Alte cheltuieli au constat in $115,000 pentru opere de arta $92,000 pentru bijuterii si $80,000 pe escapade la cazinourile locale din Detroit.

Nu susţin acum că toţi sunt neapărat o apa şi-un pământ, dar am văzut şi la noi folosite aceleaşi tehnici de pescuire a clienţilor. Câte scrisori, invitaţii şi bilete tipărite pe hârtie scumpă, aţi găsit în cutia Dv. poştală în ultima vreme? Câte seminarii financiare „gratis” v-au îmbiat să participaţi? Dacă într-adevăr e un ban de făcut în aceste „cluburi de investiţii”, cine-l face şi în ce mod?  N-ar fi păcat de munca Dv. de o viaţă, dată pe mâinile unora ca ăştia? Puţină atenţie nu strică, căci lupii sunt peste tot şi le e foame, tare foame..

Reclame

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: