Cine pe cine fentează?


Scrie prin ziare, că youtube a început în fine să facă un profit, după ani şi ani de exploatare gratuită de către utilizatori din lumea întreagă. Au fost chiar cumpăraţi de către alţii care încă nu arată un profit, în ciuda preţului ridicat al acţiunilor lor (cotaţi la peste $400/acţiune – da, despre google e vorba).

Deci până acum youtube a lucrat în pierdere, la fel ca şi google, la fel ca şi yahoo, la fel ca şi întreaga reţea gigantică a internetului de fapt…
Gândiţi-vă la sumele necesare pentru cumpărarea, configurarea, administrarea şi folosirea zilnică 24/7,  a serverelor gigantice pe care se sprijină întregul internet -plus dobânzile  către bănci, chiriile, salariile, taxele etc. – cum vine că o fac totuşi nişte firme ce nu aduc nici un profit?

Dacă internetul nu ar aduce însă un folos foarte specific cuiva, nu credeţi că s-ar fi prăbuşit demult?
Cine vă citeşte căsuţa de e-mail de la yahoo sau google, aşa de moca, fără ca să aveţi idee – au ei nevoie de mandat? Fireşte câ nu, doar sunt privaţi!
Cine umblă printre milioanele de profile puse fără minte pe facebook de către copii – nu cumva îşi selectează cineva fie viitoare ajutoare, fie viitoare ţinte ?
Cine are acces la gândurile a milioane de bloggeri care în lipsa acestui „outlet”, ar fi rămas complet anonimi?
Cine răspunde : „serviciile secrete”, primeste nota 9. Cine răspunde „în primul rând Pentagonul, apoi serviciile secrete americane, apoi cele vestice, apoi toate celelalte”,  primeşte un 10.
Nimic nu-i gratis dragii mei.  Foloasele pe care le tragem noi de pe urma internetului, sunt considerate de către băieţi, ca fiind un târg bun, de fapt atât de bun, încât să justifice miliardele de dolari vărsate în el. În schimbul lor, ei observa, preiau legal sau ilegal si analizează ce le oferim noi, apoi acţionează .

Ştim cu toţii că internetul este o creaţie a DARPA, braţul de R&D şi tehnologii avansate al Pentagonului, nu?

Mai e nevoie de mii de agenţi într-o ţară, când poţi lua pulsul ei în fiecare zi, în timp real citindu-i blogurile şi ziarele? Dar milioanele de e-mailuri, instant messages, şi convorbiri VOIP, analizate în timp real de către supercomputerele lor după algoritmi avansaţi?
E şi asta o chestie – noi avem impresia că beneficiem, dar totuşi, undeva, cineva nebinevoitor,  nu doarme niciodată..

2 răspunsuri

  1. Interesant articolul!

Răspunde!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: