Tot mai bine la noi ?


Nivelul de saracie al pensionarilor britanici este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeana (UE), tara situandu-se pe locul patru din acest punct de vedere, chiar si inaintea Romaniei, potrivit unui studiu Eurostat, publicat luni de Daily Mail. Spre deosebire de Marea Britanie, unde 30% dintre pensionari traiesc in conditii mizere, doar 19% dintre batranii romani si 8 % dintre cei polonezi traiesc sub pragul saraciei. Studiul arata ca proportia de pensionari saraci din Marea Britanie, Irlanda, Spania, Portugalia sau Belgia este mai mare decat cea din tara noastra.

Sarac in America

Sarac in America

Credeam că în vest omul e respectat cum se cuvine, după o viaţă de muncă?  Sau se aplică principiul lămâii, eşti stors cât eşti util, apoi aruncat la gunoi…  E greu de imaginat sărăcia abjectă pe care o găseşti în America, fie în Detroit, Chicago sau Los Angeles, fie la ţară, conducând prin Caroline şi alte state din sud. Oameni trăind în rulote decrepite, te privesc cu nişte feţe pe care se citeşte foamea şi disperarea, în vreme ce rulezi cu automobilul, spre destinaţia de vacanţă, tu emigrant în ţara lor..

Cateva comentarii pertinente facute de Katty1, comentatoare pe forumul Ziua:

Surprinzator Romania are cel mai mare procent de proprietari: circa 95% din populatie traieste in locuinte proprietate personala si platesc doar intretinere. In vest sint salariile mari insa chiriile ajung si la jumatate din salariu la care se adauga si cheltuielile cu caldura, gunoiul si altele. In Romania sint veniturile mai mici insa intretinerea este cam la a sasea parte din pensia unui pensionar. Plus ca pensionarii din orase au si gratuitate la calatoriile cu mijloacele de transport in comun. In orasele mari din Europa viata si chriile sint foarte scumpe. Iar Marea Britanie este una din cele mai scumpe tari din Europa.

…multi pensionari, chiar singuri, se incapatineaza sa locuiasca in apartamente cu 2 – sau chiar 3 camere in loc sa se mute la o garsoniera unde ar plati cam in jur de 200 lei intretinere in medie pe luna. Nu mai vorbesc ca vinzind apartamentul de 2-3 camere si lund o garsoniera isi pot elibera o parte din bani iar diferenta s-o puna in banca si sa ia dobinda. Dar in fond e alegerea lor. Sint unii care locuiesc chiar in case vechi care valoreaza o avere, numai terenul….Ori multi pensionari din vest nefiind proprietari nu au nici un capital fix care s-ar putea transforma in bani de supravietuire. Insa multi pensionari se jertfesc sa nu cheltuie din mostenirile care le-ar reveni copiilor lor din Canada sau aiurea care sint datori vinduti dupa 10-15 ani de occident. Multora din astia le pute tot ce vine din Romania, chit ca ei nu au cu ce sa-si cumpere un bilet sa vina si sa viziteze Romania cu intreaga familie, alegaind in schimb sa-si cheme parintele in Canada ca sa le creasca copiii. Mai ieftin si fac si economii cu daycare-ul care iar costa alta caruta de bani.

Un caz fericit: rulota cu satelit!

Un caz fericit: rulota cu satelit!

Acum înţelegem cât de important este să fii proprietar fără gaj, al casei sau apartamentului tău ?

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: